F1 25
Na het tegenvallende F1 24 brengt F1 25 weer een stap in de goede richting. Het racen voelt beter en stelt gamers in staat spannende gevechten uit te vechten op de baan, waarbij natuurlijk alle circuits, teams en rijders zijn geüpdatet naar het huidige seizoen. De terugkeer van Braking Point en de vernieuwing van My Team vallen goed in de smaak en zorgen al voor de nodige uren spectaculaire en geloofwaardige F1-actie. Echt realistisch zal de game echter niet snel worden. Het blijft een game die vooral het gevoel van de Formule 1 wil neerzetten, zonder dat de rijervaring per se tot in de puntjes nagebootst wordt. Simracingpuristen zullen dus ook met deze versie niet echt uit de voeten kunnen, al zullen zij de vijf met lidardata nagemaakte circuits vast ook wel kunnen waarderen.
“Well ... it’s a start.” Sonny Hayes, gespeeld door Brad Pitt, loopt weg bij de APXGP-auto die hij tijdens een test op Silverstone vakkundig in de muur heeft geparkeerd. Hoewel de veteraan net een peperdure bolide heeft afgeschreven, is hij in zijn opzet geslaagd: het toekijkende team is onder de indruk en Hayes lijkt zijn stoeltje bij APXGP te hebben veroverd met een paar loeisnelle rondjes over het Engelse circuit. Nadat Pitt richting pitstraat is vertrokken, draait het beeld op zwart. Meer dan dit zit er voor spelers van F1 25 op dit moment nog niet in. Op 30 juni wordt de racegame uitgebreid met meer content rond de F1-film en kan het verhaal van Sonny Hayes en Joshua Pearce verder uitgeplozen worden.
De content rond de F1-film speelt zeker op dit moment nog een heel kleine rol in F1 25. Toch illustreert het voor mij op een bepaalde manier perfect wat voor game de jongste telg in de langlopende serie van Codemasters en EA Sports is. Het is een game die beleving voorop zet. Het gaat om spektakel. De glitter en glamour die erbij hoort en de poppenkast die de Formule 1 soms is, krijgt ruimbaan in F1 25. Het racen zelf moet spelers het gevoel geven dat ze zelf aan het knokken zijn met Max Verstappen, Charles Leclerc en Lando Norris. De missie van deze game is niet om een zo realistisch mogelijke rijervaring te bieden. Het gaat erom dat de actie op de baan spectaculair en meeslepend is, en tot op zekere hoogte een geloofwaardige representatie is van de duurste autosport ter wereld.
Geloofwaardig en realistisch zijn niet hetzelfde, al raken ze elkaar natuurlijk wel. Ik doel in het geval van F1 25 op twee heel andere zaken. Geloofwaardigheid zit hem voor mij in het gevoel van Formule 1. Ademt de game F1? Kloppen alle coureurs en banen? Kan ik lekkere gevechten uitvechten op de baan? Lukt het om scenario’s te beleven zoals je ze op televisie ook ziet? Dat is wat ik F1-geloofwaardigheid noem. Realisme gaat meer over hoe de auto's aanvoelen. Heb je het gevoel dat je echt een superkrachtige raceauto aan het besturen bent? Is de simulatie wat dat betreft helemaal op orde? In de regel is dit een punt waar de jaarlijks verschijnende F1-game altijd wat minder goed op scoort. Wil je simracen, dan zijn er betere alternatieven.