Door Marc Rademaker

Redacteur

Fractal Design: Define R2, minder is meer?

Conclusie en gallery

De eersteling van Fractal Design heeft een aantal sterke punten, zoals zijn strakke uiterlijk en hoge functionaliteitsgehalte, en het feit dat er aan stoffilters is gedacht. De zwarte binnenkant speelt ook een rol, terwijl de honingraatgrilles, die afgedekt zijn met geluidswerend materiaal, en de meegeleverde fancontroller voor extra krediet zorgen.

Daartegenover staat dat we de R2 een tikje te krap vinden, waarbij we wel aantekenen dat we er een high-end systeem in hebben gepropt, met een van de grootste koelers en langste videokaarten die er te koop zijn. De gaten voor het kabelmanagement zijn te klein, maar verder kunnen we niet gek veel aanmerken op de behuizing. De R2 doet alles wat hij moet doen, en inderdaad maakt de behuizing weinig geluid, terwijl er voldoende airflow is. Verder is de kast zwaar, maar daardoor ook stevig. De bouwkwaliteit is in orde, al zouden de zijkanten misschien iets beter moeten aansluiten op de bovenkant.

De R2 Define weet de Antec P183 niet af te troeven, maar is wel een goedkoper en kleiner alternatief. Rond de 80 euro is er wel aardig wat concurrentie, zoals de NZXT Hush of de Element S, maar de Define R2 weet zich wel te onderscheiden met zijn sobere uiterlijk en de aandacht voor details. De Define R2 is een goede kast voor een redelijke prijs, maar steekt niet met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2 Fractal Design: Define R2

Reacties (96)

Wijzig sortering
Mooie review.

Ik ben sinds gisteren ook in het bezit van deze kast.
Als aanvulling op de review het volgende:

De ruimte tussen de rechterzijkant en het chassis (waar je de kables weg werkt) is nogal krap. De rechterzijkant is moeilijk te sluiten als er kabels liggen.
De opening voor de retensionmodule is m.i. verkeerd geplaatst. De retension module van een Gigabyte P35 mobo verdwijnt gedeeltelijk achter het staal.
Het principe van deze trillingsreductie van de harddisk heeft als nadeel dat de harddisk zijn warmte niet kwijt kan aan het chassis. De kast trilt niet, dus het principe werkt. (4 hd's gemonteerd).

Het grootste nadeel (hopelijk tijdelijk) is: DE STANK. Er komt een irritante petrolium geur uit de kast. Dit komt van het isolatiemateriaal rondom in de kast. De geur is zo irriterend dat het op mijn keel is geslagen. De pc staat nu uit te dampen in de garage.

Heeft iemand ervaring hoelang dit duurt voordat deze stank is gereduceerd tot een acceptabel niveau?
Ziet er goed uit. Had overigens persoonlijk een HDD bay vervangen door een FDD. Vind ik toch een minpuntje..
Waarvoor heb je een FDD nodig? Toch niet om RAID drivers tijdens de installatie van Windows toe te voegen?
Dat geheurd tegenwoordig met een beetje USB drive... En anders kan je op die plek altijd nog een Card-reader kwijt.
Een kast die nu geïntroduceerd wordt heeft inderdaad geen floppy's nodig. Beetje toekomstgericht, er hoeft toch ook geen ondersteuning te zijn voor antieke moederborden etc?
Dus geen FDD maar ruimte voor een cardreader!
Er zit dus al een FDD bay in, maar dan ten koste van één DVD bay. Één DVD-brander is IMHO wel genoeg en als je zo aan de voorkant 2*120mm fans kwijt kan is het het voor mij waard.
mooi kastje, kan alleen maar toejuichen dat bedrijven zulke kasten maken =D
goede eerste poging van een nieuw bedrijf, hopelijk blijven ze zulke strakke kasten maken want houd niet van de zogenaamde gamercase's
Mee eens. Strak en weinig poespas is een stuk mooier dan allerlei rare vormen van zo'n gamerscase. Snap overigens ook niet waarom bedrijven niet eerder met dit soort designs zijn gekomen. Antec P183 komt in de buurt natuurlijk, maar vind deze toch net even iets strakker.
De Cooler Master CM690 is ook een aardige gamerskast, maar net zo ideaal als deze al zeg ik het zelf. De HDD's zijn bij mij namelijk ook gekeerd, en heel makkelijk eruit te halen met een schuif.

Verder is dit ook echt een gave en nette kast, maar houd toch net iets meer van een beetje minder strakke en chicce uitstraling. Doe mij maar gewoon een 'gamerskast' met wat ledjes en een raampje... ;)

Het lijkt me trouwens wel irritant dat je het deurtje moet opendoen voordat je cd drive open kan!
Anoniem: 262143
28 oktober 2009 22:51
Ziet er wel een degelijk kast uit.
Maar welk nut hebben die 2 fans vooraan als je de kast sluit?
er kan dan toch helemaal geen lucht door?
iemand hier beweert dat er gaatjes zijn die dat regelt.. ik zie niets
die fans vooraan zijn gewoon 100% nutteloos.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 262143 op 28 oktober 2009 23:05]

Als je goed kijkt zie je dat het deurtje iets uitsteekt en er zich van boven naar beneden (aan de zijde waar zich ook de opening om het deurtje te openen bevind ) een spleet bevind en denk dat daar dus de lucht doorkan dus lijkt me wel dat die 2 fans wat doen.

Daarnaast zie je dat de fans verzonken zijn en het lijkt me dat die sleufjes aan de zijkant naast het deurtje ook zorgen voor de flow naar de fans.
:)

Mocht de reviewer met de kast niets meer doen mag hij hem hier wel stallen :P

[Reactie gewijzigd door Read op 29 oktober 2009 09:16]

Als je een foto met een zijaanzicht neemt zie je direct achter het deurtje over de volledige hoogte horizontale sleufjes van ca. 1 cm breed, daar trekt 'ie de lucht door naar binnen.
Wel bijzonder veel keurig geplaatste hdd houders... Voor mij een ideale kast!
Inderdaad dat vind ik ook een van de sterke punten die mij erg aanspreken. Altijd maar die shitload aan onzinnig 5.25 inchers. Ik heb heb er maar 1 nodig.
Ik daarentegen gebruik er 2, 1 voor mijn DVD-ROM en 1 voor m'n DVD-Writer. De ROM is gemiddeld sneller dan de writer. Als ik dan ook nog een cardreader wil gebruiken, dan kan deze kast al niet meer dienen.
Ieder zo zijn eigen voorkeur.
Is het minimalte snelheidsverschil tussen een DVD-ROM en een DVD-write dan zo belangrijk voor u? Met wat voor toepassingen merkt u dit verschil? Uiteraard is het uw eigen keus maar ik ben gewoon erg benieuwd waar in je dit zou kunnen merken, het installeren van een programma zou maar secondes sneller moeten zijn dan op een writer.
offtopic:
Neen, er is een beduidend verschil tussen beiden, vooral in de tijd tussen de lade te sluiten en het aan de data kunnen. Ook voor games die eisen dat de originele CD in de speler zitten werkt de ROM sneller.
Voor die tweede reden vindt ik een tweede speler ook handig. Indien in drive 1 een schijfje zit dan kan ik drive 2 gebruiken indien ik ook een ander schijfe nodig heb voor weet ik veel wat.

In het artikel wordt trouwens ook gesproken over een fan controller. Waar moet die geplaatst worden? Komt die ook in zo'n 5,25" bay?
De fancontroller is zoals je op het plaatje onder de volgende link kunt zien, in een PCI bracket geplaatst.. ;)

http://www.fractal-design...ck_upper_right_system.jpg
Jup, maar dat is niet altijd even makkelijk ;)
Bij het 1 op 1 overzetten van een dvd is het wel zo handig om niet eerst de dvd over te moeten zetten naar de hdd, dat kan rechtstreeks als je twee odd's hebt. En ja, dat levert dan een behoorlijk snelheidswinst op van meer dan enkele seconden. O-)
Daarnaast werkt de ene persoon meer met schijfjes dan de andere. Als je veel moet wisselen zal een tweede DVD-ROM een uitkomst zijn. Overigens heb ik zelf ook niet voldoende aan 1 bay, waar moet ik anders mijn fan controller laten (nodig om te switchen naar volle snelheid van fans voor koelen van 5870 onder load).
Anoniem: 271454
@Xirt30 oktober 2009 16:33
Welke (custom) koeler heb je dan op de HD5870 zitten?
Als ze voor de hdd's nou eenzelfde ophangsysteem hadden geimplementeerd zoals bij de Antec Solo dan was dit de ideale kast geweest voor mij.
Het lijkt trouwens niet mogelijk om een fancontroller met uitstekende draaiknoppen in te bouwen? Zo te zien staat de deur helemaal tegen de externe drivebays aan als deze gesloten is.
Ikzelf heb een oude Antec Super Lanboy waarbij de disks ook overdwars worden geplaatst. Vind ik zelf juist ideaal omdat de kabels netjes aan de rechterkant van de kast weggestopt zijn. Daardoor heb je betere airflow tussen de disks en die blijven dan ook goed koel. Daarbij kun je omdat het net als deze kast allemaal trays zijn makkelijk disks toevoegen.

Waarom vind jij het ophangsysteem van de Solo beter?
Ik doelde niet op de dwars te plaatsen hdd's, maar op de manier van bevestiging. Bij de Solo kun je er namelijk voor kiezen om de schijven d.m.v. elastieken 'op te hangen' in plaats van ze vast te schroeven waardoor vibraties geminimaliseerd worden.
Dat valt bij deze kast zo te zien ook wel mee. De disken worden op rubber plaatjes bevestigd.. Zitten (in ieder geval bij mijn Antec) dan ook speciale schroeven bij die dus ook niet direct op metaal worden vastgezet...
Strakke kast! De geluidsdruk valt in mijn ogen wel wat tegen voor zo'n goed geïsoleerde kast. Hoe kan het dat de geluidsdruk idle meer is dan onder load? Waarschijnlijk moet dat andersom zijn.
De geluidsdruk kan haast niet laag uitvallen. Als de fans in het front-panel door een stofabsorberende laag, een intake rooster, de hoek om en een tweede minimale intake heen moeten zuigen, blijft er van je airflow bijzonder weinig over. Ik tel zelfs nog een derde rooster.

Als de fans daar doorheen zuigen moeten de fans of meer draaien of je houdt nauwelijks airflow over. Zet dan geen fans in je frontpanel zou ik zeggen.

Tweede onhandige punt. Hoe moeilijk kan het zijn om de USB-poorten 5cm uit elkaar te plaatsen ipv 0.1 nanometer. Wat is het probleem?? En waarom niet direct vier? Desnoods 0.1 nanometer uit elkaar, dan kan je toch altijd wel twee poorten gebruiken.

[Reactie gewijzigd door arnem_ op 28 oktober 2009 11:59]

Hoe groot zijn jouw USB sticks? Er passen echt wel twee van de oude garde in hoor. Of wil je per se twee USB-rocketlaunchers op je PC hebben?
Ik ben op zoek naar zo iets, alleen jammer dat hij zo klein is. De prijs is erg netjes...wie weet...
Jammer dat de voeding geen apart compartiment heeft, Corsair Obsidian 800D dan maar (en nog even wat geld bij-pinnen)

[Reactie gewijzigd door r.steenis op 28 oktober 2009 09:23]

Ik vraag me af waarom je voor de voeding een apart compartiment zou willen. De meeste voedingen zuigen immers toch de lucht van onderen aan, dus er is in feite al een apart compartiment. En als de voeding zijn lucht van onderen haalt, is een apart compartiment sowieso niet handig, aangezien de HDDs in datzelfde compartiment hun lucht dan niet kwijt kunnen.
Het is mogelijk dat als je kast rechtopstaat dat er een schroefje in je voeding valt (eigen ervaring ;) ). Vervolgens is het een hels karwei om dat schroefje eruit te halen zonder het garantie seal te verbreken :X
Hoe krijg je dat voor elkaar als de open kant naar beneden gericht is?
Hoop ik dat jullie een antec P183 als vergelijking (dus met de zelfde specs, i7 920, HD5870) kunnen toevoegen. Jullie beweren in de conclusie dat de Antec P183 niet slechter is dan deze kast maar hoe kan je dat beweren als je hier geen goede vergelijking van hebt?

Normaal vergelijken jullie meestal 2 systemen met elkaar, dat mis ik nu een beetje.
Maar dat is met een ander systeem. Dus het zou wel mooi zijn als hetzelfde systeem getest werd. Dán kun je pas echt vergelijken.
Ik heb zelf de P182. Ik zou wel eens willen weten of deze kast ook gebruik maakt van plastic palletjes om de zijpanelen vast te zetten. Die willen bij de P182 namelijk nog wel eens afbreken... ;P
Werkt het wel met 2 fans aan de voorkant en dan het deurtje dicht? :+
Ja dit werkt, dit word mogelijk gemaakt via het deurtje daar zitten allemaal openingen voor ventilatie.
als je goed naar fotos had gekeken . zie je dat de zij kant ventilatie gaten heeft. zuigt dus lucht van zij aan.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee