Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Asus' K53-laptop: opgefrist met Sandy Bridge

11-03-2011 • 09:00

59

Singlepage-opmaak

Uiterlijk en indruk

De schermcover heeft een donkergrijs geribbeld patroon waar het logo van Asus op prijkt. Zowel de buiten- als binnenzijde is mat afgewerkt, met uitzondering van de lijst rond het beeldscherm. Aangezien dit de plek is waar je de laptop vastpakt om het scherm open te klappen, zullen vingerafdrukken hier snel te zien zijn. We hadden liever gezien dat Asus ook dit onderdeel mat had afgewerkt.

Het oppervlak rondom het toetsenbord is bij de K53 in het bruin uitgevoerd. Na de introductie zou Asus ook versies met een andere kleurstelling willen uitbrengen.

Asus K53 Asus K53 Asus K53

De K53 voelt stevig aan, en is met een gewicht van 2,6kg ook niet erg zwaar voor zijn formaat. Ook de afwerking is goed te noemen en nergens konden we te veel speling of niet passende naden en kieren ontdekken. Het apparaat staat op pootjes, zodat de warmte van de hardware goed kan worden afgevoerd. Aan de onderzijde zit een lange afdekklep die langs de voorzijde loopt. Als deze wordt verwijderd komen het geheugen en de harde schijf bloot te liggen.

Om de afmetingen van de K53 in perspectief te zetten hebben we de notebook naast de N53 op de foto gezet. Dit is ook een 15,6"-laptop, maar de K53 is duidelijk compacter.

Asus K53 versus Asus N53 Asus K53 versus Asus N53 Asus K53 versus Asus N53

Toetsenbord en touchpad

Als we de laptop openklappen, valt eerst het strakke en redelijk sobere ontwerp op. Naast het toetsenbord, de touchpad en de aan-uitknop is alleen een speakergrill boven het toetsenbord te zien. Asus heeft voor hetzelfde chiclet-toetsenbord gekozen als in voorgaande modellen, en hier hebben we geen problemen mee: de toetsen hebben een fijne aanslag en het geheel voelt stevig aan. Asus claimt dat het gebied waar de handpalmen op rusten 'ice cool' blijft. En inderdaad, voor een machine met dergelijke krachtige specs wordt de behuizing niet warm. Alle warme lucht wordt door een ventilator aan de linkerzijde de notebook uitgeblazen.

Asus K53

Het touchpad komt uit de fabrieken van Elan. Het kan maximaal drie vingers tegelijk registreren en kan probleemloos rotatie-, zoom- en verschillende scroll-gebaren herkennen. Wel is het touchpad standaard wat langzaam afgesteld, maar na een beetje spelen met de instellingen verliep de bediening vloeiend. Onderaan het touchpad zijn twee fysieke muisknoppen geplaatst. Deze bleken bij gebruik een verbazingwekkend hard klikgeluid te maken. Het is fijn om bij het klikken wat feedback te horen, maar in een stille omgeving kan het geluid misschien storend zijn.

Scherm

Het 15,6"-scherm is van het tn-type en heeft dus geen denderende kijkhoeken. De resolutie bedraagt 1366x768 pixels en dat is wat weinig; er zijn tegenwoordig al 10"-netbooks met deze resolutie. Een voordeel van de lage resolutie is wel dat de gpu bij het spelen van games meer frames per seconde kan uitrekenen. Het scherm kan verder redelijk ver naar achter gekanteld worden, al is dat, gezien de geringe verticale kijkhoek, niet altijd even praktisch. Een snelle blik in de Pricewatch laat zien dat een 15,6"-scherm met een resolutie van 1366x768 in deze prijsklasse de norm is. Toch hadden we liever gezien dat Asus een wat chiquer scherm had ingebouwd.

Asus K53 Asus K53 Asus K53