Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Reacties (139)

Wijzig sortering
Eldar Murtazin van Mobile-Review heeft hem ook in al handen gehad, kernpunten:
- Confirmation this device has a 12 megapixel camera, and it can shoot 720p video

-The device is code named Vasco

- “Disappointment” is too weak of a word to describe the N8

- It’s the same S60 5th Edition we’ve already seen in the Nokia N97, with a few minor additions

- Screen is multitouch capable, and made of glass

- Dust gets under the screen, similar to how it does on the Nokia X6

- Camera takes good movies, but isn’t any better than other HD capable devices on the market, but the pictures it takes are even better than the Sony Ericsson (NYSE: SNE) Satio

- Compared to the Sony Ericsson Vivaz, the N8 isn’t any faster, and it’s “sad”

- HDMI connector is of a different size than the standard HDMI form factor

- The Nokia N8 feels like a device that will damage the Nokia brand even further
en z'n conclusie:
I can only express my thoughts. In short - do not like. No development that we see in Android, iPhone OS, other systems, the same Bada from Samsung. Exactly the same as it was before with the same sauce, but with little change in functionality. Brushed, washed, but not polished. They made cosmetic customization, which should appeal to users. And she does not like. The feeling is that Nokia had settled in fairyland, in which users buy products company tons. However, it is not. And Nokia N8 as the flagship looks not just pale, it is something vague. Advertising to attract attention, will sell and sell. To scare Nokia brand even more people. The sense that the ranks of Nokia scouts ran into another vendor who conduct sabotage. Purposefully destroying the brand Nokia. Step by step. Otherwise it is impossible to explain what is happening.
bron: Mobile Review

Maar dat was ook wel te verwachten. Het was bekend dat Nokia pas met Symbian ^4 een nieuwe UI-sprong gaat maken.

Ik vind Windows Phone 7 (dit najaar), iPhone 4th (deze zomer), WebOS en Android toch een heel stuk blitser. 12MP interesseert me niet zo veel, 3-5MP is voor mij genoeg. En grootste afknapper is toch wel de matige schermgrootte (3,5" voor het flagship) en matige resolutie (640x360). Ook jammer dat Nokia notabene pas in September met dit toestel uitkomt terwijl SE bijna gelijkwaardige hardware al bied (Vizaz ed).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 27 april 2010 15:00]

Ik ben sinds ik mijn N97 heb ook niet bepaald een fan meer van Nokia (wegens slechte ervaringen). Maar ik wil hier toch wel de kanttekening bijzetten dat de N8 veel goedkoper is dan de Iphone en de meeste android toestellen.
Jij kent de prijs van de N8 al?

Ik heb op andere plekken prijzen van tussen 450 en 500 zien staan, een HTC Desire heb je al vanaf ongeveer 400 euro.
Ik ben sinds ik mijn N97 heb ook niet bepaald een fan meer van Nokia (wegens slechte ervaringen).
Oke, interessant, vertel verder.... :P
Waar loop je tegenaan?

Disclaimer: Ben zelf tevreden over mijn N97 (wel een software update gedaan), weet ook dat de concurrentie erg ver is, maar snap niet dat je een +1 krijgt zonder toelichtingen.

[Reactie gewijzigd door YaPP op 28 april 2010 10:33]

Die van mij is ook volledig up to date (vorige week nog gezocht naar updates).

Problemen waar ik tegenaan loop:
Niet kritieke problemen:
- De UI is totaal niet logisch of intuïtief ingedeeld. Ik heb meerdere Nokia's gehad in mijn leven en toch kon ik de zaken weer niet vinden toen ik deze kreeg. Daarbij moet ik wel eerlijk bekennen dat mijn vorige Nokia's allemaal nog van de generatie waren dat ze geen kleurenscherm hadden.
- Netwerk management is een drama. Het instellen is geen probleem en het is ook niet moeilijk om in te stellen dat hij zich automatisch aanmeld wanneer een bekend netwerk in bereik is. Alleen doet hij er dan niets mee. Ik zou willen dat zodra hij op een netwerk zit hij internet via dat netwerk. Dat heb ik ook zo proberen in te stellen maar ofschoon ik die optie wel aan heb staan pakt hij toch onmiddellijk weer GPRS als ik op de internetbrowser druk. De enigste manier om via het netwerk te internetten is om naar de netwerkmanager te gaan en daar via de opties te gaan internetten.

Kritieke problemen:
- Mijn N97 loopt soms vast wanneer hij aan het multitasken is en ik gewoon tussen programma's wissel. Dit komt niet omdat hij het druk heeft want vaak was ik dan al een tijdje zonder problemen tussen programma's aan het wisselen en wisselde hij seconden daarvoor prima tussen die programma's die ook met hetzelfde bezig waren. Bovendien start hij zichzelf dan opnieuw op.
- Mijn N97 loopt met enige regelmaat vast als ik aan het bellen ben en degene met wie ik bel eerder ophangt. Dit heb ik overigens al vaker gezien bij Nokia's van anderen bijv. bij de E71.
- Mijn N97 loopt vast of gedraagt zich raar wanneer per ongeluk twee toetsen tegelijk op het toetsenbord ingedrukt worden.
- Mijn N97 loopt vast wanneer er meer dan 2 albums achter elkaar naar de hardeschijf gekopieerd worden.

[Reactie gewijzigd door MaestroMaus op 29 april 2010 14:01]

Schermgroote van 3.5 inch een nadeel, omdat het het flagship mobieltje is... lijkt mij een beetje raar argument....ik bedoel ze hadden hem ook een schermdiagonaal van 5 inch kunnen geven, maar dan past die in niemand zijn broekzak meer! Ik van dat een diagonaal > 3 - 3.5 inch te groot is voor een MOBIELtje

[Reactie gewijzigd door chrisO op 27 april 2010 16:26]

Het is geen flagship mobieltje al had je opgelet worden de meego toestellen de flagship modellen :d
640x360 is denk ik een bewuste keuze; dat is precies een kwart van 720P. (SE noemt t bv qHD voor quarter HD). Zorgt ervoor dat 720P filmpjes magnifiek schalen :P

Wellicht in de toekomst 960x540? (kwart van 1080P)
Hinderlijker is nog dat Eldar van Mobile Review na, wat is het, zes jaar telefoonreviews schrijven nog steeds onleesbaar Engels schrijft.
Dit is een vertaling van Google Translate. Deze knakker weigert overigens om te melden welke hard- en software revisie hij gebruikt. Ook is het onduidelijk hoe hij aan bepaalde reviewmateriaal is gekomen, en hoewel hij over de markt misschien e.e.a. mag weten is zijn technisch inzicht niet altijd top, en zijn de reviews te subjectief. Lees bijvoorbeeld de conclusie in dit artikel. Inhoudelijk een stuk sterker onderbouwt dan die van Mobile Review.
Ik dacht al, wat een krom Engels, zal wel aan mij liggen. Maar niet dus!

Op een of andere manier hebben Russen altijd snel nieuw spul... geen idee hoe ze eraan komen, maar het blijven Russen...
Op een of andere manier hebben Russen altijd snel nieuw spul... geen idee hoe ze eraan komen, maar het blijven Russen...
Vergeet die Amerikaan die een iPhone 4G prototype had niet. ;)
Je kan ook de review lezen in plaats van alleen de filmpjes kijken;)
Nog een uitgebreide review over de N8.
Als je zo'n verhaal als hierboven leest, word ik toch een beetje jaloers. Het lijkt me heerlijk om voor Tweakers te werken. Die krijgen gewoon een model in handen voor die officieel in grote hoeveelheden geproduceerd wordt. Heerlijk spelen met nieuwe gadgets, en ook kunnen aangeven dat het niets is.
Persoonlijk lijkt me dit een goed toestel, alleen twijfel ik over het Symbian besturingssysteem. Android en iPhone OS groeien vele malen harder en dat betekent ook meer apps!
volgens forum Nokia zit er een ARM11 chipset in wat dus een OMAP2 zou zijn en geen OMAP3530 :'(
Lees de service manuals van Nokia de afgelopen jaren.

N8 = Nokia base-band processor met ARM11 + OMAP3 application processor

bv. N97 = Nokia base-band processor met ARM11 + TI camera proc.

of: 5800 XpressMusic = Nokia base-band processor met ARM11 + TI camera proc.

N97, 5800, 5230, 5530 etc. allemaal een pot nat qua hardware.

Feitelijk heeft de N8 dezelfde HW als de N900.
N900 heeft Cortex A8 based hardware en de N8 heeft ARM11, de Cortex serie is de "opvolger" van de ARM11 en kortweg gezegd verwekt die meer instructies per cycle vergeleken met een ARM11 dus dezelfde hardware is het niet. Qua GPU zouden ze misschien wel vergelijkbaar zijn maar de CPU is dat zeker niet.

In ieder geval heeft de N8 hardware-acceleratie in de vorm van een OMAP3 application processor en dat is op papier al een vooruitgang vergeleken met de N97, of het in real life ook te merken valt zal de toekomst uitwijzen. De N97 had zichtbaar moeite met 3D Javagames die goed draaiden op de Samsung I8910 of Sony Ericsson Satio. Waarschijnlijk zal de N8 daar geen problemen mee hebben gezien de er een aparte application processor is.

eigen fout nu wel gezien

[Reactie gewijzigd door dcell op 27 april 2010 23:10]

meer instructies per cycle? als je alles in dezelfde taal had gehouden zag je dat je het had over meer cycles per cycle
Wat ik wil zeggen is dat een Cortex meer werk kan verrichten per mhz. Dus een Cortex A8 600MHZ kan meer verwerken vergeleken met een ARM11 op 600MHZ.

[Reactie gewijzigd door dcell op 27 april 2010 23:11]

maar omap2 draaien lang niet zo hard?

http://en.wikipedia.org/wiki/Omap
het zou ook kunnen dat er een TEGRA600 chipset in zit

http://www.nvidia.com/obj...product_tegra_600_us.html

aangezien een standaard ARM11 based OMAP2 niet een GPU bevat die 720P zou kunnen recorden en encoden. Bovendien spreekt Forum Nokia van OPENGLS 2.0 support en dat heeft de TEGRA600 ook.

[Reactie gewijzigd door dcell op 27 april 2010 18:12]

Inderdaad, tekst erop aangepast. Ik kan het niet geloven; een toptoestel presenteren met ARM11-processor kán toch niet meer anno 2010?
dat is de informatie dat op Forum Nokia staat. Misschien een foutje aan hun kant maar zo niet dan vind ik het ook ongelovelijk dat anno 2010 zij een (aangepaste oude) processor als ARM11 gebruiken. De concurrentie is lang en breed overgestapt op Snapdragon of Cortex A8 in hun high-end toestellen ....
Ik neem aan dat er dezelfde CPU in zit als in de SE Vivaz (die draait immers ook op 720MHz en heeft ook een PowerVR SGX GPU)
+1Anoniem: 203535
28 april 2010 01:43
Voor de geïnteresseerden er zijn op gsmarena.com untouched foto's opgedoken van de Nokia N8.

Enjoy!

http://www.gsmarena.com/n...es_we_drool-news-1612.php
Ik zag het net. Echt indrukwekkend. Doet niet onder voor mijn Sony W120 van anderhalf jaar oud :o .
Dat zijn wel erg mooie foto's voor een smartphone, kan het dus toch stukken beter want dit steekt echt ver boven ALLE smartphonecamera's uit!
Zolang ik niet fatsoenlijk Android in combinatie met iSync/iCal/Mail op OSX gebruiken kan, blijf ik Symbian, iPhone OS, Nokia en SonyEricsson trouw tot het bittere eind. Dan mag de HTC Desire 320Mhz sneller zijn en een flitsend UI hebben, maar dat interesseert mij dan ook echt bar weinig.

En zo bizar veel zakelijke Mac gebruikers met mij, kan ik je vertellen en deze markt groeit bijzonder hard.

Ik snap eigenlijk ook niet waarom het zoveel gevraagd is, het is maar een plugin van een paar KB. Maar dat moeten ze lekker zelf weten, mijn geld krijgen ze niet en ze bouwen onder OSX gebruikers een slechte naam op.

Voor de geïnteresseerden;

Nokia:
http://europe.nokia.com/s...load-software/mac-support
http://europe.nokia.com/support/download-software/isync
http://europe.nokia.com/s...nokia-multimedia-transfer
http://europe.nokia.com/s...software/nokia-map-loader

SonyEricsson:
http://www.sonyericsson.c...ericssonisync?cc=nl&lc=nl

Apple:
Support op OSX reeds aanwezig.
Ik snap eigenlijk ook niet waarom het zoveel gevraagd is, het is maar een plugin van een paar KB. Maar dat moeten ze lekker zelf weten, mijn geld krijgen ze niet en ze bouwen onder OSX gebruikers een slechte naam op.
Heb je het al gevraagd dan aan Google? Als ergens geen/weinig vraag is is de kans miniem dat het er komt, is de vraag groot is google best bereid daar wat mee te doen hoor... Echter een link waar je zo iets kan melden heb ik nog niet gevonden :D Heb zelf nog wel leuke ideeen die nog nergens gebruikt worden!
HTC is een partner van het bedrijf waar ik voor werk, ik krijg vaak genoeg speelse opmerkingen van vertegenwoordigers van HTC dat we eigenlijk met een HTC rond moeten lopen, als voorbeeld voor de grote zakelijke klanten van onze telco.

Als ik ze zeg dat we dat met alle liefde willen doen, indien ze een universele iSync plugin van 20kb beschikbaar stellen, blijft het akelig stil.
Het is voor HTC simpelweg een no-go omdat alles over the air moet en in de Google Cloud. En daar hebben wij als bedrijf (En meer bedrijven met ons) weinig trek in.

Google host enkele van onze oplossingen en daar hebben we ook nauw contact mee, echter Google kaart (Terecht) aan dat het de verantwoordelijkheid van Google niet is, maar dat van de OEM. Ondersteuning aan klanten leveren doet de fabrikant, of beter gezegd, zou de fabrikant moeten leveren.

En niet om het een of ander, we doen goede zaken met Nokia en onze klanten zeer zeker ook. Samsung bouwt sinds kort ook voor selecte cliënten van ons ook iSync plugins.

Als HTC weigert om er ondersteuning voor te leveren, hebben we daar begrip voor en moeten ze dat vooral niet doen. Het is niet alsof er geen alternatieven zijn, integendeel.
Net gelezen dat je via address book via google contacts moet syncen voor android
Hoe zit het met de ondersteunde multimedia-formaten? Ik erger me behoorlijk aan het feit dat m'n N95 niet eens Vorbis en FLAC ondersteunt.

En hoe zit het met certificaten? Kun je deze keer wél je eigen code-signing certificaten importeren? Als ik ervoor betaal is het mijn toestel, en dan wil ik zelf kunnen bepalen wat ik installeer!
Vorbis is inmiddels min of meer een gepasseerd station en FLAC is ook niet echt veelgebruikt. VQF, ATRAC3, Musepack, MP3PRO, WAVpack en MonkeyAudio zijn ook niet ondersteund. Oftewel: niet klagen maar coden! Symbian3 is open source.
Vorbis gepasseerd? Sinds wanneer? FLAC weinig gebruikt? Ja, misschien door mensen die een "MP3 speler" kopen. Ik heb heel veel muziek in FLAC en het nodige in Vorbis. En transcoden vind ik gezien de beschikbare opslagruimte ook niet altijd de gewenste gang van zaken. Eventueel is er nog WavPack, lossy voor onderweg, lossless voor thuis.

En dat Symbian open source is heb je als consument geen fluit aan als je niet je eigen gecompileerde versie kunt installeren.
Ik vrees dat de hoeveelheid mensen die "een MP3 speler kopen" velen malen hoger ligt in vergelijking met FLAC gebruikers...
Waarom denken tweakers toch steeds dat de rest van de wereld hetzelfde gebruikt/denkt/doet/...?
Het interesseert me niet wat de meeste gebruikers doen. Vorbis en FLAC zijn niet bepaald heel onbekend. Het is royalty free, open source. Is het dan zo vreemd dat ik van een high-end smartphone verwacht dat dat ondersteund wordt? Of dat er iig een methode is dat je de codecs zelf kunt installeren, zoals het vroeger wel kon in Symbian?
FLAC wordt ondersteund in LCG Jukebox. Sowieso een fantastische speler voor Symbian.
Als ik deze foto zie:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1271859017.jpeg

Dan word ik niet vrolijk van de build-quality. Onder het scherm zit een kier omdat er iets hol/bol loopt. En boven en onder sluiten de delen ook niet goed aan.

Misschien was dit een pre-productiemodel, maar erg netjes afgewerkt vind ik het niet.
Het door ons onderzochte toestel was overigens nog niet de definitieve versie: zo was de naam N8 nog niet op de behuizing aangebracht...
Misschien? mss gewoon goed lezen gast :/
Maar in hoeveel gevallen is het productie-model vervolgens een juweel qua bouw? Valt vaak tegen.
Dude dit soort toestellen worden met de hand in elkaar gezet en hebben vaak een prijs van duizenden euro's.... Echt totaal niet te vergelijken met een productie model (die ik bij nokia altijd erg netjes vind)
Het valt me op dat er 48GB extern geheugen in kan? Moeten we dan uit gaan van een dual micro-sd kaartslot, of is dit een indicatie van komende micro-sd capaciteiten?!
16gb ingebouwd geheugen en een sd-cardreader die 32gb kaartjes slikt.
Ingebouwd geheugen noem ik niet echt extern. Bij extern geheugen wordt vermoedelijk wel de "standaard" hot swappable geheugen genoemd (in welke telefoon kun je het geheugen nou eigenlijk niet verwijderen?).
Extern geheugen is de benaming voor permanent geheugen buiten het moederbord van een systeem (dus niet per definitie buiten de behuizing van het apparaat). Harddisks en (yikes) diskdrives behoren dus tot deze categorie, evenals flashgeheugen.

Zie ook http://en.wikipedia.org/w..._memory#Secondary_storage

De term heb ik jaren niet meer gehoord, trouwens... Terwijl iedereen wel weet dat met intern geheugen het werkgeheugen van een computer wordt bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 28 april 2010 08:49]

Hebben jullie gevraagd of dit toestel dadelijk een gratis upgrade krijgt naar Symbian ^4 (begin volgend jaar).
Nee, vergeten te vragen, is een goede vraag om nog te stellen! Overigens weet ik niet zeker of S^4 begin 2011, S^3 heeft ook veel vertraging opgelopen :)
Zover ik alles lees.. is het een evolutie van Nokia telefoons. Probleem voor hun is dat SE al de Vivaz nu op de markt heeft en Nokia pas in september? Voor de relatieve kleine verbeteringen is die periode veel te lang tenzij je echt voor Symbian3 wil wachten.

Ik ben teleurgesteld in de redelijke conservatieve veranderingen van Nokia., 720P video kan de Vivaz al aan en heeft al een goede camera... 6 maanden voor de release van de N8 topmodel. Ook kan ik me niet voorstellen dat Symbian 3 van Nokia zelf zoveel voordelen brengt

Too little, Too late

[Reactie gewijzigd door cyuen op 27 april 2010 15:25]

Toch mis ik ook hier weer een fysiek toetsenbord...
precies, HET grote verschil met de N97 is niet al die frutseltjes hier en daar
maar geen Toetsenbord!

Daarnaast ben ik benieuwd welke cpu er in zit de 35xx zijn catalog dingen en de 34 (op 65nm) 36xx (45nm) dus misschien zit er wel een 3630 of zo in.
Dat is op zich een vrij aardige processor.
En nog een stukje zuiniger dan die in de N900 zit neem ik aan door het kleinere process.
Dat is voor mij ook het enige gemis dat ik voel.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True