Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Nokia E7: voor alle fans

09-05-2011 • 09:00

153

Multipage-opmaak

Inleiding

Op een eigen evenement in Londen kondigde Nokia medio september de E7 aan. De E7 is een klassieke Nokia met het Symbian-besturingssysteem en een qwerty-toetsenbord, maar Nokia hoopt met moderne technologie en de belofte van updates toch een relatief groot publiek te kunnen aanspreken.

Nooit eerder bouwde Nokia zo'n groot touchscreen op een Symbian-smartphone: de E7 heeft een schermdiameter van 4". Het scherm is van het amoled-type, wat laat zien dat Nokia nog altijd een machtige speler is. HTC kan immers geen enkele amoled meer krijgen, en zelfs Samsung levert Nederlandse topmodellen als de Wave II en de Nexus S met lcd's, terwijl dat bedrijf zelf nota bene een van de grootste amoled-producenten ter wereld is.

Ook uit de overige specificaties blijkt dat de E7 een echt high-end toestel is. De vraag is wel of de E7 kan opboksen tegen de concurrentie van iPhone, Android, Windows Phone 7 en BlackBerry - want hoewel Nokia's smartphonedivisie groeit, dalen de winsten en is het marktaandeel flink gekrompen. Zal de E7 een ommekeer betekenen? Tweakers.net zocht het uit.

Nokia E7

Prijzen en specificaties

Merk en Type
Merk Nokia
Type E7
Eerste prijsvermelding zaterdag 19 februari 2011
Toestel
Telefoonmodel slide
Invoermethode qwerty-toetsenbord, touchscreen
Besturingssysteem Symbian
Versie besturingssysteem Symbian ^3
Beeldscherm
Schermresolutie 640x360
Schermdiagonaal 4"
Schermtype amoled
Camera
Cameraresolutie 8 megapixel
Functionaliteit
Berichten e-mail, mms, sms
MP3-ringtones ja
Audioformaten aac, amr-nb, amr-wb, eaac, eaac+, mp3, wma
Videoformaten h.264, mpeg 4
Gps ja
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie
Bluetooth 3.0
Connectors 3,5mm headset, micro-usb, hdmi
Technische kenmerken
Werkgeheugen 350MB
Opslaggeheugen 16GB
Extern geheugen Secure Digital Micro
Accu
Gesprekstijd 9u
Stand-by-tijd 192u
Accucapaciteit 1200mAh
Accutype li-ion
Uiterlijk
Kleuren zwart
Gewicht 176g
Lengte 123mm
Breedte 62mm
Hoogte / Diepte 13mm
Overige specificaties
Meegeleverde accessoires oplader

De toekomst van Symbian

Er is iets grondig misgegaan bij Symbian. Hoewel het OS draait op tientallen miljoenen smartphones en hoewel daar nog tientallen miljoenen bij zullen komen, heeft Nokia zichzelf in een lastig parket gebracht door niet tijdig op de ontwikkelingen in de markt te reageren. Het gevolg is de gedwongen overstap naar Windows Phone door de nieuwe leiding van Nokia - afkomstig van Microsoft.

Dat is jammer, want Symbian is het best ontwikkelde smartphone-OS. De kernel is stabiel en werkt zuiniger dan concurrenten, het OS gaat beter om met antennes en bereik dan Android of iOS, en ontwikkelaars kunnen veel meer met hun apps doen dan op concurrerende platformen.

Symbian heeft echter een slag gemist: software-ontwikkeling en -distributie. Wie in 2007 voor Symbian apps ging ontwikkelen, moest rekening houden met tientallen verschillende versies, schermen, hardware en interfaces. Daar komt bij dat ontwikkelaars geen zin hadden om zich te verdiepen in de ingewikkelde C++-variant die gebruikt werd.

Nokia zag dit op tijd en kocht Trolltech, het bedrijf achter het cross-platformframework Qt. Dat moest ervoor zorgen dat ontwikkelaars snel en makkelijk apps konden maken. De Ovi Store moest maken dat gebruikers snel en makkelijk apps konden vinden en downloaden.

De theorie was goed, maar de implementatie van Qt duurde erg lang en is nog steeds niet afgerond. Toen de Ovi Store ten tonele verscheen, waren ontwikkelaars al bezig met iPhone en Android, en bovendien bleef de interface van Symbian lang vrijwel onveranderd. Tot overmaat van ramp stelden de topmodellen N96 en N97 zwaar teleur - de N97 maakte zelfs zo'n slechte indruk dat de fabrikant openlijk zijn excuses aanbood.

Nokia raakte ook de steun van partners kwijt. Samsung bracht in 2009 met de i8910 HD zijn laatste Symbian-toestel uit, en Sony Ericsson haakte af na de Vivaz Pro van vorig jaar. Nokia moest de kar voortaan alleen trekken.

Dit alles leidde ertoe dat Nokia in februari bekendmaakte Symbian uit te faseren ten gunste van Windows Phone 7. De overgangsfase duurt minstens twee jaar. En nu komt het: in die tijd wil Nokia Symbian doorontwikkelen en nog minstens 150 miljoen toestellen met het besturingssysteem verkopen.

De E7 komt dus onder een slecht gesternte op de markt: aan de ene kant zegt Nokia dat Symbian is afgeschreven, aan de andere kant dat het nog doorontwikkeld wordt en dat het op veel nieuwe smartphones zal staan. Wat moeten gebruikers daar wel niet van denken?

Het lijkt logisch dat de meeste van de Symbian-toestellen die Nokia nog wil verkopen, worden gekocht door mensen die simpelweg een goedkoop toestel zonder veel fratsen zoeken, met een goede geluidskwaliteit, goed bereik en weinig problemen. Voor hen lijkt Symbian nog altijd geknipt.

De zon gaat langzaam onder voor Symbian

Hardware

BCM2727 van BroadcomDe gpu van de E7, de Broadcom BCM2727, kan goed mee met de concurrentie. De gpu speelt dan ook een belangrijke rol in recente Symbian-toestellen. Niet alleen gamen en het tonen van foto's en video's worden erdoor afgehandeld, ook de interface en animaties komen voor rekening van de grafische processor.

Dat heeft tot gevolg dat de cpu alleen zaken op de achtergrond hoeft te regelen, zoals de notificaties, de systeemprocessen en andere zaken die in Symbian niet bijster veel energie vragen. Daarom kon Nokia ook kiezen voor een relatief zwakke processor van Texas Instruments, die is opgetrokken rond een ARM11-core en die op 'slechts' 680MHz is geklokt.

Met dit tweetal wil Symbian^3 op de E7 best werken. Waar in het verleden menu's met een slakkengangetje op het scherm gezet werden, is de interface van de E7 snel en zijn er geen hinderlijke vertragingen - net als bij de N8.

Een ingang voor een micro-sd-kaart ontbreekt. Daardoor is het opslaggeheugen niet uit te breiden. De gebruiker moet het dus doen met 15GB vrij opslaggeheugen.

Het werkgeheugen was lang een pijnpunt van Nokia's - en dat is nog altijd niet weggenomen. Met een werkgeheugen met een grootte van 256MB is Nokia op de goede weg, maar helaas kregen we ook bij de E7 nog wel eens de melding dat het geheugen vol zat en apps werden afgesloten.

Scherm

De E7 heeft een amoled-scherm met een grootte van 4". Hoewel het scherm fors groter is dan dat van de N8, heeft het dezelfde resolutie van 640x360 pixels. Dat is veel minder dan de concurrentie: de iPhone 4 toont 960x640 pixels en veel Android-telefoons zitten op 800x480 beeldpunten.

Het scherm van de E7 biedt een mooie aanblik. Zoals altijd bij amoled-schermen is het zwart ook echt zwart: pixels worden simpelweg uitgeschakeld om zwart weer te geven en er is geen backlight die voor strooilicht kan zorgen. Nokia gebruikt de hoge contrastwaarden door in de interface standaard donkere elementen weer te geven.

Het scherm heeft echter - zoals veel amoled-schermen - moeite met het weergeven van grijswaarden. Grijze tinten op een testplaatje bleken een roze of groene gloed te hebben, afwijkingen die we eerder zagen op onder meer de HTC Desire en de Samsung Galaxy S.

Nokia E7

Benchmarks

3d-prestaties

GLBenchmark (2.0 PRO score)
ToestelFrames (hoger is beter)
LG Optimus 2X Speed (Android 2.2)
**********
2431
Google Nexus S (Android 2.3)
**********
2376
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
*********
2077
Toshiba Folio 100 (Android 2.2)
*********
2076
HTC Incredible S (Android 2.2)
*****
1276
HTC Desire Z (Android 2.2)
*****
1272
Nokia N8 (Symbian^3)
*****
1122
Nokia E7 (Symbian^3)
*
1091
Apple iPhone 4 (ioS 4.x)
****
973
HTC Desire (Android 2.2)
*
300

Alle toestellen met een processor die de ARMv7-instructieset ondersteunt, zoals de HTC Desire en de Samsung Galaxy S, kunnen overweg met OpenGL ES 2.0, een techniek die geavanceerde 3d-graphics op smartphones mogelijk maakt. De soc van de Nokia E7 is niet op de ARMv7-instructieset gebaseerd, en slaagde er dan ook niet in om de Egypt-test van GLBenchmark af te ronden.

De 2.0 PRO-test uit dezelfde suite meet echter prestaties op het gebied van OpenGL ES 1.1 en werd wel goed afgerond. De prestaties zijn allesbehalve indrukwekkend. De E7 is sneller dan de iPhone 4 en de HTC Desire, maar moet alle nieuwere smartphones voor laten gaan.

Sunspider

Sunspider
DeviceScore (lager is beter)
Apple iPad 2 (iOS 4.3)
**
2085,1
Apple iPad (iOS 4.3)
***
3267,8
LG Optimus Speed (Android 2.2)
*****
3774
HTC Desire (CM7, Android 2.3.3)
*****
3934
Toshiba Folio 100 (Android 2.2)
*****
4057
Samsung Galaxy S (CM7, Android 2.3.3)
*******
5892
Apple iPad (iOS 4.2)
*******
7444
HTC Desire Z (Android 2.2)
**********
7929
Apple iPhone 4 (iOS 4.2)
**********
10.444
Nokia E7 (Symbian^3, Opera)
**********
10.541

Wat we ook probeerden, de browserbenchmark Sunspider wilde niet werken op de standaardbrowser van de E7. Als alternatief hebben we Opera Mobile uit de Ovi Store geplukt en de test daarmee gedaan.

Het resultaat valt wederom wat tegen. De E7 kan de iPhone 4 met iOS 4.2 nog net bijbenen, maar nieuwere versies van Android en iOS zijn toch stukken sneller dan Opera Mobile onder Symbian.

Praktijktests

Sinds juni 2009 onderwerpen we alle gereviewde toestellen aan dezelfde praktijktests, zodat we de snelheid van diverse acties in de dagelijkse praktijk kunnen vergelijken. We bekijken het openen van de Tweakers.net-Frontpage in de browser, het starten van het toestel en het maken van een foto.

Browser

Tweakers.net-Frontpage laden
Seconden (minder is beter)
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
**
2,02
Google Nexus S (Android 2.3)
***
2,49
LG Optimus 2X Speed (Android 2.2)
***
2,75
HTC Incredible S (Android 2.2)
***
2,85
HTC Desire S (Android 2.3.3)
***
2,92
Apple iPhone 4 (iOS 4.0)
***
2,92
HTC Desire HD (Android 2.2)
***
3,19
HTC Desire (Android 2.1)
****
3,31
Motorola Defy (Android 2.1)
****
3,39
HTC Desire Z (Android 2.2)
****
3,43
Sony Ericsson Xperia Arc (Android 2.3)
****
3,62
SE Xperia X10 (Android 1.6)
*****
4,42
Nokia E7 (Symbian^3)
*******
6,10
HTC 7 Trophy (WP7)
*******
6,20
Nokia N8 (Symbian^3)
*******
6,23
BlackBerry Torch (BB 6)
**********
9,35

De browsertest werd minstens tien keer uitgevoerd, waarna de hoogste en laagste score werden weggestreept. Alle toestellen moesten de Grade B-versie van de Frontpage laden: dat is de zwaarste mobiele versie van Tweakers.net, al is deze nog een stuk lichter dan de desktopversie van onze Frontpage.

De E7 bleek ongeveer hetzelfde te presteren als de browser van de N8. Dat is aanmerkelijk trager dan veel concurrenten.

Snel een foto maken

Fotosoftware starten en foto maken
Seconden (minder is beter)
HTC Desire HD (8MP, Android 2.2)
*****
2,76
LG Optimus 7 (5MP, WP7)
******
3,15
HTC Incredible S (8MP, Android 2.2)
******
3,49
Samsung Galaxy S (5MP, Android 2.2)
******
3,49
HTC Desire (5MP, Android 2.1)
******
3,53
HTC Desire Z (5MP, Android 2.2)
*******
3,62
Google Nexus S (5MP, Android 2.3)
*******
3,81
HTC Desire S (5MP, Android 2.3.3)
*******
3,93
BlackBerry Torch (5MP, BB 6)
********
4,42
HTC 7 Trophy (5MP, WP7)
********
4,45
Sony Ericsson Xperia Arc (8MP, Android 2.3)
********
4,48
Apple iPhone 4 (5MP, iOS 4.0)
*********
4,96
Nokia N8 (12MP, Symbian^3)
*********
5,27
Motorola Defy (5MP, Android 2.1)
**********
5,34
LG Optimus 2x Speed (8MP, Android 2.2)
**********
5,38
SE Xperia X10 (8MP, Android 1.6)
**********
5,68
Nokia E7 (8MP, Symbian^3)
*********
5,69

Bij deze test wordt de fotosoftware gestart vanaf het homescreen, waarna een foto wordt gemaakt. Zodra de gemaakte foto op het scherm verschijnt, wordt de stopwatch stilgezet.

De camera is, ondanks het ontbreken van autofocus, geen snelheidswonder. Het scherpstellen kan dus geen tijd kosten, maar toch doet de E7 er langer over dan alle concurrenten.

Opstarten

Toestel booten
Seconden (minder is beter)
BlackBerry Torch (BB 6)
*
2,38 / 79,22
HTC Desire HD (Android 2.2)
*
5,76 / 52,34
HTC Desire Z (Android 2.2)
*
5,78 / 64,32
HTC Desire S (Android 2.3.3)
*
8,12 / 56,77
HTC Incredible S (Android 2.2)
*
8,67 / 56,21
Google Nexus S (Android 2.3)
*****
23,35
LG Optimus 7 (WP7)
*****
24,78
Nokia N8 (Symbian^3)
******
27,36
SE Xperia X10 (Android 1.6)
******
28,11
Nokia E7 (Symbian^3)
******
28,94
HTC 7 Trophy
******
29,11
Motorola Defy (Android 2.1)
*******
34,33
Apple iPhone 4 (iOS 4.0)
*******
34,89
LG Optimus 2X Speed (Android 2.2)
********
38,43
Dell Streak (Android 1.6)
********
40,21
HTC Desire (Android 2.1)
**********
45,32
Samsung Galaxy S (Android 2.2)
**********
47,43
Sony Ericsson Xperia Arc (Android 2.3)
**********
55,91

Symbians zijn snelle starters en dat blijkt ook bij deze test. De E7 heeft gemiddeld anderhalve seconde langer nodig dan de N8, maar is nog altijd snel in vergelijking met de concurrenten. Alleen toestellen die een hibernate-functie hebben, starten sneller.

Software

Volgens Nokia krijgt de E7 minimaal twee updates, die niet alleen de interface aanpakken, maar ook de structuur van de menu's en de opbouw van de interface zullen verbeteren. Daardoor zal de E7 over een aantal maanden een compleet ander toestel zijn dan het tijdens de reviewperiode was.

Symbian^3

Symbian^3 is in veel opzichten dezelfde Symbian die enkele jaren geleden al op de N95 draaide. Aan de oppervlakte zijn heel wat wijzigingen doorgevoerd, maar mensen die toen met een Nokia werkten, kunnen met de E7 waarschijnlijk ook prima uit de voeten.

De veranderingen in Symbian^3 zijn vrijwel zonder uitzondering ten goede. Zo worden veel van de meldingen die het scherm hinderlijk overnamen - 'Applicatie X is geïnstalleerd', 'Verbinding met toegangspunt X', enzovoorts - nu bovenin het scherm getoond, zonder dat de gebruiker de melding moet wegklikken. Daarnaast vraagt Symbian veel minder vaak om bevestigingen.

Een andere wijziging is subtieler, maar zeker zo belangrijk: om een menu te openen hoef je niet langer te dubbelklikken, zoals in de S60v5-interface hier en daar wel het geval was. Daardoor kan de gebruiker sneller door menu's navigeren. De menu's zijn bovendien voorzien van grafische effecten, zoals een vloeiend bounce-effect aan het einde van een lijst.

De wijzigingen kunnen echter niet verhullen dat Symbian niet zo makkelijk werkt als iOS, Android of Windows Phone. Een goed voorbeeld is het toevoegen van een applicatie aan een homescreen. Dat vergt veel stappen: homescreen aanpassen, widget toevoegen, applicatiewidget kiezen, applicatiewidget bewerken, snelkoppelingen bewerken, snelkoppeling naar applicatie kiezen en dan nog eens bevestigen. Ter vergelijking: op Android gebeurt dat door in het hoofdmenu de app vast te houden en vervolgens op een plek in het homescreen te pleuren.

Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7

Multitasking

Symbian ondersteunt - in tegenstelling tot sommige andere smartphoneplatformen - volledige multitasking. De taakbeheerder van S60v5 had echter een hopeloos ouderwetse tekstinterface, dus is een visuele task switcher gemaakt. Die werkt simpel: met veegbewegingen kan langs de verschillende openstaande vensters worden gescrold, selecteren roept het venster naar de voorgrond en het sluitkruisje maakt dat de applicatie wordt afgesloten.

Het was wel fijn geweest als de taakbeheerder wat groter was gemaakt. Deze draait namelijk niet fullscreen en geeft maar één openstaand venster per keer weer. Als er nu meer dan een stuk of vijf applicaties draaien, kan het wisselen het nodige scrollwerk vergen. Op Nokia's Maemo-smartphone N900 kon het multitaskingmenu zes openstaande applicaties tegelijk weergeven.

Een ander groot pluspunt van het huidige Symbian is de wijze van updaten. Dat gebeurt over-the-air. Niet alleen de firmware wordt via Software Update van nieuwe versies voorzien, maar ook applicaties zoals Ovi Maps en Microsoft Communicator. Het is prettig dat in Symbian alles in één keer kan worden bijgewerkt.

De browser in de Nokia E7 kan dan weer niet mee met de concurrentie. Pagina's worden vreemd weergegeven, waarbij vooral het lettertype afwijkt. De interface werkt omslachtig. Een pluspuntje is dat er veel opties zijn, maar het belangrijkste pluspunt is wel dat de gebruiker alternatieve browsers kan installeren, waarbij vooral de mobiele versies van Opera populair zijn.

Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7

In de Ovi Store kan je software van derden downloaden. Deze applicatiewinkel is inmiddels redelijk gevuld, maar haalt het bij lange na niet bij Apples App Store of Android Market. Wel staat het op ongeveer gelijke voet met Windows Phone Marketplace. De Ovi Store heeft een duidelijke, sobere interface. De app werkt soms irritant traag, maar doet wel wat hij moet doen.

Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7

Zaken als e-mail en de kalender zijn in Symbian goed geregeld. Mail is gemakkelijk in te stellen en werkt goed, al wordt de interface overtroffen door mailapps van andere platformen.

De E7 is rijk uitgerust met apps, zoals een volledige versie van QuickOffice, een pdf-lezer, beveiliging via F-Secure en Track&Protect, Microsoft Communicator, een zip-programma en een WebTV-client. Ook zijn er programma's voor sociale netwerken, al werken die niet zo prettig als apps van derden.

Een aparte vermelding verdient Ovi Maps. Kaarten van landen kunnen direct op het toestel worden gedownload en de navigatie werkt in de auto als een trein. Wie veel navigeert, kan met de E7 prima uit de voeten.

Wie kaarten van veel landen wil downloaden, loopt echter wel aan tegen de beperkte opslagruimte: meer dan 16GB past er niet op het toestel en het geheugen kan, zoals eerder gezegd, niet worden uitgebreid.

Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7

Toetsenbord en accu

Voor het toetsenbord van de E7 heeft Nokia een heel andere oplossing gekozen dan bij de N97: het toetsenbord ligt als het ware verzonken in een kuil in de behuizing. Daardoor kon het toestel iets dunner worden dan toestellen waarbij het toetsenbord op de rest van de behuizing ligt.

Het toetsenbord schuift niet open, maar moet worden opengeklapt. Dat openklappen gebeurt door met beide duimen tegen het toetsenbord te duwen. Dit vereist de nodige oefening en gaat zelfs na een paar weken nog niet erg soepel.

Het geheel maakt wel een bijzonder solide indruk en het mechaniek zit stevig vast. De connector die de input aan het moederbord doorgeeft, is alleen door de klep beschermd; op den duur kan zich daar stof achter ophopen.

Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7

Typen

Het toetsenbord van de E7 heeft vier regels. De spatiebalk zit gelukkig weer in het midden; op de N97 was de spatiebalk naar rechts opgeschoven en dat was geen succes.

Er is veel goed aan het toetsenbord: de knopjes zijn goed voelbaar, omdat ze enigszins op de behuizing liggen. Bovendien hebben de toetsen een lekkere aanslag. Hoewel een 5-regelig toetsenbord wat ons betreft optimaal is, zijn de vier regels op het E7-toetsenbord prima werkbaar.

Het toetsenbord heeft bovendien een goede grootte; door de grootte van het toestel kon het klavier iets meer ruimte in beslag nemen dan dat van bijvoorbeeld de HTC Desire Z, een van de grootste concurrenten van de E7.

Toch zijn er nog verbeterpuntjes: zo zitten de toetsen recht onder elkaar, wat voor de geoefende typist niet logisch is.

Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7

Accu en belkwaliteit

Symbian is misschien wel het zuinigste besturingssysteem voor smartphones, juist omdat het uit een tijd komt waarin met de accu in het achterhoofd werd geprogrammeerd. De E7 houdt het bij matig tot intensief gebruik makkelijk twee dagen op een enkele acculading uit.

Bij Nokia is zelden wat aan te merken op de belkwaliteit en ook bij de E7 is die weer dik in orde. De stemmen klinken aan beide kanten van de lijn prima en komen helder door. Hoewel Nokia het niet meldt, heeft de E7 waarschijnlijk ondersteuning voor HD Voice, waarbij er meer dan één kanaal voor het belsignaal wordt gebruikt. Daardoor zijn lagere en hogere tonen beter te horen, waardoor de geluidskwaliteit verbetert. Die techniek wordt in Nederland echter door geen enkele provider ondersteund.

Extra features

Op het gebied van featuresets behoort Nokia nog altijd tot de top van de markt. Dat blijkt uit een paar nuttige extraatjes, die overigens ook al in andere toestellen van deze fabrikant te vinden waren.

Pentaband

De E7 ondersteunt pentaband-3g, wat betekent dat het toestel gebruik kan maken van alle vijf frequentiebanden die wereldwijd voor 3g worden gebruikt. Ter vergelijking: HTC maakt normaal gesproken smartphones met dualband-antennes, die dus maar met twee van de vijf bestaande banden uit de voeten kan.

Met name voor zakelijke gebruikers van de E7 is dit een belangrijk punt, omdat het toestel daardoor met elk umts-netwerk ter wereld verbinding kan maken. Nokia is tot nu toe de enige fabrikant die deze feature heeft geïmplementeerd.

Usb-on-the-go

Met stip onze favoriete feature van de E7 is de aanwezigheid van een usb-host-port. Daar heb je niet vaak iets aan, maar het is wel erg leuk. Zo kan je toetsenborden en muizen aansluiten: dat werkt prima en het is best geestig om een muiscursor over het scherm te zien schuiven. En eerlijk is eerlijk: het toetsenbord van de E7 is best goed, maar het verliest het van een volwaardig toetsenbord.

Daarnaast kan je bijvoorbeeld andere telefoons aansluiten en de meest praktische toepassing is wel het kunnen aansluiten van geheugensticks. Hierdoor wordt het ontbreken van een sd-cardslot minder hinderlijk, al blijft het een tweederangs vervanging.

Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7

Hdmi

Aan de bovenkant van het toestel is een hdmi-uitgang gemonteerd. Dit is geen standaard mini-hdmi-uitgang, maar eentje die voorbehouden lijkt aan Nokia-smartphones. Nokia levert in de doos dan ook een kabeltje mee.

Naast hdmi wordt ook Dolby Digital Plus ondersteund, waardoor volwaardig Dolby 5.1-surround-sound in de huis- of vergaderkamer kan worden weergegeven. Dat is een mooie feature, zeker voor mensen die hun telefoon gebruiken om films af te spelen op hdtv's - en wij denken dat steeds meer mensen dat in de komende jaren zullen doen.

Gallery

Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Fototest Nokia E7: N8 foto blikje Fototest Nokia E7: N95 8GB foto blikje Fototest Nokia E7: N900 foto blikje Fototest Nokia E7: N95 8GB tekst dichtbij Nokia E7 testpanel Nokia E7 testpanel Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Nokia E7 Screenshot Nokia E7
Fototest Nokia E7: E7 foto dichtbij Fototest Nokia E7: E7 foto blikje Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7 Screenshot Nokia E7
Nokia E7 Nokia E7 Zilver Nokia E7 Nokia E7-00 Nokia E7 Zilver Nokia E7 Zilver Nokia E7 Zilver Nokia E7 Zilver Nokia E7 Zilver Nokia E7 Zilver Nokia E7 Zilver Nokia E7 Zilver Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Zwart Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen Nokia E7 Groen

Conclusie

De Nokia E7 heeft twee gezichten. Aan de ene kant is de hardware om van te smullen. De specificaties van het toestel zijn weliswaar op zijn best gemiddeld te noemen, maar voor een Symbian-smartphone zijn ze ruim voldoende. Het uiterlijk en de gebruikte materialen zijn uitstekend. Ook het toetsenbord is erg goed, al had de layout daarvan nog wat beter gekund en moet je even aan het openklapmechanisme wennen.

De featureset maakt ook duidelijk dat de E7 een high-end toestel is. Met usb-on-the-go, wereldwijd bruikbare 3g, hdmi en Dolby Digital Plus ontbreekt het de E7 niet bepaald aan leuke eigenschappen.

De software daarentegen roept gemengde reacties op. Veel mensen kunnen prima met Symbian uit de voeten en Symbian^3 is de beste versie tot nu toe. Voor de liefhebbers van Symbian is de E7 de beste smartphone die er momenteel te koop is. Wie dit besturingssysteem minder hoog heeft zitten, moet hopen dat Nokia met de updates een moderner jasje en eenvoudigere interface aan Symbian geeft.

Zelfs na de updates is het echter maar de vraag of Nokia met dit toestel de grote massa iPhone- of Android-bezitters kan overhalen om terug op het Symbian-nest te komen. Het antwoord daarop zal waarschijnlijk 'nee' zijn.

Daarmee is de conclusie van deze review grotendeels gelijk aan die van de N8-recensie. De E7 is op veel punten het beste dat Nokia ooit heeft gemaakt, maar het beste van Nokia is anno 2011 voor veel mensen simpelweg niet goed genoeg meer. Mensen die Symbian niet of niet meer zien zitten, kunnen de E7 met een gerust hart in de schappen laten liggen. Wie echter een zwak voor dit OS heeft, heeft met de E7 een meer dan goed toestel.

Pluspunten:
+ Mooi design en goede bouwkwaliteit
+ Veel features en snufjes
+ Compact voor qwerty-slider

Minpunten:
- Matige camera
- Symbian heeft dringend updates nodig
- Uitklappen toetsenbord gaat stroef

Reacties (153)

153
148
83
8
1
27
Wijzig sortering
In mn vriendenkring zijn er verschillende mensen met een iPhone, Android en BB (zelf heb ik een N8). In de dagelijkse praktijk merk je het verschil wel tussen een symbian en iets anders. In de middag zijn sommige al bezig met hun oplader of het uitschakelen van verschillende applicaties. Op een dagje weg is het verschil in bereikbaarheid ook groot, terwijl de signalen van een iphone/htc of iets dergelijks wegvallen, heeft mijn nokia nog steeds 5 streepjes. Navigatie in de auto kan of via de N8 of via de TomTom (of iets dergelijks), beide leveren hetzelfde resultaat, zoniet de N8 beter. Als we verdwaald raken kan ik zelfs zonder wifi of 3g of wat dan ook navigeren met mijn toestel dankzij de integrated GPS, wat betekent dat als je een GPS ontvangst hebt, je altijd gratis kunt navigeren met Nokia. Op de reis terug zijn bijna alle telefoons al dood (qua batterij) en heeft de accu van de nokia zonder enig probleem de dag weerstaan. Qua zakelijke features is het ook top, zelf vind ik usb-on-the-go het meest spraakmakende. Multitasking met symbian is verreweg het meest 'geadvanceerd' van alle platforms. Skype moet bijvoorbeeld op de iPhone geopend zijn, dus op het scherm actief. Anders sluit het programma zich af en kun je doei zeggen tegen eventuele gesprekken (die er plaats willen hebben).

Het aantal Apps...tsja. In vergelijking met iOS en Android heeft ovi inderdaad niet zoveel apps. Het merendeel denkt nog steeds dat kwantiteit nog steeds betekent dat een App store beter dan de ander is. Op Ovi store zijn alle apps te vinden die ook verkrijgbaar zijn op iOS en Android, iOS en Android hebben er echter meerdere versies van. Het is zoiets als een garage met een tiental dure sportauto's vergelijken met een garage waarin duizenden auto's uit het jaar 1930 komen met een enkele uit de 21e eeuw. Het is ook kwalijk dat mensen liever een grote App store hebben met duizenden verschillende tetris versies dan een Appstore met echte degelijke apps. Quality > Quantity.

Een ander ‘sterk’ punt van iOS en android vinden mensen de gebruiksvriendelijkheid en intuitie. Nou, als je na een week nog steeds niet weet hoe je telefoon werkt of waar alle instellingen zijn, dan zegt dat meer iets over de gebruiker zelf dan het systeem. Je bent of een ****** of iemand die niet wilt leren werken met het systeem. In de review staat een vergelijking met android over het plaatsen van een widget. Het is op de android weliswaar zo gepiept, maar op symbian duurt dat ook echt niet langer dan 5 secondes. Symbian is gewoon een heel volledig systeem, het toestel heeft ongelooflijk veel instellingen, in tegen stelling tot iOS en Android. Dit is zowel een plus als een minpunt. Een minpunt voor degene die er niet veel verstand van hebben en alleen zo snel mogelijk de meest populaire optie kiezen. Een pluspunt voor degene die meer uit hun toestel willen halen dan alleen de standaart mogelijkheden. Ik snap sommigen niet, ze willen een toestel wat heel veel spelletjes kan spelen en applicaties etc. etc.. en dan tegen de avond bijna alle features uitschakelen omdat de accu op 10% zit. Het is net zoiets als duizenden euro’s aan bijvoorbeeld een audio-installatie besteden en het dan vervolgens niet meer gebruiken omdat je je kosten op de energierekening wilt besparen.

CPU vergelijking... *zucht*. Het is zoiets als het plaatsen van een 500 pk motor in een vrachtwagen en een sportauto van 1000kg en dan vergelijken welke het effectiefst met de motor omspringt.


Mn Pa viert binnenkort zijn verjaardag. Het is meer een zakelijk-type. Zijn criterium op volgorde van belangrijkst;
-accuduur
-bereikbaarheid
-betrouwbaarheid
-navigatie
-multitasking
Symbian springt zuinig om met de accu, hierdoor hoeft mn vader zich geen zorgen te maken dat hij 's avonds niet meer bereikbaar is of de volgende dag zich zorgen moet maken dat hij vergeten is z'n mobieltje op te laden. Met een Nokia ben je bijna altijd en overal bereikbaar. De antennes zijn het beste van allemaal en natuurlijk pentaband wifi. Nokia's zijn over het algemeen heel sterk en degelijk gebouwd, je kan je toestel laten vallen zonder zorgen. Navigatie is denk ik het sterkste punt van Nokia op andere systemen, ik denk niet dat hier verdere uitleg bij nodig is(?). Multitasking, de Nokia heeft als enigste een echte legitieme multitasking feature, niet zoals iOS of Android.
Alsjeblieft Pa ;)

[Reactie gewijzigd door Z_Jr op 23 juli 2024 06:26]

Ik ben een Nokia E71 bezitter en ben aan het oriënteren op een ander toestel. Ik heb verschillende sites bekeken, o.a. Phonearea, GSMarea, BestBoyZ en ook verscheidene filmpjes opgehaald en bekeken. Hier let ik dan op de werking, duurzaamheid en de mogelijkheden van de bekeken toestellen. Dat zijn o.a. HTC en Blackberry toestellen. Zo zit ik te kijken naar een HTC Wildfire, Desire Z, Desire S; Blackberry 9780 9800 (Torch).
Maar ik kijk ook naar een Nokia C7, E7 en N8. Ik pak de toestellen die mij mogelijkerwijs worden aangeboden door mijn provider.
Daarbij let ik ook op een vergelijkbaar lijstje wat jouw vader aanhoudt. Dan kom ik denk ik toch ook bij de E7 uit. Hoewel ik ook neig naar de BB 9780 en 9800.
Dan komt de E7 toch het dichtste bij mijn E71 die mij uitermate veel plezier bezorgt.
Die zogenaamde minpunten van Symbian daar heb ik geen last van. Doet wat het doen moet en inderdaad, als het het beheerst is het gewoon fijn werken.
[OT modus]Zelf vergelijk ik het met Gnome en KDE. Gnome is simpel, maar met KDE meer instellingsmogelijkheden.[/OT modus]

Een ander punt wat ik nooit tegenkom. Er wordt beweert dat Nokia zich op de Android markt niet zou kunnen onderscheiden. Ik denk dat ze met een E7 er met kop en schouder bovenuit zullen stijgen. Toestellen als de N8, C7 en de E7 onderscheiden zich we degelijk van de verschillende toestellen die je nu aantreft.
Dat is natuurlijke een leuke post pro Nokia/Symbian, maar ik kan mij soms enorm ergeren aan het feit dat ik op veel momenten echt tig seconden moet wachten vooraleer ik kan doen wat ik wil op mijn Nokia 5230. Toegegeven, het model is minder krachtig qua hardware en heeft zelfs geen aparte GPU, maar het gaat dan ook niet om de vloeiendheid van de animaties (waar je in mijn geval eigenlijk niet van kan spreken; ik heb ze alvast uitgeschakeld), maar om zaken zoals het laden van het onscreen keyboard bij het typen van een SMS of een e-mail, of bij het laden van de inhoud van een submenu als ik op een icoon in het hoofdmenu tik, of in het algemeen als ik de task manager wil oproepen, of als ik eender wat doe. Algemene responstijd is ferm klote, dat wil ik zeggen, en dat is iets waar ik mij enorm aan erger, bij alle typen van hardware trouwens.

Ik moet wel zeggen dat het sinds de laatste firmware update iets erger is geworden, en het kan ook liggen aan het feit dat ik het experimentele swype keyboard gebruik, dat een gigantische databank van alle gekende woorden (inclusief de geleerde woorden) bijhoudt en moet inladen als ik een woord swype. Maar kom. Mijn vriendin heeft een Sony Ericsson Xperia X8, en die voelt wat mij betreft véél vlotter aan. Hij reageert tenminste direct als je hem aanraakt, niet zoals bij mij.

Kan je je persoonlijke ervaringen op dat gebied even meedelen? Want ik heb hierboven gelezen dat iemand niet blij is met zijn N8, omdat die zoals mijn Nokia nogal eens traag uit de hoek kan komen.
Best jammer vind ik dat er zo weinig wordt gezegd over mail/kalender/sms-functionaliteit. Dat blijven voor mij toch de belangrijkste features van een smartphone, anders kan ik zowel een ipod touch of klassieke PDA kopen. Nu zien we enkel een screenshot van de kalender in maandview, de configuratie van de mailclient (iets wat je normaal maar één keer doet en dus iets minder belangrijk is) en een lege mailbox. Interessant had ik het gevonden om te zien hoe gebruiksvriendelijk die features zijn in dagelijks gebruik. Ik denk dan aan:
- snel even een afspraak toevoegen als je gehaast bent in je kalender,
- hoe gebruiksvriendelijk is ontvangen/verzenden/browsen van sms'en/mails (hoe zit het met de notifications? is het berichtveld groot genoeg? hoe zit het met het invoegen van foto's in een mail?)
- zijn er unified contacts (i.e. kan je vanuit een visitekaartje/mail/sms van een contact meteen doorklikken naar alle andere mails/sms'en/telefoongesprekken met dat contact of hem mailen/sms'en/bellen, eventueel zelfs koppeling met zijn facebookprofiel?)
- een overzichtsscherm van komende afspraken/gemiste oproepen en ongelezen mails/sms'en?
mail/kalender/sms-functionaliteit. Dat blijven voor mij toch de belangrijkste features van een smartphone
Mee eens.
Interessant had ik het gevonden om te zien hoe gebruiksvriendelijk die features zijn in dagelijks gebruik. Ik denk dan aan:
- snel even een afspraak toevoegen als je gehaast bent in je kalender,
- hoe gebruiksvriendelijk is ontvangen/verzenden/browsen van sms'en/mails (hoe zit het met de notifications? is het berichtveld groot genoeg? hoe zit het met het invoegen van foto's in een mail?)
- zijn er unified contacts (i.e. kan je vanuit een visitekaartje/mail/sms van een contact meteen doorklikken naar alle andere mails/sms'en/telefoongesprekken met dat contact of hem mailen/sms'en/bellen, eventueel zelfs koppeling met zijn facebookprofiel?)
- een overzichtsscherm van komende afspraken/gemiste oproepen en ongelezen mails/sms'en?
Goed opgemerkt, dingstje.
Jij mag mij adviseren over mijn volgende toestel!
Bij Tweakers.net, het speelgoedverkopersmedium, zal ik die zinnige informatie, met zakelijke argumenten niet gauw vinden.
De fantastische geluidskwaliteit bij bellen ligt niet aan HD Voice. Zoals vermeld ondersteunt geen enkele provider dat. De reviewer heeft het misschien gemist, maar de E7 flikt dat door actieve noise cancellation (de E7 heeft dual mics). Het wordt ook toegepast op de C7 en de N8.
Op Nokia's Maemo-smartphone N900 kon het multitaskingmenu zes openstaande applicaties tegelijk weergeven.
Sterker nog, deze kan er 16 tegelijkertijd weergeven.. 4 rijen van 4. De 'live thumbnails' worden kleiner naarmate je meer applicaties opstart, vanaf de vierde rij is er te scrollen maar ze passen wel allen tegelijkertijd op het scherm.

Met de 'community versie' die portrait mode toevoegt aan o.a. de 'multitasker' kan je er zelfs 20 tegelijkertijd zien (4x5).. heeft me overigens wel de nodige tijd gekost om 20 apps op te starten, vrijheid die Maemo je bied <3

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 23 juli 2024 06:26]

Laat Nokia ook eens een poging wagen om zich in Android te verdiepen, krijg je waarschijnlijk een hoop fans weer terug, Nokia maakt kwalitatief best goede spullen, maar het OS komt uit de steentijd. De hardware is er, nou nog het juiste OS implementeren, dan ben je weer terug in de markt.

Maar aangezien ze redelijk noodgedwongen een dealtje met Microsoft hebben gemaakt zie ik dat niet meer zo snel gebeuren.

Ik begin toch langzaam vermoeden dat ze de boot een beetje gemist hebben, en of de integratie met WP7 ze hier mee gaat helpen valt dan ook nog te bezien.
Ik denk dat Nokia zich misschien iets te veel heeft geprobeerd te onderscheiden van de andere telefoons door symbian nog steeds te gebruiken i.c.m. hun eigen app store. Voorheen werden ze marktleider omdat ze kwalitatief goede en gebruiksvriendelijke telefoons maakten. De 3310 is een legende geworden, maar de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid is niet meer een écht concurrentievoordeel dat Nokia heeft.

Ze willen zich te krampachtig onderscheiden van de andere telefoonaanbieders waar juist de telefoonaanbieders die "met de flow" mee gaan juist succesvol zijn; Sony Ericsson, HTC, Samsung e.a. Dat Apple met zijn OS zo succesvol is, is omdat het toen het uitkwam een geweldige OS was, tegenwoordig is het minder onderscheidend nu Android er is, maar nog steeds erg populair door zijn stabiliteit. Het feit dat Blackberry zo groot is geworden kan ik nog steeds weinig van begrijpen, back to the basics is weer een nieuwe trend blijkbaar, want als echte smartphone vind ik de blackberry toch geen supertoestel met zijn à la jaren 90 internetten.

Kortom, om succesvol te zijn wil Nokia zich onderscheiden, maar de degelijkheid van Nokia's toestellen is niet echt meer een reden om voor een Nokia te gaan, het design is lang niet zo strak als een Galaxy of een Arc en aangezien deze telefoon voor high-end users is vind ik toch naast de resolutie het werkgeheugen ook niet geweldig. En dan is er nog de 680 Mhz processor waar Nokia zwaar met tekort schiet, met de toenemende vraag naar dual core processors onder high end user (ookal is dat voornamelijk psychologisch) zal ook Nokia hier niet bij de top horen. Met een prijskaartje eraan die hoger is dan een Desire HD mag je wel wat meer verwachten dan wat Nokia nu biedt.

Tenslotte is het nog maar de vraag of Windows Phone 7 door gaat breken aangezien Microsoft hier, net zoals Nokia, eigenlijk weer te laat bij is geweest. Nokia zet zijn geld voor een ander OS dus op een OS dat nog maar moet laten zien of het echt door kan breken en een stijgende trend kan laten zien in een poging toch nog enigzins onderscheidend te blijven.

Pluspunten:

+ Stabiele OS
+ Goede camera
+ HDMI aansluiting
+ Gemakkelijk sim wisselen (zie: http://www.techradar.com/...es/nokia-e7-939505/review)

Minpunten:
- 680 Mhz processor
- Relatief lage resolutie voor een smartphone uit dit segment
- Hoge prijs
- Geen micro SD slot

[Reactie gewijzigd door CT Marty op 23 juli 2024 06:26]

Ik zal dan even een flinke waarschuwing willen afgeven na twee maanden gebruik van mijn N8 sinds februari, die qua specs hetzelfde is (minus keyboard en een betere camera en 8GB mass memory). CPU, OS en werkgeheugen zijn exact hetzelfde. Ik zou dan ook willen zeggen dat deze ervaringen vergelijkbaar of vrijwel hetzelfde zullen zijn als bij een E7.

Grootste bezwaar: het draait gewoon niet soepel. Er zijn talloze momenten in het gebruik van Symbian dat je zit te duimendraaien. Ik heb hiervoor een iPhone 3GS gehad waar het ook niet altijd goed ging met de interface.. maar in Symbian^3 ben ik meer aan het wachten dan ik het ding in gebruik heb, ook met nota bene de inhouse apps die lang niet altijd vlekkeloos werken. Zo zitten er nog flinke bugs in de mail en browser apps die dus ook regelmatig crashen. -_-'
Ironisch genoeg hebben deze phones juist een relatief snelle GPU vergelijkbaar met de iPhone 3GS, waardoor het des te raarder is dat de UI zo sloom reageert.

Overgangseffecten gaan ook niet altijd soepel, of met een dikke vertraging. Gek genoeg ziet de Cover Flow view er meestal enorm soepel uit (het 'omfg het gaat zo smooth, wat is dit? 100fps?' gevoel), terwijl het selecteren van een nieuw nummer dan weer een paar seconden moet duren..

Bovendien heb je te maken met gekke kleine bugs: soms verdwijnt alle album-art ineens, apps schieten random naar de achtergrond, de webbrowser is brak (en kom niet met opera, die crashed net zo vaak én mist pinch-to-zoom). De browser + een ander programma = een enorm slome telefoon... Apps sluiten helpt ook niet altijd, erg genoeg voelt het ding na een restart ook niet snel, maar je wacht in ieder geval niet meer een dikke 10 seconden voor de music app is opgestart en je op pauze kunt drukken, hooguit 3-4.

Als degelijke basic phone met goed ontvangst en 'smartphonemogelijkheden' zoals mail, calender en RSS is het een redelijk ding. Geen ervaring met de MS store, maar die van Apple en de Android Marketplace zijn stukken beter dan de OVI store. Even kort de (voor mij en wellicht algemeen) belangrijkste:

Whatsapp is het eerste jaar gratis op Nokia en werkt verrassend goed. Twitter en Facebook werken via Nokia's social app inclusief widget. De widget werkt ok, de app zelf is schraal vormgegeven. Ik heb eerder het gevoel dat ik naar een WM6 programma kijk. Bovendien werkt zoals ik hierboven al zei de browser evenmin goed - browsen gaat nog enigzins (met voor Facebook standaard de mobile layout, hoewel het met de touch layout ook wel goed). Helaas crashen de social app, de browser én opera allemaal zodra ik wat langere berichtjes typ.

Waarom dan toch de N8? De camera is by far het beste in phoneland, de mp3speler werkt zolang je niets anders doet goed en is met microSD uitbreidbaar, drag & drop qua films/muziek én makkelijk tetheren. Bovendien is m'n iPhone na het 6e gebarsten scherm toch echt dood, terwijl die N8 nog steeds geen kras heeft na ergere mishandeling. Meest frappante punt is dat de N8 simpelweg een betere geluidsproductie heeft dan m'n iPod én iPhone (ook objectief met een lager signal/noise level & een lagere noisefloor), wat me nog het meest verbaasde aangezien ik m'n iPhone altijd als de uber-muziek-telefoon beschouwde.

Hoe ik het surfen en apps als m'n gitaartuner, 9292ov en Trein op dat ding echter mis, wetende dat die op Android wel allemaal beschikbaar zijn mét fluid UI's... behalve de Samsung Galaxy dan :')

[Reactie gewijzigd door Vyo op 23 juli 2024 06:26]

Anoniem: 145867 @CT Marty9 mei 2011 13:41
Die minpunt van de CPU is opzich wel een tegen argument te bedenken als ik kijk hoe vaak mijn Android telefoon op 1Ghz loopt is dat namelijk heel weinig.
En waarom klokt Apple hun CPU's altijd lager?

Het is puur marketing. Daarom draait de SGS2 ook op 1.2Ghz omdat HTC dat ook doet met de Sensation.
In de praktijk echter draait hij meer als 95% op een veel lagere frequentie.
Een soepel OS komt vaker tot zijn recht door een goeie snelle GPU.
Als voorbeeld neem ik de eerste iPhones. Die hadden ook een lage CPU snelheid maar wel een GPU die het grafische werk deed.

In de praktijk maakt het dus niet uit of je nou deze 680Mhz processor neemt of een 800Mhz.
Waarom blijven mensen toch zo positief over de 'hardware'. Naar mijn inziens houd dat ook het scherm en de CPU in. Beide lopen ver achter op wat de android phones tegenwoordig hebben en de batterij duur zal met een degelijk scherm/CPU net zo beroerd zijn als die van een andere fabrikant.

Als je op de audio-out, de microfoon, de speakers enzo doelt dan kan ik me daar wel weer in vinden. Merendeel van de Nokia telefoons hebben bijvoorbeeld minder ruis op de stereo-out dan een iPod welke juist ervoor bedoeld is om muziek af te spelen. (Kan de bron helaas niet weervinden, staat ergens een overzichtje van op het internet)
Waarom blijven mensen toch zo positief over de 'hardware'.
Ik denk dat de bouwkwaliteit flink meespeelt in de term 'hardware'. Zo spannend is de hardware van de E7 niet qua specs (wel mooi scherm!), maar het geheel doet wel erg degelijk aan. In april ben ik naar een vervanger van m'n N82 op zoek gegaan. Dat toestel heb ik 3,5 jaar gehad en is flink mishandeld zonder gevolgen. Ik weet zeker dat een Samsung, HTC of LG dat niet hadden gehaald. Het is allemaal wat meer plastic.

Hoewel ik heb gekozen voor de Xperia Arc (wilde toch eens dit decennium instappen qua telefonie :D ), was de E7 qua duurzaamheid een betere keuze geweest denk ik. De Nokia voelde behoorlijk wat degelijker aan. Denk niet dat ik met deze 2 jaar ga doen, terwijl me dat met een E7 ws. wel gelukt was.

En dit: http://tweakers.net/react...=Posting&ParentID=4694020

[Reactie gewijzigd door Maestro op 23 juli 2024 06:26]

ze hebben aangegeven geen Android te willen aanbieden omdat ze zich dan niet zouden kunnen differentieren :')
Anoniem: 44174 @418O29 mei 2011 11:40
Tja, als of je met windows mobile 7 dat wel kunt. Als er iets wel achterhaald is, is het windows op je telefoon. Alleen hardcore MS fans willen dat hebben, de massa ziet er niets in.
Dan kun je nog beter met symbian aan de slag, vooral omdat het zorgt voor een goede ontvangst en laag energieverbruik.
Laat de massa maar met iOS en Android prutsen. Laat nokia met Wp7 maar lekker exclusief zijn. Meestal is iets wat de massa wilt juist van mindere kwaliteit omdat je meer concessies moet maken om aan alle wensen te voldoen.
En trouwens .....windows mobile 7 BESTAAT NIET!!!
Anoniem: 44174 @Benne10 mei 2011 20:36
Windows Mobile 7 bestaat wel voor mij, is meer een statement ;)
Windows Mobile 7 bestaat niet, het is Windows Phone 7.

Daarnaast heeft WP7 de meest unieke, gebruiksvriendelijke UI! ;) Ik heb een HD7, en weet zeker dat jij met je iPhone/Android toestel zou zien dat de WP7 UI veel sneller, mooier werkt dan de iconen interface bij de concurrent er ook maar al te graag 1 zou willen hebben. Dus praat niet over dingen die je nog niet eens in je handen hebt gehad. ;)
Als ze symbian een goede update geven en de prijs met 100 euro verlagen. Dan zou ik het wel overwegen een E7 te kopen, maar als deze telefoon 400 tot 500 euro blijft vind ik het onzin om dat bedrag te betalen terwijl daar een ijzersterke HTC tegenover staat met een betere OS. Als Nokia in de ring wil blijven moeten ze toch wel met iets beters komen, en hoewel het concept van de E7 goed is en ook erg interessant is, zit het nog behoorlijk in de kinderschoenen.
Mensen onderschatten de waarde van bouwkwaliteit. Een toestel met een betere bouwkwaliteit is gewoon duurder dan die plastic toestellen van een Samsung of HTC.

Vergeet verder ook niet dat dit een zakelijk toestel is. Gesprekskwaliteit en degelijkheid (niet te vergeten betterijduur) is dus het belangrijkst. Het is een telefoon die gebruikt moet worden, en geen gadget, zoals veel telefoons tegenwoordig worden gebruikt (voor de paar uur dat de batterij meegaat).

Kwa apps biedt Symbian gewoon alles wat je nodig kunt hebben. Misschien minder spelletjes en speel apps, maar kwa productiviteit zit het gewoon goed.

De prijs van dit toestel is dus gewoon begrijpelijk en logisch. Ik vraag me af wat de oude E90/communicator gebruikers van dit toestel vinden. Dat was echt een toestel dat alleen voor de specifieke fans was. Die kochten ook allemaal die toestellen, en dus het was een hit. Maar of die ook voor de E7 zullen gaan....
Tja, zakelijk, die term wordt voornamelijk misbruikt als excuus om tekortkomingen goed te praten.
De performance is op kritieke gebruikspunten voor een smartphone gewoon niet goed, ik vind het verder wel een net toestel, als ze er maemo op hadden gezet was was ik misschien wel richting nokia gegaan (al vertouw ik ze niet meer kwa ondersteuning voor maemo e.a na de "overname" door microsoft)
Welke kritieke gebruikspunten heb je het dan over? Het hoezo zou hij tekortkomingen goedpraten? Dat zie ik hem namelijk niet doen. Kenju zegt alleen dat degelijkheid, batterijduur en gesprekskwaliteit belangrijk zijn. En dat doet dit toestel beter dan ieder alternatief.
Zo scoort een iPhone slecht op batterijduur , gesprekskwaliteit en verbinding. Zaken die nu net belangrijk zijn voor een zakelijke telefoon.
Gesprekskwaliteit en degelijkheid (niet te vergeten betterijduur) is dus het belangrijkst. Het is een telefoon die gebruikt moet worden, en geen gadget, zoals veel telefoons tegenwoordig worden gebruikt (voor de paar uur dat de batterij meegaat).
Goed opgemerkt.
Helaas, met zakelijke argumenten ben je hier niet aan het juiste adres..
Tsja, 'ijzersterke' HTC... Het is maar hoe je het bekijkt: Ik zou veel liever die Nokia hebben en laten vallen dan een HTC. M'n Desire HD heeft die ene val van 40cm niet overleefd, terwijl m'n N97 (de meest craptastic phone die Nokia heeft gemaakt!) al aan een tienvoud daarvan zit, en niet noodzakelijk op zachtere ondergronden of van lagere hoogtes :P

Daarbij komt dat ik voor de basic telefoon-features zoals bellen, sms'en, muziek&podcasts en foto's nemen (wat we allemaal al niet onder basic scharen tegenwoordig :+ ) nog geen evenknie voor Nokia heb gevonden (Samsung komt al aardig in de buurt). De antennes zijn gewoon merkbaar beter dan alles wat HTC in huis heeft, de speaker is tenminste bruikbaar voor wat het zou moeten doen (HTC is ofwel te stil ofwel zodanig vervormd dat het toch onbruikbaar is) en zelfs de eDoF-camera van deze E7 is een pak beter dan de autofocus-prullen die HTC in hun smartphones steekt.

Dusja, qua ruwe hardware-power komt Nokia inderdaad nog steeds niet mee, maar op alle andere vlakken (en heel persoonlijk: de voor mij belangrijkere vlakken) zijn ze nog steeds wereldtop! Nog zo'n handig Symbian-dingetje: USB of Bluetooth modem spelen, iets wat geen enkel ander nieuw smartphone OS kan. Ze kunnen hooguit wifi-netwerkjes simuleren, maar dat verbruikt dan ook het tienvoudige aan stroom!

@review: Er is een reden dat deze camera een stuk trager is dan autofocus-modellen. Er gebeurt namelijk nog steeds focus (eDoF = Extended Depth of Field) maar deze gebeurt nadat de foto is genomen en dus volledig softwarematig. De foto nemen gaat dus een heel pak sneller, maar daarna moet de software de focus berekenen (eigenlijk is de hele foto in focus wanneer de berekening ideaal gebeurt) en de E7 heeft nu eenmaal geen al te snelle CPU...
Nog zo'n handig Symbian-dingetje: USB of Bluetooth modem spelen, iets wat geen enkel ander nieuw smartphone OS kan.
Windows Mobile 6.5 kan dat ook.
Helemaal mee eens.
Ik zou het overwegen om te kopen als de prijs een heel stuk lager uitvalt. Ik ben niet echt bereid om meer dan 400 euro te geven aan zo een toestel.

Als ik de review zo lees, dan scoort de telefoon toch op een heel aantal punten vrij slecht en in combinatie met een beperkte appstore is dit niet zo interessant.
Jammer dat zo'n telefoon als deze laag scoort op gebruiksgemak (en prijs natuurlijk)

Voor hetzelfde geld heb je een Android telefoon wat tegenwoordig populair is.
Ik denk zelf niet dat dit toestel heel erg aan gaat slaan bij de grote markt, als iedereen android hoort en jij kom aan met een Nokia met symbian.
Mee eens, lage resolutie scherm, matige camera, verouderde symbian, gebrek aan apps en zo kan ik doorgaan. Al bij al zal het voor E7 lastig worden om te concurreren met Android en WP7 toestellen. Als het besturingssyteem Wp7 erop zou zitten dan zou die nog een kans maken. Met symbian is zal het knokken worden voor deze E7.
Dat gebrek aan Apps? Welke mis je dan? Die 300.000 chineze apps? Alle belangrijke apps zijn voorradig.

Resolutie? Wat is dan het probleem? Jij hebt haviksogen, waardoor je nog kleinere letters kunt lezen? Bedenk wel dat het gros van de laptops en monitoren het aantal dpi geen eens haalt.

Camera is inderdaad een minpunt. Die had toch tenminste gelijkwaardig aan de iphone moeten zijn.

WP7 voegt (afgezien van de interface) momenteel nog vrijwel niets toe tov Symbian en mist daarentegen een hoop.
Moet eerlijk toegeven dat ik de review niet helemaal gelezen heb, maar camera minder goed dan die van de iPhone? Lijkt me wel sterk. En sinds wanneer bepalen we of een camera goed of slecht is enkel aan de hand van de opstartsnelheid? Akkoord die is traag maar meer valt er blijkbaar niet over te zeggen..
Vind het ook wel jammer dat de camera niet even getest werd. Nu vind ik de opstarttijd van het maken van een foto wel een leuke vergelijking maar het zegt verder geen ene drol over de foto's die met het toestel gemaakt kunnen worden. Had wel even willen zien wat die 8 megapixels op het scherm hadden kunnen toveren.

Je schrijft verder dat je het sterk lijkt dat de camera minder goed is dan die van de iPhone? Welke iPhone doel je dan op? De iPhone 4 maakt echt geen verkeerde foto's als je die bedoelt. Zie dit topic en scroll dan maar eens naar beneden.
Je schrijft verder dat je het sterk lijkt dat de camera minder goed is dan die van de iPhone? Welke iPhone doel je dan op? De iPhone 4 maakt echt geen verkeerde foto's als je die bedoelt. Zie dit topic en scroll dan maar eens naar beneden.
Tuurlijk iPhone maakt goede foto's maar alsof het niet beter kan, een jaar later... Door Nokia... En dus wss een hele goede lens/sensor... Meer MP (zegt niet altijd wat)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 06:26]

[...]
Tuurlijk iPhone maakt goede foto's maar alsof het niet beter kan, een jaar later... Door Nokia... En dus wss een hele goede lens/sensor... Meer MP (zegt niet altijd wat)...
Meer MP's zegt vrijwel nooit wat. Mijn oude Kodak 3 MP compact (laat staan m'n 8MP dSLR!) maakt betere foto's dan de meeste > 10MP camera die in een telefoon wegepropt zit. Als je iets zo klein wilt maken als bij telefoons het geval is, dan gaat dat ten koste van de kwaliteit van de foto's.

Leuk hoor die camera's in mobieltjes, maar ik grijp toch echt naar een echte camera als ik een foto moet hebben van iets.
Meer MP's op een telefoon is wel bijna altijd beter, niet veel beter, soms ook helemaal niet beter...

Mijn ervaring is toch echt dat 3MP beter is als 1MP tevens dat 5MP me 3MP foto's weer overtrof, en raad is me huidige 8MP camera overtreft me 5MP foto's :D

Dat je helemaal je (ja stoer hoor) dSLR er bij moet halen om die claim onderuit te halen, komt me aardig over als een beetje lopen stoken oid. Totaal niet relevant wat niet-telefoons met hun MP's kunnen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 06:26]

Tuurlijk is dat wel relevant. Een apparaat als een dSLR kan namelijk daadwerkelijk iets met 3mp+ , vrijwel geeneen gsm-toestel heeft baat bij hogere mp's dan 3 ongeveer. Dat een 5mp toestel betere foto's maakt, zal dan eerder aan andere zaken liggen (zoals de lens, de hardware etc). Niet het feit dat hij hogere mp's heeft!

Het enige wat je bereikt met hogere mp's is dat het bestandsformaat groter wordt (gevuld met blur ipv detail). Ik heb ook altijd gedacht dat de mp-race in camera's meer bedoelt is om meer geheugen aan mensen te kunnen slijten en een hype te zetten. Jammer genoeg zijn er nog genoeg mensen die daar blijkbaar intrappen.

Zet ook standaard bij alle mobieltjes met een camera de reso niet hoger dan 3mp, meer heb je toch niks aan!
post eens wat pics met je 5mp toestel, 1 @ 5 mp dan @ 3mp - zet ze op je beeldscherm, vraag aan je vrouw / moeder / zusje om ze te hernoemen, en kijk dan terug en zoek de 5mp foto zonder naar de tags te kijken...
MP's zijn totaal niets zeggend voor de kwaliteit.. Waarschijnlijk is de lens / sensor van je 3MP camera gewoon beter dan die van je 1MP camera, etc..
Jou ervaring klopt helaas niet helemaal. Je zou eigenlijk de zelfde telefoon/camera systeem moeten gebruiken met verschillende waarde MP's.
Want de camera's in telefoontjes worden beter en niet alleen het aantal MP's.
Maar toch is de kwaliteit van mijn oude 3MP camera beter dan al de nieuwe 5-8-10 MP telefooncamera's, dit alleen omdat mijn lens ongeveer 20X groter is.
[...]
Leuk hoor die camera's in mobieltjes, maar ik grijp toch echt naar een echte camera als ik een foto moet hebben van iets.
Ik denk dat je het concept van die camera's in gsm's niet begrijpt. Die zijn bedoeld om snle een foto van iets te kunnen maken omdat je niet altijd een "echte" camera bij hebt. Maar dat overkomt jou nooit natuurlijk zo te horen.
Camera`s in telefoons zijn traag, dus snel een foto maken zit er ook niet bij :)
Daarbij heb ik altijd een kleine ixus camera bij me van Canon, omdat ik goeie foto`s wil kunnen maken als ik snel een foto moet schieten t.o.v. telefoon foto`s.

Begrijp me goed een camera op je telefoon is prima als je een auto ongeluk hebt gehad en je neemt even wat foto`s van de andere bestuurder, de auto`s, schade en de situatie etc.. Maar als je fotograveren echt leuk vind en je komt in een situatie dat je een leuke / mooie foto kunt schieten dan neem ik toch liever een hand camera boven een telefoon camera.

Ga je er echt op uit om foto`s te maken of in een studio zitten, dan neem je uiteraard de dslr mee.
Een echte camera is altijd beter maar met een telefoon kan je toch ook hele mooie foto's maken. Vooral in ideale omstandigheden (in daglicht) is de foto kwaliteit goed, heel soms zo goed dat een echte camera het niet beter had gekund.

Plus je kan ze direct delen.
Of om een profielfoto voor op Hyves (voor de spiegel, natuurlijk) te maken :Y)

(En nee, ik doe dat niet)

[Reactie gewijzigd door ChrissieOne op 23 juli 2024 06:26]

Ik heb bijna altijd mijn camera mee als ik iets snel moet fotograferen. Gebruik mijn telefoon camera eigenlijk alleen voor te filmen en serialsnmr op moeilijk bereikbare plaatsen te achterhalen.
Resolutie? Wat is dan het probleem? Jij hebt haviksogen, waardoor je nog kleinere letters kunt lezen? Bedenk wel dat het gros van de laptops en monitoren het aantal dpi geen eens haalt.
Nooit gehoord van DPI settings waardoor letters onafhankelijk van de resolutie even groot kunnen zijn, enkel de scherpte verschilt dan...

En tuurlijk hebben monitoren een lagere DPI, daar zit je ook verder van af, TV's hebben nog lagere DPI (zit je nog verder van af) en een bioscoop nog lager (en ook daar is de afstand weer groter dan de vorige vergelijking).

Neemt niet weg dat het scherm prima is hoor, maar doen alsof hoger geen nut heeft lijkt me niet echt eerlijk...
Ik denk dat het wel mee zal vallen. Ik ken genoeg mensen (inclusief me zelf) die blij zijn met Symbian.
...lage resolutie scherm...
Persoonlijk kan ik me daar niet aan ergeren, je kan wel 1600x1200 op je telefoon nemen, maar het scherm blijft maar 4". Als het maar een scherp, en helder beeld heeft. En dat heeft de E7 als ik de fotos zo eens zie.
...verouderde symbian...
Toch zijn er genoeg mensen die Symbian nog wel waarderen, en ik ben zelf benieuwd naar de komende updates :D
...gebrek aan apps ...
Het is inderdaad zo dat er minder apps in de OVI store zitten. Maar ondanks dat, de apps die er instaan, daar heb je wat aan. Je hoeft niet eerst langs 3000 RSS readers (en andere apps die eigenlijk dezelfde content weergeven als een website) om bij de app die je wil te scrollen.

Het enige nadeel van dit toestel vind ik het ontbreken van een SD reader. Dat vnid ik toch wel een vereiste (zoveel is 15GB tegenwoordig ook niet meer)).

[Reactie gewijzigd door TMDevil op 23 juli 2024 06:26]

Lage resolutie, verouderd systeem, gebrek aan apps ..

Sure, kan me voorstellen dat je er niks om geeft, ALS de prijs er dan ook naar is, maar ook dat valt behoorlijk tegen
Anoniem: 145867 @TMDevil9 mei 2011 14:35
Ik vind het terecht over de lage resolutie. Niet vanwege het feit dat mensen "meer" willen maar om een mooie DPI verhouding.
De DPI bij dit toestel is veel lager dan oude Nokia toestellen. Je kunt het natuurlijk ook overkill doen zoals de iPhone en dat is ook wel een verkoop punt.

Maar mensen willen niet graag "achteruit" qua DPI. Misschien jij wel?

En over het OS: Maemo > Symbian. Waarom dan symbian kiezen?
@Texamicz: Waarom Symbian en geen Maemo? Misschien moet je het artikel nog eens lezen, maar Symbian is lekker licht en goed voor de batterij. Die resolutie vind ik geen probleem, ik heb de n8 in mijn handen gehad en die vond ik ook prima (ok, iets hogere ppi).
Persoonlijk zou ik mijn Desire Z wel willen ruilen voor een E7, de Nokia heeft betere belkwaliteit, langere batterijduur en een mooier design... En apps... who cares? Het grootste deel van kwaliteits apps heb je ook op Symbian.

Maemo is helaas nog niet af, en toch een OS met een grotere footprint en zoals het er nu naar uitziet ook x86-only, wat ook niet ten goede komt van je batterijduur.

[Reactie gewijzigd door poepkop op 23 juli 2024 06:26]

- meamo zal nooit afkomen - het is dood, en de rpm based - opvolger meago ook.

en dat is jammer want meamo was de meest vrije linux hanset os keuze die er was. beter nog dan android ... maar het was nokia dus het faalde..

ik hoop eerlijk gezegd dat men symbian toch nog eens in heroverweging neemt, het is een prachtig OS, zouden ze hier een standaard 4 inc LCD hebben gebruikt met een resolutie die iets meer past bij zo'n groot scherm ... en er er 512 ram in hebben gezet, dan was het een veel beter toetstel geweest...

nokia zou zich wat meer moete focussen op 'degelijkheid' dat wil zeggen, geen dure amoled schermen - als je vervolgens niet de resolutie kunt leveren er profijt van te krijgen,
geen 99MP camera als je weet dat je niet eens genoeg geheuge hebt om zo'n foto te verwerken, of op te slaan.

die combi van 2 chips voor grafische afhandeling enerzijds en cpu taken anderzijds is een goede zet. - maar voer dat dan ook goed door, - ik zie voor simbian namelijk wel een goede toekomst als ze er no-noncence apparaatjes van maken.

denk aan een sub 350 prijs segment. - en veeg de vloer aan met de desire-z de GW 620 en de x10mini pro.

hadden ze iets bespaard op het scherm tengunste van een hoge resolutie, en wat extra ram, dan had de prijs vast ook aanzienlijk lager gekunt, heel veel bedrijven werken nog steeds graag met nokia's (mijn broer bijv heeft een paar weken terug een nokia e72 gekregen (wtf - dat had een e7 moeten zijn, en dat ligt naar mijn idee helemaal bij nokia)
overkill zou ik het zeker niet noemen, heb zelf de ipod touch 4g gehad en de pixels waren gewoon te zien. zelf zie ik het liefst mobieltjes met 720p resolutie of hoger.
Anoniem: 174951 @adsa9 mei 2011 09:35
Ik denk dat het voor Nokia knokken zal worden in het algemeen...

Voor mij is dit de zoveelste bevestiging dat Nokia al een paar jaar achter de feiten aan loopt. Ze zijn in het begin briljant geweest in de smartphone markt, maar hebben gedacht even lekker achteruit te leunen als marktleider, veelal met fatale afloop. Ik ben benieuwd of ze het tij nog kunnen keren. WP7 zou een stap in de goede richting kunnen zijn, maar ook dat wordt een zware bevalling. Zeker aangezien Androidsteeds meer geaccepteerd wordt als corporate mobiel OS.
Jammer dat zo'n telefoon als deze laag scoort op gebruiksgemak (en prijs natuurlijk)
Ja idd. Gebruiksgemak lijkt me het allerbelangrijkst aan een smartphone.
En dan maar 2 sterren... Erg jammer dat er geen WP7 op dit toestel staat.
Anoniem: 119722 @Janusch13 mei 2011 00:52
Ik denk zelf niet dat dit toestel heel erg aan gaat slaan bij de grote markt, als iedereen android hoort en jij kom aan met een Nokia met symbian.
Wie is "iedereen"?
Ik denk wel dat dit toestel zal aanslaan. Inieder geval bij de (zakelijke) Nokia fans Ze mogen dan wel niet meer de grootste zijn. Maar het is nog steeds een groter speler.Of het ooit goed gaat komen met Nokia onder de hoede van WP7 dat vraag ik me af. Nokia heeft Symbian dan wel "buiten de deur" gezet en WP7 binnengehaald.
Of dat wijs was/is zal de tijd leren.Nokia had ook van scratch af Symbian anders kunnen opzetten zoals MS ook gedaan heeft. Want ook WP7 draait nog gewoon op een WINCE core. En tot op heden ontbreken er nog heel veel functionaliteiten in WP7, die in de WM versies wel zaten
Jammer dat zo'n telefoon als deze laag scoort op gebruiksgemak (en prijs natuurlijk)
Voor hetzelfde geld heb je een Android telefoon wat tegenwoordig populair is.
Ook niet elk Android powered device blinkt uit in gebruikersgemak. Er is een variatie aan schermgrootte, resolutie en geheugen. Nog steeds zijn niet alle apps geschikt voor installatie op een mSD ook met met apps zoals "app2sd"

Het geluid en de mogelijkheden van bijv. m'n Nokia 5800 zijn toch formidabel. Heb ik nog niet bij Android noch bij WP7 gezien. Ondanks een misschien spartaans GUI. Het werkt wel. Zo zijn er nog wel wat voordelen van Symbian te noemen.

Kortom. Ik blijf sceptisch over de gang van zaken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 23 juli 2024 06:26]

Ik denk dat er nog een ontzettend belangrijk punt is, iedereen accepteert tegenwoordig maar dat zijn telefoon aan het eind van de dag een lege batterij heeft. Ik vind dit onacceptabel en daarom alleen al zou deze nokia mijn voorkeur hebben. En dit geeft ook maar weer eens aan dat het scherm niet allesbepalend is als het om batterijduur gaat. Als android daar nu eens een gigantische verbeterslag zou maken...
Dat merk ik ook, en eigelijk best bizar. Sommige zie ik zelfs halverwege de dag telefoon weer in de lader gooien, mocht je ooit ergens dus een 1-2 dagen zonder oplaadmogelijkheid zitten.. einde oefening voor je telefoon :P

iPhone lijkt daar beetje de topper in te zijn, al is het gros van Android toestellen ook nog aardig 'kortlevend'.

En die oplossingen als 3G uitschakelen, je telefoon half kreupel maken door services en features uit te zetten, alsof je je hele interieur uit je auto gaat slopen om zuiniger te rijden? :?.
Raar maar waar. Ik snap ook niet dat hier niet meer aandacht voor is, zelfs in deze review.
Dit mocht op z'n minst als pluspunt aangeschreven worden.
dat zijn telefoon aan het eind van de dag een lege batterij heeft. Ik vind dit onacceptabel
Ik snap ook niet dat hier niet meer aandacht voor is, zelfs in deze review.
Dit mocht op z'n minst als pluspunt aangeschreven worden.
Inderdaad.
Tweakers.net laat zich weer kennen als een speelgoedverkopersmedium.

Dozen met gadgets schuiven, daar gaat het vooral om.
De spatiebalk op de n97 vond ik juist handig aangezien je er dan makkelijk bij kan met je rechter duim ik zie het niet als iets wat echt geen succes is.
Dit als ook Symbian als minpunt beschouwen vond ik wel opvallen aan deze review. Normaal gesproken zijn de tweakers.net reviews wat neutraler opgezet.
Lijkt wel of gebruiksgemak ook flink wat minpunten heeft gekregen enkel om dat het Symbian draait, nou niet bepaald onverwacht bij een Nokia lijkt mij en er zijn nog hele volkstammen die dit juist als prettig ervaren.

Ook de hierboven vermelde punten met betrekking tot de camera vond ik nogal vreemd.. had graag een foto'tje ter voorbeeld gezien of deze daadwerkelijk slecht is. En dan bij voorkeur 1tje bij daglicht/kamerlicht/vrij donker aangezien de kwaliteit hier bij de meeste telefoons nogal uiteen loopt.
Nokia gaat zelf ophouden met Symbian, als zelfs de maker het een doodlopend verhaal vind kan ik me voorstellen dat het als negatief beschouwt word.

Daarnaast is de user experience van Symbian om te huilen, van inconsistentie tot een gebrek aan developers die er programmatuur voor wilt maken. Symbian is uitstekend voor de simpele telefoons maar het is gewoon niet weg gelegd voor de hedendaagse smartphone.

Het hebben van een uitfaserend en met voldoende argumenten te bekrachtigen 'slecht smartphone OS' lijkt me dan ook voldoende reden dat als negatief te bestempelen.
Nokia gaat idd zelf ophouden met Symbian... Maar biedt nog wel 3 (drie) jaar ondersteuning op vlak van update's. Daarbij komt nog dat er hier vaak gereageerd wordt van horen zeggen en kunde gevoel.
Probeer eerst eens een E7 uit, of zelfs een toestel met denieuwere software...

[Reactie gewijzigd door Zavantas op 23 juli 2024 06:26]

Nog een paar jaar geleden kreeg ik helemaal geen updates op mijn telefoons, iedereen lijkt de feature phones van Sony, Samsung en LG te zijn vergeten... Niemand die daar over klaagde (tenzij er een bug in de software zat).
Anoniem: 325463 @poepkop10 mei 2011 07:16
Feature phones van sony ericsson vanaf 2006 kan je updaten naar een nieuwere software, ze zijn zelfs compleet te modificeren door fw bestandjes te verkloten.
Die van nokia zijn ook updatebaar, en zo vast nog meer merken voor featurephones die ook updates maken.
Eerst zien, dan geloven, ik wacht al meer dan 1 jaar op een update voor mijn Nokia N97 die toch nog steeds aardig buggy is. Hoewel het een 'oudere' versie van Symbian is, is mijn N97 maar 1,5 jaar oud en stopte Nokia al na een half jaar met het geven van updates op deze telefoon.

Als zo'n toestel nu lekker werkt, dan hoef ik niet perse een update te hebben, maar dat is dus niet het geval.

Nokia heeft het voor mij verprustst, geen Nokia meer voor mij.
Anoniem: 119722 @GuiltyNL13 mei 2011 01:03
Eerst zien, dan geloven, ik wacht al meer dan 1 jaar op een update voor mijn Nokia N97 die toch nog steeds aardig buggy is. Hoewel het een 'oudere' versie van Symbian is, is mijn N97 maar 1,5 jaar oud en stopte Nokia al na een half jaar met het geven van updates op deze telefoon.

Nokia heeft het voor mij verprustst, geen Nokia meer voor mij.
Dat geldt niet voor alle Nokia's. De N5800 kreeg tot in dec. 2010 nog een update, dik 2 jaar na de release. Van HTC hoef je na pakweg een halfjaar of in een heel ernstig geval( HTC Touch Pro2) 1 jaar niets meer te verwachten.Overigens. De N97 nog in aug. 2010
meuk: Nokia N97 22.0.110

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 23 juli 2024 06:26]

Nokia gaat zelf ophouden met Symbian, als zelfs de maker het een doodlopend verhaal vind kan ik me voorstellen dat het als negatief beschouwt word.
Niet omdat de maker dat zegt, hooguit omdat er geen zicht is op een lange levensduur ivm updates.
Daarnaast is de user experience van Symbian om te huilen, van inconsistentie tot een gebrek aan developers die er programmatuur voor wilt maken. Symbian is uitstekend voor de simpele telefoons maar het is gewoon niet weg gelegd voor de hedendaagse smartphone.
Dat zal wel, maar mag ook wel een beetje gemotiveerd worden. Gebrek aan developers heeft overigens niets met de user experience te maken.
Ik ben een tijdje terug overgestapt van symbian naar android, maar ik vind de symbian menu's persoonlijk een heel stuk fijner werken.
Dat 90% van de gebruikers alleen lelijke icoontjes wilt zien voor apps en het liefsts niets aanpassen in de instellingen wilt niet zeggen dat de interface van symbian slecht is. Oke sommige zaken zitten onlogisch weggestopt maar over het algemeen is alles gewoon makkelijk te vinden.
Ben ik mee eens. Zo vind ik de sms weergave op een iphone verschrikkelijk . Symbian is niet zo slecht alleen af en toe beetje traag.
Ik ben benieuwd hoeveel van de mensen die symbian hier 'kansloos' o.i.d. noemen daadwerkelijk een Symbian^3 toestel in hun handen hebben gehad.

Ik heb met zowel Android als Symbian gewerkt, en de enige echte nadelen van Symbian t.o.v. Android vind ik de browser, het nogal onlogische instellingenmenu en de minder goed uitgewerkte notificatiebalk bovenin het scherm. Voor de browser is er al een oplossing (Opera Mobile), en bovendien heeft Symbian ook een aantal belangrijke voordelen zoals energieverbruik, compleetheid out of the box en de gratis navigatie.

Android vind ik natuurlijk ook een mooi OS, maar als ik een nieuwe telefoon mag uitkiezen laat ik mijn keuze denk ik niet afhangen van of er Android of Symbian op zit. Beide voldoen namelijk prima aan mijn behoeften. Andere dingen, zoals audiokwaliteit, design en degelijkheid vind ik dan belangrijker, en laat de E7 daar nu net heer en meester in zijn.

Het is dat ik nog een jaartje wacht met de aanschaf van een nieuwe telefoon, anders was de E7 het zeker geworden.
Ik kom van een Samsung i8910 (meest krachtige Symbian toestel tot de N8 uit kwam) en heb daar ook met custom roms op gewerkt. Daarvoor een N95 gehad en nu (tijdelijk) even een E65 tot m'n SGS2 geleverd wordt.

Ik ken Symbian van binnen tot buiten, ken alle handige shortcuts e.d.

Laatst bij de MediaMarkt eens even met een E7 gespeeld die aan stond. Vond de form factor met dat toetsenbord om van te smullen. Maar de manier waarop je van screens wisselde bijvoorbeeld verschrikkelijk. Het ging houterig... zelfs vergeleken met mijn custom i8910 (die helaas de geest gegeven heeft).

Ik heb ernstige twijfels bij WM7 als een volwassen OS voor powerusers die van multitasken en de randen van wat er mogelijk is opzoek, ben dan ook benieuwd hoe Nokia toestellen als deze en bijvoorbeeld de rest van de E-series daarmee denkt te gaan vervangen?
Dat scherm wisselen was helaas de manier waarop Nokia het ontworpen had. Ipv 1:1 mee te vegen met de vinger, werd de veegbeweging op zich als een soort keypress gezien en dus pas na de volledige veegbeweging schoof het scherm opzij. Dit zal (gelukkig) veranderd worden in Symbian Anna (volgende update).

Voor de rest deel ik je twijfels over WP7. Persoonlijk had ik Android logischer gevonden, gezien je dan niet al teveel functionaliteit inlevert tegenover Symbian. Maar WP7 is zo mogelijk nog magerder dan iOS :?

Het kan natuurlijk zijn dat Nokia ondertussen heeft kunnen zien wat Microsoft allemaal van plan is met WP en dat tegen de tijd dat Nokia het gaat gebruiken de kloof al serieus is gedicht. Maar dan zal dat toch heel wat meer moeten zijn dan de Mango-update die recent werd onthuld...
Ja idd. het was een soort keypress. Grappige is dat bij de i8910 dit door Samsung wel geimplementeerd was als een vloeiende beweging (maar daar ontbrak da weer een fatsoenlijke shell). Wat betreft WP7, mss. dat men uitgaat van het corporate-OS WM 6.5 en dat MS belooft heeft weer langzaam dergelijke functionaliteit terug te bouwen. Ik moet het nog zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.