De Samsung Galaxy S is een van de indrukwekkendste en meest complete Android-toestellen tot nu toe. De smartphone heeft een groot en mooi scherm, een uitstekende cpu en goede ondersteuning voor multimedia. In de software zitten daarnaast nog een aantal mooie features die het gebruik in de dagelijkse praktijk beter maken: tekstinvoer via Swype werkt uitstekend, met AllShare is er een goede interface voor dlna en met AP Mobile kan het toestel out-of-the-box tetheren.
Toch zijn er een paar dingen mis: zo is de software niet altijd even snel en soms blijft het toestel even hangen. Wellicht heeft dat te maken met het trage wegschrijven naar het geheugen: het toestel gebruikt vaak de interne sd-kaart in plaats van het interne geheugen. Door een kleine tweak toe te passen wordt het toestel sneller, wat niet de bedoeling geweest kan zijn. Aan de andere kant is zonder die tweak wel veel meer ruimte beschikbaar voor de cachebestanden en instellingen van applicaties.
Het meest controversiële aspect van het toestel is echter de wijze waarop Samsung elementen van de iPhone 3G heeft overgenomen: het design en de interface lijken hier en daar heel erg op elkaar. Dat hoeft geen nadeel te zijn: bij talloze bezitters van een iPhone 3G loopt volgende maand het contract af en naast de nieuwe iPhone 4 - die alleen bij T-Mobile te koop zal zijn - zal de Galaxy S vaak op de kandidatenlijst staan. De overstap van iPhone naar Android is met de nieuwe Samsung een stuk gemakkelijker geworden.
Maar Samsung heeft het helemaal niet nodig om Apple te kopiëren: de Zuid-Koreaanse fabrikant heeft genoeg coole features en vernuftigheden ingebouwd om zich van de concurrentie te onderscheiden. Daar komt bij dat Samsung in het verleden met originelere designs is gekomen dan dat van de Galaxy S.
Toch kun je de Galaxy S daar uiteindelijk niet op afrekenen: het gezegde luidt niet voor niets 'beter goed gejat dan slecht verzonnen'. Samsung heeft echter niet alleen goed gejat, maar ook goed verzonnen. En met die combinatie steekt de Galaxy S de HTC Desire naar de kroon als beste Android-toestel op de Nederlandse markt.
Pluspunten:
+ Mooi, groot en gevoelig touchscreen
+ Snelle interface
+ Swype-tekstinvoer
Minpunten:
- Afwerking doet goedkoop aan
- Software hapert soms