De ASUS Zenfone 12 Ultra is lastig aan te raden, tenzij een 3,5mm-jack op jouw telefoon niet mag ontbreken. Van een Ultra-model verwachten we op elk vlak uitmuntende scores, waar de Zenfone dat eigenlijk alleen levert op het gebied van piekprestaties. Het grootste deel van het camerasysteem en de softwareondersteuning springen er zelfs op negatieve wijze uit. Voor het forse bedrag van 1100 euro heb je als consument een brede keuze uit high-end telefoons, waarvan de meeste als totaalpakket simpelweg betere telefoons zijn. Daarmee is de Zenfone 12 alleen in naam echt Ultra.
ASUS, wie kent het merk niet? De Taiwanese fabrikant is voornamelijk bekend van zijn laptops en verschillende componentenlijnen zoals ROG, ProArt en het betaalbaardere TUF Gaming. Hoewel het voor de gemiddelde tweaker algemeen bekende informatie is dat ASUS ook smartphones produceert, is dat buiten onze techbubbel geen gemeengoed. Ondanks dat gegeven brengt de fabrikant elk jaar trouw een nieuwe high-end telefoon op de markt. Deze keer is dat de Zenfone 12 Ultra.
Zenfone 12 Ultra
In het verleden bracht ASUS met de Zenfone-serie vaak een relatief bijzonder toestel op de markt. Zo beschikten de Zenfone 6 en 7 over een omklapbare camera, waardoor je selfies kon maken met de hoofdcamera en het scherm bovendien geen notch bevatte. De Zenfone 8 tot en met 10 wisten zich te onderscheiden met hun compacte formaat, zonder daarbij veel concessies op de hardware te doen. Ondanks dat het geen grote commerciële successen werden, kon ASUS daarmee rekenen op een kleine, vocale fanbase die de uitstervende compacte high-end smartphone graag in leven wil houden.
ASUS vond de kosten kennelijk niet opwegen tegen de baten: de Zenfone 11, die alleen in Ultra-vorm werd uitgebracht, was qua ontwerp zo doorsnee als maar kan. Voor de editie van dit jaar, de 12 Ultra, is hetzelfde van toepassing. Mocht je, net als bij meerdere modellen de afgelopen tijd, last hebben van déjà vu bij het zien van de Zenfone 12 Ultra: het ligt niet aan jou. Als je onze review van de ROG Phone 9 Pro hebt gelezen, weet je waarschijnlijk waarom: de Zenfone 12 Ultra lijkt intern veel op zijn broer uit de gamingtak van ASUS, maar dan in een veel minimalistischer vormgegeven jasje waar je niet op aangekeken zal worden. We verwachten dus een echte krachtpatser met uitzonderlijk scherm en nette accuduur.
Dat is niet het enige dat de telefoon voor sommige mensen aantrekkelijk zal maken: de prijs valt ook nog eens een paar honderd euro lager uit dan zijn ROG-tegenhanger. Voor 1100 euro haal je een configuratie in huis met 16GB werkgeheugen en 512GB aan opslag, wat momenteel tevens de enige versie van de telefoon is die je in de Benelux kunt aanschaffen. Hebben we echt met een ‘Ultra’-toestel te maken? In deze beknopte review zoeken we het voor je uit.
Behuizing, scherm en camera
Behuizing
Meteen bij de behuizing beginnen de overeenkomsten met de ROG Phone 9 Pro al. Hoewel ASUS het ‘gamey’ uiterlijk achterwege heeft gelaten en in plaats daarvan voor een strak, bijna zakelijk uiterlijk heeft gekozen, hebben de twee ASUS-telefoons het nodige gemeen.
Zo is de achterkant voorzien van hetzelfde Gorilla Glass dat rond afloopt, al bevat het geen reliëf zoals bij de ROG Phone. Glad is deze overigens niet; de telefoon glijdt niet uit je handen zoals bij sommige andere smartphones met een achterkant van glas. Ook de plaatsing en grootte van de camera’s is bijna hetzelfde, maar zijn ze in een net iets ander camera-eiland geplaatst.
Zenfone 12 Ultra
Hoogte (mm)
163,8
Breedte (mm)
77,0
Dikte (mm)
8,9
Gewicht
222g
Schermdiagonaal
6,78"
Refreshrate
1-144Hz
Resolutie
1080x2400
Ppi
388
Materiaal
Aluminium, Gorilla Glass Victus 2 (front) Gorillas Glass (back)
IP-rating
IP68
Het aluminium frame, dat uit 100 procent gerecycled materiaal bestaat, is niet volledig plat, maar loopt ook een beetje af. Hoewel het toestel nogal uit de kluiten gewassen is en behoorlijk wat weegt – 222 gram – ligt hij dankzij dit ontwerp prima in de hand. Ook de power- en volumeknoppen aan de rechterzijde zijn makkelijk te bereiken en prettig in te drukken. De linkerkant van het toestel bevat geen knoppen. Het frame bevat verder nog twee overeenkomsten met de ROG Phone 9 Pro: de oplaadpoort is niet gecentreerd en de telefoon beschikt over een 3,5mm-jack, net als bij eerdere Zenfones.
Beeldscherm
Het beeldscherm van de ROG Phone 9 Pro was bijna overkill te noemen: het erg felle paneel had een extreem hoge refreshrate van maar liefst 185Hz. De Zenfone 12 Ultra moet het doen met 'slechts' een 144Hz-ltpo-paneel. Dat is een E6-exemplaar van Samsung Display. Die vernieuwingsfrequentie wordt overigens alleen behaald tijdens het spelen van games, want bij alledaags gebruik draait het paneel op 120Hz. Daarmee is de maximale refreshrate alsnog hoger dan menig ander high-end smartphone.
Een ander gebied waarop het grote beeldscherm van de Zenfone het beter doet dan de concurrentie, is helderheid. In onze test met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware blijkt dat het paneel echt goed fel kan worden: alleen de Pixel 9 Pro-serie, die momenteel de helderste schermen heeft, doet het duidelijk wat beter. Datzelfde kan niet gezegd worden over de kleurafstelling of resolutie. De ppi is relatief laag voor een toestel in deze prijsklasse, al moet je wel goed kijken om het verschil te zien. Hoewel de kleurtemperatuur nauwelijks afwijkt van de ideale waarde van 6504K, doen grijs- en kleurafwijking dat wél. Bij een afwijking hoger dan 3, uitgedrukt in een ΔE2000-waarde, kun je op het blote oog verschillen waarnemen. In beide tests zit het scherm van de Zenfone daar net boven. Het scherm is verder volledig plat en bevat schermranden van gemiddelde breedte. De onderste schermrand is net wat dikker, al zou ik niet van een echte ‘kin’ willen spreken. Al met al is het een redelijk goed beeldscherm, afgezien van de kleurafstelling en resolutie.
Camerasysteem
Camera-eiland van de Zenfone 12 Ultra
Wanneer ik het over het camerasysteem ga hebben, moet ik de ROG Phone 9 Pro er weer bij halen. Alle camera's op de twee toestellen van ASUS zijn namelijk exact hetzelfde. De primaire camera, die voor veel mensen het belangrijkst zal zijn, is daarmee niet erg bijzonder. Het betreft een Sony Lytia 700-sensor, die zich in het middensegment bevindt. Niet erg 'Ultra' dus, net als de andere gebruikte camerasensors. Andere toestellen in deze forse prijsklasse bieden vaak betere camerahardware en een macromodus, die op de Zenfone schittert in afwezigheid. Wel bevat de primaire camera een onderscheidende troef: het gebruikt geen standaard ois-systeem voor de stabilisatie, maar een zesassig gimbalsysteem. Dit zou volgens ASUS moeten leiden tot minder bewegingsonscherpte en vloeiendere videobeelden.
Primair
Ultragroothoek
Tele
Front
Sensor
LYT700
OV13B
OV32C
OV8856
Resolutie
50 megapixel
13 megapixel
32 megapixel
32 megapixel
Sensorgrootte
1/1,56"
1/3,06"
1/3,14"
1/4"
Pixelgrootte
1,0μm
1,12μm
1,4μm
1,116μm
Brandpunt in 35mm-eq.
23mm
17mm
65mm
21mm
Diafragma
F/1.9
F/2.2
F/2.4
F/2.0
Ois
Gimbal ois
-
Ja
-
Autofocus
Pdaf
-
Pdaf
-
Videoresolutie
8k@30fps 4k@60fps
4k@30fps
Fhd@60fps
Fhd@30fps
Camerapraktijktest
Uiteraard hebben we een paar foto's met de Zenfone gemaakt om vervolgens de gemaakte plaatjes naast die van vergelijkbare toestellen te leggen. We hebben voor deze vergelijking de recent uitgebrachte Samsung Galaxy S25+ uitgekozen, die over een vergelijkbaar camerasysteem beschikt en ongeveer evenveel kost. Ook hebben we de OnePlus 13 meegenomen, een toestel dat net iets goedkoper is, maar op papier een indrukwekkender camerasysteem bevat. Alle toestellen zijn van tevoren voorzien van de laatste software-update. In het geval van de Zenfone is dat AQ3A.240829.003.35.1810.1810.241-0. Voordat we naar de resultaten kijken, is het nog van belang om te melden dat de Zenfone in situaties met weinig licht geneigd is om een overdreven lange sluiter- en verwerkingstijd te handhaven. Terwijl de OnePlus en Samsung al lang weer klaar waren voor de volgende foto, was de ASUS vaak nog bezig met het zojuist gemaakte kiekje. Dat haalde voor mij best wat plezier uit het schieten van foto's.
Primair
Hoewel je, als je naar de specsheet kijkt, misschien niet veel verwacht van de hoofdcamera, vond ik hem best meevallen in de praktijk. Overdag zit er wat minder verzadiging in de kleuren dan op de foto’s van de andere twee toestellen, waardoor het resultaat soms wat saaier oogt, maar zeker tegenover de S25+ weet de Zenfone zich goed staande te houden. Vooral op het gebied van contrast en een balans vinden tussen ruisonderdrukking en detail doet de Zenfone het prima. Er lijkt geen overdreven agressief algoritme huis te houden wanneer het licht uitgaat, iets wat we de laatste tijd helaas steeds vaker zien bij smartphonecamera’s. Dat klinkt vrij positief, maar vergeet niet dat de OnePlus, die duidelijk betere foto’s maakt met de primaire camera en bovendien een veelzijdiger camerasysteem heeft, goedkoper is.
2x zoom
Hoewel de resultaten van de 2x ‘lossless’ zoom, zoals ASUS het noemt, niet slecht zijn, kan ik er ook niet heel warm van worden. Overdag leveren de OnePlus en Samsung betere resultaten. De Zenfone produceert foto’s die iets minder scherp zijn en wat flets ogen. Het levert vrij ‘saaie’ afbeeldingen op. In de nachtfoto doet de Zenfone het dan wel weer opvallend goed, op de kleurweergave na. Het weet de felle highlight van het witte kruis goed in bedwang te houden, terwijl er in de gebieden met schaduw genoeg details behouden blijven. Ook is de foto prima scherp. De kleuren kloppen alleen niet helemaal: het gele vlak op het logo is een lichter, zachter geel dan wat de Zenfone laat zien.
Tele
Op de eerste foto van de telecamera doet de Zenfone het nog aardig, waarbij de scherpte oké is en de lucht – al kloppen de kleuren ervan niet helemaal – een goede doortekening heeft. Hoe meer foto’s je echter bekijkt, hoe meer zaken opvallen. Zo bevatten de foto’s vaak meer ruis, minder detail en levert de portretmodus nauwelijks bokeh op. Niet heel vreemd, want de OmniVision OV32C-sensor is eigenlijk bedoeld om te fungeren als frontcamera. Opvallend genoeg is de foto van de eend, die heerlijk stilzat tijdens zijn fotoshoot, wel weer wat scherper dan die van de andere twee toestellen. Daarmee lijkt de telecamera op de Zenfone matig en wisselvallig te presteren.
Ultrawide
De ultragroothoekcamera op de ASUS-telefoon is niet erg bijzonder. Het overeind houden van details in het donker doet hij samen met de OnePlus best aardig. Ook de doortekening in de lucht is goed; daarbij weet de Zenfone meer detail te laten zien dan de andere twee telefoons. Toch is er genoeg aan te merken op de gemaakte foto’s: ze bevatten veel ruis, dat soms echt doorslaat en witte puntjes creëert zoals we in onze S25-review ook zagen, en vooral de ultrawide van de OnePlus weet meestal scherpere foto’s te produceren.
Front
Ben je iemand die veel selfies maakt, dan kun je de Zenfone wellicht beter aan je voorbij laten gaan. Overdag produceert de frontcamera redelijk wat detail, maar niet zoveel als de andere twee toestellen. Bovendien klopt de kleurweergave niet; die is te warm en te groen. In de nachtmodus presteert de Zenfone nog slechter. Het enige positieve is de hoeveelheid detail die er in mijn trui bewaard blijft, maar verder loopt de foto op alle punten achter. Hij is wederom te groen, zie bijvoorbeeld het hout op de achtergrond. Ook is de foto niet de scherpste en bevat hij relatief veel ruis. Je zou beter verwachten van een 'Ultra'-telefoon.
Video
De video's die de Zenfone maakt, bevatten, net als bij de andere resultaten, bovengemiddeld veel ruis. Dat is jammer, want daardoor komt het toestel hier als slechtste uit de test, terwijl ik juist op het gebied van video een goed resultaat verwachtte dankzij de aanwezigheid van het gimbalsysteem. Wat de ASUS-telefoon dan wel weer goed voor elkaar heeft, is inderdaad de stabilisatie – die is duidelijk beter dan die op de OnePlus, en iets beter dan die van de Samsung – en de kleurtemperatuur. In de donkere scène met de witte vaas en groene lamp blijft de vaas wit. Als je iemand bent die graag video opneemt met veel actie, is het een leuke telefoon om video's mee te maken, maar zo niet, is het geen aanrader.
Hardware, software en accuduur
Hardware
ASUS heeft de Zenfone 12 Ultra voorzien van een Snapdragon 8 Elite, dat is Qualcomms recentste topmodel. De telefoons die deze chip bevatten, hebben ons tot dusver laten zien dat de prestaties en throttling redelijk uiteen kunnen lopen. Om te kijken hoe de Zenfone met deze krachtpatser van een soc omgaat, beginnen we zoals gewoonlijk met een 3DMark-stresstest. Hiervoor is de telefoon in hogeprestatiemodus gezet.
3DMark Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
Bestloopscore
Lowestloopscore
3DMark Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
De 3DMark Wild Life Extreme Stress Test laat een bijzonder resultaat zien. ASUS heeft de soc klaarblijkelijk vrij gulzig afgesteld en de gpu is daardoor in staat om een erg hoge piekprestatie te leveren. Hij throttlet daardoor wel vrij hard, want op de Galaxy S25-modellen na, die ook wat problematisch met de thermals omgingen, zijn we nog geen Snapdragon 8 Elite-telefoon tegengekomen die zoveel prestaties moet inleveren om niet oververhit te raken. Dat is terug te zien aan de lowestloopscore: deze is nauwelijks hoger dan die van zijn voorganger, de Zenfone 11 Ultra, voorzien van een vorige generatie Snapdragon 8-chip. Vervolgens draaien we een Geekbench 6-benchmark, om de chip verder aan de tand te voelen.
De Geekbench-scores tonen wederom dat de Snapdragon-soc in de Zenfone aardig wat van de telefoon mag vragen. De cpu behaalt daarmee de hoogste single- en multicoreprestaties die we tot dusver in een Android-telefoon hebben gezien. Hetzelfde kan niet gezegd worden over de OpenCL-gpu-benchmark, al doet deze met drie procent verschil nauwelijks onder voor de best scorende Snapdragon 8 Elite op dat vlak. Houd bij het bekijken van deze resultaten wel in je achterhoofd dat Geekbench-scores ontzettend synthetisch zijn en daarmee geen een-op-eenafspiegeling van realworldscenario’s. Bovendien zijn de runs in Geekbench relatief kort, waardoor throttling een minder belangrijke rol speelt.
Geluid, haptiek en biometrie
Wat geluid betreft weet de Zenfone een behoorlijke indruk te maken. Dat is niet erg verbazingwekkend, gezien er boven in het scherm een wel erg brede kier zit waarachter de hoorspeaker verstopt zit en de ROG Phone 9 Pro ook over uitstekende speakers beschikte. De telefoon weet een bijzonder goede weergave van het laag weer te geven, zonder dat dit ten koste gaat van hoge bereik. Ook treedt er geen vervorming op wanneer je het volume op maximaal zet, al kan het geluid iets minder hard dan bij vergelijkbare toestellen.
Over de haptiek kan ik kort zijn: die is erg slecht. Hoewel de trilmotor redelijk hard kan trillen, is er van zachte tikjes of trillingen geen sprake en produceert het motortje nogal een kabaal. Laat dat nou juist een detail zijn waarop je budget- en premiumtelefoons vaak snel van elkaar kunt onderscheiden.
Tot slot de biometrie. Het toestel beschikt over een optische vingerafdrukscanner, waar je in deze prijsklasse een sonische scanner mag verwachten. Wel is hij op een fijne plek onder het beeldscherm geplaatst: je kunt de telefoon eenvoudig met je duim ontgrendelen zonder je grip aan te passen. Ook beschikt de telefoon over gezichtsontgrendeling. Hierbij geldt zoals wel vaker dat deze enkel de frontcamera gebruikt en dus niet zo veilig is als FaceID van Apple. Daarom kun je deze niet inzetten om in te loggen bij bijvoorbeeld je bankapp en werkt hij minder goed in het donker.
Software
Degenen die bekend zijn met het softwarebeleid, of wanbeleid, van ASUS, hadden hier misschien voor de verandering op een positief verhaal gehoopt. Helaas moet ik je dan teleurstellen. De Zenfone 12 Ultra draait rechtstreeks uit de doos op Android 15, echter heeft ASUS wederom de onbegrijpelijke keuze gemaakt om het 1100 euro kostende toestel van slechts twee jaar Android-updates te voorzien. Wel kun je rekenen op vijf jaar aan securitypatches, al is dat voor huidige maatstaven ook ondermaats. Dit was wellicht iets minder een probleem geweest als je naar eigen smaak roms kon flashen, maar de bootloader is, net als bij andere recente ASUS-telefoons, nog steeds niet te ontgrendelen.
Over de smaak software die op het toestel draait, is niet heel veel aan te merken. Althans, als je geen liefhebber van AI bent, want Google Gemini ontbreekt, al is Circle to Search inbegrepen. De Android-ervaring op de Zenfone, ZenUI, is bijna helemaal standaard, zonder onnodige toeters en bellen.
ZenUI is bijna identiek aan stock-Android.
Wel zijn er verschillende AI-tools van ASUS aanwezig, zoals het samenvatten van teksten, AI transcriberen, realtime telefoongesprekken vertalen en contextgebaseerd zoeken. Het fijne aan deze features is dat ze ondevice werken. Het minder fijne is dat ze momenteel nog niet in het Nederlands beschikbaar zijn, en ASUS hiervoor ook geen tijdlijn heeft getoond. ASUS kennende, denk ik niet dat je deze functionaliteit in de nabije toekomst in het Nederlands hoeft te verwachten.
Accuduur en opladen
In een forse telefoon als deze is natuurlijk veel plaats voor een even imposante accu. Toch valt dat relatief gezien tegen als je de accucapaciteit van 5500mAh vergelijkt met andere recent uitgebrachte grotere telefoons. Dat komt omdat ASUS geen silicium-koolstofaccu in het toestel heeft gestopt, maar voor een lithiumionaccu heeft gekozen. Is dat het einde van de wereld? Nee, want de batterijduur is goed, maar van een Ultra-toestel in deze prijsklasse verwacht je natuurlijk de beste onderdelen die er momenteel te krijgen zijn.
Accuduur wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Accuduur mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
De accuduur is dus erg goed. Ten opzichte van vorig jaar gaat de accu zo’n 2,5 procent langer mee. Dat is niet veel, maar de voorganger van de Zenfone 12 Ultra had dan ook al een erg lange adem. In de praktijk zul je lachend een hele dag door kunnen komen zonder de Zenfone tussentijds op te hoeven laden.
Opladen
De Zenfone 12 Ultra kan bedraad opgeladen worden met maximaal 65W en ondersteunt daarbij Power Delivery 3.0 en PPS. Je hoeft dus geen speciale oplader aan te schaffen. Dat is maar goed ook, want er wordt geen oplader meegeleverd. Draadloos opladen kan ook met 15W.
Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
Zoals te zien in onze laadtest, is de Zenfone behoorlijk rap van stroom te voorzien. Ondanks de capaciteit van 5500mAh is het toestel binnen een uur volledig opgeladen.
Conclusie
Elke fabrikant is vrij om zijn telefoons een eigen hippe benaming te geven, waarbij de achtervoegsels ‘Pro’ en ‘Ultra’ razend populair zijn. Dat betekent helaas ook dat deze termen steeds minder gewicht met zich meedragen. De Zenfone 12 Ultra is daar een uitstekend voorbeeld van.
Het beeldscherm is erg groot, fel en beschikt bovendien over een extra hoge refreshrate. Daarmee heb je een telefoon die makkelijk in een oogopslag af te lezen is, ook in fel zonlicht. Minder fijn zijn de relatief lage resolutie, matige kleurafstelling en asymmetrische schermranden. Het scherm is volledig vlak, in tegenstelling tot het frame en de glazen achterkant die ietwat rond aflopen. Daarmee ligt de strak vormgegeven behuizing ondanks zijn forse gewicht prima in de hand.
Aan de binnenkant bevindt zich een Snapdragon 8 Elite. Dit exemplaar is door ASUS vrij gulzig afgesteld, wat terug te zien is aan de ontzettend hoge piekprestaties – de hoogste die we ooit in een Android-telefoon hebben gezien – en een bijna even hoge mate van thermal throttling. Het toestel is verder voorzien van 16GB werkgeheugen en 512GB opslag, wat in verhouding tot de concurrentie wel goed zit. Andere hardwarematige details zijn wisselvallig: de speakers klinken ontzettend goed, de haptiek voelt erg goedkoop en de vingerprintscanner werkt vlot genoeg, maar is geen sonisch exemplaar. Ook is er voor de liefhebber een 3,5mm-jack aanwezig.
Het camerasysteem van de Zenfone is identiek aan dat in de ROG Phone 9 Pro. Bij dat model konden we wat vergevingsgezinder zijn omdat het om een gamingphone ging, maar voor een Ultra-model dat een vlaggenschip hoort te zijn, presteren de camera’s niet meer dan matig. Ook worden de camera’s geplaagd door een relatief langzame sluiter- en verwerkingstijd, wat de lol er bij nachtfotografie wel een beetje uithaalt.
Over de accuduur kan ik kort zijn: die is goed. Je zult makkelijk een volledige dag met de accu kunnen doen, maar wel met de aantekening dat meerdere high-end toestellen die ook nog eens goedkoper zijn, net zo goed of zelfs wat beter scoren. Niet het belangrijkste detail, maar wel handig om te weten: de Zenfone is snel weer vol te laden.
Op de telefoon draait Android 15 met ZenUI, dat nauwelijks van stock-Android te onderscheiden is. Dat zullen veel mensen waarderen, in tegenstelling tot de softwareondersteuning vanuit ASUS. Het 1100 euro kostende toestel mag rekenen op slechts twee Android-updates en vijf jaar securitypatches, en bovendien is de bootloader niet te ontgrendelen. Daar rekenen we forse minpunten voor. Fans van kunstmatige intelligentie hebben geen goede aan de Zenfone: Google Gemini ontbreekt, al is Circle to Search wel aanwezig. Verder zijn er verschillende AI-functies uit ASUS’ eigen schuur die ondevice werken, maar nog niet in het Nederlands beschikbaar zijn.
Ik noemde het her en der al in de review, maar onder de streep is de Zenfone 12 Ultra stiekem gewoon de ROG Phone 9 Pro zonder de gamingfuncties. Het voelt een beetje alsof ASUS geen zin had om een Zenfone te ontwerpen, wat van de functionaliteit en prijs heeft afgeschaafd en op die manier even snel een toestel op de markt heeft gebracht. Daarmee is de Zenfone 12 alleen ‘Ultra’ in naam, want als totaalpakket voelt hij zeker niet zo aan.
Asus lijkt het niet eens meer te wíllen proberen met hun Zenfones. De tech savvy user (Tweaker) die in de directe omgeving om aankoopadvies wordt gevraagd, had een hele goede ambassadeur van de Zenfone kunnen zijn. Maar dan moet je als fabrikant niet je klanten misleiden met slechte softwaresupport en glashard liegen over aankomende bootloaderontgrendeling. Als eigenaar van een Zenfone raad ik iedereen inmiddels sterk af om dit merk te overwegen. De hardware is meestal prima maar de software en ondersteuning is totaal onacceptabel.
Is wel heel zuur... Heb een ZF6 waar ik echt heel tevreden mee was, maar sinds 2021 geen updates meer kreeg. Wilde graag een andere ROM erop zetten maar was te laat om de bootloader te laten unlocken.
Echt zonde want het toestel werkt nog perfect, en aan de hardware specs ligt het ook niet.
Asus heeft soms best mooi spul, maar ik zal toch voortaan eerst beter kijken naar de garantie en ondersteuning van hun producten voordat ik iets koop.
Dit voelt extra zuur omdat Asus een aantal jaren geleden echt donders goeie toestellen maakte. Ik kocht in 2018 voor €499 een Zenfone 5Z. Top specs, goed scherm, prima cameras én super fijne software die ook nog eens rap geüpdate werd. In 2020 heb ik toen de ROG Phone 3 geprobeerd. Software kwam traag en de prijs/performance verhouding was ver te zoeken. 5 jaar later zijn het gewoon extreem dure dertien in een dozijn telefoons met verschrikkelijke software ondersteuning.
[Reactie gewijzigd door JSLV op 6 februari 2025 17:26]
Kolere, wat een bagger bedrijf dat Asus. Ik had een 9 destijds sterk overwogen maar uiteindelijk niet gedaan vanwege een betere launch deal van Samsung (en veel langere update lineup)
Ik ben nog even in het bezit van een Zenfone 8. Ik zeg nog even, omdat dit apparaat wat in 2021 uitkwam sinds eind 2023 geen updates meer heeft gekregen. Erg jammer, want op hardwaregebied is alles nog dik in orde. De aanwezigheid van een unlocktool van de bootloader was destijds ook een reden om het appraat aan te schaffen, omdat ik de support-periode zelf zou kunnen verlengen met LineageOS oid. Het artikel verklapt al hoe dat uitpakte.
Twee jaar geleden had ik iedereen een Zenfone van harte aangeraden, en ik ben blij dat er in mijn kring niet naar me geluisterd is. De maatpakken bij ASUS moeten ontzettend toondoof zijn, want met hun beslissingen de afgelopen jaren hebben ze het voor elkaar gekregen om de enige doelgroep die interesse zou kunnen hebben in de featureset van hun telefoons het harnas in te jagen. Weinig andere niet-Chinese partijen bieden/boden bijv. een compacte flagship aan met aux-jack, waar hun telefoons voornamelijk om geloofd werden. Jammer dit alles, maar ik zal geen traan laten als Asus' mobiele divisie de onvermijdelijke bijl in de ZenFone-lijn zet.
Zo jammer, ze gingen net de goede kant op met de Zenfone 9 en 10: compact flagship toestel. Alleen de prijs in combinatie met de software ondersteuning en het cancellen van de bootloader unlock tool heeft ervoor gezorgd dat ik er nooit een aan heb geschaft. Zenfone 10 kost nu nog steeds 600 euro nieuw en de software support verloopt volgend jaar al.
Een robuuste en wat goedkopere optie is met audiojack is gewoon simpelweg Sony. Tenzij je nog een LG V30/40 o.i.d. kan vinden is Sony met hun DAC een solide keuze.
Ik zoek al sinds dat ik een smartphone heb (pakweg 15 jaar) naar een model dat een goede, tot zeer goed camerasysteem heeft. Het is bijna het enige (na stock Android) waar ik op let bij specificaties. Tot nader order nog geen model gevonden dat voldoet aan mijn behoeftes. Momenteel heb ik een Google Pixel 6.
Onderschat de topmodellen van oppo niet.Die scoren op cameragebied volgens dxo heel hoog.Het is dat ik heel erg aan samsung gewend ben maar anders had ik op zeker een oppo genomen.
Global ROM ruim een jaar geleden via Etoren.com gekocht. Nog steeds dik tevreden mee. Ik kwam daarvoor van een Samsung Galaxy S10 lite. Ik mis alleen Samsungs agenda, die als widget voor mij beter werkt dan al het andere.
Snelladen tot 85 Watt (volgens spec hoger, volgens mijn eigen meting niet - wel in een half uurtje batterij weer vol), draadloos laden tot 50 Watt, reverse wireless charging ook mogelijk. Charging brick (120W) met kabel gewoon meegeleverd in de doos.
Supermooie foto's - en niet meer momenten missen door de belachelijke afdrukvertraging waar Samsung altijd last van had.
Fabrieksaf een perfect aangebrachte beschermfolie en transparante beschermhoes meegeleverd.
Stabiele verbindingen, goede gesprekskwaliteit, niet meer dan oké stereo luidsprekers, prachtig scherm die ook buiten goed zichtbaar is.
Tot nu toe maandelijks vlotte security updates en sindskort upgrade naar Android 15. Ik gebruik er de Microsoft Launcher op.
Nouja, bijna niets dan goeds over de telefoon vanuit mijn ervaring. Door deze telefoon wel fan geworden van dit merk. En speciaal sneeuwvlokje als ik me voel; ik heb 'm tot nu toe nog niet elders in het wild gespot.
Ik heb veel telefoons vergeleken maar ik vind iPhone cameras echt er niet uit zien, dit is vast voornamelijk de software hoor maar alles word zo naar scherp. Beetje alsof ze de sharpening maximaal opvoeren om te compenseren voor iets.
Als jij mij 5 fotos van een landschap laat zien kan ik vrij snel in 1 keer de iPhone foto er uit halen. Deze gaat vervelend scherpe details hebben die niet fijn oogt
Ik raad idd al sneller de Samsung's aan, die doen het naar mijn ervaring altijd het beste. Google Pixel komt close, maar heeft rare ogen een haken, bijvoorbeeld dat de macro camera (mits je die gebruikt) imo nog nooit goed heeft gewerkt.
Ik heb zelf de Pro uitvoering, maar deze Neo schijnt ook een prima camera te hebben. En Motorola is niet helemaal stock Android maar het komt er heel dicht in de buurt. En wat nog mooier is is de prijs.
Wat maakt voor jou een 'goed camerasysteem'? Dat kan namelijk van alles betekenen:
- Hele goede sensor(en) met mogelijkheid om RAW bestanden te schieten voor bewerking in een programma op je PC? Dan let je dus op zaken als ruis en dynamisch bereik van de sensor. Eventueel ook op het voor jouw doel beste aantal MP.
- Hele goede beelden rechtstreeks uit de camera die worden gemaakt in een combinatie van goede sensor en correcties in de beeldverwerking. Dan komt het vooral ook aan op de Imaging Engine van de fabrikant.
- Wil je een goede en lichtsterke optische zoom mogelijkheid? En zo ja, hoeveel zoom heb je nodig? Voor portret is 2-3x zoom ideaal, maar voor 'buiten' wil je liever 5x icm met een goede kwaliteit digitale zoom tot minstens 10x.
- Of wil je juist een hele goede macro-functie?
- Of vind je video juist belangrijker dan foto en zo ja, voor welk doel. Dat bepaalt dan weer zaken als resolutie, frame rate op die resolutie, geleidelijke zoom, kleurovergangen etc. Eventueel ook de mogelijkheid om een externe microfoon te kunnen gebruiken.
- Of zoek je iets dat op al deze terreinen goed meekomt, maar niet per se het allerbeste is
Kortom, heb je een heel specifieke functie voor de telefoon met het beste camerasysteem of zoek je een all-round heel goed systeem maar dan meer omdat je gewoon op moment van kopen wilt weten dat je het beste hebt wat dan te krijgen is?
Dat laatste is ook een beetje een valkuil om heel snel weer te gaan upgraden, want uiteraard komt er ieder jaar weer iets nieuws/tofs bij en dan voelt je flagship opeens niet meer als flagship...
Er zijn genoeg bronnen waar degelijke reviews van telefooncamera's worden gedaan. Tweakers doet het best goed. Daarnaast denk ik aan gsmarena. Niet zozeer vanwege het review gedeelte, maar ook vanwege de gecontroleerde studio scenes die je in heel hoge resolutie tot op pixel niveau kunt vergelijken.
En uiteindelijk gaat fotografie om veel meer dan de hardware. Onderwerp, compositie, kleur, contrast, maken dat een beeld interessant of mooi is. Dat heeft meer met je eigen waarneming te maken (om interessante foto's te zien in de wereld om je heen) dan met je materiaal.
Dank je wel voor je reply!
Wat ik voornamelijk zoek is een camerasysteem dat zowel overdag als bij weinig zonlicht (schemering) kwalitatief hoogstaande foto's kan trekken en 4K-video's kan opnemen. Of dat nu met beeldverwerking nadien door de telefoon gebeurt of niet, dat maakt me niet veel uit.
Een macrolens is zeker een meerwaarde, dat maakt het systeem alleen maar completer.
Yup. Zeer tevreden met mijn "compacte" Zenfone 10 maar die Ultras zou ik nooit overwegen. Zelfs niet voor de headphone jack. Dan eigenlijk nog liever een ROG Phone, ook al game ik totaal niet mobiel.
Wat ik nog meer enorm waardeer aan mijn ROG phone (naast de 3,5mm) is de 2e zijwaartse USB poort. Ik heb deze poort nog nooit hoeven schoon te maken en dat in tegenstelling tot poorten die aan de onderkant zitten. Dat is echt een reden waardoor ik voor mijn volgende telefoon weer een ROG overweeg
Apt-X is echt niet waard wat er over beweerd wordt.
Wat ze goed gedaan hebben indertijd was kwaliteitseisen te stellen aan de hele audio (speaker en versterker) voordat er Apt-X op mocht staan.
Verder is het echt een veel primitievere codec dan MP3 of de standaard SBC.
Zie ook de tests online, bijvoorbeeld op hydrogenaudio.
Het feit dat Asus beloofde de tools beschikbaar te stellen om de bootloader te ontgrendelen en daar op terug is gekomen is voor mij genoeg reden om ze links te laten liggen.
Ik heb de spulletjes van Asus altijd leuk gevonden. Maar die software ondersteuning is een terecht punt. Heel erg jammer. Want het laat zich samenvatten als (meestal) kwalitatief goede hardware met bagger software. Dat gaat overigens verder dan alleen smartphones.
Wat ik dan in het bijzonder jammer vind is dat je van een goede (qua hardware) telefoon niet meer zelf kan kiezen welk OS je er op zet. Bij de oude zenfones kreeg je gewoon een beschrijving hoe je de bootloader kon ontgrendelen, maar daar zijn ze van af gestapt. Jammer!
Tot slot, als je een telefoon voor gaming wil gebruiken (daar mikken ze met dit model op) en je hebt er circa 1000 euro voor over, denk dan eens aan de ROG Ally (x) of een steamdeck. En als je geen windows wil, denk dan eens aan bazzite
[Reactie gewijzigd door Cageman1984 op 6 februari 2025 10:12]