Terugkeer van een genre
Het lijkt wel een eeuw geleden dat we ons voor het laatst hebben kunnen uitleven met een degelijke Formule 1-game. Ooit vierde het genre hoogtij. Het team van de roemruchte perfectionist Geoff Crammond leverde met de Grand Prix-reeks keer op keer meesterwerkjes af, met Grand Prix 4 als absoluut hoogtepunt. Dat spel was dankzij updates vanuit de community, waarmee nieuwe skins voor elk nieuw seizoen werden toegevoegd, nog jaren houdbaar. Daarna werd de spoeling dun. Sony bracht voor zijn eigen consoles tot 2007 nog wel Formule 1-games uit, en op de pc was R-Factor populair onder hardcore-racers, maar daar hield het wel zo'n beetje mee op. Racegame-ontwikkelaar bij uitstek Codemasters pikte een paar jaar geleden de Formule 1-licentie op, en wekte zo weer hoop op voor een sterke F1-game.
Getest op: Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor: PlayStation 3, pc
Vorig jaar bracht Codemasters al F1 2009 uit. Met deze game was op zich weinig mis, maar met een titel die alleen voor de PSP en de Nintendo Wii verschijnt, win je de oorlog niet. De fans van het sub-genre zaten te wachten op een écht grote game, met de visuele hoogstandjes die horen bij een sport die het van glamour en spektakel moet hebben. Die game is nu verschenen voor de PlayStation 3, de Xbox 360 en de pc, en hij is voorzien van al die ingrediënten die de fans zo graag willen zien.
/i/1285086008.jpeg?f=imagenormal)
Be the driver
Dat begint in eerste instantie met een concept dat is bedacht om vooral de Noord-Amerikaanse fans aan boord te krijgen. Wat wil het geval? Volgens Codemasters is de FIA-licentie zo vaak van eigenaar gewisseld, dat de vorige F1-game nauwelijks populariteit genoot in de Verenigde Staten. Simpelweg rondjes rijden met dure auto's, zonder al teveel aankleding eromheen, is volgens onderzoek van de ontwikkelstudio 'te droog' voor het Amerikaanse publiek. Daarom ontwikkelde Codemasters F1 2010 volgens het credo 'Be the driver, live the life', om het spel wat meer smoel te geven.
Zo kun je F1 2010 in twee stukken opdelen: het racen aan de ene kant en alles wat eromheen plaatsvindt aan de andere kant. Daarnaast is er natuurlijk nog een derde tak, namelijk de online spelmodus, maar die hebben we helaas nog niet kunnen testen. Het online gedeelte van de games die wij voor de release spelen werkt vaak nog niet helemaal, en als het wel functioneert vind je zelden iemand om tegen te spelen. Kortom: het antwoord op de vraag of F1 2010 online goed speelbaar is, moeten we je in deze review schuldig blijven.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Jij bent de coureur
Jij bent dus de coureur. Wat houdt dat in? Allereerst is het hele spel hier omheen gebouwd. Je start de game, voert je gegevens in en geeft je eerste persconferentie. Eerste reactie? "Oei!" De perszaal ziet er weliswaar best geloofwaardig uit, maar de beleving is uiterst droog. Eenmaal voorbij dit punt vormt je trailer het hoofdmenu, een beetje op de manier zoals we dat kennen van Dirt 2. In je trailer vind je alles over je carrièremodus, daarbuiten zijn de overige spelmodi te vinden. De omgeving is aangekleed als een Formule 1-paddock. Als je goed op de achtergrond let, zie je af en toe een coureur langslopen, in gesprek met een journalist of een engineer.
Onderdelen bijstellen
In die overige spelmodi speelt het 'Be the driver'-idee niet echt mee, het komt vooral naar voren in de carrièremodus. Natuurlijk zit die beleving niet alleen in het geven van persconferenties. Hij komt bijvoorbeeld ook naar voren in de manier waarop je een raceweekend beleeft. Je thuisbasis tijdens zo'n weekend is je pitbox. Zittend in je auto, met een monitor voor je neus en engineers om je heen, navigeer je van sessie naar sessie. Hierbij kan je engineer je set-up bepalen, of je kiest ervoor om zelf tot in het kleinste detail elk onderdeel van je auto bij te stellen.
We blijven even hangen op dit punt, want voor hardcore-racefans is datgene dat je voor de race aan je auto kunt versleutelen minstens zo belangrijk als wat er uiteindelijk op het asfalt gebeurt. F1 2010 gaat daarbij 'aanvaardbaar diep'. Er is aardig wat te verstellen aan de auto, maar of het de hardcore-racers tevreden kan stellen, durven we niet te zeggen. Deze groep zal bijvoorbeeld kunnen vallen over het gebrek aan telemetrie. Door dat laatste is het effect van veranderingen aan je set-up eigenlijk alleen aan de gedragingen van de auto en je ronde- en sectortijden af te lezen, en dat is niet hoe de échte coureur aan zijn set-up werkt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Wat dan weer wel klopt, is de manier waarop je team de doelen stelt. Je stapt in je eerste seizoen altijd in bij een wat minder sterk team. Afhankelijk van het aantal seizoenen en van je prestaties, komen de grote teams na twee of net wat meer seizoenen beschikbaar. Hoewel je op Intermediate-niveau ook in een BMW Sauber nog wel kunt winnen, zul je merken dat dat niet nodig is. Sauber vraagt een veertiende plaats in het kampioenschap van je en mikt, afhankelijk van je kwalificatie, soms op een plaatsje binnen de top tien. Naarmate je prestaties de verwachtingen overstijgen worden de doelen lichtjes bijgesteld, maar het blijft altijd geloofwaardig. Belangrijk? Ja, want zo kun je ook de meer uitdagende moeilijkheidsgraden uitproberen, zonder direct kansloos te zijn.
/i/1285086005.jpeg?f=imagenormal)
Eerste rijder
Daarnaast kijkt je team naar hoe je het doet ten opzichte van je teamgenoot. Je begint per definitie als tweede rijder en wordt door je team gemotiveerd om je teamgenoot te verslaan in de kwalificaties en de races. Lukt dit, dan zul je uiteindelijk invloed krijgen op de ontwikkeling van de auto. Regelmatig zul je tijdens de trainingssessies een bepaalde opdracht meekrijgen. Haal je die, dan voegt het team een nieuw en verbeterd onderdeel aan de auto toe. Als jij de eerste rijder bent, bepaal jij wat dat onderdeel doet voor de auto, en dat is weer afhankelijk van je eigen voorkeur. Houd je meer van een agressieve auto, of kies je voor een meer gebalanceerde set-up? Het is aan jou om dit nu te bepalen.
De relatie die je met je team hebt wordt niet alleen bepaald door je prestaties, maar ook door wat je zoal uitkraamt in de eerder aangehaalde persconferenties. Iedereen die ooit een F1-race tot aan het einde heeft gezien, kent het plaatje: drie coureurs zitten aan een tafel en beantwoorden vragen van het aanwezige journaille. In F1 2010 komt dit onderdeel helaas volstrekt niet uit de verf. Het idee is leuk, maar de vragen zijn voorspelbaar, ze worden te vaak herhaald en de antwoorden zijn doorzichtig. Je kunt vaak per antwoord al zien wat voor effect het zal hebben op het team, wat de spanning er vanaf haalt. Bovendien is de presentatie nogal droog en zie je de coureurs nooit in beeld, wat ook niet bijdraagt aan de ervaring. Het 'Be the driver, live the life'-onderdeel houdt daarmee op, en het gevolg is dat dat onderdeel van de game een beetje tegenvalt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Racen
Daarmee is slechts één deel van het spel besproken. In tegenstelling tot de Noord-Amerikanen kochten 'wij Europeanen' de F1-games in het verleden blijkbaar wel. Kennelijk was voor 'ons' een droge racer zonder al teveel poespas wel genoeg. En inderdaad, ook wij kunnen ons urenlange sessies herinneren waarbij we, zittend op de bank, om en om elkaars rondetijden probeerden te verbeteren. Daarnaast vonden we het een uitdaging om de GP van Monaco in zijn geheel foutloos te rijden, en dan het liefst met zo min mogelijk rijhulpen. Echte racers zullen deze uitdagingen herkennen en smachten naar dergelijke sessies in een degelijke Formule 1-game. 'Live the life' mag dan niet zo heel veel voorstellen, deze groep fanaten zal in F1 2010 wel degelijk aan zijn trekken komen.
Allereerst het belangrijkste aspect: hoe speelt het? Hoe moeilijk is het? Wie ooit aan een stuur van een Formule 1-wagen heeft mogen trekken, of gewoon goed bekend is met de auto's, zal beamen dat het voor een leek onbegonnen werk is een dergelijk voertuig te besturen, laat staan op de baan te houden op hoge snelheid. Is F1 2010 net zo moeilijk? Nee, uiteraard niet. Toch durven we te stellen dat je het spel niet met een controller kunt spelen als je alle rijhulpen uitzet. Met een controller kun je niet rustig genoeg insturen en eindigt vrijwel elke bocht in tranen. 'Onvergeeflijk' is dan niet eens meer het goede woord, het heeft meer iets weg van sadisme.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Anthony Davidson
De cracks die per se zonder hulp willen rijden, doen er goed aan een stuurtje of, in het ideale geval, een complete playseat aan te schaffen. Dat kost een aardige hoeveelheid knaken, maar dan heb je ook wat. Getuige het feit dat coureur Anthony Davidson alle gamers tegen wie hij reed op de Gamescom ver achter zich liet, moet F1 2010 een vrij aardige simulatie zijn. Wij zijn er in dergelijke set-ups nauwelijks in geslaagd een behoorlijke race te rijden. Toen we voor de zoveelste keer negentiende werden met Alonso's Ferrari zochten we braaf het menu met Traction Control en ABS maar weer op.
En ja, met rijhulpen aan is F1 2010 ineens een tamelijk arcade-achtige racegame. Wij vonden dit zelf de leukere manier om het spel te spelen, al is dit uiteraard een kwestie van smaak. Wie geen zin heeft om enorm veel moeite te doen om lekker rondjes te kunnen racen, gebruikt de rijhulpen en heeft dan inderdaad een lekkere F1-racegame voor zijn neus. Daarbij vormt ultiem laat remmen en al remmend alvast de bocht aansnijden geen enkel probleem meer, en ook even te vroeg een dot gas geven betekent niet meer per definitie dat je achterstevoren komt te staan - iets wat zonder rijhulpen wel keer op keer zal gebeuren.
/i/1285086001.jpeg?f=imagenormal)
Uitdagend
Belangrijk is dat F1 2010 de groep die voor de arcadebeleving en dus voor rijhulpen kiest, ook uitdaging biedt. Het racen wordt wat gemakkelijker als je rijhulpen gebruikt en daardoor zul je vast wat sneller zijn dan simulatieracers, maar daarmee heb je nog niet gewonnen. Vanaf het Intermediate-niveau weten de AI-coureurs zich namelijk prima te weren. Meerdere keren werden we keurig geblokt doordat een rijder voor ons zijn positie verdedigde door de binnenkant dicht te houden. Een paar keer schoten we er aan de binnenkant wel voorbij, maar werden we vervolgens gecounterd omdat we een wijdere lijn bij het uitkomen van de bocht moesten houden. Op die manier gingen we meerdere bochten achter elkaar de strijd met een concurrent aan, waarbij het soms echt stuivertje wisselen was. Precies wat we willen zien in een racegame!
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Regen
Toch is een race met al teveel aantrekkelijke gevechten eigenlijk niet representatief voor de hedendaagse F1-seizoenen, waarin saaie optochten eerder regel dan uitzondering lijken. Races worden dan pas echt leuk als de weergoden meewerken en de hemel zich opent, liefst tijdens de race. Wie kent niet de hilarische beelden uit Maleisië, waar een zonnige middag in luttele minuten kan omslaan in een moessonregen waarmee je een bescheiden meertje vol krijgt? Je raadt het al: dit soort veranderende weersomstandigheden kom je ook tegen in F1 2010.
In feite is dat het spannendst wat er is, hoewel het meer met gokken dan met racen te maken heeft. We reden bijvoorbeeld in een regenachtig Australië rond, waar een bui dreigde terwijl onze pitstop naderde. Wat doe je dan? Maak je je reguliere stop en pas je je wagen aan met de Option- dan wel Prime-banden? Of gok je dat er water komt en rijd je verder op Intermediates, in de hoop dat het inderdaad gaat regenen voordat je je regenrubber helemaal hebt opgerookt? Andersom werkt het natuurlijk ook zo: wanneer schakel je op een opdrogende baan over op droogweerbanden? Codemasters heeft dankzij Dirt 2 ervaring met een ondergrond die per ronde verandert, en doet daar duidelijk zijn voordeel mee in dit spel.
/i/1285086004.jpeg?f=imagenormal)
Watereffecten
De regenraces zijn waarschijnlijk het spectaculairst, maar niet per se het leukst om te rijden. Dat is eigenlijk een pluspunt, want het maakt het wel wel zo realistisch. Rijdend achter een andere Formule 1-auto zie je immers vrij weinig. Door de watermist heen is vaag een knipperend achterlicht te zien, en voor de rest moet je je vooral oriënteren aan de hand van objecten langs de baan. De regeneffecten zien er overigens fantastisch uit. Je ziet de plassen liggen en de wereld reflecteert keurig in het water. Wij kregen bovendien het idee dat de digitale versie van Sebastian Vettel goed uit de voeten kan in de regen, wat bij de echte coureur ook vaak het geval is.
Zo behoren de regenraces tot de grafische hoogtepunten in F1 2010. Ook een absoluut hoogtepunt is de Grand Prix van Singapore, die bij nacht verreden wordt. Hier zie je de lampen langs het circuit reflecteren in het bodywork van de auto's, wat een prachtig effect geeft. Tijdens het racen heb je het waarschijnlijk te druk om er op te letten, maar het loont de moeite om eens een spannende race terug te kijken in de replay. Vooral de inhaalacties zien dan mooi om te zien. Minpuntje is wel de aankleding rond de circuits - een vaak terugkerend kritiekpunt in racegames. De omgevingen heeft Codemasters ingeladen met behulp van Google Maps, maar het publiek blijft beperkt tot vrij vage textures. Hoewel het geen hoofdzaak is in een racegame, mogen de toeschouwers er anno 2010 wel een tikje beter uitzien.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Conclusie
Als Formule 1-games uit het verleden je niet over de streep trokken, dan doet F1 2010 dat ook niet. De poging van Codemasters om het spel als geheel aantrekkelijker te maken met 'Be te driver, live the life' is aardig, maar veel te beknopt en te droog om echt te boeien. Vooral de persconferenties vallen daarbij tegen. Dat neemt niet weg dat F1 2010 het belangrijkste onderdeel van een racegame, namelijk het racen zelf, prima voor elkaar heeft. Natuurlijk mag het voor veel die-hard racefans altijd meer hardcore zijn, maar F1 2010 biedt deze groep een aardige simulatie. Wat minder fanatieke fans kunnen zich door rijhulpen in te schakelen prima op een wat meer arcade-achtige manier vermaken met het spel. Het speelt lekker en de races verlopen op een realistische manier, waarbij de AI prima partij biedt terwijl je op een geloofwaardige manier door je carrière wandelt. We hebben het hier niet over een klassieker, maar wel over een game waar F1-fans weer een tijdje mee vooruit kunnen.
Pluspunten
+ Echt racen
+ Goede AI
+ Regen is prachtig
+ Zo moeilijk of gemakkelijk als je zelf wilt
+ Carrièremodus met geloofwaardige doelstellingen
Minpunten
- 'Live the life' stelt weinig voor
- Doodse tribunes
- Sommige details ontbreken
Cijfer: 8,0
Titel |
F1 2010
|

|
Platform |
PC, Xbox 360, PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Codemasters |
Uitgever |
Codemasters |
Releasedatum |
24 september 2010
|