De HMD Fusion is een vrij unieke telefoon, maar waarschijnlijk niet de pionier die modulaire telefoonaccessoires wél tot een succes zal maken. Daarvoor presteert het toestel te slecht en is de ondersteuning van HMD te laks. De accessoires in de vorm van Outfits bieden echt meerwaarde, maar kosten in sommige gevallen een derde van het toestel zelf. De goede repareerbaarheid is een mooi streven, maar had in de praktijk nog beter uitgevoerd kunnen worden. Voor een lage prijs haal je een toestel in huis met prima camera en dito accuduur, maar dat op elk ander vlak slechte scores behaalt.
Wie herinnert ze zich niet: smartphones met unieke accessoires zoals een projector, cameragrip of JBL-speaker? Wellicht een ietwat flauwe vraag, want elke poging om zulke telefoons tot een groot succes te maken is tot dusver mislukt. Zo probeerde LG, dat inmiddels geen smartphones meer produceert, het met de G5 en deed Motorola een poging met de Moto Z. Dit jaar zien we hoe HMD het aanpakt met de HMD Fusion.
HMD Fusion met het bijgeleverde 'Casual outfit'-hoesje
Geen mods, geen modules, maar 'Outfits': dat is de benaming die HMD heeft gekozen voor de accessoires die zich via pogopins met de telefoon verbinden. Ze beloven een stuk meer rechttoe rechtaan te zijn dan de accessoires van bovengenoemde fabrikanten. Bovendien heeft HMD een opensourcetoolkit beschikbaar gesteld voor iedereen die zelf aan de slag wil om Outfits te maken.
Niet alleen de Outfits onderscheiden het toestel van de concurrentie. De Finse fabrikant zet in op repareerbaarheid, waardoor je in theorie zelf aan de telefoon kan sleutelen, mocht dat nodig zijn. Om dat te realiseren heeft HMD uiteraard kosten moeten maken, kosten die andere fabrikanten niet mee hoeven te rekenen. Daarom vallen de specificaties wat lager uit dan andere telefoons in deze prijsklasse.
Met een adviesprijs van 239 euro valt de HMD Fusion in het lagere segment, dus erg veel ruimte zal er niet geweest zijn toen er concessies op de hardware gemaakt moesten worden. De vraag is dan ook of de Fusion zichzelf genoeg weet te onderscheiden met zijn Outfits om daarvoor te compenseren, of dat de accessoirebombarie wederom gedoemd is te floppen.
Design en scherm
Als je voor het eerst naar de HMD Fusion kijkt, heb je meteen in de gaten dat het toestel een beetje afwijkt van de norm. Zo zijn er schroefjes en pogopins zichtbaar op de achterkant van de telefoon. Ook lijkt er een soort rechthoekige uitsnede te zijn voor een intern onderdeel. Zeker in combinatie met het meegeleverde 'Transparant Casual Outfit'-hoesje geeft dat de telefoon een vrij hoekig, 'technisch' uiterlijk.
Dat technische uiterlijk is geen toeval, want HMD zet de Fusion neer als toestel dat zou beschikken over 'Gen 2 Repairability'. Oftewel: indien je telefoon kapotgaat, zou je deze relatief eenvoudig zelf weer moeten kunnen repareren, daarover later meer. Opmerkelijk hieraan is dat HMD de ene keer zegt dat je 'zelf met een plectrum en een schroevendraaier' reparaties kunt uitvoeren en doorverwijst naar iFixit, maar andere keren aangeeft dat reparateurs blij zullen zijn met de repareerbaarheid als je jouw toestel bij hen inlevert ter reparatie.
Hoogte
164,15mm
Breedte
75,5mm
Dikte
8,32mm
Gewicht
202,5g
Schermdiagonaal
6,56"
Refreshrate
90Hz
Resolutie
720x1612
Ppi
269ppi
IP-rating
IP54
Materiaal
Glas, plastic
Om aan deze 'Gen 2 Repairability'-score te komen, heeft HMD wel kosten moeten maken, zoals de Finse fabrikant zelf aangaf bij het launchevent: kosten die op andere punten weer terugverdiend moeten worden. Dat heeft als resultaat dat de prestaties van de gebruikte onderdelen, die al niet top zijn gezien het prijspeil, lager uitvallen dan bij de concurrentie. Als eerste nemen we het beeldscherm onder de loep. In de grafiek hieronder vergelijken we het toestel met telefoons uit dezelfde prijsklasse.
Zoals duidelijk naar voren komt in de testresultaten, presteert het ips-scherm op het gebied van helderheid, in één woord, slecht. In elke test scoort het paneel het slechtst op maximale helderheid. Daarmee is de display amper af te lezen in fel zonlicht. Niet alleen dat, maar ook de minimale helderheid ligt relatief hoog. Daardoor is het toestel niet fijn om nog even te gebruiken als je 's nachts bijvoorbeeld in bed ligt. Ook is het jammer dat het scherm slechts een HD-resolutie heeft.
Helaas blijkt het scherm ook niet te beschikken over een goede kleurweergave. Het scherm oogt behoorlijk blauw en kleuren zijn vrij zichtbaar niet wat ze moeten zijn. Dat is ook terug terug te zien in de grafiek: bij een afwijking hoger dan 3, uitgedrukt in een ΔE2000-waarde, begin je met het blote oog echt het verschil te zien wat betreft kleurfouten. De resultaten van de Fusion zijn meer dan het dubbele van die grenswaarde. In de instellingen kun je de kleurtemperatuur een klein beetje aanpassen om de blauwe gloed ietwat te verminderen. Toch komt de display bij lange na niet in de buurt van de oledschermen die in deze prijsklasse ook beschikbaar zijn.
Over het beeld zijn we dus niet te spreken, maar het 'technische' uiterlijk is dan wel weer fraai. Bovendien is het mooi dat de achterkant los te halen is zonder hitte te hoeven gebruiken, wat bij de meeste andere toestellen nodig is. Ook de volume- en powerknoppen zijn fijn om in te drukken en geven een duidelijke klik als feedback. Door het relatief lompe formaat, bijbehorend gewicht en de compleet vlakke zijkanten ligt het toestel wel wat minder prettig in de hand.
Camerasysteem
Niet alleen op het beeldscherm is beknibbeld: de Fusion moet het doen met een enkele camera aan de achterzijde om foto's mee te maken. Dat zou je niet meteen zeggen - er zijn immers twee lenzen zichtbaar op de achterkant - maar slechts een van die twee legt daadwerkelijk beelden vast. Dat is de 108-megapixelsensor van Samsung. De andere lens die je ziet is van een 2-megapixelcamera die alleen helpt bij het berekenen van diepte. In deze prijsklasse hebben telefoons soms ook een ultragroothoek- of macrocamera aan boord. Aan de voorkant is een 50-megapixelselfiecamera aanwezig, die zich in een ronde uitsnede in de display bevindt.
Camerasysteem
Primair
Front
Sensor
ISOCELL HM6
OV50M40
Resolutie
108 megapixel
50 megapixel
Sensorgrootte
1/1,67"
1/2,88"
Pixelgrootte
0,64μm
0,61μm
Brandpunt in 35mm-eq.
24mm
25mm
Diafragma
F/1.75
F/2.45
Ois
Ja
-
Autofocus
Pdaf
-
Hoewel de hoofdcamera een indrukkende 108 megapixels aan boord heeft, is het formaat van de sensor eigenlijk te klein om zo'n grote hoeveelheid te huisvesten. Daarom gebruikt de sensor pixel binning omnegen pixels samen te voegen tot één, waardoor je standaard 12-megapixelfoto's schiet met de camera. Hoewel de telefoon dus geen telecamera aan boord heeft, zit er wel een zoomknop in de camera-interface. Daarmee wordt er een flinke uitsnede van de sensor toegepast om een 3x zoom te realiseren. Wil je gebruikmaken van de volledige resolutie die de camera te bieden heeft, dan kun je de hogeresolutietoggle inschakelen in de camera-app. Dit gaat uiteraard ten koste van sluitersnelheid, dynamisch bereik en prestaties in omgevingen met weinig licht. Ook merk je door het gebruik van deze modus dat de chip in de telefoon niet bepaald de snelste is. Hetzelfde geldt voor de frontcamera, waarbij deze modus eveneens beschikbaar is.
HMF Fusion camera-eiland (links) met Flashy Outfit
Voor wie de frontcamera vaak gebruikt, is er goed nieuws: de optionele Flashy Outfit bevat een ringlight. Daarmee kun je in een handvol situaties betere foto's maken met de hoofdcamera, maar hij komt vooral je selfies ten goede. Er zit een scharniertje in de Flashy Outfit waarmee je het lichtje omklapt en in de interface van de camera-app kun je verschillende helderheden en kleuren instellen.
De selfiecamera heeft nog een andere truc: wanneer de frontcamera actief is, kun je gebaren maken met je handen om zo een zelfontspanner in gang te zetten. De camera-interface laat dan een omtrek rond je hand zien, waarna er een timer in beeld begint af te tellen. Momenteel zijn er vier gebaren: een hartteken maken met twee vingers, een hartje maken met twee handen, een duim omhoog steken of een vredesteken vormen. Elk van de vier gebaren werkt verrassend vlot en accuraat.
Camera-interface van de HMD Fusion
Camera: praktijktest en vergelijking
Zoals altijd zijn we met de telefoon op pad geweest om de camera te testen. In deze praktijktest leggen we de foto's naast die van de OnePlus Nord CE4 Lite, die over een vergelijkbare cameraset-up beschikt: een primaire camera met hoge resolutie plus een tweede camera die eigenlijk alleen fungeert als dieptesensor. Beide toestellen zijn van tevoren voorzien van de nieuwste software-updates.
Primair - daglicht
Wanneer de camera genoeg licht heeft, presteert hij prima. Vooral op het gebied van ruis en kleurweergave doet de camera het beter dan die in de OnePlus Nord 4 CE Lite. Zoom je echter wat in, dan zie je dat de details in de foto's van de HMD Fusion er op sommige plekken wat kunstmatig uitzien. Wel doet de Fusion het duidelijk beter bij portretten. De bokeh oogt natuurlijker, kleuren worden mooier weergegeven en er is wat meer contrast aanwezig. Hoewel de Fusion meer megapixels aan boord heeft, zijn de foto's niet per se scherper dan die van de andere telefoon. Wil je de volledige 108 megapixels benutten, dan kan dat ook.
HMD Fusion: 12 vs. 108 megapixels
Hoewel je zou verwachten dat de 108-megapixelfoto er beter uitziet, is het tegenovergestelde waar. De foto die pixelbinning bevat, de 12-megapixelvariant dus, oogt op elk vlak beter. Er is minder ruis, het licht op de muur wordt niet opgeblazen, de foto bevat meer detail en een groter dynamisch bereik. Waarschijnlijk komt dit doordat de sensor eigenlijk te klein is om zoveel megapixels te huisvesten, in combinatie met een matige soc en dito isp.
Primair - nacht
Beide camera's presteren niet heel goed wanneer de sensor weinig licht heeft om mee te werken. De Fusion weet de details wat beter te behouden, maar de Nord CE4 Lite geeft de kleuren op de meeste foto's beter weer. Daarnaast lijkt de Nord een wat dramatischer effect aan de foto's mee te geven en ze te voorzien van een beetje vignettering. De foto's hebben gemeen dat ze veel artefacten en ruis bevatten, zoals te verwachten in donkere situaties. Daarnaast is er de nodige lens flare aanwezig bij fel direct tegenlicht.
Zoom
Beide telefoons bevatten een zoomknop in de camera-interface. In het geval van de Fusion is dit 3x en bij de Nord 2x. Voor de vergelijking hebben we beide toestellen op drie keer ingesteld, omdat beide een vergelijkbare techniek, digitale zoom, gebruiken om grotere brandpuntsafstanden te bereiken.
Op het gebied van zoom is er een duidelijke winnaar: de HMD Fusion. Hoewel de foto's wat meer ruis bevatten en een iets te warme kleurtemperatuur hebben, zijn ze veel scherper dan de plaatjes die de Nord CE4 Lite produceert. Wanneer het licht uitgaat, presteren beide camera's erg matig bij het zoomen. Er zijn erg veel ruis en artefacten aanwezig en de foto's lijken haast op een olieverfschilderij.
Frontcamera
Ook bij deze foto's geldt: links is afkomstig van de HMD Fusion, rechts van de Nord CE4 Lite. Hoewel de foto's van de OnePlus iets meer details bevatten, komt dat voornamelijk door een agressief verscherpingsalgoritme, met meer ruis en kleurfouten als resultaat. Zoals je ziet zijn er twee selfies in het donker genomen. Bij de eerste wordt gebruikgemaakt van de Flashy Outfit op de Fusion en het vullicht op de OnePlus. De foto van de Fusion is een stuk aangenamer om naar te kijken. De accessoire biedt dus een leuke meerwaarde in het donker.
Hardware
De soc in de HMD Fusion is een Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2. Dat is een low-end chip die op het moment van schrijven ongeveer een jaar oud is. Deze budget-Snapdragon is vooral gericht op efficiëntie en niet zozeer op performance. Je moet dus geen wonderen van de prestaties verwachten en (zware) 3d-games willen spelen, maar wellicht zit een lange batterijduur er wel in. Daarover later meer, eerst kijken we beknopt naar de prestaties van de chipset tegenover andere budgettoestellen.
Zoals je kunt opmaken uit de Geekbench-scores, kan het cpu-gedeelte van de chip nog redelijk meekomen met zijn concurrentie. Hoewel hij niet meer dan gemiddeld scoort, doet hij het niet zo slecht als je misschien had verwacht gezien de bezuiniging op dit vlak. In de OpenCL-benchmark wordt echter pijnlijk duidelijk dat de Snapdragon-soc een erg matige gpu aan boord heeft.
Modulariteit
De chipset hoeft de show gelukkig niet te stelen, want HMD wil de Fusion vooral interessant maken door zijn modulariteit. Met verschillende accessoires die verbinding maken via de pogopins op het toestel − de Outfits − kun je nieuwe features aan de telefoon toevoegen. Op het moment van schrijven toont HMD een viertal Outfits op zijn website: de Casual Outfit die wordt meegeleverd in de verpakking, de Flashy Outfit, de Rugged Outfit en de Gaming Outfit. Ook bestaat er een Wireless Charging Outfit, die momenteel alleen via een enkele retailer verkrijgbaar is.
Outfit
Casual
Flashy
Rugged
Gaming
Wireless Charging
Functie
Alleen bescherming
Ringlight
Extra bescherming, draadloos opladen, extra USB-C-poort, extra knoppen
Controller
Draadloos opladen
Adviesprijs
24,99 euro
49,99 euro
n.n.b.
69,99 euro
64,99 euro
Eerstgenoemde wordt meegeleverd in de verpakking en is in feite niets meer dan een plastic hoesje. De Flashy Outfit voegt meerwaarde toe in de vorm van een ringlight, waardoor je betere selfies kunt maken. De Rugged Outfit beschermt de telefoon beter, maakt draadloos opladen mogelijk en voegt een extra USB-C-poort en twee knoppen toe. De Gaming Outfit is in feite een controller, net zoals bijvoorbeeld de Backbone of Razer Kishi. De Outfits zijn specifiek voor de Fusion ontwikkeld en daarom niet uitwisselbaar met de Outfits voor bijvoorbeeld de HMD Skyline. Tijdens het previewevenement wilde HMD niet garanderen dat een hypothetische opvolger van de Fusion ook met deze Outfits zal functioneren.
Hoewel de Finse fabrikant het systeem voor Outfits opensource heeft gemaakt en tijdens het event vertelde over verschillende accessoires die derden zouden hebben gemaakt, zijn deze op het moment van schrijven nergens te vinden. Er lijkt dus (nog) geen actieve community te zijn voor de ontwikkeling van Outfits.
De pogopins op de HMD Fusion zorgen voor een verbinding met de outfits.
Repareerbaarheid
'Gen 2 Repairability'. Dat is hoe HMD de repareerbaarheid noemt, een punt waarop het toestel zich moet onderscheiden. Dit is geen officiële standaard, maar een term die door de fabrikant zelf in het leven geroepen is. Dat wilden we uiteraard testen voor zover mogelijk, aangezien er concessies gedaan moesten worden op andere vlakken ten faveure van de repareerbaarheid. In de praktijk vonden we dit wat tegenvallen.
De achterkant kun je inderdaad van het toestel halen zonder hitte te gebruiken door middel van een Torx-schroevendraaiertje en een plectrum. De accu bevat pull tabs, waardoor deze eenvoudig te verwijderen moet zijn, wat je bij veel andere fabrikanten tegenwoordig ook tegenkomt. Daar houdt het voor ons wel op wat betreft onderscheidende factor. Zo zit de achterkant middels een dun flexkabeltje verbonden met het moederboard, iets dat makkelijk scheurt als je niet voorzichtig bent. Daarnaast zijn er genoeg andere telefoons op de markt die net zo eenvoudig te repareren zijn, zoals de telefoons in het lage segment van Samsungs A-serie. De Fusion is een relatief makkelijk te repareren telefoon, waarbij 'relatief' het sleutelwoord is; je hoeft dus geen Fairphone-achtig ontwerp te verwachten aan de binnenkant. Al met al is het een mooie stap in de goede richting, maar niet zo'n groot selling point als HMD je zou willen doen geloven.
Verpakkingsinhoud
De verpakkingsinhoud van de HMD Fusion bevat geen oplader en bestaat volledig uit karton, op het hoesje en de oplaadkabel na. De meegeleverde Casual Outfit is vervaardigd uit 100 procent gerecycled PC en 60 procent gerecycled tpu. De telefoon zelf bevat 100 procent gerecycled aluminium en 50 procent pcr.
Connectiviteit, geluid, haptics en biometrie
Hoewel er op hardwaregebied dus veel bespaard is, beschikt de telefoon gelukkig wel over een 5G-modem. De Snapdragon-chipset ondersteunt de nieuwere wifistandaarden niet, dus zul je genoegen moeten nemen met Wi-Fi 5 en de 6- en 7-standaard aan je voorbij laten gaan. Verder ondersteunt de telefoon Bluetooth 5.1, NFC, en de volgende locatiestandaarden: GPS, Galileo, Glonass en BDS. De best ondersteunde audiocodec is aptX Adaptive. De USB-C-poort beschikt over USB 2.0. Voor de liefhebbers is er verder goed nieuws: de telefoon heeft een 3,5mm-jack aan boord.
In dit segment wordt er vaak bezuinigd op de speakers en trilmotor. De Fusion is geen uitzondering op die regel. Het toestel beschikt over 'OZO Playback', wat het geluid ten goede moet komen. Hoewel het in de praktijk een merkbaar verschil oplevert, is de enkele speaker matig. Het volume kan niet heel hard en klinkt bovendien niet erg goed; het geluid klinkt duidelijk minder mooi dan vergelijkbare telefoons in deze prijsklasse. De trilmotor is niet bijzonder: hij kan hard genoeg trillen, maar produceert best wat geluid en is niet in staat om subtiele tikjes weer te geven. De vingerafdrukscanner zit aan de zijkant. Je kan de sensor comfortabel bereiken zonder je greep op de telefoon aan te passen. De sensor werkt prettig: hij is vlot en accuraat.
Software
Uit de doos draait de HMD Fusion op Android 14. HMD belooft slechts twee Android-updates voor het toestel, waardoor je tot en met 2026 van de nieuwste Android-updates bent voorzien. Daarnaast ontvangt het toestel 3 jaar aan beveiligingsupdates. Dat is beduidend korter dan menige andere fabrikant. Ook staat het haaks op het standpunt dat HMD lijkt in te nemen over de levensduur van de telefoon. Het toestel mag dan relatief makkelijk te repareren zijn, maar je moet jezelf wel twee keer achter de oren krabben voordat je een telefoon repareert die geen updates meer ontvangt.
Ook op zijn zachtst gezegd opmerkelijk is het feit dat HMD het onmogelijk heeft gemaakt om de bootloader te ontgrendelen. Dat botst wederom met bovengenoemde en het opensourcemodel dat de Finse fabrikant hanteert rondom het maken van Outfits. Tenzij hun standpunt hierover verandert, heb je dus na twee jaar een telefoon zonder software-updates, die je zelf ook niet kunt voorzien van nieuwe software.
Om toch iets positiefs te zeggen over de software: de Fusion draait zoals gebruikelijk bij HMD op een vlotte, schone Android. Ondanks de relatief zwakke Snapdragon-chip voelt de software lekker snel aan. Het 90Hz-scherm komt hierdoor prima tot zijn recht. We hebben de telefoon tijdens het reviewproces nauwelijks op vastlopers of haperingen kunnen betrappen. Op het gebied van bloatware wordt er een zestal apps meegeleverd, die je eenvoudig kunt verwijderen.
Accuduur en opladen
HMD heeft de Fusion voorzien van een batterij met 5000mAh capaciteit aan boord. Dat klinkt misschien hoog, maar gezien het formaat van de telefoon valt dat wel mee: zoals je in de grafiek kunt zien, ligt deze hoeveelheid precies in lijn met andere toestellen in deze prijsklasse.
Webbrowsen wifi
Webbrowsen mobiel netwerk
Video kijken
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
In onze accutest komt het voordeel van een langzame en zuinige chipset naar voren. De batterij gaat bovengemiddeld lang mee op wifi en dat geldt helemaal wanneer je gebruikmaakt van je mobiele netwerk. Je zult de Fusion dus met gemak een dag of langer kunnen gebruiken, zonder dat je tussendoor op hoeft te laden. Helaas is het tegenovergestelde waar wanneer het toestel video afspeelt in een loop. Het lcd-paneel beschikt niet over de zuinigheid die oledschermen kunnen bieden, met als gevolg een slecht resultaat. Kijk je veel films en video's op je telefoon en vind je een goede accuduur belangrijk, dan kun je de HMD Fusion dus beter links laten liggen.
Opladen
Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
De telefoon kan met maximaal 33W opgeladen worden, wat ongeveer gemiddeld is in dit segment. De telefoon kan niet draadloos opgeladen worden, tenzij de Rugged Outfit gebruikt wordt, die op het moment van schrijven nog niet verkrijgbaar is in Nederland. Je accu snel voorzien van een beetje meer stroom gaat prima bij de Fusion. Het kost echter relatief veel tijd om de accu volledig op te laden, zelfs langer dan bij concurrerende toestellen die met minder piekvermogen kunnen opladen.
Conclusie
De HMD Fusion is een bijzondere telefoon die ondanks zijn toffe onderscheidende factoren op sommige vlakken met zichzelf in conflict lijkt te zijn. Er is bezuinigd op verschillende vlakken om de telefoon beter repareerbaar te maken, terwijl de 'Gen 2 Repairability' in de praktijk wat tegenvalt. Daarnaast staat het software-updatebeleid haaks op duurzaamheid en repareerbaarheid.
De display is een van de onderdelen waarop duidelijk bezuinigd is: deze is ronduit slecht te noemen. Het lcd-paneel heeft een lage maximale helderheid, een hoge minimale helderheid en een erg matige kleurweergave. Zo ziet menig ongetraind oog direct dat het scherm veel te blauw is. De 90Hz-refreshrate is prettig, maar niet bijzonder; de concurrentie biedt hetzelfde of meer.
De camera presteert dan wel weer prima. Zolang je de hogeresolutiemodus vermijdt, weet de 108-megapixelcamera prima beelden vast te leggen. De camera-interface is bovendien vrij simpel en overzichtelijk ingericht en werkt daarnaast goed samen met de Flashy Outfit. Laatstgenoemde zorgt ervoor dat je uitstekende selfies kunt maken.
Zo'n Outfit biedt dus echt meerwaarde, maar de vraag is wie er vijftig tot tachtig euro voor zo'n accessoire over heeft bij een budgettoestel als dit. HMD heeft een toolkit inclusief opensourcesoftware beschikbaar gesteld zodat mensen zelf Outfits kunnen ontwikkelen. Helaas lijkt er nog geen actieve community te zijn die zich hiermee bezighoudt.
Op het gebied van repareerbaarheid, de andere onderscheidende factor, doet de telefoon het iets beter. Hoewel 'Gen 2 Repairability' slechts een marketingterm blijkt te zijn, is het toestel relatief makkelijk te repareren. Iedereen met een schroevendraaier, plectrum en een beetje geduld kan in theorie zelf onderdelen vervangen. HMD werkt samen met iFixit om handleidingen en onderdelen beschikbaar te stellen, wat een mooie stap in de goede richting is.
Wie graag het maximale uit de accu wil halen, heeft aan de HMD Fusion een prima toestel. Althans, zolang je niet aan de lopende band films of video's kijkt. Doe je dat niet, dan behoort de accuduur van de Fusion tot de top in zijn prijsklasse. Speel je wél veel filmpjes af, dan loopt de batterij erg snel leeg en zul je een stuk sneller naar een oplader moeten grijpen.
Twee jaar software-updates anno 2024 is echt te weinig en HMD scoort daarmee flinke minpunten. Mede door in te zetten op repareerbaarheid en uitbreidende accessoires in de vorm van Outfits snappen we de keuze voor zo'n kort updatebeleid dan ook niet.
Al met al is de HMD Fusion een opmerkelijke telefoon, maar waarschijnlijk niet de pionier die modulaire telefoonaccessoires wél tot een succes zal maken. Daarvoor presteert het toestel te slecht en is de ondersteuning van HMD te laks. Voor een lage prijs prijs haal je een toestel in huis met een prima camera en dito accuduur, maar dat op elk ander vlak slechte scores haalt.
“ Uit de doos draait de HMD Fusion op Android 14. HMD belooft slechts twee Android-updates voor het toestel, waardoor je tot en met 2026 van de nieuwste Android- en securityupdates bent voorzien.”
Als ze maar 2 updates voorzien dan betekent dat dat je in de zomer van 2025 al klaar bent, denk eraan dat Android 16 al tegen juni 2025 hier moet zijn…
Bedenk je ook dat je de beveiligingupdates bij Nederlandse wet kan eisen:
De wettelijke garantie betekent dat u altijd recht heeft op een goed product. Als een product niet deugt, heeft u recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld.
Als je telefoon na zo'n twee jaar geen beveiligingsupdates meer krijgt, is er een potentieel gevaar dat je gegevens gestolen worden, denk aan internetbankieren. Ik zou als koper op dat moment op mijn strepen staan en aansturen op dat er aanvullende veiligheidsupdates komen (ik denk dat 5 jaar na release realistisch is, omdat de hardware dat wel overleeft). Zo niet, dan heb je recht op een vervangend toestel of ontbinding van de aankoop.
Ik hoop dat we hier eens in grotere groepen op gaan aansturen. Stel je laat het zo ver komen om er een rechtszaak van te maken, wat zou er een rechter er van weerhouden om je geen gelijk te geven?
wat zou er een rechter er van weerhouden om je geen gelijk te geven?
In dit specifieke geval. De prijs en de transparantie over de informatie?
Het toestel is 220 euro. (Uiteraard veel geld, maar voor een telefoon valt het heel erg mee). Het staat nu in het artikel. 2 OS-upgrades + 3jaar beveiligingsupdates.
Kan de rechter dan niet zeggen "Je weet waar je aan begonnen bent?"
Voor zover ik weet niet. Ik snap de logica ook wel maar tenzij. Er heel duidelijk is dat het tegen de wet is wordt t lastig. Je moet dan alles echt gaan kwantificeren. Dus met dit budget hoeveel jaar security patches kun je verwachten en wanneer na een security patch wordt het risico dusdanig dat het nalatig is. Zeker nu in combinatie met Googles eigen meer externe aanpak. Zelf zou ik dan ook best oke zijn met zelfs een telefoon die al geen twee jaar meer security patches heeft gehad, zolang alle app updates en google play security updates nog doorgaan.
Maarja zie dat maar eens erin te gooien vanaf 1 van de partijen.
Het wordt heel snel heel complex. Ik denk als een fabrikant geen security patches ooit zou leveren dan zou je wel iets kunnen maken maar anders wordt het erg lastig.
En stel een fabrikant zegt 1 jaar security updates en is er transparant over, kan de schuld dan weer terug bij de koper gelegd worden?
[Reactie gewijzigd door PaulHelper op 7 december 2024 23:45]
Het grote probleem is dat er in de wet geen termijn genoemd wordt en ook de term "goed product" kent geen verdere specificatie. Bij aankoop van je telefoon hoort men te kennen te geven tot wanneer deze minimaal met veiligheidsupdates wordt ondersteund, Android update moeten gezien worden als een verbetering van het product, dus die tellen voor de wet al helemaal niet mee.
Mochten de veiligheidsupdates eerder stoppen dan men bij aankoop heeft vermeld, dan kan je die via de rechter opeisen. Ik zou dat echter niet doen. Het gaat je heel veel energie kosten en die update ga je nooit krijgen. Als het meezit wordt je wel in het gelijk gesteld en moet de fabrikant je schadeloos stellen voor de periode dat ze in gebreke blijven. Kortom je krijgt een paar tientjes als schadevergoeding.
Als ze maar 2 updates voorzien dan betekent dat dat je in de zomer van 2025 al klaar bent, denk eraan dat Android 16 al tegen juni 2025 hier moet zijn…
Over het algemeen duurt het een tijd voordat nieuwe versies van Android op bestaande toestellen uitkomen.
Dus als ze gewoon wachten met Android 16 uit te brengen voor het toestel tot december 2026 terwijl die update al in juni 2025 beschikbaar moet zijn is het in orde? Onzin.
Tegen de tijd dat accessoires en onderdelen overal verkrijgbaar zijn, is de software ondersteuning al gestopt.
2 jaar dat betekend gewoon standaard consumenten garantie.
Totaal de plank misgeslagen dus, kan je beter kiezen gaan voor een Fairphone.
[Reactie gewijzigd door mrooie op 6 december 2024 07:34]
Niet eens! 2 jaar is vaak inderdaad fabrieksgarantie (er is geen officiële 2 jaar termijn voor consumenten garantie in Nederland) indien je hem koopt wanneer hij net uit is gebracht.
Wanneer ik dit toestel over 1 jaar koop, heb ik nog maar een jaartje écht plezier van mijn aankoop. Belachelijk natuurlijk
Niet eens! 2 jaar is vaak inderdaad fabrieksgarantie (er is geen officiële 2 jaar termijn voor consumenten garantie in Nederland) indien je hem koopt wanneer hij net uit is gebracht.
Op grond van de EU-wetgeving moet u de consument minstens 2 jaar garantie bieden. Dit is de wettelijke garantie die de consument kan inroepen als producten niet goed werken of niet overeenkomen met de beschrijving. Maar in sommige landen geldt een langere garantieperiode vanwege nationale wetgeving.
Verder is de verkoper verplicht om wettelijke garantie af te handelen, niet de fabriek.
[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 december 2024 10:07]
Fabriekgarantie is 1 jaar verplicht. Verder is er in Nederland geen wettelijk termijn vastgesteld, maar is de garantie op basis van de verwachte gebruiksduur van het product. Standaard wordt hier als 2 jaar gezien vanuit het verkooppunt, maar dat is niet de fabrieksgarantie. Zie hier.
De wettelijke garantie is zelfs maar een half jaar of een redelijke periode waarin men mag verwachten dat een product minimaal goed zou moeten werken. In de praktijk betekend dat in de onderkant van de markt één jaar garantie wordt gegeven en voor het topsegment bij smartphone twee jaar. Bij andere producten worden in het topsegment ook wel garanties van vijf tot zelfs tien jaar gegeven.
Hoewel de garantie in de eerste plaats afgehandeld moet worden door de winkel waar het product gekocht is, is fabrieksgarantie wel een prettige zekerheid. Mocht de winkel van aankoop niet meer bestaan als je product kapot gaat, dan kan je altijd nog via een andere winkel of rechtstreeks via de importeur/fabriek aanspraak maken op de garantie. Soms is de service bij reparatie via de fabriek zelfs beter.
@Dennis de Vries
Mijn zoon heeft onbedoeld meerdere telefoons in een jaar kapot gekregen, zelfs die met metalen behuizing en Godzilla glas met een hoog nummer. Hij heeft nu een Spigen Tough Armor Case en dito glas bescherming, tot nu toe gaat dat een stuk beter.
Dus er is een doelgroep voor extra bescherming van telefoons, ook als dat rond de 25% extra kost bij een telefoon in dit segment.
[Reactie gewijzigd door djwice op 6 december 2024 07:27]
De eerste twee woorden in z'n post "Mijn zoon".
Over het algemeen hebben kinderen/pubers (ik ga even uit van die leeftijd) bepaalde cosmetische/merk wensen bij een apparaat. Daar kunnen we een mening over hebben, maar dit is veelal wel een doordrongen feit. De 'rugged' telefoons zijn over het algemeen niet heel erg 'sexy'. Dan is het praktischer om een normaal toestel te kopen met een puberproof hoesje.
Hoezo? Is elke budget telefoon e-waste? Dit is een budget telefoon met ok SoC, uitstekende batterijduur, goede camera. Alleen het updatebeleid (van de consument versie) is een achilleshiel. Ik vermoed dat je hier, los van het updatebeleid, langer mee kan doen de gemiddelde highend telefoon als je niet gamed op een telefoon.
Vanwege de goede batterijduur en makkelijk te repareren. In mijn beleving is batterijduur (en updatebeleid) het eerste bij huidige telefoons wat slecht wordt, niet zozeer de SoC, scherm of het geheugen (>=6 gb).
Inmiddels is volgens mij al meermaals aangetoond dat praktisch niemand op dit soort "modules" zit te wachten.
LG en Motorola zijn fabrikanten die (destijds) een behoorlijk grotere naam waren dan HMD en hebben allebei volledig gefaald. Modules zijn vaak te duur en hebben een te hoog "gimmick" gehalte.
Wat mij het meest stoort is het gebrek aan combinatie van modules. Je kunt hier geen telefoon van maken met wireless charging én een gamecontroller, of een extra accu plus flashy outfit. Tenzij je het probleem zelf oplost natuurlijk, maar dat kost al snel méér dan gewoon een betere telefoon kopen.
Ik zit persoonlijk wel te wachten op dit soort modules maar dan modules die meer waarde toevoegen, bijv een felle flitser of extra camera lens. Wil daar ook wel geld voor neerleggen als het beter is dan wat de concurrentie biedt. Het moeten niet gimmicks zijn, 2 a 3 (of meer) generaties van telefoons moet het ondersteunen en/of goed updatebeleid (wat LG en Motorola geloof ik niet hadden). Liefst ook zowel een budget als een mid-highend optie (budget model is belangrijk zodat genoeg modules verkocht worden).
Dat was ook een goede score voor 6 jaar geleden. Maar ook toen al niet geweldig om in de volle zon te gebruiken. Tegenwoordig kun je bijna alle toestellen wel prima in de zon gebruiken en valt zo'n lage score dus behoorlijk tegen (wellicht niet als je net als HMD in Finland verblijft).
In die test staat ook de (HMD) Nokia 8. Die scoorde 7 jaar geleden al een stuk hoger dan deze nieuwe
HMD Fusion.
Naast het brakke updatebeleid helpt het ook niet dat HMD sinds ~2019 geen bootloader unlocking toestaat. Anders kon je nog een vorm van AOSP draaien om de levensduur van dit toestel te rekken.
[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 december 2024 07:53]
Conceptueel zeer interessant, ik vraag mij alleen af welke senior manager akkoord heeft gegeven voor dit concept, zoals al eerder in het artikel genoemd is lukte het grotere merken al niet om een module gebaseerd design te laten werken, hoe denkt een kleine speler als HMD dan marktverstorend te kunnen zijn.
Kleurtemperatuur wit: Gemiddelde graden in kelvin (lager is beter)
Waarom zou lager beter zijn? Zonnelicht is 5900 K, dat zou je als ideaal kunnen nemen (hoewel zelfs dat een kwestie van smaak is). Maar dat "lager = beter" zou zijn is gewoon fout.
Daar heb je gelijk in. De tekst bij de grafiek staat standaard zo in onze backend, maar idealiter wil je natuurlijk zo dicht mogelijk in de buurt van 6500K zitten. Ik neem het mee!