Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Milestone: Motorola's comeback dankzij Android

17-12-2009 • 09:00

100

Multipage-opmaak

Inleiding

Motorola mag met een gerust hart de pionier op het gebied van mobiele telefoons genoemd worden. Toen mobiele telefonie in de jaren zeventig werd ontwikkeld, was de Amerikaanse fabrikant er al bij en met de Star Tac uit 1996 bracht Motorola een van de meest gewilde gadgets van de jaren negentig op de markt.

Na een wat mindere periode moest de Amerikaanse fabrikant zijn dominante marktpositie afstaan aan het Finse Nokia, maar in 2004 kwam het bedrijf wederom met een knaller: de Razr, een toestel dat van 2005 tot 2008 het bestverkochte mobieltje van de Verenigde Staten was.

Na de Razr en de vele daarvan afgeleide modellen ging het snel bergafwaarts met de fabrikant. Er kwamen geen succesvolle modellen meer uit. In Nederland was 2009 een dieptepunt voor de fabrikant: er werd zelfs helemaal geen nieuw model uitgebracht en het enige model dat hier te lande nog te koop is, is de Aura, een luxe telefoon met een prijskaartje van tweeduizend euro. Ook in de Verenigde Staten, de thuisbasis van de fabrikant, kalfde het marktaandeel gestaag af: daar is Samsung nu marktleider.

Motorola nam drastische maatregelen om zichzelf weer op de kaart te zetten. Het bedrijf besloot om alleen nog maar smartphones met Googles mobiele OS Android te maken en voor zijn eerste Android-telefoon werd een overeenkomst met de Amerikaanse provider Verizon gesloten. Motorola wist Verizon, dat nog geen Android-toestel in zijn assortiment had, te overtuigen om een uitgebreide marketingcampagne op te zetten. De telco pakte flink uit met een viral-campagne, waarbij bloggers werden bestookt met mysterieuze mailtjes en video's die nadelen van de iPhone opsomden. De conclusie was steevast: Droid does.

De campagne had succes: de Droids gingen als warme broodjes over de toonbank en Time riep het toestel uit tot 'Gadget van het Jaar', met grote voorsprong op andere gadgets - zoals de iPhone 3GS. Bijzonder is ook dat Google voor de Droid een speciale release van Android heeft gemaakt, die als versienummer 2.0 heeft meegekregen.

De Droid is onder de naam Milestone inmiddels in kleine oplages verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ook in Nederland duiken de toestellen mondjesmaat op; de grote release volgt echter pas volgend jaar.

Toch wilde Tweakers.net alvast een voorproefje van dit toestel geven. Tweaker WHiZZi heeft inmiddels een Milestone in huis en bleek bereid om zijn toestel korte tijd ter beschikking van de redactie te stellen. Tweakers.net bedankt WHiZZi daarom ook hartelijk voor zijn medewerking aan deze uitgebreide preview.

Motorola Milestone

Specs en prijzen

Specificaties

Merk en Type
Merk Motorola
Type Milestone
Toestel
Telefoonmodel Slide
Invoermethode Touchscreen, qwerty-toetsenbord
Besturingssysteem Google Android 2.0
Beeldscherm
Schermresolutie 480x854
Schermdiagonaal 3,7"
Multitouch Ja
Secundair scherm Nee
Camera
Cameraresolutie 5M
Optische zoom nee
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Gsm-taal Engels
Mp3-ringtone Ja
Audioformaten aac, aac+, amr-nb, amr-wb, eaac, eaac+, midi, mp3, Mpeg 4, ogg, wav
Videoformaten h.263, h.264, Mpeg 4
Gsm-functies Handsfree, Tril
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs, hspa, umts
Frequentiebereik (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Wifi Ja
Verbinding
802.11b, 802.11g
Bluetooth
Bluetooth 2.1 + EDR
Technische kenmerken
Gsm-chipset Texas Instruments OMAP 3430
Processorsnelheid 550MHz
Werkgeheugen 256MB
Opslaggeheugen 512MB
Extern geheugen Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Accu
Gesprekstijd 6u
Stand-by-tijd 350u
Accucapaciteit 1400mAh
Accutype Li-ion
Uiterlijk
Kleuren Zwart
Gewicht 165g
Lengte 115mm
Breedte 60mm
Hoogte / diepte 13mm
Overige specificaties
Accessoires Datakabel, Headset bedraad, Oplader


Prijzen

Chipset en hardware

Chipset

De Motorola Milestone is uitgerust met de bekende Omap3430-chipset van Texas Instruments. De Cortex A8-processor in deze chipset heeft een maximale kloksnelheid van 600MHz, maar Motorola heeft de kloksnelheid verlaagd naar 550MHz. Het is niet duidelijk waarom dat gebeurd is, maar het zal ongetwijfeld met de accuduur te maken hebben: Android vreet stroom en een lagere kloksnelheid kan zorgen dat de accu langer meegaat.

Omap3430De snelheid van 550MHz moet wel in de juiste context gezien worden. Op papier is de chipset namelijk 'slechts' 22MHz sneller dan de 528MHz-chipset die in de T-Mobile G1, de HTC Magic, de HTC Hero en de Samsung Galaxy zit. Deze Android-telefoons hebben echter een ARMv6-core, terwijl de Omap3430 door een ARMv7 wordt aangedreven. Die presteert ongeveer anderhalf keer beter bij hetzelfde aantal MHz'en.

De Milestone is de eerste Android-telefoon op de Nederlandse markt die een Omap3430 aan boord heeft, al is deze chipset geen onbekende meer. De i8910 HD van Samsung, de Satio van Sony Ericsson, de Maemo-telefoon Nokia N900, de Palm Pre en de Vodafone 360 H1 beschikken allemaal over dezelfde Texas Instruments-chipset.

De Omap3430 heeft naast de 550MHz-applicatieprocessor ook een stevige gpu aan boord, met een kloksnelheid van 430MHz. Daarnaast biedt de elektronica ondersteuning voor OpenGL ES 2.0, waarmee geavanceerde 3d-graphics op smartphones mogelijk is. Er zijn echter nog niet veel Android-applicaties die daarvan gebruikmaken.

Toetsenbord

Het toetsenbord van de Milestone had een stuk groter kunnen zijn, maar Motorola heeft ervoor gekozen een forse d-pad naast het toetsenbord te plaatsen, waardoor het qwerty-toetsenbord niet de hele lengte van het toestel beslaat. Dat is een onbegrijpelijke keuze: meer ruimte betekent vrijwel altijd dat het typen makkelijker gaat. Het beste voorbeeld is wel de Touch Pro2 met zijn 3,6"-scherm: dat toestel heeft het beste fysieke toetsenbord dat momenteel te koop is.

Het toetsenbord van de Milestone is beduidend minder dan dat van de Touch Pro2. De toetsen zitten recht onder elkaar en vlak tegen elkaar aan. Dat maakt dat het lastiger is om toetsen te onderscheiden en het keyboard vergt dan ook de nodige gewenning. Na verloop van tijd zal het typen ongetwijfeld soepeler gaan, maar tijdens de testperiode viel het gebruik tegen: in vrijwel elke zin verschenen spelfouten en de snelheid was ook niet om over naar huis te schrijven.

Motorola Milestone

Scherm

Er zijn nog geen Android-telefoons met een groter scherm of een hogere resolutie dan de Milestone: het display heeft een beelddiagonaal van 3,7" en een resolutie van 854x480 pixels. Overigens heeft de Xperia X10, die nog op de markt moet komen, dezelfde resolutie en met 4" een nog groter scherm.

Het scherm is een tft-lcd dat zestien miljoen kleuren kan weergeven. De resolutie en de kleurenondersteuning laten zich blijken: het scherm ziet er mooi helder uit en wint het met gemak van schermen zoals dat van de iPhone.

De Milestone heeft een capacitief touchscreen, dat werkt doordat stroom via de vinger wegvloeit. Veel andere Android-modellen en de iPhone maken eveneens gebruik van deze techniek. Het touchscreen lijkt ongeveer even goed te werken als dat van de HTC Hero; het scherm van de iPhone is nog iets gevoeliger.

Een opvallend verschil tussen de Europese Milestone en de Amerikaanse Droid is dat de Milestone multitouch ondersteunt. Die ondersteuning is echter niet breed. In de browser kan de gebruiker 'knijpen', maar in Google Maps gebeurt het zoomen via knopjes onderin beeld. Vooral het onscreen toetsenbord zou door multitouch sneller moeten werken, maar dat zullen gebruikers weinig tevoorschijn toveren: de Milestone heeft nu eenmaal een fysiek qwerty-toetsenbord.

Slider

Net als bij de T-Mobile G1 is het schermgedeelte van de slidertelefoon iets kleiner dan de rest van het toestel: bij het openschuiven valt op dat er aan de onderkant een randje uitsteekt. Dat zit niet in de weg, omdat de rand niet omhoog steekt, maar het blijft een vreemde ontwerpkeuze.

Het mechanisme is niet geveerd, zoals bijvoorbeeld bij de Omnia Qwerty van Samsung, maar de slider voelt stevig aan. De kans is klein dat het toetsenbord per ongeluk wordt opengeschoven: er is een klein beetje kracht voor nodig om het toetsenbord onder het scherm vandaan te toveren.

Uiterlijk en vormgeving

Uiterlijk

Onder het grote scherm zitten vier knoppen: Terug, Menu, Thuis en Zoeken. Wellicht tot teleurstelling van sommigen zijn er geen aparte knoppen om te bellen en op te hangen. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld handig als met de belknop recent gebelde nummers te benaderen zijn.

Er zijn overigens nog twee extra Zoeken- en Menu-knoppen, aan weerszijden van de spatiebalk op het qwerty-toetsenbord. Zo zijn deze functies makkelijker bereikbaar als het toetsenbord is opengeschoven.

Motorola Milestone

De knoppen onder het scherm zijn geen schakelaars maar tiptoetsen, zoals ook op bijvoorbeeld de Touch HD van HTC. Voor het gebruik maakt dat niet veel uit: de knoppen trillen even als ze aangeraakt worden, zodat meteen duidelijk is of het toestel een druk op een van de knoppen heeft geregistreerd.

Aan de bovenkant zit de aan-uitknop en een 3,5mm-aansluiting. De linkerzijkant bevat alleen de micro-usb-ingang; op de rechterzijkant zitten twee volumeknoppen en een cameraknop. De volumeknoppen voelen redelijk wiebelig en goedkoop aan. Met de cameraknop kan snel de foto-applicatie worden opgestart.

Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone

De Milestone is opvallend dun voor een smartphone met uitschuifbaar toetsenbord. Met zijn 13mm is hij ongeveer even dik als bijvoorbeeld een HTC Touch Diamond2, die zo'n toetsenbord moet missen. De geringe dikte is zeker een pluspunt, want in een broekzak valt de dikte van een toestel vaak meer op dan de lengte en de breedte.

Het uiterlijk roept verdeelde reacties op: sommige mensen vinden het toestel uitgesproken mooi, terwijl andere het design juist lelijk vinden. Motorola heeft in elk geval een paar onbegrijpelijke keuzes gemaakt: het randje aan de onderkant lijkt nutteloos en in plaats van het d-pad had de fabrikant beter meer ruimte voor het toetsenbord kunnen gebruiken.

Accu

De Milestone is voorzien van een 1400mAh-accu. Met Android aan boord en een groot scherm lijkt dat geen overbodige luxe. Bij onze korte test konden we niet bepalen hoelang de accu meegaat, maar volgens WHiZZi presteert de accu 'redelijk'. Wie Google Maps op de achtergrond heeft draaien, haalt het einde van de eerste dag niet, zonder Google Maps kan dat echter makkelijk, zelfs als het toestel de hele tijd online is. Maar ook dan is een weekendje weg zonder oplader geen goed idee: de Milestone houdt dat, zoals vrijwel elke smartphone, niet vol.

Het is overigens voor elke Android-gebruiker aan te raden een taakbeheerder uit de Android Market te halen: veel overbodige processen blijven op de achtergrond draaien, en applicaties die veel van de accu vergen kunnen uiteraard beter worden afgesloten. In Android zit wel standaard een applicatie die bijhoudt wat het meest van de accu vergt.

Snelheid

Hoewel de Snapdragon-chipsets van Qualcomm nog sneller zijn, behoort de TI Omap3430 tot de top van de markt, ook al heeft Motorola hem een beetje teruggeklokt. Om de een of andere reden kan de Milestone echter niet duidelijk profiteren van de extra rekenkracht van de ARMv7-core. Het toestel is merkbaar sneller dan concurrenten als de HTC Hero, maar een deel van dat verschil moet aan de Sense-interface van HTC worden toegeschreven, die volgens veel gebruikers de Hero vertraagt.

Als de Hero en de Milestone tegelijk de het racespelletje SpeedForge 3D starten, blijkt dat de Motorola toch behoorlijk wat paardenkrachten aan boord heeft. Het eerste level werd binnen een paar seconden geladen, waar de Hero voor dezelfde klus twintig seconden nodig heeft. De graphics zagen er op de Milestone ook veel vloeiender uit, wat aan de OpenGL ES 2.0-ondersteuning van de Omap3430 kan worden toegeschreven.

Gesprekskwaliteit

Motorola is geen Nokia of Samsung, maar de gesprekskwaliteit van de Milestone is alleszins redelijk te noemen. Bellers kunnen elkaar goed verstaan, al lijkt het erop dat degene die met een Milestone gebeld wordt, een enigszins doffe stem te horen krijgt. Het bereik van het toestel is goed en vergelijkbaar met dat van telefoons van andere merken.

Android 2.0 en multimedia

Android 2.0

Android 2.0 blijkt geen spectaculaire nieuwe versie van het OS. Er zijn de nodige tweaks gedaan, maar het overgrote deel van de interface is hetzelfde gebleven.

Een van de meest welkome nieuwe features is ondersteuning voor Exchange. De Exchange-kalender heeft in de firmware een eigen plaats gekregen onder de naam 'Corporate Calendar' en de contactenlijst van Exchange heet 'Corporate Directory'. Bovendien ondersteunt Android 2.0 meerdere e-mail-accounts, waarbij naast e-mails ook kalenderitems en contactpersonen van alle accounts met het toestel worden gesynchroniseerd. Alle e-mail kan in één inbox worden weergegeven, zodat gebruikers niet hoeven te switchen om mail van verschillende accounts te zien.

Nieuw in de contactenlijst is de Quick Contact-optie: als de naam van een contactpersoon ingedrukt wordt gehouden, verschijnt een popup met de keuze om deze persoon te bellen, te sms'en of te e-mailen.

In de browser worden favorieten weergegeven met thumbnails. Ook is de ondersteuning voor een aantal elementen van de html5-draft toegevoegd, zoals de video-tag. Daarnaast zijn er nog enkele kleine tweaks.

Het geheel maakt dat Android 2.0 completer aanvoelt dan vorige versies van Android. Wat opvallend genoeg nog steeds in Android 2.0 ontbreekt, zijn aparte applicaties om foto's van Picasa en documenten van Google Docs anders te benaderen dan via de browser.

Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone

Navigatie

Motorola MilestoneEen van de belangrijkste verkoopargumenten van de Amerikaanse versie van de Milestone, de Droid, is navigatie. De Google Maps-applicatie op de Europese Milestone is ook in staat tot navigatie, maar Google ondersteunt vooralsnog alleen navigatie in de Verenigde Staten. Europese Google-gebruikers zijn voorlopig aangewezen op een gehackte versie van Maps.

In Europa levert Motorola daarom het eigen navigatieprogramma MotoNav mee. Dat is echter een trial: na een maand moet er betaald worden. Dat is echter voor veel mensen minder aantrekkelijk: Google Maps Navigation is immers gratis.

Een nadeel van Google Maps-navigatie is weer dat de kaarten niet op de telefoon kunnen worden opgeslagen. Daardoor is het programma van Google niet ideaal, zelfs als de applicatie officieel in Europa wordt uitgebracht. Wie naar het buitenland gaat, moet immers stevige roamingkosten betalen als de kaarten onderweg moeten worden gedownload.

Multimedia

De Milestone is goed toegerust om als multimediatoestel gebruikt te worden. Het flinke 3,7"-scherm maakt het bekijken van films een genoegen, al wordt alleen mp4 ondersteund. Wellicht dat via applicaties van derden nog ondersteuning voor andere formaten als DivX en XviD kan worden toegevoegd.

Het beluisteren van muziek gaat prima op het Android-toestel en het geluid dat uit het toestel komt is uitstekend. Voor headsets heeft de Milestone een 3,5mm-uitgang, waarmee het toestel ook prima geschikt is om bijvoorbeeld muziek via de stereo-installatie in de huiskamer te beluisteren.

De luidspreker van de Milestone is ook meer dan goed te noemen: het geluid kan goed hard en klinkt tegelijkertijd minder schel dan bij veel concurrenten. Uiteraard is de bas ondervertegenwoordigd, zoals bij alle telefoons, maar muziek wordt prima ten gehore gebracht en ook voor telefonie is de geluidskwaliteit uitstekend.

Tot slot

Het is niet zo gek dat het tijdschrift Time de nieuwe Motorola-smartphone uitriep tot 'Gadget van het Jaar'. Er blijft namelijk - zeker op papier - weinig te wensen over met deze smartphone: uitschuifbaar toetsenbord voor tekstinvoer, chipset met nieuwe, snelle core, Android 2.0, 3,7"-scherm met een resolutie van 854x480 pixels: de liefhebbers zullen watertanden bij het horen van de specs van deze compacte en complete smartphone.

Ook het design is aansprekend: de afwerking in het zwart en de geringe dikte, ondanks de aanwezigheid van een uitschuifbaar toetsenbord, maken het toestel tot de best ontworpen Motorola voor een groot publiek sinds jaren.

Valt er dan helemaal niets aan te merken op de Milestone? Jawel: ten eerste zijn er enkele onverklaarbare details in dat design: het d-pad is vrijwel overbodig en het ontwerp van het toetsenbord heeft er onder te lijden gehad.

Bovendien is de performance minder dan we vooraf verwachtten: van een Cortex A8-chipset verwacht je dat hij Android vele mallen sneller maakt dan de oude MSM7200-chipsets uit de HTC Hero en dergelijke toestellen. De Milestone is weliswaar sneller, maar niet veel sneller. Alleen bij het spelen van een 3d-game bleek dat de Milestone veel meer in zijn mars heeft dan de Hero.

Toch zou de Milestone in Europa, voor het eerst sinds het succes van de Razr, een flinke klapper voor Motorola kunnen betekenen. De fabrikant heeft echter nog geen plannen voor een Nederlandse release bekendgemaakt. Het toestel is momenteel alleen via grijze import te krijgen, terwijl de telefoon wel al in Duitse en Britse winkels ligt. Het gerucht gaat echter dat de Milestone in februari of maart naar Nederland komt.

Tegen die tijd zal de Milestone wel concurrentie van Sony Ericssons Xperia X10 en eventuele nieuwe Android-toestellen van HTC en Samsung te duchten hebben. De vraag is dan ook in hoeverre de Milestone dan nog steeds als de beste Android-telefoon zal worden gezien.

Motorola Milestone

Gallery

Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Zwart Motorola Milestone Zwart Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone Motorola Milestone

Reacties (100)

100
100
60
4
0
23
Wijzig sortering
In de review staat dat de camera met de sluiterknop niet gestart kan worden, dat is niet waar: dat doet ie well. Ik kan het weten, ik typ dit bericht op de milestone ;)

Wat het d-pad betreft: dit is essentieel voor games, en met tekstverwerking is het verdomd handig. Het toetsenbord typed best lekker na gewenning, ik heb de droid twee dagen maar nu kan ik al redelijk snel en foutloos typen. :)

Trouwens, de lege zwarte rand aan de onderkant kan je gebruiken om je pink overheen te leggen, zo kan je het touchscreen toestel met één hand gebruiken. Dit werkt behoorlijk prettig. Daarnaast biedt het een goed grippunt zodat je vingers niet in het beeld zitten.

[Reactie gewijzigd door Sebazzz op 27 juli 2024 12:34]

Dat is wel een pluspunt van het minpunt (het randje), en het zou zeker in de review opgenomen moeten worden. Ik zit zelf enorm te twijfelen tussen de SE X10 (foute afkorting) en de Milestone. Qua design vind ik de milestone best aardig, pluspunt van de SE is dan weer het grotere scherm en de Qualcomm processor.... Ik weet het niet :P
Btw heeft iemand de milestone al icm het dock?
Nog een voordeel is dat een Google Xperience phone is; je krijgt dus gratis meegeleverd een geweldig werkende Google Maps (Ovi Maps v Maemo is er niets bij), en prima werkende snelle webbrowser (Google heeft er wel verstand van vgl hun Chrome), en natuurlijk de Android Market met 20,000+ software. Wil je visueel zoeken? Dat kan met Goggles. Wil je een vriend je locatie doorgeven met een pinpoint kaartje, dat kan met Here I Am. Nooit meer vergeten waar je auto geparkeerd staat, ook dat kan met Parkmate. Foto's uitwisselen met de hele wereld? Dat kan met A World of Photo. Conditietraining en tracks loggen op een map? Dat kan ook met Mytracks, Cardiotrainer enz. Een leuke ecard zelfgemaakt versturen kan met Picsay of met Photoshop Mobile. Van A naar B navigeren, met turn by turn instructies? Dan download je Sygic, Co-pilot of een van de tien anderen. Snel de goedkoopste prijs zoeken? Dat kan met de T.net Pricewatch Scanner. Een 3d augmented hulp in een vreemde stad om een pinautomaat, huurwoning of whatever te zoeken? Layar.

Droid does.

De 2.0.1 update die wat foutjes wegpoetst is al beschikbaar voor de Droid. De Milestone update komt in januari. Ook komt snel Android 2.1 met wel een hoop nieuwe dingen, en aangezien ze Google en Motorola nog al close zijn komt deze ook snel naar de Droid. De Droid is nog niet de ultieme telefoon, maar het komt er wel aardig dicht bij in de buurt. Een fantastisch mooi en groot scherm (3,7"), de hoogste resolutie (854x480), een native 16:9 beeldverhouding, een goed werkende GPS, en de bouwkwaliteit is van fantastisch (geen plastic speelgoed) en niet zo'n baksteen aan je hoofd als je loopt te bellen. Het enige nadeel is vooral het toetsenbordje die kon zeker beter maar hij is niet slecht, gewoon voldoende imho.

En vooral de hoeveelheid aan goede software rules: dat geeft je veel vrijheid in keuzes, en om je toestel gigantisch uit te breiden in mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 27 juli 2024 12:34]

Leuk die 'droid does' campagne. Maar de belangrijkste reden (naast dat het apple is) dat ik geen iphone hoef is dat er geen FM radio in zit.

En als je dan toch een telefoon in elkaar gaat schroeven die van alles kan wat de iphone niet kan, snap ik niet dat ze die er uit gelaten hebben.

En streaming radio werkt nou niet bepaald lekker vooralsnog op mobiele telefoons.
streaming radio is afhankelijk va neen boel factoren natuurlijk, van de ondersteunde codecs tot de (veranderende) bandbreedte... persoonlijk heb ik er juist wel goede ervaringen mee, mits je degelijk software gebruikt die met de eerdergenoemde problemen rekening houdt... ikzelf heb ervaring op de S60 platform (tunin.fm) en op de iPhone (iCarRadio), beide producten zijn van hetzelfde bedrijf dus dat zit wel goed...
Sorry als het offtopic is maar ik hoor dat wel vaker dat streaming op het mobiele platform niet werk maar dat komt jammer genoeg door de overgrote meerderheid aan faliekante oplossingen ervoor, maar het is wel degelijk mogelijk !
Vooral het constand verbinding houden/hebben met een netwerk is belangrijk, maar een android kan met droidlive en /of streamfurieus rustig muziek spelen, via wifi perfect via umts/3g redelijk tot goed (tot je overschakeld op gprs dat is kansloos)!
Haha. Daar gaattie weer. De N900 is niks. De Droid is heilig. Waarom moet je nu weer Maps met Ovi vergelijken? Wees dan eerlijk en zeg dan ook dat de browser niet tippen aan die van de N900..
Welke taakbeheerder wordt hier aangeraden eigelijk?
Check voor apps even het Android Software topic. Zelf gebruik ik Task Manager.

Ontopic. Ik denk dat de performance nog wel beter wordt in de volgende updates. Net als bij de Hero valt er nog veel te winnen door optimalisatie van zowel de radiofirmware als de telefoonfirmware.
Toch vind ik em lomp aandoen. Ik zeg niet dat ie dat ook is, maar zo lijkt het wel. Komt wrs doordat ie nogal vierkant is, en bestaat uit twee delen niet niet naadloos op elkaar aansluiten. Daarnaast mag je van nieuwe telefoons wel 800MHz of meer verwachten, zeker voor de prijs die ze ervoor vragen.

Sowieso zou ik niet zo snel een ding met qwerty-toetsenbord nemen, denk ik. Een onscreen-toetsenbord kan prima volstaan voor die anderhalve keer dat je een wat langere tekst moet typen. Maargoed, ieder z'n ding natuurlijk.
Dus de 1GHz snapdragons zijn langzamer dan dit 550MHz model?
Lees anders de review even voordat je dom in de ruimte gaat blaten. Deze cpu is maar 20MHz sneller dan de cpu die in bv de dream zit, maar omdat de architectuur beter is, haalt ie toch een stuk betere performance. Je kunt niet zomaar verschillende cpu architecturen vergelijken op clocksnelheid als je iets over performance wilt zeggen.
Ja iedereen weet toch dat een i7 op 3,2Ghz en een P4 op 3,2ghz exact even snel zijn?
Het is heel erg persoonlijk, maar ik denk dat er toch veel mensen het met mij eens zijn wanneer ik zeg dat het geen mooi toestel is...
ik ook, vind m een beetje overkomen als een type koelkast.. lijkt wel een beetje op mijn oude Siemens S3 die ik in de la tegenkwam :) (en het overigens nog steeds doet!)

Snap niet helemaal waarom continue de vergelijking met de iPhone wordt gemaakt in het inleidende artikel.. wordt daar geen Maemo verkocht dan?

Ik vind het namelijk meer een concurent voor Nokia dan voor Apple.. maar dat kan natuurlijk aan de markt liggen waar deze wordt verkocht.
Koelkasten zijn tegenwoordig best wel weer in heb ik 't idee. Kijk eens naar de iPhone en de nog grotere HTC HD2.

Als het zo'n volledig platform biedt dan is men al snel bereid het formaat te negeren heb ik 't idee. (hoewel men toch wel een klein beetje klaagt over de HD2 hier)
Dat valt best mee, bijvoorbeeld de Touch Diamond en de iPhone zijn maar 12mm dik, dat is even dik als de U600 die 2 jaar geleden de dunste telefoon was.

Koelkast komt meer door de dikte dan de grootte heb ik het idee, want een dunne telefoon voel je niet in je broekzak.
bijvoorbeeld de Touch Diamond en de iPhone zijn maar 12mm dik
De Milestone is nog geen 14 mm, én heeft een qwerty-toetsenbord. De impressie dat hij dik is, ligt echt aan het design (en de manier van fotograferen) niet aan de feitelijke dikte.
Laten we ook niet vergeten dat de Milestone een fysiek toetsenbord heeft wat uiteraard ook gevolgen heeft voor de dikte. Dat in ogenschouw nemend is de Milestone met zijn extra 2 mm superdun.
Je vindt dat het geen mooi toestel is. Ik vindt het integendeel zelfs een heel mooi toestel, lekker plat en strakke afwerking. Heeft veel weg van de xPeria X1

Jammer dat de kwaliteit van de afbeeldingen niet aan bod komt in de review.
Zit erg te twijfelen tussen deze toestel en de N900. De design vindt ik een voordeel van de Milestone maar mijn Nokia ervaring is erg positief. De details zullen gaan uitmaken welke het wordt.

@VChunky hieronder: Ik heb het niet tegen de reviewer in de eerste alinea maar tegen r.steenis. Review zelf vindt ik op de ene opmerking na goed.

[Reactie gewijzigd door Amito op 27 juli 2024 12:34]

Ik heb ook een vergelijking zitten maken tussen dit ding en de Nokia N900. Nu heb ik die al een maand (danku nokia) maar het is toch interessant te zien wat de concurrentie heeft.

Ik moet zeggen, als je naar de specs kijkt is de motorola beter. Lichter, dunner, langere batterij levensduur, multi-touch.

Maar dat D-pad is een ongelofelijke blunder, mijns inziens, het toetsenbord kan niet anders dan bijzonder beroerd zijn...

Qua OS zullen ze wel vergelijkbaar zijn - heel anders, maar elk voordeel heb se nadeel zal ik maar zeggen. Al denk ik wel dat de interface van de N900 sneller is - ik vind em in elk geval verassend snel...
Je moet vooral iemand corrigeren als je zelf meer dan vijf fouten maakt in een reply 8)7

Ik denk dat er geen toestel is die qua design bij iedereen in de smaak valt. Dan kan je het als reviewer inderdaad beter hebben over zaken zoals afwerking, duurzaamheid, enz.
Hehehe ik
Mja eerder al gezegd een mooi motorola toetsenbord moet nog uitgevonden worden.
Maar buiten dat is het wel een compleet toestel, qwerty snellere cpu dan de meeste etc etc
Een beetje teleurgesteld door het energieverbruik en batterijduur... Mijn SE Xperia gaat toch minimaal zo'n 3-4 dagen mee. Bel ik iets minder (navigate/internet) dan houd ie het wel 5-6 dagen uit.
Ligt er maar net aan hoe je het toestel gebruik, ik heb ook een SE Xperia X1, en ik mag hem elke dag opladen, omdat ik anders halverwege de volgende dag met een lege telefoon zit. En het enige wat ik er doe is, ermee browsen, uurtje o.i.d. muziek luisteren en IM'en, mijn exchange-accounts heb ik nog niet ingeschakeld gezien ik hem pas heb gereset (een programma zorgde ervoor dat mijn xperia niet meer in 'idle' kwam, en dus na 6 uur standby, gewoon volledig leeg was).

24 uur aan batterijduur bij zwaar gebruik zou voor mij het fijnste zijn, want binnen die tijd heb ik toch wel een USB kabel en een pc/adapter gevonden.

Overigens vind ik het jammer dat hier Qualcomms QSD8250 hier niet in zit. Dan mag deze telefoon zit meten aan gelijkwaardige telefoons zoals de Palm Pre en de Ifoon 3GS, ik heb liever teveel cpu kracht, dan te weinig. Ik vermoed dan ook dat browsen met Androids standaard browser nog steeds niet zo smooth gaat als bijvoorbeeld Opera Mobile >9.5 op WinMo (die overigens sinds 9.7 gebruik maakt van OpenGL-ES acceleratie).

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 27 juli 2024 12:34]

Ik heb zelf het genoegen om overgestapt te zijn van een Kaiser/TytnII naar en milestone en moet bekennen dat browsen op de milestone stukken beter gaat dan onder WinMo+Opera. Standaard browser is zeer zeker voldoende, ben echter benieuwd wat opera voor android gepland heeft ;)
Inderdaad, ben zelf van een diamond naar de hero gegaan, en hoe goed opera ook leek, hij zuigt in vergelijking met de android browser, zelfs met maar de helft van de pixels. Ook bv opera op de vodafone 360 h1 renderde t.net bv al niet foutloos terwijl mijn hero nooit problemen heeft.
Heb je de nieuwste versie van windows 6.1 erop staan?
Bij mij scheelde het meer dan een dag qua batterij duur. :)
Dan heb je erg veel geluk of je gebruikt je Xperia alsnog weinig. Ik moest hem elke dag aan het infuus hangen, als ik het einde van de dag al haalde. Ik ben juist erg blij met mijn Galaxy Spica (Android 1.5) die ik met hetzelfde gebruik ongeveer na 2 dagen moet opladen.
Maar ik zie, 512Mb opslag... dat betekent dus weer dat wanneer je een aantal apps hebt geinstalleerd je telefoon weer vol loopt.

En de batterij heb ik gemerkt ook bij andere toestelen gaat pas echt snel leeg als je eens internet. Dus wellicht dat eens proberen en dan een nieuw oordeel over de battery-life
Je krijgt een memorystick van 8gb meegeleverd, meer dan genoeg voor de meeste
De D-Pad is voor games he ;) Als die er niet opzat dan kon je nooit normaal spelletjes spelen.

Maar ik zie geen prijzen? Wordt het een luxe duur toetsen of een budget ding zoals de T-Mobile Pulse?
Voor games zit hij, IMHO, op totaal de verkeerde plaats :X .
Misschien geschikt voor mensen met ambidextrie, maar ik zou zo onmogelijk een GBC/SNES emulator kunnen besturen.
De prijs zal gelijk liggen met alle andere "topmodel" telefoons, zoals de N900, HTC HD2, etc. Dus de ~500 euro range.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 27 juli 2024 12:34]

Tuurlijk wel, alleen omgekeerde wereld met het scherm onder de controller die je in je hand houd (oftewel de telefoon op ze kop en de d-pad zit op de goede plek en dan bij asd in de buurt de A, B, X en Y knop toewijzen :D Misschien kan het in de toekomst ;)
Anoniem: 286866 17 december 2009 09:34
In welke prijsklasse zal deze telefoon vallen? Vergelijkbaar met de Nokia N900 of de N97, of eerder richting de iPhone 3GS?

Ik kon uit de review onder "Specs en Prijzen" namelijk wel specs maar nog geen prijzen op maken (waarschijnlijk omdat deze telefoon nog niet in NL verkrijgbaar is).
Bij Expansys is hij te koop voor 499 euro, veel tweakers, waaronder ik, hebben hem daar gekocht met een inkoopactie van androidworld voor 479 euro.
Misschien is het leuk om bij de camera specs ook te melden of er een flits aanwezig is. Ik vind een telefoon camera zonder flits maar zinloos omdat ie dan amper bruikbaar is.
Die heeft ie ;) en fel ook }>
Ik heb een camera phone (SE K850i) met xenon flits en dat ding is echt goed waardeloos. Komt er op neer dat je gewoon niet met een mobieltje 's nachts moet gaan fotograferen. Leuker is een led op je mobiel, die kun je gebruiken als zaklamp. Ik gebruik m'n telefoon regelmatig als zaklamp ;)
Hetgeen op de milestone kan middels een gratis applicatie. Niet alleen zaklamp, maar ook morsecode.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.