Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Marc Rademaker

Redacteur

Left 4 Dead 2

Graphics en conclusie

De graphics in L4D2 worden verzorgd door de bekende Source-engine, waar Valve het origineel ook al mee maakte. Een voordeel van deze engine is dat hij vrij efficiënt is en ook op verouderde hardware nog redelijk goede beelden tevoorschijn tovert. Als er echter een minpunt aan het spel genoemd moet worden, dan is dat dat de graphics niet bepaald top of the bill zijn. De engine voldoet echter prima en zowel 's nachts als overdag ziet het spel er gelikt en sfeervol uit. Ook het geluid, dat deels door de A.I. Director gestuurd wordt, is sfeervol en past vaak erg goed bij de situaties. Zo kan je horen of er een infected op het punt staat om je de hersens in te slaan, en onheilspellende muziek geeft aan dat de hel op elk moment kan losbarsten.

Left 4 Dead 2 is een volwaardige opvolger van het origineel en voegt op bijna elk punt verbeteringen toe. De reeds hectische shooter werd nog hectischer, mede omdat door de toevoeging van een aantal monsters het teamwork nog belangrijker is geworden. Met de slimmere Director-software blijven de levels uitdagend, hoe vaak je ze ook al gespeeld hebt. De verschillende spelmodi brengen de nodige afwisseling en het zombiegebroed kan nu afgemaakt worden met praktisch alles wat voorhanden is, tot en met koekenpannen aan toe. Left 4 Dead 2 is meer dan verslavend - gelukkig zijn er voor de liefhebber altijd meer zombies.

Pluspunten

+ A.I. Director
+ Goede co-op-modus
+ Liters bloed
+ Herspeelbaarheid
+ Sfeervol
+ Verslavend

Minpunten

- Verouderde graphics
- Verslavend

Cijfer: 9

Titel Left 4 Dead 2
Platform pc, Xbox 360
Ontwikkelaar Valve
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum inmiddels verschenen
Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots Left 4 Dead 2 Screenshots

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (102)

Wijzig sortering
Een punt stoort me wel: dat er foutief wordt vermeld dat de AIDirector het weer kan beinvloeden: Dit is er namelijk uitgesloopt na beta-tests, omdat spelers dit te moeilijk vonden.

Het enige van "weersverandering"dat er nu in zit is ten eerste vast gescript (ind e campaign Hard Rain waar het elke level harder regent) of, in diezelfde ene campaign, het invoegen van af en toe een harde regenvlaag (op dezelfde maneir dus als er af en toe een extra golf zombies wordt losgelaten).

Maar buiten dat is het originele idee, waarin je de ene keer in zonneschijn en de andere keer in een immense stortbui speelt op dezelfde map, er dus uitgehaald.

Ook het veradneren van de routes naar je safehouse is sterk teruggeschroefd na beta-testing: nu zijn er maar 2 of 3 maps waarin de route op slecht 1 punt af en toe eens veranderd (In The Parish 1 waar een steegje toegemetst kan zijn, en op het einde van Dark Carnival waar de helicopter op eht einde aan 1 van de twee kanten van de arena landt). Hetgeen Valve aankondigde - De Ai Director die de hele route kan evranderen door BV gecrashte auto's in de weg te leggen - is in realiteit dus een pak minder.

Maar dit is geen kritiek: Valve heeft die dingen wel degelijk getest en het bleek het spel te moeilijk te maken: een goede developer haalt die dingen er dan ook uit :) Maar ik vind het gek dat het dan in de review nog zo duidelijk vermeld staat.
0Anoniem: 225842
@kiang2 december 2009 15:06
Hm, jammer om te horen... Ik had hoge verwachtingen voor die feature... Nou ja de game is al onderweg en ga 'm evengoed grijs spelen :9
Hadden ze er best in mogen laten zitten en er een schuifbalkje aan kunnen hangen om de moeilijkheidsgraad (of de hoeveelheid invloed) door AI Director aan te passen.
+2Anoniem: 308695
4 december 2009 11:23
De graphics zijn niet helemaal verouderd, als je bijvoorbeeld de character models bekijkt dan zijn deze uiterst gedetaileerd, beter dan het meeste wat je op dit moment kan krijgen. Ze hebben misschien niet het hoogste polygonen aantal, maar het ziet er wel erg goed uit door goed texturewerk. Al hadden betere particle effecten bij wat een sfeervolle zombie game moet zijn wel fijn geweest. Het ziet er allemaal wat te steriel uit, strak texturewerk, maar niet veel effecten die voor de juiste grauwe sfeer zorgen.

Verder zijn er wel wat hinderlijke bugs. Vooral met AI teammaten die glitchen als je ze in liften doodmaakt, of op randen van gebouwen, wat erg storend.
Erg leuk spel, al zeg ik het zelf. Laatst nog Left 4 Dead deeltje 1 gekocht via STEAM voor 7,49 (1 daagse-korting), en ik heb nog steeds geen spijt van mijn aankoop. De demo is hier alweer helemaal plat gespeeld, dus ik ben benieuwd of de sint mij gaat verrassen met dit tweede deeltje.

Trouwens; Hoe lang blijft Valve nog doorgaan met het gebruiken van de source-engine? Ik geef toe dat het een toffe engine is, maar ondertussen is hij al wel aan vervanging toe - of desnoods een grote upgrade!

[Reactie gewijzigd door Florisx7 op 3 december 2009 00:04]

Die source engine blijft nog wel even. Volgens VALVe is het een modulaire engine en kunnen ze dus constant dingen verbeteren, toevoegen, opnieuw bouwen etc etc. Met elke game release is ook de engine geupgrade en wordt vanuit daar door gebouwd naar een volgende game met nog meer features etc.
Ik heb de Demo van L4D2 gespeeld en ik vond de sfeer veel slechter dan die in L4D1. Tis allemaal te hippy achtig en niet serieus.

Wat mij betreft hadden ze de nieuwe wapens en levels gewoon in L4D1 moeten toevoegen en die sfeer moeten behouden.

De GFX zijn voelen nu ook wat meer cartoony aan. Op zich niet erg maar past niet goed bij deze game. Daar hebben ze TF2 al voor.
Ik heb de Demo van L4D2 gespeeld en ik vond de sfeer veel slechter dan die in L4D1. Tis allemaal te hippy achtig en niet serieus.
De demo campaign verbleekt bij de rest van de campaigns. (Speel maar eens Dark Carnival)
Wat mij betreft hadden ze de nieuwe wapens en levels gewoon in L4D1 moeten toevoegen en die sfeer moeten behouden.
Wanneer was de laatste keer dat jij een uitbereiding of dlc kocht die groter was dan het spel zelf?

L4D2 is wat L4D1 had moeten zijn. Correct. Dat neemt niet weg dat beiden beregoed zijn. De laatste generatie iPod is ook wat de eerste generatie had moeten zijn, maar niemand verwacht dat ze de laatste in de bus krijgen omdat ze de eerste kochten.

(Een kleine korting voor eigenaars van L4D1 had mooi geweest maar moeilijk te verwezelijken voor eigenaars van de xbox versie)
+2Anoniem: 237962
@Zamalan2 december 2009 20:51
Er wordt door velen gezegd: L4D2 is wat L4D1 had moeten zijn!

Wat mij enorm is tegengevallen is dat Valve om onbegrijpelijke redenen de FOV niet heeft aangepast voor de PC versie, en dat ze het viewmodel van L4D1 (je kon "je lichaam" zien, en je pistoolhand zat aan dat lichaam en niet aan de camera vastgeplakt) hebben teruggedraaid naar het inmiddels antieke viewmodel waarbij je niks ziet als je je muis naar beneden richt. Dat is een esthetisch punt, maar ik begrijp niet waarom iets beters wordt ingeruild tegen iets slechters.

Blijkbaar ben ik een van de weinigen die zich hier aan stoort, maar ik vond het met de console FOV (oftewel het ingezoomde gevoel) en die enorme hand die op oorhoogte zit en ook nog eens veel te ver naar rechts bijzonder onnatuurlijk spelen. Dit in tegenstelling tot L4D1 waarbij het viewmodel en FOV wel in orde zijn. Zo'n FOV is binnen 1 seconde aangepast voor PC versies, dus het was totaal geen extra moeite geweest voor de devs om dit aan te passen. Deze trend doet zich helaas steeds vaker voor, en juist omdat het zo eenvoudig is om een voor de PC juiste FOV aan te brengen stoort me deze kennelijke 'onverschilligheid, en vooral omdat het nu Valve betreft, wat als laatste bastion van de PC gamer gold.

Verder kreeg ik geen enkel moment het gevoel iets vernieuwends te spelen. Je hebt meer wapens, leuk, maar ze doen per type toch allemaal dezelfde damage dus boeit het eigenlijk niet welk wapen je kiest. De nieuwe specials zijn nou niet echt genoeg om een volledig nieuw spel te rechtvaardigen.

Ook zijn de nieuwe karakters maar weinig inspirerend. Had ik in L4D1 nog enorme lol aan de gesprekken en geluiden die Bill, Louis, Zoey en Francis met veel passie voortbrachten, krijg ik bij L4D2 het gevoel alsof ze hun teksten van cue cards op aan het lezen waren. Er zit maar weinig 'feel' in.

Dit zijn mijn redenen waarom ik L4D2 niet geslaagd vindt.
Wat kan ik zeggen... ik geef je helemaal gelijk met de laatste twee punten,
de karakters hebben totaal geen inhoud en de nieuwe wapens/maps zijn helemaal geen toevoeging...
Ik mis(te) het zien van mijn onderlichaam ook. Heb dan alleen de demo van L4D2 gespeeld, dus over het spel kan ik weinig oordelen. Vrienden op Steam vinden het spel toch allemaal geweldig, ik weet het nog niet. Wat je zegt over de karakters, ik vind zeker dat je helemaal gelijk hebt.
Je moet de volle mep betalen voor heel veel van hetzelfde. Daarnaast hadden ze meer uitbreiding voor L4D1 dan we nu gezien en gekregen hebben. Daar heb ik toen ook de volle mep voor betaald.

Ik meerwaarde vind ik niet groot genoeg om nog eens 50 euro neer te leggen. Normaal krijg je bij een nieuw deel van bv Unreal Tournament ook mooiere GFX dat is hier niet het geval.

Als ze een 50% korting hadden gegeven voor L4D1 eigenaars was het misschien nog te doen geweest. Maar persoonlijk denk ik dat ik het spel dan nog niet zou kopen.
De enige reden dat de meerwaarde van dit spel twijfelachtig is, is omdat het redelijk snel na het eerste deel komt. Was dat niet het geval dan had niemand geklaagd. Het is namelijk volgens mij niet meer dan de norm tegenwoordig dat 2de of 3de delen van games eigenlijk nooit meer zijn dan gepolijste graphics met meer van hetzelfde...

Oh en btw, als je door de snelle release van deel 2 heen kijkt is het het geld wel waard. Het voegt meer toe aan hetzelfde concept. Het is een veel vettere ervaring dan deel 1 in alle opzichten en een 9 meer dan waard!

[Reactie gewijzigd door Jaapoes op 2 december 2009 15:11]

Denk dat je 't meer als een episode moet zien. Heb zelf deel 1 niet, maar deel 2 weer wel... Super game! lang niet zo gelachen en genoten met een shooter als met deze, helemaal met wat buddies ^^
Je moet de volle mep betalen voor heel veel van hetzelfde.
Neen, je moet dat helemaal niet.
Daarnaast hadden ze meer uitbreiding voor L4D1 dan we nu gezien en gekregen hebben. Daar heb ik toen ook de volle mep voor betaald.
Je hebt betaalt voor een spel, dat spel gekregen, en gespeeld. Nu is er een nieuw spel uit, dat je al dan niet kan kopen. Wat is het probleem?

Ze zijn jouw als koper van de eertste versie niets verschuldigd. Ook geen korting ofzo. Je kan het kopen, of het laten liggen. Jouw keuze.
Nadeel van de demo was dat je alleen een vrij slechte campaign had, Hard Rain of Swamp Fever zijn bijvoorbeeld veel 'donkerder'.
Het spel is duidelijk verslavend :p En een beetje oude graphics is ook niet zo heel erg. Duidelijk weer een topgame, maar ik vraag me af.. Is het ook leuk voor iemand die deel 1 niet gespeeld heeft?
+1Anoniem: 322181
@907102 december 2009 09:09
Dit verhaal staat gewoon los van Left 4 Dead. Het is ook een hele andere setting, namelijk een wat meer lichte sfeer. De wapens zijn ook wel vetjes.. maar het is alleen jammer dat je om een gegeven moment drie gitaren op één plek aantreft. Dat vind ik dan weer een beetje onrealistisch.

Ik denk dat ik 'm wel ga halen, dat wel.
Het is gewoon een geweldige game.
Ja, het is af en toe wat onrealistisch, maar het is gewoon een soort van hack and slash game. Ook hier niet moeilijk nadenken, maar schieten schieten, schieten! ;)
af en toe wat onrealistisch?
En hordes zombies zijn natuurlijk wel realistisch ;)
Ik vind dit niet zo onrealistisch aangezien het een podium van een rockband was.
Jup! Zombies met een gitaar de hersenen inslaan, kan het nog leuker :D Daarnaast heb je nog een koekenpan, machette, gummiknuppel en nog wat anders spul als meleewapen. (Volgens mij ook nog een bijl, kettingzaag etc, maar die heb ik in de demo nog niet tegengekomen).
Onrealistisch om 3 gitaren op een plek te vinden? Bij mij thuis liggen er een stuk meer... :P
Heb deel 1 nooit gespeeld en van deel 2 alleen de demo op de PS3. Na één co-op run had ik het wel gehad, het was niet vervelend om te spelen, maar wel behoorlijk eentonig.

Dit kan aan de demo liggen of omdat ik deel 1 niet heb gespeeld. Mocht het een platinum worden dan zal ik het nog eens overwegen, maar voor nu (voor mij) niet zijn geld waard.
Deel 1 of 2 is nooit op de PS3 uitgekomen ook geen demo's zover ik weet waarschijnlijk bedoelde je de 360. Wat ik wel merk is dat het spel op de console tegemakkelijk is gemaakt. Heb zelf L4D 1 gespeeld op de 360 van een kameraad en heb zelf het spel op de PC. Je moet aardige reflexen hebben als je achter je een hunter hoort of zoals bij Deel 2 een chager die je chargt en snel omdraaien ontwijken en afknallen in 1 a 2 sec. Dat was op de console anders. Auto aim zombies hebben minder HP. of wapens doen iets meer schade heb het niet precies uitgezocht.
je moet gewoon maar 1x goed schieten op de zombies net zoals op pc.
maar als je auto-aim hebt is er niets moeilijk aan natuurlijk
Ik heb 1 niet gespeeld, maar hoorde van collega's dat die vet was en t2 was net uit dus toen die maar gehaald. Is prima je mist niks, en duikt zo de verhaallijn in, wel zit ik er over te denken om 1 ook nog te halen puur voor het beginstukje van de verhaallijn.

Ja het spel is alsnog uber vet, hoewel dat een persoonlijke mening is.
Als jij deel 1 niet hebt gespeeld... Hoe kun jij dan oordelen over de graphics? Op een screenshot zijn de graphics echt niet goed waar te nemen dan als je hetzelf speelt... Ik vind de graphics op maximale instellingen nog vele malen beter dan Call of duty: modern warfare 2...

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 5 december 2009 02:42]

Ja dat is het zeker :) Heb het spel geprepurchased met een paar studiegenoten, omdat deel 1 volgens hun heel erg vet was en deel 2 nog vetter werd. Ik had deel 1 nog nooit gespeeld, maar het was mijn geld zeker waard :)
Je hebt het verhaal van deel 1 niet nodig want tijdens het introfilmpje, welke trouwens verdomde goed is, wordt al duidelijk wat er aan de hand is en de karakters zijn ook niet gebaseerd op het eerste deel ;)
En de graphics vallen reuze mee en zijn echt alles behalve storend ;)
Maar helaas is het wel verslavend, vooral als je met een vriend in dezelfde kamer (natuurlijk op dezelfde server) zit te spelen, dan krijg je af en toe echt komische en lompe dingen :D
Zit er in L4D2 dezelfde ''server browser'' als in deel 1? Het was altijd een gekloot om een lobby te vinden met genoeg slots voor jezelf en je vrienden. Hebben ze dit opgelost in deel 2?
Gewoon eigen lobby starten, friends only en dedicated server kiezen. Eventueel eerst je vrienden inviten langs steamworks en daar de game public zetten en beginnen. Laatste slot(s) zullen snel gevuld zijn.
Het is meer een lobby browser al zeg ik het zelf. Dus hetzelfde als in L4D1, wat je wel kan doen, in beide, is je console openen en openserverbrowser intikken. Zo krijg je alle servers te zien.
Kleine toevoeging hierop, want movo geeft beetje onduidelijk aan.

Via het menu kun je niet in een serverbrowser komen. Absoluut niet jammer, want in plaats daarvan hebben ze een lobby/game browser in de game gestopt. Hierbij kun je in één oogopslag zien welke lobby's er zijn en welke games er zijn.

hier een duidelijk voorbeeld:

http://www.sharestuff.nl/img/poe8f0cexa/snapshot0000.jpg

Zeer positieve toevoeging.
ziet er allemaal goed uit, alleen heb ik qua games weinig met zombies en dergelijke, dus zal geen game voor mij zijn helaas ookal ziet het er netjes uit.
Je voelt eigenlijk niet dat het zombies zijn. 'T zouden evengoed geile vrouwen kunnen zijn en jij speelt Brad pitt, Bono, Johnny Dep en Orlando Bloom.
en dan gezellig met zn allen die geile vrouwen....uit elkaar slachten en knallen...ik weet betere dingen met geile vrouwen als je het nie erg vind :)
Strict gezien zijn het ook geen zombies maar "infected", mensen die geinfecteerd zijn met een virus dus :)

28 days later maar eens kijken ;) Die film en dit spel zouden elkaar met wat kleine aanpassingen zo perfect aanvullen.
Afgelopen weekend dit spel uitgebreid op een LAN met wat vrienden gespeeld :) . Was erg vermakelijk.

De demo was matig, aangezien het alleen de campaign liet zien terwijl de sterke punten toch wel de versus en scavenge modi zijn, en daarnaast liet het ook nog eens 1 van de mindere mappen zien.

Mijn eerste indruk was dat dit best een DLC voor deel 1 had kunnen wezen. Ik ben nog steeds van mening dat ze een hoop content hadden kunnen gebruiken in 1 (eigenlijk alles afgezien van de nieuwe gore), maar aangezien het spel 2 keer zoveel content heeft als in deel 1 toen het uitkwam kan ik ook begrijpen dat ze dat niet gratis ter beschikking willen stellen.

Wat ze heel goed hebben gedaan is het fenomeen in deel 1 waar mensen gewoon op een kluitje in een hoekje gingen zitten tegengaan met de spitter, charger, jockey (vooral de jockey vind ik persoonlijk fantastisch) en de momenten waar een alarm aangaat en dat je dan ergens anders het weer uit moet zetten, wat inhoud dat je constant in beweging moet blijven als je wil overleven.

[Reactie gewijzigd door pica op 2 december 2009 09:31]

met hoeveel mensen kun je de co-op doen?
Ik lan vaker met een paar vrienden, maar dan moet het met 5 of 6 man te doen zijn...
4 man voor coop en survival, 1 persoon per survivor (4 survivors dus) en als je een versus of scavenge pot doet, 8 man, 1 persoon per survivor(4) en special infected(4).
Met 5 of 6 man is het een stuk minder leuk.

[Reactie gewijzigd door pica op 2 december 2009 13:08]

Waarom is verslavend een - punt ?
of is dat als een soort grapje bedoelt ?

@ hierboven, ja.

[Reactie gewijzigd door Zuurstok op 2 december 2009 09:06]

Als je kijkt staat het bij zowel + als -

Kan best begrijpen dat andere personen het eerder een minpunt vinden dan de speler zelf (lees: moeder de vrouw)
+1Anoniem: 261379
@Lauwes2 december 2009 17:17
Mijn vriendin is anders, net als ik, redelijk verslaafd aan deze game :P En ze wil natuurlijk altijd de chick spelen, zowel in L4D 1 als 2 kan je een vrouwlijk karakter kiezen.

Maar ik snap de + - natuurlijk wel ;)
Voor ons is het een ++

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261379 op 2 december 2009 17:17]

You lucky bastard hahaha veel plezier gewenst!

Ik ga hem ook zeker weer kopen grandioos spel, we zijn zeker 2 dagen bezig geweest om alles op expert uit te spelen! Op LAN echt geweldig:P Je moet echt goed samenwerken. We hadden ook als handicap dat we met z'n 3'en alles op moesten lossen (bot gekicked die zitten alleen maar in de weg) Na een tijdje krijg je overal handigheidjes in zoals dat je langs een 'Witch' moet rennen ipv sneaken. Of dat je de tank met een Molotov in de fik kan zetten en gewoon weg moet rennen.
Zeker een aanrader en anders download je toch gewoon de demo. Ook al is deze wel heel erg kort :O. Geeft meteen een goed beeld van het spel(Ook al moet ik bekennen dat ik alleen deel 1 heb).
make a educated guess

lijkt me trouwens een super vet spel, binnenkort maar ff halen

[Reactie gewijzigd door Patrickkkk op 2 december 2009 09:13]

over educated gesproken: aN educated guess.
Neen, het is 'an' wanneer het volgende woord begint met een klinker (of klinkt als ene).
Dus 'a guess' en 'an educated guess' .
Als je een grammar nazi wil verbeteren, maak het dan niet fout. :)
Het klinkt nog stommer om iemand te verbeteren terwijl je geen gelijk hebt. Als een noun wordt vooraf gegaan door een adjective, wordt het adjective gebruikt om a danwel an te bepalen. Het is dus wel degelijk AN educated guess.
Zie bv. [url="http://owl.english.purdue.edu/owl/resource/540/01/"]hier[/url

[edit] had reactie van DonPr0n niet gezien..

[Reactie gewijzigd door Roxsman op 3 december 2009 08:08]

Verouderde graphics? Ze kunnen toch prima mee? Vooral de hard rain campaign, maar zeker ook swamp fever ziet er toch prima uit. Sowieso, liever goede gameplay dan goede graphics :)
Ik snap het ook niet helemaal. Ziet er prima uit. Stuk beter dan L4D1, vooral als je kijkt naar vuur en explosies. Bomen en bosjes bewegen wat het ook een stukje levendiger maakt. Al met al, goede graphics!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True