Door Arnoud Wokke

Redacteur

Samsung Omnia 735: de laatste der Mohikanen?

Conclusie: too little, too late

Het zijn de kleine dingen die het doen. Het klinkt als een cliché uit een oud liedje, maar het is van toepassing op dit gloednieuwe Samsung-toestel uit 2010. Het zijn de kleine dingen die maken dat dit toestel eigenlijk overal tussen de wal en het schip valt. Die kleine dingen zijn bijvoorbeeld de rare werking van het klepje voor de micro-usb-poort, dat soms dichtvalt wanneer je er een kabel in wil doen. Of dat je twee handen nodig hebt om het scherm te ontgrendelen en daarbij twee handelingen moet verrichten.

Daarnaast is Windows Mobile 6.5 binnen een halfjaar compleet uit de gratie geraakt. Verder zijn resistieve schermen vrijwel van de markt verdwenen bij duurdere smartphones en pikken consumenten het niet meer als een toestel in sommige opzichten traag of onhandig is, simpelweg omdat er alternatieven op de markt zijn.

Daarbij lijkt het erop alsof Samsung dat besefte, waardoor het toestel onaf aanvoelt. De toetsen waren gemaakt voor Windows Mobile zonder touchscreen, maar later is toch een touchscreen toegevoegd, waardoor je met overbodige knoppen zit. Ook is de software niet voldoende getweakt om snel te zijn, iets wat zich bijvoorbeeld niet voordoet op de HTC HD Mini, een toestel met grotendeels dezelfde specificaties. Ten slotte is de schermgrootte beperkt en de schermresolutie ongebruikelijk, waardoor er vrijwel geen applicaties zijn die goed op de Samsung draaien.

Dit alles maakt de Omnia 735 tot het minst aantrekkelijke toestel dat sinds het begin van het jaar bij Tweakers.net is getest. Onder aan de streep blijkt dat er op alle fronten een beter alternatief is voor de Omnia 735, waardoor de mogelijke doelgroep fors wordt beperkt.

Pluspunten:

+ Design
+ Toetsenbord
+ Compleet

Minpunten:

- Software kan traag zijn
- Geen applicaties beschikbaar
- Scherm is weinig gevoelig

Reacties (96)

Wijzig sortering
Eindelijk eens een review waar een negatieve conclusie uitkomt, volgens mij is dit zo'n beetje de eerste keer dat T.net een review heeft geschreven waarbij uit de conclusie valt op te maken dat het product gewoon prut is.
Niet dat ik graag negatieve reviews lees of zo maar ik heb toch redelijk wat reviews voorbij zien komen waarbij T.net (zeker met games gebeurt dit vaak) echt de pluspunten moeten verzinnen en uiteindelijk een game een dikke voldoende geven voor de moeite of zo.

Wat betreft de telefoon, ik vraag me af waarom Samsung met zo'n ding uitkomt. Eigenlijk weet men al dat het product nooit echt goed zal verkopen maar schijnbaar denkt men toch net genoeg mensen te kunnen strikken om in ieder geval een deel van de ontwikkel kosten terug te kunnen verdienen. Ik vraag me af wie er dom genoeg zal zijn nu nog een Windows Mobile toestel te kopen. Immers iedereen die niet het afgelopen halfjaar van de buitenwereld afgesloten is geweest weet dat er een nieuw Windows OS aan zit te komen, en daar naast weten zelfs de mensen zonder contact met de buitenwereld zo onderhand dat resistieve schermen toch echt niet meer kunnen voor een beetje smartphone, en dat het al helemaal niet meer door de beugel kan dat een telefoon traag reageert op de gebruiker.
Wie zou er nu toch in trappen en wel zo'n ding kopen?
Ik denk dat jij wat te veel met tweakers om gaat. Ik heb nog nergens -buiten hier op tweakers- een bericht gezien over het nieuwe Windows Phone 7. En nee ik ben niet het afgelopen half jaar van de buitenwereld afgesloten geweest...

Het is bovendien niet dat het algemeen gesteld wordt dat capacitieve touchscreens beter zijn, dat iedereen dat vindt. Mijn zus bijvoorbeeld moet géén toestel hebben met een capacitief scherm, maar wél een met resistief scherm. Puur om de reden dat je met een capacitief scherm je vingernagel niet kan gebruiken voor hogere precisie.

Als laatste puntje zijn er ook gewoon mensen (ja, die niet-tweakers) die naar een winkel gaan en gewoon een toestel uitkiezen dat ze mooi vinden en goed in de hand (en zak) ligt.
In deze groep zat ook de ondergetekende, net voor ik de wondere wereld van tweakers.net ontdekte. ;)
Het probleem is natuurlijk dat je niet -- uit een gelimiteerde hoeveelheid manuren -- dingen gaat reviewen waarvan je bij voorbaat al weet dat ze bagger zijn. Je reviewt die dingen waarin je publiek interesse heeft, dus de dingen waarvan ze denken dat ze misschien wel eens goed kunnen zijn. Bij een bovengemiddeld goed geïnformeerde crowd zullen dat dus meestal dingen zijn die ook echt goed zijn, of in ieder geval een goede prijs/prestatie verhouding hebben.
Tja als je zoveel geld aan een toestel uitgeeft dan is Windows Mobile wel een behoorlijke teleurstelling om er op te vinden. Het is hopeloos verouderd en totaal niet interessant. Bij andere besturingssystemen mis je vaak wel de tweakbaarheid van Windows Mobile, daar waren ze wel altijd geniaal in. Dit toestel met Android zou veel beter aanslaan dan Windows Mobile.
Windows Mobile is voor zakelijke gebruikers nog wel leuk maar Blackberry is daar ook prima geschikt voor en iOS en Android zetten ook veel stappen in de goede richting wat betreft zakelijke ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 7 oktober 2010 09:12]

Het ligt eraan. Windows mobile op de HTC HD mini (zoals aangegeven in de review) werkt hardstikke goed. Dat toestel heeft tenminste een capacitive screen en is niet traag. Ik zou best een HD mini kopen, maar deze Samsung absoluut niet.
Capacitieve scherm is precies wat je niet wil op dit toestel. Ik denk dat de keus daarvoor bewust gemaakt is. Een qwerty aangevuld met touchscreen om zaken aan te kunnen geven, waar de preciezie van een resistief scherm vereist is.

Dit is vooral een toestel bedoeld voor de zakelijke markt. Misschien neemt met een risico gezien het gebruik van WinMo, maar ook dat is denk ik een bewuste keus geweest (of beter gezegd: Waarschijnlijk wilde men gewoon een WinMo-toestel maken om deze markt te bedienen en is derest in functie daarvan ontworpen).
Samsung biedt met dit toestel nog een laatste courante voortzetting voor de oude zakelijke gebruiker van dergelijke toestellen. Denk aan de oude HP iPaq-gebruikers, Palm Treo gebruikers, HTC WinMo-toestellen, de Samsung i-serie gebruikers, etc.. Allemaal toestellen die goed verkocht werken (de i-serie ietswat minder naar mijn ervaring, maar toch). Die moeten per definitie voor dit toestel gaan als ze dezelfde functionaliteit willen hebben die ze gewend waren.

Een soortgelijk idee zat achter de formfactor van de communicator/E90 van Nokia. Een kleine markt, maar toch een trouwe schare potentiële afnemers. Als je die allemaal hebt is het betreffende toestel gewoon een commerciële winner.

Veel bedrijfsorganisaties zijn nog altijd ingesteld op Exchange gebruik. Ook al is het een kleine markt, als je een groot deel van die markt gewoon hebt is dat nog steeds een goede bron van inkomsten. Dit in tegenstelling tot de markt van Android consumenten funtoestellen met ongeveer 4" scherm en 1 GHz cpu.

En Winmo is de enige als zakelijk te gebruiken OS met goede touchscreen functionaliteit en exchange ondersteuning. Symbian en BB-OS kunnen aardig mee wat het laatste betreft, maar is toch niet wat veel WinMo gebruikers gewoon willen. Die overstap werd iig niet vaak gemaakt cq. geduld vanuit de werkgever.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 7 oktober 2010 16:12]

zoals je in de revieuw kunt lezen hebben ze hier gebruik gemaakt van een schermpje dat ze vermoedelijk ooit eens hadden gekocht van een failliete chinees. dat leverd uiteindelijk vooral een goedkoper toestel op ...

de vraag is of je bij wimo (dat volgens talloze revieuws toch al niet zo geschikt is voor aanraakgevoelige schermen. ) niet gebaat bent bij een veel 'nauwkeuriger' scherm en dan heb je dus direct te maken met captive schermen.

hoe je bij de wetenschap komt dat wimo de enige is ... is mij echter een raadsel, symbian 5th is naar mijn ervaring al een stuk practischer, maar android doet het ongetwijfeld NOG beter. zaken als quickoffice en exchange zijn er allang naar geport en die zaken maken toch of een toestel geschikt is voor zakelijk gebruik...

de rest is naar mijn idee vooral een kwestie van een goede UI iets waar Wimo naar mijn idee meestal nog slechter in was dan symbian.
de vraag is of je bij wimo (dat volgens talloze revieuws toch al niet zo geschikt is voor aanraakgevoelige schermen. ) niet gebaat bent bij een veel 'nauwkeuriger' scherm en dan heb je dus direct te maken met captive schermen.
Resistief is nauwkeuriger dan capacitief. En dat Winmo niet geschikt zou zijn voor touchscreen is gebaseerd op het gebruiksidee met de vingers. Daar is winmo echte niet voor ontworpen, en voor dergelijke full touch-telefoons is het inderdaad niet geschikt. Maar dat is niet niet relevant.
hoe je bij de wetenschap komt dat wimo de enige is ... is mij echter een raadsel, symbian 5th is naar mijn ervaring al een stuk practischer, maar android doet het ongetwijfeld NOG beter. zaken als quickoffice en exchange zijn er allang naar geport en die zaken maken toch of een toestel geschikt is voor zakelijk gebruik...
Het ging me om de gerichtheid op zakelijk gebruik. Niet of resistief op zichzelf wel of niet goed kan werken met andere OS'.

En exchange-ondersteuning is zeker niet op het niveau van windows mobiele. Symbian (en BB OS) komt in de buurt, maar niet meer dan dat. Quick Office is een prima pakket, maar zolang Outlook er niet in zit, kan het nooit tippen aan de mobiele Office van MS als het om de exchange-ondersteuning gaat. Vergeet verder niet dat exchange meer is dan alleen het syncen van contacten, e-mail en kalender.
+1Anoniem: 131162
@RaJitsu8 oktober 2010 12:43
toch kwam het scherm de iphone het nauwkeurigst uit een test van een tijdje terug. (stond hier op de frontpage)
Die test was alleen met capacitieve schermen.

Citaat uit het artikel:
De test is alleen uitgevoerd met capacitieve schermen
Waarom zou je Windows Mobile willen gebruiken? Het is een nogal ouderwets ontwerp (en gesloten - maar dat is iOS ook, en Android deels [drivers]), biedt minder dan andere OSsen, zakelijk heeft het ook totaal geen nut, en als je custom software gaat maken voor een mobiel platform, dan doe je dat als zelf-denkende ontwikkelaar ook gewoon server-site met web of java client.

Qua gebruikerservaring zit er ook niet veel in (misschien dat er een select groepje mensen dat perse windows mobile wil om dat ze anders 'niks meer kunnen vinden' - dezelfde groep die niet verder dan WordPerfect komt en Windows XP niet wil upgraden en op het Windows 2000-thema heeft staan) en de tweakbaarheid valt te betwisten (er zijn dat GUI apps - dat kan je moeilijk 'tweaken' noemen. Je hebt ook nog es geen toegang tot broncode dus echt tweaken is niet eens mogelijk.

Dus leg eens uit, waarom je windows mobile serieus zou willen gebruiken :)
Met Symbian kan ik het snappen, en de Android en iOS gebruikers hebben ook een vrij objectieve set parameters waaraan je kan refereren bij de keuze. Maar windows mobile?!
Dus leg eens uit, waarom je windows mobile serieus zou willen gebruiken :)
Een woord, en ik heb het al vaker gezegd: Exchange

Op android werkt het nog steeds (zelfs met touchdown) niet zo goed als op windows mobile native. Zelfde gaat op voor Symbian, alleen exchange met iOS heb ik geen ervaring mee.
Exchange is geen argument.. ten eerste is het lang niet het 'beste' systeem om zijn taken mee te verrichten (Contacten, Agenda, Mail allemaal syncen), en alleen maar om dat het van microsoft is maakt het nog niet dat andere fabrikanten er niet mee over weg kunnen.

Verder kan je dan stellen dat 'power users' alle functies van exchange maximaal willen benutten, maar als je een 'power user' bent, dan zou je in princiepe geen meathead zijn en een *echte* power oplossing gebruiken, zoals echte LDAP, echte IMAP en echte CalDAV. Exchange is dan leuk voor de noobcakes onder de bedrijfsict-ers, maar het kan helaas niet tegen de echte protocollen op. Misschien dat het dat niet hoeft om dat je exchange in 1 uur up & running hebt (incl installatie), en als dat alles is wat telt, dan heb je misschien een punt van de exchange op Windows Mobile voor Power Users die *alles* van exchange willen hebben. Het is wel erg ver gezocht.
Verder kan je dan stellen dat 'power users' alle functies van exchange maximaal willen benutten, maar als je een 'power user' bent, dan zou je in princiepe geen meathead zijn en een *echte* power oplossing gebruiken, zoals echte LDAP, echte IMAP en echte CalDAV.
De power user wil gewoon zijn bedrijfsinfo hebben en interesseert zich echt niet welk protocol daarvoor gebruikt wordt - als het maar direct en betrouwbaar werkt in de enterprise omgeving (met Exchange) waar said user werkzaam is.
En daar gaan ze echt niet voor een paar puristen custom built serverinrichtingen neerpoten omdat jij dat zo graag wil hoor ;)
Exchange wordt in grote omgevingen gebruikt en is helaas helemaal niet zo beheersvriendelijk. Zeker wat versieupdates betreft een kriem (migreren) aangezien zo vaak alles wordt omgegooit. MS weet blijkbaar niet wat ze willen, of wat een goede infra is en wijzigt zichzelf continue daar waar andere mailservers een nieuwe versie veel simpeler is. Dus tja... ActiveSync is wel de standaard geworden op mobieltjes inmiddels. Ook voor andere mailservers.
[...]


Een woord, en ik heb het al vaker gezegd: Exchange
Ik heb het vandaag nog gezien op zowel Android als iOS, en op beiden werkt het uitstekend. Dus ook dat is allang geen selling-point meer. Het enige waar WM/WP nog onderscheidend kunnen zijn is (straks) met Office en Xbox live.

Of dat genoeg is? ik denk het niet.
exchange werkt perfect met symbian's S60 3rd en 5th ... via MfE -
ik heb er werkelijk nog nooit problemen mee gehad met i71 met exchange 2003 (oke ik heb nooit met 2007 gewerkt). te verbinden.

als ik alles bij elkaar optel vanuit deze review dan is zelfs de GW620 een betere keuze (heeft ook qwerty, en een touchscreen), draaid android heeft wifi ongeveer de zelfde generatie processor en is in de winkel enkele tientjes goedkoper. bied meer apps . en met een costom rom (bij wimo ook niet ongebruikelijk) zal het vast en zeker prima mogelijk zijn om er een ECHT degelijke / zakelijke gsm van te maken. met nog 'ns een betere scherm-resolutie op de koop toe..
Ik ken een aantal mensen die met exchange moeten werken op een Android toestel. (HTC Desire, Galaxy S)

Ze zijn daar beide beter over te spreken dan over hun HTC touchpro (win mobile van vorig jaar, slide landscape qwerty). De één gebruikt wat HTC levert de andere Roadsync.

Persoonlijk gebruik ik liever geen exchange maar de google calendar (die ook exchange kan op-eten indien goed ingesteld) en contacts (via gmail) en heb ik push-mail via SSL IMAP4, waar veel goede clients voor te vinden zijn (b.v. het opensource k9 mail programma).
Exchange is niet de enige factor, corriseer me als ik het mis heb maar, volgens mij heb je voor Android/iOS geen gameboy/sega/nes/snes emulators - da's voor mij een best grote afknapper omdat ik duizenden spelletjes op m'n telefoon heb staan die leuk zijn om tussendoor te spelen maar het me niet waard zijn om oude consoles van de zolder te halen.

Dit is maar een voorbeeld; maar er zijn nog een boel pocketPC apps die simpelweg niet meer gemaakt zullen worden maar nog steeds erg interessant zijn voor de specifieke liefhebbers.

Ik zie Android overigens wel een grotere toekomst hebben. Bij iOS heb ik het gevoel dat het een keertje over gaat waaien omdat het systeem te gesloten is, dat kan ik echter niet echt goed onderbouwen.

[Reactie gewijzigd door simen op 7 oktober 2010 20:27]

Voor android zijn emulators zat (bijv snesoid).. Kan op mijn hero bijv gewoon super mario world spelen. Is wel aan te raden om een telefoon met hardware keyboard te gebruiken, via touchscreen zijn de controls niet te doen vind ik
Zelf heb ik een Galaxy S en daarvoor had ik een touch pro,

En de exchange ondersteuning op de galaxy S is lang niet zo goed als de exchange support op de touch pro. Maak maar eens een afspraak in je agenda en kijk hoelang het duurt voordat deze in je exchange agenda op je computer verschijnt. Dat gebeurt niet namelijk!

Zelfde geld voor email in subfolders, deze worden op android niet live gesynced, pas als je de map opvraagt.

Touchdown overkomt een aantal van deze problemen maar kost 20 dollar (wat ik belachelijk veel geld vindt voor functionaliteit die in het os zou moeten zitten) en als ik touchdown gebruik werkt het synchroniseren van contactpersonen weer niet goed.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben verder erg tevreden over android, het werkt soepel, grote app store met genoeg keuze, maar op het gebied van exchange onderstuening zijn er nog flink wat dingen te verbeteren.

Overigens werk ik nu dus op mijn telefoon met de webacces voor exchange om mijn mail te bekijken en agenda en contacten doe ik via mijn pc syncen. Maar webacces op mijn telefoon was op mijn touch pro werkelijk een drama (traag en lastig dingen aanklikken) op android werkt dit als een zonnetje (alhoewel nog wel altijd de light versie maar dat zal wel zo blijven aangezien dit aan webacces ligt en niet aan android)
Het ligt idd eerder aan de hardware dan Windows Mobile. Windows Mobile 6.5 heb ik draaien op mijn HD2 en ik vindt het een bijzonder lekker werkend OS dat zich zeker wel kan meten met het iPhone OS en het Android OS.

Ben benieuwd naar het Windows Phone OS.
Hoe gaat dit werken?

Maar ontopic.
Zodra je het installeerd op goede hardware dan heb je een hele leuke telefoon. Windows Phone is daarom niet hopeploos verouderd. En absoluut geen teleurstelling. Dat geld wel voor de specs van deze telefoon helaas.
WiMo op mijn Pro2 kan daarentegen absoluut niet meekomen met Android, laat staan met iOS. Dit zal dan ook zeker mijn laatste WiMo zijn -- wie weet kan MS nog ooit eens wat goedmaken met 7, maar ik reken er niet meer op.
Ik ben van een windows mobile naar android gegaan, maar mis heel veel dingen van winmobile op android. Winmo was misschien niet 't nieuwste, maar met de juiste aanpassingen was het qua interface sneller dan android of een iphone en kon je alles volledig naar je eigen hand zetten door het installeren van een paar .cabjes. Ik denk dat winmobile 6.5 in de zakelijke markt nog wel even in leven blijft door toestellen als dit. HTC maakt dit soort toestellen ook nogsteeds, met veel succes.

Ook vind ik 't nogsteeds, van alle smarthones, de mooiste interface hebben, althans, op het homescreen dan!

http://news.cnet.com/i/bt...le_6.5-MWC-09_610x457.JPG
http://www.bowlesonline.c...ploads/Screen06-Small.jpg
Op android heet dat "Slidescreen".

http://slidescreenhome.com/

Niet zo veel mee gespeeld eigenlijk, maar je kan er in ieder geval kwa functionaliteit vrijwel alles mee instellen, de looks veranderen weet ik eigenlijk niet...
De HD2 met windows loopt standaard gewoon zo nu en dan vast, laat gesprekken wegvallen, en heeft problemen met de hardware (scherm om precies te zijn). Ook zijn crashes en firmware corruption niet zeldzaam.

Nu zijn er een aantal van die dingen minder frequent sinds de laatste update van HTC, en zijn een aantal zaken zelfs opgelost, maar je kan niet gaan beweren dat het goed werkt als de fabrikant aangeeft dat er problemen zijn met de software van alle HD2's.
Ik denk dat het genoeg zegt dat er een apart topic is aangemaakt op Tweakers om Android draaiende te krijgen op een HD2...http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1420025

Vraag me ook af waar sommigen nog het enthousiasme voor WinMo vandaal halen? 3 vrienden van mij hadden ook WinMo en vonden het normaal dat je 2-3x per dag je telefoon opnieuw moest opstarten...zucht.
Maar blijkbaar is Exchange de enige reden. Oftewel, neem dan een BlackBerry.
Ik gebruik WinMo, eerst versie 5.0 op een HTC Wizard die wel eens vast liep, ik gebruik nu een Touch Diamond met 6.5 - in 2 jaar niet vast gelopen. Voor mij is een grote reden om WinMo te blijven gebruiken het bestaan van gameboy(advance)/nes/snes/sega emulators.

Heb altijd 1000+ nostalgische en vermakelijke spelletjes bij me voor in de trein of waar dan ook.
Op Android is het ook al vrij lang mogelijk om emolators te gebruiken, onder andere ook een PSX-emulator sinds kort. Mocht dat het enige euvel zijn, dan is het wat mij betreft een goed iets om over te schakelen (al is het maar om tonnen games te kunnen downloaden om in de trein te kunnen spelen :P).

OT: Een erg mooie telefoon, maar waarschijnlijk kan het zich niet echt meten met de meer gespecialiseerde makers van dit soort toestellen. Misschien wilt Samsung nog even inspringen op de PING-frenzy die de laatste tijd aan het spelen is (voornamelijk gepromote voor de Blackberries).
Hoe dan ook, deze telefoon is niet echt voor mij weggelegd.
Als je zo veel tijd over hebt om op je telefoon te gamen, dan klopt er ergens iets niet...
Android is op een dergelijk toestel natuurlijk de betere optie.
De HD2 is niet een toestel waar je Winmo op wil hebben. Exchange gebruik is inderdaad een reden om het wel te willen. Maar die mensen gaan niet voor een HD2.

Op de HD2 zou eigenlijk ook Android op komen. Maar op het laatste moment heeft MS er doorheen weten te drukken dat dit Winmo moest worden. Waarschijnlijk door HTC een erg aantrekkelijk bod te doen. Daarmee heeft MS wel veel gebruikers gedupeerd, aangezien het totaal niet meer ondersteund wordt met applicaties. Zelfs niet door hun zelf, getuige de telefoongame Kingmaker van MS die niet voor winmo uitkomt.
Tijdens het lezen van de review had ik een beetje het gevoel dat de reviewer nogal vooringenomen was. Titels als "Een Windows Mobile smartphone? Nu Nog" Conclusie: too little, too late" versterken dat beeld alleen maar.

Ook tonen opmerkingen als
De Omnia 735 is een bijzonder toestel, ook voor Windows Mobile-begrippen; hij heeft een touchscreen én een qwerty-toetsenbord onder het scherm. Een combinatie die verder alleen voorkomt bij de Aspen, een toestel van Sony Ericsson.
niet veel kennis van mobiele telefoons. Bijvoorbeeld de SE W950 en verschillende HTC windows mobile telefoons hebben jarenlang deze formfactor gehad. Iets wat de schrijver blijkbaar ontgaan is.

Hoewel windows mobile binnenkort vervangen wordt en dit toestel vast niet het predictaat beste toestel van het jaar verdient, had dit toestel op zijn minst een eerlijke review verdient.

Het is grappig te zien hoe willekeurig (of misschien beter gezegd: slecht) de kwaliteit van reviews op tweakers is geworden. Aan de ene kant kraakt men hier naar hartelust een product af op basis van vooraf ingenomen ideeen terwijl in andere reviews producenten de hand boven het hoofd gehouden wordt. Vreemd genoeg precies in lijn bij wat de lezers willen horen. Producten van merken die tweakers goed vinden krijgen positieve reviews. Producten die uit de gratie zijn worden afgebrand. Nogal jammer en hoog tijd voor het invoeren/drastisch verbeteren van reviews voor publicatie van reviews....
Welke HTC telefoons hadden deze formfactor dan?
Er waren HTC touchphones met een slider keyboard, maar ik kan me geen enkele telefoon bedenken van HTC die zowel touch als qwerty op de voorkant hadden.

Over de review kwaliteit, als je dit toestel tegen de huidige standaard aan houdt dan is het gewoon de waarheid.. over de andere reviews heb ik het dan niet, want daarin deel ik je mening dat er soms wel erg biased wordt geschreven..
Er is een door HTC geproduceerde telefoon (in opdracht van Palm): Palm Treo Pro.

Ik vind de Palm Treo Pro nog steeds een briljante telefoon. Ondanks de rare resolutie van 320x320. Daar heb je wel eens last van (applicaties die dit niet helemaal ondersteunen), maar over het algemeen is het zeer fijn.

En met zo'n fysiek toetsenbord is gewoon fijn. Je hoeft ook niks uit te klappen.


Maar ja, dat deze telefoon nu nog uitgebracht wordt is wel raar. Dit zijn specs van 2 jaar geleden... deze telefoon voegt echt niks toe.
Tijdens het lezen van de review had ik een beetje het gevoel dat de reviewer nogal vooringenomen was. Titels als "Een Windows Mobile smartphone? Nu Nog" Conclusie: too little, too late" versterken dat beeld alleen maar.
Titels worden als laatste bedacht en volgen uit de indrukken van de review. Dat is dus achteraf, niet vooraf.
Dat neemt overigens niet weg dat je gelijk hebt: een review is altijd vooringenomen. Helaas zijn alle reviewers mensen en mensen hebben ideeën, indrukken, herinneringen en ervaringen. Subjectiviteit - daar zijn de ideeën vooraf een onderdeel van - zijn daardoor onvermijdelijk.
Ik probeer dat te ondervangen door zoveel mogelijk objectieve en meetbare info in de review te stoppen: benchmarks, praktijktesten, vergelijken op specs enz. Waar subjectieve elementen een rol spelen - beoordelen van toetsenbord, belkwaliteit, bouwkwaliteit - probeer ik het niet alleen te doen: ik duw het toestel in iedereens handen om indrukken te horen. Zo ontstaat een beeld dat niet alleen mijn beeld is, maar op de indrukken van meer mensen is gebaseerd. De kans dat mijn subjectiviteit een rol speelt in de beoordeling wordt daardoor kleiner gemaakt.
Bijvoorbeeld de SE W950 en verschillende HTC windows mobile telefoons hebben jarenlang deze formfactor gehad.
SE W950 draait Symbian UIQ en niet Windows Mobile, HTC had wel portrait qwerty's (bijvoorbeeld de Snap), maar die hadden geen touchscreen. De meeste van de portrait qwerty's werden overigens gemaakt voor Palm: deel van de deal was dat HTC ze niet zou maken.
Het is grappig te zien hoe willekeurig (of misschien beter gezegd: slecht) de kwaliteit van reviews op tweakers is geworden. Aan de ene kant kraakt men hier naar hartelust een product af op basis van vooraf ingenomen ideeen terwijl in andere reviews producenten de hand boven het hoofd gehouden wordt. Vreemd genoeg precies in lijn bij wat de lezers willen horen. Producten van merken die tweakers goed vinden krijgen positieve reviews.
Ik ben dol op feedback, maar dit is een flame: een beledigende ook nog eens. Probeer niet alleen te constateren, maar vooral ook te onderbouwen met argumenten en voorbeelden.
En lees ondertussen ook nog eens de review van de Samsung Galaxy S. Ik heb hier alvast de laatste alinea voor je:
Samsung heeft echter niet alleen goed gejat, maar ook goed verzonnen. En met die combinatie steekt de Galaxy S de HTC Desire naar de kroon als beste Android-toestel op de Nederlandse markt.
---
Nogal jammer en hoog tijd voor het invoeren/drastisch verbeteren van reviews voor publicatie van reviews
We zijn altijd bezig met verbeteringen. Lees ter vergelijking nog eens een review uit 2008 terug. Sindsdien is er veel veranderd, maar volgens onszelf kan het inderdaad ook altijd beter. Maar dat het slecht is, kan ik het niet mee eens zijn.

Verdere discussies voer ik graag in het daarvoor bestemde onderdeel op GoT. Mocht de kwaliteit van de reviews je echt ter harte gaan, dan zie ik je graag daar terug met hopelijk feedback hoe het beter kan :)
Ik vind dat Samsung het eigenlijk niet kan maken om dit toestel op de markt te brengen. Staak dan als gevolg van voortschrijdend inzicht gewoon de ontwikkeling en neem je verlies.

Nu gaan een paar ongelukkigen een hele slechte Samsung ervaring meemaken.
Aan de andere kant is dit wel een heel goedkoop toestel. Ideaal inderdaad voor de bedrijven die alleen gebruik maken van Windows Mobile apparaten. Die kunnen er toch nog wel even mee door.
Vind je 230 heel goedkoop? Ik vind het nogal wat voor een toestel waar je eigenlijk vrij weinig mee kunt en van deze kwaliteit. Voorbeeld: Ik heb via MP een zo goed als nieuwe HD2 gekocht voor 200 euro, waar je veel meer mee kunt!
Dit toestel kan natuurlijk vanwege het keyboard wel handig zijn voor de horeca en winkeliers om bestellingen en productinformatie te registreren. Veel van die software draait nog op WM.
Je redenering klopt inderdaad prima, maar is die software ook te draaien op een resolutie van 320x320 px?
Gek genoeg, meestal wel. Die software is vaak gemaakt voor die resoluties (of 320x240, wat hier ook op draait). Dit soort toestellen bestaan al héél lang en worden zakelijk heel veel gebruikt. HTC heeft ook dit soort toestellen (de HTC Snap) en andere fabrikanten leveren ze ook nog steeds, alleen niet meer naar consumenten, maar alleen zakelijk.
kijk anders eens in de PW en selecteer wat bedrijft filters een prijs tussen de 200 en 275 euro - je zult zien dat daar nog genoeg toestellen tussen zitten de het vermoedelijk beter doen.

zo vindt je een aantal nokia's (waaronder de E5 ) een LG (GW620) en als je iets meer uitgeeft een X10 mini pro... en natuurlijk staat er ook nog een BB bij kortom keuze genoeg.
En deze kost 2dehands waarschijnlijk maar 100 euro :) Niet helemaal een eerlijke vergelijking he (hoewel ik ook heel blij ben met me 2de hands zo goed als nieuwe telefoon voor 100 euro goedkoper dan de nieuwprijs)...
Daar heb je inderdaad gelijk in, een 2de hands telefoon vergelijken met een nieuwe, maar het gaat om het idee dat je voor minder geld hele goede telefoons kunt krijgen (zij het dan 2e hands :))
voor bedrijven (blijkbaar de enige doelgroep die nog overblijft voor dit toestel) is dat dus een dikke no-no. als bedrijf wil je een centraal aanspreekpunt, garantie/snelle omwisseling bij defecten, etc etc. Wat dus bij tweedehands spullen totaal afwezig is.
En waarom doen die bedrijven dat? Onkundige ICT staff? Retarded directie? Een objectieve reden is er niet (zelfs vendor lock-in niet).
Er is een heel geldige reden: het onderhouden van één ecosysteem is goedkoper dan meerdere.

Indien je bvb zowel Android als Win Mobile gaat aanbieden moet je support staff hebben voor beide systemen en mobile apps die je maakt en aanbied aan je personeelsleden moet je twee keer ontwikkelen en testen.
Dat is nonsense. Als je LDAP + CalDAV + IMAP gebruikt heb je een systeem dat universeel op ALLE OSsen draait. Verder zou je unit testing moeten hebben in je programma's zodat het 'testen' irrelevant wordt qua menselijke bezetting in het ontwikkelproces.
Het gaat er niet om of alle OSsen het ondersteunen, het gaat erom of de support staff het ondersteund. Stel je voor dat gebruiker A een bepaalde applicatie nodig heeft, maar niet kan installeren omdat het bijvoorbeeld niet voor de Nokia is uitgebracht.

Vanuit het bedrijfsleven wordt vaak andersom gekeken als je het vergelijkt hoe een individu het zal bekijken.
Omdat je op een iphone of android héél veel dingen níet aan kunt passen met oog op veiligheid (al die ad supported troep maakt 't voor bedrijven allemaal niet veiliger) en op 'office' gebied, je kunt de windows mobile software volledig dicht gooien, net als op je desktop, remote beheer is heel makkelijk, op een domein aanmelden is heel makkelijk. Windows mobile is alles wat een iphone of android niet is en is totaal anders ontwikkeld. Als een iphone of android eerder was, had winmo nooit op de consumentenmarkt gezeten, daar is het ook nooit voor gemaakt. Veel bedrijven gebruiken custom applicaties voor winmobile en winmobile draait ook op veel plekken als windows CE embedded.

Je moet ook niet vergeten dat windows mobile 6 of zelfs 8 jaar geleden al die exchange sync deed en veel bedrijven hier afhankelijk van zijn en een android of iphone dit in vergelijking met windows mobile voor geen meter kan. Remote desktop etc. is ook standaard bij windows mobile en het maken van een custom applicatie vereist geen market en je hebt volledige "root" toegang. Het is dan niet open source, maar je kunt door alle api's en programmeertools veel gemakkelijker geavanceerde zakelijke dingen maken dan voor android of een iphone. Je hebt bij windows mobile gewoonweg geen limitaties.
Je hebt juist wel limitaties, behalve dat er geen enkele unieke systemen in wimo zitten heb je ook nog eens dat al die leuke 'functies' al jaren als RFC's op internet te vinden zijn, en als implementaties al voor dat wimo bestond massaal in gebruik waren.

Het enige wat wimo sterk maakt is de vendor lock-in, het "business model" van microsoft.

Jammer is daarbij de dat nep-it'ers dan denken dat dat de wereld is, terwijl er zo veel betere systemen zijn.
Bedrijven willen een werkend toestel, geen verzameling RFC's. WiMo was tussen 2002 en grofweg 2008 onbetwistbaar degene die het smartphone concept (incl 3rd party apps) volwassen heeft gemaakt - en dat zeg ik als ex-Symbian en Palm gebruiker (en ex-WiMo). Dat Microsoft te vroeg 'gepiekt' heeft, lui geworden is en nu achterloopt is vervelend voor ze, maar dat WiMo vanuit het niets (en geboycot door de gevestigde orde destijds) zo groot kon worden heeft wel een reden. Veel fabrikanten (HTC, LG) en app bouwers hebben hun succes te danken aan het WiMo ecosysteem, ook al zijn ze inmiddels op andere platforms overgestapt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 7 oktober 2010 22:04]

Hoezo het start-menu kent geen kinetisch scrollen. Ik zie een screenshot van een standaard WM 6.5.x menu en zover ik weet (naar eigen ervaring) kun je daar gewoon met je vingers het scherm naar boven duwen (en dus niet de scrollbalk naar onderen bewegen). Zo ken ik het ook van iPhone, Android, Symbia 9.4 en nog wel meer.

Een scrollbalk is niet te vinden, hoe zie je het dan voor je?
Kinetisch scrollen is dat het menu doorscrollt als je loslaat: daardoor hoef je in lange lijsten minder vingerbewegingen te maken om onderaan de lijst te belanden. Je kan weliswaar scrollen door ergens op het scherm naar boven of naar beneden te vegen, maar zodra je je vinger van het scherm haalt, stopt het scrollen :)
Tuurlijk. Daarom ook de naam kinetisch. Energie die nog over blijft. Dank voor die uitleg. (natuurlijk kun je uberhaupt al blij zijn dat je in WM6.5.x met vegen kunt scrollen :))
Afgezien van de enorme gebreken vind ik de prijs van het toestel zwaar meevallen, hier wordt alleen niet veel over gezegd in de review.

Ik moet zeggen dat ik nooit voor dit toestel zou kiezen, en met mij waarschijnlijk veel bedrijven, simpelweg omdat er betere alternatieven zijn, dus wat nu de meerwaarde is voor Samsung om dat ding aan te bieden is mij onbekend.

Er is overigens nog een samsung toestel met touchscreen en toetsenbord, op WM6 en er zit nog een touchpad a-la BB Bold 9700 op, verreweg de meest nutteloze telefoon die ik tot nu toe heb gezien.. Kan me alleen de naam niet herinneren!
Eigenlijk is het te gek dat Samsung nu nog dit toestel uitbrengt. Met WM7 in het vooruitzicht, en dan een 6.5 toestel met een resistief touchscreen en een rare resolutie zodat er praktisch geen apps voor zijn. Op welke doelgroep mikten ze met deze telefoon?
De doelgroep is mensen die per se wimo willen hebben -- dus bedrijven waarbij de CIO een tikje achterloopt.
Zelf heb ik nog de HD mini gekocht. Toen ik genoeg geld had voor de WM telefoons ben ik nooit meer afgeweken. Dit toestel heb ik al gekocht.. met de gedachten van 'for the good old sakes'. Alle WM toestellen zijn traag, te groot, te weinig accuduur en noem maar op.

Ik loop ook regelmatig te vloeken op mijn telefoon omdat Opera weer geen pagina's laat zien, omdat Sense vastloopt of applicaties niet willen installeren. Maar dat is toch ook gewoon de sport?

Hiernaast heb ik een blackberry van de zaak. Nooit problemen mee, kan emailen, bellen en smsen en kan wat apps downloaden van de store.

Raad eens welke telefoon ik pak als ik mij verveel?

WM gebruiker ben je gewoon omdat het een mooi besturings systeem is. En waar waren we vandaag geweest zonder WM? Het is zonder meer een belangrijk platform geweest voor veel ontwikkelaars en ontwikkelingen. Android en Iphone hadden nooit zo goed kunnen zijn, als ze niet wisten wat fout was aan WM.

Maargoed, evolutie bestaat vooral in de techniek. Wie niet veranderd en verbeterd sterft uit. Heb er mooie herinneringen aan. :)
WM lijkt mij inderdaad ook echt verouderd op dit moment, net als het toestel zelf. Samsung zal er vast een markt in zien, of het wordt de flop van het laatste kwartaal voor ze.

Voorlopig blijf ik wel bij Android, net als Picard.
quote;

"Dit alles doet vermoeden dat de Omnia 735 helemaal niet is ontworpen als touchscreentelefoon, maar als een 'klassieke' Windows Mobile-telefoon met toetsenbord. Na het toevoegen van het touchscreen is Samsung echter vergeten de toetsen te vervangen of was het daarvoor al te laat."

Als je enig onderzoek doet ,blijk de Samsung Omnia 735(00) ,eigenlijk een 733(00)
met touchscreen. Voor de rest hetzelfde.

quote;

"De toetsen waren gemaakt voor Windows Mobile zonder touchscreen, maar later is toch een touchscreen toegevoegd, waardoor je met overbodige knoppen zit."

is ook een voorbeeld dat de Omina 735 eigenlijk een 733 is zonder touchscreen.
De rode leters zijn weg,en de midden knop is van een vierkant naar een ruit vorm veranderd.

En dan koop je een windows toestel omdat je denkt dat ze door jarenlange ervaring wel veel mogelijk zal zijn ;
... " omdat geen enkel screenshotprogramma compatibel bleek met het toestel, mede door de ongewone schermresolutie."....
Dat valt dan tegen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 301785 op 7 oktober 2010 14:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee