Start je eigen team
F1 Manager 2024
F1 Manager 2024 is op alle fronten beter dan de game van vorig jaar, hoewel je er ook weer geen revolutie van moet verwachten. De game introduceert met Create a Team een leuke nieuwe modus, voegt nieuwe elementen toe die de gameplay uitdagender maken, en heeft de simulatie van de F1-races beter op orde dan in de vorige games het geval was. De game ziet er verder goed uit, maar door matige optimalisatie is het de vraag of je dat ook zult zien, want de game vraagt enorm veel van je pc. Gelukkig zijn graphics voor een game die draait om simulatie, niet het belangrijkst. Al met al is F1 Manager 2024 een fijne managersim, die ook nog eens voor een relatief zacht prijsje te koop is.
Naast de jaarlijks verschijnende F1-game van EA Sports hebben we sinds een aantal jaar een game die net een andere kant van de sport belicht. Waar F1 24 gamers zelf in de cockpit van een F1-bolide laat plaatsnemen, zet F1 Manager 2024 ze op de pitmuur, als baas van een Formule 1-team. Mede door programma’s als Netflix’ Drive to Survive staan de teambazen meer in de schijnwerpers dan ooit, dus het voelt logisch aan dat ook die kant van de sport als game bestaat. Ontwikkelstudio Frontier Developments werkte voor promotiedoeleinden trouwens samen met Guenther Steiner, de voormalige teambaas van Haas F1 Team. Mister ‘he does not fok smash my door’ maakte in Drive to Survive als geen ander duidelijk met wat voor situaties je als teambaas te maken krijgt, dus dat is best een leuk, en verder onbelangrijk, uithangbord.
F1 Manager 2024 bouwt verder op de basis die gelegd is door F1 Manager 2023 en F1 Manager 2022, de debuutgame van de serie. Bij games die een jaarlijkse release hebben, zien we meestal vooral evolutie, zelden revolutie. Een koers moet wel heel verkeerd zijn, wil je die compleet omgooien. Dat was in mijn ogen na F1 Manager 2023 dan ook niet nodig. De basis van het spel stak goed in elkaar. De game liet steken vallen op het gebied van simulatie en voegde niet veel boeiende nieuwe features toe aan het aanbod van een jaar eerder; die twee minpunten stoorden met name. Dat de graphics ook amper verbeterd waren: daar kon ik mee leven. Ik speel dit soort simulatiegames niet om de grafische pracht, maar ik wil wel het idee hebben dat ik in een geloofwaardige nepwereld aan het spelen ben. Dit is de reden dat een game als Football Manager het al zolang volhoudt: simulatie gaat voor graphics.
Over de simulatie gaan we het verderop zeker hebben, maar het is makkelijker om te beginnen bij de features, want F1 Manager 2024 doet wat zijn voorganger naliet. De optie om een eigen F1-team te starten en dus als extra team de grid op te komen, is een heel gave toevoeging. De game schotelt je daarbij allerlei scenario’s voor, wat dan invloed heeft op je startsituatie. Ben je het bedrijf dat met technische innovatie de F1 betreedt en dus een puike auto heeft, maar nog geen goed personeel en coureurs? Of juist een grote naam uit het verleden die F1-sterren kan aantrekken, maar nog moet bewijzen een auto te kunnen bouwen die mee kan in de F1? Of heb je lak aan die regeltjes, kies je een eigen samenstelling en voeg je een absoluut sterrenteam van coureurs, engineers en onderdelen samen? Tikkie saai misschien, maar kan ook.
:strip_exif()/i/2006846948.jpeg?f=imagearticlefull)
Uiteraard ben je ook vrij om je team naar eigen inzicht aan te kleden. Dat kan best diepgaand en is vergelijkbaar met hoe het customizen van een auto werkt in racegames als Forza Motorsport. Heb je ooit eerder een auto in een game van eigen kleurtjes en plaatjes voorzien, dan gaat dit je ook lukken. Deze optie opent trouwens ook meteen de deuren voor bedrijven om hun commercieel ingestoken designs te delen met spelers die F1 Manager spelen. Ik zag dat Twitch bijvoorbeeld al een skin had gedeeld die spelers desgewenst gratis kunnen gebruiken voor hun auto en ik kan me voorstellen dat andere partijen dat ook gaan doen. Ik zie mezelf die niet snel gebruiken, maar als iemand de Deadpool X Wolverine Alpine-livery maakt die Alpine F1 afgelopen weekend gebruikte op Spa, dan wil ik die zeker hebben.
Met de komst van Create a Team is de belangrijkste vernieuwing wel genoemd. De overige nieuwe features hebben vooral betrekking op de gameplay zelf. Wel zien we bepaalde features terugkeren, zoals Race Replay en de Challenges. Dit zijn scenario’s waarin je als teambaas een specifieke uitdaging krijgt binnen een bepaalde race. Denk aan scenario’s als ‘Alonso rijdt op het podium, maar het gaat regenen. Zorg dat je je podiumplek behoudt’. Deze scenario’s kunnen verzonnen zijn, maar ook op echte gebeurtenissen zijn gebaseerd. De Race Replays laten je cruciale momenten uit al verreden races herbeleven om te kijken of je de geschiedenis kunt veranderen. Dit was in de vorige game al een leuke toevoeging en is dat nu ook.
Coureurs, crew en sponsors tevreden houden
Bij het spelen van scenario’s speel je slechts een losse race of zelfs een stukje daarvan. Dat is leuk voor tussendoor, maar niet het wezen van een F1-teambaas. Gamers die al eerder F1-managementgames hebben gespeeld, weten dat races niet per se gewonnen worden op de baan, maar al veel eerder. Het onderzoeken en bouwen van upgrades voor je auto’s, of eigenlijk nog daarvoor: het veiligstellen van budget om dat te kunnen doen, is waar de basis wordt gelegd voor succes in de Formule 1. Dat was in de vorige games zo en dat is in F1 Manager 2024 niet anders. De werking daarvan, met het inzetten van ingenieurs, onderzoekstijd en windtunneluren, met daarbij ook de optie om alvast kennis te vergaren voor volgend jaar, is niet veranderd. Veteranen zullen dus geen enkele moeite hebben upgrades te ontwikkelen voor de auto.
Sneller ontwikkelen dan de computer?
Dat ontwikkelen van de auto is nodig, want je concurrentie zit niet stil. Tenminste … Niet helemaal. Ik had echter het idee dat de computergestuurde teams zich niet zo effectief ontwikkelen als een speler doet. Dat leidt ertoe dat je gaandeweg het seizoen vrijwel zeker naar voren komt op de grid en steeds betere resultaten gaat behalen. Dit is een probleem dat we in de vorige games ook al zagen; het lijkt te makkelijk om goed werkende upgrades te bouwen, of: de AI-teams doen dat niet goed genoeg, waardoor het verschil te veel in je voordeel uitpakt. Nou is het op zich leuk om te merken dat je team beter wordt, maar je moet wel het gevoel hebben dat het je eigen prestatie is. Ik twijfelde daar op momenten in F1 Manager 2024 een beetje aan.
:strip_exif()/i/2006846960.jpeg?f=imagearticlefull)
Gelukkig zijn er in F1 Manager 2024 voldoende andere zaken waarover je als teambaas je hoofd kunt breken. De belangrijkste is het nieuwe Mentality System; dit bepaalt alles. Tikje overdreven denk je? Nou, nee, het nieuwe systeem rond de tevredenheid van alle menselijke aspecten van je team heeft verregaande consequenties. Het begint ermee dat elke persoon in je team een bepaalde mate van tevredenheid heeft. Dat wordt bepaald door verschillende factoren, die ruwweg in drie categorieën vallen. Onder de persoonlijke kant vallen bijvoorbeeld de thuissituatie, samenwerking met de race engineer, en het contract en salaris. Tevredenheid over de prestaties spreekt voor zich en hangt samen met resultaten en de stand in het kampioenschap. De laatste is tevredenheid over de teambaas. Die wordt beïnvloed door de manier waarop je het team leidt en is gebaseerd op de kwaliteit van het personeel dat je aanneemt, de staat van de faciliteiten en de algemene prestaties van de auto.
Spiraal omhoog of naar beneden?
Volgens het oude gezegde zing je als je wint, dus je kunt wel raden op welke manier je alle neuzen makkelijk dezelfde richting op krijgt. Als je wint, gaat alles vrijwel automatisch. Je coureurs zijn blij en hebben vertrouwen, wat hun raceprestaties verbetert. Je crew is gelukkig, werkt hard en op een hoger niveau, zowel in de pitstraat als in de diverse afdelingen van je thuisbasis. Nieuwe onderdelen zijn beter, hebben minder kans om te falen en ga zo maar door. De opwaartse spiraal is sterk. Je kunt dus op je vingers natellen wat er gebeurt als dat allemaal de andere kant op gaat. Ontevreden personeel levert minder goed werk af. De tijd die nodig is om nieuwe onderdelen te produceren, gaat omhoog. Je auto blijft langer achter bij wat je zou willen zien en je coureurs halen niet de resultaten die ze willen halen. Dat geeft hun vertrouwen een tik en dus gaan ze minder goed presteren en meer fouten maken. De spiraal die net omhoogging, gaat nu hard naar beneden.
Op zich is dit logisch en een bekend fenomeen in de sport. Momentum kan tegen je werken, een team kan ‘in de hoek zitten waar de klappen vallen’, maar in F1 Manager 2024 voelt het beide kanten op als een te dominante invloed. In beginsel vind ik het een uitstekend systeem. Het managen van de tevredenheid van je team is iets wat hoort bij de rol, dus dit kan een prima toevoeging zijn. Ik denk alleen dat Frontier in latere updates wellicht iets mag sleutelen aan hoezeer een positieve flow je prestaties verbetert en in welke mate een negatieve tendens je hindernissen oplevert. Uiteindelijk zien we in de Formule 1 ontevreden coureurs ook vaak genoeg puike prestaties neerzetten. Het mag de kans op een mindere prestatie best iets vergroten, maar het voelt op dit moment te bepalend aan.
:strip_exif()/i/2006846898.jpeg?f=imagearticlefull)
De komst van het tevredenheidssysteem geeft ook een extra laag aan het onderhandelen met coureurs en crewleden over nieuwe contracten. Tevreden werknemers kunnen genoegen nemen met minder geld of in elk geval met wat geduld de onderhandelingen ingaan. Ontevreden werknemers zullen strenger zijn met hun eisenpakket of niet eens willen tekenen en een overstap maken naar een ander team. Dat is best een lastig onderdeel van het spel. Geld is een factor, ook voor je engineers, dus een goede engineer kun je zomaar kwijt zijn doordat andere teams meer willen of kunnen betalen. Dat maakt het managen iets lastiger, maar zeker ook realistischer en dat is een goede zaak.
Lastige sponsors
Eveneens realistisch is de rol die sponsoring speelt in de game, met ook hier nieuwe factoren om rekening mee te houden. Sponsordeals gaan nu gepaard met een bepaalde waarde aan sponsoractiviteiten, die je moet invullen met perks die jouw team op de een of andere manier zullen hinderen. Een ontmoeting met een van je coureurs is waardevol voor sponsors, maar daar heeft een coureur geen zin in. Zijn tevredenheid zal iets dalen. Een kijkje in je fabriek is ook mooi, maar heeft tot gevolg dat je faciliteiten net wat minder effectief zullen opereren. Zo heeft elke extra die je aan sponsors biedt, een kostprijs als het gaat om hoe je team opereert, maar het zijn veelal nodige offers om voldoende budget binnen te kunnen halen.
Jonge rijders vastleggen
Een andere vernieuwing die ik erg tof vond om te zien, is de komst van de Driver Academy. Je kunt jonge coureurs nu aan je binden zonder ze weg te halen bij hun F2- of F3-team, zoals dat in het echt ook gaat. Liam Lawson is bijvoorbeeld al verbonden aan Red Bull Racing, maar rijdt gewoon zijn races in de F2 en ontwikkelt zich dus ook. Je kunt op die manier dus talenten klaarstomen om een F1-stoeltje over te nemen, zonder ze per se al af en toe te laten rijden. Overigens kan dat laatste nog zeker; je zult tijdens vrije trainingen computergestuurde teams ook regelmatig jonge talenten zien opstellen. Dat gebeurt trouwens net iets te vaak. Het gebeurt in het echt af en toe, maar zeker niet zo vaak als het nu gebeurt in F1 Manager 2024.
:strip_exif()/i/2006846958.jpeg?f=imagearticlefull)
Simulatie beter op orde
Tijd op de baan is en blijft waardevol, want de basis voor een succesvol raceweekend wordt nog steeds gelegd tijdens vrije trainingen. Hier speel je op dezelfde manier als voorgaande jaren met de balans van de auto, tot je een set-up hebt gevonden waar je coureur blij mee is. Daarnaast wil je hem zoveel mogelijk rondjes laten rijden, om zo bekend mogelijk te zijn met de baan. Een goede afstelling, vertrouwen op de baan en in de onderdelen, vormt de basis voor goede prestaties. Dat het systeem hier niet veranderd is, maakt het makkelijk om het snel goed te doen, maar is ook een tikje jammer. Vooral op dit punt gaf F1 Manager 2024 me het gevoel dat ik niet iets heel anders aan het doen was dan vorig jaar.
Kom je wat verder in het seizoen, dan gaan hier ook andere factoren een rol spelen. F1 Manager 2024 simuleert mechanische problemen nauwkeuriger en dus zul je slijtage van onderdelen beter in de gaten moeten houden. Dat begint al bij het ontwikkelen van nieuwe onderdelen, waarbij je kunt aangeven hoe robuust ze moeten zijn. Betrouwbaarheid gaat ten koste van snelheid, dus je maakt een afweging. Ben je echter over de helft van het seizoen, dan kom je meer en meer in de situatie dat je af en toe relatief versleten onderdelen moet gebruiken, zeker als het gaat om de onderdelen die horen bij de aandrijving van de auto. Net als voorgaande jaren mag je maar een beperkt aantal onderdelen gebruiken voor de motor, waarbij je een gridstraf krijgt als je er meer gebruikt. Onderdelen zoals vleugels slijten ook, maar zijn makkelijker te vervangen, zolang je de productie van nieuwe exemplaren kunt betalen.
:strip_exif()/i/2006846912.jpeg?f=imagearticlefull)
Elk weekend trainingen, kwalificaties en een race afwerken, of verscheidene races in sprintweekenden, is tijdrovend. Dat heeft Frontier ook ingezien en dus biedt F1 Manager 2024 je de optie om delen te simuleren. Dat is op zich fijn, maar ik merkte verschil in hoe effectief ik zelf auto’s afstel en hoe de AI dat doet. Mijn coureurs waren steevast beter voorbereid op de kwalificatie en de race als ik de moeite nam de trainingen zelf te leiden. Ergens is dat fijn, want dan heb je loon naar werken, maar het betekent dat ik trainingen nooit simuleer, want waarom zou ik vrijwillig met een minder goede situatie een race in willen? De kwalificatie simuleren kan overigens wel. Ik merkte daarbij zelf geen groot verschil in hoe mijn coureurs presteerden, maar de trainingen zijn te belangrijk om ze aan de computer over te laten.
Niet zo makkelijk in de luren
Eenmaal in de race is strategie natuurlijk een sleutelwoord. Hierop hadden we voorgaande jaren kritiek, omdat zaken als bandenslijtage niet goed gesimuleerd werden. Zo hadden verschillende bandencompounds dezelfde mate van slijtage of was het verschil in snelheid veel te klein. Dat is in F1 Manager 2024 een stuk beter op orde. De harde band is traag, de medium band is aanvaardbaar en de zachte band is waar je op wil rijden: precies zoals in het echt dus. De AI op tactiek verslaan is lastiger. Je tegenstanders stoppen vaak op een goed moment en er worden weinig heel gekke beslissingen genomen. Misschien iets té weinig: bij een opdrogende baan is er altijd wel iemand die te vroeg naar slicks gaat, maar dat zie je in F1 Manager 2024 helaas weinig. Gelukkig gebeurt er alsnog veel, want door crashes en mechanische problemen ontstaan er genoeg situaties met gele vlaggen en (virtual) safety cars waarop je kunt inspelen, maar de AI laat zich niet zo makkelijk in de luren leggen als in voorgaande games het geval was.
Wat er op de baan gebeurt, ziet er daarnaast ook prima uit. Frontier heeft wat verbeteringen toegevoegd aan de graphics, met onder meer een nieuw cameraperspectief vanuit de helikopter. Doordat die camera een wijder shot heeft, zijn er ook meer details op en rond de circuits toegevoegd. Daarnaast is er in de details een en ander veranderd. Zo moet de ideale lijn beter te zien zijn doordat het ontstaan van ‘marbles’ buiten de ideale lijn nu beter wordt gesimuleerd. In algemene zin valt aan de graphics verder op dat er nog steeds veel motion blur wordt gebruikt om de actie smooth over te laten komen. Ik vind dat zelf niet altijd mooi, maar F1 Manager 2024 komt er prima mee weg. Bovendien, je ziet de auto’s alleen rijden als de simulatiesnelheid op 1x of 2x staat. Simuleer je sneller, dan zie je het circuit als kaart waarop de auto’s als rondjes rondrijden. Dat is wat ik het meest zie als ik F1 Manager 2024 speel. Vernieuwingen als gedetailleerdere pitstops zijn leuk, maar in een game die draait om simulatie, toch net wat minder belangrijk.
:strip_exif()/i/2006846914.jpeg?f=imagearticlefull)
Matige prestaties
Hat was wel fijn geweest als de game een beetje soepeler had gedraaid. We hebben er geen benchmarktest op losgelaten, maar het is niet moeilijk om te zien dat F1 Manager 2024 heel veel vraagt van je pc. Ik slaagde er met een GeForce RTX 3080 Ti niet in de game stabiel te draaien in de Ultra-preset. De beelden vertoonden dan te veel haperingen en de game crashte zelfs meermaals. Op een iets lager niveau ging het beter, maar nog steeds haperde de game af en toe, tot freezes aan toe. De koeling van mijn pc had het ook behoorlijk zwaar, getuige de stijgende temperatuur onder mijn bureau. Ik zou dan ook aanraden om de grafische instellingen lekker naar beneden te trekken. Het maakt de game fijner speelbaar en de grafische extra’s mis je amper, want dat is niet waar F1 Manager 2024 om draait.
Kies je er wel voor om veel naar de verrichtingen van je coureurs te kijken, dan zul je wellicht merken dat er in het rijgedrag van de coureurs en hoe de auto’s zich over de baan bewegen wat kleine dingen zijn veranderd. Duels zijn wat langer en komen meer aan op racekunde, waarbij de coureurs ook de limieten weleens opzoeken. Je ziet bijvoorbeeld soms auto’s naar buiten gedrukt worden. Wat ik daarbij raar vind, is dat er nooit straffen lijken te worden uitgedeeld. Zo werd Perez eens de muur in gedrukt, maar dat vonden de stewards verder prima. Dat soort momenten breken de immersie af en toe een klein beetje, maar het moge duidelijk zijn dat F1 Manager 2024 op het gebied van immersie al met al zeker een stap voorwaarts heeft gezet.
Conclusie
F1 Manager 2024 doet wat ik verwacht van een game waarvan jaarlijks een nieuwe versie verschijnt. We hebben nieuwe features die echt iets toevoegen, zien spelonderdelen die duidelijk verbeterd zijn ten opzichte van vorig jaar en visueel zijn er ook elementen die een stap vooruit zijn gegaan. Dat laatste gaat wel gepaard met gebrekkige optimalisatie, waardoor op dit moment zelfs sterke game-pc’s flink staan te zweten als ze F1 Manager 2024 draaien, maar misschien kan daar met updates nog iets aan verbeterd worden. Desalniettemin: dat had beter gemoeten. Datzelfde geldt voor bugs en foutjes in de simulatie die er af en toe nog zijn. Het Mentality System is een leuke toevoeging die het managen van een team wat extra uitdaging geeft, maar voelt nog wat ‘overpowered’ aan, zowel in positieve als in negatieve zin. Ik vond F1 Manager 2023 vorig jaar geen aanrader, omdat ik toen te weinig vernieuwing en te veel dezelfde tekortkomingen zag. F1 Manager 2024 doet het dus op alle fronten beter en is bovendien tegen een relatief schappelijk prijsje te koop. De normale versie kost je 34,99 euro; de Deluxe Editie, met wat exclusieve uitdagingen en liveries voor Create a Team, is een tientje duurder.