De Pixel Watch 3 41mm lijkt op zijn voorgangers, maar heeft binnen dezelfde behuizing een iets groter en helderder scherm. Daarnaast heeft Google verschillende (kleine) softwarematige verbeteringen doorgevoerd en nieuwe functies toegevoegd. Ook is de accuduur verbeterd naar ruim een dag in de always-onmodus en is het Google gelukt de goede hartslagmeter met nieuwe algoritmes zo te verbeteren dat deze nu tot de absolute topklasse behoort. Een nadeel van de Pixel Watch 3 41mm is dat het horloge, in vergelijking met de concurrentie, vooral van Samsung, vrij prijzig is.
De Pixel Watch 3 45mm is de eerste grotere Pixel Watch die Google uitbrengt. Het 1,43"-scherm heeft een hogere resolutie dan dat van de 41mm-Pixel Watch, waardoor het beter afleesbaar is en er meer informatie in beeld past. Daarnaast heeft de grotere Pixel Watch een betere accuduur; het horloge houdt het bijna twee dagen vol in de always-onmodus. Functioneel zijn beide varianten van de Pixel Watch 3 verder gelijk. Google heeft ten opzichte van de Pixel Watch 2 verschillende (kleine) softwarematige verbeteringen doorgevoerd en nieuwe functies toegevoegd. De Pixel Watch 3 45mm is iets duurder dan de kleinere variant, maar wat ons betreft wel duidelijk de beter keuze, tenzij je een dunnne pols hebt en graag een klein horloge wilt.
Google introduceert deze maand zijn derde generatie smartwatches. Na een voorzichtige start met de eerste Pixel Watch en de verbeterde Pixel Watch 2 van vorig jaar, moet Google dit jaar laten zien of het écht serieus mee wil doen in deze markt. En als we de beloftes van Google erbij nemen, lijkt dat het geval. De Pixel Watch 3 belooft tal van verbeteringen die het horloge nog beter laten samenwerken met (Pixel-)telefoons en Googles eigen diensten. Daarnaast heeft Google duidelijk naar feedback uit de markt geluisterd en biedt nu de keuze uit twee formaten. Naast de bestaande 41mm-maat is er nu ook een grotere 45mm-variant.
De nieuwe ‘kleine’ Pixel Watch heeft bovendien een groter en helderder scherm dan zijn voorganger, en Google belooft dankzij verbeteringen in efficiëntie ook een langere accuduur. Het grotere horloge heeft uiteraard een nog groter scherm en ook een grotere accu. De prijzen starten bij 399 euro voor de Pixel Watch 3 41mm en 449 euro voor het grotere model.
Google zet verder sterk in op gezondheid, en de Fitbit-software biedt nieuwe functies die betere inzichten geven en je helpen bij het behalen van fitnessdoelen, met informatie over herstel, geadviseerde trainingsbelasting en zelfs op maat gemaakte trainingen om je doelen te halen. De Fitbit-software biedt nu bovendien geavanceerde functies specifiek voor hardlopers, met de mogelijkheid om gemakkelijk (interval)trainingen te maken, automatische AI-trainingsanalyse en zelfs op maat gemaakte AI-work-outs. De afgelopen drie weken testte ik de grote en de kleine Pixel Watch 3, om uit te zoeken wat dat in de praktijk betekent.
Design en beeldscherm
Waar Google niet aan gesleuteld heeft, is het design; de Pixel Watch 3 41mm is uiterlijk identiek aan de Pixel Watch 2, die op de kroon na identiek was aan de allereerste versie. Ook de nieuwe horloges hebben dus een ronde behuizing, waarbij het glazen scherm om de zijkant van het horloge heen wegloopt. Het is een fraai minimalistisch ontwerp, maar het glazen scherm heeft geen beschermrand en is daardoor extra gevoelig voor krassen en stoten. Het glas is namelijk nog altijd ‘gewoon’ Gorilla Glass 5 en niet extra hard saffier, zoals concurrent Samsung dat wel toepast bij de Galaxy Watch 7. De bandjes van de Pixel Watch 1 en 2 zijn uitwisselbaar met die van de Pixel Watch 3 41mm, maar niet met de grotere 45mm-versie. Dat is gezien de grotere diameter van dat horloge logisch, maar misschien wel jammer als je overstapt van een andere Pixel Watch en al meerdere bandjes hebt.
Ltpo-oledschermen
De nieuwe Pixel Watches hebben allebei een nieuw ltpo-oledscherm gekregen, dat Google 'Actua Display' noemt. Het nieuwe scherm heeft een aantal voordelen. Ten eerste claimt Google de maximale helderheid verdubbeld te hebben van 1000 naar 2000cd/m2, en dan gaat het uiteraard om de piekhelderheid. Bij normaal gebruik valt ook direct op dat de nieuwe schermen zichtbaar helderder zijn, waardoor vooral de afleesbaarheid in direct zonlicht beter is. De ltpo-schermen ondersteunen daarnaast dynamische refreshrates tussen 1 en 60Hz. Door de refreshrate terug te schroeven als er geen animaties getoond worden, neemt het energiegebruik sterk af, goed voor de accuduur.
Vlnr: Pixel Watch 2, Pixel Watch 3 van 41mm en Pixel Watch 3 van 45mm. De Pixel Watch 3-horloges hebben grotere, helderdere ltpo-amoledschermen.
Wat het meest in het oog springt, is dat de kleine Pixel Watch nu een zichtbaar groter scherm heeft, binnen dezelfde behuizing. De diagonaal is van 1,2 inch naar 1,25 inch gegroeid, wat betekent dat het schermoppervlak met 10 procent is toegenomen en de bezels dunner zijn geworden. Die bezels zijn ook bij de nieuwe toestellen nog altijd relatief dik, maar doordat Google een darkmode-interface gebruikt en het scherm onzichtbaar overloopt in de rand, valt dat normaal niet op. De Pixel Watch 3 van 45mm heeft nu een 1,43"-scherm met een hogere resolutie van 450x450 pixels. Dat scherm oogt niet alleen een stuk groter, maar Google gebruikt de extra resolutie ook om op meerdere plekken meer informatie te tonen. Zo past er meer tekst in beeld, en tonen bijvoorbeeld de widgets voor work-outs en het weer gewoon meer items in beeld. Het zijn kleine, maar wel fijne voordelen van dat grotere scherm.
Processor en accuduur
Het uiterlijk van de Pixel Watch 3 is gelijk gebleven en aan de binnenkant van het horloge vinden we grotendeels dezelfde hardware terug. De Pixel Watch 3 is wederom gebouwd rond de Qualcomm Snapdragon W5 Gen 1-soc met vier Cortex-A53-cores, gemaakt op 4nm, en een zuinige Cortex-M33-coprocessor. Google claimt dat die laatste wordt ingezet voor ‘efficient continuous sensing and compute’-taken, terwijl de Snapdragon in actie komt voor het zwaardere werk. Deze hybride architectuur zou voor een lager energieverbruik moeten zorgen, maar gaat voor zover wij begrijpen minder ver dan het dubbellaags-OS dat OnePlus gebruikt in de OnePlus Watch 2. De nieuwe horloges hebben nog altijd 2GB ram en 32GB eMMC-flashgeheugen en zijn voorzien van een kompas, hoogtemeter/barometer, optische hartslag- en SpO2-meter, eda-sensor, huidtemperatuursensor, drieassige acceleratiemeter, gyroscoop en omgevingslichtsensor. Nieuw is de toevoeging van ultrawideband voor nauwkeurige locatiebepaling, iets wat de horloges kunnen gebruiken om je telefoon automatisch te ontgrendelen als deze dicht in de buurt is.
Accuduur
Googles claims voor de accuduur van de Pixel Watch 3-horloges zijn bescheiden: 24 uur in de normale modus met het scherm always-on en tot 36 uur in de spaarstand, waarbij de always-onfunctie van het scherm uitgeschakeld wordt en achtergrondprocessen beperkt worden. Metingen van alle gezondheidsfuncties, inclusief hartslag en stappen, blijven trouwens wel volledig actief in de spaarstand.
De Pixel Watch 3 41mm heeft nog steeds een 307mAh-accu, net als zijn voorganger, maar de grotere 45mm-versie heeft ook een grotere accu met een capaciteit van 420mAh. Toch specificeert Google voor beide horloges een accuduur van 24 uur met het scherm in always-onmodus en 36 uur in de spaarstand, waarbij het scherm niet langer always-on is, achtergrondprocessen eerder gesloten worden, de soc lager geklokt wordt en meldingen vertraagd binnen kunnen komen.
In de praktijk blijkt het gelukkig beter dan wat Google belooft, vooral voor de Pixel Watch 3 van 45mm. Met het scherm always-on haalde ik met dat horloge gemiddeld ruim veertig uur. Dat is dus meer dan anderhalve dag en inclusief gemiddeld een uur gps-activiteit. De kleinere Watch 3 gaat minder lang mee. Ik haalde daarmee net geen 30 uur, iets meer dan een volle dag dus. Schakel je alleen het always-onscherm uit, dan komt daar wel iets bij, maar pas als je de Battery Saver-modus gebruikt, neemt de batterijduur echt flink toe. Ik haalde, geëxtrapoleerd, tot 74 uur met de grote Pixel Watch, ruim drie dagen dus. Dat is dan wel zonder gps-activiteiten; elk uur sportregistratie met gps kost ongeveer 9 procent acculading. De kleine Pixel Watch 3 biedt over het geheel een redelijke stap vooruit in accuduur en de grotere 45mm-versie doet het op dit punt nog wat beter. In vergelijking met de Samsung Galaxy Watch 7 doet de Pixel Watch 3 41mm het ongeveer hetzelfde, terwijl de grotere 45mm-versie dus beter scoort, al blijft de OnePlus Watch 2 heer en meester als het om accuduur voor Wear OS-horloges gaat.
Laadtijden van 0 naar 100% voor de verschillende Google Pixel Watches
Google claimt ook dat de nieuwe horloges 20 procent sneller laden, maar dat zien we niet terug. De Pixel Watch 2 deed er vorig jaar tijdens onze laadtest 65 minuten over om helemaal op te laden, en de kleine Pixel Watch 3 doet het maar twee minuten sneller. De grote Watch 3 heeft zelfs 78 minuten nodig om helemaal op te laden. Dat is helemaal prima, vooral omdat het horloge binnen een uur al op ruim 90 procent zit.
Wear OS 5
Sinds Google het Wear OS-besturingssysteem in 2021 nieuw leven inblies met de introductie van versie 3.0, heeft het continu kleine verbeteringen doorgevoerd, wat ons dit najaar bij Wear OS 5.0 brengt. Net als de afgelopen jaren was Samsung de eerste met de Galaxy Watch 7 die gebruikmaakte van de nieuwste versie, en nu volgt ook Google zelf met de Pixel Watch 3. Net als bij de overgang van Wear OS 3.0 naar 3.5 en 4.0, zijn de verschillen met de voorgaande versies bij Wear OS 5 weer klein en vooral gericht op het verder verfijnen van het besturingssysteem. Google is niet heel scheutig met informatie, maar geeft aan dat er verbeteringen zijn doorgevoerd in de efficiëntie van verschillende processen, wat moet zorgen voor een lager energieverbruik. Daarnaast is er nu specifieke ondersteuning voor schermen met een grotere resolutie en zijn er uitbreidingen voor het op XML-gebaseerde Watch Face Format, met de mogelijkheid om meer databronnen te gebruiken voor de complicaties, de kleine widgets die op de wijzerplaat getoond kunnen worden. Wear OS 5 biedt ook een update voor Health Services, dat nu meerdere nieuweloopstatistieken kan bijhouden, te weten grondcontacttijd, paslengte, verticale oscillatie en verticale ratio. Als laatste in het oog springende verandering biedt Wear OS 5 nu ook officieel ondersteuning voor de weergave van de geïnstalleerde apps in gridvorm, in plaats van lijstweergave. Sommige van deze features hadden Samsung en andere fabrikanten zelf al ingebouwd, maar zijn nu officieel onderdeel van Wear OS 5.
De Pixel Watch 3 kan dankzij Wear OS 5 zowel een list- als een gridview van geïnstalleerde apps tonen.
En je raadt het al: de Pixel Watch 3 maakt gebruik van al deze opties. Standaard worden apps nu in gridweergave getoond, de nieuwe loopstatistieken worden allemaal gebruikt door Googles Fitbit-software, en de mogelijkheid om op schermen met een hogere resolutie meer informatie te tonen, komt uiteraard goed van pas voor de nieuwe Pixel Watch 3 van 45mm.
Maar in de basis blijft Wear OS 5 vrijwel onveranderd. Wie eerder een Pixel Watch 1 of 2 heeft gebruikt, zal niet tegen (grote) veranderingen aanlopen. De Pixel Watch 3 wordt geleverd met een aantal nieuwe watchfaces, waarbij je nu inderdaad nog meer keuze hebt uit de widgets of complicaties die je daarop kunt tonen. En wie door de menu’s scrolt van zowel de 41mm als de 45mm, ziet dat die laatste meer tekst in het scherm kan tonen en dat er bij sommige tiles en in apps meer grafische elementen te zien zijn. Maar in de basis is het vanilla-Wear OS van de Pixel Watch 3 precies wat je al gewend was.
Het grotere scherm van de Pixel Watch 3 van 45mm toont meer informatie dan dat van de 41mm-versie.
Toch zijn er flink wat kleine zaken toegevoegd of verbeterd om de zwakke punten van de vorige Pixel Watches op te lossen. Een daarvan is de Auto Bedtime Mode. De Pixel Watch 3 herkent nu automatisch wanneer je in slaap valt en schakelt vervolgens het scherm uit en blokkeert notificaties. Een fijne verbetering, die er ook nog eens voor lijkt te zorgen dat het energieverbruik tijdens de nacht behoorlijk is afgenomen. Een andere welkome functie is onderwaterdetectie, wat ervoor zorgt dat het touchscreen automatisch wordt vergrendeld zodra het horloge merkt dat het onder water is, wat foutieve touchcommando’s tegengaat. Daarnaast zijn er nu nieuwe apptiles waarmee je direct toegang hebt tot apparaten in je Google Home-smarthome, is er een tile om Chromecast- en Google TV-functies te bedienen en kun je live camerabeelden van Nest-camera’s bekijken en reageren als er iemand voor de deur staat. Stuk voor stuk kleine verbeteringen, maar samen vormen ze wel een fijn pakket als je je in het Google-ecosysteem bevindt. Over dat ecosysteem gesproken: als je een Pixel-telefoon hebt, kun je het horloge ook als afstandsbediening voor de camera-app gebruiken. Google heeft ook daar kleine verbeteringen aan doorgevoerd, maar deze functie blijft helaas exclusief voor gebruikers van Pixel-telefoons.
Google Pixel Watch 3-interface
Een grotere verbetering vind ik de optie om Google Maps-kaarten offline te gebruiken. Gebieden die je op je telefoon markeert voor offline gebruik, worden automatisch ook op de Pixel Watch opgeslagen, waardoor je ook kunt navigeren als je geen telefoon bij je hebt en het laden van kaarten in het algemeen sneller verloopt.
Sport en gezondheid
De Pixel Watch 3 maakt net als de eerdere Google-horloges gebruik van Fitbit-software voor alles wat met sport en gezondheid te maken heeft. De software was al erg goed voor algemene gezondheidsfuncties, en dat is nog steeds zo. De horloges meten slaapduur vrij nauwkeurig en houden ook hartslag, rusthartslag, hrv, ademhalingsfrequentie, zuurstofverzadiging, huidtemperatuur en calorieverbruik bij. De app geeft automatisch aan als er zaken buiten je normale bereik vallen, zodat je niet steeds zelf de data in hoeft te duiken. Wil je dat wel, dan kan dat nu trouwens gewoon zonder Fitbit Premium-abonnement, waar je dat voorheen wel nodig had als je bijvoorbeeld verder terug in de tijd naar je slaapdata wilde kijken.
Het ochtendoverzicht van de Pixel Watch 3 laat elke ochtend de belangrijkste gezondheidsgegevens zien.
Wil je de smartphone-app helemaal niet openen, dan is er nu ook het nieuwe ochtendoverzicht dat je elke ochtend direct op je horloge laat zien of er zaken zijn die buiten je normale bereik vallen en misschien aandacht vereisen. Het overzicht laat ook je herstelscore, slaapgegevens, trainingsinformatie en een kort weerbericht zien. Op zich een goed idee, maar het overzicht wordt niet automatisch aan het begin van de dag getoond, zoals Garmin bijvoorbeeld doet; je krijgt alleen een notificatie. Open je die niet binnen drie uur, dan verdwijnt deze en kun je hem niet meer terughalen. Tijdens mijn testperiode heb ik het ochtendoverzicht hierdoor vaker gemist dan dat ik het heb gezien.
Meer focus op sport
Uiteraard kon je met eerdere Pixel- en Fitbit-horloges ook prima sporten, maar als je diepere sport- en herstelanalyse of inzichten in de trainingsbelasting wilde, was Fitbit niet het aangeraden platform. En daar wil Google nu duidelijk verandering in brengen. Als je de Fitbit-smartphone-app opent, kun je kiezen waar je de focus op wilt leggen: cardioconditie opbouwen, actiever worden, beter slapen, gewicht beheren, stress beheersen of gezondheid van je hart verbeteren. Afhankelijk van je keuze, veranderen de statistieken die de app direct boven in beeld toont. Ik koos voor 'cardioconditie opbouwen'. Daarmee krijg je de nieuwe en vernieuwde scores voor jouw huidige ‘hartbelasting’ en ‘herstelscore’ direct prominent in beeld.
De Fitbit-app toont een overzicht van gezondheidsdata met hartbelasting en herstelscore.
Die hartbelasting, een letterlijke vertaling van het Engelse ‘cardio load’, is gebaseerd op trainingsimpuls, of trimp, een (gestandaardiseerde) methode om op basis van intensiteit en duur de belasting van een activiteit te berekenen. Deze hartbelasting is nieuw bij Fitbit en is ook iets anders van opzet dan wat we kennen van andere smartwatches. Doorgaans wordt de trimp-belasting alleen berekend voor sportactiviteiten, maar Fitbit weegt ook je dagelijkse activiteiten mee om tot een totaaloverzicht per dag te komen. Op dagen dat je niet sport, maar wel heel actief bent, zal het horloge dus toch ook een belastingsscore berekenen. De drempel hiervoor ligt wel vrij hoog. Alleen een paar trappen lopen en af en toe koffie halen, is niet genoeg: je moet bijvoorbeeld flink in de tuin bezig zijn.
Na een inspannende (cardio)training neemt de belastingsscore uiteraard wel gelijk toe. Dat klinkt leuk, maar zonder duiding heb je er natuurlijk weinig aan, want wat betekent een hartbelasting van 30, 70 of 110? Fitbit helpt hierbij, en doet dat naar mijn mening op een slimme en toegankelijke manier.
Eerst moet je het horloge veertien dagen gebruiken en daarbij sporten zoals je normaal gewend bent. De software maakt in die tijd een profiel van jouw activiteitsniveau en geeft vervolgens per dag een cardiodoel. Dat doel is afhankelijk van wat je in de app opgeeft als gewenst resultaat: je huidige conditie behouden of deze verbeteren.
De herstelscore, het tweede punt dat Fitbit nu prominent in de kijker zet, is op zich niet nieuw. Onder de motorkap is deze score nu wel anders opgezet en misschien wel belangrijker: je hoeft ook hier niet langer een betaald Fitbit Premium-abonnement af te nemen zoals tot nu toe wel het geval was. De vernieuwde herstelscore berekent op basis van je slaap, hartslagvariabiliteit en hartslag in rust in hoeverre je hersteld bent van eerdere activiteiten, en deze data wordt ook gebruikt als input voor je dagelijkse doelbelasting.
De vraag is natuurlijk of deze nieuwe scores logische resultaten laten zien en of dat tot begrijpelijke adviezen voor de gemiddelde fitnessgeoriënteerde gebruiker leidt. Omdat het veertien dagen duurt voordat je de eerste hartbelastingadviezen krijgt en ik de horloges iets meer dan drie weken heb getest, heb ik mijn persoonlijke doelbelasting relatief kort kunnen beoordelen. Maar wat ik zie, lijkt logisch. Na een zware dag is het volgende doel lager, terwijl ik na een rustdag juist een hoger doel krijg. De herstelscores leken tijdens mijn testperiode ook zinnig en veranderden duidelijk op basis van training, rust en slaap. De combinatie van de nieuwe hartbelasting- en herstelscores en de manier waarop de Fitbit-software deze weergeeft en van duiding voorziet, geeft naar mijn idee ook voor niet-sportnerds heel overzichtelijk weer of je klaar bent om er flink tegenaan te gaan, of dat je beter rust kunt houden.
Sport = hardlopen
Waar de nieuwe scores die prominent bovenaan het homescreen van de Fitbit-app getoond worden al laten zien dat Google Fitbit echt als serieus sportplatform wil inzetten, zien we dat nog veel duidelijker terug bij de nieuwe hardloopfuncties. Specifiek voor deze sport zijn er allemaal nieuwe functies toegevoegd. Zo kun je in de app en op het horloge gemakkelijk intervaltrainingen aanmaken. Daarnaast meet het horloge naast tijd, afstand, hartslag en loopcadans ook paslengte, grondcontacttijd, verticale ratio en verticale oscillatie. Andere merken als Garmin, Apple, Samsung en Huawei doen dit al langer, maar Fitbit doet meer met deze data dan de concurrentie. Want na tien hardloopsessies geeft de software aan wat jouw gemiddelde bereik is voor al deze metrics, en krijg je tips om je te verbeteren. Of nou ja, de app geeft aan als jouw recentste loop op één of meerdere punten afwijkt van jouw gemiddelden. Je kunt dus een melding krijgen als: "Je loopcadans is verbeterd. Goed gedaan, je hebt 11,4% meer stappen per minuut gelopen dan je gemiddelde van de vorige 10 sessies, ga zo door." Dat klinkt als een zinnige aanmoediging, maar het hangt natuurlijk helemaal af van het type loopsessie dat je gedaan hebt of een hogere pasfrequentie ook daadwerkelijk je doel was. Bij een lange, rustige duurloop zal je pasfrequentie bijvoorbeeld lager liggen dan bij een kortere tempoloop.
Google Pixel Watch 3 Fitbit-app toont data na hardlooptraining.
Hetzelfde geldt voor tips die aangeven dat je recentste hardloopactiviteit meer of juist minder hartbelasting heeft opgeleverd dan voorgaande loopjes; het hangt van de loopsessie af of dat ook daadwerkelijk jouw doel was. Volg je geen schema en loop je altijd met min of meer dezelfde inspanning, dan leveren deze tips en aanmoedigingen misschien wel nuttige inzichten op. Maar ik vraag me af of je dan wel tot de doelgroep behoort die zich interesseert voor deze toch wel nerdy trainingsinzichten.
Datavelden en meldingen tijdens een intervalhardloopsessie met de Pixel Watch 3
Wil je trouwens graag een trainingsprogramma volgen, maar daar niet te veel over nadenken, dan is er ook een ‘AI-gebaseerde’ coachingfunctie die dagelijks een hardlooptraining voor jou op maat maakt. Je kunt hierbij aangeven wat jouw niveau is en of je wilt werken aan tempo, uithoudingsvermogen of een mix van beiden. Vervolgens kan je aangeven op welke dag of dagen je een langere duurloop wilt doen. Ik koos voor 'gevorderd' met focus op tempo. De trainingen die je dan krijgt, zijn best pittig, met intervalsessies die mikken op een hoge hartslag en een relatief lange duur hebben. Het nadeel van deze AI-coachfunctie? Het is een van de weinige functies die Fitbit achter de betaalmuur van het Fitbit Premium-abonnement heeft gestopt, net als een heel uitgebreide catalogus met work-outvideo’s.
Fitbit-AI-hardloopcoach voor de Pixel Watch 3
De nieuwe hardloopfuncties zijn over het geheel genomen een goede stap vooruit, maar maken ook dat andere sporten er wat karig bij afsteken. Want voor andere sporten als fietsen, zwemmen, tennis, voetbal of hockey is er niets veranderd. Je krijgt daarvoor dus geen nieuwe inzichten en geen AI-coachfunctie. Wellicht komt dat in de toekomst, maar voor nu lijkt Fitbit vooral sterk in te zetten op hardlopen, en dat is gezien de enorme populariteit van deze sport sinds covid logisch, maar het voelt nu wel wat scheef. Daar komt bij dat de Pixel Watch naar mijn mening nog altijd geen écht hardloophorloge is. Het aantal datavelden dat getoond wordt tijdens work-outs is beperkt tot vier, met weinig mogelijkheden om dit naar eigen wens aan te passen. Daarnaast blijft de combinatie van bediening via het touchscreen en de crown gewoon lastig als je met hartslag 170 rent en bezwete vingers hebt. Een laatste punt is dat de Pixel Watch 3 nog altijd geen externe sensors kan koppelen, zodat je dus geen losse ecg-hartslagband kunt gebruiken. Maar kleine teaser: dat laatste is wellicht ook helemaal niet nodig bij dit horloge. Meer daarover op de volgende pagina.
Hartslagregistratie en gps
De Pixel Watch 3-smartwatches hebben dezelfde optische hartslagmeter als de Pixel Watch 2. Deze sensor maakt gebruik van vijf leds en vier optische sensors. Bij normaal dagelijks gebruik is een van de vijf leds continu actief om gedurende de dag en nacht de hartslag te meten. Na het starten van een sportactiviteit komen ook de andere vier leds in actie om zo een nauwkeurigere meting mogelijk te maken. Vorig jaar schreef ik in mijn review van de Pixel Watch 2 dat de hartslagmeter van dat horloge het erg goed deed. Ik zag alleen bij mountainbikeactiviteiten significante afwijkingen ten opzichte van de ecg-borstband die ik als referentie gebruik.
Voor de Pixel Watch 3 heeft Google het softwarealgoritme achter de optische sensor naar eigen zeggen sterk verbeterd, wat nog nauwkeurigere hartslagmeting zou moeten opleveren. En in de praktijk blijkt dat uit mijn testgegevens inderdaad te kloppen. Sterker nog, ik heb nog niet eerder een horloge getest dat zo dicht in de buurt komt van een ecg-borstband. En dat geldt niet alleen voor relatief makkelijke scenario’s zoals (interval) hardlopen, maar ook voor fietsen, mountainbiken en fitnessactiviteiten. De Pixel Watch 3 heeft totaal geen moeite met snelle hartslagwisselingen bij intervals en ook trillingen van de pols tijdens het mountainbiken brengen de sensor niet of nauwelijks in de war. Nauwelijks, want tijdens één langere mountainbikerit met intervallen was de Pixel Watch 3 het spoor even bijster, zoals te zien in het laatste voorbeeld hieronder. Maar wat Google met de hartslagmeter van de Pixel Watch 3 heeft gedaan, is erg knap. Onderstaand vind je meerdere voorbeelden met de Pixel Watch 3 in groen en een Garmin Epix Pro of Garmin Edge 1030 gekoppeld aan een Garmin HRM-Dual-ecg-borstband in zwart. Die ecg-borstband kan gezien worden als de gouden standaard.
Hartslagmeting mountainbiken op ruw terrein: goede hartslagregistratie, maar met een paar foutjes tijdens intervallen
Close-up van bovenstaande mountainbikesessie
Gps-registratie
Google heeft de Pixel Watch 3 uitgerust met een ‘gewone’ multi-GNSS-ontvanger, zonder dualband-GPS. Bij de vorige Pixel Watch zagen we dat Google hier vrij goede resultaten mee wist te behalen, en bij het nieuwe horloge is dat niet anders. Zolang het horloge voldoende vrij zicht op de lucht heeft, komen de gps-traces prima overeen met waar je daadwerkelijk loopt of fietst. Maar tussen bebouwing en onder bomen heeft de Pixel Watch 3 het lastiger, zoals onderstaande voorbeelden van de Pixel Watch 3 (groen) en de Garmin Epix Pro en Fenix 8 (zwart), die wel over dualband-GPS beschikken, laten zien.
Conclusie
Google is inmiddels toe aan zijn derde generatie smartwatches en laat zien dat het zijn producten jaar op jaar met kleine stapjes verbetert. De Pixel Watch 3 is op alle punten beter dan het vorige model, terwijl de verschillen qua hardware beperkt zijn. Het belangrijkste nieuws is dat je nu ook kunt kiezen voor een grotere Pixel Watch, en dat is meteen ook letterlijk een grote verbetering. De Pixel Watches waren tot nu toe kleine horloges, met een dikke bezel en daardoor een klein schermpje. Het nieuwe 45mm-model van de Pixel Watch 3 oogt volwassener, heeft een groter scherm met een hogere resolutie en verbeterde helderheid. Ook de kleinere Pixel Watch 3 van 41mm heeft nu een helderder en iets groter scherm dan zijn voorganger, al blijft de kleinere Pixel Watch 3 gewoon een klein horloge.
Verbeteringen zitten vooral in de software en zijn grotendeels te danken aan de overstap naar Wear OS 5. Denk aan de verbeterde accuduur, waarbij het grotere 45mm-model een streepje voor heeft op het kleinere horloge en het aanzienlijk langer uithoudt op een acculading. De smartfuncties zijn slimmer dankzij betere integratie met meerdere van Googles eigen diensten en kleine tweaks in de manier waarop de horloges omgaan met water, automatisch naar Bedtime Mode overschakelen, en ’s ochtends een ochtendrapport met gezondheidsinformatie tonen. Op het vlak van gezondheid en sport zet Google ook weer stappen, waarbij het Fitbit-platform meer sport- en herstelfuncties heeft gekregen, in het bijzonder voor hardlopen. Google is erin geslaagd om de al prima presterende hartslagmeter met nieuwe softwarealgoritmes nog beter te maken, en de Pixel Watch 3 is op dat vlak van referentiekwaliteit.
Het is nog onduidelijk wanneer de Pixel Watch 2 Wear OS 5 krijgt en in hoeverre dat horloge ook zal profiteren van nieuwe functionaliteit en een verbetering van de accuduur. *
We hebben niets wezenlijks aan te merken op de Pixel Watch 3, behalve dat de gps-ontvanger goed, maar niet perfect is en we liever een nog langere accuduur hadden gezien. Er is echter wel een pijnpuntje: de prijs van de horloges. De Pixel Watch 3 van 41mm is te koop vanaf 399 euro en de Pixel Watch van 45mm vanaf 449 euro. Concurrent en marktleider in het Wear OS-segment, Samsung, zit met zijn nieuwe Galaxy Watch 7-horloges aanzienlijk lager qua prijs. De Galaxy Watch 7 is al iets langer op de markt, maar in onze Pricewatch komen we de 40mm-versie tegen vanaf ongeveer 240 euro, terwijl de grotere 44mm-variant al voor 270 euro te vinden is. Dat is een fors prijsverschil met de Pixel Watch 3’s, terwijl de horloges elkaar in functionaliteit en accuduur niet veel ontlopen. Wil je een Wear OS-horloge met een scherpe prijs-prestatieverhouding, dan zijn de Pixel Watch 3’s op dit moment dus niet de beste keuze. Maar vind je het niet erg om iets meer uit te geven, dan is vooral de Pixel Watch 3 van 45mm een aanrader als je een allround smartwatch zoekt.
* Update 17-9: Op vragen van Tweakers over het toevoegen nieuwe functies en verbeteringen van de accuduur voor de Pixel Watch 1 en 2 heeft Google inmiddels aan ons laten weten dat "Where possible we will be looking to bring these features back to prior generations of Pixel Watch. Our updated readiness score is already available on all recent Pixel Watch and Fitbit devices" Tegelijkertijd doet Google nog geen mededelingen over wanneer Wear OS 5 beschikbaar komt voor de vorige generatie Pixelhorloges.
Dat is toch wel een redelijk onrealistische verwachting voor een casual smartwatch.
Voor een enigszins betrouwbare bloeddrukmeting heb je zoiets nodig als die van Omron (genoemd door @J_van_Ekris) en daarbij blaast de binnenstrap zich op om een meting te doen. Lijkt me nou niet een typische functie van een doorsnee smartwatch.
Wellicht zijn er andere betrouwbare manieren om op een pols een bloeddrukmeting uit te voeren hoor, maar niet dat ik weet.
Is het fysiek mogenlijk om bloeddruk te meten met een compact horloge? Ik weet dat Omron er een heeft voor medische toepassingen, maar ik weet niet hoe zij bloeddruk meten eerlijk gezegd.
Had twee Galaxy Watch6 voor mijn ouders gekocht en de bloeddruk meting is verrassend accuraat.
Ze moeten die wel ongeveer 1 keer per maand kalibreren met een normale bloeddrukmeter.
De accuduur van de meeste smart watches blijf ik problematisch vinden. Het gaat pas interessant worden als een smart watch mét ‘always on’ een dag of 5 gaat halen. Op dit moment lijkt alleen Garnin bepaalde modellen aan te bieden met een mooie batterijduur.
Wat voegt 5 dagen voor jou precies toe tegenover, bijvoorbeeld, 2 dagen accuduur? Het andere apparaat dat je ook dagelijks bij je draagt, je telefoon, gaat ook niet langer dan 1 of 2 dagen mee, dus je zult toch een geschikt moment moeten kiezen om deze op te laden. 's Nachts is het meest logische moment, maar omdat er blijkbaar ook mensen zijn die graag een horloge om hebben in hun slaap zou je het ook tijdens het ontbijt kunnen doen.
Als je dat een structureel oplaad moment maakt, zit er natuurlijk geen verschil tussen 2 of 5 dagen, wel?
Omdat ik een horloge permanent draag (muv douchen) én ik overal in huis (en tassen) kabels en laders voor de telefoons heb liggen. Om ook meerdere kabels voor de Watch te hebben wordt me te gortig. En een horloge is van nature niet iets om telkens op te laden. Garmin (en dus ook Huawei begrijp ik) laten zien dat het ook anders kan.
Je mist mijn punt denk ik. Je horloge gaat niet eindeloos mee, dus je zult deze ooit op moeten laden. Ongeacht of dat nu om de 5 dagen, 15 dagen of 1 dag is. Daarvoor kies je een voor jou geschikt moment, als dat tijdens het douchen is, prima toch? Je doucht toch elke dag? Het is niet zo dat je minder kabels nodig hebt als je minder vaak op hoeft te laden.
Daarbij zit er een groot verschil tussen een horloge, fitness tracker en smartwatch.
Helemaal mee eens. Ik snap dit “pijnpunt” ook nooit zo goed. Elke nacht ligt mijn watch gewoon naast mn telefoon aan de lader. Mocht het een nachtje niet lukken dan haalt ie de effectief volgende dag ook nog wel (want ja, niemand leeft dagelijks 24u actief).
Tuurlijk is het praktisch in heel specifieke situaties dat ie 1-2 dagen langer mee kan. Maar een dealbreaker? Nee absoluut niet.
Ik heb een pixel watch 2. Wilde hem in eerste instantie gebruiken voor monitoring tijdens slaap. Maar door de korte accu duur en langzame laden, gebruik ik hem tegenwoordig alleen overdag. En in de nacht aan de lader. Als ik hem alleen oplaad tijdens douchen, heeft ie misschien 15%-25% erbij. Dus dat is gewoon te kort. Als ik een een horloge heb die dus 4 dagen meegaat. Zou opladen tijdens douchen volstaan, en kan ik hem overdag en voor slaap gebruiken, zonder ongemak en makkelijk in een routine te passen. Dus ik vind wel degelijk dat het uitmaakt. Andere optie is natuurlijk dat ie binnen 10 tot 15 min volgeladen is
Nou ik draag mij Garmin horloge gewoon elke nacht en haar daar goede slaapmetingen uit en vind de analyses zeer waardevol. Ik laad hem 1x per 15 dagen een uurtje en doe hem dan weer om. een horloge dat elke dag moet laden is misschien geen probleem, maar waarom zou je dat kiezen als dat niet hoeft.
Maar de smartwatches van Garmin halen twee weken. Stel dat die accu de helft van z’n capaciteit heeft dan houd je nog een week over.
Mijn Apple Watch haalde toen hij nieuw was 2,5 dag. Helemaal prima. Nu haalt hij 3,5 jaar later, minder dan een dag. Ik had hem 24x7 om laadde hem inderdaad tijdens het douchen of wanneer ik werkte tussendoor op.
Zoals ik elders al schreef kan een Garmin Venu 3 ook pushberichten ontvangen en Siri bedienen, enz. Maar die haalt dus 14 dagen.
Ik vind het wel een ding, die accuduur. Smartphones vind ik het ook idioot van dat ze geen week mee gaan, maar dat doen ze geen van allen, dus daar hebben we geen reële keus. Bij smartwatches wel.
Maar de smartwatches van Garmin halen twee weken. Stel dat die accu de helft van z’n capaciteit heeft dan houd je nog een week over.
Mijn Apple Watch haalde toen hij nieuw was 2,5 dag. Helemaal prima. Nu haalt hij 3,5 jaar later, minder dan een dag.
Dat is denk ik een onderbelicht minpunt van dit soort smartwatches. Als je batterij maar ~1,5 dag mee gaat, dan is de accu na 3 jaar en 6 a 700x laden wss behoorlijk gaar en het horloge amper nog praktisch te gebruiken.
Nou snap ik dat je dit soort techniek niet persé voor de komende 10 jaar koopt, maar de prijzen zijn zodanig dat in 3 jaar afschrijven ook niet grappig is.
Een ander ding is dat ik de insteek ook niet helemaal snap. De focus lijkt met deze Pixel weer een beetje te verschuiven naar 'Smart, maar ook vooral hardlopen. En Maps'. De Garmins van deze wereld worden vaak weggezet als 'net niet smart genoeg', maar m.i. blijven 'killer smartwatch features' bij dit soort toestellen ook uit. Camerabeeld bekijken van je deurbel; ik word er persoonlijk niet warm of koud van.
En die batterijduur maakt het toch een beetje equivalent aan 'de EV met 150km rijbereik (bij goed weer)'. Dat is vast niet voor iedereen een probleem. Maar het is 'niet de meest bruikbare EV'...
Nou snap ik dat je dit soort techniek niet persé voor de komende 10 jaar koopt
En dit inderdaad waar het wringt. Onder aan de streep is een ‘smartwatch’ een polscomputer. (Net als een telefoon en zakcomputer is). Maar het ‘voelt’ als een horloge. Als ik naar een juwelier ga en 450-800 euro betaal voor een horloge, dan koop ik die voor een lange tijd.
Uiteraard Apples met peren (pun intended) vergelijken, maar zo voelt het wel een beetje.
En inderdaad wat je zegt. De Garmins zijn niet ‘slim genoeg’. Tja. Apple/Google geven de APIs te beperkt vrij om goed te kunnen integreren. (Maakt onder aan de streep niet uit waar het door komt. Het is zo)
Maar als ik kijk wat ik met mijn Apple Watch doe… Pushberichten ontvangen, hardlopen en met Siri m’n HA-apparaten bedienen. Dit kan ik ook met een Garmin Venu 3 (die doet ook Siri aansturen)
Plus dat de ‘faces’ van een Garmin flexibeler zijn dan die van Apple. Daar heb je effectief een paar faces maar waar varianten, maar het merendeel komt toch echt niet op een plaatje en wat beperkte ‘complicaties’ of wat geanimeerde eyecandy.
Je kunt niet zelf een face-lay-out bouwen. Het is allemaal meer van hetzelfde.
Ik draag m’n Watch bijna niet meer vanwege de accuduur. Ik draag hem alleen nog maar wanneer ik hem echt nodig heb, anders kan ik in de knoop komen.
Mijn volgende horloge wordt geen Apple Watch meer.
Mijn garmin laadt ik een keer per 2 weken, even 2 uurtjes in de avond. Juist van een smartwatch/fitness tracker is het fijn het opladen te doen op een moment dat mij uitkomt ipv dat de horloge leeg begint te raken. Als ik bijvoorbeeld dagelijks of twedagelijks moet laden zal dat waarschijnlijk in de nacht zijn en de grote voordeel van slaaptracking en stille alarm om mijn pols(ik wordt 2 uur eerder wakker dan mijn partner, die wil nog lekker doorslapen) teniet doen
Ik douche vaak met mijn horloge, ik sport ermee en dan spoel ik hem meteen goed af... In de nacht houd ik hem ook altijd om.
Het gaat er mij vooral om dat ik er niet bezig mee wil zijn... Een keer in de zoveel tijd opladen, zonder nadenken activiteiten van meer dan een uur doen, etc.
Natuurlijk genoeg mensen die het geen punt vinden elke dag op te laden, maar ook genoeg die daar geen behoefte aan hebben.
ik heb een horloge omdat ik wil weten hoe laat het is en omdat ik het mooi vind...enne, natuurlijk waterdicht tot dieptes waarop ik al dood ben....geen batterij en ook niet nadenken over opwinden.
wil nooit laden, onnodig gedoe allemaal....en dan ook nog een snel slijtende, onvindbare of peperdure accu zeker.
pas als er een kinetic uitvoering met supercap van een smartwatch komt leg ik mijn klokje in de la.
want dan heb ik pas het gevoel dat er vooruitgang is geboekt....en beter dan in de jaren '80, na 40 jaar betrouwbaar de tijd aangeven zou toch wel moeten kunnen?
[Reactie gewijzigd door meathome op 14 september 2024 18:28]
ik zou hopen dat de techniek van zo'n oud horloge icm moderne electronica een aantal van de door mede tweakers omschreven problemen zou kunnen oplossen.
Ik heb daar een andere oplossing voor. Ik heb voor in totaal 120 euro uit de V&A hier een Galaxy Watch 5, en een Watch 4 Classic gekocht.
De 5 hangt aan mijn privételefoon. De 4C hangt aan mijn werktelefoon. Zodoende wissel ik die af, en ligt er altijd een te laden als de ander om m'n pols zit.
Die dingen zijn spotgoedkoop tweedehands.
[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 14 september 2024 10:54]
Ben het helemaal eens met @BertNL . Het is een manier van gebruiken van je tech. Voor mij moet een horloge ook een week mee kunnen. Ook omdat ik soms vergeet waar ik mijn telefoon laadt en dat dan met mijn horloge terugvind.
Iemand mag daar van alles van vinden, maar tis wel hoe het voor mij gewoon werkt. Daarom heb ik ook een horloge van Huawei en type ik dit berichtje op een iPhone ;-).
Een belangrijke reden vind ik dat ik zowel 's nachts als overdag meting wil.
Al ik het horloge bv 's nachts aan de lader moet leggen, omdat het anders de volgende dag niet bruikbaar is, maakt dat het horloge voor mij maar half zo nuttig.
Handig is anders. Ik douche en/of ontbijt niet elke dag, en leef soms wel es 'actiever' waarbij stroom verder af is. En als het gebeurt duurt dat max 20 minuutjes, onvoldoende om de batterij vol te laden voor ik buitenshuis ga. Dagelijks in de weer moeten zijn met batterijbeheer, specifieke kabeltjes en extra powerbanks, daar betaal ik geen 100den euro's voor. Evenmin om het ding de hele tijd in battery save mode te moeten 'gebruiken'.
Zolang daar geen doorbraak gebeurt, is zo een smartwatch als dit exemplaar goed gemarketeerde e-waste, waardeloze prul.
[Reactie gewijzigd door Nimrod op 14 september 2024 14:05]
Die dingen zijn zo vol. Dus even douchen en ontbijten en je kunt er weer tegen aan.
Beetje vreemde redenatie. Ja ze zijn relatief snel opgeladen, maar om ze op te laden moet je je smartwatch af doen en dan vergeet je hem weer om te doen en heb je weer wat activiteit gemist op je horloge.
Ja haha kom op zeg, die dingen raken nu eenmaal ooit leeg dus je zult altijd wel "even wat activiteit missen". Maar het zo enorm belangrijk voor je is om elke seconde van de dag te tracken en de fitness statistieken van een ontbijtje of 5 minuten douchen vast te leggen ben je denk ik verkeerd bezig, of heb je op zijn minst het verkeerde apparaat voor je.
Dat is dus de reden dat men zegt, dat ding moet een week meegaan. Minder oplaad momenten of een zeer korte oplaad tijd. Je wilt dat ding zoveel mogelijk om hebben lijkt me.
Dat dacht ik ook. In het begin haalde mijn Apple horloge 2,5 dag. Prima! Ik laadde hem om de dag op tijdens het douchen/tv-kijken/werken.
Nu 3,5 jaar later is de accu minder geworden. Nu haalt hij minder dan de helft. Als hij eerst 5 dagen volhield en nu 2, had dat wel heel fijn geweest. (De Garmin Venu 3 haalt 14 dagen in smartwatch stand. Die stuurt ook Siri aan en ontvangt push-berichten, enz.)
Edit: autocorrupt
[Reactie gewijzigd door lenwar op 14 september 2024 08:16]
Als je dat een structureel oplaad moment maakt, zit er natuurlijk geen verschil tussen 2 of 5 dagen, wel?
Afgezien van de genoemde batterij degradatie is die accuduur bij normaal dragen. Zelf gebruik ik mijn horloge bij (loop, fiets en ski) activiteiten die een hele dag duren waarbij de GPS en alle sensoren actief zijn, en dan kan je accuduur behoorlijk korter worden. En dan is het met een horloge dat normaal 2 dagen haalt spannend, en bij een horloge dat routinematig 5 dagen haalt een no-brainer.
Mijn telefoon hoeft niet snachts om mn pols te zitten voor de monitoring. Toestel hangt dan gewoon aan de lader. Het laden van de watch zou echt overdag moeten, en dan doe je dat het liefst zo min mogelijk.
En daarnaast, ik moet al zoveel zooi in de gaten houden. De werklaptop, werktablet, werktelefoon, mn eigen telefoon, en een smartwatch.
(Hoofdreden dat ik er geen heb, kan beter een bagagetrolley kopen)
mee eens, hoewel het opladen niet zolng duurt, bij wijze van spreken na opstaan en voor je de deur uitgaat. Als je de GPS af zet, zou het dan beter zijn?
Ik heb een xiaomi smartband die op een lading 2 weken meegaat (met alle toeters en bellen afgezet want ik hoef geen nonsop contact met mijn telefoon, geen muziek en geen berichtjes). En hij laadt heel snel op. Maar de monitoring functies zijn niet zo goed en zeker niet als sportbandje, en geen gps. Voor de serieze sporter geen optie maar voor mij goed genoeg.
[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 14 september 2024 07:20]
Het opladen duurt op zich niet lang, maar je moet het wel iedere dag (of twee) dagen een keer doen. Regelmatig komt het voor dat het vergeten is en je weg moet: onderweg is ie dan ineens leeg. Bij een oplaadcyclus van 5 of 6 dagen kun je bijvoorbeeld op zondag laden en dan de hele (werk)week doorkomen.
Ben van de Apple Watch SE naar een Garmin Instinct 2 gegaan en het valt niet tegen. Heel ander type horloge maar deze past beter bij wat ik ermee doe. En 3 weken niet hoeven opladen is een bevrijding tov dagelijks.
Dit kan ik beamen, Ik heb ook een instinct, en bij gewoon horloge gebruik met push berichten en health tracking haal ik makkelijk een maand. Ik zou werkelijk nooit meer anders willen. Ga ik lopen en sporten moet ik blij zijn met 10 dagen.
Ook een vreemde keuze om hier niet ter vergelijking 1 of 2 sport smartwatches in mee te nemen. Afhangende van wat je als gebruiker verwacht van een smart watch kan je bijvoorbeeld ook prima met een garmin venu uit de voeten, en die houdt het gewoon een kleine week vol qua batterij.
Dan ben je duidelijk nog nooit in contact gekomen met Suunto. Deze hebben sinds ongeveer een jaar nu ook mooie Amoled Watches met lange batterijduur (+10 dagen)
Ik heb always on persoonlijk altijd zonde van de batterijduur gevonden. Merendeel van de tijd kijk je de tijd toch niet op je horloge, dus waarom dan onnodig de accu leeg slurpen? Maar goed kan me voorstellen dat er mensen zijn die het irritant vinden om een split seconde te moeten wachten wanneer ze hun arm optillen om even maar de tijd te kijken.
[Reactie gewijzigd door 13art op 14 september 2024 09:19]
Vaak ligt dit ook wel aan de kwaliteit van het scherm. Je ziet bij Garmin dat hier minder aandacht voor is (steeds meer) en er meer focus is voor sportactiviteiten. Bij dit soort horloges, waaronder ook de Apple Watch, zijn de schermen hartstikke mooi en helder, echter lever je wel in op batterijduur.
Dat kan waar zijn, maar de verschillen zijn zo groot. Garmin Venu 3 smartwatches (die ook pushberichten kunnen ontvangen, Siri kunnen aansturen, weer-informatie kunnen weergeven, enz, enz, enz. Hebben een accuduur van 14 dagen (of meer dan 20 als de ‘smartwatch-functie uit staat)
De Google en Apple horloges kunnen vast meer, maar als je voldoende hebt aan mijn voorbeelden, dan is een Garmin Venu 3 eigenlijk een logischere keuze. (Los van design/ontwep, want dat is puur persoonlijk)
Vaak ligt dit ook wel aan de kwaliteit van het scherm. Je ziet bij Garmin dat hier minder aandacht voor is (steeds meer) en er meer focus is voor sportactiviteiten. Bij dit soort horloges, waaronder ook de Apple Watch, zijn de schermen hartstikke mooi en helder, echter lever je wel in op batterijduur.
Controlevraag: heb je het nu over de MIPS schermen of over de (intussen bijna standaard) AMOLED schermen? Want ik heb niet de indruk dat Garmin's OLED schermen kwalitatief veel onderdoen voor die van Apple.
De nieuwe Garmin Fenix 8 serie bestaat deels uit Amoled. Komt bij dat helderheid belangrijk is, dat een scherm van een Garmin overigens iets minder zou zijn, is geen probleem. Op een horlogescherm kijk je immers niet lang achter elkaar.
Nee het is niet perse ideaal maar ik vind het ook geen enorm probleem. Gewoon 's avonds aan de lader hangen of zelfs 's morgens tijdens de ochtend routines is voldoende voor ruim een dag. Ik heb met mijn Watch 6 nooit het gevoel dat de batterij het eind van de dag niet zal halen.
Can somebody tell me what "always on" means where their "smart"watches are concerned?
With mine, a Pixel Watch 2" I think it may mean that the display is always displaying. I do not have it "always displaying". How boring! Watching paint dry and/or grass grow will be more exciting.
What will be of more use (to me) is a "buzz" telling me it is running out of power/sparks.
De accuduur van de meeste smart watches blijf ik problematisch vinden.
Eens. En de prijzen zijn ook véél te hoog. Ik heb zo'n 35 jaar geleden een horloge gekocht die geeneens een batterij nodig heeft. En die loopt nog steeds. Terwijl always on. En je hoefde hem ook niet op te winden. Men heeft bij Google blijkbaar niet van innovatie gehoord; dat kon minimaal 35 jaar geleden al.
[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 16 september 2024 00:03]
Het is nog onduidelijk wanneer de Pixel Watch 2 Wear OS 5 krijgt en in hoeverre dat horloge ook zal profiteren van nieuwe functionaliteit en een verbetering van de accuduur.
Bij Android telefoons begint het normaal te worden dat het voor langere tijd ondersteund wordt, maar bij Wear OS horloges is het maar afwachten. Vreemd toch?
Het is in dit geval niet 'maar afwachten: de PW2 krijgt officieel updates tot ten minste oktober 2026. Of je dat lang genoeg of te kort vindt, is een andere discussie, maar het is wel duidelijk.
Betekent overigens niet dat alle nieuwe features e.d. automatisch naar de oudere horloges komen, dat zal afhankelijk zijn van o.a. hardware.
'Verbeterde Batterijduur' ? Taalkundig een slimme woordkeuze maar het blijft bedroevend laag vergeleken met Garmin watches. Vooralsnog wordt ik hiermee niet verleid tot een Pixel watch aankoop.
Ik vind dit design van zo'n glad rond steentje toch maar matig. Hoop dat er nog eens een nieuw design uit komt rollen want dit zal ik nooit gaan dragen.
Snap dit ook niet. Pixel telefoons zien er prima uit. Dit zou de instap 'SE' moeten zijn met een passende prijs, en dan een versie met mooie materialen voor ietsje meer.
[Reactie gewijzigd door AirJonn op 14 september 2024 11:16]
Het grootste minpunt aan WearOS 5, is dat je geen 3rd party watch faces meer kan laden. Zo kan je dus geen watch faces meer van Pujie of Facer laden, en moet je het dus doen met de ingebouwde watch faces, of er steeds kopen ik de Play Store. Is voor mij een reden om de Pixel 3 (en met uitbreiding alle WearOS 5 smartwatches) niet te kopen !
Wat die smartwatch zelf betreft blijf ik het qua design niet echt praktisch vinden dat het glas zo kort langs de rand zit. Vooral met stoten loop je hierdoor het risico dat je krassen op het glas krijgt of dat het glas kapot gestoten word. En tja misschien een kwestie van smaak maar ik vind dat bollere eerlijk gezegd niet echt mooi uit zien.
Verder valt het mij wel op dat de Google producten vaak duurder zijn dan de concurrentie, dit eigenlijk totaal in tegenstelling ermee toen Google pas begon met eigen producten. Denk dat een ieder zich nog wel de Google Nexus 7 kan herinneren, heel leuk tabletje voor een heel scherpe prijs. Insteek van Google was toen ook om onder hun eigen naam dan betaalbare producten op de markt te brengen. Tja en nu horen ze meer bij de juist wat elite producten net min of meer als dat Apple doet.
Prima review! Iets wat ik alleen niet terug kon vinden was of de Pixel Watch 3 ook de automatische stress detectie heeft van bijvoorbeeld mijn FitBit Sense 2. Hierbij krijg ik op bepaalde momenten notificaties als er stressvolle momenten gedetecteerd zijn.
Ja, dat heeft de Pixel Watch 3 ook nogsteeds. Het is trouwens een Fitbit-functie die ik altijd meteen uitzet omdat ik bij mijzelf geen enkele correlatie zie tussen de momenten die het horloge waarneemt en daadwerkelijke stess/inspanning. Vind jij het wel nuttig?
Ik vind hem inderdaad wel nuttig (op de Sense 2 althans). Vaak is het wel iets delayed, maar vooral tijdens langere stressvolle periode's (tijdens verbouwing van de woning bijvoorbeeld) krijg ik in-the-moment een notificatie. Dan weet ik meteen dat ik het ff rustiger aan moet doen en even een pauze moet nemen.
I have received them but they do not specify what form the stress took or when the stress took place. When it "buzzes" I look at the PW2 and wonder what told it I am/was stressed about. What was the stress, Happy or bad? If it was mid-motorcycle accident had I had a "smart"watch then it may have been informative/useful. Now? A waste of power and time.
Tja, paar dagen geleden een Redmi Watch 4 aangeschaft voor €79,-.
Gaat minstens 14 dagen mee op 1 acculading en zoveel wezenlijks mis je er niet aan t.o.v. de Pixel watch.
Wat is dan wijs??
Hangt volledig af van wat je nodig hebt natuurlijk. De Redmi Watch draait geen Wear OS - als daar elementen inzitten die je wel wil gebruiken, heb je niks aan de Redmi Watch.
En als je die niet nodig hebt of er geen probleem mee hebt om die te laten vallen met een prijsverschil van €320 dan is het een no-brainer, zeker gezien het enorme verschil in accuduur.
Dus dan moet je jezelf echt afvragen of je €320 over hebt voor die paar extra features.
Een smartphone heb je al en is een smartwatch een aanvulling daarop dus waarom dubbel?? Om ermee wireless mee te kunnen betalen?
Ik zie geen features die een Pixel watch méér heeft die dat bedrag (althans voor mij want ik heb er echt serieus naar gekeken) rechtvaardigen.
En ik blijf erbij dat met name de accuduur een doorslaggevend argument voor de Redmi Watch 4 is en de iets mindere functionaliteiten geen onoverkomelijke hindernis vormen.
Inhoudelijk een goeie review, ik kan alleen de grafieken niet goed lezen met mijn telefoon in darkmode. Is dat alleen bij mij een probleem of hebben andere daar ook last van?