Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 199 reacties

Conclusie

De Samsung Galaxy S is een van de indrukwekkendste en meest complete Android-toestellen tot nu toe. De smartphone heeft een groot en mooi scherm, een uitstekende cpu en goede ondersteuning voor multimedia. In de software zitten daarnaast nog een aantal mooie features die het gebruik in de dagelijkse praktijk beter maken: tekstinvoer via Swype werkt uitstekend, met AllShare is er een goede interface voor dlna en met AP Mobile kan het toestel out-of-the-box tetheren.

Toch zijn er een paar dingen mis: zo is de software niet altijd even snel en soms blijft het toestel even hangen. Wellicht heeft dat te maken met het trage wegschrijven naar het geheugen: het toestel gebruikt vaak de interne sd-kaart in plaats van het interne geheugen. Door een kleine tweak toe te passen wordt het toestel sneller, wat niet de bedoeling geweest kan zijn. Aan de andere kant is zonder die tweak wel veel meer ruimte beschikbaar voor de cachebestanden en instellingen van applicaties.

Het meest controversiële aspect van het toestel is echter de wijze waarop Samsung elementen van de iPhone 3G heeft overgenomen: het design en de interface lijken hier en daar heel erg op elkaar. Dat hoeft geen nadeel te zijn: bij talloze bezitters van een iPhone 3G loopt volgende maand het contract af en naast de nieuwe iPhone 4 - die alleen bij T-Mobile te koop zal zijn - zal de Galaxy S vaak op de kandidatenlijst staan. De overstap van iPhone naar Android is met de nieuwe Samsung een stuk gemakkelijker geworden.

Maar Samsung heeft het helemaal niet nodig om Apple te kopiëren: de Zuid-Koreaanse fabrikant heeft genoeg coole features en vernuftigheden ingebouwd om zich van de concurrentie te onderscheiden. Daar komt bij dat Samsung in het verleden met originelere designs is gekomen dan dat van de Galaxy S.

Toch kun je de Galaxy S daar uiteindelijk niet op afrekenen: het gezegde luidt niet voor niets 'beter goed gejat dan slecht verzonnen'. Samsung heeft echter niet alleen goed gejat, maar ook goed verzonnen. En met die combinatie steekt de Galaxy S de HTC Desire naar de kroon als beste Android-toestel op de Nederlandse markt.

Samsung Galaxy S

Pluspunten:
+ Mooi, groot en gevoelig touchscreen
+ Snelle interface
+ Swype-tekstinvoer

Minpunten:
- Afwerking doet goedkoop aan
- Software hapert soms


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud kon eerder commando's invoeren op een Commodore 64 dan lezen en werkt sinds 2008 op de redactie van Tweakers. Hij heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones en mobiel internet te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (199)

Ik snap niet waarom het scherm zo geweldig gevonden wordt... Dit Super AmodLED scherm mag dan misschien wel mooie kleuren, goed contrast en een prima kijkhoek hebben, maar het scherm heeft ook een gigantisch nadeel: RGBG PenTile matrix subpixels. Ook de Nexus One heeft een dergelijk scherm (normaal AmoLED)

Zodoende heeft het scherm in werkelijkheid helemaal geen resolutie van 480x800 pixels, maar slechts 2/3 hiervan. Ondanks dat Samsung heel graag wil claimen dat de resolutie voor het oog niet lager is, geldt dat zeker niet in alle gevallen. Voor bijvoorbeeld foto's werkt dit best goed, maar voor dingen als tekst zijn namelijk op een dergelijk scherm veel minder goed leesbaar.

Geef mij dan maar een LCD scherm met wat mindere kleuren en kijkhoek...
Voor de duidelijkheid bij de pentile structuur bestaan de pixels uit een groene en een blauwe subpixel, afgewisseld met een groene en een rode subpixel. De groene subpixels vullen dus wel de volledige resolutie. De blauwe en de rode elk de halve resolutie.

Met foto en video is dit zeker geen nadeel. De meeste codecs (jpeg, mpeg etc) doen namelijk exact hetzelfde met de kleuren, de groene (of luminantie) blijft op de volledige resolutie omdat deze het meeste bepalend is voor de scherpte en het contrast. De blauw en rode zijn vooral bepalend voor kleur, en worden maar op halve (of kwart) resolutie opgeslagen.

Met tekst kan het inderdaad wel voor bijeffecten zorgen. Maar in mijn ervaring heb ik geen moeite om de letters te lezen, en ziet het er ook niet raar uit ofzo.

Verder snap ik niet waarom de NeoCore benchmark niet werkt. Ik installeer hem vanaf de market en hij doet het zonder problemen, haal 54,5 fps.

Ook is er wel een manier om te zoeken met de toetsen, door namelijk de menu knop langer ingedrukt te houden, dit werkt vanaf elk punt in het os en in de programmas.

Ook vind ik de kwaliteit van de video wat onderbelicht in deze review. De camera is durf ik wel te zeggen de beste van het moment (hoewel de iphone 4 ook behoorlijk zijn mannetje staat). Op youtube, http://www.youtube.com/watch?v=aCR8uldok1A , is een video battle gemaakt tussen een aantal highend toestellen. En daar komt de Galaxy S erg goed uit. vele andere toestellen produceren een blurry naar 1280x720 opgeschaalde video om het maar HD-recording te kunnen noemen.

Een andere leuke feature is dat je de contact personen van je outlook, gmail of sim, kunt koppelen aan facebook. Daardoor krijg je in de contactenlijst altijd de nieuwste facebook profielfoto te zien bij een contact.

En:
Samsung biedt een homescreen met maximaal tien bureaubladen
Hij heeft maar 7 screens maximaal.

[Reactie gewijzigd door mbr01 op 2 juli 2010 11:42]

Samsung heeft het wat betreft marketing van AMOLED gewoon goed voor elkaar. Het is ook echt een mooi scherm. De zwart waardes zijn ongeëvenaard. De kleuren spatten van het scherm af (misschien wel iets te veel). Het is zuiniger dan een LCD-scherm. En tot slot, is het scherm ook lekker groot zonder te leiden tot een enorme telefoon.

Veel klanten zullen van een 480*320 scherm komen (de vorige iPhone modellen en een aantal Android modellen) en zullen het scherm daarom mooier vinden. Zelfs met de Pentile layout is de pixeldichtheid immers stukken hoger :).

Maar ik ben het met je eens dat een scherm met een normale subpixellayout fijner is voor tekst en scherpte in het algemeen. Het verschil tussen bijvoorbeeld de iPhone 4, maar zoals te lezen op het forum ook de Milestone is best groot. Het is te hopen dat Samsung snel AMOLED schermen gaat maken met 3 subpixels per pixel en een hoge resolutie.
De resolutie is niet berekenbaar aan de hand van subpixels, dus ja het heeft minder subpixels maar wel gewoon 800*480 pixels!

Als ik een scherm maak met 800*480 (zwart-wit) met maar 1 subpixel die aan oif uit kan heb ik nog steeds een resolutie van 800*480 ook al heb ik maar 1 subpixel per pixel ;)

Tja net wat je voorkeur is, zelf ben ik zeker geen van van deze techniek, want bij kleine tekst die van zichzelf al niet leesbaar is wordt het nog onleesbaarder ;) Maar ik erger me af en toe aan me scherm omdat ik dus die pixels letterlijk zie (bij rechte lijnen met hoog contrast), microscopisch oog :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 juli 2010 10:07]

Je ziet ze inderdaad wel die pixels, maar het is een soort scherm, en dat scherm ziet er gigantisch goed uit voor de rest. Het is niet retestrak, maar foto's film en kleurweergave is subliem. Tekst is inderdaad minder strak. Maargoed, niet echt storend.

Gebruik trouwens de Desire.
het is altijd nog amOLED als je het deels in hoofdletters wil uitdrukken,,

aangezien het staat voor Active Matrix OLED scherm...

daarbij komt dat dit een nexus one en desire kwaal was, en niet een amoled kwaal

correct me if im wrong
Nou ik heb de afgelopen twee maanden al mogen rondlopen met dit apparaat,
Tja wat kan ik zeggen over dit gevalletje apart...?

Pro:
- S-Amoled, beter dan Amoled.
- Ingebouwd geheugen met mogelijkheid tot uitbreiding.
- Snelle processor met flinke grafische mogelijkheden.
- Google Android 2.1 en update naar 2.2.
- Nette interface met een aantal handige features.
- De browser is echt iPhone-like(!!! compliment!), scrollen gaat nog niet helemaal perfect vloeiend, maar voor de rest perfect.

Con:
- S-Amoled doet mn hartje niet echt sneller kloppen, vind het niet heel indrukwekkend.
- Ingebouwd geheugen is tergend langzaam, wat irritante momentjes met zich meebrengt.
- Leuke GPU, maar niet mainstream dus geen apps.
- Samsung is totaal niet te vertrouwen met updates en al helemaal niet bij smartphones.
- Interface is rommelig, geen eenduidige menustructuur, wijkt behoorlijk af van Android.
- Behuizing voelt ontzettend goedkoop aan, achterkant is dun en fragiel.
- Camera is ontzettend verzadigt, geen geweldige foto's en video's.
- Ik snap niet waar ik wel bepaalde functies kan toepassen en waar niet???

Dat laatste slaat bijvoorbeeld op als ik net een foto schiet en direct terugkijk, geen pinch to zoom, als ik het via de mediagallery bekijk, weer wel? Of juist niet, soms werkt het, soms niet? En hetzelfde voor de browsers en bepaalde websites.

Het puntje wat in de review wordt aangehaald, verklaart meteen een heleboel voor mij, de death-grip. Ik heb namelijk ontzettend veel last van onderbroken gesprekken en onderbroken dataverbindingen etc. sinds ik dit apparaatje gebruik. Verschrikkelijk irritant, ik dacht eerst dat het aan mijn SIM-kaartje lag of aan het netwerk, maar heb geen rekening gehouden met een death-grip.

Multimediafeatures ontbreken best wel, ik heb wel de beschikking over een muziekspeler en radio maar die komen niet echt in de buurt van de player op de iPhone.
En de interface is echt een directe kopie van de iphone, ik weet het niet, ik vind het een leuk apparaatje, maar doe mij toch het origineel maar.

Conclusie, leuke foon, geen kapitaalvernietiging maar ook zeker geen iPhone killer. Doe er je voordeel mee.
- S-Amoled doet mn hartje niet echt sneller kloppen, vind het niet heel indrukwekkend.
Aan iedereen waar ik me telefoon aan heb laten zien zegt dat het scherm echt mooi is. En dat zijn niet en wel kenners. Aan de mensen waar ik hem in de hand heb gegeven zeggen allemaal het scherm geweldig te vinden. Of ben je gewoon hard to satisfy?

- Ingebouwd geheugen is tergend langzaam, wat irritante momentjes met zich meebrengt.
Ingebouwde geheugen is juist heel snel. Het is MoviNAND geheugen!! Het is gloednieuw en heeft een super snel interface. Het is een software issue... Dat hij langzaam is merk je alleen soms bij het opstarten van een applicatie. De rest is hij snel. Daarnaast is iemand van een blog langs de HQ van samsung geweest en heeft haar verhaal gedaan. Ze hebben al test versies lopen waarbij dit NIET meer het geval is. Dus nog even wachten op een FIX.

- Leuke GPU, maar niet mainstream dus geen apps.
Misschien niet mainstream onder de android telefoons. Dit komt door de hevige technologische groei in android. Gameloft brengt alle games van de iPhone uit op android. Dus komt wel goed qua 3D.

- Samsung is totaal niet te vertrouwen met updates en al helemaal niet bij smartphones.
Samsung doet wel een beetje vreemd in het verleden. Maar ze hebben al wat nieuwe updates klaar liggen in test fase. Daarnaast hebben ze gezegd dat android 2.2 dit jaar er sowieso op komt.

- Interface is rommelig, geen eenduidige menustructuur, wijkt behoorlijk af van Android.
Het menustructuur wijkt idd af van andere android apparaten. En omdat ik meerdere android telefoons heb gehad kan ik hierover meepraten. Mijn ervaring? Je went er binnen een paar dagen helemaal aan. Dus zo'n BIG deal is het niet!
p.s. het is vaak niet veel wat anders is op andere android apparaten. Vaak is het alleen het launcher gebeuren wat helemaal is aangepast. Inclusief wat applicaties.

- Behuizing voelt ontzettend goedkoop aan, achterkant is dun en fragiel.
Behuizing van de voorkant ziet er geweldig uit. De chrome rand ziet er luxer uit dan de iPhone 3GS. Vanwege de black chrome look. Daarnaast is de achterkant idd een beetje plastic achtig. Maar absoluut niet lelijk door het motief wat erin zit. Daarnaast ben ik lekker goedkoop uit om dit te vervangen! In plaats van de 100€ + bedragen bij de iphone 3GS !!

- Camera is ontzettend verzadigt, geen geweldige foto's en video's.
De camera is niet geweldig als je het vergelijkt met echte camera's. Maar in het land van smartphones mag de samsung er zeker wezen. Het is de beste camera in een android toestel. En zeker beter dan HTC's. Iedereen om mij heen verbaast zich trouwens over de 720P als ik wat afspeel wat ik gefilmd heb.

- Ik snap niet waar ik wel bepaalde functies kan toepassen en waar niet???
Dat met die camera gebeuren met pinch to zoom snap ik. Maar verder overal werkt pinch to zoom wel. Beetje mierenneukerij dit maar goed.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 7 juli 2010 10:04]

Sinds wanneer schrijf je apps voor de gpu? Dat loopt toch gewoon via een Andriod API.
Ja en nee, als je spellen maakt voor Android algemeen dien je rekening te houden met toestellen die minder grafisch onderlegd zijn en dan mag je nog zo een strakke GPU in je telefoon hebben zitten, het wordt er niet echt mooier van.

Als elke Android telefoon een dergelijke GPU ingebouwd heeft, kunnen developers grafisch strakkere games in elkaar flansen, zie bijvoorbeeld de spellen in de iPhone App-store, van Prince of Persia tot Need for Speed of Asphalt 5, zien er allemaal strakker uit dan het strakste spel voor Android.

De GPU in de Samsung is dan wel sneller, maar het is nog maar de vraag of er daadwerkelijk gebruik gemaakt kan worden van het volle potentieel en dat is dus wat ik bedoel.
Asphalt en Need for speed is al te gebruiken op de cpu van de Samsung.
Je zou het dus goed kunnen vergelijken met de Iphone store.

Bron: bada app store.
Klopt beide ook al (NFS nog in BETA) op Android te spelen, en asphalt ziet er mooier uit als op de iPhone maargoed lekker laten gaan, lekker laten denken wat ze denken ;)

http://www.google.nl/sear...f&aqi=g2&aql=&oq=&gs_rfai= Oke vast minder, maar de games die wel goed zijn uitgewerkt werken dan meteen ook met betere textures (854*480/800*480) dan de iPhone (480*320)....
Asphalt 5 Zeker wel mooier op de galaxy s!! Heb hem zelf erop..Daarnaast is gameloft bezig om alle iphone games die ze hebben gemaakt te porten naar android. Met een hogere resolutie.. Dus dat komt allemaal goed. Maak jr maar geen zorgen.
goed nieuws. Ik ben een fan van veel van die spellen van gameloft!
Hij heeft wel een zoekknop, hou de linkermenutoets maar ingedrukt :)
Haha, bedankt man. Ik heb dit toestel nu al een paar dagen, maar was hier nog niet eens achter gekomen 8)7 . Stuk handiger zo, met een directe zoekfunctie.

[Reactie gewijzigd door skndd op 2 juli 2010 12:09]

Idd, ik zocht ook toen al naar de zoek knop. Zeer handig in veel applicaties. Daarnaast kon de browser niet zo mooi inzoemen zoals HTC's. Maar dit hebben ze gewoon anders aangepakt. Gewoon dubbel tappen en hij zoomt wel zo mooi in zoals HTC's.
Ik snap niet dat men niet in staat was om Neocore te draaien. Op het internet zijn genoeg filmpjes te vinden waar Neocore wel gewoon op de Samsung Galaxy S draait en nog een uitmuntend resultaat geeft ook. In Neocore is hij grofweg tweemaal zo snel als de HTC Desire en de Google Nexus One. Dat geeft iets aan over de grafische prestaties van het toestel.

@hieronder:
Volgens die redenatie is hij dan nog beter dan al blijkt uit Neocore in vergelijking met de Desire/Nexus One/Xperia X10. Het zou btw wel de verklaring kunnen zijn waarom hij het niet meer doet op de Galaxy S. Kan me voorstellen dat Qualcomm een check heeft ingebouwd of er Snapdragon hardware aanwezig is, na het zien van de goede prestaties van de GS.

[Reactie gewijzigd door boaty op 2 juli 2010 10:41]

Al heb je de beste specificaties, afstemming is nodig. Je kan dan wel lopen pronken met betere processoren en grafische kracht in theorie, maar als blijkt dat de software sporadisch hangt en het geheugen traag is, wat heb je hier dan aan? Tweakers zegt dan wel dat de Galaxy S beter is dan de Desire, maar ik heb de Galaxy S geprobeerd en de HTC Desire in mijn bezit en toch werkt de Desire fijner voor mijn gevoel. TouchWiz is echt stronttraag tegenover Sense.

Bovendien is dit ook het succes van de iPhone: gelikte software, redelijke hardware.
Lol.. Ik heb ook de desire ernaast gehad. Maar mijn ervaringen waren totaal anders. De touch response van de sgs is veeel beter. En vele elementen van de sgs zijn sneller. Af en toe hangt hij even. Maar dit heb ik opgelost met launcherPro. Daarnaast kan de desire veel minder. Geen divx bijvoorbeeld zoals de sgs. En samsung heeft de beste mediaplayer apps erop.. Ik wou eerst ook de desire. Maar de samsung deed me versteld staan. Hij is op de meeste vlakken veel beter.
Neocore is van/voor quallcomm, dus lijkt mij ook niet echt een betrouwbare benchmark.
Dat zou ik ook zeggen maar waarom scoort ie dan (2x zo slecht :P) slechter op me nexus met quallcom CPU/GPUSoC als op een Samsung SoC ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 juli 2010 10:32]

NeoCore werkt bij mij zonder problemen. Zojuist nog gedownload van de market. Haal 54.5 frames per seconden. Concurrenten (Desire/Nexus One/Xperia X10) halen de helft (bijna 30).
De plastic achterkant voelt teleurstellend goedkoop aan. Wie de accuklep eraf haalt, merkt dat die van dun en niet erg stevig kunststof is gemaakt. De accuklep kan zonder al te veel kracht tussen twee vingers worden verbogen. Dat past niet echt bij een high-end toestel.
Vanuit een esthetisch oogpunt vind ook ik glas ook mooier dan plastic, maar... als technisch ingenieur bevreemd mij deze conclusie van tweakers.net. De meeste mensen zijn bekend met het fenomeen: wat buigt, barst niet.

Vanuit dat oogpunt is iets wat makkelijk buigt meer high-end dan een materiaal wat onbuigzaam is en snel breekt. Apple (mijn excuses dat ik ze er weer bijsleep) maakt reclame met dat hun scherm 20x harder is. Hard is weliswaar goed tegen krassen maar absoluut niet tegen barsten. Daarvoor wil je flexibiliteit hebben.

Het optimale constructiemateriaal voor een telefoon is zowel hard (tegen krassen) als flexibel (tegen barsten).

Update:
Zie net dat Worldcitizen exact mijn mening verkondigt. Laat ik er (off topic) aan toevoegen: Net als er voor auto's botsproeven zijn zou ik graag kras- en valproeven zien voor telefoons. Een pagina waarbij de weerstand tegen krassen wordt getest. En daarna valproeven (5x van 10cm, 5x van 20cm, etc. tot 1.5m of tot die kapot gaat) zou zeer welkom zijn voor diegene onder ons die niet graag hun dure telefoon bij de eerste val willen zien sneuvelen.

[Reactie gewijzigd door janderk op 2 juli 2010 10:48]

Helemaal mee eens. Wellicht hebben we straks titanium toestellen of kunnen die ook breken/barsten net als glas?
Titanium is een metaal. Dat zal eerder buigen dan breken/barsten. Ik denk alleen dat een titanium behuizing de prijs van een toestel wel heel duur zal maken. :X
Mijn post hierboven is de short short version en bevat niet het hele verhaal. We gaan nu geheel off topic, maar misschien begint er straks wel een jonge tweaker een technische studie door ;)
Wellicht hebben we straks titanium toestellen of kunnen die ook breken/barsten net als glas?
Of de boel barst is ook afhankelijk de taaiheid (het tegenovergestelde van brosheid) van het materiaal. Metaal is in het algemeen taaier dan glas. Taaiheid is de hoeveelheid energie die een materiaal kan opnemen voordat het kapot gaat. Metaal is sterk en taai. Glas is sterk, maar bros. Plastic is vaak minder sterk (je trekt het eerder uit elkaar dan glas) maar taai (gaat minder snel kapot bij een val).

Bij het vallen van telefoons is het vooral van belang hoeveel energie de buitenkant kan absorberen zonder dat deze sneuvelt. Dus taaiheid is naast elasticiteit precies wat je zoekt.

Het liefst wil je elastische taaiheid. Als je telefoon zo hard valt dat elasticiteit de energie niet meer kan opnemen, dan breekt glas. Metaal gaat dan deformeren. Dan heb je dus een deuk te pakken. Deformeren is eigenlijk een zeer kleine kreukelzone en neemt gigantisch veel energie op (wat goed is). Deuken zijn niet fijn maar de meeste mensen prefereren ze boven duizend scherven.
Titanium is misschien wat vergezocht maar had HP geen PDA met magnesium-alloy behuizing? Ipaq 4700 anyone?
Even semi off topic: Mhhmm beetje opgeblazen allemaal die deathgrip.. die is er al sinds het verdwijnen van de uitwendige (of "externe") antenne... (ik had hier met mijn Nokia 3210 destijds ook al "last" van..) het is gewoon logisch dat als je een toestel volledig bedekt is met "iets" over het antenne gedeelte het ontvangst minder wordt. (het beestje heeft nu alleen een naam gekregen... :))

Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van A: Provider B: locatie en C: type toestel m.b.t.. constructie van de antenne.. Het is apple's eigen schuld dat het een issue is geworden door het in eerste instantie te "ontkennen" en er nu dus uitvoerend over wordt gesproken.. maar aan de ene kant kunnen ze ook denken.. Het maakt niet uit wát er over je geluld wordt... áls er maar over je geluld wordt.. :)

Ontopic: Lijkt me een mooi en vlot toesel deze samsung galaxy.. ben alleen aan het twijfelen tussen een Desire.. Heb geen voorkeur qua merk.. denk dat de beslissing puur op wat ik hier op het net lees gemaakt zal worden.. 5 minuten "spelen" met beide toestellen heeft me nog niet kunnen overtuigen wat betreft de keuze..

Heb ook een Iphone 3GS of een 4G overwogen maar het ontbreken van multitasking is voor mij een punt om niet voor voor de Apple te gaan... De iphone fanatics roepen dat multitasking niet nodig is.. ik vindt dit wel een must have.. ook zit er geen extern geheugen slot op een iphone toch?

Heb hier de nokia N8 voorbij zien komen maar dat is een symbian foon?? Ben opzich wel tevreden over mijn E90 wat betreft symbian, ook de Sony-Ericsson P990i beviel me goed. wel traag met browsen maar stabiel.. vind het tijd voor wat nieuws wat betreft Symbian..

Wat ik zoek is gewoon en snel toestel waar ik mee kan browsen, soepel mee kan navigeren mocht het nodig zijn en met leuke media features.. De Samsung Galaxy lijkt me vooralsnog wel een goede keuze... of toch de HTC Desire...?? :9
Samsungs zijn gewoon altijd goedkope pruttelefoons voor meisjes.
Weet nog wel dat ik de Omnia had gekocht, met WinMo, wat een verschrikking dat ding.
Touchscreen had zo'n slechte gevoeligheid en al die widgets werkten voor geen meter.
Daarvoor ook nog wat andere samsungs gehad, altijd slechte kwaliteit en altijd gezeik mee.
Ik gebruik nu nog steeds mijn Omnia. Probleem is (zoals steeds) Samsung. Met hun klote halfgebakken software die ze volop dumpen om daarna te laten rotten.
Zet op je Omnia een cleane ROM b.v. Khuanchai's WM6.1 waar alleen de noodzakelijk Samsung zaken inzitten (zoals camera UI en keyboard) en voor de rest gewoon een kale WM6.1, plaats er dan de juiste nieuwere software op en dat ding gaat als een trein.

Ik gebruik o.a. volgende

- Opera 10 mobile en opera Mini
- pRSS reader (veel beter dan Samsung's RSS reader vooral met veel feeds)
- WOL 1.1(wake on Lan) Deze ouwe versie is free, compact en werkt perfect!
- SPB Mobile shell 3.5.3 (de nieuwere heeft toch alleen maar extra's voor bepaalde HTC toestellen, is groter en is dus zinloos)
- Core player 1.2.5 (want de nieuwe versies hebben een bug en laten geen bitmaps meer zien)
- bovendien is de email client in WM6.1 ongeevenaard. Ik heb 4 email-accounts via 3 ISP's waarvan een hotmail.

- kontakpersonen in WM6.1 net zoals hierboven, ongeevenaard. Voor de gebruiker die zich laat verleiden door uiterlijk vertoon is dit niet belangrijk maar de standaard WM6.1 kontaktmanager kan met categorieen werken (net zoals grote broer Outlook) waarover ik nooit iets lees bij bv. Android. In tegendeel steeds als ik hierover iets vraag aan gebruikers blijft het doodstil aan de andere kant. Voor mij is dit belangrijk met mijn +450 kontaktpersonenop de GSM.

- Niet vergeten het LED lampje dat als flitslampje kan dienen met 1 druk op de knop (zonder dat je daar extra software voor moet kopen ofzo). Vergeet dat maar bij je super gave Galaxy S.

- en last but not least. Vito Audio Notes Touch of Resco audio recorder werken feilloos en nemen automagisch telefoongesprekken op (zonder dat je op allerlei knopjes moet drukken of van die rare piepjes hoort). Zelfs het ingebouwde Notes kan telefoongesprekken opnemen. Dit gaat zelfs wanneer het gesprek over een bluetooth headset loopt.

ZO zijn er tal van andere zaken (die zelfs niet eens Samsung gerelateerd zijn). Waarvan soms de nieuwere versies groter zijn en toch niet meer functionalteit bieden op de Omnia I900.

Resultaat: mijn stokoude Omnia is veel zinvoller en beter inzetbaar als modern communicatiemiddel.

Samsung's huidige toptoestellen kunnen nog niet rieken aan hun eigen oude Omnia. ZO vooruitstrevend zijn die pipo's daar. Ze hebben alleen wel mooiere schermpjes op de I8000, Jet, Galaxy enz.... whooehahahahaha. Oh God!
De oude Samsung Omnia is zo oud nog niet, dat jij het als een stokoud toestel ervaart spreekt imho boekdelen.

De oude Samsung Omnia is een halfgaar halfbakken product zoals we wel vaker van Samsung hebben mogen aanschouwen. Veel bombarie en marketing, weinig van de beloftes ingelost. Resistief scherm, WiMo 6.1, goedkope behuizing en weinig correct werkende features.

Het feit alleen al dat je een cooked ROM moet gebruiken om een functioneel toestel te bezitten, spreekt niet bepaald voor het toestel. Zo ook de i8910HD, de Jet, de Star, de Omnia II, de Omnia Qwerty en de B7600 en B7650.
Stuk voor stuk hardwarematig voldoende, alleen geweldig brakke software.

De nieuwe Samsung Galaxy S breekt met deze traditie en biedt een goed toestel met alle features en behoorlijk goede software. Het enige en dat is ook werkelijk het enige wat dit toestel mist is "root acces" (Alhoewel dat via omwegen kan tegenwoordig) en een behoorlijke achterkant, zoals iets van krasvast metaal of "Gorilla glass" zoals op de iPhone 4.

Indien het volgende model deze features biedt, ruil ik mijn E72 in voor de Galaxy S en gebruik ik deze fulltime naast mijn iPhone 3GS.
Je vergelijkt appels met peren en je hebt geen samsung galaxy S in je handen gehad.
Omnia = de winmo lijn van samsung
Galaxy = de android lijn van samsung
wave = de bada lijn van samsung
De rest is vaak symbian.
Daarnaast loopt winmo vanaf 6.5 pas een beetje soepel.
En de symbian telefoons vaak crap waren vanwege dat symbian sowieso bekend staat als traag en ouderwets. Dit proberen ze nu te verbeteren bij nokia..

Ik heb ook vaak genoeg omnia's in mijn handen gehad. Dit is totaal geen goede vergelijking met dit apparaat. Resistief scherm en capacitief.. way different.
Heb je helemaal gelijk in, maar deze telefoon is daar niet bepaald mee te vergelijken imho, een stuk sneller en een touchscreen wat die van de iPhone benadert en dat is een behoorlijke prestatie van Samsung, het is zeker geen slechte telefoon.

Ik hoef het toestel niet te hebben, maar dat wil niet zeggen dat ik het een slecht toestel vind. Ik ben slechts van mening dat ik betere waar voor m'n geld kan krijgen.

Ik zal proberen een video te schieten voor jullie en daarin de verschillende mogelijkheden van het toestel te demonstreren. En om mijn puntjes uit te leggen. Misschien dat Arnoud deze aan de review toe wil voegen of misschien link ik het in een blogpost.

Maar eerst even uitvogelen hoe mijn nieuwe HD camera synct met iMovie.

[Reactie gewijzigd door Kykez op 4 juli 2010 23:31]

Als het filmpje kwalitatief goed genoeg is, voeg ik het graag toe aan de review :)
Ik heb vandaag gefilmd en mijn camera hield er halverwege mee op, batterij op helaas. En ik heb er niet aan gedacht om een oplader mee te sjouwen, morgen weer een dag!
Per vandaag (zaterdag) of maandag, staan er live demo toestellen in elke Vodafone winkel uitgestald. Ik zal er eventueel een video van schieten, maar dat lijkt me eigenlijk overbodig aangezien je zelf langs kunt gaan en het toestel in levende lijve, vrijblijvend, uit kan proberen.

Maar ik zal het proberen.
Maja, ik had ook de fout gemaakt dat ik de Samsung omnia gekocht had. Een dag na de aankoop had ik er al spijt van. De telefoon was bijna net zo duur als een iPhone 3G. De interface was zeer ongebruiksvriendelijk, traag en liep vaak vast.
Echter nu ik de Galaxy 'S gezien heb vind ik het goede telefoon. Het besturingssysteem is easy to use, snel en het scherm is erg mooi.
"death grip", cheap plastic, trage software, Interne trage sd-kaart. Dat zijn toch dingen ik niet vind kunnen bij een telefoon van 450 euro! Dan toch maar een Desire.
Beetje overtrokken dit.

Death grip: Als ik bel houdt ik de telefoon automatisch zo vast dat de hele onderkant vrij is. Verder valt de verbinding niet weg als je hem 'verkeerd' vasthoudt, en is het bereik tot nu toe altijd goed.

Cheap plastic: Ik snap dit punt niet zo goed. Het heeft er alles mee te maken hoe je het construeert. Als ik je een massief blok plastic geef ter grote van een telefoon dan is dat echt wel stevig. Zo ook is deze achterkant mooi vormgesloten vastgezet en kan deze dus prima alle krachten aan. En om nou een klepje te gaan dubbel vouwen om aan te tonen dat een specifiek onderdeel niet stijf is, vind ik ook een beetje raar. Toch meer elekctro/software mensen hier dan contructeurs.

Trage software: Wat precies? Browser is super snel alle apps werken ook erg snel, alleen opstarten van een programma kan 'soms' een fractie duren omdat hij gegevens moet lezen van het interne geheugen. (zie volgende punt)

Trage interne geheugenkaart: Dit was is mijns inziens een te snelle conlusie van tweakers. Op het modaco forum is al een test gedaan door iemand die laat zien dat het interne NAND geheugen erg snel is 54MB/s, het is zogenaamd MoviNAND geheugen wat nieuw op de markt is, en nog niet beschikbaar voor de concurrenten, het word ook gebruikt in de class 6 sd-kaarten. Het gene wat voor problemen zorgt vermoedelijk is dat het geheugen is opgeslipts in verschillenden partities (het is een grote chip van 16GB of 8GB). Elke partitie heeft verschillende blocksizes. Hoe groter de blocksize hoe trager het lezen van kleine databestanden omdat je dan gelijk het hele block moet lezen. De truck die op modaco is uitgehaald is, dat de data is verplaatst van een partitie met 16k blokkken naar eentje met 4k blokken (kleinere partitie helaas). Het is dus te hopen dat Samsung met een update, of via xda, de originele map ook naar 4k kan worden geformateerd.

[Reactie gewijzigd door mbr01 op 2 juli 2010 13:29]

In ruil daarvoor krijg je natuurlijk wel een snellere GPU, betere VGA, groter scherm (en de voordelen van SAMOLED VS AMOLED), het gewicht (20 gram voel je echt goed als je ze beide in een hand hebt)!... Tja de prijs is bijna gelijk dus er zal inderdaad bezuinigt moeten zijn op bepaalde onderdelen om op andere punten weer betere punten te hebben!
Of je maakt hem 50,- duurder en maakt hem echt veel beter dan de desire...
Nu hebben ze een toestel wat soms beter is maar vaak ook niet, dat terwijl dit toestel
wel 4 maanden jonger is dan de desire...

Je vergeet trouwens als minpunt het merk Samsung te noemen, neem nou alleen de update service alleen al, volgens mij zijn er net 3 toestellen die ooit een update hebben gekregen, Terwijl HTC (toegegeven traag met de hero) maar met alle wm en android phones gewoon updates uitbrengt.

Samsung had hier een winnaar van kunnen maken, teveel naar de iphone gekeken vrees ik. En bespaart op punten waar je niet op moet besparen, wat heb je nou aan een betere gpu in een android? Die van de desire draait alles moeiteloos en tot op heden zijn de games nou niet echt van die kwaliteit als die op de iphones.
En bespaart op punten waar je niet op moet besparen, wat heb je nou aan een betere gpu in een android? Die van de desire draait alles moeiteloos en tot op heden zijn de games nou niet echt van die kwaliteit als die op de iphones.
Omdat je een toestel niet koopt voor vandaag maar voor 1 of misschien wel 2 jaar, beetje op termijn denken is wel lekker :) Enne er zijn wel games met de kwaliteit van de iPhone sterker nog tot de iPhone 4 zullen (die apps die wel kwaliteit hebben heb ik het dan over) ze mooier zijn want ze hebben een hogere resolutie ;) Zijn er inderdaad nog niet zo veel, maar er zijn ook wel mooie games te vinden!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 juli 2010 10:31]

Heb zelf voor de 2de keer een Samsung, Mijn eerste was een E770 (perfecte tel, accu van ruim 8dagen). Heb nu een Spica, en de update naar 2.1 zou komen. Nu nog niet, contact met Samsung gehad. Meneer voor een update naar 2,X moet u naar een Samsung servicepunt gaan. U bent uw telefoon ongeveer 5 werkdagen kwijt... Pardon,.... Ook het softwarepakket KIES of PC suite, zijn persoonlijk geen volwaardige programma's... :(
Samsung = Yet Anothew Cwappy Chinese Pwoduct with Kowean Boss :-)
Aaaaah daaaaarom is die flits weg.

Er is op vezuinigt op hun Super Android Galaxy S.... djeez!

Hoedanook. 450 euro is veel geld (daar koop je bijna een laptop voor). En uiteindelijk krijg je dan een toestel waarop op vanalles en nog wat bezuinigd is. Om maar te zwijgen van het typische YACCP (Yet Anothew Cwappy Chinese Pwoduct) . Misschien kan Samsung hun naam beter veranderen naar Acer
- Death grip waarbij je hem bijna moet omhelzen met je handen. Kortom: niemand houdt hem op die manier vast. Alleen oma's :+
- Trage software? Er staat snelle UI en af en toe (1x per dag) happert hij. In het forum blijkt ook dat weinig mensen hier last van hebben. Gaat dus nergens over.
- En het plastic valt mee. Het valt me op dat in reviews vaak wordt gezegd cheap plastic, maar de gebruikers ervaren dit vaak als "valt mee". Zie forum :)
Death Grip <> Hebben een hele boel mobieltjes. Bij de iPhone is het wat meer onder de aandacht, maar ook blackberry en HTC hebben er last van.

Cheap plastic <> En waar precies wordt vermeld dat het goedkoop ís ? Aanvoelen als goedkoop plastic en goedkoop plastic zijn, zijn volgens mij nog altijd 2 verschillende dingen.

Interne trage SD-kaart <> Om de prijs in bedwang te houden moet er wel iets 'slechters' in zitten. Gelukkig is dit gewoon te fixen.

Verder is een betere GPU en een groter en beter scherm ( SAMOLED ).

Kun je je mening ook eens onderbouwen?
Prachtig toestel! Alleen is het wel jammer dat Samsung zo laks is met het uitbrengen van Android updates. Dat is voor mij toch een groot minpunt. Ik weet alleen niet in hoeverre dat bij dit toestel anders zal zijn, gezien het feit dat dit het vlaggenschip van Samsung is.
Volgens het artikel krijgt hij sowieso al een update naar 2.2 in september. Of hij daarna een update naar 3.0 krijgt is uiteraard de vraag.
of die update naar 2.2 er komt is ook nog maar de vraag, het vorige Galaxy-vlaggenschip zit een jaar na dato nog steeds op 1.5.
Niks vlaggenschip, hardwarematig waren ze gewoon mid-end niks high end naar, behalve de prijs! Dit is het eerste echte high end toestel van Samsung met Android!
De samsung galaxy is uitgekomen in mei 2009, in de tijd dat er precies 2 andere android toestellen waren: de HTC Dream/G1, en de HTC Magic.

Door het oled scherm, 8gb storage, en 5 megapixel camera met led flitser, was het korte tijd het "beste" android toestel te koop. En de HTC Hero, kort na de galaxy uitgebracht, heeft ook vergelijkbare specs, met ongeveer dezelfde processor, maar geen flitser, en minder storage.

Dus de galaxy was in zijn tijd absoluut een "high end android" toestel. Dat het vervolgens links en rechts ingehaald werd door allemaal andere toestellen is een heel andere verhaal.
Nope, Galaxy was geen high-end, en wel hierom:

Prijs: 349 bij introductie, als ik me goed weet te herinneren. En dat is net mid-range, zelfde league als de HTC Legend nu. Hero was 50/100 euro duurder, afaik :)
De samsung galaxy is uitgekomen in mei 2009
Bij mijn weten belandde hij september in de winkel, of in de laatste dagen van augustus. In elk geval na de Hero.
Door het oled scherm
Plain lcd. Omnia II had wel amoled, maar die was weer uitgerust met Windows Mobile :)

Daar komt bij dat de Galaxy een Qualcomm MSM7225-processor had. Raar, want Samsung rustte al zijn toestel uit met zijn eigen 800MHz ARM11-cpu (Jet, Omnia II, Omnia Qwerty). Qualcomm was en is niet gebruikelijk bij Samsungs - de Galaxy is een uitzondering. Het leek nog het meest op een prototype dat per ongeluk op de markt is gebracht.
>> De samsung galaxy is uitgekomen in mei 2009
>Bij mijn weten belandde hij september in de winkel, of in de laatste dagen van >augustus. In elk geval na de Hero.

In Nederland was de Galaxy inderdaad pas in augustus. Ik heb de verkrijgbaarheid van wikipedia geplukt, en de Galaxy was eerder dan de hero te krijgen, hoewel niet in Nederland.

> Prijs: 349 bij introductie, als ik me goed weet te herinneren.

http://tweakers.net/price...ung-galaxy-i7500-wit.html

450? grafiekje gaat niet ver genoeg terug helaas, maar meer dan 350

> Plain lcd

Het scherm is wel degelijk een AMOLED scherm volgens de specs van samsung zelf...

http://www.samsungmobile....alaxy-i7500-specification

> Het leek nog het meest op een prototype dat per ongeluk op de markt is gebracht.
Helemaal mee eens!
Exact mijn gedachten vandaar ook dat ik hem zeker niet als high end had ingedeeld...

Die hele CPU moeten ze gewoon niet meer gebruiken, nooit meer :D
Ik heb een samsung Innov8. Geleverd vol met buggy symbian. Denk maar niet dat ik ooooit een update heb mogen ontvangen. Erg zonde dat Samsung zo met de 'after-sales' omspringt.

Hoop voor de eventuele kopers van deze telefoon dat 't beter is met Android, maar ik koop iig nooit meer een samsung :)

Torrentus is blij dat hij m.b.v. custom roms nog 'iets' van z'n Innov8 kon maken
Er zijn genoeg updates beschikbaar. Echter niet via de officiele kanalen. Ik heb bijvoorbeeld de Pixon. Dit toestel is ongeveer van dezelfde periode als de Innov8.
Begin dit jaar was er nog een firmware update beschikbaar. Het is wel ff zoeken maar ze zijn er wel.
Als je als klant moet liggen zoeken en prutsen om updates te krijgen die Samsung in eerste plaats ZELF moeten beschikbaar stellen. Gewoon op hun website. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn.

Samsung is een klotebedrijf zonder visie. Ze brengen masseel en lukraak wat telefoons uit met een wirwar van besturingssystemen gewoon om de markt te bevuilen. Bovendien als het toestel eenmaal op de markt is kijkt men na 3 weken er niet meer naar om. In tegenstelling tot bv. Apple die met introductie van de iPhone 4 het einde van support voor de iphone 2G aankondigde. Als je ziet hoe snel Samsung de Omnia SGH-900i (wat in die tijd de tegenhanger was v/d iPhone met WM6.1) vergeten is. Voor mij ook NOOIT geen samsung meer! En niet alleen op GSM.

Ik heb er begrip voor dat Samsung hun touchwiz klaar willen hebben voordat elke update de deur uit gaat. Maar soms kan je die eigen troep beter achterwege laten en de nieuwe software al als "test-versie" ofzoiets uit brengen. Zeker als het veel te lang duurt voordat je touchwiz geport hebt naar het nieuwe OS (altijd dus!!!). hetzelfde verhaal geld voor HTC met hun Touchflo (of dat kloteding ook heet). Breng verdomme gewoon dat OS uit zonder die HTC troep zodat de die-hard geeks er al mee kunnen spelen. Djeez!

Uiteindelijk zal deze laksheid van de fabrijkanten de dood van Android betekenen. Google heeft dat ondertussen ook wel begrepen en zal daar iets trachten aan te doen maar hoe gaan HTC en Samsung en al die anderen daarop reageren?

Stomme vraag eigenlijk. We weten al hoe die gaan reageren. Ze zijn zichzelf al aan't indekken door elk hun eigen OS (in het geval Samsung is dat BADA OS).

We're doomed! Laten we misschien allemaal maar een iPhone kopen dan, en laat daarop Android draaien. Die hardware blijft tenminste redelijk constant. :-)
Laten we misschien allemaal maar een iPhone kopen dan, en laat daarop Android draaien. Die hardware blijft tenminste redelijk constant. :-)
Als ik constante hardware wil houd ik 1 toestel wel 4/5 jaar... Daar hoef je toch geen iPhone voor te kopen :P helemaal geen 3G(S) welke slomer is als al de huidige telefoons (en op de 4 draait android nog niet), maarja waarom dan niet de goedkopere maar kwa specs betere Galaxy S als we het toch van custom roms moeten hebben :D
Wat ik begrijp is 3.0 nog lang niet de opvolger van 2.2, Gingerbread zal eerder 2.3 of 2.5 worden oid!

edit: wtf wordt ik weggemod, het klopt gewoon, de reactie op de reactie op mij beaamd me en krijgt +3 :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 juli 2010 20:05]

Volgens onder andere Slashgear wordt het 3.0.
Kan wel andere artikelen voor je zoeken hoor, maar je hebt de info zelf al vermoed ik.
ow je bedoelt dit bericht: http://www.slashgear.com/...gmentation-in-q4-3092364/

Deze is echter geupdate:
Update: Guess we could’ve spoken too soon. Murtazin is backtracking on his earlier comments, claiming that Gingerbread and Android 3.0 aren’t in fact the same thing and that the Q4 release may be more like Android 2.3.

op basis van het volgende twitterbericht van de bron waaruit ze in eerste instantie het nieuwsberichthebben geschreven:

BTW, as i remember Gingerbread is not Android 3.0.Just some clarification to all who read today some rumours :) weird rumors i have to say:)
.eldarmurtazin

http://twitter.com/eldarmurtazin/status/17441324357
Bedankt voor de update. Ik heb niet verder gelezen, prima aanvulling van je!
Ik snap helemaal niet waarom Samsung uberhaupt nog een Android telefoon uitbrengt. Ze waren toch zo gefocused op BADA? http://www.bada.com/
Waarom op 1 paard wedden als je door op 2 paarden te wedden je de risico's halveert (net als de winst bij paarden, maar daar kan er maar 1 winnen en op deze markt kunnen er meerdere winnaars zijn)...
eerste keer dat ik post op tweakers. Ik heb alleen ervaring met Windows mobile telefoons. Kan je niet eigenhandig de telefoon upgraden naar de versie van Android die je wil hebben? Net zoals dat kan met de HTC Tytn II?
Telefoon firmware's moeten op maat gemaakt zijn voor de telefoon, ook voor je HTC, maar daar zal misschien een hacker er eentje in elkaar voor hebben geflanst.

edit: woordje teveel/te weinig

[Reactie gewijzigd door The_Double op 2 juli 2010 09:52]

;( Een groot gemis is dat je de galaxy SI9000 niet kunt aansluiten op je pc doordat er nog geen driver is voor windows 7,er wordt aan gewerkt volgen Samsung nl maar wanneer???
Jawel kan wel je moet na de samsung site gaan en daar de driver en samsung kies downloaden instaleren usbstekker erin en draaien. :)
Precies... ik snap niet dat met deze specificaties dit wordt gezien als

Quote "
De Samsung Galaxy S is een van de indrukwekkendste en meest complete Android-toestellen tot nu toe "

Misschien is de conclusie eigenlijk wel gewoon dat alle huidige toptoestellen hebben problemen of het nu deze samsung is of een htc of de iPhone... en dat je de moet kiezen iot de " minst slechte " ? Of wellicht willen we met zijn allen gewoon teveel dingen in een telefoon proppen ?

[Reactie gewijzigd door CanonUser op 2 juli 2010 09:42]

Meest complete?

Geen trackbal of optical pad, geen flits.

Lijkt mij alles behalve compleet.
Dat een Samsung geen trackball / optical pad heeft en een Desire wel wil nog niet zeggen dat de Galaxy S minder compleet is.
Dat is gewoon een keuze in het design.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Nintendo Switch Google Pixel Sony PlayStation VR Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Dishonored 2 Google Android 7.x Watch_Dogs 2

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*