Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Nokia N900: Linux-bak op zakformaat

24-10-2009 • 11:38

231

Multipage-opmaak

Inleiding

De N900 is een keerpunt in de geschiedenis van Nokia. Voor het eerst brengt de Finse fabrikant een smartphone uit die gebaseerd is op een Linux-besturingsysteem. Maemo werd weliswaar al gebruikt op de internettablets van Nokia, maar nog nooit op een smartphone.

Nokia N900

Het moet gezegd dat deze move van Nokia op z'n minst voor een deel uit nood geboren is. Symbian was tot een paar jaar geleden top-of-the-bill, maar Nokia is sinds de release van de N95 steeds verder achterop geraakt bij de concurrentie. In een wereld van iPhone, Android en WebOS doet het aloude Symbian weinig sexy en haast antiek aan. Daar komt bij dat Symbian bij velen niet als bijzonder gebruiksvriendelijk bekend staat.

Die tot voor kort weinig innovatieve houding neemt overigens niet weg dat Nokia in Nederland en veel andere landen nog altijd met afstand marktleider op het gebied van smartphones is. Nog altijd meer dan eenderde van de verkochte smartphones is een Nokia. HTC volgt op respectabele afstand; Blackberry en iPhone hebben een marktaandeel dat tussen de vijftien en twintig procent ligt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Prijzen en specificaties

Merk en type
Merk Nokia
Productserie N-series
Type N900
Form factor
slider
Besturingssysteem Maemo 5
Taal Nederlands
Processor en geheugen
Cpu Texas Instruments Omap 3430
Snelheid 600MHz
Geheugenkaarttype (gsm) Secure Digital Micro
Ram
256MB + 768MB swap
Intern geheugen (pda/gsm) 32GB
Kleur
Kleuren zwart
Gewicht en omvang
Gewicht 181g
Lengte 111mm
Breedte 59mm
Dikte 18mm
Accu
Gesprekstijd onbekend
Stand-by-tijd onbekend
Accu-capaciteit 1320mAh
Netwerk
Mobiele netwerken gsm, edge, gprs, umts, hsdpa, gps, bluetooth, wifi
Verbinding (wifi) 802.11b, 802.11g
Frequentiebanden (gsm/umts) 850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz, 2100MHz
Functies
Berichten sms, e-mail
Verbindingsmogelijkheden
Verbinding (telefoon) bluetooth 2.0, usb 2.0
Beeldscherm
Schermresolutie 800x480
Schermdiagonaal 3,5"
Camera
Resolutie 5 megapixels
Multimedia
Audioformaten aac, aac+, mp3, wav, wma
Videoformaten h.263, h.264, mpeg4, wmv

De hardware

Chipset

De Nokia N900 wordt van processorkracht voorzien door een Omap3430 van Texas Instruments: een Cortex A8-processor op een ARMv7-core. De kloksnelheid van 600MHz is weliswaar niet veel hoger dan de 528MHz van de Qualcomm Msm7201a-chipset, die gebruikt wordt in bijvoorbeeld de Sony Ericsson Xperia X1 en de HTC Touch Pro2, maar de nieuwere core van de Omap-chipset levert veel meer prestaties per klokcyclus. Nokia zelf beweert dat de N900 per saldo zelfs twee keer zo snel is als de N97, met zijn 434MHz ARMv6-core-chipset.

De chipset zit in het toestel afgeschermd: een gesoldeerde metalen behuizing maakt het onmogelijk een blik op de chipset te werpen. De reden voor deze ontwerpkeuze is onduidelijk: andere chips in het toestel zijn wel makkelijk zichtbaar te maken.

Ook opvallend aan deze chipset is de stevige gpu: de PowerVR SGX met een kloksnelheid van 430MHz. Deze gpu is relatief krachtig ten opzichte van de cpu, waardoor de N900 met veel eyecandy kan worden uitgerust zonder dat daarmee de prestaties en snelheid van het toestel in het gedrang komen.

De chipset ondersteunt ook vfp voor de uitvoering van floating point-berekeningen. Hierdoor kunnen graphics veel vloeiender worden weergegeven, al blijkt dat niet altijd uit de benchmarkresultaten.

De gpu ondersteunt ook OpenGL ES 2.0, de meest geavanceerde techniek voor 3d-graphics die op dit moment op smartphones te vinden is. Andere toestellen die de nieuwe OpenGL ondersteunen zijn de HTC HD2 en de iPhone 3GS. Daarnaast beschikken ook de Sony Ericsson Satio en Samsung i8910 HD, beide op Symbian, over deze 3d-techniek. Beide modellen zijn echter uitgerust met dezelfde Omap-chipset als de N900.

Nokia N900 binnenkant Nokia N900 binnenkant

Geheugen

Met het geheugen van de N900 is iets bijzonders aan de hand. Het werkgeheugen bedraagt 256MB, wat niet weinig is, maar ook weer niet bijzonder veel. Wat echter wel opvallend is, is dat de N900 daarnaast nog 768MB aan swappable werkgeheugen heeft, waardoor het geheugen dat aan open applicaties toegekend kan worden, ongeveer 1GB is.

Het swappable geheugen is hard nodig ook: 256MB is voor Maemo 5, met zijn op multitasking gerichte interface, echt niet genoeg. Het minimaliseren van applicaties betekent namelijk niet dat er iets stopt: in de taakbeheerder zijn kleine live previews te zien, en daarin blijven bijvoorbeeld flash-toepassingen op websites gewoon doorwerken; dat vréét werkgeheugen.

Toetsenbord

De N900 heeft bijna hetzelfde toetsenbord als de N97. Net als de N97 telt het toetsenbord drie regels, waarbij de cijfers dus onder functietoetsen staan. Een d-pad voor de pijltjestoetsen ontbreekt: de pijltjestoetsen zijn normale toetsenbordtoetsen.

Nokia N900

Het ontbreken van een d-pad lijkt in eerste instantie misschien wat pover, maar blijkt in de praktijk juist een voordeel te zijn. Het toetsenbord zit op de N97 erg naar rechts, waardoor typen met de linkerduim lastig is. Dat is op de N900 niet het geval: daarop kunnen veel letters met beide duimen worden bereikt.

Erg hinderlijk bij het toetsenbord van de N97 is de spatiebalk: die is relatief klein en zit aan de rechterkant van het toetsenbord. Dat is bij de N900 weliswaar ook zo, maar omdat de pijltjestoetsen bij dit toestel aan de rechterkant zitten, zit de spatiebalk iets meer naar het midden. Door deze kleine ontwerpwijziging typt het N900-toetsenbord veel prettiger.

Toch blijft het een priegelig toetsenbord. Daar komt bij dat de toetsen dicht op elkaar zitten. Een toetsenbord zoals dat van de HTC Touch Pro2, met aparte toetsen die op een diagonale manier op de behuizing zitten, zou veel handiger zijn geweest. Ook zit de bovenste rij toetsen te dicht op de bovenkant, wat typen lastiger maakt.

Verder had Nokia beter wat meer ruimte voor het toetsenbord kunnen reserveren. De slider opent tot ongeveer de helft van het toestel, terwijl bij concurrerende toestellen er veel meer ruimte is onder de slider. De ruimte wordt nu slecht benut; Nokia zal daar bij het ontwerp wel een reden voor gehad hebben, al blijft ons onduidelijk welke.

Ondanks de verbeteringen ten opzichte van het N97-toetsenbord blijft er dus veel te wensen over. Overigens heeft Maemo ook een virtueel toetsenbord aan boord, dat standaard uitgeschakeld staat. Het virtuele toetsenbord is groot genoeg voor het invoeren van korte teksten, maar omdat het een apart invoervenster opent, raakt de gebruiker al snel het overzicht kwijt als er lange teksten of veel velden ingevuld moeten worden.

Nokia N900 binnenkant Nokia N900 binnenkant Nokia N900 binnenkant

Slider

Het slidermechanisme in de N900 werkt zonder veer. De slider wordt op zijn plaats gehouden doordat aan de uiteinden van de sleuf een gat zit, waar de slider als het ware in valt. Het voordeel is dat er geen veren zijn die stuk kunnen gaan, waardoor de slider onbruikbaar wordt. Het bijbehorende nadeel laat zich raden: de N900-slider voelt minder solide aan dan een slider met veren.

Dat is te merken in het dagelijks gebruik. De Samsung Omnia Qwerty, die met twee krachtige veren vastzit, voelt veel sterker aan. Door het gebrek aan een veer kan de slider in de N900 'terugvallen' als het toestel rechtop wordt gezet, al zal dat in de praktijk niet vaak voorkomen.

Nokia N900 binnenkant

Uiterlijk

Om maar met de deur in huis te vallen: de N900 is de walrus onder de smartphones. Zelfs voor een smartphone met uitschuifbaar toetsenbord is het toestel aan de dikke kant. Daarnaast voelt hij zwaar aan. Omdat de vormgeving niet veel van de omvang verbloemt, noemt iedereen die hem voor het eerst in handen krijgt, vooral 'groot'.

Dat wil niet zeggen dat de N900 door iedereen dan ook automatisch lelijk gevonden wordt. Met zijn zwarte, minimalistische design spreekt het toestel veel mensen aan. Het toestel oogt donkerzwart glanzend aan de voorkant en mat lichtzwart aan de achterkant.

Achterkant N900

De N900 is een slider: door het toestel aan de linkerzijkant naar beneden te schuiven, komt een fysiek qwerty-toetsenbord tevoorschijn. Het toestel heeft veel weg van de N97, die sinds deze zomer in de winkels ligt. Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen tussen de twee in design en uiterlijk.

Het meest in het oog springende verschil is het ontbreken van de aanraakgevoelige toetsen onder het scherm. De N900 is primair niet als telefoon bedoeld en de bel- en ophangknoppen zijn daarom weggelaten. Ook de derde aanraakgevoelige knop is verwijderd, om het toestel een stukje korter te kunnen maken, ondanks dat het scherm even groot is als dat van de N97. Een ander verschil zit in het toetsenbord, zoals in de vorige pagina aangegeven, in het toetsenbord, waarbij het ontbreken van een fysiek d-pad bij de N900 het opvallendste verschil is.

De onderkant - bij veel andere smartphones zou dat de rechterzijkant heten, maar zowel de hardware als software is overduidelijk ontworpen om het toestel in landscape te gebruiken - is minimalistisch: knoppen ontbreken. Wel zit aan de onderkant de stylus verborgen.

De bovenkant is des te drukker: daar zitten van links naar rechts de volumeknoppen, de Aan/Uit-knop en de cameraknop. Aan de rechterzijkant zit de ingang voor data-overdracht en het opladen, en aan de linkerzijkant is een 3,5mm-ingang te vinden. Aan beide zijkanten zit bovendien een speaker.

Nokia N900 Nokia N900 Nokia N900

Accu

De accu in de N900 is een BL-5J met een capaciteit van 1320mAh. Dat is een stukje minder dan de 1500mAh-accu die in de N810 zat. Daar komt nog bij dat de N900 een snellere processor heeft én verbinding maakt met telefonienetwerken gsm en 3g. Bovendien is de software ingericht op multitasking en zware taken. Er viel daarom te vrezen dat de accu van de N900 geen dag mee zou gaan.

Dat bleek bij onze testen nog wel mee te vallen, maar de veelgebruiker hoeft niet te verwachten dat de accu een halve week mee kan zonder opgeladen te worden. Het toestel moet elke nacht wel aan het elektriciteitsinfuus, en bij intensief gebruik kan het zijn dat de N900 al voor het einde van de dag aan de lader moet.

Bereik en gesprekskwaliteit

De N900 is een internettablet waar gsm en 3g aan toegevoegd zijn. Door het ontbreken van een hardwarematige belknop zou je denken dat het lastig is om 'gewoon' te bellen, maar niets is minder waar. Een druk op de Aan/Uit-knop geeft een dropdownmenu met diverse opties, waaronder ' telefoon'. Bovendien staat standaard een bel-snelkoppeling op een van de homescreens.

Het bellen met de N900 gaat prima, maar de geluidskwaliteit is niet helemaal dezelfde als die van bijvoorbeeld de N97. De microfoon lijkt wat gevoeliger te zijn voor achtergrondgeluid, iets dat het bellen in de trein of auto lastiger maakt.

Het bereik van de Maemo-smartphone is heel behoorlijk, en te vergelijken met dat van smartphones van bijvoorbeeld HTC, maar vergeleken met bijvoorbeeld de N97 is het bereik van de N900 een tikkeltje minder.

interface interface

Maemo

Maemo 5 is de doorontwikkelde versie van het OS dat eerder al op de internettablets van Nokia stond. Er zijn echter grotere verschillen tussen Maemo 4 en 5 dan het bescheiden cijfersprongetje doet vermoeden. Niet alleen is er een telefoonfunctie toegevoegd, de hele interface is op de schop gegaan. De iconen doen nu denken aan die van Symbian S60 en de interface moest worden aangepast aan het scherm: de N900 heeft een 3,5"-scherm, een stuk minder groot dan de schermen van de internettablets.

Maemo is ontwikkeld voor internettablets en is nog niet dusdanig uitontwikkeld om het een volwassen smartphone-OS te mogen noemen. De meest hinderlijke beperking is dat vrijwel alle software uitsluitend werkt in landscape-modus: alleen de telefoon-applicatie kan in portrait worden bediend. Nokia heeft beloofd om dat met een firmware-update eind dit jaar aan te gaan passen. Ook bleek het niet meer mogelijk om na de installatie van bepaalde bestanden door het menu te scrollen.

De N900 die we ontvingen voor deze review, was voorzien van een voorlopige versie van de firmware, en dat bleek ook wel. Tijdens de intensieve testperiode liep het toestel enkele keren vast, ook als standaardapplicaties als Ovi Maps werden opgestart.

Homescreens

Centraal op de N900 staan vier homescreens. Daarop kunnen snelkoppelingen worden geplaatst naar programma's, browserfavorieten of widgets, zoals op het homescreen van de N97. De widgets die ervoor beschikbaar zijn, zijn vooralsnog beperkt. Er zijn in totaal vier homescreens; wisselen kan door een veegbeweging te maken. Informatie over de tijd, accustatus en een aantal andere belangrijke zaken, staan linksboven altijd in beeld.

De gebruiker kan zaken aan het homescreen toevoegen door op een widget te drukken en vast te houden. Vervolgens kunnen items verplaatst worden. Toevoegen kan door midden bovenin het scherm op een knop te drukken; dat opent een menu met de keuze uit de diverse zaken die op de homescreens geplaatst kunnen worden.

Het toevoegen, weghalen en ordenen van widgets gaat relatief eenvoudig, maar niet zo makkelijk als bijvoorbeeld op de HTC Hero. Wel doet de N900 het hier een stuk beter dan de N97, waar het aantal widgets beperkt was en de layout vast lag. Widgets kunnen elkaar overlappen en zijn transparant, wat meer vrijheid geeft bij het indelen van de homescreens. Die widgets kunnen ook gedownload worden. Op het moment van de review waren bijvoorbeeld al een weer-widget en een kalenderwidget te downloaden.

Nokia N900 interface Nokia N900 interface interface interface interface

Structuur

De knop die altijd links bovenin staat, geeft rechtstreeks toegang tot het dashboard, waarop live previews staan van alle open vensters. Het dashboard heeft als bijzonderheid dat het geen thumbnails zijn, maar verkleinde versies van de vensters. Een flash-animatie op een website blijft dus gewoon doorlopen wanneer het venster is verkleind. Als een filmpje wordt afgespeeld, stopt dat wel in het dashboard.

Nokia N900

Pas door nog een keer op de knop linksboven te drukken, komt de gebruiker in het hoofdmenu terecht. Dat wil zeggen: bij een zestiental snelkoppelingen. Voor de rest van de programma's moet dan nog op 'Meer' worden gedrukt, de laatste snelkoppeling rechtsonder in het menu.

Nokia zal hiervoor gekozen hebben om gebruiker ertoe aan te zetten om de mogelijkheden van het toestel beter te gebruiken: door het vele klikken zullen gebruikers snel geneigd zijn snelkoppelingen op het homescreen te plaatsen en dingen open te laten staan, omdat dashboard makkelijker te bereiken is.

Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface

Toch is de methodiek niet handig: het vereist simpelweg te veel stappen om even iets te starten. Een rechtstreekste snelkoppeling van het bureaublad naar het hoofdmenu zou hier de oplossing zijn geweest, maar die is niet aanwezig.

Wel valt op dat de performance van de interface vele malen beter is dan die van Symbian-toestellen. Wachten hoeft zelden tot nooit en de interface ziet er vrij vloeiend uit. Desondanks zijn er zo veel grafische effecten ingebouwd, dat de krachtige chipset wel eens moeite heeft om het bij te houden, vooral bij het wisselen van homescreens. Dat was iets waar ook de HTC Hero in de eerste firmware moeite mee had.

In alle applicaties is een standaardinterface te zien. Linksboven staat de knop die toegang geeft tot het dashboard. Daarnaast staat info over de status van het toestel, zoals netwerkverbinding en accu. Centraal bovenin zit een brede knop met de applicatienaam. Daarop klikken geeft een menu met opties.

Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface

Maemo kent geen Terug-knoppen. In plaats daarvan moeten gebruikers tikken op een deel van het scherm waar het menu zich niet bevindt. Dat klinkt in eerste instantie ingewikkeld, maar is na een paar minuten gewend.

Gemiste gesprekken en nieuwe berichten of e-mails worden weergegeven in het multitaskvenster. De bijbehorende applicatie, bijvoorbeeld de mailclient, wordt bij het binnenkomen van een nieuwe e-mail geactiveerd. Omdat een previewvenster met nieuwe melding geel is, valt die op tussen normale vensters.

Applicaties

Applicaties voor Maemo kun je op twee manieren verkrijgen. De eerste is de Ovi Store, die ook Maemo-applicaties zal gaan opnemen. De Ovi Store was er al sinds dit voorjaar voor Symbian-applicaties en is op dit moment nog niet open.

Ook staan er enkele standaardapplicaties op, zoals een kalender. Die werkt goed en de interface is overzichtelijk. Het invoeren van een nieuwe gebeurtenis wijst zich vanzelf. De kalender zou, net als de contactpersonen en e-mail, gesynchroniseerd moeten kunnen worden met Exchange, maar dat is tijdens het reviewen niet gelukt.

Er zijn meer standaardapplicaties aanwezig: zo vinden we een pdf-lezer, en office-viewer en een rss-applicatie, die als widgets op een homescreen kunnen staan. Uiteraard is Ovi Maps ook present.

Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface

Internet en multimedia

Browser

De browser van Maemo is gebaseerd op Mozilla en doet in wel heel veel opzichten denken aan Firefox 3.5. De Maemo-browser is veel beter dan die op Symbian S60-toestellen. Hij rendert de pagina's correct en relatief snel, en is prima te bedienen. De interface is duidelijk en overzichtelijk.

Toch zitten er een paar verborgen touchfuncties in: een veeg naar links met de vinger geeft direct toegang tot de laatst bezochte pagina's, die als thumbnails worden weergegeven. Door aan de linkerkant van het scherm van links naar rechts te vegen, wordt een cursor weergegeven. Die maakt het mogelijk om in een pagina te bewegen zonder dat de pagina zelf bewogen wordt. Zo kan ingezoomd worden op Google Maps zonder dat de pagina door veegbewegingen verschoven wordt.

De browser is gebaseerd op Mozilla, en dat blijkt uit diverse zaken. Ten eerste is er een add-on-manager die wel heel sterk lijkt op die van Firefox. Add-ons zijn er echter nauwelijks voor te krijgen, maar bijvoorbeeld Adblock is er al wel. Ten tweede meldt de browser zich als Firefox 3.5 in de user agent: om die reden krijg je vrijwel altijd de desktopversie van een site te zien. Tweakers.net is een uitzondering, omdat onze site de N900 als smartphone detecteert en hem vervolgens de zwaarste versie van de mobiele site voorschotelt: de A-klasse.

We durven de Maemo-browser de beste browser te noemen die tot nog toe op een smartphone is verschenen. Op het gebied van snelheid kan hij de iPhone weliswaar net niet verslaan, maar wat betreft de ondersteuning voor webtechnieken als flash en ajax voelt de Maemo-browser meer als een desktopbrowser aan dan de mobiele Safari of Opera Mobile.

Maemo browser N900 Maemo browser N900 Maemo browser N900 Maemo browser N900 Maemo browser N900
Nokia N900 interface Nokia N900 interface

Multimedia

De N900 onderscheidt zich op nog een punt: het is een goede multimediatelefoon. Voor multimedia is een 5-megapixelcamera aanwezig, een mogelijkheid tot het maken van video-opnames op een resolutie van 848x480 bij 25fps, een 3,5mm-jack en stevige speakers.

De cameramodule - dezelfde als die in de N97 - presteert prima voor een telefoon. Hij heeft autofocus en er valt lang niet zoveel in te stellen als op cameratelefoons als van Sony Ericsson, LG of Samsung. Toch zijn de plaatjes goed. De kleuren komen meer dan redelijk over en de foto's zijn scherp genoeg.

Fotosample N900

De videocamera heeft een vrij hoge resolutie en framerate voor een telefoon: de resolutie ligt veel hoger dan bijvoorbeeld bij HTC-smartphones. De iPhone 3GS heeft ongeveer dezelfde resolutie, al ligt de framerate van de iPhone-opnames hoger. Toch levert de N900 geen indrukwekkende prestaties. Bewegende objecten komen niet vloeiend in beeld en het geheel is niet scherp.

Ook is er een muziekspeler aanwezig, die fijn werkt en muziek automatisch vindt. Daarnaast is er onder meer een rss-lezer en fotogalerij aanwezig. De muziek kan beluisterd worden met de meegeleverde headset, maar ook met alle andere standaardheadsets: de Nokia N900 heeft namelijk een 3,5mm-plug. Voor het opladen van de accu en het overdragen van data zit er een micro-usb-poort op het toestel.

Speaker N900De speakers van de N900 zijn een aparte vermelding waard. Ze zitten aan beide zijkanten van het toestel en behoren tot de beste die we tot nog toe op een smartphone zijn tegengekomen. Ze klinken luid en laten het geluid goed horen.

Is het echt Linux?

Debian

Maemo 5 heeft een Linux-kernel en is gebaseerd op Debian. Vanwege dat laatste zou het in theorie mogelijk zijn om allerhande software die draait op Debian ook op de N900 te zetten.

Zoals eerder gezegd legt Nokia daar geen enkele restrictie op: gebruikers hoeven geen jailbreaks uit te voeren om root-access te krijgen. Integendeel, Nokia heeft een X-Terminal-applicatie meegeleverd om het installeren van applicaties wat makkelijker te maken.

Repository's

Hoewel Maemo ook een Ovi Store gaat krijgen, zijn er veel applicaties te verkrijgen via repository's. Dat gebeurt via Toepassingsbeheer, een applicatie die voorgeïnstalleerd staat.

De enige repository die officieel voor Maemo 5 te verkrijgen is, is Extras-Devel, die via deze link op de N900 geïnstalleerd kan worden. Nadat een repository is gedownload, moet die nog even geactiveerd worden in het menu. Daarna wordt de catalogus bijgewerkt en kunnen de applicaties in de repository worden gedownload.

Repository aanzetten Repository aanzetten Repository aanzetten

De applicaties die in de repository zitten, verschijnen als mogelijke downloads in de lijst. Hoewel er geen manier is om te achterhalen hoeveel het er zijn - behalve handmatig tellen uiteraard, kunnen gebruikers nu al honderden applicaties downloaden. Dat zijn overigens geen applicaties die je in Apples App Store of Android Market zal tegenkomen. Er zijn desktopwidgets, plugins en ssh-clients, maar Twitter-applicaties of scheetprogramma's kom je nog niet tegen. In de repository is duidelijk dat Maemo 5 nog een proeftuin van ontwikkelaars is.

Nokia N900 interface Nokia N900 interface

Uiteraard hebben we geprobeerd repository's die voor Linux bedoeld zijn op de N900 te krijgen. De voor ARM gecompileerde repository's zouden gewone Linux-applicaties naar de N900 kunnen brengen. Dat hebben we vooralsnog niet aan het werk gekregen: de repository's geven een foutmelding dat 'het vernieuwen is mislukt'. Van voor Maemo samengestelde repository's lukt het wel om te vernieuwen via apt-get-updates.

Root-access

Een van de eerste dingen die je in een Linux-systeem wil doen is root-access verkrijgen. Dat is niet standaard, maar kan makkelijk worden bereikt. Om root-access te krijgen tot de N900 heeft de gebruiker een applicatie nodig met de naam OpenSH, die met geactiveerde repository's in Toepassingsbeheer te downloaden is.

Daarna is root verkrijgen ontzettend simpel: het invoeren van het commando 'sudo gainroot' in X-Terminal is genoeg. Met root-access kan werkelijk alles aan de software worden aangepast.

X-Terminal

Applicaties

Enkele Linux-applicaties zijn al geport naar Maemo, wat het mogelijk maakt om dingen te doen die niet veel smartphones goed kunnen. Zo bleek het mogelijk om via Transmission in de repository twee torrents te downloaden van The Pirate Bay. Bij het klikken op een torrentlink stelde de browser automatisch de vraag of die link in Transmission geopend moest worden.

Ook applicaties als Midnight Commander draaiden zonder enig protest op de N900. Applicaties kunnen ook geïnstalleerd worden via apt-get in X-Terminal. Via ssh zijn ook bijzonder leuke dingen mogelijk, maar daar komen we in een blogpost op terug.

Opvallend is ook dat de N900 schijnbaar ondersteuning heeft voor een floppy-drive: in de root is een floppy-drive te vinden. Jammer genoeg is het Nokia, ondanks de grootte van de N900, niet gelukt het toestel van een floppy-ingang te voorzien.

Stoeien met Maemo Stoeien met Maemo Stoeien met Maemo

Prestaties

Eigenlijk is de N900 met geen enkele andere smartphone te vergelijken. Maemo 5 is een nieuw platform op de smartphonemarkt, waardoor er geen toestel is dat we tegenover de N900 kunnen zetten. Daarom moeten we het voorlopig doen met onderstaande tests, die op elke smartphone uitgevoerd kunnen worden en een kleine indicatie geven van de snelheid van de chipset in combinatie met de software.

De N900 plaatst zich met zijn Texas Instruments Omap3430-chipset aan de bovenkant van de markt. De Omap3430 zit onder meer ook in de Palm Pre, Motorola Droid en Samsung i8910 HD. Met zijn Cortex A8-core en sterke gpu heeft de N900 behoorlijk wat power aan boord.

Opstarttijd in seconden (minder is beter)
iPhone 3GS
***
23,24
Samsung i8910 HD (Symbian)
****
25,41
Samsung Star (eigen OS)
****
28,92
Nokia N97 (Symbian)
*****
34,62
Nokia N900 (Maemo)
********
51,32
Samsung Omnia Qwerty (Windows Mobile)
********
57,11
HTC Hero (Android)
**********
68,11

De N900 nestelt zich in het midden van de door ons geteste toestellen. De N900 start sneller op dan de meeste toestellen met Windows Mobile en Android, maar minder snel dan Symbian en Samsungs eigen OS op de S5230 Star. De opstarttijd wordt bepaald door een combinatie van chipset en software: de i8910 HD heeft dezelfde chipset, maar start twee keer zo snel op. Dat wijst erop dat Maemo behoorlijk zwaarder is dan Symbian om op te starten.

Laadtijd Tweakers.net in seconden via wifi (minder is beter)
iPhone 3GS
**
4,37
Nokia N900 (Maemo)
***
6,02
Samsung i8910 HD (Symbian)
*****
10,25
Samsung Omnia II (Windows Mobile)
*****
10,30
HTC Hero (Android)
*****
10,60
Nokia N97 (Symbian)
*****
10,81
Samsung Omnia Qwerty (Windows Mobile)
******
12,31
HTC Touch Diamond (Windows Mobile)
**********
22,32

Uit deze test blijkt dat de Maemo-browser razendsnel is. Alleen de iPhone 3GS is een fractie sneller, maar omdat de N900 de pagina al laat zien en scrollbaar maakt voordat de site helemaal geladen is, voelt de N900-browser minstens zo snel aan. Voor deze test worden de pagina's geladen over dezelfde wifi-verbinding.

Fotosoftware opstarten en foto maken (minder is beter)
Samsung Star (3,2MP)
*******
5,35
Samsung Omnia Qwerty (5MP)
*******
5,65
HTC Hero (5MP)
*******
5,80
Nokia N900 (5MP)
*******
6,12
Nokia N97 (5MP)
********
6,34
Samsung i8910 HD (8MP)
**********
8,17

Met de fototest kijken we hoe snel een toestel een foto kan maken en die kan tonen. Voor deze test wordt de fotosoftware van het toestel opgestart vanaf het bureaublad, waarna een foto wordt gemaakt. De stopwatch wordt stilgezet op het moment dat het toestel de genomen foto weergeeft.

De N900 belandt bij deze test in de middenmoot, al moet gezegd dat er niet veel verschil zit tussen de diverse geteste toestellen. De Omnia Qwerty is met 5,65 seconden de snelste 5-megapixelcameratelefoon, maar de Hero en N900 doen er niet veel langer over.

Het bekijken van de fotogalerij gaat soepel, maar wie snel door zijn foto's heen scrollt, merkt dat het toestel moeite heeft om het bij te houden. Dat is, gezien de chipset met stevige gpu, opvallend. Toch trad hetzelfde effect op bij de i8910 HD, die met dezelfde chipset is uitgerust. De reden voor de traagheid is onduidelijk, want de iPhone 3GS, die een vergelijkbare chipset heeft, heeft geen moeite om plaatjes snel achter elkaar op het scherm te toveren.

Over het algemeen is de software snel, maar bij het openhouden van veel applicaties wordt de N900 wel iets trager. Vooral als er 3rd party-applicaties open staan die niet getest zijn door Nokia, kunnen er grote snelheidsverliezen optreden. Dat gebeurde onder meer bij Xchat en bij zware games, die openstonden in combinatie met webpagina's, een fotogalerij en Toepassingsbeheer.

Conclusie en gallery

De Nokia N900 is meer dan alleen een trendbreuk voor Nokia zelf: het toestel is een vernieuwing voor de hele telecommarkt. De N900 is de eerste smartphone waarop een open source desktop-OS draait: Nokia heeft geen beperkingen opgelegd en Maemo kan alles wat Debian ook kan. De grootste beperkingen zijn dan ook het scherm en de chipset.

Dat alles maakt dat de N900 een echte tweakerphone is: ssh, repository's, besturing met command-line: het kan allemaal op de N900. Daarnaast is Maemo 5 als OS fijn, helder, snel en mooi. Al is het nog niet echt afgerond voor smartphones, getuige het feit dat applicaties alleen nog in landscape werken.

Perfect is het toestel allerminst: waar de bugs in de software nog te fixen zijn met een nieuwe firmware, kan er niets aan veranderd worden dat de N900 dik en zwaar is. Bovendien is het toetsenbord priegelig en lijkt het goedkoop uitgevoerd, hoewel het typen na enige gewennig best redelijk gaat.

Of de N900 een aanrader is, hangt af van de technische interesse van degene die hem koopt. Voor tweakers die Linux fijn vinden, is de N900 gewoon de leukste smartphone van dit moment. Ook mensen die een smartphone willen om vaak te internetten, te mailen en muziek te luisteren, hebben aan de N900 een prima toestel. Wie een telefoon ziet als een ding om mee te bellen en af en toe een fotootje te nemen, kan de N900 het beste in de winkel laten liggen.

Ondanks dat het lijkt dat de N900 speciaal voor tweakers is gemaakt, wil Nokia er de mainstreammarkt mee veroveren. Dat lijkt niet onmogelijk: de N900 plaatst Nokia - eindelijk - weer eens in de technologische voorhoede van de telecomindustrie. Voor het eerst sinds de N95 uit 2007 is een toestel uit Finland weer top of the bill in smartphoneland.

Nokia N900

Pluspunten:
+ Maemo, dat echt Linux is
+ Prima implementatie van multitasking
+ Goede multimedia-mogelijkheden
+ Beste browser op een smartphone

Minpunten:

- Geen portrait-modus in meeste applicaties
- Accu aan krappe kant
- Dik en zwaar
- Toetsenbord kon beter

Nokia N900 Nokia N900 Nokia N900 X-Terminal Nokia N900 float Nokia N900 Nokia N900 Nokia N900 Nokia N900 Nokia N900 Nokia N900 Nokia N900 binnenkant Nokia N900 binnenkant Nokia N900 binnenkant Nokia N900 binnenkant Nokia N900 binnenkant Nokia N900 binnenkant Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface Nokia N900 interface

Lees meer

Reacties (231)

231
227
178
10
0
9
Wijzig sortering
Anoniem: 69767 24 oktober 2009 12:14
Helaas kan de N900 nog net niet tippen aan de Motorola Droid. De Motodroid heeft een 3,7" scherm vs. 3"5 scherm van de N900, een 4 rijen keyboard ipv 3 rijen op de N900, en een behoorlijke spatietoets, zelfs een D-Pad -- en dan toch nog dunner en lichter dan de N900. Daar is toch echt iets mis gegaan bij het ontwerp van de N900: geen nummers als rij op het toetsenbord (WTF) en een rare spatiebalk.

En waar is het kompas in de N900? Waar is het capacitieve scherm en multitouch in de N900? Waar is de grotere batterij? Waar zijn de hoeveelheid goede applicaties als in de Market? Waarom is de Ovi Store nog niet open? Waarom is de UI niet open (Android levert een default UI mee)? Waarom werken de apps niet in portraitmode? Waarom zijn de applicaties qua UI zo inconsistent? In de reviews lees je ook terug dat Google Maps superieur is aan Ovi Maps.

In ieder geval zijn ze nu wel goed op weg, maar ze hebben nog een jaartje te gaan, en dan kan het heel goed zijn dat Nokia met Maemo 6 aan de top staat. Maar Maemo 5 is gewoon nog niet helemaal af.

Een smartphone moet in eerste instantie toch gewoon een goede telefoon zijn, en daar lijkt de N900 in de review nog al wat steekjes te laten vallen. Want mobiel computeren doe je toch vooral op je netbook, notebook of internettablet - en niet op een klein 3,5" scherm.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 28 juli 2024 07:59]

Van de keyb & d-pad vind ik dat je een punt hebt. Een groter scherm...het toestel is al één en al scherm, hoe groter het scherm dus, hoe groter het toestel. En ze vinden het al groot... dus laat maar zijn dat grotere scherm.
En waar is het kompas in de N900?
Er is tot nu toe nog geen kompas... of tenminste geen software die het gebruikt, het zou niet de eerste keer zijn dat er hardware inzat die niet werd vernoemd, dat zou je in al die reviews die je gelezen hebt ook al moeten zijn tegengekomen.
Waar is het capacitieve scherm en multitouch in de N900?
Ik wil geen capacitief scherm, dan kan ik niet tekenen. En zeg nu niet dat het niet gevoelig genoeg is want daar zijn geen klachten over. Multitouch is nog niet ondersteund in maemo 5, pas in 6, dus zou niet geholpen hebben. Niet dat ik dat niet mis, maar er zijn ook al resistieve schermen met multi touch dus daarvoor moet ik nog geen capacitief scherm.
Waar is de grotere batterij?
Groter dan wat? Toestel nog niet dik genoeg? Ik had ook liever meer batterijduur, maar als ik 3 dagen lang toekom als ik 20sms'n per dag kan sturen en een kwartier bellen per dag is 't prima voor mij.
Waar zijn de hoeveelheid goede applicaties als in de Market? Waarom is de Ovi Store nog niet open?
Waar is je geduld, wees blij dat het in NL 2 maanden vroeger als de rest van de wereld uitkomt? Tegen dan zal dat er wel zijn. En wat betreft het aanbod, rome is ook niet op 1 dag gebouwd, het duurt even voor third party devs van hun gat komen ;).
Waarom is de UI niet open (Android levert een default UI mee)?
Mits wat aanpassingen zou die wel eens bruikbaar kunnen zijn...die is toch niet in dat funky namaak java geschreven? En wie weet werkt gnome wel of zo... ik zou hier niet te hard over schreeuwen want dat is iets wat weer veel vraag naar is en best wel snel kan veranderen onder invloed van andere leveranciers die ook maemo willen.
Waarom werken de apps niet in portraitmode?
Lees de tekst, heb een paar maand geduld, de update komt er aan, jammer toch niet zo...
Waarom zijn de applicaties qua UI zo inconsistent?
Sorry, wat? Hoezo inconsistent? Die meegeleverde apps zijn toch allemaal gelijkaardig?
In de reviews lees je ook terug dat Google Maps superieur is aan Ovi Maps.
Gebruik dat dan, ipv er over te klagen. Heeft toch niemand gezegd dat je vastzit aan Ovi maps.
Anoniem: 3671 @Rygir24 oktober 2009 20:27
-Het apparaat heeft volgens mij echt geen compas, anders hadden de hackers op de maemo summit daar al wel aanwijzingen voor gevonden

-Portrait mode wordt gedeeltelijk geïmplementeerd. Het is nu alleen de telefoon app, en rond de kerst ook de webbrowser, verder niet. Elke app moet namelijk zelf portrait mode support inbouwen.

-De UI is inderdaad niet overal consequent. Dit is het gevolg van de enorme vrijheid die ontwikkelaars hebben om applicaties te maken in allerlei programmeer talen, toolkits en frameworks. Er zijn wel guidelines vastgesteld, maar die worden niet erg streng gehandhaafd.

-Maemo 5 is ongeschikt voor capacitive schermen omdat niet alles nog is geoptimaliseerd voor vingerbesturing. Hier zie je de Internet tablet oorsprong terug. Maemo 1 was 100% ontworpen voor stylus, daar is langzaam meer vinger-controls bijgekomen. Ik zou zeggen dat Maemo 5 nu op 97% zit. Een aantal advanced menus zijn alleen met een stylus goed te besturen, omdat deze kleine scrollbalken hebben bijvoorbeeld. Een voorbeeld hiervan zie je ook in het "add-ons" scherm van de webbrowser. Dit heb ik zelf overigens als "bug" gerapporteerd, want gewone gebruikers gaan hier zeker geregeld gebruik van maken, en dat moet dus finger-friendly worden gemaakt. Maemo 6 wordt 100% finger-friendly, gaat capacitive schermen ondersteunen en multitouch.
Dan hoop ik dat de afbeelding-viewer op z'n minst dan toch ook nog portret modus krijgt. En je inbox voor sms & chat... en dan denk ik dat we alles wel zo'n beetje gehad hebben wat belangrijk is, niet?

En ik veronderstel dat wat ze voor Maemo 6 van plan zijn dan toch iets meer is dan nog enkele apps patchen? Eerder een layoutmanager-framework of iets van die aard? En dan hopen op upgrade mogelijkheden of een back-port?

Dat inconsequent zijn is me in de videos echt nooit opgevallen...is dat echt iets dat slaat op de meegeleverde apps? Sowieso, UI guidelines zijn altijd al guidelines geweest, een sterk voorbeeld is hoe Adobe bvb zijn eigen stijl nu heeft in zijn apps... ik prefeer het als apps de theme van het OS volgen, heb er een hekel aan als ze hun eigen ding doen, dan moet je alles apart beginnen themen, wat een tijdverlies.

97%....bedoel je dan vingervriendelijk of nog steeds ontworpen voor stylus?
Android heeft ook veel nadelen. (apps enkel in java-afgeleide taal, geen x-server etc.)
Je hebt veel goede punten hoor. Maemo kan zeker worden verbeterd, maar ik zou zeker de N900 prefereren boven welk Android toestel dan ook (maar de laatste motorola en LG android toestellen zijn zeker mooi).
De belangrijkste plus punten van de N900 boven android:
-een heel veel completere linux Desktop distro. Dus je kan je eigen tools kiezen om een app te maken. (web widgets, maar ook GTK en QT voor de user interface. En je hebt meerdere programmeer talen: Python vind ik erg handig )
-Heel complete webbrowser (flash, extensions etc.)
-perfecte integratie van IM, en VoIP services met dingen als SMS en GSM bellen
-een uitstekend functionerend repository systeem voor apps en updates.

Volgens Nokia is de N900 overigens "internet in your pocket" en geen smartphone, het is dus niet bedoeld om "in eerste instantie een goede telefoon te zijn".
En dat maakt mij dus ook niet uit (ik bel weinig)

Probeer de N900 zelf maar wanneer die uit is, is echt een prachtig toestel.
Waarom zijn de applicaties qua UI zo inconsistent?
Waarom is dit een probleem?
Helaas kan de N900 nog net niet tippen aan de Motorola Droid. De Motodroid heeft een 3,7" scherm vs. 3"5 scherm van de N900, een 4 rijen keyboard ipv 3 rijen op de N900, en een behoorlijke spatietoets, zelfs een D-Pad -- en dan toch nog dunner en lichter dan de N900. Daar is toch echt iets mis gegaan bij het ontwerp van de N900: geen nummers als rij op het toetsenbord (WTF) en een rare spatiebalk.
Je ratelt nu ook gewoon de specs van de Nokia N810 op.
Nokia zal wel het nodige onderzoek hebben gedaan.
De reden voor de traagheid is onduidelijk, want de iPhone 3GS, die een vergelijkbare chipset heeft, heeft geen moeite om plaatjes snel achter elkaar op het scherm te toveren.
Ehm..

Wellicht heeft het feit dat de resolutie van de N900 bijna 3 keer hoger is ermee te maken?
384000 versus 153600 pixels? ;)
Inderdaad... ze zouden dat met een "standaard" verzameling van foto files moeten testen... mogelijk heeft dit met caching technologie in de software te maken?
de review heeft het trouwens bij het verkeerde eind met de repositories die er zijn.
extras-dev is NIET degene die een doorsnee gebruiker moet gebruiken, er zijn er totaal 3 vanuit maemo.org, hieri s het beschreven:

http://my-symbian.com/forum/viewtopic.php?p=368329#368329
zou leuk zijn als er een (master) usb poort op zou zitten. breidt het ding meteen uit met legio mogelijkheden.
Een usb host geeft stroom, denk niet dat je dat wilt met je telefoon accuutje.
De N810 kan het ook.
(ik kan met een microusbkabel en een genderchanger gewoon USB spul aansluiten, de microusbpoort levert in master-mode prik).
Ik denk niet dat dit een slave usb poort is, want een host OS kan je niet zomaar in slave mode gooien. Misschien dat het gewoon een bi-directionele poort is, waarbij de chipset kan schakelen. Je had ook van die usb-datatransfer kabels, misschien dat dit hetzelfde principe is.
helaas, volgens alle huidige berichten is het een slave poort :(
Er zijn wel geruchten dat dit zou kunnen veranderen en dat het te maken heeft met dat het USB consortium voorwaarden oplegt dat een micro usb poort altijd slave moet zijn bij de release van een toestel (geparafraseerd), dus, misschien, komt het later nog...

In the meantime... bluetooth muis?

Trouwens waarom geen firewire dan :/ werkt in mijn ervaring stukken stabieler ...
Trouwens waarom geen firewire dan :/ werkt in mijn ervaring stukken stabieler ...
Omdat FireWire de facto dood is? Of op zijn minste op life support...

[Reactie gewijzigd door newinca op 28 juli 2024 07:59]

Misschien, maar waarom? Het is stabieler en sneller in de praktijk hier (ik heb het nu over externe HDs met beide aansluitingen)... en voor zover ik weet verkopen ze nog altijd evenveel firewire toestellen als vroeger? Tenminste, qua harde schijven dan toch... videocamera's e.d. weet ik het niet zeker, maar na een snelle blik lijken ze toch nog op firewire te werken?

Hmm dat gaat nogal off-topic hier denk ik...maar ik vraag het me toch af...

[Reactie gewijzigd door Rygir op 28 juli 2024 07:59]

De N810 kan tussen master en slave switchen en kan zeer veel (extern gevoedde) USB apparatuur aan. Ik denk ook wel een floppydrive. Ik hoop dat de N900 dit behouden heeft.
Jammer genoeg is het Nokia, ondanks de grootte van de N900, niet gelukt het toestel van een floppy-ingang te voorzien.
_/-\o_

Wat humor in een review kan nooit kwaad :)
Maar de grap bevat nog een kern van waarheid ook. Althans, de USB poort van de N810 kan in zowel master als slave draaien en op het moment dat je er een master poort van maakt kun je er alle USB apparatuur aanhangen die je maar wilt. Of de driver native aanwezig is dan natuurlijk nog even de vraag, maar /dev/floppy behoord zeker tot de mogelijkheden. Ik hoop dat ze deze mogelijkheid op de N900 hebben laten bestaan.

Ik wacht met smart op m'n besteld N900 (Oktober is ondertussen November geworden, qua uitlevering) en buiten de Maemo aanpassingen die er goed uit zien, hoop ik vooral op een N810 apparat met belfunctie. Om maar een mooi voorbeeld te geven van de software mogelijkheden. Met root toegan installeer je zonder met je ogen te knipperen b.v. vpnc om vpn verbindingen met Cisco spullen op te zetten waarna je via rdp Windows servers veilig kunt benaderen.

Ook de huidige programmatuur (lees b.v. Canola2, mplayer, etc.) zal hopelijk blijven draaien of nog beter worden.

Als ik de review lees dan staat het apparaat mogelijk nu gewoon standaard in de "red pill" modus i.p.v. de "blue pill" van de N810? Bij de N810 moet je nog via een op diverse blogs beschreven "hack" het apparaat in de "red pill" modus zetten (intypen van het woord matrix en dan wat handelingen als ik het me goed herinner, in de application manager en dan dat fantastische schermpje" do you want the "red pill" or the "blue pill". En dan de bak aan programma's die opeens zichtbaar werden. Briljant.
volgends mijn laatste info zit USB-OTG niet op de N900

Misschien door dat het nu micro usb is met laad mogelijkheid?
Anoniem: 62763 @ptap26 oktober 2009 11:15
red en blue pill is al een tijdje niet meer op de n810, hoor.
Ik denk sinds diablo niet meer.
een geavanceerde telefoon in verband brengen met een medium wat de afgelopen 5 ~ 10 jaar alleen nog maar goed is geweest voor het booten in dos voor een bios update is geen humor. Het geeft alleen maar aan dat de reviewer laat doorschemeren dat hij de telefoon te groot vind, en dat is onnodige subjectiviteit.
En daarmee is weer maar eens bewezen dat de interpretatie van een bericht subjectief is.

Ik las het ook als stevige humor, net omdat het steenoud versus state-of-the-art is.

Plus, is dat anorexia gedoe nu ook op telefoons overgeslagen? Ik vind niks mis met iets wat stevig in mijn handen ligt... zolang het in mijn broekzak past is 't prima.
Grappig. Ik las dit nog weer anders.
De floppy opmerking is een extra hint dat de Debian legacy goed te zien is onder de motorkap, wat portabillity natuurlijk erg ten goede komt.
Niet dat je ooit een floppydrive eens zou WILLEN aansluiten, maar het is illustratief voor heel veel andere dingen die wel (zullen) kunnen.
Reviews zijn sowieso subjectief. Hoe wil je anders gaan reviewen, rijtje specs op dreunen en vervolgens wat snelheids testjes? Wordt 't goed saai, dingen als hoe iets als handig ervaren wordt of mooi is altijd subjectief. Objectiviteit is zo overrated.
Anoniem: 261542 24 oktober 2009 12:27
mislukt concept wat mij betreft.

te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. een soort mini netbook met een umts aansluiting. als je zon roadwarrior oplossing zoekt kun je beter een goedkope netbook met een 3g dongle aanschaffen. heb je ook gelijk windows en alle windows applicaties ipv een of ander wazige nokia gui op linux zonder wezenlijke applicatie support.

lijkt me een produkt uit het nokia innovatie lab. immers, zoals wokke terecht stelt is nokia na 3 jaar iphone nog steeds niet met iets concurrerends gekomen. een stel "tweakers" is zonder marketing bemoeienis gaan werken aan hun ideale telefoon en komen dan met dit. er lijkt niet nagedacht te zijn over de doelgroep misschien is het alleen maar bedoeld als 'concept-phone' om het innovatiegehalte van het merk nokia wat op te vijzelen.

er is nog een mogelijkheid, wellicht dat nokia probeert het eigen gebrek aan innovatieve kracht uit de open source community te tappen. lever gewoon een open telefoon en hoop dat de community er mee aan de gang gaat en zo extragratis een vruchtbaar ecosysteem van allerhande open source apps oplevert. tough call...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 28 juli 2024 07:59]

Beetje overdreven, een netbook stop je niet in je broekzak dat kan bij dit apparaat nog net wel.

En of het concept mislukt is, de telefoon is misschien niet ideaal maar was de eerste Android telefoon dat wel? Het gaat om het OS, dat zal de komende jaren nog flink uitgebouwd en verbeterd worden zo ook de hardware waar het op draait.

Dus om iets wat nog niet is uitgekomen nu al een mislukt concept te noemen vind ik een beetje ver gaan.
Tsja, ymmv. Dit is de eerste telefoon die voor mij uberhaupt het overwegen waard is meer dan een paar tientjes aan te besteden. Het is nog niet perfect, mis nog een kompas en mag ietsje meer power hebben, maar dit is in principe de shit wat mij betreft.

Een netbook met 3g, ik stop dat niet in mijn zak en heb al helemaal geen behoefte om met een netbook te bellen. Geen alternatief.

IPhone en Android zijn op zich leuk, maar: ofwel een te klein scherm, gesloten platform, te weinig power, brakke of afwezige mulitasking en geen root access out of the box. Allemaal dealbreakers.
Leuk speelgoed.

Ik vind het alleen jammer dat Nokia vast blijft houden aan dat slider principe. Ik heb het liefst een telefoon zonder uitschuifbaar toetsenbord, want dat mechanisme gaat vroeg of laat toch naar de knoppen.

Dat zou voor mij dus al een reden zijn hem niet aan te schaffen en bij de Blackberry Bold te blijven. Ik heb ook een N95 gehad en daar was ik ook niet zo tevreden over.
Hoe wil je dan een toetsenbord verwerken?
Je krijgt dan een nog veel groter toestel en een kleiner scherm.
Er is dan wel weer meer ruimte voor de batterij.

Ik vind het vooral jammer dat de belangrijkste functie, namelijk het bellen er vooral op achteruit is gegaan.
Volgens mij moet dat prio1 zijn :x
Wellicht een touchscreen? Of misschien de gebruiker de keuze geven, dus en via touch en een uitschuifbaar toetsenbord. Ik vind dat mechanisme altijd zo fragiel, ik heb liever een telefoon die uit één stuk bestaat maar goed dat is natuurlijk maar smaak. Een ander vind dat minder belangrijk.
Deze telefoon draait linux en is open he, als jij een touchscreen toetsenbord wil kun je die vrij gemakkelijk verkrijgen / maken me dunk ;)
Nou, dan wil ik een full-size tb aansluiten, zo-eentje met usb of nog ps2.
Sluit je er een Bluetooth tb op aan en in de preview stond dacht ik ook dat er een touchscreen versie op zat alleen dat hij standaard uit stond.
Volgens de preview kun je gewoon het onscreen toetsenbord van nokia activeren, bovendien is de software volledig open.

@DNS666, ik denk dat je bij deze telefoon dat bellen eerder moet zien als een extraatje. De markt waarvoor deze bedoeld is zal vooral veel hebben aan linux, rootacces en de fantastische browser.
De eerste tablets van Nokia, de 770 en de N800 hadden een onscreen toetsenbord.
Dit had de volgende nadelen:
- Geen tactile feedback, dus het typen gaat niet zo natuurlijk als met een fysiek toetsenbord
- Problematisch software porten, aangezien een onscreen toetsenbord geen fysiek toetsenbord is en je applicatie tegen een speciale laag aan moet babbelen. Een fysiek toetsenbord zorgt er voor dat je gewoon je desktop software kunt cross-compilen zonder al te veel aan te hoeven passen.
- Slijtage op het scherm. Het onscreen toetsenbord werkte met de stylus, na een aantal maanden fink gebruik had ik toch de nodige slijtplekken op m'n schermpje.
Ik vind het belangrijker dat hij goed als Agenda werkt, hij dient voor mij vooral als vervanging van mijn HP Ipaq 2790. Bellen doe ik wat minder dus is dat niet zo erg.
Ik vind het belangrijker dat hij goed als Agenda werkt, hij dient voor mij vooral als vervanging van mijn HP Ipaq 2790. Bellen doe ik wat minder dus is dat niet zo erg.
Koop dan een andere HP iPaq of andere PDA. Die zijn stukken goedkoper dan een Nokia N900 en bieden je vast hetzelfde. Of je moet ook een oude mobiele telefoon hebben natuurlijk... ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 28 juli 2024 07:59]

PDAs gaan er steeds meer uit. Zo kan ik mijn Palm PDA niet eens meer onder Vista 64bits met de desktop synchroniseren. Zo ik deel de interesse van Destroyer1991, ook ik ben vooral geïnteresseerd in hoe goed de N900 voldoet als hedendaagse vervanging voor mijn verouderde PDA.
Ik ben zelf niet zo'n mobiel-agenda gebruiker maar de agenda software is m.i. erg goed, en dat wordt beaamd door veel anderen op het web. Heb zelfs hier en daar gelezen dat de agenda applicatie een echte highlight is en de beste mobiele agenda software tot nog toe...
bellen prio 1?

hoe vaak zou ik nu bellen met mijn E90 tov emails/sms of webbrowsen..
zou het 1% bellen tov van 99% van de rest?

Dus nee bellen is nu niet echt belangrijk,, emails/sms en browsen is ver uit belangrijker (naast wat agenda functie)
Prio 1 voor bellen?
Nee voor mij eerlijk gezegd niet meer . . .
Google even op de Nokia N920 dan als je een N900 zonder uitschuifbaar keyboard wil.
Een groot touchscreen met keyboard zonder schuif mechanisme gaat niet gebeuren... dat wordt domweg te groot.
Hmmmzzz, Nokia 910 word het, 920 is een fake op dit moment
hoezo te groot? Dat is voor die hele volkstammen die iPhone (3.5") gebruiken toch ook niet te groot gebleken? En wat te denken van die Acer Liquid (3.5") of Archos Phone (4.3")?
Een groot touchscreen met keyboard zonder schuif mechanisme gaat niet gebeuren... dat wordt domweg te groot.
Hij bedoelde een fysiek toetsenbord.

Je weet wel - echte knopjes met feedback e.d. Die dingen waardoor ik nog altijd sneller door menu's knal op m'n Sagem my-V55 dan de snelste vingervlekker op z'n iPhone.

Natuurlijk zijn de on-screen keyboards van bijv. de iPhone prima te doen - idem dito eigenlijk die op m'n oude WM5 - maar sommige mensen vinden een fysiek set toetsen gewoon lekkerder.
En als je -die- wil, tezamen met een groot scherm, dan zal je toch moeten kijken naar een klap/draai/schuif mechanisme, want dat toetsenbord moet je toch -ergens- laten, en het scherm neemt meestal al het oppervlak qua hoogte/breedte in als je een groot scherm wilt (blackberry schermen zijn niet bepaald 'groot', bijvoorbeeld).
Ik denk dat ze net een vrij stevige slider hebben, vermits deze nog minder dan een half toestel schuift, en het is al een vrij breed model. Dus lijkt het mij logisch dat je deze niet zo snel de vernieling in zal helpen.
En die toetsenbord zoals bij blackberry er onder doen me teveel denken aan een rekenmachine, alle elegantie is er van af...
Tja, das dan echt persoonlijk, voor mijzelf is het een voorwaarde dat er een telefoon uit te schuiven valt.
Vind dat persoonlijk gewoon erg fijn werken en storing heb ik er eigenlijk nog nooit mee gehad (met de laatse 4 telefoons die ik had).
Mee eens. Zoals ik al zei komt er (waarschijnlijk) zo'n full touch versie gelukkig: [url= nokia_n920_phone_tablet_leaks__theres_no_qwerty_this_time]N920[/url]
nette preview :)

erg netjes dat nokia niet als Apple het root systeem onbereikbaar maakt ,
ze leveren zelfs een X-Terminal-applicatie dat vind ik erg goed gedaan _/-\o_

alleen een minpunt vind ik dat het qwerty toestenbord iets te klein is.
Het is ook niet de snelste telefoon , ik had wel wat beter verwacht van dat , maar er is wel multitasking , 256MB + 768MB swapfile dus erg traag zal het volgens mij niet aanvoelen
Leuk speelgoed.

Ik vind het alleen jammer dat Nokia vast blijft houden aan dat slider principe. Ik heb het liefst een telefoon zonder uitschuifbaar toetsenbord, want dat mechanisme gaat vroeg of laat toch naar de knoppen.

Dat zou voor mij dus al een reden zijn hem niet aan te schaffen en bij de Blackberry Bold te blijven. Ik heb ook een N95 gehad en daar was ik ook niet zo tevreden over.
de slider functie zal denk ik wel blijven voor de zakelijke markt omdat dat toch iets sneller werkt dan on-screen qwerty
biedt nokia fatsoenlijke backup software?
nokia pc suite ;)

[Reactie gewijzigd door Patjeee op 28 juli 2024 07:59]

vind een qwerty ook meer noodzaak dan overbodig. (eens een qwerty op je mobiel, altijd een qwerty) moet er niet aan denken te lopen frotten voor speciale karacters (<, +, / etc) voor even script aanpassen of handelingen in je console. Draai zelf android, maar deze telefoon lijkt mij machtig(er)

heb hebben van root lijkt miij een voordeel, maar kan ook verkeerd uitpakken als je net even iets verkeerd doet :+

biedt nokia fatsoenlijke backup software?

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 28 juli 2024 07:59]

Ik vind een qwerty toetsenbord inmiddels niet meer noodzakelijk. Ik heb tot een klein jaar geleden 2 jaar lang een Nokia E61 gehad, met een fatsoenlijk qwerty toetsenbord. Voor een telefoon was dit prima te gebruiken. Dit jaar heb ik een iPhone gekocht, en daarop uiteraard een terminal-applicatie geinstalleerd. Met het virtuele toetsenbord is het echter best snel typen. Het maakt wat mij betreft een fysiek toetsenbord overbodig aangezien er nauwelijks verschil zit in tiksnelheid of gemak. Mijn volgende telefoon (over een dik jaar) zal echter geen iphone meer worden omdat die zo dichtgespijkerd wordt. Hopelijk is er tegen die tijd een mooie linux-telefoon op de markt met een minstens even groot touchscreen.
I totaly agree. Als Nokia deze phone zonder keyboard erin had gemaakt en met virtueel keyboard, was hij wellicht platter geweest, lichter, en had hij een mooier design kunnen hebben.

Als ik de review lees lijkt het me een prima toestel, enige nadeel is dat dit nog in zijn kinderschoenen lijkt te staan, wellicht op een versie 2 wachten, en een community omtrent het toestel moet nog ontstaan om apps te bouwen. Maar ze zijn op de goede weg!
Ja, een full touch versie zou inderdaad welkom zijn! Ik heb het ook niets met hardware-toetsen. Hoe minder knoppen des te beter, en een beweegbaar mechanisme (slider) is al helemaal uit den boze voor mij.

Gelukkig is deze full touch versie onder de naam [url= nokia_n920_phone_tablet_leaks__theres_no_qwerty_this_time]N920[/url] uitgelekt (hoe veel waarheid er in zit is natuurlijk onduidelijk).
Wel dan heb je geluk want met Maemo 6 komt multitouch enz, dus zullen ze ter ere daarvan waarschijnlijk ook een keyb-loze variant maken voor de liefhebbers daarvan. :)
Maar dan had ik em niet gewild... zonder multi touch is een virtueel keyboard al waardeloos omdat je dan veel te traag moet typen voor onderscheid tussen elke toets te hebben, wat altijd een probleem zal zijn tot ze holodeck techonologie hebben : je hebt geen flauw idee, puur op gevoel, op welke toets je zit, het scheelt een mm en het is een andere toets.
Ik vergelijk met mijn gewone foon met een simpel numeriek toetsenbordje met t9, en zelfs zonder t9 kan ik daar gewoon pakken sneller mee typen dan op eenderwelke blackberry of htc of windows mobile toestellen die ik al vast heb kunnen krijgen, en blindelings, bovendien.

Wat betreft de kinderschoenen, ik heb zo'n wild vermoeden dat er wel snel mogelijkheden zullen komen om gewone repositories vlot te kunnen gebruiken, om dan van source te compileren. Vraag me af wat een UI disaster als The Gimp geeft hier op ;)

[Reactie gewijzigd door Rygir op 28 juli 2024 07:59]

Hoezo? Ik kan prima onscreen typen zonder multitouch. Je moet de toetsen uiteindelijk toch in de juiste volgorde intikken.
ja, maar je moet je eerste vinger al helemaal van het schermpje hebben getild voor de volgende aankomt. Ook iets wat je met multi touch niet kan : je vingers laten rusten op het toetsenbordje. Ik zeg trouwens niet dat het niet gaat of onbruikbaar is, het is gewoon trager dan wat ik haal op een 12toets-keyb, blind ... maar goed, als het voor jou sneller gaat, des te beter he? :)
en dan had ik hem ook niet gewild.

Dus ja er zijn vele smaken en soorten van mensen. Maar ik vervang mijn E90 absoluut niet met een none qwerty keyboard toestel.
Anoniem: 109640 @himlims_24 oktober 2009 15:56
Grootste nadeel met touch toetsenborden op je smartphone..
Dat je gewoon beeldscherm ruimte inlevert.

EN die smartphone schermen zijn al niet groot. ;)
Precies.... en als na een aantal jaar de touch een beetje versleten is, kan je tenminste nog overschakelen naar andere input methoden als die er zijn, zoals bij dit toestel.
Touch verslijt enkel op resisitive keyboards, niet op capacitieve, dus bij moderne smart phones is dat eigenlijk geen punt meer.
Het overgrote deel van de touchscreens is nog steeds resistief hoor.
moet je dus gewoon eentje uitkiezen die dat niet is he ;)
Ik snap wat je bedoelt, maar het gaat om de redundancy, pak dan nog dat de magnetisme sensoren niet slijten, de aansluitingen mogelijk wel, of omwille van een of andere software fout dat je niet eens ver genoeg in je OS kan booten om een cursor te hebben, laat staan een virtueel keyboard, dan is het handig voor een alternatieve input te hebben.
@newinca:
Touch verslijt enkel op resisitive keyboards, niet op capacitieve
Fout. Capacitive touch screens slijten relatief sneller. Er zijn genoeg iPhones waarvan de slide 'knop' na een tijdje gebruik erg slecht reageert.
Waarom? Omdat het laagje opgedampte indiumtinoxide dat zorgt voor de elektrische geleiding na een tijdje gewoon slijt.
Je Qwerty toetsenboard slijt denk ik eerder dan je touch...
Om maar niet te spreken over de levensduur ivm waterschade en stof/vuil .. een touch kan natuurlijk helemaal dicht gemaakt worden.
Ja, ik kan met mijn 5800 mijn mobiel compleet back-uppen in een minuutje of 2. Instellingen, achtergronden, berichten, contacten en nog veel meer. Ik maak bijna nooit foto's met dat ding, dus die heb ik even niet meegerekend... Maar daarvoor sloop ik altijd ff het micro sd kaartje eruit, stukkie sneller dan bluetooth.
biedt nokia fatsoenlijke backup software?
rsync en tar ;)
Geef mij ook maar een fysiek tb, dan voel je wat je doet.
Afgelopen weekeinde de HTC Hero eens geprobeert en ik had regelmatig toch de letter naast degene die ik wilde.

Wat me verder opviel is dat genoemd wordt dat de site dit toestel herkent en deze daarom de (zwaarste versie van) de mobiele site voorschotelt. Op de HTC Hero was dat blijkbaar niet het geval, daar kreeg ik de gewone tweakers.net site die uitgezoomd uiteraard zo klein was dat het niet te lezen was op dat kleine schermpje.
Bij de HTC moet je dus vooralsnog zelf nadenken en tweakers.mobi invoeren.
nette preview
Niet echt af, vind ik'm. Wat puntjes:

(camera) De kleuren komen meer dan redelijk over en de foto's zijn scherp genoeg.

Scherp genoeg waarvoor? Om op het schermpje te bekijken?

(film) De videocamera heeft een vrij hoge resolutie en framerate voor een telefoon: de resolutie ligt veel hoger dan bijvoorbeeld bij HTC-smartphones.

Ja, en die is? Dat staat dan weer ergens eerder in de tekst.

(camera) er valt lang niet zoveel in te stellen als op cameratelefoons als

Wat valt er dan wel/niet in te stellen?

(muziek) Ook is er een muziekspeler aanwezig, die fijn werkt en muziek automatisch vindt.

Hoezo automatisch vindt? In mijn kast? Op internet?

(linux) In de root is een floppy-drive te vinden.

Da's niet meer dan een directory, heeft niks met al dan niet ondersteuning te maken lijkt me. Anders wil ik wel even een 'mkdir /blue-ray' doen :)

Ik zal stoppen met zeuren :) Er staat een hoop info in de review, maar toch ook een hoop niet, en ik ben in ieder geval nieuwsgierig naar dit soort details...
(muziek) Ook is er een muziekspeler aanwezig, die fijn werkt en muziek automatisch vindt.

Hoezo automatisch vindt? In mijn kast? Op internet?
Ik weet niet hoe je dit duidelijker kan zeggen. De applicatie zoekt op je telefoon- en SD-geheugen naar alle muziekbestanden en legt die aan in een mediabibliotheek. Open je de muziekspeler, dan hoef je niet te bladeren in je mappen naar dit of dat bestand, maar kan je gewoon zoeken op auteur, de playlists staan mooi bij elkaar etc. Ik neem aan dat dit werkt zoals op de meeste andere recente Nokia-telefoons die dan op Symbian draaien.

En voor video's zal dit ook wel zo werken. Beetje triviaal misschien daarmee dat er zo snel over gegaan is.
dan hoef je niet te bladeren in je mappen naar dit of dat bestand, maar kan je gewoon zoeken op auteur, de playlists staan mooi bij elkaar etc.
Nee dat wil je dus juist niet, omdat auteur of album NOOIT correct/hetzelfde staan ingevuld als je 10.000+ bestanden hebt. Ik heb namelijk geen tijd om dat allemaal te corrigeren, dus worden ze door elkaar gegooid.

Je wil gewoon de directories zoals ze op je harddisk staan in je telefoon zetten en dan afspelen per directory. Of tenminste wil je deze mogelijkheid in je telefoon. Zo'n simpele actie is toch niet teveel gevraagd?
Maar je gooit toch geen 10.000+ muziek bestanden op die telefoon? Als je er 1000 op zet zullen het er al veel zijn.

En ja ik hou mijn auteursinfo van mijn muziekbestanden in orde en heb ondertussen toch wel 70GB aan muziek. Als je een grote collectie kan aanleggen, kan je die ook in orde houden. Op je pc gebruik je toch ook een muziekbibliotheek want 10.000+ bestanden en dan de liedjes afspelen die je wil, dan ben je langer bezig met van de ene naar de andere map te gaan dan dat er muziek speelt.
Met 20 albums zit je al op 200 nummers en als die door elkaar staan is dat ook knap irritant. Maar hetzelfde geldt voor foto's of wat dan ook, want met 8GB sdhc kaartje hebben we het gewoon over aantallen van 10.000+. Ik vind het dus belachelijk dat je dan geen directory structuur kunt aanhouden als je dat kiest. Dat is toch niet teveel gevraagd? Leuk hoor die nieuwe 'intuitieve' interfaces maar niet als het verplicht is. (erger nog is het dat bijv de HTC G1 Android foto's maakt die vervolgens niet op volgorde blijven! Of zou dat een prikkel voor developers zijn om er een app voor te maken?)

Nog 1 ding: als je bijv in die LG Arena (s-class dus) of een willekeurige Android een bestand bekijkt of beluistert wat je hebt gevonden in je tel, dan kun je dat met geen mogelijkheid meer terugvinden op het sd-kaartje
10.000+ foto's op 8 GB? Vergeet niet dat als je foto's hebt die je met dit toestel maakt, ze vaak rond de 1 MB zitten, soms wel 2 MB.
(muziek) Ook is er een muziekspeler aanwezig, die fijn werkt en muziek automatisch vindt.
Hoezo automatisch vindt? In mijn kast? Op internet?
precies! Met iphone en android en LG s-class interface kun je ook niet simpelweg een directory van je sd-kaart afspelen: na elk nummer stoppen die apparaten, ofwel spelen alles op je hele telefoon af in alfabetische volgorde. Of heb ik een recente applicatie gemist op Android Market?
ja ben met je eens, deze review kan niet tippen aan:

http://my-symbian.com/other/preview_n900.php

het vreemde is trouwens dat die review en deze ook me kaar wel wat tegen spreken..

Michal zegt dat het apparaat nooit is gecrashed of is vast gelopen, alleen soms eens een speciaal programma wat hij dan kan sluiten via de dashboard..
en hij heeft neem ik aan ouwere hardware dan tweakers. dus of het moet minder zijn geworden of de test methodes zijn anders.

ook is michal vrij te spreken over de video functie (hij heeft een paar samples of youtube gezet) en tweakers vind hem weer minder..

En wat ik 1 van de belangrijkste dingen vind maar das wat lastig te testen met prerelease software is de batterij duur... Maar goed Michal heeft de laatste firmware gekregen en zegt nu dat de batterij flink is verbetered en hij nu een volle dag constant gebruik heeft.
Anoniem: 128823 24 oktober 2009 15:31
Nog altijd meer dan eenderde van de verkochte smartphones is een Nokia. HTC volgt op respectabele afstand; Blackberry en iPhone hebben een marktaandeel dat tussen de vijftien en twintig procent ligt.
Bron??? Volgens Canalys verkoopt Apple en RIM een pak meer dan HTC. VOlgens geen enkel onderzoeksbureau is HTC nr 2 op de smartphone markt!
Een veel belangrijker datapunt is niet het huidige marktaandeel, maar de verschuivingen ervan.

Nokia is de laatste twee jaar gigantische aan het afschuiven en heeft dringend een succesverhaal nodig. Een van hun grote vergissingen (zoals vorige week door hen zelf toegegeven in de NY Times) is dat ze de laatste 5 jaar geweigerd hebben om samen te werken met VS operatoren. Hierdoor is hun algemene cell phone marktaandeel binnen de VS van ~35% terug gevallen naar ergens 8%. Op het gebied van smart phones is Nokia volledig weggeblazen. Zo goed als al mijn vrienden hebben nu een iPhone. Verschillende hadden daarvoor een Nokia, maar zijn met de 3GS finaal overgestapt. Bij de niet-smart phones is Nokia zo goed als onzichtbaar geworden. Onbegrijpelijk dat ze zich zo hebben laten inpakken.

Een tweede punt zijn de winstmarges en de absolute winst. Apple en Blackberry liggen wat dat betreft ver voor op Nokia.

Lees er dit artikel maar eens op na: Apple heeft 8% van de handset markt, maar heeft 32% van de wereldwijde winst. En dat zijn cijfers van VOOR de introductie van de 3GS!

Het is voor Nokia van levensbelangsbelang dat ze met een antwoord komen. De smart phone markt is de laatste twee jaar in een stroomversnelling geraakt (niet toevallig door...) en het valt te verwachten dat er slechts een paar platformen zullen overblijven. Het zou met absoluut niets verbazen als, over 5 jaar, Nokia op Android draait...

[Reactie gewijzigd door newinca op 28 juli 2024 07:59]

het is maar hoe je het bekijkt
als ik om me heen kijk heeft iedereen een nokia phone (voornamelijk E90 of E71)

ik ken niet zo gek veel mensen met een iPhone een 2 collegas of zo.
het is maar hoe je het bekijkt
als ik om me heen kijk heeft iedereen een nokia phone (voornamelijk E90 of E71)

ik ken niet zo gek veel mensen met een iPhone een 2 collegas of zo.
Ik denk dat het eerder af hangt waar je woont. :)

In mijn geval is dat Sunnyvale. Ik zal niet beweren dat de iPhone overal in de VS een gigantisch success is omdat ik het niet zelf aan de lijve heb ondervonden, maar in SF Bay Area of in NYC heeft hij eigenlijk geen concurrentie, tenzij dan van Blackberry. (Al zijn er veel die beiden hebben voor werk/persoonlijk gebruik.) Om je een idee te geven: vroeger verstuurde ik ~400 SMS'jes per maand. Nu zijn dat er nog ~50 omdat al mijn vrienden overgestapt zijn naar een iPhone specifieke texting service die gratis is en op basis van iPhone notifications werkt. Er zijn slechts twee personen waar ik courant mee SMS die geen iPhone hebben. Een daarvan heeft er zich dit weekend een aangeschaft. Er wordt veel geblaat over fanboys en Apple schapen en zo meer, maar velen in Europa realizeren zich niet dat de iPhone in de VS effectief het succes van de originele iPod achterna aan het gaan is en de rest op achtervolgen heeft gezet. Zij zijn al lang voorbij het stadium van 'ik koop dat omdat ik daarmee cool ben'. Daarvoor is het al veel te veel bij iedereen ingeburgerd.

In het geval van Nokia is het nog dramatischer: zij hebben de Amerikaanse markt volledig verwaarloosd en daar betalen ze nu voor. Zie hier in the NY Times: "Nokia tries to undo blunders in US"

Het is me niet duidelijk in welke mate het gebrek aan marktaandel in de VS gevolgen heeft op wereldvlak. Als is het wel ongetwijfeld zo dat geen enkele VS SW ontwikkelaar Nokia boven de iPhone zal verkiezen.

[Reactie gewijzigd door newinca op 28 juli 2024 07:59]

Anoniem: 62763 @newinca26 oktober 2009 11:28
Het is voor Nokia van levensbelangsbelang dat ze met een antwoord komen. De smart phone markt is de laatste twee jaar in een stroomversnelling geraakt (niet toevallig door...) en het valt te verwachten dat er slechts een paar platformen zullen overblijven. Het zou met absoluut niets verbazen als, over 5 jaar, Nokia op Android draait...
Nokia werkt al een paar jaartjes met maemo, hoor (in 2005 kwam het eerste maemo apparaat uit).
Dat doet er weinig toe hoelang maemo al bestaat. Door hoeveel mensen wordt het actief gebruikt tov andere platformen? Is het voor genoeg mensen een top reden om een Nokia apparaat te kopen?
Er is een zware concurrentie, maar Nokia heeft nog steeds veruit het grootste marktaandeel in zowel de smartphone en de gewone telefoon markt.
Android stelt relatief nu echt nog helemaal niets voor kwa marktaandeel, en het argument dat er een groot aantal fabrikanten van telefoons ook Android toestellen gaan maken is helemaal niet zo sterk.
Want als je het totale marktaandeel optelt van ALLE fabrikanten die toegezegd hebben 1 of meer Android toestellen te gaan maken, dan is dat nog steeds een stuk lager dan het marktaandeel van Nokia.

Voor een software ontwikkelaar is het veel belangrijker wanneer Nokia zegt dat ze kiezen voor Maemo dan dat LG, Samsung, Motorola en HTC zeggen dat ze Android steunen.
Gewoon omdat ze ervan uit kunnen gaan dat er dan nog steeds meer Maemo toestellen worden verkocht, zo groot is het marktaandeel van Nokia.

Op dit moment echter kiest Nokia hoofdzakelijk nog voor Symbian, en is Maemo nog een experiment. Maemo is in een groot aantal opzichten nog niet "af", maar dat vind ik van Android, en Symbian Touch overigens ook. En Windows Mobile is helemaal een merkwaardige chaos in veel opzichten.

Maar je hebt zeker een punt over Apple. De iPhone is veel gevaarlijker voor Nokia dan het marktaandeel doet vermoeden. Het product is bijzonder functioneel, relatief "af", en zit in het duurste marktsegment met extreem goede winstmarges. Apple heeft op elk mogelijk moment de keuze om de prijzen te verlagen, en zo haar marktaandeel sterk te vergroten. Dat is een luxe positie waar geen enkel andere fabrikant van mobieltjes inzit.
Anoniem: 261542 @newinca25 oktober 2009 08:56
Het zou met absoluut niets verbazen als, over 5 jaar, Nokia op Android draait...
ik verwacht eerder dat nokia uiteindelijk een microsoft shop wordt, een soort van exclusiviteitsdeal waarbij het lot van nokia en het lot van windows mobile aan elkaar verbonden worden.
ik verwacht eerder dat nokia uiteindelijk een microsoft shop wordt, een soort van exclusiviteitsdeal waarbij het lot van nokia en het lot van windows mobile aan elkaar verbonden worden.
Het is niet omdat je twee stenen aan elkaar vastknoopt, dat die plots beginnen drijven.

Zo dom zullen ze bij Nokia nu ook wel niet zijn...

[Reactie gewijzigd door newinca op 28 juli 2024 07:59]

Bron?? volgens welke geen enkel onderzoeksbureau dan?? Welk bureau heeft deze bewering onderzocht?
Anoniem: 291856 24 oktober 2009 12:08
Is die transmission in GTK? Oo dan kan je dus behoorlijk wat apps binnen halen als er onofficiele repo's komen! misschien krijgen we zelfs een nieuwe desktop environment te zien.

En mensen die denken dat het toetsenbord te klein is voor terminal gebruik.. Daar heb je nou SSH voor :)
gek genoeg was 'ie niet vooruit te fikken als je remote inloggede met ssh, terwijl een lokale shell wel redelijk snappy was.
Wellicht dat de SSH crypto de telefoon een beetje teveel werd?
lijkt me sterk, als client zijnde moet je over net zoveel rekenkracht bezitten voor de encryptie, en dat gaat met de msm7201 chipset uit bv de G1 vlekkeloos, als je inlogt op een ssh server. Dus zou de N900 daar geen enkel probleem mee moeten hebben, ook niet als deze zelf de server is.
Wellicht dat de SSH crypto de telefoon een beetje teveel werd?
Dat was ook mijn eerste vermoeden, maar een top commando dat tegelijkertijd draaide gaf aan dat er nooit meer dan 33% aan cpu werd gebruikt. Het zou uiteraard kunnen dat door de kernel dit als harde grens wordt gebruikt om niet meer cpu uit te geven vanwege het bellen, maar dat lijkt me nogal vergezocht.
Anoniem: 62763 @latka26 oktober 2009 11:17
Nee hoor, zelfs m'n n810 met lagere specs doet ssh gewoon vlot.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.