Het scherm is, in tegenstelling tot dat van de Asus Eee PC T101MT, erg spiegelend. Veel fabrikanten kiezen voor glossy schermen omdat kleuren helderder lijken, maar vooral bij tablets zal een mat display de voorkeur genieten. Het apparaat zal immers regelmatig horizontaal of buitenshuis gebruikt worden en daardoor meer last hebben van invallend zonlicht en hinderlijke reflecties.
Het scherm heeft een diagonaal van 12,1 inch en een resolutie van 1280x800 beeldpunten. Met name voor het afspelen van 16:9-films had een resolutie van 1366x768 onze voorkeur gehad. Het paneel heeft een led-backlight, zoals bij elk actueel model van deze omvang tegenwoordig eigenlijk het geval is. De beeldkwaliteit is prima, zoals we van HP gewend zijn.
Het scherm is in beide richtingen 180 graden draaibaar, waar de T101MT slechts één kant opgedraaid kon worden. Eenmaal gedraaid en dichtgeklapt zit het scherm goed op zijn plek. Bij het gebruik in tablet-modus hoeft de gebruiker dus niet bang te zijn dat het scherm gaat schuiven.
Capacitief touchscreen en stylus
Het touchscreen van de tm2 ondersteunt multitouch en is capacitief. Hierbij is er een geleidende laag aanwezig waarop een heel lage spanning staat. Bij aanraking met de vingers vloeit er stroom weg en daardoor kan de lokatie van aanrakingen nauwkeurig bepaald worden. Dit type schermen reageert veel nauwkeuriger op aanraakbediending dan de resistieve schermen, zoals dat van de Asus T101MT. De tm2 ondersteunt verder de emr-technologie van Wacom: door een sensor-laag onder de lcd reageert het scherm op een magnetische stylus.
De tablet kan in landscape- of portrait-modus gebruik worden. Met een knop aan de zijkant kan geschakeld worden tussen deze twee modi. Vreemd is dat de landscape-positie standaard naar het scharnier toegericht is. Als de tablet op tafel ligt, bevindt het dikke gedeelte zich dan aan de kant van de gebruiker en loopt het scherm naar beneden van hem af.
Het touchscreen van de tm2 is een verademing ten opzichte van dat van de T101MT. Het scherm reageert heel accuraat en een lichte aanraking is al voldoende. Scrollen door vingers over het scherm te laten glijden werkt heel vloeiend: nergens stottert het beeld en we hebben echt het gevoel het beeld 'in handen' te hebben. Hetzelfde geldt voor het draaien van bijvoorbeeld foto's en het in- en uitzoomen.
Wel moet de touchscreen-ervaring het afleggen tegen die van de iPad. Die is nog net wat gevoeliger en werkt iets prettiger door inertial scrolling, dat ervoor zorgt dat een pagina niet abrupt stilstaat als de gebruiker is uitgescrold, maar nog heel even doorbeweegt. Groot is het verschil echter niet. Wel merken we dat een dunne strook aan de rechterkant van het scherm minder goed op aanrakingen reageert. Ook calibratie helpt niet om dit op te lossen. Omdat de strook maar smal is, is dit nauwelijks een probleem, maar er zijn situaties denkbaar waarbij het vervelend is.
De bediening met de stylus is handig om tekeningen en notities te maken. Ook als we de pen iets boven het scherm houden wordt deze al gedetecteerd en ook bij snelle bewegingen worden de lijnen correct geregistreerd. De pen bevat geen batterij en is dan ook heel licht. Bepaalde grafische applicaties kunnen bij gebruik van de stylus overigens de mate van druk waarnemen. Hoewel het scherm prima met vingers te bedienen is, vormt de aanwezigheid van de stylus een welkome toevoeging voor het fijnere werk. HP levert standaard een vrij lang touwtje mee om de pen aan het apparaat te bevestigen. Dit moet voorkomen dat de pen kwijtraakt maar de keerzijde is dat het draad regelmatig hinderlijk in de weg zit.
Touchpad à la MacBook
De tm2 heeft een opvallend groot touchpad. De fabrikant heeft goed naar Apple gekeken, die al langer grote touchpads in zijn MacBook-serie inbouwt. Het touchpad lijkt nog groter omdat de knoppen in het oppervlak geïntegreerd zijn en ook dit heeft de tm2 gemeen met de MacBooks. Lijnen geven aan waar gedrukt moet worden en er kan een lichte klik worden waargenomen. Overigens paste HP dergelijke touchpads al eerder toe bij zijn luxe Envy-notebooks, die in Nederland echter niet op de markt zijn gekomen.
Het touchpad ondersteunt multitouch, zoals je steeds meer ziet bij netbooks en notebooks. Omdat het oppervlak van het touchpad zo groot is, werkt multitouch-bediening, zoals scrollen door met twee vingers over het oppervlak te glijden, erg goed. Het touchpad kan uitgeschakeld worden door op het kleine puntje in de linkerbovenhoek te klikken. Een oranje led onder het puntje geeft dan aan dat het oppervlak gedeactiveerd is.
Het toetsenbord is erg plat en enigszins verzonken in de behuizing, zodat deze het scherm niet raakt in dichtgeklapte stand. HP heeft voor een keyboard gekozen waarbij de toetsen relatief ver uit elkaar staan, zonder al teveel concessies te doen wat de grootte van de toetsen betreft. Er is geen numeriek gedeelte, alle ruimte in het vlak wordt benut en de toetsen in de hoeken zijn wat ronder, wat het keyboard een mooi aanzien geeft. Het toetsenbord typt ronduit fijn. Nergens is het oppervlak rond en tussen de toetsen noemenswaardig in te drukken en ook bij flinke druk op de keys veert het bord niet mee.