Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

BlackBerry PlayBook: alleen voor de liefhebber

01-06-2011 • 12:00

78

Singlepage-opmaak

BlackBerry Tablet OS

Waar Google en Apple hun smartphone-besturingssystemen hebben aangepast aan de schermgrootte van tablets, heeft RIM de stoute schoenen aangetrokken en een nieuw OS ontwikkeld. Het bedrijf nam daarvoor in april 2010 het bedrijf QNX over. Het gelijknamige OS van dit bedrijf werd vooral veel in de automotive-industrie gebruikt, maar is nu exclusief voor RIM.

Gestures

Het oorspronkelijke uiterlijk van QNX werd afgedankt en voor de PlayBook werd een compleet nieuwe interface ontwikkeld, die zwaar leunt op gestures. Die worden vooral voor multitasking gebruikt, maar ook voor het oproepen van contextmenu's en andere instellingen.

RIM heeft hiervoor niet alleen het scherm, maar ook de bezel aanraakgevoelig gemaakt. De bezel is dan ook het startpunt van alle gestures die binnen het besturingssysteem gebruikt kunnen worden.

Het applicatie-overzicht wordt geopend door vanaf de onderste bezel omhoog over het touchscreen te vegen. In eerste instantie wordt een kleine strook met applicaties getoond, met daarboven een overzicht van de applicaties die op dat moment draaien. Als de beweging nogmaals wordt uitgevoerd, wordt het hele scherm met applicatie-iconen gevuld.

Als we met het hoofdscherm in beeld vanaf de bovenzijde naar beneden vegen, wordt het instellingenmenu geopend. Hier zijn de instellingen voor onder meer wifi, bluetooth, het scherm, geluid en tethering te vinden.

BlackBerry Playbook software BlackBerry Playbook software BlackBerry Playbook software

Multitasking

De meest praktische toepassing van gestures is multitasking. Als er meer programma's openstaan, hoeft alleen maar aan de randen naar links of rechts geveegd te worden om naar het vorige of volgende programma te wisselen. Om een overzicht op te roepen, moet het applicatiemenu geopend worden. De thumbnails hiervan worden real-time bijgewerkt. Bij bijvoorbeeld de camera-app betekent dat dat het previewbeeld steeds actueel blijft.

RIM's implementatie van gestures en multitasking gooit hoge ogen op de Tweakers.net-redactie. Wel heeft RIM duidelijk leentjebuur gespeeld bij WebOS van Palm. Dit al wat oudere mobiele OS heeft al een gesture area onder het scherm, waarmee de interface bestuurd kan worden. RIM's oplossing gaat met de aanraakgevoelige bezel wel een stuk verder.

Onze algehele indruk van het nieuwe Tablet OS is hoe dan ook erg positief. Omdat zowel de hard- als software compleet nieuw zijn, kon RIM beiden goed op elkaar afstemmen. Daarbij ziet het OS er mooi uit, en het werkt ook nog eens snel.

Sharing

Dat betekent niet dat het OS niet zonder problemen is. Zo is er de rare manier waarop de tablet aan een computer wordt gekoppeld. Normaal gesproken wordt het geheugen van een mobiel device herkend als een extern usb-opslagapparaat, maar RIM pakt dat anders aan.

Als de tablet voor de eerste maal op een pc wordt aangesloten, wordt alleen een kleine partitie zichtbaar, met daarop de installatiebestanden voor BlackBerry Device Manager. Nadat deze software is geïnstalleerd, kan de PlayBook benaderd worden via een netwerk-share. Deze methode is niet alleen omslachtig, maar vereist ook dat de gebruiker genoeg rechten heeft om software op de pc te installeren. Gelukkig heeft RIM er wel voor gezorgd dat de implementatie onder zowel Windows als Mac OS X werkt.

Er is ook een optie om bestanden via een draadloos netwerk te beheren. De PlayBook wordt dan met wifi-sharing op het lokale netwerk aangemeld, en kan zo benaderd worden via een vaste computer of laptop. Hoewel de wifi-snelheden niet geschikt zijn om grote hoeveelheden data over te pompen, is deze manier van bestanden delen wel een stuk makkelijker dan de bekabelde oplossing.