Meeslepend verhaal
PlayStations stoerste avonturier is terug! Nathan Drake stal de show in het in 2007 uitgekomen Uncharted: Drake's Fortune, en sindsdien wachten veel gamers smachtend op het tweede deel. Na elke beurs en speelsessie kon Uncharted 2 al rekenen op lovende kritieken, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. De jongere, hippere versie van Indiana Jones wacht een nieuw avontuur, inclusief nieuwe vijanden, nieuwe vrienden en de meest onvoorstelbare gebeurtenissen.
Getest op: PlayStation 3 (exclusieve titel)
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Uncharted 2: Among Thieves start als Drake ontwaakt in een treinwrak. Tijd om rustig bij te komen heeft hij niet: hij bloedt hevig, terwijl de trein langzaam de afgrond in glijdt, en de speler heeft geen idee waarin hij terecht is gekomen. Na wat geklauter begint het avontuur pas echt, als een flashback je terugvoert naar een moment vier maanden eerder, als Nathan wordt benaderd door zijn oude vriend Flynn, die naar eigen zeggen een monsterlijke klus heeft binnengehaald. Doelwit: een oude olielamp die schijnbaar van Genghis Khan is geweest. Het duurt niet lang voordat Drake, Flynn en Drakes 'friend with benefits' Chloe in de gaten hebben dat hun opdrachtgever achter de schatten van ontdekkingsreiziger Marco Polo aan zit, en achter de geheimen van het legendarische verloren koninkrijk Shangri-La.
Dubbelrol
Vanaf hier ontspint zich een verhaal dat zich makkelijk kan meten met het verhaal van welke andere game dan ook. Net als het originele Uncharted weet deel twee de speler enorm mee te slepen. Dit wordt vooral veroorzaakt door het prima tempo dat het spel weet vast te houden, en dat heeft voor een aanzienlijk deel te maken met de diverse plottwists in het verhaal. Toegegeven: een deel van die plottwists is best te voorspellen, maar desalniettemin passen ze goed in het verhaal. Vooral de dubbelrol van een van de dames in het spel is meer dan interessant en laat de speler - en Drake zelf - regelmatig gissen naar haar ware aard.
De kracht van het verhaal zit niet alleen in de plottwists. Sterke personages vormen de basis voor elk goed verhaal, en dat is in Uncharted 2 niet anders. Opvallend genoeg is het niet zozeer Drake die hierin het voortouw neemt. Het personage van Nathan Drake kwam wat ons betreft in de eerste Uncharted zelfs beter naar voren. In dat spel werd je als speler meer meegesleept in het karakter van Drake, die eigenlijk een ordinaire schatjager was, maar tegen wil en dank uitgroeide tot held door zijn vrienden te redden en de wereld te ontdoen van slechteriken.
Niet minder, wel anders
Die inwendige strijd is in Uncharted 2 veel minder aanwezig. Drake is nu een personage dat primair reageert op wat er om hem heen gebeurt. Hij begint als een van zijn rust genietende schatjager, laat zich verleiden tot een nieuwe klus, en wordt daarna heen en weer geslingerd tussen zijn instinct, Chloe en, jawel, zijn oude vlam Elena. Het maakt zijn personage niet minder interessant, maar wel anders. De personages komen het best tot hun recht in de dialogen. Deze zijn vaak zo sterk uitgewerkt dat je niet eens hoeft te weten dat Drake een verleden heeft met de anderen; dat is te proeven uit de toon die aangeslagen wordt. Hulde!
Gameplay
Het moge duidelijk zijn dat Uncharted 2: Among Thieves als geen ander spel wordt gedragen door het verhaal, en juist daarover willen we natuurlijk niet te veel verklappen. Gelukkig valt er veel meer te vertellen over Uncharted 2, toch? Nou, dat valt dus wel mee: 'Among Thieves' pakt het niet rigoreus anders aan dan 'Drake's Fortune', en dat is begrijpelijk. De besturing werkt, wat kleine verfijningen daargelaten, hetzelfde. Dit spel is het best te omschrijven als een nieuw hoofdstuk in de Uncharted-franchise. Meer van hetzelfde, zonder dat er een 'been there, done that'-gevoel bij komt kijken.
Boze tongen
Toch is 'meer van hetzelfde' precies datgene dat je wilt zien van Uncharted, temeer omdat het avontuur in het eerste deel volgens boze tongen veel te snel was afgelopen, al viel dat in de praktijk met ongeveer tien uur speeltijd best mee. De muggenzifters zullen dan niet veel beter te spreken zijn over deel twee, dat zich in tien tot twaalf uur wel laat uitspelen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Daarbij moet gezegd worden dat wij het spel op 'Easy' al bij vlagen vrij lastig vonden. Een stapje terug kan, maar dat is dan direct wel erg makkelijk op 'Very Easy', terwijl de twee niveau boven 'Easy' uiteraard voor nog meer uitdaging zorgen.
De moeilijkheidsgraad gaat overigens gaandeweg omhoog, en dat zorgde bij ons af en toe voor opgetrokken wenkbrauwen. Het is natuurlijk niet zo vreemd dat een spel moeilijker wordt naarmate je verder komt, maar het verhogen van de moeilijkheidsgraad kwam op ons bij vlagen wat kunstmatig over. Het leek alsof bepaalde vuurgevechten met opzet zeer pittig zijn gemaakt, omdat de speler anders te snel door het spel heen zou rennen. Zo gebeurde het ons meerdere malen dat we een bepaald stuk meer dan tien keer moesten spelen, wat het spelplezier op dat moment niet ten goede komt.
Slimmere oplossingen
Deze kleine momentjes van frustratie wegen echter bij lange na niet op tegen de rest van de gameplay. Uncharted 2: Among Thieves speelt heerlijk. Call of Duty-spelers zullen even moeten wennen aan de lay-out van de schouderknoppen - ja, dat ging ook hier even mis - maar daarna denk je niet meer na bij de besturing en is het genieten geblazen. Uncharted 2 weet de speler vast te houden door prima variatie aan te brengen in de gameplay. Je kunt weliswaar elke vijand te lijf gaan door direct te schieten, maar op veel plaatsen is er ruimte voor slimmere oplossingen. Denk daarbij aan explosieve goedjes in de buurt, of aan de mogelijkheid om een aantal vijanden in stilte uit te schakelen alvorens het vuurgevecht losbarst.
Hierbij zul je al snel merken dat de kunstmatige intelligentie van de vijanden die je tegenkomt sterk verbeterd is. In Uncharted: Drake's Fortune liepen vijanden weliswaar ook al rond, maar kwamen ze vaak wat doelloos over. Nu beschikken ze over veel meer tactieken om Drake uit zijn dekking te dwingen. Zo gebeurde het ons dat er een soldaat met een shotgun op ons af kwam, terwijl een ander een granaat gooide om ons achter de dekking vandaan te krijgen... lastig!
Naast het vechten speelt ook puzzelen weer een grote rol in Uncharted 2. Evenals in deel één zal Drake een aantal puzzels moeten oplossen met behulp van zijn dagboek, waarin de nodige hints staan. Dit is vaak niet al te moeilijk, al zul je af en toe goed moeten kijken om de juiste symbolen en plaatjes met elkaar te matchen. De puzzels zorgen voor een avonturiersgevoel; het maakte Drake tot meer dan simpelweg een ventje dat heel veel vijanden neerschiet.
Spectaculair
De actie en de puzzels worden af en toe afgewisseld door specifieke andere passages. Zo is Drake een meer dan begenadigd klimmer, en daar maakt het spel uiteraard gebruik van. Zo is er een level waarin je voornamelijk bezig bent met het beklimmen van een berg. Dit kan na een tijdje wat eentonig worden, maar de manier waarop dat level in elkaar zit is ingenieus genoeg om je aandacht vast te houden. Verder springt Drake van vrachtwagen naar vrachtwagen en neemt hij plaats achter luchtafweergeschut, in gevecht met een helikopter. We kunnen ons minder spectaculaire gameplay voorstellen!
Graphics en multiplayer
De gameplay en het verhaal worden ondersteund door een zeer sterke audiovisuele presentatie. De soundtrack doet zijn werk, maar het zijn toch vooral de graphics die de show stelen. Uncharted: Drake's Fortune zag er al prachtig uit en Uncharted 2: Among Thieves doet er nog eens eens schepje bovenop. Het spel ziet er fenomenaal uit, of je nu kijkt naar de character models, hun animaties, de effecten of de adembenemende omgevingen: alles is even luisterrijk uitgewerkt. Toegegeven, soms storten gebouwen wat ongeloofwaardig in elkaar, maar als je dat als minpunt wilt noemen, ben je echt aan het zoeken geweest.
Veel makkelijker is het om de pluspunten van de graphics in kaart te brengen. De omgevingen zijn het bekijken waard, maar vooral in de details scoort Uncharted 2 hoog. Zo vertoont de kleding van de personages realistische effecten van water en sneeuw, en valt de kleding 'los' om de lichamen van de personages. Verder zijn de gezichtsanimaties prima gedaan en ziet ook het water er prachtig uit. Nee, we kunnen niet veel games noemen die grafisch aan Uncharted 2 kunnen tippen.
Divers
Het leuke van de graphics is dat het spel nergens concessies doet, ook niet in de multiplayer-modus van het spel. De verschillende spelmappen zien er even goed verzorgd uit als de rest van het spel. De speelvelden zijn uiteraard gelimiteerd in grootte, maar dat geldt niet voor de vergezichten, de animaties en al het andere dat van Uncharted 2 een prachtig spel maakt. De speelvelden zijn overigens zeer divers, en allemaal gebaseerd op levels uit de singleplayer. Ook die mogen nog genoemd worden; we zijn een aantal levels tegengekomen waarin het leveldesign zonder meer een pluim verdient, ook al komt daar vaak veel klimmen en klauteren bij kijken.
De multiplayer biedt voornamelijk bekende spelmodi, of varianten daarop. Helaas hebben we deze spelmodus nauwelijks kunnen testen, op een aantal speelsessies op gamebeurzen na. Het meest opvallende aan de multiplayer-modus is dat de gameplay uit de singleplayer erg goed is overgenomen. Waar Drake het in de singleplayer moet hebben van zijn vermogen tot klimmen en klauteren, en dankbaar gebruikt maakt van de omgeving dankzij het dekkingssysteem, daar werkt dit precies zo in de multiplayer. Dat zorgt voor aardige situaties, waarbij je bijvoorbeeld aan een straatlantaarn hangt terwijl vijanden onder je door rennen; niet iedereen kijkt naar boven tijdens het schieten...
Beter totaalplaatje
Naast de uitstekende multiplayer-modus, die overigens van downloadable content voorzien zal worden, biedt Uncharted 2 een co-op modus. Ook deze levels zijn gebaseerd op de singleplayer-modus, al speel je nooit de feitelijke singleplayer-modus in co-op; het zijn altijd apart opgezette levels, geschikt voor maximaal drie personen. Ook deze modus hebben we nauwelijks kunnen testen. De aanwezigheid van de multiplayer- en de co-op modus zorgt er echter wel voor dat Uncharted 2 als totaal beter uit de verf komt dan het eerste deel, dat in feite na één keer uitspelen zijn gebruiksduur er al op had zitten.
Conclusie