Elke fabrikant is vrij om zijn telefoons een eigen hippe benaming te geven, waarbij de achtervoegsels ‘Pro’ en ‘Ultra’ razend populair zijn. Dat betekent helaas ook dat deze termen steeds minder gewicht met zich meedragen. De Zenfone 12 Ultra is daar een uitstekend voorbeeld van.
Het beeldscherm is erg groot, fel en beschikt bovendien over een extra hoge refreshrate. Daarmee heb je een telefoon die makkelijk in een oogopslag af te lezen is, ook in fel zonlicht. Minder fijn zijn de relatief lage resolutie, matige kleurafstelling en asymmetrische schermranden. Het scherm is volledig vlak, in tegenstelling tot het frame en de glazen achterkant die ietwat rond aflopen. Daarmee ligt de strak vormgegeven behuizing ondanks zijn forse gewicht prima in de hand.
Aan de binnenkant bevindt zich een Snapdragon 8 Elite. Dit exemplaar is door ASUS vrij gulzig afgesteld, wat terug te zien is aan de ontzettend hoge piekprestaties – de hoogste die we ooit in een Android-telefoon hebben gezien – en een bijna even hoge mate van thermal throttling. Het toestel is verder voorzien van 16GB werkgeheugen en 512GB opslag, wat in verhouding tot de concurrentie wel goed zit. Andere hardwarematige details zijn wisselvallig: de speakers klinken ontzettend goed, de haptiek voelt erg goedkoop en de vingerprintscanner werkt vlot genoeg, maar is geen sonisch exemplaar. Ook is er voor de liefhebber een 3,5mm-jack aanwezig.
Het camerasysteem van de Zenfone is identiek aan dat in de ROG Phone 9 Pro. Bij dat model konden we wat vergevingsgezinder zijn omdat het om een gamingphone ging, maar voor een Ultra-model dat een vlaggenschip hoort te zijn, presteren de camera’s niet meer dan matig. Ook worden de camera’s geplaagd door een relatief langzame sluiter- en verwerkingstijd, wat de lol er bij nachtfotografie wel een beetje uithaalt.
Over de accuduur kan ik kort zijn: die is goed. Je zult makkelijk een volledige dag met de accu kunnen doen, maar wel met de aantekening dat meerdere high-end toestellen die ook nog eens goedkoper zijn, net zo goed of zelfs wat beter scoren. Niet het belangrijkste detail, maar wel handig om te weten: de Zenfone is snel weer vol te laden.
Op de telefoon draait Android 15 met ZenUI, dat nauwelijks van stock-Android te onderscheiden is. Dat zullen veel mensen waarderen, in tegenstelling tot de softwareondersteuning vanuit ASUS. Het 1100 euro kostende toestel mag rekenen op slechts twee Android-updates en vijf jaar securitypatches, en bovendien is de bootloader niet te ontgrendelen. Daar rekenen we forse minpunten voor. Fans van kunstmatige intelligentie hebben geen goede aan de Zenfone: Google Gemini ontbreekt, al is Circle to Search wel aanwezig. Verder zijn er verschillende AI-functies uit ASUS’ eigen schuur die ondevice werken, maar nog niet in het Nederlands beschikbaar zijn.
Ik noemde het her en der al in de review, maar onder de streep is de Zenfone 12 Ultra stiekem gewoon de ROG Phone 9 Pro zonder de gamingfuncties. Het voelt een beetje alsof ASUS geen zin had om een Zenfone te ontwerpen, wat van de functionaliteit en prijs heeft afgeschaafd en op die manier even snel een toestel op de markt heeft gebracht. Daarmee is de Zenfone 12 alleen ‘Ultra’ in naam, want als totaalpakket voelt hij zeker niet zo aan.