Door Ron Vorstermans

Freelance redacteur

Monster Hunter Wilds Review

Toegankelijker, maar niet minder diepgaand

04-03-2025 • 06:00

61

Singlepage-opmaak

(On)toegankelijk

Monster Hunter Wilds

De intense gevechten in Monster Hunter Wilds zijn écht de moeite waard. Bovendien zorgt de steeds veranderende spelwereld ervoor dat geen enkele confrontatie hetzelfde is. Tel daar de beloofde contentupdates bij op, en zowel nieuwelingen als ervaren spelers kunnen nog lang met Monster Hunter Wilds uit de voeten. Wel een technische kanttekening voor pc-gamers: op dit moment heeft de game op dit platform last van frequente crashes, zeker tijdens het reizen naar gebieden en laadschermen. Op het moment van schrijven is dat nog niet opgelost.

Monster Hunter is het beste samen te vatten als een oneindige cyclus van vechten en upgraden. Je jaagt op monsters om onderdelen te verzamelen, gebruikt die onderdelen om betere uitrusting te maken, waarna je jaagt op betere monsters voor betere onderdelen. Dat klinkt simpel, maar Monster Hunter-games blinken uit in hun diepgang. Er zijn talloze manieren om het gevecht aan te gaan en je voor te bereiden op de jacht. Die overvloed aan spelmechanieken kan intimiderend zijn, maar gelukkig sta je er nooit alleen voor. Monster Hunter is het leukst als je met drie andere spelers het gevecht aangaat.

De Monster Hunter-reeks heeft een rijke geschiedenis in Japan, waar de serie zeker op draagbare consoles uitgroeide tot een cultureel fenomeen. In het Westen worstelden gamers daarentegen met de steile leercurve en zweem van mysterie rond Monster Hunter. Uitgever Capcom zag dat ook en kwam daarom in 2018 met Monster Hunter: World. Het doel was duidelijk: de instapdrempel verlagen en voet aan westerse grond krijgen. En zo geschiedde: al na drie dagen was World de bestverkochte Monster Hunter ooit.

Een echte Monster Hunter

Het onbeperkt en altijd kunnen slijpen van je wapens, het drinken van potions terwijl je aan de wandel was: World haalde veel frictie weg in zijn spelmechanieken. De meeste aanpassingen waren niet wereldschokkend, maar collectief maakten ze de game wel wat vriendelijker. Toch week World amper van de Monster Hunter-formule af. De game legde zeker niet alle spelmechanieken uit. Ook het samenspelen met vrienden ging in World zeker in het begin niet van een leien dakje.

Na een klein intermezzo met Monster Hunter Rise (2021), pakt Capcom nu door met Monster Hunter Wilds. Wilds voelt in alles als een direct vervolg op World. Heel veel nieuwe spelmechanieken uit World keren terug of zijn nog verder versimpeld. Wilds is er duidelijk op geënt om Monster Hunter nóg toegankelijker te maken. Dat is goed gelukt. Wilds heeft een uitgebreide verhalende introductie die barst van duiding. Bovendien voegt de game talloze quality-of-lifeverbeteringen toe.

Toch moet je je als nieuweling wel een béétje voorbereiden op de aard van Monster Hunter. Wilds schotelt je zonder waarschuwing verwarrende menu’s, verborgen spelmechanieken en talloze statistieken voor. Bepaalde wapens zijn zo complex dat je zelfs na een korte uitleg amper weet wat je met ze aan moet. Tja, Wilds is misschien de meest toegankelijke Monster Hunter tot nu toe, maar ook Wilds is nog steeds een echte Monster Hunter. Er was nooit een beter instapmoment dan nu, maar ook in Wilds ontkom je af en toe niet aan snel googelen.