Door Jan Laros

Freelance redacteur

Demon's Souls

07-07-2010 • 15:00

66

Multipage-opmaak

Introductie

Het is een vreemde gewaarwording om een game te bespreken die al lang en breed door enthousiaste fans van het genre is gespeeld. Demon's Souls kwam in februari 2009 in Japan op de markt en werd in oktober van datzelfde jaar in Noord-Amerika uitgebracht. Europese liefhebbers importeerden de action-rpg naar hartenlust, want hun gamebroeders aan de andere kant van de plas waren doorgaans niet zuinig met complimenten en de game oogstte lof alom. Vreemd genoeg bleef een Europese release van de game uit, ondanks de positieve kritieken die de game op internationale gamewebsites en in magazines kreeg. Namco Bandai Games besloot alsnog op de hype in te springen en bracht Demon's Souls onlangs in Europa uit.

Gespeeld op: PlayStation 3 (exclusieve titel)

Demon's Souls

Demon's Souls is ontwikkeld door From Software. De Japanse studio is vooral bekend van enkele games in de Armored Core-serie en hij leverde daarnaast onder andere de klassieke Japanse rpg Enchanted Arms. De meest recente game van From Software is Ninja Blade, een kruising tussen Ninja Gaiden en God of War die in 2009 uitkwam voor de Xbox 360. Voor Demon's Souls werd uit een ander vaatje getapt, want deze game valt binnen een genre waar From Software eerder nauwelijks ervaring mee heeft opgedaan. De Japanse ontwikkelafdeling van Sony PlayStation schoot te hulp en die samenwerking heeft de action-rpg Demon's Souls opgeleverd. Een nieuwe titel en dus geen prequel, sequel of nieuwe aflevering in een lang lopende bestaande serie. Een keuze die in de huidige tijd van uitmelken nagenoeg zeldzaam is geworden.

* Sfeer

Demon's Souls mag dan in het land van de rijzende zon zijn gebouwd, het ademt de sfeer uit van de Scandinavische duisternis. Een hedendaagse black metal-band likt zijn vingers af bij het artwork dat door de Japanse tekenaars als een sausje over het spel is gegoten. De Gotische invloeden zijn niet van de lucht en de onheilspellende muziek dendert je om de oren. Een prestatie op zich van de ontwikkelaars, die van hun traditionele Japanse manier van games bouwen lijken te zijn afgeweken. Terwijl Enchanted Arms en Ninja Blade duidelijk invloeden van moderne trends hebben, valt Demon's Souls terug op een mix van klassiekers als Diablo en Zelda. En die mix is lekker. Erg lekker.

Waar een verhalende game als Zelda zwaar leunt op plottwists en sprekende personages met diepgaande relaties, heeft Demon's Souls de weg van de minste weerstand gekozen met zijn plot. Het koninkrijk Boletaria is gehuld in een dichte mist, waarin demonen hun intrek hebben genomen en waarin gestorven goedhartigen tevergeefs proberen terug te keren naar het rijk der levenden. Wij zijn ook zo'n strijder. Aan ons de schone taak om Boletaria te ontdoen van het gespuis en opnieuw vrede in het eens zo rustige, maar nu geteisterde koninkrijk te brengen. Onderweg komen we enkele redelijk simpele personages tegen, waarmee we mondjesmaat wat interactie hebben en uiteraard zijn er de bekende marktkooplui. Epische proporties kent Demon's Souls niet en daar moet de game het ook niet van hebben.

Demon's Souls

Mate, feed, kill, repeat

De titel van deze pagina is geïnspireerd door een albumtitel van een hedendaagse populaire metalband. Met name de laatste twee woorden zijn van toepassing op Demon's Souls. Het verhaal is aan de dunne kant, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de grote hoeveelheid vijanden die op uiterst tactische wijze moeten worden vermorzeld. Lomp afstormen op een demon heeft weinig zin. Mocht je het exemplaar dat je bestormt met veel geluk tegen de grond krijgen, dan is er altijd wel een ander kwaadaardig wezen dat zich heeft verscholen achter een houten krat en dat zich zonder pardon met zijn tanden tegoed doet aan de onverschrokken en nietsvermoedende button basher. Tegenstanders dienen met vernuft en voorzichtigheid te worden benaderd en timing en tactiek zijn cruciaal om uiteindelijk de kill te kunnen maken.

* Appeltje, eitje

Het laatste woord van de paginatitel speelt een immense rol in Demon's Souls. Vanaf het moment dat de game in Japan op de markt kwam en werd ontdekt door liefhebbers van het genre was de moeilijkheidsgraad onderwerp van discussie. Demon's Souls is onvergeeflijk. De levels zijn groot en ongeacht hoe ver je in een level bent gevorderd moet je gewoon weer opnieuw beginnen als je dood gaat. In de warming up van de game wordt dit al subtiel aan de speler duidelijk gemaakt.

Demon's Souls

Vol goede moed hadden wij ons karakter geboetseerd. We hadden gekozen voor een krijger met lange grijze haren en een fikse neus en na het accepteren van de voorwaarden kon de game voor ons beginnen. We kregen een summiere uitleg van de controls - slaan en blokken met schouderknoppen, wegrollen en items gebruiken met rondje en vierkantje, dat is het zo'n beetje - en we stapten de wereld in. We wisten ons relatief eenvoudig een weg te slaan door de kleine hoeveelheid demonen en begonnen de eerder gehoorde kreten over de moeilijkheidsgraad al enigszins te betwijfelen. Hoogmoed komt echter voor de val. Het einde van de tutorial behelst een uit de kluiten gewassen monster dat ons met een enorm zwaard met één klap van onze volledige levensmeter ontdeed. Point taken.

* Zielen verzamelen

Demon's Souls doet zijn naam eer aan, want de enige valuta in de game wordt gevormd door de zielen van gevallen vijanden. Iedere keer als een vervaarlijk ogend skelet fataal wordt doorkliefd door het zwaard van de held wordt je saldo aangevuld. Met de verzamelde zielen kunnen nieuwe wapens en schilden worden gekocht en beschadigde items worden gerepareerd. Waar je in main stream-games als Mario en Zelda de verzamelde muntjes of rupees behoudt wanneer je in een afgrond stort of net die ene Koopa op de verkeerde manier beroert, is Demon's Souls onverbiddelijk.

Maak je een fout en sterf je? Tough luck, maar je bent alle zuurverdiende zielen kwijt. Slechts één herkansing biedt de game. Wanneer je sterft, laat je een bloedvlek achter en start je aan het begin van het level. Alle vijanden zijn weer tot leven gekomen en met een beetje pech ben je een flinke tijd bezig om de plek waar je stierf te bereiken. Als dat is gelukt krijg je de volledige hoeveelheid verloren zielen teruggestort. Mislukt het echter, dan ben je alle zielen definitief kwijt. Bovendien start je iedere keer met een kleinere levensbalk, om het nog een beetje lastiger te maken, zullen we maar zeggen. Overigens kom je gaandeweg meer bloedvlekken en andere aanwijzingen op de grond tegen, waarover later meer.

Demon's Souls

Ding!

Demon's Souls gaat verder dan het simpelweg vervullen van quests zoals bijvoorbeeld Diablo dat doet. Iedere actie die je onderneemt heeft invloed op de manier waarop er in de duistere wereld van de game tegen je wordt aangekeken. Vervul je veel taken op de juiste manier - denk aan het verslaan van de eindbazen en het in leven laten van de koopmannen in de Nexus waar je items kunt kopen en repareren - dan kun je rekenen op aanzien in Boletaria. Kies je het zwarte pad en ben je meedogenloos, dan zal de wereld bang terugdeinzen als je langs komt, maar op hulp hoef je als boosaard ook niet snel te rekenen. Ondertussen is het zaak om je karakter zo goed mogelijk te 'levelen'. Met de bemachtigde zielen kunnen ook skillpoints worden toegekend aan bepaalde eigenschappen. De balans hierin is erg belangrijk en het systeem kent redelijk wat diepgang, zodat het erg leuk en uitdagend is om er mee te werken. De moeilijkheidsgraad zorgt er toch al voor dat het bereiken van het volgende skill level een prestatie op zich is, en dat zorgt voor een heerlijk gevoel van voldoening als het lukt.

Demon's Souls

* Look & feel

Zoals gezegd heeft de wereld van Demon's Souls een duister en soms ietwat Scandinavisch ogend tintje. Er is veel oog voor detail en de levels zijn divers en uitgebreid. De graphics zijn, voor een game die waarschijnlijk eind 2008 al klaar was, indrukwekkend, maar her en der zijn er wat ruwe kantjes. Zo blijven verslagen vijanden op de grond liggen en bewegen de lijken niet zoals je dat zou verwachten. Of je er nu in volle vaart overheen rent of subtiel in de nek van een gevallen ellendeling trapt, de reactie is doorgaans hetzelfde en het stoffelijk overschot rolt voorspelbaar en ongecontroleerd alle kanten op. De muziek en geluidseffecten zijn prima in orde. De hele game door lijkt het alsof er een onheilspellend orkest in je huiskamer speelt en de geluidseffecten die je bij het bruut omleggen van een demon hoort zijn indrukwekkend. Bij een goed getimede finishing move stroomt het bloed rijkelijk, en dat wordt ondersteund door precies de juiste geluiden.

De besturing van Demon's Souls is simpel, maar uitstekend uitgewerkt. De linker- en rechterschouderknoppen vertegenwoordigen de linker- en de rechterhand van je personage. Je kunt kiezen voor een schild en een wapen, twee wapens of een tweehandig wapen en tussen de twee gelijkzijdige schouderknoppen zit een verschil in aanvalskracht. Een krachtige aanval met je zwaard - via de R2-knop - kost meer tijd om uit te voeren, dus wees hier voorzichtig mee als je tegenover de wat snellere vijanden staat. Voor je het weet is het weer voorbij en mag je proberen om je bloedvlek met de zuurverdiende zielen terug te halen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

* Online

De bloedvlek van jezelf is herkenbaar door een blauwige gloed. Door de levels heen zul je echter ook dieprode vlekken tegenkomen die je kunt aanraken. Dit zijn vlekken die betrekking hebben op andere spelers in het Demon's Souls-universum. Ook als zij sterven, ontstaat er een vlek. Wanneer die wordt aangeraakt verschijnt de ziel van de gevallene en wordt kortstondig getoond hoe deze aan zijn einde is gekomen. Dit kan heel handig zijn om vervelende verrassingen te voorkomen, door bijvoorbeeld valsstrikken van verscholen demonen bloot te leggen of om afgronden te zien die je eerst niet had opgemerkt en die je zomaar een handjevol zielen hadden kunnen kosten.

De online modus bestaat uit meer dan bloedvlekken van overleden spelers. Er kunnen ook standaard-boodschappen op de grond worden gekalkt, zoals 'kijk uit voor de dude om de hoek' of 'de volgende vijand is gevoelig voor vuurschade'. Wij waren tijdens het spelen van de game constant verbonden met het PlayStation Network en ondanks dat er in de game weinig wordt uitgelegd, werden we aangenaam verrast door de mogelijkheden die de online modus biedt. Het is op sommige punten in de game mogelijk om medespelers te 'summonen'. Zo bevochten wij samen met twee onbekende PSN-leden succesvol een eindbaas, maar werden we in een PvP-gevecht ook een keer afgeslacht door een karakter dat een tiental levels verder was dan wij. Het online-systeem zou op het gebied van van communicatie wat beter kunnen. Nu is het zonder cross game-chat niet mogelijk om duidelijke afspraken te maken over een te volgen tactiek of over de verdere plannen. Ook is het niet direct mogelijk om samen met een speler uit je vriendenlijst samen op pad te gaan. Op sociaal vlak loopt Demon's Souls dus wat achter. Laten we dat maar wijten aan de ouderdom van de game.

Demon's Souls

Conclusie

Demon's Souls is geen game voor watjes. Het siert From Software en Namco Bandai dat ze een hardcore action-rpg op de markt hebben gezet in deze tijd van Wii Fit en zes uur durende singleplayer-campaigns van uitgemolken franchises. De sfeer in het spel is geweldig, het vechten werkt als een trein en het ongekende gevoel van trots als er een enorme eindbaas is geslacht, is fantastisch. Hier en daar zijn de physics niet helemaal top en het is jammer dat de online-functionaliteiten op het vlak van onderlinge communicatie niet wat uitgebreider zijn, maar Demon's Souls mag bij geen enkele zichzelf serieus nemende gamer die een uitdaging zoekt ontbreken in de collectie. Wij hopen dat ook gamers die onbekend zijn met het genre zullen instappen en zichzelf tot het uiterste zullen drijven om Demon's Souls tot een goed einde te brengen.

Pluspunten

+ Diepgaand
+ Uitdagend
+ Tactisch
+ Sfeer
+ Online

Minpunten

- Af en toe oogt het ietwat verouderd
- Online communicatie kan beter
- Schrikt non-hardcore gamers misschien af

Cijfer: 8,5

Titel Demon's Souls
Demon Souls, PlayStation 3
Platform PlayStation 3
Ontwikkelaar From Software
Uitgever Namco Bandai
Releasedatum Reeds verschenen
Demon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's SoulsDemon's Souls

Reacties (66)

66
66
36
2
0
4
Wijzig sortering
Anoniem: 251383 7 juli 2010 16:28
Sta mij toe om de game (meer) toe te lichten. Ik zie in de reacties dat mensen met vragen zitten.

Demon's Souls (afgekort tot DS) vergelijken met Elder Scrolls gaat volslagen mank op elk front. Ja het zijn allebei RPG's maar Team Fortress 2 is een FPS net als Half-Life 2 maar feitelijk compleet verschillende games.

DS is een RPG dat niet leunt op een open wereld, een verhaallijn van 100 uur en honderden side quests. Het is een RPG in een kleine wereld zonder enige vorm van free exploration. De levels zijn lineair en vrij kort. Het sterke punt van Demon's Souls is hoe het spel de speler bij de hand neemt. Of liever gezegd, niet bij de hand neemt. Demon's Souls is onvergefelijk en de speler gaat tien maal dood, en dat is alleen nog maar in World 1-1 (eerste wereld, eerste level).

Is DS te moeilijk? Neen. Is DS uitdagend. Zeer zeker. De grootse 'killer' is de manier waarop nieuwe (en ervaren spelers) vijanden benaderen. Er naar toe rennen en het zwaard heen en weer zwiepen werkt niet, simpel. Je hebt een gelimiteerde hoeveelheid Stamina (nodig voor aanval, verdediging en rennen) en als dat op is is hebben de vijanden tijdelijk vrij spel. De Stamina wordt automatisch aangevuld maar net langzaam genoeg om het onhandig te laten zijn tijdens een gevecht. En de meeste vijanden kunnen jou doden met 1 rake slag.

Echt dood gaat de speler overigens nooit, er is geen Game Over. Er is de Human en Soul Form. Human Form geeft je de volle 100% HP van de HP bar en is zeg maar de levende vorm. Soul Form is de 'dode' vorm en geeft de speler 50% HP van de totale HP bar. Gaat de speler 'dood', dan wordt de game nog uitdagender. Wanneer de speler 'dood' gaat blijft er een bloedplas achter met daarin alle Souls (=de valuta waarmee alles in DS wordt gedaan) achter op de plek waar de speler stierf.. Mocht de speler deze bloedpas niet bereiken in de volgende poging, dan verliest de speler al zijn gespaarde Souls. (ik ben op deze manier meer dan eens 300.000 Souls kwijtgeraakt omdat ik ontzettend slordig speelde).

Er valt zoveel meer te vertellen over DS maar ik denk niet dat het mijn plaats is om in een reactie een soort van review te plaatsen. Ik probeer een oogje te houden op de reacties zodat ik vragen kan beantwoorden. Ow, ter informatie: ik heb in totaal iets van 500 uur in de US en EU versie gecombineerd zitten :X
Mooie reactie en ben het er volledig mee eens. Wat een spel!
Ziet er maar saai uit. Weer een beetje rondlopen, meppen, zwaaien en springen. Wat is het nieuwe hierin?
Er is niks nieuws aan. De gameplay voelt eerder 'oud" aan omdat je niet bij het handje genomen wordt, je health niet eindeloos terug komt en je geen checkpoints hebt. De gameplay is give or take diablo, niet echt nieuw dus.

Zelf vind ik het een heerlijke game. Ik ben nog niet “onterecht” doodgegaan, alle keren dat ik doodging kan ik precies zeggen wat ik verkeerd deed. Meestal is het overmoedig de duisternis instappen na de rush van een gevecht overleven. Andere keren is het let ik eventjes op een gesprek in de huiskamer en pakt een of ander monster me van achteren.

Als je uiteindelijk de kamer van de level boss haalt weet je dat je het in een keer goed moet doen, of je kan de hele level weer opnieuw doen (enkele shortcuts daargelaten). Soms best lastig aangezien sommige eindbazen het one-hitten best goed onder de knie hebben.

Speel ik voorzichtig, dan leef je zo twee uur achter elkaar zonder dood te gaan; speel je slordig dan ga je gewoon snoeihard dood. Doe je dat teveel worden de vijanden in die wereld sterker als beloning voor je uitmuntende spel.
speel je slordig dan ga je gewoon snoeihard dood. Doe je dat teveel worden de vijanden in die wereld sterker als beloning voor je uitmuntende spel.
En daar ga zowel jij als de schrijver v/d review de fout in. Demon's Souls verschuift alleen dichter naar de moeilijkere perfect black world-tendency voor één enkel v/d Archstone rijken als je in dat rijk dood gaat in lichaamsvorm. Ben je reeds in zielevorm, dan zal het spel niet moeilijker worden als je alsnog dood gaat.

Als je geen gebruik maakt van multi-player mogelijkheden om je lichaam te herwinnen, kan dat slechts door bewuste handelingen zoals het item Stone of Ephemeral Eyes te gebruiken of door een Boss te verslaan. Het verslaan v/e Boss schuift de wereld echter ook weer verder terug richting de makkelijkere perfect white world-tendency, waardoor je behoorlijk je best moet doen om PBWT te krijgen. (Het is bijvoorbeeld ook zo dat een boel v/d beste uitrusting slechts In die modus te verkrijgen is.)

Speel je online dan zal tijdens elke speelsessie de world-tendency gereset worden naar het op dat moment heersende gemiddelde over alle actieve speelsessies. Meestal neigt dat een eindje richting de makkelijkere PWWT.


Demon's Souls schopt je dus absoluut niet na wanneer je het al moeilijk hebt. Integendeel; het biedt je de mogelijkheid om vrijelijk te schuiven tussen 'easy mode' en 'hard mode' en de verdiensten die daarbij komen kijken.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 15:22]

het is een beetje zoals elder scrolls maar dan voor normale mensen (ehhm, hardcore rpg spelers)

als je de elders scrolls al moeilijk vind moet je deze zeker laten liggen!
Hmm, een vergelijk met elder scrolls vind ik niet terecht. Elder Scrolls kent een dermate Roleplaying uitwerking dat deze (op het gebied van RPG) Demon's Souls wat vlakjes oogt.
Leuk voor mensen die van hack&slash houden, maar niet voor mensen die into hardcore rpg zijn. RPG = Role Playing Game en het uitwerken en opbouwen van een karakter mis ik volledig in Demon's Souls.
Waar je bij de Elder Scrolls tientallen eigenschappen van een karakter kunt trainen en op deze manier kunt specialiseren, is subliem. Alleen de vechtscenes in Elder Scrolls zouden lichtelijk richting Demon's Souls kunnen wijzen, maar dat is slechts een enkel aspect van the Elder Scrolls.

Voor mij daarom niet een geschikte game, ik houd meer van interactie met NPC's, verhaallijnen en diepte. Maar ik kan mij wel voorstellen dat Demon's Souls voor menigeen must-buy zal zijn.
Anoniem: 326103 @musiman13 juli 2010 09:26
bij demonsouls heb je ook meerdere eigenschappen, elk wapen dat op andere werkt en op verschillende manieren te upgrade valt. demon souls is zeker een rpg die voor de hardcore rpg fanate te doen valt.
in rpg heb je namelijk de subtak hack en slash rpg en dit is daar 1 van. diepte is er zeker wel in de game, diepte qua hoe jij maar ook de wereld bijv goed of evil kan worden, de invloeden ervan, etc. maar ook hoe het werkt met classes die vooral in het begin een invloed hebben.
ok de interactie is minder maar dit spel is niet daarvoor bedoelt.

terug op 1 vna de minpunten die dit artikel gaf. de online communicatie. ik ben het hier niet mee eens. dit past niet eens in de game als het er bij geimplementeerd zou worden. en dat het de casual gamers afschrikt is eerder expres gedaan indien ze allang melden dat dit een zeer moeilijke game is. alleen de graphics punt is ok. spel is zeker een 9 of een 9.5 waard vind ik
Ik vind hem veel weg hebben van Oblivion, all ben ik toch blij dat ik een PC heb, want op de PC ziet het er een stuk beter uit, vooral als je AA en AF aan zet en DX11 en zo.

Enige Reden waarom ik een Playstation 3 zou kopen is de Blu-ray Speller met 3D.
dit soort spellen kunnen niet op de PC, omdat er niet genoeg gekke PC gamers zijn die dit soort RPG's kopen.

anders lag de PC er wel vol mee, feit is bijna geen enkele Japanse RPG game komt op de PC uit.
ik ga hem kopen als hij 15 of 20 euro is :+

koop een PS3 je zal verstelt staan wat een aardig apparaat het is, zeker als je al een xbox360 hebt (want online spelen zelfs zonder PSN plus is en blijft gratis)

[Reactie gewijzigd door stewie op 22 juli 2024 15:22]

ik heb een kennis mijn phat PS3 geleend en ik kreeg hem bijna niet meer terug, 2 jaar later heeft hij een PS3 slim en ik mijn 60GB-phat PS3 weer terug }:O

zijn xbox360 heeft hij trouwens aan zijn neefje gegeven aangezien hij totaal geen fan was van gears of war etc.

en ja ik heb ook een xbox360 en ik vind het een klote ding, en na Fable 2 vond ik het een nog erger stuk vreten! en online zit vol met kleine kleuters die schreeuwen, en mijn kennis uitscholden voor Goldmember omdat hij een Nederlands accent had (lollig) }:O

*edit* laatste stukje*

[Reactie gewijzigd door stewie op 22 juli 2024 15:22]

Als Sony nou ook eens met een controller zou komen voor mensen met wat grotere handen... Ik weet dat veel mensen de dual shock de beste controller ooit vinden, maar ik krijg er pijn van in mijn handen (heb vroeger een PS2 gehad), terwijl ik de 360 controller heerlijk vind, ligt geweldig in de hand en kan uren spelen zonder ergens last van te krijgen. 3rd party controllers zijn dan volgens mij ook meestal niet echt super, al heb ik niet echt een grote zoektocht gehouden moet ik toegeven.
ik heb grote handen, die van xbox360 geeft mij juist kramp.
geen problemen mee op de PS3, hij is perfect.

ik krijg pas na 12 uur kramp, maar wie speelt er nou 12 uur?

[Reactie gewijzigd door stewie op 22 juli 2024 15:22]

jij blijkbaar ;)
Gewoon een set triggers kopen voor de PS3-controller (kost 3 euro) of één van de tientallen 3rd party controllers voor de PS3. Er zijn er bij die als twee druppels water op de x360-controller lijken.
Het schijnt frustrerend moeilijk te zijn, als je dood gaat mag je na je respawn een enorm eind teruglopen omdat er zo weinig checkpoints zijn.
Erger nog , als je online speelt, en je kist onbeheerd laat, kan een andere online speler dat jatten.
héhé, net de echte wereld!
o, wacht het is de echte wereld maar dan online, zoals het hoort?

[Reactie gewijzigd door stewie op 22 juli 2024 15:22]

Zero Punctuation review:
http://www.escapistmagazi...tuation/1321-Demons-Souls

700+ reacties op het forum:
http://www.escapistmagazi...-Punctuation-Demons-Souls

[Reactie gewijzigd door Slashdotter op 22 juli 2024 15:22]

Says it all. It is easy to make a game hard. Far harder to make it fun.

Reminds me of why Lucasarts adventures ripped a new one for Sierra adventures.

No, dying because I didn't notice a pixel sized item at the start of the game is NOT fun.
haha, haha, haha, haha, haha, haha, you are dead!
wat is er zo slecht aan een game die "voor de hardcore" is, zelf beaam ik dit soort spellen. Ik vind niet dat we nu ineens rekening moeten gaan houden met de casual markt, die de singleplayer van spellen meestal toch niet eens uitspeelt.
Inderdaad een HEEL SLECHT minpunt.
In de review zelf wordt het beschreven als positief dat het een game is die geen concessies doet aan de gameplay, maar uiteindelijk zou het een minpunt zijn?

Dat een game niet voor iedereen is weggelegd is sowieso geen minpunt.
Het zou wat worden dat elk spel die geen MW2 is minpunten krijgt, en daar begint het hier wel op te lijken.
Strax is het voor racegames een minpunt dat het geen shooter is, want dat vinden meer mensen leuk.
Ik heb de game ook (de chinese versie geimporteerd) en vond hem eigenlijk qua moeilijkheid best meevallen. Ik dacht echt aan een zo goed als onspeelbare moeilijkheidsgraad, maar hoewel het zeker geen rush-game is en bij vlagen echt lastig is, blijft het goed speelbaar.

Ben een aantal keren hard dood gegaan, maar ik wist precies wat ik fout deed... Jammer, maar toch wekt dat geen frustratie. Vervelender zijn de spellen die zo moeilijk zijn omdat de regels van het spel oneerlijk zijn. Dit spel is eerlijk... heeeeeeel eerlijk ;)

Voorzichtig rondlopen en altijd klaar zijn voor een gevecht is een goed idee.

Goede review overigens, al ben ik het niet helemaal eens met het kritiekpunt dat de online communicatie "oud" zou zijn. Het communicatie systeem is erg basaal, maar ik vind dat juist bijdragen aan de hele sfeer van het spel.

Voor iedere RPG-fan die twijfelt: koop het spel, het zal je niet tegenvallen. Ik heb ook een tijd getwijfeld, zeker omdat ik het moest importeren, maar wilde dat ik het eerder had gedaan.

[edit: onhandige zinnen ;)]

[Reactie gewijzigd door Laek op 22 juli 2024 15:22]

Dat vind ik nu ook van de online modus, de review "klopt" wat dat betreft niet.
Ik hou van deze game juist vanwege de opzet van online, het is ook een unieke opzet.
DS is een echte single player game maar toch met duizenden anderen waar je weer niks mee te maken hebt (meestal, tot er iemand binnendringt :o ) Vooral daarom prijs ik deze game, het geheel slokt je op :)
Lijkt me een leuk spel, ik ga het proberen!

Toch leuke mini feature die worden bedacht.
Ik voorzie steeds meer online mogelijkheden!
Die vlek is wel een mooie
Ook als zij sterven, ontstaat er een vlek. Wanneer die wordt aangeraakt verschijnt de ziel van de gevallene en wordt kortstondig getoond hoe deze aan zijn einde is gekomen.
Anoniem: 156868 7 juli 2010 15:24
Voor iedereen die twijfeld: kopen.
Niet nadenken, kopen!
Leer éérst goed schrijven voordat je typt. Ik HAAT spelfouten!

Dus wél nadenken!
twijfeld? Je weet dat er plug-ins zijn voor je browser die spelling kunnen controleren?? Rete handig! :)

OT: Hij staat in de order! Ik ben erg benieuwd ;)
Ik heb geen PS3, maar deze titel sprak me al een tijd aan. Niet voor de setting of de RPG, want het is eigelijk een "gewone" RPG (die wat moeilijk is ok...). Maar om de kleine online meta-multiplayer features, die zijn gewoon geniaal.
Gevallen spelers hun laatste momenten kunnen herbeleven, of notities achter laten voor andere spelers, dat zit gewoon prachtig leuk in elkaar!
Dat is een zeer mooie manier om in een single-player spel toch wat meer feeling te krijgen met mensen die het ook spelen. Hier mogen andere gamemakers zeker iets van oppikken, want moeilijk om maken is het niet, het is gewoon het idee wat hier de schat is.
Waarom vergelijkt iedereen hier met The Elder Scrolls? (Alsof dat 1 game is)

Dit lijkt me eerder een soort Diablo (maar dan in 3rd person).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.