Het uiterlijk van de Pixel Watch 3 is gelijk gebleven en aan de binnenkant van het horloge vinden we grotendeels dezelfde hardware terug. De Pixel Watch 3 is wederom gebouwd rond de Qualcomm Snapdragon W5 Gen 1-soc met vier Cortex-A53-cores, gemaakt op 4nm, en een zuinige Cortex-M33-coprocessor. Google claimt dat die laatste wordt ingezet voor ‘efficient continuous sensing and compute’-taken, terwijl de Snapdragon in actie komt voor het zwaardere werk. Deze hybride architectuur zou voor een lager energieverbruik moeten zorgen, maar gaat voor zover wij begrijpen minder ver dan het dubbellaags-OS dat OnePlus gebruikt in de OnePlus Watch 2. De nieuwe horloges hebben nog altijd 2GB ram en 32GB eMMC-flashgeheugen en zijn voorzien van een kompas, hoogtemeter/barometer, optische hartslag- en SpO2-meter, eda-sensor, huidtemperatuursensor, drieassige acceleratiemeter, gyroscoop en omgevingslichtsensor. Nieuw is de toevoeging van ultrawideband voor nauwkeurige locatiebepaling, iets wat de horloges kunnen gebruiken om je telefoon automatisch te ontgrendelen als deze dicht in de buurt is.
Accuduur
Googles claims voor de accuduur van de Pixel Watch 3-horloges zijn bescheiden: 24 uur in de normale modus met het scherm always-on en tot 36 uur in de spaarstand, waarbij de always-onfunctie van het scherm uitgeschakeld wordt en achtergrondprocessen beperkt worden. Metingen van alle gezondheidsfuncties, inclusief hartslag en stappen, blijven trouwens wel volledig actief in de spaarstand.
De Pixel Watch 3 41mm heeft nog steeds een 307mAh-accu, net als zijn voorganger, maar de grotere 45mm-versie heeft ook een grotere accu met een capaciteit van 420mAh. Toch specificeert Google voor beide horloges een accuduur van 24 uur met het scherm in always-onmodus en 36 uur in de spaarstand, waarbij het scherm niet langer always-on is, achtergrondprocessen eerder gesloten worden, de soc lager geklokt wordt en meldingen vertraagd binnen kunnen komen.
In de praktijk blijkt het gelukkig beter dan wat Google belooft, vooral voor de Pixel Watch 3 van 45mm. Met het scherm always-on haalde ik met dat horloge gemiddeld ruim veertig uur. Dat is dus meer dan anderhalve dag en inclusief gemiddeld een uur gps-activiteit. De kleinere Watch 3 gaat minder lang mee. Ik haalde daarmee net geen 30 uur, iets meer dan een volle dag dus. Schakel je alleen het always-onscherm uit, dan komt daar wel iets bij, maar pas als je de Battery Saver-modus gebruikt, neemt de batterijduur echt flink toe. Ik haalde, geëxtrapoleerd, tot 74 uur met de grote Pixel Watch, ruim drie dagen dus. Dat is dan wel zonder gps-activiteiten; elk uur sportregistratie met gps kost ongeveer 9 procent acculading. De kleine Pixel Watch 3 biedt over het geheel een redelijke stap vooruit in accuduur en de grotere 45mm-versie doet het op dit punt nog wat beter. In vergelijking met de Samsung Galaxy Watch 7 doet de Pixel Watch 3 41mm het ongeveer hetzelfde, terwijl de grotere 45mm-versie dus beter scoort, al blijft de OnePlus Watch 2 heer en meester als het om accuduur voor Wear OS-horloges gaat.
Laadtijden van 0 naar 100% voor de verschillende Google Pixel Watches
Google claimt ook dat de nieuwe horloges 20 procent sneller laden, maar dat zien we niet terug. De Pixel Watch 2 deed er vorig jaar tijdens onze laadtest 65 minuten over om helemaal op te laden, en de kleine Pixel Watch 3 doet het maar twee minuten sneller. De grote Watch 3 heeft zelfs 78 minuten nodig om helemaal op te laden. Dat is helemaal prima, vooral omdat het horloge binnen een uur al op ruim 90 procent zit.