De Galaxy Watch7 is de directe opvolger van de Watch6 van vorig jaar. Aan het design heeft Samsung niet gesleuteld, maar onder de kap heeft het horloge meer geheugen, een nieuwe, snellere processor en een verbeterde sensor voor hartslag- en gps-registratie. Het horloge is lekker vlug en presteert prima als allround smartwatch. Een nadeel blijft de wat beperkte accuduur; wij hadden gehoopt dat Samsung hier met de nieuwe, zuinigere processor een (grotere) stap had gezet. De prijs-kwaliteitverhouding van de Watch7 is, zeker als je goed rondkijkt voor deals, echter uitstekend, waardoor het een aanrader is als je een WearOS-horloge zoekt.
De Galaxy Watch Ultra is een WearOS-horloge waarmee Samsung mikt op avontuurlijke sporters, mensen die veel buiten zijn en langere activiteiten willen vastleggen. Het horloge is snel, goed gebouwd, heeft een scherp en helder scherm en biedt voor een WearOS-horloge een goede accuduur, maar in vergelijking met andere outdoorhorloges houdt het niet over. Het horloge is vrij dik en heeft een apart ontwerp dat je moet aanspreken, met zijn ronde scherm binnen de vierkante kast. De gps-registratie is goed tot zeer goed, maar de verbeterde optische hartslagmeter laat nog regelmatig steekjes vallen. Het voornaamste pijnpunt van de Watch Ultra is echter de prijs; die is fors, zeker in vergelijking met de Galaxy Watch 7 die op dezelfde technische basis is gebouwd, terwijl andere sporthorloges op dit prijspunt betere sportfuncties bieden.
Samsung introduceerde vorige maand, zoals gebruikelijk aan het eind van de zomer, twee smartwatches. Naast de Galaxy Watch7, die een directe opvolger is van de Watch6 van vorig jaar, is er nu ook de 'Galaxy Watch Ultra', een high-end model dat de plaats inneemt van de Pro- en Classic-topmodellen van de afgelopen jaren. Met die Watch Ultra slaat Samsung echt een nieuwe weg in, zowel met het uiterlijk als met de beoogde doelgroep en functies.
De gewone Galaxy Watch7 is te koop in twee formaten, met en zonder LTE, met vanafprijzen die op het moment van schrijven uiteenlopen van ongeveer 250 tot 380 euro. De Galaxy Watch Ultra is er in één formaat, met LTE, en je kunt alleen kiezen uit drie verschillende kleuren. Wat prijs betreft zit de Watch Ultra veel hoger in de markt; op dit moment zien we hem in onze Pricewatch vanaf 580 euro. Vanwege dit enorme prijsverschil hebben wij zowel de Watch7 als de Ultra getest en zoeken we uit of de Ultra zijn meerprijs al dan niet waard is.
Samsung is een van de grootste spelers op de markt voor smartwatches en absolute marktleider binnen het WearOS-segment. Dat heeft meerdere redenen, te beginnen met de kwaliteit en functionaliteit van de horloges. Ook het uitstekende trackrecord op het gebied van software-updates en upgrades dat Samsung met de Galaxy Watches heeft, staat in schril contrast met het gebrek hieraan bij veel andere fabrikanten van WearOS-horloges. Een laatste punt is uiteraard de prijs. Door cashbacks, kortingsacties, bundels en algemene prijsdalingen zijn de Galaxy Watches vaak scherp geprijsd ten opzichte van de concurrentie. Met de Galaxy Watch7 borduurt Samsung voort op deze traditie. Het horloge is krap een maand na introductie al ruim onder de adviesprijs te koop. Daarnaast biedt Samsung de mogelijkheid om korting te krijgen bij inruil van een oud horloge, zijn er combiacties waarbij je voor een scherpe prijs een Watch7 op de kop kunt tikken en is het mogelijk om het horloge via mobiele providers met korting te kopen. Bekijk vooral het Leveringen & Prijzen-topic op het forum voor actuele acties.
Uiterlijk
De Galaxy Watch7 en Watch Ultra maken gebruik van dezelfde technische basis, maar uiterlijk verschillen ze enorm. Voor het ontwerp van de Galaxy Watch7 heeft de designafdeling van Samsung geen overuren gemaakt; dit horloge lijkt als twee druppels water op de Galaxy Watch6 van vorig jaar. Zowel de 40mm- als de 44mm-versie heeft een strak gelijnde aluminiumbehuizing waar het scherm licht bovenuit steekt. Dat scherm is, afhankelijk van de grootte van het horloge, een amoled met een diameter van 1,3" of 1,5" en een resolutie van 432x432 of 480x480 pixels, beide met een maximale helderheid van 2000cd/m². Daarmee is het scherm gelijk aan dat van de Watch6 en dat geldt ook voor de saffierglazen lens boven het scherm.
Aan de rechterzijde van de behuizing zitten twee langwerpige knoppen, waarvan de bovenste nu een oranje accentring heeft, waar dit bij de Galaxy Watch6 rood was. Uiterlijk is die accentkleur van de knop het enige waaraan je direct ziet of je met een Watch6 of 7 van doen hebt, tenminste als we de horlogebandjes buiten beschouwing laten. In plaats van met een glad siliconenbandje wordt de Galaxy Watch7 namelijk geleverd met een geribbeld bandje, voorzien van kleine oranje en blauwe accenten. De Watch7 maakt gebruik van standaard 20mm-horlogebandjes, die gemakkelijk verwisselbaar zijn. Aan de achterzijde is het verschil met zijn voorganger wel direct zichtbaar, dankzij een nieuwe optische hartslagmeter.
De Galaxy Watch Ultra heeft wel een compleet nieuw design. Net als alle andere Samsung Galaxy Watches van de afgelopen jaren maakt het horloge gebruik van een rond scherm, maar de behuizing is vierkant met afgeronde hoeken. De, niet langer roteerbare, bezel rond het scherm komt aan de boven-, onder- en zijkant vrijwel tot aan de rand van de behuizing, maar in de linker- en rechterhoeken steekt de kast ruim rond het scherm uit. Dat oogt vreemd. Het lijkt erop alsof Samsung niet heeft kunnen kiezen tussen een vierkant, langwerpig of rond design, en vervolgens ergens in het midden is gaan zitten. Samsung noemt het zelf 'New Cushion Design', alsof de wijzerplaat op een kussentje ligt. Er is al veel over gezegd en geschreven, maar met de Watch Ultra probeert Samsung duidelijk een tegenhanger voor de Apple Watch Ultra te maken. Dat zien we terug in een aantal nieuwe functies en ook bij het standaard meegeleverde Marine-bandje, dat sprekend op Apples Ocean-bandje lijkt. Ook bij het design van de behuizing heeft Samsung geprobeerd de vibe van Apples high-end horloge over te nemen. Dat Apples horloges rechthoekig zijn omdat ze een rechthoekig scherm gebruiken, heeft Samsung er dus niet van weerhouden deze vorm in ieder geval deels te gebruiken.
Zelf had ik liever gezien dat Samsung all the way zou zijn gegaan en een vierkant of langwerpig scherm in de vierkante behuizing van de Ultra had gestopt, want voor een digitale interface is een rond scherm sowieso niet optimaal. Maar goed, dat is een heel andere discussie en het gebruik van een andere schermvorm zou betekenen dat Samsung ook de hele userinterface had moeten herontwerpen, dus ik snap waarom dit niet gedaan is.
De donkergrijze titaniumbehuizing van mijn testmodel ziet er overigens fraai uit en de drie knoppen die aan de rechterzijkant in een uitstulping zijn ondergebracht, zijn goed ontworpen. Het scherm en de behuizing zijn bovendien goed krasvast; na ruim een maand intensief gebruik ziet ons testhorloge er nog als nieuw uit. Het 1,5"-scherm heeft een resolutie van 480x480 pixels en een hoge maximale helderheid van 3000cd/m². De loze ruimte om het ronde beeldscherm maakt wel dat het horloge er wat log uitziet, zelfs om mijn vrij brede pols. Wat daarbij niet helpt, is dat de Watch Ultra aan de zijkanten ongeveer 14mm, en op het dikste punt bij de optische sensor zelfs 16mm dik is. Daardoor is het een echt klokje dat duidelijk op je pols ligt. Of het ook een 'mooi' horloge is, blijkt heel persoonlijk. Ik kan na ruim een maand dagelijks gebruik nog steeds niet echt wennen aan het vierkant-ronde ontwerp en de reacties van anderen variëren enorm, met daarbij veel uitgesproken negatieve of juist positieve meningen.
Processor, sensors en accu
Onder de motorkap zijn beide horloges bijna helemaal nieuw en dat begint al direct bij de soc. De Galaxy Watch7 en Ultra gebruiken Samsungs nieuwe Exynos W1000-pentacoreprocessor. Deze opvolger van de dualcore-Exynos W930 wordt op een 3nm-GAA-procedé gefabriceerd en bestaat uit vier Cortex A55-cores met een maximale kloksnelheid van 1,5GHz gecombineerd met één Cortex A78 die op maximaal 1,6GHz werkt. Daarnaast beschikt de chip over een Mali-G69 MP2-gpu, een LTE Cat 4-modem, een GNSS-ontvanger, 32GB opslaggeheugen en 2GB ram. Dat betekent niet alleen dat de nieuwe soc sneller en in potentie zuiniger is dan de W930 uit de horloges van vorig jaar, maar ook dat het werkgeheugen is verdubbeld. Samsung claimt dat de nieuwe W1000-soc drie keer sneller is dan de oude W930 en tot 30 procent efficiënter met energie omspringt. Beide claims zijn lastig hard te maken, maar de Watch7 en Watch Ultra voelen lekker snel aan. Het opstarten van, en wisselen tussen apps, maar bijvoorbeeld ook het weergeven van animaties en live bewegende kaarten tijdens activiteiten, gaat zonder haperen. Wel moet ik aantekenen dat de verschillen met de Galaxy Watch6 Classic van vorig jaar, die op dit moment nog op een oudere versie van WearOS draait, niet enorm groot zijn.
Sensors
Een van de grote hardwarematige veranderingen ten opzichte van de vorige generaties van de Galaxy Watch is een vernieuwde BioActive-sensor. Onder die noemer schaart Samsung de optische sensors die hartslag en SpO2 meten, de elektrische hartslagsensor, ofwel ecg, en de bio-elektrische impedantiesensor waarmee lichaamssamenstelling gemeten kan worden. Voor zover mij duidelijk is, heeft Samsung van deze drie alleen de optische sensor echt grondig onder handen genomen, en dat is ook duidelijk te zien als we de oude en nieuwe sensors naast elkaar leggen. Geheel volgens de huidige trend heeft Samsung het sensoreiland groter gemaakt, met driemaal zoveel leds en sensors die verder uit elkaar geplaatst zijn om zo via meerdere lichtpaden binnen een ruimer gebied onder de huid te kunnen meten.
Met de vernieuwde BioActive-sensor bieden de Galaxy Watch7 en Ultra functies die we al kenden van de vorige generaties Watches, zoals meting van hartslag (optisch en via ecg), bloedzuurstofsaturatie, huidtemperatuur, stress, lichaamssamenstelling, slaap, slaapfasen en bloeddruk. Nieuw voor de Galaxy Watch7 en Ultra is dat deze horloges ook een index van glycosyleringseindproducten, ofwel advanced glycation end products, kunnen berekenen die 'een indruk geeft van je metabolische gezondheid en je biologische verouderingsproces weerspiegelt'. Een tweede nieuwe functie van de Watch7 en Ultra is detectie van slaapapneu. Deze functie is voorlopig niet in Nederland en België beschikbaar, waarschijnlijk omdat de (medische) certificering hiervoor nog niet rond is. Samsung verwacht deze in het tweede kwartaal van volgend jaar ook bij ons te introduceren.
Opladen en accuduur
De nieuwe, grotere optische hartslagsensor heeft ook invloed op de manier waarop de nieuwe horloges draadloos opladen. De Watch7 en Ultra worden geleverd met een laadpuck die er uiterlijk hetzelfde uitziet als die van de vorige horloges, maar die intern toch anders werkt. Reverse charging, waarbij je een Samsung-telefoon gebruikt om het horloge op te laden, wordt niet langer ondersteund door de nieuwe horloges. Alleen met de meegeleverde puck laadt het horloge op hoge snelheid. Gebruik je een lader van een oudere Galaxy Watch, dan is de laadtijd in het geval van de Galaxy Watch Ultra ruim drie en een half uur. Gebruik je de meegeleverde laadpuck, dan duurt het volledig opladen van zowel de Watch7 44mm als de Watch Ultra ongeveer een uur en drie kwartier.
Laadtijden Galaxy Watch Ultra en Galaxy Watch7
Wellicht veel interessanter dan de laadtijd is de accuduur van de nieuwe horloges. De Watch7 41mm en 44mm hebben exact dezelfde 300mAh- en 425mAh-accucapaciteit als hun voorgangers, maar de nieuwe Watch Ultra heeft een veel grotere, 590mAh-accu. Toeval of niet, maar dat is precies evenveel capaciteit als de Galaxy Watch 5 Pro twee jaar geleden had. In onze review van dat horloge waren we positief over de accuduur die, afhankelijk van gebruik, tot drie volledige dagen bedroeg.
Helaas lukt het mij alleen met kunst-en-vliegwerk diezelfde accuduur te behalen met de Galaxy Watch Ultra. Met het scherm in always-onmodus behaalde ik tijdens mijn testperiode van anderhalve maand maximaal 44 uur (geëxtrapoleerd) op een acculading, ofwel net geen twee dagen. Met de always-onfunctie van het scherm uitgeschakeld, en raise-to-wake ingeschakeld, liep dat op naar maximaal 47 uur, net iets meer dan twee dagen. Tijdens mijn testperiode was ik erg actief en ik had de Galaxy Watch Ultra zo ingesteld dat deze ook automatisch activiteiten als lopen, hardlopen en fietsen herkent en registreert. Dat vergt veel van de accu op het moment dat je daar daadwerkelijk gebruik van maakt. Aan het eind van mijn testperiode heb ik het horloge ook tijdens een paar 'activiteitloze' dagen gedragen, waarbij ik in raise-to-wakemodus uitkwam op drie dagen accuduur.
Klopt dat met wat Samsung zelf zegt? Nee, want Samsung claimt 'tot 60 uur' in always-onmodus en tot 80 uur als het scherm wel mag uitschakelen. De accuduur die je daadwerkelijk realiseert, is sterk afhankelijk van het aantal apps dat je installeert en gebruikt, de hoeveelheid notificaties en je interactie met het horloge. Wil je meer uit de Watch Ultra halen, dan is er ook nog de Power Saver-modus, waarbij een accuduur tot wel 100 uur geclaimd wordt. In deze modus gaat het scherm uiteraard uit, maar reageert het ook niet op het naar je gezicht bewegen van de pols; je moet dus op een knop drukken of op het scherm tikken om het horloge te activeren. Verder wordt de helderheid van het scherm gelimiteerd, de schermtime-out verkort, wifi uitgeschakeld, het aantal synchronisatiemomenten met de telefoon teruggebracht en wordt de snelheid van de soc teruggeschroefd. Wat mij betreft geen prettige modus om het horloge te gebruiken, maar zelfs met deze Power Saver ingeschakeld, kwam ik bij actief gebruik net niet tot 65 uur, ofwel iets meer dan twee en een halve dag. Tijdens registratie van sport met GPS is de Watch Ultra overigens wel zuinig. Tijdens een fietstocht van vijf en een half uur met het scherm in raise-to-wakemodus, liep de acculading met slechts 20 procent terug. Dat betekent dus dat het geen enkel probleem is om lange wandel- of fietstochten te maken met de Watch Ultra.
De accuduur van de Galaxy Watch7 44mm die wij ook getest hebben, is uiteraard korter dan die van de Ultra. Met de always-onfunctie ingeschakeld, haalde ik maximaal een krappe dertig uur, of ongeveer 1,2 dagen. Met het scherm in raise-to-wakemodus liep dat op tot net geen twee dagen. Dat zijn anno 2024 geen denderende scores, vooral omdat ook dit waarden zijn zonder activiteiten met GPS-registratie. Ook hier geldt dat de accuduur verschilt afhankelijk van het gebruik van je smartwatch, maar dit zijn dus mijn ervaringen over een periode van ruim zes weken met de Watch7 en Ultra.
WearOS 5, sport- en gezondheidsfuncties
De Galaxy Watch7 en Watch Ultra draaien op WearOS 5 en zijn daarmee, net als vorig jaar, de eerste horloges die gebruikmaken van de nieuwste versie van Googles besturingssysteem voor smartwatches. De Google Pixel Watch 3, die vanaf 10 september in de winkel ligt, is het tweede horloge met deze softwareversie. Zoals we van Samsung gewend zijn, zijn de Galaxy Watches voorzien van een eigen grafische schil, in dit geval OneUI 6.0 Watch.
Zowel WearOS 5 als OneUI 6.0 brengt weinig uiterlijke vernieuwingen met zich mee. WearOS 5 heeft als belangrijkste verbeteringen dat het nu officieel een gridbased applauncher biedt, iets dat Samsung met zijn eigen UI al jaren geleden had ingebouwd, en daarnaast biedt het uitbreidingen voor het op XML-gebaseerde Watch Face Format. Verder zijn er verbeteringen doorgevoerd in het energiegebruik en is er betere ondersteuning voor horloges met grotere schermen, waarop informatie nu met een hogere dichtheid getoond kan worden. Van dat laatste lijkt Samsung overigens (nog) geen gebruik te maken.
Als je eerdere Galaxy Watches met WearOS gewend bent, komt de interface van de Galaxy Watch7 en Watch Ultra je ongetwijfeld heel bekend voor. Sterker nog, je moet echt met een vergrootglas zoeken naar verschillen met bijvoorbeeld de Galaxy Watch6, die nu nog op WearOS 4 draait, maar ook een update naar de nieuwste softwareversie zal krijgen. Samsung heeft de kleur van de menu's iets aangepast en sommige opties hebben een andere plek gekregen, maar in de basis is het precies zoals we van eerdere Galaxy Watches gewend zijn. Een deel van Samsungs apptiles zijn opnieuw ontworpen, waarbij bijvoorbeeld opvalt dat de ecg-tile nu een animatie toont, waar dat voorheen niet het geval was. Kleine tweaks dus, maar geen grote veranderingen.
Samsung Galaxy Watch Ultra interface
De bediening van de horloges is onveranderd gebleven. Als je vanaf de watchface naar beneden swipet, krijg je een menu met snelle instellingen, waarin shortcuts naar een aantal apps en functies staan. Veeg je vanaf de watchface van links naar rechts, dan krijg je één of meer tegels met notificaties te zien. Swipe je van beneden naar boven, dan krijg je een gridview met iconen van alle geïnstalleerde apps. Vanaf de watchface van rechts naar links swipen, levert toegang tot alle beschikbare tiles.
De Galaxy Watch7 heeft, net als zijn voorgangers, twee langwerpige knoppen aan de rechterzijde van de behuizing. Beide knoppen hebben verschillende functies. De bovenste knop, de ‘starttoets’, brengt je na een korte druk altijd terug naar de watchface. Houd je de knop langer ingedrukt, dan wordt daarmee standaard de Bixby-spraakassistent geactiveerd, maar je kunt deze ook zo configureren dat hij je Google Assistent oproept. Druk je de knop snel tweemaal achter elkaar in, dan brengt dat je standaard terug naar de laatst gebruikte app, maar je kunt elke geïnstalleerde app aan deze dubbelklik koppelen. De onderste knop doet dienst als terugknop. Je kunt er echter ook voor kiezen om met één druk een overzicht van pas gebruikte apps te zien. De Watch Ultra voegt daar de nieuwe Quick-button aan toe. De werking hiervan kun je zelf kiezen; standaard opent deze het sportoverzicht, waar je direct een activiteit kunt starten. Tijdens het sporten kun je de Quick-button gebruiken om te pauzeren en hervatten, of met een dubbele klik om een nieuwe ronde aan te maken.
De Quick-button biedt ook toegang tot een nieuwe functie die exclusief is voor de Galaxy Watch Ultra, namelijk de ingebouwde sirene. Net als de Apple Watch Ultra heeft ook Samsungs Ultra een luide sirene ingebouwd die de aandacht van omstanders moet trekken als je in nood bent. Door de Quick-button vijf seconden ingedrukt te houden, activeer je de sirene, die vervolgens echt heel veel herrie maakt. Een andere nieuwe functie die alleen de Galaxy Watch Ultra heeft, is de Night Mode Watch Face. Schakel je Night Mode in, dan wordt de standaard watchface automatisch monochroom rood als het donker is. Dat voorkomt dat het horloge te veel oplicht, terwijl het scherm wel goed afleesbaar blijft. Komt dit bekend voor? Dat kan kloppen, want deze functie zagen we eerder bij de Apple Watch Ultra en horloges van Garmin. Garmin gaat hier overigens nog verder in, want daar blijft de rode kleur niet beperkt tot de watchface, maar verandert heel de interface inclusief alle menu's in monochroom rood.
(Multi) sport
Wat interface betreft zijn de Watch7 en Ultra verder gelijk, met uitzondering van de Multi-sport-tile, die alleen op de Watch Ultra beschikbaar is. Deze biedt direct toegang tot de triatlonfunctie, waarbij je per onderdeel een tijds-, calorie- of afstandsdoel kunt invoeren en gemakkelijk tussen de verschillende onderdelen kunt wisselen. De Watch7 heeft deze tile niet, maar biedt wel de mogelijkheid om ook multisportactiviteiten aan te maken, waardoor je feitelijk op (vrijwel) dezelfde functionaliteit uitkomt.
Samsung Galaxy Watch Ultra Mmulti-sport-tile en instellingen
Ee andere nieuwe functie die met sport te maken heeft, is de mogelijkheid om je functional threshold power, of ftp, te bepalen voor fietsactiviteiten. Ftp geeft een indicatie van hoeveel vermogen je gedurende één uur maximaal kunt leveren, en het is een waarde waar enthousiaste fietsers graag naar kijken. Samsung lichtte deze functie uitgebreid toe tijdens de introductie van de Galaxy Watch Ultra en ik was meteen enthousiast. Want om ftp te meten, moet je een powermeter aan het horloge koppelen en tot nu toe bood Samsung geen ondersteuning voor externe sensors. Helaas blijkt de ftp-functie in de praktijk anders te werken dan verwacht. De horloges kunnen, bij gebruik van Samsungs eigen app, namelijk nog altijd geen gebruik maken van externe sensors; je koppelt je powermeter dan ook niet aan het horloge, maar aan de Galaxy Health-app op je smartphone. Om je ftp te bepalen, moet je vervolgens met die smartphoneapp een activiteit starten, waarbij het horloge via bluetooth alleen als externe hartslagmeter gebruikt wordt. Een beetje boerenbedrog dus wat mij betreft, want de horloges zelf kunnen helemaal niet koppelen met een powermeter, kunnen geen ftp berekenen en kunnen zelfs geen (live) powerwaarden tonen als je een powermeter via de telefoon verbindt. Op deze manier is het een lokkertje op de specslijst waar fietsers in de praktijk helemaal niets aan hebben. Daar komt nog bij dat de ftp-test ook niet goed werkt. Ik kreeg het in combinatie met mijn Garmin Vector 3-powermeter niet voor elkaar een geslaagde test uit te voeren. De app wilde of niet goed verbinden met de powermeter, of gaf na afloop geen ftp-waarde weer.
De sportmogelijkheden van de Galaxy Watches zijn verder vrij uitgebreid. Beide horloges bieden profielen voor veel verschillende sporten, waarbij je de gegevensschermen naar eigen wens kunt aanpassen. Vooral voor hardlopers heeft Samsung het goed voor elkaar. De horloges geven je huidige pace nauwkeurig weer, meten de gelopen afstand correct en bieden ook uitgebreide coachingfuncties en ingebouwde (interval)trainingen. Nieuw is de mogelijkheid om het op te nemen tegen een eerdere workout, waarbij je dus ziet of je daar momenteel op voorloopt of juist achter ligt. Ideaal om je PR's aan te scherpen. Ook multisport wordt goed ondersteund, ook op de Galaxy Watch7 die het zonder de specifieke Multi-sport-tile moet stellen. Voor gebruik als fietshorloge ben ik minder enthousiast, vooral omdat het nog altijd niet mogelijk is om externe sensors voor hartslag, snelheid, cadans of power te koppelen. Een gemis in deze prijsklasse, waar concurrenten als Garmin, Polar en Apple dat wel mogelijk maken. Als zwemhorloges zijn de Galaxy Watches ook geen onverdeeld succes. De horloges tellen weliswaar heel nauwkeurig het aantal baantjes en de totale afstand die je zwemt, maar de optische hartslagmeters zijn tijdens het zwemmen ronduit onbetrouwbaar, hoe strak je de horloges ook draagt. De Watch Ultra biedt met zijn extra knop een fijne toevoeging om tijdens het sporten gemakkelijk rondes te markeren, maar ook dit horloge blijft grotendeels afhankelijk van het touchscreen. Dat werkt prima zolang je droge vingers hebt, maar met wat zweet of in de regen is de bediening een stuk lastiger. Op dat punt hebben horloges met knopbediening zoals die van Garmin en Polar dus duidelijk een streepje voor.
Gezondheidsfuncties
Samsungs gezondheidsfuncties zijn in de basis gelijk aan vorig jaar. De horloges meten slaap, wat ze qua slaapduur vrij nauwkeurig lijken te doen. Net als andere horloges 'meet' Samsung ook slaapfasen, maar hiervoor is niet goed te achterhalen hoe nauwkeurig dat gaat, dus hierover trekken we geen conclusies. Ook de slaapcoaching die Samsung vorig jaar introduceerde, is uiteraard nog aanwezig. De horloges tellen verder stappen, meten desgewenst continu je hartslag en leiden daaruit ook jouw stressniveau af. Ook de optie om lichaamssamenstelling te meten, is gebleven, al zijn de resultaten hiervan nog net zo wisselend en daarmee matig betrouwbaar als voorheen. Ecg- en bloeddrukmetingen zijn net als bij voorgaande horloges alleen beschikbaar in combinatie met een Samsung-telefoon, of via sideloading van de daarvoor benodigde Samsung Health Monitor-app op andere smartphones.
Samsung Health - hoofdscherm en Energiescore
De grootste vernieuwing dit jaar is de toevoeging van een 'Energiescore'. Op basis van slaaptijd, slaapconsistentie, consistentie van bed- en wektijd, activiteit de vorige daag, hartslag tijdens slaap en hartslagvariabiliteit bepaalt het horloge hoeveel energie je hebt voor de komende dag. Je krijgt de energiescore aan het begin van elke de dag, wat je kan helpen om te bepalen of je een zware workout moet dus, of juist beter rust kunt nemen. Vergelijkbare functionaliteit zien we ook bij veel andere merken terug, en de energiescore is wat mij betreft een goede toevoeging. Mijn enige punt van kritiek is dat er bij mij nauwelijks echte uitschieters in zitten. Of ik nou veel of weinig sport, goed of slecht slaap, het gros van de dagen zit mijn energiescore ergens tussen de 70 en 80, met beperkte uitschieters naar boven en beneden. Ook na een nacht met vrijwel geen slaap kwam, mijn energiescore nog boven de 50 uit, terwijl ik me eerder 20-waardig voelde. Samsung mag wat mij hier wat mij betreft dus nog wat aan de knoppen draaien om de energiescore scherper neer te zetten.
Mijn 'AGEs index' veranderde gedurende zes weken niet of nauwelijks
Ook nieuw is de age's-index, die, zoals eerder aangegeven, 'een indruk geeft van je metabolische gezondheid en je biologische verouderingsproces weerspiegelt'. Volgens Samsung wordt dit 'sterk beïnvloed door je dieet en levensstijl'. Ook dit is een functie die tijdens de introductie van de nieuwe horloges veel aandacht kreeg, maar waarvan onduidelijk is wat je er als eindgebruiker mee kan of moet. De age's-index wordt getoond als een wit bolletje op een balk die van groen naar oranje loopt, zonder uitleg over wat dit betekent. Bij mij, en ook bij veel andere mensen die de nieuwe functie getest hebben, zit dat bolletje vastgeroest ergens tussen geel en oranje, en tijdens mijn testperiode van zes weken is nauwelijks beweging in te zien geweest, terwijl mijn 'dieet en levensstijl' weldegelijk varieerden.
Gps en hartslagmeting
De sensors voor locatie- en hartslagregistratie zijn compleet vernieuwd bij de Galaxy Watch7 en Ultra, met een nieuwe dualband-gps-ontvanger en een vernieuwde optische hartslagmeter. Om te beoordelen hoe nauwkeurig de horloges op beide punten zijn, heb ik ze uitgebreid getest met racefiets-, mountainbike-, hardloop-, wandel- en zwemactiviteiten.
Op deze pagina vind je data van de Galaxy Watch Ultra, die in de grafieken met een groene kleur wordt weergegeven, en de Watch7, die in het blauw wordt weergegeven. Ik vergelijk de horloges met de Garmin Epix Pro, een high-end horloge dat van referentiekwaliteit is op het gebied van Gps-registratie en ook een zeer goede optische hartslagmeter heeft. Data van de Epix Pro wordt in het rood weergeven. Bij de meeste tests is ook data terug te vinden van een Garmin HRM-Dual-ecg-hartslagband, die op het gebied van hartslagmeting als referentie gezien kan worden.
Hartslagmeting
De hartslagmeters van de nieuwe Samsung-horloges presteerden tijdens mijn test over het algemeen goed tot zeer goed, maar met uitzonderingen. Vooral bij hardloopactiviteiten blijken de horloges prima te scoren; ook bij intervallen volgen ze (snelle) wisselingen in hartslag goed. Maar om voor mij onduidelijke redenen zag ik de Watch Ultra bij een rustige wandeling een keer de mist in gaan. Ook met fietsen is het hit-and-miss: meestal gaat het goed, maar soms raken de horloges de hartslag compleet kwijt. Tijdens fietsritten in de bergen ging het klimmen bergop doorgaans goed, want je gaat dan relatief langzaam, waardoor er weinig trillingen zijn. Bij het dalen, wanneer je pols veel meer trilt, zag ik soms grote afwijkingen gedurende langere tijd. Voor zwemmen lijken de Watches dus sowieso niet echt geschikt; hierbij ging het tijdens mijn tests vaker mis dan goed. En hoewel het bij andere activiteiten vaker goed dan fout gaat, vliegen ze soms zover uit de bocht dat de resulterende data gewoon niet altijd betrouwbaar is. Overigens moet ik als kanttekening plaatsen dat de nauwkeurigheid van optische hartslagmeters van meerdere factoren afhankelijk is, waaronder de kleur van je huid en de samenstelling van je lichaam. Dat de horloges bij mij wisselende resultaten laten zien, wil dus niet zeggen dat dat per definitie bij iedereen zo zal zijn.
Hartslagmeting - Hardlopen op de weg, uitstekende hartslagregistratie
Hartslagmeting - Hiken, met vreemde uitschieter naar boven aan het eind
Hartslagmeting - Fietsen in de bergen, met uitschieters tijdens een langere afdaling.
Hartslagmeting - Fietsen, met kleine afwijkingen, maar grotendeels gewoon goed.
Hartslagmeting - Zwemmen, met vrijwel continu veel te hoge registratiewaarden
Gps-registratie
De nieuwe dualband-gps-ontvanger van de Watch7 en Ultra levert vooral in de Watch Ultra uitstekende resultaten. In het Nederlandse polderlandschap zijn beide horloges vrijwel foutloos, maar bij hardlopen tussen de hoogbouw in het centrum van Rotterdam zien we dat de Watch7 af en toe de weg een beetje kwijtraakt, terwijl de Watch Ultra het beter blijft doen. Beter, maar wel iets minder dan de Garmin Epix Pro, die we als referentie gebruiken. Het verschil tussen de Watch7 en Ultra is mogelijk te wijten aan het antenneontwerp. Onduidelijk is of Samsung voor de Watch7 ook een compleet nieuwe antenne heeft ontworpen, iets wat voor de compleet nieuwe Watch Ultra uiteraard wel is gebeurd. De Watch Ultra heb ik tijdens mijn testperiode niet op grote fouten kunnen betrappen, behalve op hoge snelheden. Bij afdalingen op de fiets met snelheden boven de 60km/u gaf de Watch Ultra soms een afwijkende locatie aan, waar de Garmin Epix Pro hier wederom geen last van had. Dat gezegd hebbende, is de gps-nauwkeurigheid van de Galaxy Watch7 gewoon goed, en die van de Ultra zelfs heel goed.
Conclusie
De Samsung Galaxy Watch7 en Watch Ultra zijn weliswaar op dezelfde basis gebouwd, maar toch zijn het heel verschillende apparaten. De Galaxy Watch7 is een licht verbeterde versie van de Watch6 van vorig jaar. Met zijn nieuwe hartslagmeter, dualband-gps-ontvanger en snellere processor biedt de Watch7 een kleine, maar fijne stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger. In de praktijk is het horloge lekker snel en hoewel de hartslagmeter en gps-nauwkeurigheid nog altijd niet van referentieniveau zijn, voldoet de Watch7 prima voor algemeen (sport)gebruik. Het enige echte nadeel van de Watch7 is wat mij betreft de toch wat beperkte accuduur; na twee dagen moet het horloge bij normaal gebruik echt wel aan de lader. Het was mooi geweest als Samsung daar een (grote) stap had kunnen maken, maar dat is dus helaas niet gelukt. WearOS is echter een uitgebreid platform met veel verschillende apps en Samsungs Health-app voor sport en gezondheid steekt goed in elkaar. Neem daarbij Samsungs uitstekende trackrecord met betrekking tot software-updates, en de Watch7 is, zeker als je een goede deal kunt vinden, een prima koop als je op zoek bent naar een smartwatch om met je Android-telefoon te koppelen.
De Samsung Galaxy Watch Ultra vind ik een lastiger verhaal. Het uiterlijk van het horloge moet je aanspreken, maar de Watch Ultra is ontegenzeggelijk goed gebouwd. Samsung mikt met dit horloge op avonturiers en multisporters, maar biedt in mijn ogen (net) niet wat deze doelgroep van een horloge verwacht. De accuduur is beter dan die van de Watch7, maar blijft beperkt tot ongeveer drie dagen. Wat vooral een gemis is in deze categorie, is de mogelijkheid om externe sensors voor hartslag, cadans en power te koppelen, iets wat de concurrentie in dit prijssegment wel biedt. Daarnaast is de Galaxy Watch Ultra, ondanks zijn derde knop, grotendeels afhankelijk van touchscreenbediening, wat met natte vingers, in de regen en tijdens het zwemmen niet (goed) werkt. Maakt dat de Galaxy Watch Ultra tot een slecht horloge? Zeker niet, maar op het huidige prijspunt - de Galaxy Watch Ultra is te koop vanaf ongeveer 580 euro - is het prijsverschil met de Watch7 erg groot, terwijl de meerwaarde voor de meeste mensen beperkt zal zijn. Tegelijkertijd bieden concurrerende 'sporthorloges' van bijvoorbeeld Garmin en Polar betere en uitgebreidere sportfuncties voor dit geld. Als de Watch UItra wat in prijs zakt, is hij zeker een aanrader als je op zoek bent naar een eigenzinnig WearOS-horloge dat ook geschikt is om mee te sporten, maar voor nu is de Watch7 wat mij betreft de beste koop van de twee.
Ik heb de Watch 7 (40mm) nu net een week. Eerlijk is eerlijk: ik ben een beetje teleurgesteld. De accuduur is echt dramatisch te noemen. Ik had geen hoge verwachtingen (mijn laatste WearOS horloge is de Huawei Watch 1 uit 2015) maar had sinds die tijd wel een sprongetje verwacht. Qua performance is dat het geval, hij is echt wel vlot en hapert nooit. Maar hoe we sinds die tijd nog steeds dezelfde accuduur krijgen is bijzonder te noemen.
De grootste minpunten voor mij zijn dat de batterij ook nog eens traag oplaadt, en dat veel notificaties niet uit te schakelen zijn. Elke dag een "kom op, haal je doelen!!" werkt bij mij averechts, maar ze zijn gewoon niet uit te schakelen zonder ook alle andere belangrijke notificaties (euhhh... zoals de onregelmatige hartslag detectie!!) volledig uit te zetten. Volgens wat comments online kan het via dev settings, maar daar staat helaas die bewuste app bij mij niet tussen.
Wat een klucht ook dat bloeddrukmeting en ECG niet werken zonder een Samsung smartphone. En dat de slaapapneudetectie ook niet werkt buiten de VS. Het feit dat je dit (behalve de apneu, daar wordt aan gewerkt) kan oplossen door een appje te sideloaden (hierzo, voor de geinteresseerden) bewijst dat dit complete onzin is. Een Android-smartphone is een Android-smartphone en features achterhouden is een smerige marketingtactiek. Dat soort praktijken mag van mij gerust ook door Europa eens onder de loep genomen worden.
Samsung heeft een aantal algemene routines in hun one-UI geplaatst. Dat draait alleen op Samsung telefoons en wordt niet voor andere merken aangeboden.
Wat Samsung doet is precies hetzelfde wat grote concurrent Apple met hun smartwatches doet. Kies je voor Apple, dan kies je voor een binding met dat ecosysteem. Kies je voor Samsung, dan geldt dat in toenemende mate ook voor het Samsung ecosysteem.
Of Europa daar nog iets aan kan doen is de vraag. Eigenlijk zijn ze al veel te laat. Elke fabrikant is nu al zijn eigen ecosysteem aan het creëren voor zijn producten, liefst met een verplicht abonnement op hun dienst. Of het nu gaat om een slimme luitspreker, beveiligingssysteem of een slimme thermostaat, je kan steeds moeilijker om diensten van de fabrikanten zelf heen. Stoppen ze daarmee, dan kan je je apparaten als e-waste naar de milieustraat brengen.
Wat mij betreft grijpt Europa inderdaad in en staat ze de "koppelverkoop" van apparaat met een abonnementsdienst niet langer toe en moeten ook andere bedrijven diensten voor de apparaten kunnen bieden. Bij sporttoestellen kan dat al vanaf het begin. Elke fietstrainer wordt wel met een proefabonnement op de eigen dienst geleverd, maar er zijn vele alternatieven die allemaal met (bijna) elke trainer werken.
Zo lang dit niet ten koste gaat van de consumenten die er bewust wél voor kiezen om in dit ecosysteem te stappen vind ik het prima. De verwijderde koppeling tussen Google zoekresultaten en Google maps die door de EU is verplicht bijvoorbeeld heeft het eerste product aanzienlijk verslechterd.
De automatische koppeling is wel verdwenen, maar wie dat wil kan die koppeling wel weer instellen.
Ga naar https://support-google-co...&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=rq en stel zelf in welke koppelingen je op je computer of telefoon wilt gebruiken.
Het kale product is dus wel verslechterd, maar er is een legale work around om de koppeling weer te activeren.
Dat doet het gewoon niet. Ik heb de dag dat DSA in voege ging al deze koppelingen aangezet maar ik kan nog steeds niet van een google resultaat naar google maps doorklikken. Ik vind het ergerlijk dat ik dit niet meer mag kunnen doen.
Ja, dat is zo. Maar je kan niet meer verder klikken naar de toepassing google maps. Je moet de toepassing google maps openen en de zoekopdracht herhalen.
Oh, dat is de reden dat ik niet meer gemakkelijk in Maps geraak op Google?! Ik dacht dat ze bij Google weer een of andere feature aan het A/B testen waren.
Elke dag een "kom op, haal je doelen!!" werkt bij mij averechts, maar ze zijn gewoon niet uit te schakelen zonder ook alle andere belangrijke notificaties (euhhh... zoals de onregelmatige hartslag detectie!!) volledig uit te zetten.
Wat je voor nu mogelijk kan doen is de doelen zeer laag te zetten, op het forum kwamen hier ook wat comments over, en ik ben er wat dieper ingedoken na een comment op een reactie van mij, en het lijkt erop dat als je alle doelen haalt, je geen melding krijgt de volgende dag. Terwijl als je ze niet haalt, of slechts deels, dat je wel de melding krijgt de volgende dag.
Ik haal mijn doelen iedere dag (heb ze zelfs hoger gezet dan standaard) en krijg bijvoorbeeld die 'aansporingen' om beter mijn best te doen nooit.
Thanks, dat ga ik zeker proberen! Ik herinner me dat ik ze wel eens gehaald heb ( ) en dat ik erna toch nog een melding kreeg in de trant van "Je hebt het gisteren gekund, kan je het vandaag ook?".
Nee, die meldingen zie ik ook nooit de volgende dag. Ik krijg een melding dat de doelen behaald zijn en dan is het 'stil', tot ik de volgende dag weer de melding krijg dat de doelen behaald zijn. Maar mogelijk dat daar wel enig 'leerwerk' in zit voor de app, de dagen dat ik de doelen niet haal zijn de afgelopen +-5 jaar (sinds ik track) op een hand te tellen zo'n beetje. Dus mogelijk dat het algoritme ergens geleerd heeft dat ik ze toch wel haal
De motiverende sport meldingen kunnen we in een volgende update waarschijnlijk wel uitzetten. Ik vindt het zelf ook heel irritant. Het trage opladen vindt ik wel meevallen, uurtje aan de lader en hij is weer 100%
Ik hoop het! Ik vind online comments over hetzelfde topic van enkele jaren terug (Galaxy Watch 4, 5 ,6, ...) en toen was het ook "ja bij een volgende update gaan ze het oplossen". Eerst zien en dan geloven.
Ja die meldingen zijn wel irritant, niet dat ik me ga laten beïnvloeden daardoor, ik trek mijn eigen plan wel gewoon. Klinkt meer alsof het komt als geroepen als je het als smoes gebruikt om juist iets niet te doen
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 augustus 2024 09:24]
Het was meer een grapje dan een serieuze opmerking. Maar het is gewoon extreem vervelend om steeds dat soort ruis te krijgen doorheen je "echte" notificaties. Elke keer trilt mijn horloge, denk ik "oei heb ik een meeting gemist" en blijkt het weer ome Samsung te zijn die me wil pushen om te bewegen.
Ik vind die willekeurige meldingen die niet uit te schakelen zijn echt verschrikkelijk. Heb zelf nog een Watch 4 Classic en daar is het ook op. Ik stel de notificaties op m'n telefoon aardig selectief in en als iets dan trilt denk je oh wat is er en dan is het weer zo'n zinloze doelen melding. Zolang dat niet uit te schakelen is geen Samsung horloge als opvolger, ook al heb ik een Samsung telefoon en dus wat prettige ecosysteem synergieën.
De punten die jij nu noemt, met name de accuduur hebben mij ook doen besluiten om de Watch 7 niet te kopen.
Erg jammer want ik heb nu een Watch 5 die stof ligt te verzamelen. ALS ik hem gebruik dan vindt het horloge echt geweldig, de spraakherkenning werkt goed en is erg makkelijk (vooral in mijn auto). Maar dan hang ik hem vervolgens aan de lader en doe ik hem s'ochtends weer om, om hem vervolgens savonds al weer aan de lader te hangen. Dan denk ik na een week, laat maar en ligt hij weer stof te happen. 1 dag accuduur vind ik gewoon onacceptabel voor een smartwatch. Mijn vriendin heeft een Garmin en die kan een hele week met de accu, waarom krijgen ze het bij WearOS en met name Samsung dan niet voor elkaar om nog geen dag te halen? Waarom moet er ook standaard (zoals jij ook aangeeft) van alles aan staan (en niet valt uit te zetten) wat ik niet ééns gebruik, dat slurpt alleen maar batterij en voegt niks toe.
Wellicht dat ik in de toekomst als er minimaal 3 dagen wordt gehaald nog wel ééns een WearOS smartwatch ga overwegen, maar op dit moment vind ik het echt veel te veel gedoe om dat ding constant van lading te voorzien.
Mee eens wat betreft doelen en notificaties. Van een smartwatch verwacht je dat deze er slimmer mee omgaat. Geen enkele watch is voor mij echt ''smart''.
Als ik op vakantie ben en een hele andere routine heb, past mijn watch zich daar totaal niet aan. Of als ik een dag 20.000 stappen heb gelopen, vraagt mijn watch alsnog om even een minuutje te wandelen om die ene beweging per uur te maken die dan eigenlijk volstrekt zinloos is. Als ik ziek ben, kan ik nergens aangeven dat ik ziek ben en dan krijg ik telkens die notificaties weer. Ik heb smartwatches dan ook afgezworen totdat ze echt smart worden. Als ik gewoon op de bank lig tv te kijken denkt mijn watch af en toe dat ik aan het slapen ben. De caloriemetingen zijn op elke watch vrijwel complete onzinnige statistieken.
Vreemd dat het hebben van een proprietary horlogeband niet vermeld wordt als minpunt bij de Watch Ultra. Samsung smart watches hebben altijd standaard 20/22mm aansluitingen zodat je elke horlogeband kon gebruiken, maar bij de Watch Ultra hebben ze ineens gekozen voor een vreemde eigen aansluiting waardoor je verplicht bent nieuwe bandjes te kopen (bij voorkeur de veel te dure Samsung bandjes natuurlijk) of slechte adapters moet gebruiken...
Inderdaad, dat is wel een belangrijk detail. Zeker omdat het artikel wel stelt:
de Watch 7 maakt gebruik van standaard 20mm-horlogebandjes, die gemakkelijk verwisselbaar zijn.
@Eric van Ballegoie misschien iets om nog toe te voegen aan de samenvatting, of wellicht heb je hier al over nagedacht en was er een reden om het niet te noemen?
Op basis van welke software versie is de accuduur hier getest? Samsung heeft een update uitgestuurd enige tijd terug die serieuze battery drain problemen heeft opgelost.
Ik heb automatische updates gedurende de hele testperiode ingeschakeld gehad, en heb ook regelmatig handmatig gecheckt voor updates. De softwareupdate die de 'stabiliteit van de batterij' moest verbeteren heeft volgens mijn data niet of nauwelijks impact gehad op de accuduur van mijn testsample.
Mee eens, ik gebruik de Ultra een aantal weken en ik heb geen verbeteringen waargenomen qua accuduur en ook de laatste (enige) update geïnstalleerd. Ik weet zeker dat er nog een boel te optimaliseren is. Gedurende de nacht verlies ik standaard 7 a 8 % accu. Dat moet toch zuiniger kunnen.
Ik doe er drie volle dagen mee, met elke dag 2 á 3 uur GPS aan voor sporten/wandelen. Niet ontevreden mee, maar op dit moment zelfde niveau als m'n 5 pro, waarbij ik raise to wake heb en geen screen always on.
Mijn Galaxy watch4 slaagt er zelfs in om 20 procent te zakken tijdens de nacht...
Waarschijnlijk de batterij die zwakker wordt, deze vervangen os echter niet makkelijk, horloge moet helemaal uiteen omdat de sensoren onderaan zitten...
Maar een nieuwe batterij geplaatst in mijn oude zenwatch 2 van zeven jaar oud, gewoon de vier schroefjes losmaken achteraan en batterij loskoppelen.
Aangaande de Ecg en Bloeddruk, inderdaad zwak van Samsung om dit alleen op hun plattform te ondersteunen ze gaan stilaan de Appel kant op...
Leuke test voor een tiktok, maar ik vraag me wel af of het vergelijkbaar is, immers brightness lijkt anders te zijn, watchfaces zijn niet gelijk (de Samsung lijkt veel meer display activiteit te hebben bijvoorbeeld). En wie zegt dat de rest wel vergelijkbaar geconfigureerd is, en of bijvoorbeeld de Samsung al uit de 'inleer' fase was (bij Samsung zie je vaak de eerste dagen / week een veel hoger gebruik tijdens het in leren van de gebruikersgewoontes, dan daarna)
Als je zo'n test betrouwbaar wil doen moet je natuurlijk wel zorgen dat alle variabelen waar mogelijk 100% gelijk zijn en daar lijkt hier op het oog alleen al niet aan voldaan te zijn.
[Reactie gewijzigd door Dennism op 28 augustus 2024 10:44]
Die accuduur is inderdaad eigenlijk gewoon niet acceptabel, vooral op de niet ultra. Maximaal 30 uur betekent dus dat je met wel wat gps activiteit en wat accu degradatie vrij snel op het punt komt dat je het gewoon niet haalt om één keer per dag je horloge op te laden. En aangezien dat opladen ook nog een uur en drie kwartier duurt, dan moet je wel héél lang onder de douche staan wil je het dan redden. Dat is namelijk hoe ik de afgelopen 2 jaar mijn Apple watch gebruikt heb en waarom ik geen problemen had met de accuduur, gewoon 's ochtends even op de lader gooien en na 20-30 minuten weer om de pols, dat ging uitstekend inclusief meerdere workouts met gps tracken.
Overigens valt me wel op hoe weinig impact de accubesparende maatregelen hebben. Op deze nieuwe Samsungs blijkbaar getuige deze review, maar ook op mijn Apple watch. Ik ben namelijk teruggeschakeld naar mijn oude Android (combinatie van omstandigheden waardoor ik vervroegd mijn iphone aan mijn moeder gegeven heb en zelf ben gaan testen of ik weer bij Android wil blijven... kort antwoord, ja! Maar dat is heel persoonlijk, iOS is ook uitstekend). Ik heb mijn Apple watch vervolgens wel nog een tijdje omgehouden ook al was zijn iPhone weg, maar heb hem zo zuinig mogelijk ingesteld (raise to wake, flight mode, battery saver). En na ongeveer 48 uur (ik geloof iets minder zefls) kreeg ik de 10% waarschuwing. Dat verraste me echt omdat hij over het algemeen op 40-50% zat na 24 uur volle activiteit met always on scherm, ruim een uur workout met gps tracking en slaaptracking. Blijkbaar is de base drain van die dingen wat het meeste uitmaakt en lijken de extra features aan of uit zetten bijna gerommel in de marge, gezien ook de cijfers in deze review.
Nee dat gaat niet, mijn apple watch ligt ondertussen ook in de kast.
Sterker nog, mijn moeder haar iphone 11 was laatst gestolen en ze had zolang een oude iphone x te leen van mijn tante, maar daar kon ze haar watch ook niet mee koppelen omdat deze iOS 17 vereist sinds een update een tijdje terug (die de x niet meer gekregen heeft).
zelfde hier... de software is niet meer compatible... dan ga je...
Je kunt niet wel op Android portable wifi aanzetten en dan de iWatch daarme een connectie maken, dan werken wel veel zaken zoals SIRI, en alle apjes die 'web' gebruiken. Je kunt ook zelf bellen enzo, maar dan houd het wel zo'n beetje op...
De niet ios en android watches gaan makkelijk meer dan een week mee als je kan leven zonder de app store, je moet het doen met wat jet horloge komt.
Mijn vrouw heeft bvb een Amazfit, deze laad ze een keer per week op een vaste dag op, dan rest er nog meer dan dertig procent batterij...
Ik heb gemerkt dat het even (een week of 2) duurde voor de software optimalitizatie, maar ik heb nu alles aan staan, behalve AOD (vooral in felle zon scheelt dit behoorlijk). Ik laad op via een Samsung 20.000mAh Super fast charging powerbank. Ik wil niet van helemaal vol naar helemaal leeg, kijken hoelang de baterij meegaat.
Dit zijn de resultaten deze week:
Galaxy Watch Ultra
2024-08-26 09:30 - 90%
2024-08-28 09:30 - 17%
Charging
2024-08-28 10:30 - 75%
2024-08-28 10:40 - 85%
2024-08-28 10:45 - 90%
Dus van 90% naar 17% toch 48uur gebruik van kunnen maken
En in 1uur terug naar 75%, en in 75minuten terug naar 90% en weer ready voor 2 dagen.
Ja, de ultra gaat inderdaad nog enigszins, ik had het vooral over de genoemde tijden van de niet ultra.
Overigens vind ik 75 minuten laden voor 2 dagen gebruik ook eigenlijk veel te lang... Het lijkt er niet op dat hij echt sneller laadt op een lager percentage, in je eerste uur kreeg je er 58% bij, in de volgende 10 minuten 10%, de 5 minuten er na 5%, dus lijkt 1% per minuut te laden. Dat komt ook aardig overeen met de grafiek uit de review, met een vrij lineaire lijn, alleen de laatste 10% duurt iets langer.
Jij gebruikt dus ongeveer 36% accu per dag. Dat is dus 36 minuten laden gemiddeld per dag... Ik had mijn Apple watch normaal 24/7 om, alleen 's ochtends als ik onder de douche stapte legde ik hem even aan de lader. Ik heb niet precies bijgehouden hoe lang het duurt, volgens Apple zou hij 45 minuten doen over 0-80%. In de praktijk was hij in ieder geval altijd weer ver genoeg opgeladen als ik aangekleed was en naar beneden ging. Als ik een keer haast had laadde hij iets minder op maar ik had genoeg marge daarvoor. Nou ben ik niet altijd de snelste 's ochtends maar 36 minuten is best lang...
Met deze Samsung denk ik niet dat ik het op dezelfde manier zou kunnen doen... Dan zou ik hem langer aan de lader moeten hangen met risico dat ik hem vergeet als ik eenmaal naar beneden ben en me voorbereid om de deur uit te gaan (of ik heb hem nog niet om als ik met de hond ga lopen, dus trackt hij niet alles dan), of op een ander moment gaan laden. Bovendien is dat dus met het always on scherm uit (de Apple had always on aan), én het is de ultra! De gewone is nog een stuk minder...
Het is niet mijn bedoeling de Apple watch nou de hemel in te prijzen, het is meer dat dat is wat ik de afgelopen 2 jaar gebruikt heb (een series 7). Maar dat ding vind ik eigenlijk het minimum qua accuduur om goed mee overweg te kunnen, het is niet dat die accuduur nou zo bijzonder goed is...
Ik gebruik hem dus ondertussen niet meer en ga binnenkort over naar een Garmin (waarschijnlijk de Venu 3).
Ik heb sinds het begin dat ik mijn watch nu heb (ong 8 maanden) altijd raise to wake gebruikt, wat is de reden dat het scherm altijd aan zou moeten staan. Als je niet kijkt hoeft hij ook niet aan te staan lijkt mij.
Omdat het ding niet perfect weet wanneer ik er naar kijk, ik maak niet altijd die overdreven beweging van mijn pols omhoog houden om op mijn horloge te kijken. Vaak genoeg dat ik gewoon mijn pols licht naar me toe draai maar dan blijft hij dus gewoon uit.
Bovendien is het gewoon mooier als er wat op wordt weergegeven dan alleen een zwart vlak op je pols. Dat vindt niet iedereen even belangrijk natuurlijk en voor mij ook geen dealbreaker maar het is wel een plus imho.
Jammer van de accu, ik heb zelf de watch 6 LTE 40mm, maar moet GPS vooral uitzetten als ik 30 uur wil halen of 24 met always on scherm. Met GPS aan is dat ongeveer 15 uur, en zowel 's ochtends als 's avonds laden vind ik onredelijk.
Dat is altijd zo (ook op je mobiel), GPS is alleen actief als een app daar om vraagt. Dus als jij een fitness-app start of maps oid, verder staat ie gewoon beschikbaar maar niet actief (als het vinkje aan staat).
Dus het vinkje staat bij mij altijd aan, maar pas als ik een activiteit start die GPS nodig heeft wordt die chip/ontvanger gebruikt en is die actief, verder staat ie gewoon standby (wat geen verbruik kost).
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 augustus 2024 09:28]
Ik ben overgestapt van samsung naar garmin en wow, ik had dit veel eerder moeten doen. Garmin is een sporthorloge met de juiste smartwatch functionaliteiten. Samsung is een smartwatch die doet alsof ie een sporthorloge kan zijn....
In tegendeel ervaar ik het omgekeerde. Ik ben van Garmin naar de Apple Watch Ultra II gegaan en heb gemerkt hoe slecht Garmin een ‘smartwatch’ is. Garmin is duidelijk alleen icm mijn iPhone een activity tracker en persoonlijk vind ik de AWII dat nog beter doen.
Garmin is dan ook vooral een sporthorloge. Voor smartwatch functie moet je bij Apple of WearOS (Samsung & co) zijn.
Als voorbeeld kijk eens naar de Garmin Forerunner 265 website die vooral in afbeeldingen en informatie benoemt wat er allemaal qua sport, gezondheid tracking mogelijk is en dat er integratie is met enkele muziekdiensten zoals Spotify. Helemaal onderaan staat wel 'smartphone meldingen' maar dat is het dan ook.
Ik zweer bij Garmin voor het hardlopen en tracking van al mijn andere sporten. Werkt fantastisch met offline muziek podcasts (PlayRun app) via mijn Shokz OpenRun koptelefoon en Garmin pay is ook top na een longrun om niet onnodig andere betaal middelen mee te nemen. De accuduur is ook fantastisch zoals algemeen bekend. Ik heb hier ook nog een Apple Watch SE liggen, maar die ligt permanent op mijn nachtkastje omdat ie gewoonweg het eind van de dag niet eens haalt. De WatchOS apps (en de grote keuze daarin) daarop zijn echt wel fijn en daarnaast ook scherm (en dan is het nog een instapmodel).
Garmin is een sporthorloge met de juiste smartwatch functionaliteiten.
Wat mij betreft ook, en ik denk dat dat ook voor veel mensen die een Samsung (of vergelijkbaar) kopen eigenlijk het geval is. Zij hebben dan in feite een horloge waarvan onnodig de batterijduur ernstig beperkt is.
Onvoorstelbaar dat consumenten genoegen nemen met een accuduur van 1 a 1,5 dagen. Dan ligt je horloge toch continu aan de lader en vergeet je hem steeds om te doen? Wat zijn dan die functionaliteiten die dit veroorzaken? Ik heb een Amazfit Cheetah, die gaat 10 dagen mee op de accu, prima hartslag en slaapmonitor, geeft desgewenst alle notificaties. Allerlei apps zoals kaarten en berichten beantwoorden zijn veel handiger op een groter scherm. En je betaalt ook nog de hoofdprijs.
Zelfs mijn Galaxy watch 4 gaat al krap 2 dagen mee. Had ondertussen verwacht dat Samsung dit wel verbeterd zou hebben. Andere merken hebben wel een veel langere accuduur.