Onder de motorkap zijn beide horloges bijna helemaal nieuw en dat begint al direct bij de soc. De Galaxy Watch7 en Ultra gebruiken Samsungs nieuwe Exynos W1000-pentacoreprocessor. Deze opvolger van de dualcore-Exynos W930 wordt op een 3nm-GAA-procedé gefabriceerd en bestaat uit vier Cortex A55-cores met een maximale kloksnelheid van 1,5GHz gecombineerd met één Cortex A78 die op maximaal 1,6GHz werkt. Daarnaast beschikt de chip over een Mali-G69 MP2-gpu, een LTE Cat 4-modem, een GNSS-ontvanger, 32GB opslaggeheugen en 2GB ram. Dat betekent niet alleen dat de nieuwe soc sneller en in potentie zuiniger is dan de W930 uit de horloges van vorig jaar, maar ook dat het werkgeheugen is verdubbeld. Samsung claimt dat de nieuwe W1000-soc drie keer sneller is dan de oude W930 en tot 30 procent efficiënter met energie omspringt. Beide claims zijn lastig hard te maken, maar de Watch7 en Watch Ultra voelen lekker snel aan. Het opstarten van, en wisselen tussen apps, maar bijvoorbeeld ook het weergeven van animaties en live bewegende kaarten tijdens activiteiten, gaat zonder haperen. Wel moet ik aantekenen dat de verschillen met de Galaxy Watch6 Classic van vorig jaar, die op dit moment nog op een oudere versie van WearOS draait, niet enorm groot zijn.
Sensors
Een van de grote hardwarematige veranderingen ten opzichte van de vorige generaties van de Galaxy Watch is een vernieuwde BioActive-sensor. Onder die noemer schaart Samsung de optische sensors die hartslag en SpO2 meten, de elektrische hartslagsensor, ofwel ecg, en de bio-elektrische impedantiesensor waarmee lichaamssamenstelling gemeten kan worden. Voor zover mij duidelijk is, heeft Samsung van deze drie alleen de optische sensor echt grondig onder handen genomen, en dat is ook duidelijk te zien als we de oude en nieuwe sensors naast elkaar leggen. Geheel volgens de huidige trend heeft Samsung het sensoreiland groter gemaakt, met driemaal zoveel leds en sensors die verder uit elkaar geplaatst zijn om zo via meerdere lichtpaden binnen een ruimer gebied onder de huid te kunnen meten.
Met de vernieuwde BioActive-sensor bieden de Galaxy Watch7 en Ultra functies die we al kenden van de vorige generaties Watches, zoals meting van hartslag (optisch en via ecg), bloedzuurstofsaturatie, huidtemperatuur, stress, lichaamssamenstelling, slaap, slaapfasen en bloeddruk. Nieuw voor de Galaxy Watch7 en Ultra is dat deze horloges ook een index van glycosyleringseindproducten, ofwel advanced glycation end products, kunnen berekenen die 'een indruk geeft van je metabolische gezondheid en je biologische verouderingsproces weerspiegelt'. Een tweede nieuwe functie van de Watch7 en Ultra is detectie van slaapapneu. Deze functie is voorlopig niet in Nederland en België beschikbaar, waarschijnlijk omdat de (medische) certificering hiervoor nog niet rond is. Samsung verwacht deze in het tweede kwartaal van volgend jaar ook bij ons te introduceren.
Opladen en accuduur
De nieuwe, grotere optische hartslagsensor heeft ook invloed op de manier waarop de nieuwe horloges draadloos opladen. De Watch7 en Ultra worden geleverd met een laadpuck die er uiterlijk hetzelfde uitziet als die van de vorige horloges, maar die intern toch anders werkt. Reverse charging, waarbij je een Samsung-telefoon gebruikt om het horloge op te laden, wordt niet langer ondersteund door de nieuwe horloges. Alleen met de meegeleverde puck laadt het horloge op hoge snelheid. Gebruik je een lader van een oudere Galaxy Watch, dan is de laadtijd in het geval van de Galaxy Watch Ultra ruim drie en een half uur. Gebruik je de meegeleverde laadpuck, dan duurt het volledig opladen van zowel de Watch7 44mm als de Watch Ultra ongeveer een uur en drie kwartier.
/i/2006908954.png?f=imagenormal)
Wellicht veel interessanter dan de laadtijd is de accuduur van de nieuwe horloges. De Watch7 41mm en 44mm hebben exact dezelfde 300mAh- en 425mAh-accucapaciteit als hun voorgangers, maar de nieuwe Watch Ultra heeft een veel grotere, 590mAh-accu. Toeval of niet, maar dat is precies evenveel capaciteit als de Galaxy Watch 5 Pro twee jaar geleden had. In onze review van dat horloge waren we positief over de accuduur die, afhankelijk van gebruik, tot drie volledige dagen bedroeg.
Helaas lukt het mij alleen met kunst-en-vliegwerk diezelfde accuduur te behalen met de Galaxy Watch Ultra. Met het scherm in always-onmodus behaalde ik tijdens mijn testperiode van anderhalve maand maximaal 44 uur (geëxtrapoleerd) op een acculading, ofwel net geen twee dagen. Met de always-onfunctie van het scherm uitgeschakeld, en raise-to-wake ingeschakeld, liep dat op naar maximaal 47 uur, net iets meer dan twee dagen. Tijdens mijn testperiode was ik erg actief en ik had de Galaxy Watch Ultra zo ingesteld dat deze ook automatisch activiteiten als lopen, hardlopen en fietsen herkent en registreert. Dat vergt veel van de accu op het moment dat je daar daadwerkelijk gebruik van maakt. Aan het eind van mijn testperiode heb ik het horloge ook tijdens een paar 'activiteitloze' dagen gedragen, waarbij ik in raise-to-wakemodus uitkwam op drie dagen accuduur.
Klopt dat met wat Samsung zelf zegt? Nee, want Samsung claimt 'tot 60 uur' in always-onmodus en tot 80 uur als het scherm wel mag uitschakelen. De accuduur die je daadwerkelijk realiseert, is sterk afhankelijk van het aantal apps dat je installeert en gebruikt, de hoeveelheid notificaties en je interactie met het horloge. Wil je meer uit de Watch Ultra halen, dan is er ook nog de Power Saver-modus, waarbij een accuduur tot wel 100 uur geclaimd wordt. In deze modus gaat het scherm uiteraard uit, maar reageert het ook niet op het naar je gezicht bewegen van de pols; je moet dus op een knop drukken of op het scherm tikken om het horloge te activeren. Verder wordt de helderheid van het scherm gelimiteerd, de schermtime-out verkort, wifi uitgeschakeld, het aantal synchronisatiemomenten met de telefoon teruggebracht en wordt de snelheid van de soc teruggeschroefd. Wat mij betreft geen prettige modus om het horloge te gebruiken, maar zelfs met deze Power Saver ingeschakeld, kwam ik bij actief gebruik net niet tot 65 uur, ofwel iets meer dan twee en een halve dag.
Tijdens registratie van sport met GPS is de Watch Ultra overigens wel zuinig. Tijdens een fietstocht van vijf en een half uur met het scherm in raise-to-wakemodus, liep de acculading met slechts 20 procent terug. Dat betekent dus dat het geen enkel probleem is om lange wandel- of fietstochten te maken met de Watch Ultra.
De accuduur van de Galaxy Watch7 44mm die wij ook getest hebben, is uiteraard korter dan die van de Ultra. Met de always-onfunctie ingeschakeld, haalde ik maximaal een krappe dertig uur, of ongeveer 1,2 dagen. Met het scherm in raise-to-wakemodus liep dat op tot net geen twee dagen. Dat zijn anno 2024 geen denderende scores, vooral omdat ook dit waarden zijn zonder activiteiten met GPS-registratie. Ook hier geldt dat de accuduur verschilt afhankelijk van het gebruik van je smartwatch, maar dit zijn dus mijn ervaringen over een periode van ruim zes weken met de Watch7 en Ultra.