Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Een blik op de Qnap NMP-1000 nas/mediaspeler

24-11-2009 • 10:14

57

Multipage-opmaak

Inleiding

Qnap is vooral bekend van zijn nas-systemen, waarbij tot soms wel acht schijven in een behuizing kunnen worden geplaatst. Met de NMP-1000 bewandelt Qnap echter een andere weg. Het apparaat is primair een multimediaspeler en biedt ruimte voor slechts één 3,5"-harddisk. Qnap heeft de speler echter van diverse typische nas-functies voorzien, waardoor de NMP-1000 meer te bieden heeft dan de doorsnee mediaspeler - op papier althans.

Om te kijken hoe dit 2-in-1-concept in de praktijk presteert, koppelden we de Qnap NMP-1000 aan ons netwerk en aan een hd-televisie. Wilde Qnap te veel door twee apparaten in één behuizing te stoppen, of is Qnap in zijn opzet geslaagd en biedt de gecombineerde functionaliteit van de NMP-1000 werkelijk meerwaarde binnen de almaar uitdijende markt van mediaspelers?

Qnap NMP-1000

Prijzen en specificaties

Merk en type
Merk Qnap
Productserie Nvt
Type NMP-1000
Afspeelmogelijkheden
Chipset Sigma Designs SMP8635
Videocontainers

avi, mpeg/mpg, vcd (iso, mpg, nrg), dvd (vob, ifo, iso, nrg), wmv, asf, tp, ts, trp, m1v, m2v, m4v, m2p, m2t, m2ts, bdmv, mts, mov, mp4, rmp4, mkv, tod, mod, 3gp

Videocodecs

mpeg1/2/4, h.263, h.264, vc-1, wmv9

Ondertitelformaten srt, sub, smi, txt, ass, ssa, sub (met idx)
Audioformaten

flac, wav, wma, aac, pcm, ac3, mpa, dts, ogg

Beeldformaten

jpeg, bmp, png

Output-resoluties tot en met 1080p
Features
Netwerkprotocollen tcp/ip, http, cifs/ smb, nfs, afp, ftp, ddns, dhcp client, bittorrent
Firmware-updates handmatig
Aansluitingen
Video 1x hdmi 1.3a; 1x composiet, 1x component, 1x s-video
Audio 1x analoog rca, 1x s/pdif optisch, 1x s/pdif coaxiaal
Data 1x 10/100/1000Mb-ethernet; 2x usb 2.0 (host); 1x usb 2.0 (slave); 1x sata (intern), 1x esata
Afmetingen en gewicht
Lengte 204mm
Breedte 176mm
Hoogte 62mm
Gewicht 0,7kg

Exterieur en aansluitingen

De NMP-1000 heeft ten opzichte van veel andere mediaspelers een chique uitstraling. Opvallend op de voorzijde is het statusdisplay, waarop negen alfanumerieke tekens kunnen worden weergegeven. De informatie op het display is afhankelijk van de functie van het apparaat op dat moment. Wordt een film afgespeeld, dan toont het display de speeltijd van de film; werkt de NMP-1000 als nas-systeem, dan toont het schermpje een indicatie dat het apparaatje in nas-modus is gezet.

Qnap NMP-1000 Qnap NMP-1000 Qnap NMP-1000 Qnap NMP-1000 Qnap NMP-1000

Aan de zijkant van de behuizing kan een plastic afdekklepje worden verwijderd, waarna een slede voor een 3,5"-harddisk uit het apparaat kan worden gehaald. De sata-harddisk kan dan vastgeschroefd worden, waarna het geheel eenvoudig in de behuizing wordt geschoven. Daarna hoeft alleen nog het klepje terug op zijn plaats te worden geklikt. In al zijn eenvoud is deze methode om een harddisk in een mediaspeler te plaatsen een van de meest prettige die wij tot nu toe zijn tegengekomen. Een kleine fan moet het binnenwerk koel houden. In de praktijk maakt de ventilator vrijwel geen lawaai, zodat deze niet snel als storend zal worden ervaren.

Qnap heeft niet bezuinigd op de beschikbare aansluitingen. Alle gangbare analoge aansluitingen uitgezonderd scart zijn aanwezig, en ook een hdmi 1.3-uitgang ontbreekt niet. Verder is er zowel een optische als een coaxiale s/pdif-uitgang beschikbaar. Wie een extern opslagmedium aan de NMP-1000 wil hangen, heeft de keus uit een esata-poort en de twee beschikbare usb-aansluitingen. Het kastje communiceert met het netwerk en internet via een gigabit-ethernetaansluiting.

Qnap NMP-1000 Qnap NMP-1000 Qnap NMP-1000

De afstandsbediening heeft een onlogische indeling. Zo is de pauzeknop te ver van de play-knop geplaatst. Ook voelt de remote een beetje goedkoop aan; de toetsaanslag daarentegen is in orde.

Nas-functionaliteit

Het in gebruik nemen van de NMP-1000 - waarbij de opstarttijd met een kleine minuut aan de lange kant is - verloopt zeer eenvoudig. Wie snel de belangrijkste instellingen wil veranderen, doorloopt de quick-configuration-modus; na zes eenvoudige stappen, waaronder de initialisatie van de ingebouwde harddisk, is de nas-functie gebruiksklaar. Een handige functie in het setup-menu is het automatisch uitschakelen van de harddisk na een bepaalde periode van inactiviteit. De standby-modus treedt in werking na een door de gebruiker in te stellen tijdsverloop, dat ligt tussen 10 minuten en een uur.

Qnap NMP-1000 webinterface en tools Qnap NMP-1000 webinterface en tools Qnap NMP-1000 webinterface en tools Qnap NMP-1000 webinterface en tools Qnap NMP-1000 webinterface en tools Qnap NMP-1000 webinterface en tools Qnap NMP-1000 webinterface en tools

De webinterface die toegang tot de diverse nas-functies biedt, vertoont een manco dat veel Aziatische producten helaas hebben: een matige afwerking van de gui. Met name de grafische vormgeving is ondermaats, wat onder andere tot uiting komt in onduidelijke iconen. Verder is helaas gekozen voor de oude v2.0-interface, en niet voor de met Ajax verrijkte versie 3 die in veel andere Qnap-apparatuur is te vinden. Beheermogelijkheden zijn er echter voldoende; er kunnen bijvoorbeeld tot 128 users worden aangemaakt, tezamen met maximaal 32 gebruikersgroepen.

Qnap NMP-1000 webinterface en tools Qnap NMP-1000 webinterface en tools Qnap NMP-1000 webinterface en tools

De Qget-tool voor Windows is prettig in gebruik; de gebruiker kan er vanaf zijn desktop direct torrents naar de bittorrent-client van de NMP-1000 mee doorsturen. Behalve met bittorrent kunnen bestanden ook binnengehaald worden met het http- of ftp-protocol. De Qnap-finder maakt het mogelijk om op het lokale netwerk naar Qnap-apparaten te zoeken en verbindingen via ftp of samba te leggen. Ook kan met enkele klikken een share op de NMP-1000 aan een drive-letter worden gekoppeld, het admin-scherm worden geopend en diverse diensten worden opgestart. De tool werkt eenvoudig en is doeltreffend.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Over de netwerkprestaties zijn we minder te spreken. Wanneer we een ftp-sessie opzetten, behalen we ondanks de gigabit-ethernetpoort bij het up- en downloaden een schamele 4,3MBps. Een upload-thread extra levert 5MBps op en daarmee is de rek eruit. Via samba presteert de NMP-1000 nog slechter: boven de 4MBps komen we niet uit. De relatief trage Sigma-processor is vrijwel zeker de oorzaak van deze belabberde doorvoersnelheden. Via de usb 2.0-aansluiting gaat het een stuk soepeler; hierbij behalen we een gemiddelde doorvoersnelheid van 23MBps.

Media afspelen

Terwijl de webinterface van de nas-functionaliteit geen schoonheidsprijs zal winnen, is de gui van de speler zelf keurig verzorgd. Bovendien kan er snel door de menu's gebladerd worden, consistent met de pijltjes naar links en rechts: een verademing, omdat menig mediaspeler met een ondoordachte en houterige menustructuur kampt. Helaas kunnen er geen Nederlandstalige menu's worden getoond; een klein minpuntje.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Wanneer we de speler voorzien hebben van de laatste firmware - 1.1.3 om precies te zijn - starten we de testcyclus met onze bonte verzameling mediabestanden. In tegenstelling tot de problemen die sommige gebruikers hadden met 24fps-video's, wist de NMP-1000 deze probleemloos af te spelen. Ook problemen die de speler met sub/idx-ondertiteling zou hebben, kwamen wij niet tegen. Vermoedelijk is dit te danken aan de sinds de release bijgewerkte firmware.

Alle sd- en hd-formaten worden door de NMP-1000 zonder problemen geslikt, en er is ondersteuning voor downmixing van dts, dts-hd en ac3 beschikbaar. Bij een dvd-image in iso-formaat lopen we echter tegen een probleem aan: de mediaspeler blijft bij het hoofdmenu hangen. Bovendien blijkt de seekfunctie onhandig te werken. Op de afstandsbediening moet de tijd met de toetsen +/- worden ingevoerd, wat een omslachtige methode is. Bij de ondertiteling kan wel keurig de fontgrootte, -positie en -kleur voor de ondertitels worden bepaald, en kunnen losse ondertitelbestanden geopend worden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De NMP-1000 heeft ook de nodige functionaliteit in zich om internetcontent af te spelen. Filmliefhebbers zullen de feature waarderen om op de Apple-site hd-trailers te kunnen bekijken. De videostreams worden vlotjes ingeladen en de beeldkwaliteit is prima. Bovendien kunnen de trailers als http-download naar de harddisk worden weggeschreven. Deze feature functioneert ook in de YouTube-viewer.

Het tonen van foto's is redelijk goed uitgewerkt; zo kunnen er thumbnails worden getoond. Helaas worden deze niet gecached, zodat de speler deze steeds opnieuw moet aanmaken, vermoedelijk omdat de mediaspeler over slechts 256MB ram beschikt. Een slideshow kan ook in het hoofdmenu getoond worden. Verder is het mogelijk om foto's van Flickr op te vragen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Het tonen van het weerbericht, met een verwachting voor drie dagen, in combinatie met een satellietfoto van het Europese continent is aardig gevonden, maar uiteraard hebben wij Nederlanders - zeker in de herfst - liever een feed van de buienradar. Bij het afspelen van muziek komen we weinig verrassingen tegen: de basisfuncties zijn aanwezig en albumart is zichtbaar. Aardig is dat muziek ook in de achtergrond kan worden afgespeeld terwijl bijvoorbeeld een slideshow wordt getoond.

Conclusie en gallery

Qnap heeft met zijn NMP-1000 een apparaat op de markt gezet met zowel nas- als mediaspeler-functionaliteit. Voor een deel heeft deze ietwat gewaagde integratiepoging een aardig apparaat opgeleverd. De nas-functies zijn uitgebreid, het inbouwen van een harde schijf is kinderspel, de gui ziet er goed afgewerkt uit en de prestaties bij het afspelen van mediabestanden zijn door de bank genomen prima.

Toch zijn er overduidelijk minpunten. Door de trage processor van Sigma Designs presteert het apparaat ronduit slecht als we kijken naar de doorvoersnelheden die op een bedraad netwerk worden behaald. Hierdoor zal het Qnap-apparaat minder bruikbaar zijn voor bijvoorbeeld het opslaan van omvangrijke backups. Verder is de afstandsbediening niet echt prettig in het gebruik en ontbeert de firmware een Nederlandse vertaling.

Wanneer we naar de prijs kijken, die momenteel rond de 325 euro ligt, dan is de Qnap NMP-1000 zeker geen koopje te noemen. De koper krijgt voor dat bedrag een keurig afgewerkte mediaspeler, en moet de nas-functionaliteit vooral zien als een aardige extra, want als volwaardig nas-systeem kan de NMP-1000 nauwelijks worden beschouwd.

Met dank aan Wifimedia voor het beschikbaar stellen van de Qnap NMP-1000.

Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots Qnap NMP-1000 screenshots

Reacties (57)

57
57
43
2
0
8
Wijzig sortering
Google blokkeert vanaf 1 december mediaplayers om gebruik te maken van de youtube api's / workarounds om video af te spelen. Enkel de eigen flash interface zal gebruikt moeten worden (Youtube XL) en de bedrijven achter deze mediaplayers zullen een vergoeding moeten gaan betalen die volgens geruchten in de 7cijfers lopen.
“YouTube mentioned that they are only going to work with ’strategic partners,’ ” Limberis told Wired.com. “When asked what it would take to become a strategic partner, they said we would need to spend ‘multiple seven figures’ with them on advertising.”
De kans dat een NAS fabrikant deze stap gaat nemen acht ik bijzonder klein.
Daar komt nog bij dat de Sigma chipset voor zover bekend totaal geen ondersteuning heeft voor flash functionaliteit (nog afgezien van de beperkte html/css support van de browsers op sigma-based mediaplayers).
Gebruikers zouden hiervan op de hoogte moeten zijn aangezien de kans groot is dat de Youtube functionaliteit op een gegeven moment niet meer beschikbaar is, wat de waarde van het apparaat voor veel gebruikers drastisch verminderd.

bron (oa): http://www.wired.com/epic...yabas-as-allegations-fly/
Anoniem: 196662 @Mental25 november 2009 07:51
Dat wisten tweakers al.

Staat ook gewoon rechts bij gerelateerd nieuws...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 196662 op 24 juli 2024 22:56]

Had ik inderdaad niet gezien, neemt niet weg dat het handiger was geweest om dit in het artikel te vermelden ipv de youtube functionaliteit enkel aan te geven als feature.
Een player zou dat kunnen oplossen als er een embedded browser in zit (bijv Presto 2.3 van Opera) met flash-plugin.
Waarom nou weer geen draadloos internet? N-standaard en hop, overal in huis je films op tv en muziek op de speakers.
Dat klinkt in theorie prima, maar je draadloze verbinding gaat geen Full HD streams trekken. Muziek daarentegen is uitstekend geschikt om draadloos te streamen.
Onzin, 802.11g heeft een maximale doorvoersnelheid van 54mb/s, 802.11n tussen de 50 en de 144mb/s...voor het afspelen van een 1080p bluray heb je 'maar' 36mb/s nodig... want afspelen gaat zogezegd met 1x snelheid. Je kan dus prima fullhd streamen over een wireless netwerk, zolang de verbinding maar van goede kwaliteit is.
1× @ 36 Mbit/s (4.5 MByte/s)
2× @ 72 Mbit/s (9 MByte/s)
4× @ 144 Mbit/s (18 MByte/s)
6× @ 216 Mbit/s[1] (27 MByte/s)
8× @ 288 Mbit/s (36 MByte/s)
12× @ 432 Mbit/s (54 MByte/s)

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 24 juli 2024 22:56]

En zo lang je niet met te veel devices in het netwerk zit, en zolang je overhead van de stream niet al te groot is, zolang de buren de babyfoon niet aan zetten, en nog veel meer.

In de praktijk is full-hd over wireless (ook .n) niet vanzelfsprekend.
Doorgaans stream je toch alleen maar gecomprimeerde H264 streams? Die hebben hoogstens een bitrate 10Mbit/s.

Er zijn denk ik niet veel mensen met een blu-ray speler in hun pc en dat vervolgens als streambron willen gebruiken.
Anoniem: 209607 @kikibu24 november 2009 12:28
Alsnog is wireless nog lang niet zo betrouwbaar. Probeer jij maar eens door te spoelen of te skippen is een klein drama. Betrouwbaarheid neemt alleen maar verder af als beide devices op wireless zitten. Maargoed, het was wel degelijk een pluspunt geweest als dit beide opties had aangeboden, net als een PS3 zowel Wifi-G als bedraade connecties heeft.
.g en full HD werkt gewoon niet. Ook niet in een lab-opstelling (alle omstandigheden ideaal). Bij .n kun je aardig wat full HD kijken zonder horten en stoten, maar foutloos gaat het niet werken.
Van fullHD weet ik het niet, maar ik kan prima 720p x264 filmpjes op mijn laptop kijken, die via 54G aan mijn router is verbonden... de film staat opgeslagen op de externe schijf die via esata aan mijn htpc is verbonden, en die is weer op de 100mbit poort van de router aangesloten :)

Of Transformers 2 met een bitrate van 6,7 mbit/s ook zou werken weet ik niet... maar dat hoeft voor mij ook niet, zo'n film kijk je lekker op de tv.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 24 juli 2024 22:56]

mwah, de 1080P versie van Lord of the rings die ik heb tikt regelmatig de 20Mbit aan, en dat vindt mijn draadloze N netwerkje niet zo leuk. Als ik via ftp download kom ik makkelijk aan meer throughput, maar waarschijnlijk is de doorvoer niet stabiel genoeg, en dan krijg je haperingen. Hoe dan ook, draadloos netwerk kan voorlopig nog niet tippen aan bedraad netwerk, alhoewel het soms wel erg handig kan zijn.

Aan de andere kant, zo'n spelertje als deze zet je toch op een vaste plek, dus dan is het ook niet een probleem om even een utp kabeltje te trekken lijkt me. Ik heb gewoon een utp kabeltje vanuit de meterkast door de muur getrokken. Daar zie je niets van, en dan hapert het tenminste nooit (of iig niet door het netwerk).
Het gaat niet om de theorie, maar om de praktijk.
Ik heb een enkele laptop via wifi op een N netwerk, toen ik probeerde een full hd film te streamen was de snelheid toch echt de bottleneck, 3 seconden goed, halve seconde bufferen. Overigens had ik veel minder, maar toch nog problemen via een gigabit netwerk, dus wellicht is mijn NAS ook een oorzaak. hoe dan ook, full hd via wifi gaat hier niet goed genoeg.
Anoniem: 196662 @RoBBS25 november 2009 07:42
Ja maar je zegt al zelf dat het wss niet aan je wifi ligt. Hier werkt dat gewoon dus dat het niet gaat is maar zever. Zorg dan gewoon voor goed spul als je iets wil doen.
De 54Mbit/s van 802.11g is geen doorvoersnelheid!

De 54Mbit/s van 802.11g geeft de theoretische bandbreedte aan van het radiokanaal. Daarnaast werkt het protocol half-duplex, er kan dus niet tegelijkertijd verzonden en ontvangen worden. Dit betekent dat je overhead krijgt (omschakeltijd tussen zenden/ontvangen).

Mijn persoonlijke ervaring is, dat als je in de buurt van de 22Mbit/s doorvoersnelheid komt op 802.11g dat je absoluut in je handjes mag klappen. Dat is dan met 1 geisoleerd AP en 1 draadloze client.

Voor meer info: wiki artikel
@JBokma :FOUT, wireless G heeft een max bandbreedte van 54mb /2 dus 27mb
Alsof je met Wifi niet de snelheden kan bereiken welke de ethernet poort niet ook al kan bereiken. 5MB is 40Mbit. Het wel of niet kunnen streamen over het netwerk heeft bij dit apparaat niet zo zeer met het type connectie te maken. Het apparaatje zal eerder stotteren omdat hij de transfer uberhaupt niet zou aankunnen. Maar er is maar weinig media, zoals andere mensen al noemen, die boven een bitrate van 40Mbit uit komt.

Dus bedraad (gigabit, lol!) of draadloos maakt helemaal niks uit.

@thanatos; wifi zou dan wel misschien een meerwaarde op dit apparaat kunnen hebben, maar qua snelheid heeft wifi-N geen meerwaarde op dit apparaat. De processor kan het toch niet aan.
Maar voor een hd film heb je ook helemaal geen 40mbit nodig...
Ehm.... Ik zeg toch helemaal niks over het wel of niet 40Mbit nodig hebben voor een HD film? Het enige wat ik er al over zeg is:
Maar er is maar weinig media, zoals andere mensen al noemen, die boven een bitrate van 40Mbit uit komt.
Ik stel mij toch beetje vragen bij die doorvoersnelheden.

Neem nu dat een ftp-sessie lukt aan 5MB/s. Als je dan dit apparaat gebruikt om video te streamen vanop een server. Dan gaat het toch nooit lukken om 1080p video te decoderen?
Ik ben al HD video tegengekomen aan 30Mbps. Dus de zwakke processor moet dan én de stream binnenhalen én die stream decoderen.

Dat kan toch niet lukken of zie ik iets over het hoofd? Ik zie niet echt dat het afspelen van content over het netwerk getest is.

disclaimer: ik weet dat ik waarschijnlijk sommige termen niet correct gebruikt (zoals 1080p video enz.)
Ik ben al HD video tegengekomen aan 30Mbps. Dus de zwakke processor moet dan én de stream binnenhalen én die stream decoderen.
Die 30Mbps die je noemt is de decoded stream. Decoding is dus al gebeurd.
uhm, dat is dikke onzin. Reken even mee:

1080P --> 1920x1080 ongeveer 2MP

elke pixel is 32bit --> 4bytes, dus ongeveer 8MByte/frame

24 frames /s --> 192Mbyte/s, dus ongeveer 1534 Mbit/s na het decoden, en dan heb ik gemakshalve de audiostream niet meegerekend.
Een film van 8500MB die twee uur duurt bijv. Dat komt neer op 68Gb. Deel dat door 7200 seconden en je komt op 9,4Mbps. En ze zijn inderdaad soms nog veel groter, hoewel 30Mbps wel heel ernstig groot wordt.
30Mbit/s is dat... en de FTP zal 5Mbyte/s zijn. Dat komt neer op 40Mbit/s en dat komt dus wel goed :)

Desondanks heb ik ook geregeld films gezien die de 40+Mbit/s halen en dat wordt krap!
Die 'zwakke' processor is wel relatief hoor. Eigenlijk is het een grafische processor die gemaakt is voor het decoderen en afspelen van content.

Dezelfde processor wordt gebruikt voor zaken waarvoor die eigenlijk niet gebouwd is: renderen van html pagina's, file management, nas functionaliteit... Het is dus niet verwonderlijk dat net daar de performance iets lager ligt...

In theorie is het mogelijk om HD content te streamen via wireless. In praktijk kan SD content zonder problemen gestreamed worden. Voor HD content kies je toch beter voor een bedraad netwerk.
Waarom toch altijd die vraag naar opgeleukte web interfaces bij netwerk apparatuur?
Ajax maakt een hoop compatibiliteit stuk en voegt niets toe...en tis nog een aanslag op de meestal niet zo krachtige processor ook...
Geef mij maar een simpele webinterface die gewoon werkt hoor.
Dit soort apparatuur word namelijk ook wel eens bedient met browsers op mobiele apparaten of bijvoorbeeld tvs.....die zijn niet zo uitgebreid.
Anoniem: 320176 @buzzin24 november 2009 16:08
AJAX maakt niks stuk met een fatsoenlijke browser, dan is er gewoon niet goed getest.
Bovendien heeft het _NIKS_ te maken met de processor van de server, het is denk ik zelfs zo dat als de server alleen maar af en toe een JSON string hoeft te sturen in plaats van een complete HTML-interface, dat dat best eens lichter kan zijn.
Ehm, ook de ontvangende kant kan wel eens een licht apparaat zijn he?
Ook daar moet de processor het afhandelen en bij een mobieltje of tv zijn die niet altijd even rap.
Verder werkt AJAX altijd natuurlijk, zijn nog nooit problemen geweest.... :O
Het oog wil ook wat - je koopt een apparaat van ruim 300 euro, en dan wil je dat de fabrikant er ook op alle fronten aandacht aan besteed heeft. Van buiten ziet 't apparaat er prima uit - waarom niet diezelfde zorg voor de software? Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Verder spreekt de review over verwarrende iconen in de interface - dat beinvloedt dus rechtstreeks de werking die je op het oog hebt...
Hmm... zeker aan de dure kant. Een Synology NAS samen met een losse media-speler zijn zeker goedkoper dan deze. Als dan de performance van het netwerk deel niet echt goed is, dan denk ik niet dat Qnap veel van deze apparaten zal verkopen. Je wilt immers niet een NAS waar je maar met 4 MBps naar kan schrijven...
Mwah....
Dat denk ik niet.
Ik heb zelf een Synology DS207+ en Popcornhour NMT A110 staan en die combo gaat meer dan het dubbele over deze combinatieprijs heen.
Moet ik wel zeggen dat daar 2 Seagate server schijven van 400Gb per stuk ook bij zitten.
en ik heb een Readynas duo en een playon!HD en die combo zit zonder schijven ook in deze range maar dan wel met 30mb/s schrijven.

Ik vraag me sowieso af hoe deze speler het doet t.o.v. de playon!HD, die kun je ook als NAS gebruiken (incl torrents) en kost maar 150,-. Tuurlijk zitten daar niet de hogere NAS functies op, maar als je overweegt om zo'n 2 in 1 apparaat te kopen, dan ben je niet op zoek naar een echte NAS.
Dat deze mediaspeler aan de dure kant is is logisch, maar om nou als vergelijking een totaal andere opstelling te geven gaat ook weer net te ver he ;).

Je kunt als voorbeeld beter een Xtreamer en een Synology nas met 1 schijf (DS109j) pakken om qua apparatuur en prijs rond dezelfde combo uit te komen.
ik detecteer een ventilatortje - mijn huidige, bijna 7jaar oude tvix is net zo groot en heeft ook zo'n kleine fan die irritant hoorbaar is bij minder luide passages in een film.
Zalman FanMate er tussen zetten en je bepaald zelf hoeveel herrie de fan maakt!
Anoniem: 142728 24 november 2009 10:45
In hoeverre is een Mediaspeler nu belangrijk als een televisie DNLA heeft, zoals bijv. LED TV's van Samsung. Heb je dan niet genoeg aan een NAS met daarop de bestanden?
Een DLNA tv kan niet alle bestanden afspelen die jij hebt.
Dan moet je gaan converteren of een mediaspeler gebruiken
Anoniem: 320176 24 november 2009 16:02
Mijn HTPC heeft mij 200 euro gekost, en dan hebben we het over een AMD X2 245, een Asus mATX moederbordje, en een Antec 2480 kast, waar de voeding al in zit. RAM en een disk had ik zelf al, maar hadden voor 70 euro bij elkaar gescharreld kunnen worden, aangezien mijn data op een NAS staat geen grote disk vereist.

Voordelen:
- PC dus je kan kiezen voor MediaPortal, XBMC, Linux, Windows, enz. Je bent vrij in je keus.
- Eventueel afspelen van DVD of Blu-ray mogelijk met een BD-drive
- 120mm fans dus geen gejank van zo'n klein irritant fannetje, maar een onhoorbare woesj
- Netwerkperformance: het ding trekt gigabit wel dicht hoor :)
- Met RAM en HDD gewoon nog dik 50 euro goedkoper dan het ding hierboven

Ik zie dus niet goed wat je hier mee zou willen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 320176 op 24 juli 2024 22:56]

dit apparaat gebruikt waarschijn 10Watt, jouw HTPC een stukje meer. Wel netjes dat je met budget onderdelen Gbit dicht kunt trekken. Maar kost ook redelijk wat meer werk, systeem in elkaar zetten, OS + applicaties installeren, testen. Als je daar een dagje mee zoet bent had je ook dit apparaat kunnen kopen ;)

Aan de andere kant is het natuurlijk ook mooi om een systeem zelf op te zetten, dan ben je ultiem flexibel in je configuratie.

Ik heb zelf een HDX-1000, die doet alles afspelen van het netwerk, heeft geen fans, dus stil, was ook nog goedkoper dan 200 euri, en ik kon hem uit de doos halen, aansluiten en gaan ;) Hangt er dus heel erg vanaf wat je er mee wilt doen.
Simpel om te kopen en simpel om te gebruiken.

Zoveel inbeeldingsvermogen vergt het toch niet om eens als gemiddelde mens te denken :/
Niet helemaal eerlijk qua vergelijk.

Je rekent je NAS niet mee in de kostprijs, dat zijn ook vaak prijzige kastjes. Verder heeft een kastje als QNAP of HDX vaak een externe voeding, waar helemaal geen fan op/aan zit. In jouw pc-kastje wel... dus ondanks jouw 120mm fan heb je sowieso een fan extra draaien van je voeding.... :)

Tot slot, over het gigabit dichttrekken....je moet dan wel een ontzettend dikke NAS hebben en ook een *hele* snelle single-disk. Misschien haal je het met een raptor, maar dan ben je meer centjes kwijt. Andere optie is een Raid-0, maar dat kost je ook meer centen.

Tot slot heb je toch een wat grotere kast dan mijn HDX-1000...waardoor het niet mooi in mijn meubel past. Het oog wil ook wat :)

Je idee is goed/leuk, maar de vergelijking is wel een beetje krom :)

[Reactie gewijzigd door EnigmA-X op 24 juli 2024 22:56]

Als ik deze review zo lees dan vraag ik me echt af wat de toegevoerde waarde is t.o.v. een Popcorn Hour bv. (behalve dan de display en wat extra aansluitingen). de A-110 heb je voor minder dan €200,- en heeft ook (beperkte) NAS functionaliteit. In de review zie ik verder geen punten die voor mij de extra €150,- kunnen rechtvaardigen.
Leuk apparaat maar toch heb ik het gevoel, "waarom nou niet meteen goed?" (voor wat betreft de combinatie Mediaspeler met NAS).
Voor dit geld moet dat toch wel kunnen?

Ik wacht een volgende generatie af, hopelijk doen ze het dan zoals gehoopt/verwacht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.