Geen fabrikant die het on the record zal toegeven, maar de reden dat zoveel duurdere telefoons geen 3,5mm-jack meer hebben, is om de markt voor draadloze bluetoothaudioproducten een boost te geven. Waarom zou je bluetoothoordopjes kopen als je simpelweg je oude bedrade oordopjes kunt inpluggen?
Het was sinds 2016 een van de aantrekkelijkste markten voor producenten om in te stappen. Bluetoothoordopjes zijn een relatief eenvoudig product, gebaseerd op een standaardtechnologie die iedereen kan gebruiken, met standaardonderdelen die makkelijk in te kopen zijn. Het is een markt met veel marge; je kunt bluetoothoordopjes maken en verkopen voor 10 euro, maar ook voor honderden euro's. De markt kende bovendien een fenomenale groei en zou niet snel verzadigd raken. Door de kleine accuutjes die niet te vervangen zijn, gooien gebruikers hun oordopjes na een paar jaar weg en kopen ze nieuwe. Daarbij is een tweedehandsmarkt voor in-earaudio met een beperkte levensduur van accu's nauwelijks een bedreiging.
Dat hebben we geweten; in de jaren na 2016 verdween de 3,5mm-jack langzaamaan van vrijwel alle dure telefoons. Inmiddels is de situatie gestabiliseerd; daarover schreven we vorige week. Ook op de markt voor bluetoothoordopjes is de eerste goudkoorts voorbij. Dus hoe staat het er nu mee?
De relatie met telefoons
De markt voor bluetoothoordopjes kwam tussen 2016 en 2021 enorm tot bloei. Dat is logisch, want ineens hadden veel mensen draadloze oordopjes nodig omdat hun nieuwe telefoon geen koptelefoongaatje meer had. De leveringen van draadloze oordopjes stegen van enkele miljoenen in 2016 tot 300 miljoen in 2021.
Die markt is echter tot stilstand gekomen, hebben analisten becijferd. Canalys bracht cijfers naar buiten die aangeven dat het aantal geleverde oordopjes tussen de zomer van 2022 en die van 2023 licht is gedaald. Counterpoint voegt daaraan toe dat de enige groei nog zit in het goedkope segment van oordopjes onder 50 euro. Cijfers over heel 2023 zijn niet openbaar.
Oordopjes smartphonemakers
Laagste prijs
Hoogste prijs
Samsung
69 euro
190 euro
Apple
145 euro
239 euro
Xiaomi
15 euro
175 euro
OPPO/OnePlus
31 euro
150 euro
Huawei
39 euro
180 euro
Sony
54 euro
270 euro
Dat is geen segment waarin fabrikanten van smartphones concurreren. Als ze 'goedkope' oordopjes op de markt zetten, bedoelen ze sets van 50 tot 100 euro. De meeste merken hanteren adviesprijzen tussen 100 en 200 euro, met uitschieters naar oordopjes van 250 tot 350 euro.
Dat kan een reden zijn om de 3,5mm-jack te behouden op telefoons die minder dan 300 euro kosten. Als de oordopjes die je verkoopt 100 euro kosten, zullen immers velen voor goedkopere modellen gaan die de fabrikant niet zelf verkoopt. In landen als China en India is er een levendige markt van oordopjes van maximaal een paar tientjes. In Nederland en België liggen inmiddels ook al een paar jaar bluetoothoordopjes voor lage prijzen in de schappen van discountwinkels.
Daarmee lijkt de grootste reden weggenomen om de 3,5mm-jack op een nóg groter deel van de line-up weg te laten. Dat verandert pas als fabrikanten besluiten zich te mengen in de weinig winstgevende markt van goedkope oordopjes, dus het lijkt erop dat dit voorlopig zo blijft.
Hoe zit het dan met de markt voor draadloze oordopjes? Hebben fabrikanten die de jack hebben weggehaald, daar een positie verworven? Daarvoor vergelijken we de marktaandelen op de smartphonemarkt met die op de markt voor bluetoothoordopjes.
Apple is de enige die zijn marktaandeel op de smartphonemarkt heeft omgezet in min of meer dezelfde positie op de markt voor draadloze oordopjes. Apple is meester in lock-in; AirPods en iPhones werken goed samen, terwijl de concurrentie dat niet kan en mag op iPhones. Het gevolg is dat Apple zijn positie op de smartphonemarkt heeft kunnen gebruiken om zijn positie in oordopjes te verwerven zonder noemenswaardige concurrentie onder iPhone-eigenaren.
Als je dat als fabrikant niet kunt afdwingen, blijkt het lastiger. Van de Android-fabrikanten is Samsung ook op het gebied van oordopjes de grootste, maar met een veel minder gunstige positie dan Apple, want de concurrentie is bij die draadloze oordopjes veel groter. Sony maakt nog wel smartphones, maar heeft zijn goede naam in audio gebruikt om een positie op deze markt te veroveren. Huawei heeft zijn marktaandeel te danken aan goede verkopen in China en OPPO weet ook redelijk wat aandeel te veroveren.
De rest van de markt is in handen van aanbieders die geen smartphones verkopen, zoals Skullcandy, QCY en Edifier. Het is nog altijd een waardevolle markt. Neem OPPO: vier procent van een markt die zo groot is, is nog altijd een jaaromzet uit draadloze oordopjes van een miljard tot miljarden euro's bij een gemiddelde verkoopprijs van 50 tot 150 euro. Sony bewijst wel dat je een goede positie kunt hebben op de markt voor draadloze oordopjes terwijl je telefoons 3,5mm-jacks hebben, maar misschien heeft Sony een uitzonderingspositie dankzij zijn naam op dit gebied.
Populairste makers bluetoothoordopjes in Pricewatch
Maakt ook smartphones?
Apple
Ja
Sony
Ja/nee
Samsung
Ja
Bose
Nee
JBL
Nee
Soundcore
Nee
Xiaomi
Ja
Google
Ja
Jabra
Nee
Fairphone
Ja
Als we kijken naar de populairste makers van bluetoothoordopjes in de Pricewatch, bestaat grofweg de helft uit smartphonefabrikanten. Sony maakt weliswaar ook smartphones, maar die hebben een 3,5mm-jack. Bose, JBL, Soundcore en Jabra hebben hun positie weten te bereiken zonder actief te zijn op de smartphonemarkt. Apple, Samsung, Xiaomi, Google en Fairphone hebben allemaal de audiojack van hun telefoons gehaald en vervolgens bluetoothoordopjes uitgebracht.
Jabra Elite 10
Tot slot
De bloei in bluetoothoordopjes heeft smartphonemakers geen windeieren gelegd. Apple, Samsung en Xiaomi lijken hiermee een extra inkomstenbron te hebben aangeboord. De markten voor telefoons en oordopjes zijn echter niet bepaald gelijk. Bluetoothoordopjes maken is een stuk makkelijker en een positie op die markt veroveren gaat ook sneller; het is rechtstreekse verkoop en providers zitten er niet tussen. Apple is leidend in oordopjes, vooral door gebruik te maken van zijn macht met iPhones. Toch is er volop concurrentie, met naast de bekende smartphonemakers ook merken als Jabra en Soundcore. Er zijn bovendien naast de dure oordopjes ook goedkope varianten te krijgen.
Nu het stof is neergedaald, blijkt dat veel smartphonemakers de stap hebben kunnen zetten naar draadloze audio. Apple natuurlijk, maar ook onder meer Samsung en Xiaomi hebben die stap gezet. De vraag is in hoeverre dat te danken is aan hun positie in smartphones. Oordopjes zijn minder compatibel naar gelang de smartphonemaker groter is. Sony heeft zijn positie helemaal niet gebruikt, maar bij Samsung is dat logisch. Soms waren er acties waarbij gebruikers de oordopjes gratis kregen bij de telefoons. Dat drijft het marktaandeel ook op en laat mensen kennismaken met die oordopjes.
Xiaomi speelt vooral het spel dat het met smartphones ook speelt: veel verschillende modellen met verschillende prijzen, met daarbij vooral lagere prijzen dan veel premiumconcurrenten. Fairphone biedt weinig waar voor zijn geld, maar de oordopjes zijn dan wel weer heel repareerbaar.
Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Hoe een smartphonemaker gebekt is, bepaalt grotendeels hoe de oordopjes zijn, wat ze bieden, hoe open ze zijn en welke positie ze hebben op de markt. Ten opzichte van de smartphonemarkt is er bij draadloze oordopjes in elk geval wel meer te kiezen, tussen veel meer verschillende merken.
Ik heb, toen de fabrikanten steeds meer telefoons uitbrachten zonder 3,5mm jack, lang volgehouden dat ik per se een telefoon met aansluiting voor mijn oortjes wilde hebben. Tot ik op een gegeven moment een setje Galaxy Buds kreeg via een actie bij Samsung. Sindsdien nooit meer een bekabeld oortje aangeraakt.
Wat een verademing zijn die Buds voor mij geworden. Ze zijn nu zo'n drie jaar oud en in bezit van mijn vrouw, naar tevredenheid. Zelf heb ik later de Galaxy Buds 2 Pro bij een nieuwe telefoon gekregen, waar ik ook zeer content mee ben.
++ Bewegingsvrijheid tijdens het dragen
++ Geen bijgeluiden van de draden die ergens tegenaan schuren
++ Nooit ergens achter blijven hangen
++ Geen kabeltjes uit de knoop halen
+ Een doosje op je bureau is toch net wat verzorgder dan een hoopje kabel
+ Bedienen via touchpads in de oortjes is veel fijner dan een paar knopjes die aan de kabel hangen.
- Wisselen tussen apparaten wil nog wel eens een probleemje geven. Komt niet vaak voor, maar is toch een minpuntje ten opzichte van het kabeltje.
Natuurlijk zijn er meer minpunten te bedenken. Zoals het moeten opladen van je buds en doosje. Maar in drie jaar tijd heb ik nog nooit met lege oortjes gestaan. Dus voor mij zeker geen minpunt in dagelijks gebruik.
Het kwijtraken van één oortje zou natuurlijk ook heel vervelend zijn, maar ook daar kan ik me eigenlijk niets bij voorstellen. Die oortjes gaan gewoon direct van mijn oor in het doosje en andersom.
Ook het verminderen van de batterijduur zou een minpunt kunnen zijn, maar daar heb ik eigenlijk ook nog niks van gemerkt. Bovendien zijn mijn bedrade oortjes ook nooit langer dan 2 jaar meegegaan. En ik kocht toch echt niet de goedkoopste.
Ik kan me hier volledig bij aansluiten. Natuurlijk zullen er mensen zijn bij wie draadloze oortjes te veel nadelen hebben, bijvoorbeeld als je ze letterlijk de hele dag draagt van opstaan tot naar bed gaan.
Maar in alle andere gevallen, als je nooit langer dan een werkdag (6-8u) aaneengesloten oortjes draagt, zijn er maar weinig redenen om voor bedraad te kiezen. Het moeten opladen wordt vaak als tegenargument gebruikt, maar in mijn ervaring is dat geen probleem. Zoals je zegt, uit je oren en in het doosje en ze worden direct opgeladen. 10 minuten laden is vaak al weer genoeg voor 1 of 2 uur luisteren. En af en toe het doosje aan de laadkabel terwijl je ligt te slapen lijkt me ook geen bezwaar, vooral omdat je in de apps meestal kunt zien hoeveel batterij je doosje (én je oortjes) nog heeft (hebben) en of je al moet opladen of niet.
Accudegradatie heb ik zelf ook nog niks van gemerkt, dus ook dat is nauwelijks een argument meer te noemen. Maaar toch blijven er mensen tegen draadloze oortjes. En dat mag ook natuurlijk, ieders eigen keuze.
Accudegradatie heb ik zelf ook nog niks van gemerkt, dus ook dat is nauwelijks een argument meer te noemen.
Akkoord met de rest van je post, maar accudegradatie is absoluut een ding hoor. Niet dat je er in normale contexten zo vaak last van zal hebben, want ik denk dat de meeste mensen na een uurtje of 2 wel eens pauzeren of moeten gaan vergaderen of koffie gaan drinken of ... altijd wel iets te doen hebben waardoor er even kan opgeladen worden, maar dat wil niet zeggen dat accu's niet degraderen.
Ik heb bvb in januari 2022 een setje Jabra Elite 7 Active gekocht, voornamelijk voor het sporten (hardlopen). Sindsdien ongeveer 4000 kilometer mee gelopen. Daar waar ze in het begin al fluitend een marathon meegingen (en uh, mijn niveau ligt ergens rond de 4 uur ) en dan nog heel wat over hebben, kreeg ik bij m'n vorige marathon in Gent vorige maand al na zowat 3 uur de eerste meldingen dat de batterij laag begon te raken. Ze hebben het nog net tot het einde uitgezongen, maar dan waren ze ook wel helemaal plat.
Ik vind het echter geen argument om er geen te kopen. Ik heb ondertussen zelfs een setje Jabra Elite 10 gekocht voor op kantoor, voor muziek en meetings waarin ik de enige aan "mijn" kant van de meeting ben.
Opmerkelijk. Ik heb een setje Jabra Elite 4 Active's uit 2022 en onlangs nog probleemloos een vlucht van 4,5 uur gemaakt en daarna zaten ze nog voor 30% vol. En ik gebruik mijn oortjes nagenoeg iedere dag.
Ik heb samen met mijn vriendin een galaxy Watch 3 gekocht. Ik fluit er makkelijk 3 dagen doorheen terwijl zij elke dag moet opladen. Gebruik is nagenoeg het zelfde. Soms is een accu beter dan de andere batch. Zal voor de oortjes net zo zijn.
Misschien heeft het ook wel te maken met het relatief harde leven die mijn 7's krijgen. Die krijgen weer en wind over zich heen, vries en hitte, sneeuw en hagel, gietende regen tot quasi storm.
Accudegradatie heb ik zelf ook nog niks van gemerkt, dus ook dat is nauwelijks een argument meer te noemen. Maaar toch blijven er mensen tegen draadloze oortjes. En dat mag ook natuurlijk, ieders eigen keuze.
Het moge toch duidelijk zijn dat accu's na een paar jaar gewoon op zijn? Dat jij dat zelf nog niet gemerkt hebt is mijn inziens echt totaal geen argument.
True. Evengoed gaan beel bedrade oortjes ook geen jaren mee (is althans mijn ervaring). Enige kritiekpunt op draadloos is wel de e-waste, daar had het artikel ook best wat over kunnen optekenen.
Mijn Sennheiser is ruim 20 jaar oud, en wordt dagelijks zo'n 4 uur per dag gebruikt i.c.m. laptop en telefoon.
Voor mijn de koppeling met mijn Samsung Note heb ik een kabel gekocht van Sennheiser aansluiting naar USB-C
Koptelefoon kostte toen ruim € 500,00 en ben er nog steeds erg tevreden mee
Mijn bedrade oortjes gaan zonder kabelproblemen al járen mee en klinken -zeker als ik mijn Dragonfly DAC er tussen hang- ook echt goed. Mijn telefoon gaat via mijn hoorapparaten maar mijn laptop lekker bedraad, geluid is merkbaar beter.
Heb Xiaomi's en OneMore oortjes, beide met 3 luidsprekertjes. De eerste iets helderder, de tweede wat voller en fraaier bij klassiek en jazz.
[Reactie gewijzigd door hoosterb op 22 juli 2024 19:39]
Bij mij gaan de accu's in elk geval langer mee dan de kabels van bedrade sets. Was het niet een kabelbreuk bij de jackplug, dan was het wel een kabel die bij 1 van de in-ears los raakte.
Ik heb een setje Jabra Elite Active 75t uit 2018 (moest het even opzoeken), en daar met uitzondering van covid zowat iedere dag mee geforensd, 1 tot 2 uur per dag op de fiets door weer en wind. Ik laad het doosje af en toe op als het lampje oranje wordt. Geen idee hoe vaak precies, maar zeker minder dan eens per week. De oortjes raken eigenlijk nooit leeg, maar ik gebruik ze ook zelden langer dan een uur achter elkaar. Hoe dan ook, ben er best van onder de indruk dat ze al zes jaar meegaan en ik er nog iedere dag plezier van heb
Even wat tegengas, misschien ook leuk voor de twijfelende tweaker om te lezen. Ik heb laatst van die Bose QuietComfort Earbuds II gekocht. Grootste miskoop van de jaren 2020.
Ze vallen steeds uit, welke maat dopje je er ook op zet. Of ze drukken zichzelf eruit omdat ze te dik zijn, of ze vallen er uit omdat ze te dun zijn.
Je kan er ondanks de marketing niet mee hardlopen want je bent de helft van de tijd bezig dat dopje weer in je oor te proppen en door de aanraking gaat de playback op pauze. Vervolgens werkt de play knop eerst een paar keer niet, en dan wel maar je denkt van niet omdat er een halve seconde vertraging in zit dus heb je hem meteen weer op pause gezet. In de 60 seconden dat het wel werkt hoor je elke voetstap die je zet weerkaatsen tegen het oordopje of iets dergelijks.
Je kan er niet mee fietsen want je hoort altijd de wind 10x versterkt
Podcast blijven luisteren tijdens het tandenpoetsen kan niet, want het gezoem van de tandenborstel kaatst tegen de oordopjes terug je oor in dus je hoort niks meer
Soms doet de linker of de rechter het niet, en je kan het met geen mogelijkheid fixen, geen reset of re-pair of reboot helpt. De volgende dag werken ze gewoon weer goed.
Ze zijn perfect tijdens het werk op kantoor waar je stil zit en waar geen wind is. Maar dan moet je ze na drie uur weer opladen.
Ik zou €50 nog te veel vinden wat ik gebruik ze gewoon niet meer. Maar ze waren echt behoorlijk duur, en ik betaalde het omdat ik dacht dat het dan "gewoon werkte". Maar Bose is niet meer wat ik dacht dat het was.
Ik gebruik gewoon weer mijn ouderwetse over-ear headset. Die heeft al deze problemen niet.
[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 19:39]
Dit klinkt meer als een incompatibiliteit tussen jouw oor en dat type oortje (of misschien gewoon een slecht ontwerp, ik heb ze niet kunnen testen).
Maar dankzij jouw opsomming realiseerde ik me wel dat ik een van de grootste pluspunten van mijn Galaxy Buds vergeten was. Ik kan nu zonder telefoon in mijn broekzak of aan mijn arm hardlopen, en toch genieten van muziek via mijn Galaxy Watch. Dat was voor mij de nummer één reden om een Galaxy Watch met e-sim te halen, zodat ik mijn telefoon lekker thuis kan laten en toch muziek kan luisteren en bereikbaar blijf.
Hardlopen, fietsen... Allemaal probleemloos in mijn situatie. Heel jammer dat jouw ervaring anders is, maar het blijft ook een geval van persoonlijke voorkeur en of je net wel of niet matcht met een specifiek type bud of oortje.
Ik heb ook die goedkoopste Galaxy Buds (kreeg ik gratis bij mijn horloge), maar daarmee zou ik echt niet gaan hardlopen of überhaupt lang dragen. Die zijn bij lange na niet zo comfortabel en goed als de Buds 2 Pro. Maar ik begrijp goed dat je niet 20 soorten buds gaat uitproberen tot je eentje tegenkomt die wel bij jou en jouw gebruik past. Moet je ook een beetje geluk mee hebben.
Even wat tegengas, misschien ook leuk voor de twijfelende tweaker om te lezen. Ik heb laatst van die Bose QuietComfort Earbuds II gekocht. Grootste miskoop van de jaren 2020.
Ze vallen steeds uit, welke maat dopje je er ook op zet. Of ze drukken zichzelf eruit omdat ze te dik zijn, of ze vallen er uit omdat ze te dun zijn.
Je kan er ondanks de marketing niet mee hardlopen want je bent de helft van de tijd bezig dat dopje weer in je oor te proppen en door de aanraking gaat de playback op pauze. Vervolgens werkt de play knop eerst een paar keer niet, en dan wel maar je denkt van niet omdat er een halve seconde vertraging in zit dus heb je hem meteen weer op pause gezet. In de 60 seconden dat het wel werkt hoor je elke voetstap die je zet weerkaatsen tegen het oordopje of iets dergelijks.
Je kan er niet mee fietsen want je hoort altijd de wind 10x versterkt
Podcast blijven luisteren tijdens het tandenpoetsen kan niet, want het gezoem van de tandenborstel kaatst tegen de oordopjes terug je oor in dus je hoort niks meer
Soms doet de linker of de rechter het niet, en je kan het met geen mogelijkheid fixen, geen reset of re-pair of reboot helpt. De volgende dag werken ze gewoon weer goed.
Ze zijn perfect tijdens het werk op kantoor waar je stil zit en waar geen wind is. Maar dan moet je ze na drie uur weer opladen.
Ik zou €50 nog te veel vinden wat ik gebruik ze gewoon niet meer. Maar ze waren echt behoorlijk duur, en ik betaalde het omdat ik dacht dat het dan "gewoon werkte". Maar Bose is niet meer wat ik dacht dat het was.
Ik gebruik gewoon weer mijn ouderwetse over-ear headset. Die heeft al deze problemen niet.
Als ik het merk Bose lees kan ik net zo goed stoppen met lezen.
Ik heb ook jaren geen draadloze in-ears genomen want ik hield rekening met verminderende accu capaciteit.
Zweet bestendigheid (ivm fitness) ooit een review gelezen van iemand die had dopjes van 500 euro (zat een versterker bij als ik mij goed herinner) kwam zweet in maar geen garantie.
Die van apple hebben geen uitgebreide equalizer dus die wou ik niet. En prijzig. Alhoewel achteraf de equalizer vaak vlak is (alle schuifjes in het midden)
En dan nog lege dopjes als je muziek wilt luisteren. Maar had er niet over nagedacht dat als je ze in het doosje doet dat je eigenlijk altijd volle dopjes hebt (dacht ik)
Ik had dus vele dingen waar ik rekening mee hield. Mijn eerste setje is de jbl reflect flow pro. Ze blijven goed zitten met sporten (de haakjes zijn ook van rubber en passen zich dus aan)
Maar er zijn ook wel nadelen. Laatste tijd laden de dopjes niet automatisch op in het doosje. Wel een ergernis. Dat als ik ze wil gebruiken na een aantal dagen dat bijvoorbeeld alles 40% is. De dopjes beide 40% en het doosje ook 40%. Dus geen leeg doosje maar ook geen volle dopjes.
Verder is 1 rubber dopje kapot. En een hele nieuwe (set) kostte toen 90 euro. Maar waarom zou ik 90 euro betalen voor een nieuwe set? Ik heb alleen de large dopjes nodig. Daar hadden ze beter over na moeten denken. Ze kunnen beter sets maken van 6x alle large, 6x alle medium en zo verder. Heb ze toen gemailt maar hadden niks op voorraad.
Soms is het geluid van linker oortje zachter, dat is echt irritant.
Verbinding valt soms weg, maar hersteld ook weer. Dat is goed.
Geluidskwaliteit is goed. Genoeg. Het is ook meer om af te sluiten en eigen herrie te hebben tijdens fitness. Had wel veel reviews gelezen want het interesseert mij wel. Ook al hebben vele uitstekend geluid. Comfort is ook belangrijk.
Met lachen drukken ze idd uit de oren.
Bedraade dopjes. Nadeel als de kabel veel te lang is. Dan moet ie een lus maken. Die heb ik een tijd terug weer eens tevoorschijn gehaald. Helaas plakt die kabel vanwege rubber. Kabelbreuk kan ook voorkomen. En ja ook met goed gebruik, alleen dan jaaaaaaren later.
En wat die ene kerel aangaf. Storing als de kabel ergens langs gaat. Heb ik ook met bedraade koptelefoon. Als de kabel langs de trainingsbroek schuurt dan hoor ik geknetter uit de speakers.
En over die over ear, nadeel is slijtende kussens. Ik moet weer nieuwe bestellen. Heb de koptelefoon nu 5 jaar en er zit een scheur bij de stiknaad.
[Reactie gewijzigd door Holmindeboks op 22 juli 2024 19:39]
Misschien beter om een review te plaatsen bij het specifieke product ipv een algemeen topic hierover. Je klachten gaan over een enkel model en is onherkenbaar bij bijvoorbeeld airpod pro’s.
Kloppen je geluidinstellingen wel van je pods? Klinkt alsof ze in passthrough modus staan ipv noise cancelation.
Qua functioneren van Bluetooth oortjes ben ik het met je eens. Werkt prima. Wel al 2 setjes versleten omdat ik één oortje verloren ben. (Het doosje een keer laten vallen en blijkbaar niet gemerkt dat er een oortje wegstuiterde. En een keer in de haast het doosje vergeten mee te nemen, oortjes zijn gaan "zweven" in een jaszak en uiteindelijk één kwijt geraakt.)
Maar ik vind de afwezigheid van een 3.5mm jack echt bijzonder onhandig. Ik doe veel met muziektheater, dus ik heb heel vaak audio die ik in een theater of ruimte wil afspelen en dat gaat in de meeste gevallen gewoon met een 3.5mm jack. En dan ben je dat inimini 3.5mm adapterkabeltje (die je dan eerst los moet kopen) weer kwijt. Gedoe allemaal... Voor een telefoon van +€1.000 vind ik een 3.5mm ingang geen overbodige luxe als ik eerlijk ben.
En misschien een beetje een suf puntje, maar die honderden miljoenen accu's/batterijtjes die overal en nergens belanden... Je kunt er wat van vinden zeg maar.
Mijn oortjes zijn echt al meerdere malen leeg geweest, mijn koptelefoon is ook al vaak genoeg leeg of bijna leeg geweest. Gelukkig zeuren mijn bedrade oortjes nooit dat ze bijna leeg zijn! ADHD en opladen gaat niet altijd even lekker samen. En draadloze oortjes vinden de wasmachine ook niet zo leuk, gok ik. Het hangt ook heel erg af van je levenswijze of draadloos, bedraad of een combinatie fijn is. Ik mis wel NC op mijn bedrade oortjes
Grappig, persoonlijk zijn een paar van de dingen die jij noemt echt totaal geen pluspunt.
Zo werkt touch control voor mij toch altijd nog maximaal net zo goed, maar vaak minder dan knopjes. Zeker als je bijvoorbeeld in de regen loopt is touch gewoon niet te gebruiken, waar knopjes dat wel doen.
Daarnaast heb ik juist weer moeite met het feit dat het een extra apparaat is om op te laden, zeker omdat ik mijn oortjes niet heel vaak gebruik. Ik kan me voorstellen dat als je het dagelijks doet je gewoon een extra oplader hebt liggen (al gaat dat wel in tegen het 'minder draden op je bureau' ).
En de prijs staat me nog steeds erg tegen. Het zijn gewoon dure dingen, zeker voor de geluidskwaliteit die je krijgt. Dat is logisch aangezien ze een heel systeem met batterijen, een doosje en wat apps die je 1x aanraakt en daarna vermijd als de pest moeten onderhouden. Maar toch was voor 30 euro een nieuw setje sennheiser oordopjes kopen een stuk leuker dan dit. En dat is qua geluidskwaliteit toch echt wel wat ik hoor met AirPods of Sennheiser oortjes die rond de 200 euro liggen. Dus ja ik raakte ze wel eens kwijt, maar kon ook bijna 6 paar kopen voor één paar draadloze oordopjes (en klopt het is niet helemaal eerlijk want daar zit geen ANC op, maar dat is toch iets wat ik zo snel mogelijk weer uit zet en dus nooit draadloze oortjes op zou uitkiezen).
Voor werk gebruik ik uitsluitend bedrade oortjes. Geen gedoe met verbinden, geen gedoe met de batterij, geen gedoe met touch controls, maar gewoon aansluiten en het werkt. Voor hardlopen vind ik het zeker fijn, maar daar komt dus het probleem van de touch controls het meeste naar voren.
Grappig, persoonlijk zijn een paar van de dingen die jij noemt echt totaal geen pluspunt.
Zo werkt touch control voor mij toch altijd nog maximaal net zo goed, maar vaak minder dan knopjes. Zeker als je bijvoorbeeld in de regen loopt is touch gewoon niet te gebruiken, waar knopjes dat wel doen.
Daarnaast heb ik juist weer moeite met het feit dat het een extra apparaat is om op te laden, zeker omdat ik mijn oortjes niet heel vaak gebruik. Ik kan me voorstellen dat als je het dagelijks doet je gewoon een extra oplader hebt liggen (al gaat dat wel in tegen het 'minder draden op je bureau' ).
De touch control in de regen is inderdaad een nadeel. Moet wel zeggen dat ik dagelijks naar werk fiets en pas twee keer de touch heb moeten blokkeren dit jaar omdat de regendruppels of capuchon voor valse bediening zorgden. Voor mijn gebruik valt dat dus mee, als je vaker in de regen bent kan ik me voorstellen dat je hier meer last van hebt.
Ik heb maar 1 losse kabel op mijn bureau op het werk liggen. Een usb-c die verbonden is met mijn laptop. Of ik daar nu mijn telefoon mee oplaadt of de oortjes, het aantal kabels blijft gelijk. Thuis heb ik een draadloze lader op mijn bureau.
Zelf gebruik ik mijn mobiel veel om muziek af te spelen in mijn werkruimte en badkamer omdat ik daar versterkertjes heb staan met een jack aansluiting.
Ik heb een tijdje gespeeld met een bluetooth receiver maar dat betekent ook weer een extra USB PSU en meer kabels.
Zolang er jack aansluitingen op smartphones zitten, zal ik het blijven gebruiken, niet voor een koptelefoon, maar zodat ik op verschillende plekken in huis muziek kan afspelen. Het is simpel, en het werkt gewoon goed.
Even disclaimer, ik ben een dummy wat betreft de aanschaf van Bluetooth oordoppen. Ik heb er echt veel te veel en dat komt omdat ik nogal van de "deze oordoppen zijn voor deze functie" ben. Daarnaast krijg je ze vaak bij je android telefoon, zo heb ik op dit moment ook een smartwatch... nja
Even een lijstje van wat ik heb:
- Apple Airpods 3
- Nothing Ear Sticks
- Huawai Freebuds 3
- Huawai Freebuds 2
- Samsung Earbuds Live
- Samsung Earbuds Pro
- Samsung Earbuds Pro 2
- Adidas.... hoe heten die krengen, nja zijn oud van mijn vriendin dit ik heb gerepareerd na een docuhe op de atletiekbaan, zijn geen fijne apparaten dus zal er niks over zeggen.
Ik heb ook de Airpods 2 en Pro's gehad. De Airpods 2 en 3 zijn mijn favorieten van de Apple-dingen omdat ze het prettigst zitten door de dag. Zeker op kantoor, ideaal. Ik werk vaak in kantoortuinen bij mijn klanten en dan zijn earbuds gewoon noodzakelijk. De Airpods 2 en met name de 3 kan ik de hele dag in houden. Al zijn de lightingport en de waardeloze samenwerking met Android inmiddels dealbreakers voor mij geworden, later meer daarover.
De Airpods Pro's zijn ze niet voor mij omdat ik het niet prettig vind om dat rubberen ding in mijn gehoorgang te frutten. Heel irritant! Hoewel het geluid van de Samsung Pro's echt goed is en ik vind ze, zeker met ANC prettiger dan de Airpods Pro's en die heb ik dus ook verkocht. De eerste generatie Bud Pro liggen in de badkamer voor wanneer ik in bad/douche wat wil luisteren maar mijn vriendin niet wil wakker maken. De Pro 2 zijn concentratie doppen tijdens werk. Heb ik die in, dan kan je opflikkeren ik ben bezig, mijn collega's hebben dit heel snel geleerd, maar dat kan ook met het bordje te maken hebben "witte oordoppen in? Ik ben geconcentreerd bezig en ik hoor je niet en wil alleen voor brand gewaarschuwd worden".
De Samsung Live's heb ik gekocht toen ik mijn Huawei Freebuds 2 kwijtraakte. Deze hadden twee problemen, 1. ze zijn wit wat niet werkt met het beschreven bordje en 2. Mijn god wat hebben deze dingen last van rijwind. Op de fiets niet te gebruiken. Constant, iedere seconde, ruis door de wind. Er is iets met de vorm van die dingen (misschien in combinatie met de vorm van mijn oren ofzo) waardoor het gewoon niet werkt op de fiets. Zelfs hardlopen is niet prettig.
Dan kom ik bij mijn lijst aan daily drivers. Dit waren vooral de Huawei Freebuds 2 & 3 ze hebben een lichte ANC wat prettig is. Dit werkt niet heel goed omdat het de gehoorgang niet dicht propt, maar het verlaagt het volume van de buitenwereld een beetje, wat ik prettig vind. Geluidskwaliteit is acceptabel en ze gaan lang genoeg mee. Ik had ze eigenlijk altijd bij mijn sleutels liggen en in mijn broekzak zitten. De case is wat lomp en groot zeker van de 2's maar goed je kan niet alles hebben. Het rijwind probleem van deze buds bestaat ook maar nog niet de helft van de Samsung Live's. Kortom dikke prima.
Om even terug te komen op de airpods 3, deze heb ik ook een hele tijd als daily driver gehad tot ik de Nothing Earsticks vond. Dat zijn nu mijn echte daily's. Waarom nou dit formaat en vorm earbud heeft nauwelijks last van rijwind, ik weet niet waarom, maar het is zo. De Airpods ZUIGEN alleen als ze niet gekoppeld zijn met iPhones. Je MOET eigenlijk een iPhone hebben als je Airpods echt wilt gebruiken. Ik heb een Macbook, kan je Airpods via je Macbook updaten? Nee! De Airpods wilde wel eens plots uitvallen met mij Samsung toestellen. Dit heb ik opgelost door de iPhone van mijn broer 5 minuten te koppelen aan mijn Airpods... Probleem opgelost. Superirritant!
De Nothing Earsticks zijn eigenlijk de android variant van de Airpods 3 alleen beter op alle fronten. Het geluidsprofiel is wat vlak, Maar dat heb ik zelf in de EQ aangepast. USB C, update makkelijk, geen rijwind ÉN ze zijn niet wit. Daarom zij het op dit moment mijn daily drivers.
Freebuds als backup en de Airpods gaan binnenkort naar mijn broer.
Om een lang verhaal nog langer te maken... ik moest dit even kwijt. Hopelijk begrijpen jullie me nu beter zonder dat je er ooit om hebt gevraagd en het was therapeutisch voor mij. Dankjewel.
Waar zeg ik dat er storing is? De Airpods 3 vielen weg tot na de update. De Airpods 3 gaan ook door naar mijn broer. Ik gebruik al deze setjes nog, dus geen ewaste.
Volgende ding is, ik heb ook bedraad oortjes gehad. Daar had ik meer gelazer mee omdat ze meeste draden zo achterlijk dun waren.
Overigens heb ik niks tegen bedraadde apparaten. Ik heb ook bedraadde koptelefoons. Maar die hebben serieuze kabels en geen gelazer.
Het ding is... Moet het ding bewegen. Draadloos, blijft het hoofdzakelijk op zijn plek. Bedraad.
Dat is mijn regel. Er is niks in de basis mis met draadloze apparatuur.
Als laatste de Adidas oortjes... Die ben ik aan het repareren. Ze geven alweer geluid en daarna ga ik kijken wie ze kan gebruiken. Ook geen ewaste dus.
Ik denk dat je een punt wilde maken. Ik denk dat mijn post niet bepaald het beste voorbeeld was om dat specifieke punt te maken. Maar ik kan me vergissen.
[Reactie gewijzigd door itContinues op 22 juli 2024 19:39]
Setje met draad geen storingen? Zeker nooit bedrade oortjes gebruikt met je telefoon in je broekzak? Binnen een week kabelbreuk waardoor je continue ruis hebt op één oortje wanneer de kabel maar een nanometer afwijkt van de ideale positie.
De ene persoon is langer dan de ander, voor de een staat het draadje bijna strak, bij de ander is er ruimte zat
De een doet de draadjes onder het shirt, de ander over z'n jas heen.
De een beweegt impulsief, de ander altijd bedachtzaam.
De een fietst er mee, rent er mee, de ander zit altijd in de auto.
De een heeft de telefoon links, de ander rechts.
Sommige oortjes zitten zo goed, en zo'n natuurlijk geluid, dat je vergeet dat je ze op/in hebt. (m'n DJ headset is er zo een, vergeet ik gewoon dat ik op hem en een draad aan zit, dus als ik even iets op wil pakken van de grond, ruk aan de kabel )
Verschillend gebruik betekend niet dat de ander onzorgvuldig is of niet netjes met z'n spullen omgaat.
[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 19:39]
ik ben zeer tevreden van ENV-1666, een setje uit Aldi met ANC. Bleutooth werkt prima, ANC is prima, batterij is prima, control is ook prima.Ook getest op het vliegtuig, was geweldig, de stilte en de rust.
ik had ook een duurder setje mee, maar bluetooth werkte niet, ANC kreeg ik niet aan. Miserie, dan maar mijn oortje gedeeld, gelukkig had ik ook gehoorbescherming mee.
sinds kort een headphone aangeschaft, JBL live 660. Geluid is aangenamer, omdat het niet zo in het oor zit maar ANC werk minder goed, maar oor is toch volledig bedekt. Het gaat prima om gras te maaien. ik hoor verder niet immens veel verschil, maar de envivo klinken echt al heel goed, iets teveel bass, maar dat kan je bijstellen.
Ik vind de titel van het artikel een beetje verwarrend. Ik had hier verwacht dat de draadloze verbindingen zouden worden getest/vergeleken, o.b.v. telefoontypes, codecs, etc. etc.
Relatie tussen telefoonfabrikanten en earphonefabrikanten, of iets in die strekking was logischer geweest.
[Reactie gewijzigd door PrefixeR op 22 juli 2024 19:39]
Precies dit, ik had ook verwacht dat er meer focus lag op de codecs. Ook is het naar mijn mening een gemis dat er geen aandacht gegeven wordt aan het verschil in kwaliteit van Bluetooth tussen diverse telefoons. Ik merk vaak op dat Bluetooth belabberd is qua bereik & ondersteuning van codecs als er een 3.5 jack aanwezig is. Heb nu een telefoon zonder 3.5 jack en zie dat mijn Bluetooth verbinding vele malen stabieler is t.o.v. mijn oude apparaat (die wél een 3.5 jack had).
Wel als het budget voor audio voorzieningen door de fabrikant dan verdeeld wordt. Is er een 3.5mm aansluiting, dan zal er mogelijk gebruik worden gemaakt van een goedkopere bluetooth chip/zender.
De bluetooth chip zit samen met de wifi module en volgensmij zitten die eigenlijk altijd in het SOC verwerkt. Het lijkt me dan eerder correlatie dan causatie. Aangezien de headphone jack vaker op goedkope toestellen zit die vaak een goedkopere chip hebben, maar dit komt niet per se door de aanwezigheid van een headphone jack
Fair point. Dat zou zomaar de reden voor de correlatie kunnen zijn. De andere zou interferentie tussen de aansluitingen moeten zijn, maar dat lijkt me bij een bedrade aansluiting niet echt waarschijnlijk.
[Reactie gewijzigd door mac1987 op 22 juli 2024 19:39]
Apple is de enige die zijn marktaandeel op de smartphonemarkt heeft omgezet in min of meer dezelfde positie op de markt voor draadloze oordopjes. Apple is meester in lock-in; AirPods en iPhones werken goed samen, terwijl de concurrentie dat niet kan en mag op iPhones.
Op wat is dat gebaseerd?
Ik heb op mijn iPhone JBL draadloze oortjes en die werken voor wat ik het gebruik (muziek en podcasts) perfect. Ze verbinden telkens zonder problemen als ik ze uit hun oplaadcase haal.
De app voor alles in te stellen werkt ook naar behoren voor zover je deze nodig hebt.
Je hebt een klein voordeel als je wat meer in de Apple-stack zit waardoor je automatisch kan wisselen van bijv. je iPhone naar iPad of Mac/Apple TV zonder manueel een actie te moeten uitvoeren. Dat is iets dat andere merken niet zomaar kunnen.
Ik vind de term “lock-in” dan ook misplaatst in deze context. Het klinkt negatief, je zit “ingesloten” in het ecosysteem, je lijkt geen keuze te hebben terwijl er echt wel veel andere alternatieven zijn die ook goed werken.
(Nuja, de auteur weet wel vaker elke kans te benutten om persoonlijke afkeur te benadrukken )
Nouja het is geen eerlijke vergelijking, ik heb ook ‘gewone’ BT oortjes op mijn iPhone gebruiken dat werkte prima.
Pair ze en ze werken als je ze de case haalt.
AirPods die, ze werken nadat ze gepairde zijn net zo goed alleen kan ik die tegelijk ook pairen aan mijn iPad en andere Apple zit. Schakelen tussen die gaat (bijna) vlekkeloos met AirPods terwijl dat bij andere oortjes niet lukt.
Dat is geen speciale Apple magie of componenten maar gewoon puur een softwarelock dus ja het is we een vorm van lock-in
die H1-chip is lang niet de enige die op deze manier tussen verschillende audio bronnen kan schakelen, sterker nog het zou me ten zeerste verbazen als er niet andere chips zijn die het op exact dezelfde manier doen. voor zover mij bekend is deze koppelmethode namelijk niet door Apple zelf ontwikkeld maar hebben ze net als anderen hier een licentie op moeten nemen.
en als dat inderdaad zo is dan zou het dus wel degelijk een software dingetje zijn
Wat mij betreft is het als een leverancier iets doet wat de rest niet kan of mag een vorm van lock-in en waarschijnlijk misbruik van je (markt)positie. Dus de auteur staat hier zeker niet alleen in.
Ald je jou JBL op een ander merk telefoon aansluit klinken ze een stuk beter, terwijl Apple oordopjes juist weer beter klinken op een Apple toestel dan op een ander merk, ligt of aan vaste audio instellingen, of aan een aangepaste codec.
Dat komt voor een heel groot deel omdat Apple wel AAC ondersteunt, maar weer niet AptX. Voor een groot deel van de Android telefoons geldt wel ondersteuning voor AptX, maar niet voor AAC. Wanneer je oordopjes hebt met ondersteuning voor AAC en AptX, klinken ze op zowel Apple als de andere merken goed.
Het was voor mij, toen ik mijn eerste noise canceling koptelefoon kocht, reden om niet voor Bose te gaan maar wel voor Sony. Bose heeft toen pas later AAC ondersteuning gekregen via een firmware update.
Apple koptelefoons ondersteunen volgens mij juist wel AptX(HD) terwijl hun eigentelefoons het niet ondersteunen, maar een Mac PC juist vaak weer wel (moet je wel de setting forceren)
Sony heeft LDAC, wat nog betere qualiteit audio geeft.
[Reactie gewijzigd door WhiteSnake76 op 22 juli 2024 19:39]
Op wat is dat gebaseerd?
Ik heb op mijn iPhone JBL draadloze oortjes en die werken voor wat ik het gebruik (muziek en podcasts) perfect. Ze verbinden telkens zonder problemen als ik ze uit hun oplaadcase haal.
De app voor alles in te stellen werkt ook naar behoren voor zover je deze nodig hebt.
Volledig mee eens. Andere fabrikanten kunnen de functies sowieso ondersteunen met een eigen app, waarmee de voordelen nagenoeg weg zijn. Op Marktplaats & co koop je fake Apple Airpods per kilo of bij kwaadwillende shops/particulieren voor prijzen van echte. Als je die aansluit op je Iphone ziet alles er op je telefoon nagenoeg net zo uit als bij echte Airpods. Waarom kunnen die fake bedrijfjes dit en kunnen de gevestigde fabrikanten dat opeens niet? En door het grote marktaandeel is het een makkelijke prooi voor vervalsingen. En al die vervalsingen zijn voor Apple eerder een nadeel: men vindt bijvoorbeeld het geluid, accuduur, etc. crap, terwijl men alleen denkt Apple oortjes te hebben, maar die zijn vervalsingen.
Dus inderdaad een zin die te zwaar is aangezet.
[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 19:39]
Andersom hebben ze ook een lock in trouwens, als je de oordopjes van Apple hebt en je stapt over op een Android, dan kun je je firmware niet meer updates zodra er nieuwe versies zijn. Apple eist dat dit met een iPhone gaat.
Ik loop nu semi-onvrijwillig rond met een telefoon zonder gat (Fairphone 5) en met een koptelefoon met draad die voor mij al acht jaar prima voldoet (Bose QuietComfort 25).
De koptelefoon geeft voor mij goed geluid, uitstekend draagcomfort en ideale ANC; ik kan hem uren per dag op hebben zonder warme kop te krijgen en zonder het volume noemenswaardig te hoeven verhogen om de omgeving minder mee te krijgen.
Ik zie geen reden om een goed functionerend apparaat in te ruilen voor een nieuwe, waarbij het maar de gok is of de vervanger op termijn net zo bevalt.
Het snoer heeft ook nog nooit in de knoop gezeten, kwestie van goed oprollen.
Maar nu heb ik dus het slechtste van alle werelden: een Bose-koptelefoon met draad en AAA-batterij, een mobiel uit de middenmoot voor een premium-prijs en een overpriced DAC (FiiO BTR-15) om de twee aan elkaar te knopen, die ook nog eens elke acht uur moet worden opgeladen. En die DAC gaat eerder stuk dan de Bose, weet ik nu al.
In-ear gaat om verschillende redenen voor mij niet werken. Tijd voor een luistersessie in een goeie winkel?
[Reactie gewijzigd door CodeCaster op 22 juli 2024 19:39]
Ik vind het vrij bizar dat Fairphone de keuze heeft gemaakt om geen mini jack meer te installeren. Van het bedrijf dat bij uitstek een eerlijke telefoon als mantra heeft zou je beter verwachten. Een jack kost amper meer geld of grondstoffen maar het voorkomt wel dat mensen extra e-waste gaan produceren. Het weglaten ervan is heel slecht voor het milieu.
En nu ik dat zo typ, verbaast het me ergens dat de EU de jack niet allang verplicht heeft gemaakt. Ze waren geobsedeerd door USB (terwijl Apple intern waarschijnlijk toch al aan boord was want hun tablets hadden het immers al dus hun telefoons waren slechts een kwestie van tijd, al de rest zat allang op USB) terwijl met de jack veel meer winst te behalen valt op gebied van milieu en grondstofgebruik.
Waarom zou het verplicht gemaakt moeten worden? Bijna (als niet elke) telefoon kun je gewoon via een USB-c/lightning naar mini jack adapter aansluiten. En ook zat oordopjes die gewoon direct op USB-c/lightning aan te sluiten zijn. Als je het mij vraagt is het 'eisen' van een mini jack op apparaten hetzelfde als eisen dat elke computer nog een seriële poort moet hebben. Tijden veranderen nou eenmaal. En zo ook de techniek.
De reden heb ik al aangeven. De massa weet niet eens dat je de USB-C poort voor audio kunt gebruiken. Overigens is daar ook geen standaard voor. De ene telefoon biedt analoge audio via USB en bij de andere moet je een DAC gebruiken (wederom extra ewaste). In veel gevallen zal een simpel adaptertje niet werken en dan kopen mensen alsnog draadloze doppen.
Het is een drogreden dat een jack vooruitgang in de weg zou staan. Het neemt amper plaats in, zit niemand in de weg en het weerhoudt niemand ervan dus ook jou niet om draadloos te gaan. Net zoals je steeds meer telefoons met USB ook draadloos kunt laden. Allemaal vooruitgang die niet wordt tegengehouden.
je zegt dat het amper plaats inneemt maar als ik naar de gemiddelde usb-c naar 3.5 mm Jack kijk dan zijn dat toch behoorlijke gevaartes.
ook Tweakers heeft er wel eens een artikel aan gewijd waaruit bleek dat het weglaten van die 3,5 mm Poort en de daarbij horen het dac best wel wat scheelt.
enerzijds kun je dus prima stellen dat het zonde is om zo'n qc 25 weg te gooien omdat er simpelweg geen Bluetooth ontvanger op zit anderzijds kun je je afvragen hoeveel mensen er daadwerkelijk nog zo'n ding hebben en deze willen gebruiken voor hun mobieltje, iets zegt mijn namelijk dat hij niet heel veel mensen zodanig zuinig met hun producten omgaan dat ze net als @codecaster na zoveel jaar een nog steeds goede headset hebben.
ter referentie mijn qc35ii heeft het maar ongeveer 4 jaar volgehouden en ondanks dat hij nog wel 'werkt' is hij inmiddels vervangen door een nieuwe en gebruik ik deze voornamelijk nog als back-up wanneer de ander leeg is.
overigens vraag ik me wel af waarom je een heel dure batterij gevoelde Bluetooth dac zou gebruiken terwijl een simpele usb-c variant voor een paar euro ook prima volstaat
Plus ik heb drie van die adapters versleten - in drie maanden. Daarna voorgoed teruggestuurd en geld terug gevraagd (en gekregen).
Er kan een kwaliteitsverschil zijn, maar zo'n USB-C plug die drie centimeter uit de onderkant van je telefoon steekt is gewoon niet gemaakt om in een jaszak rond te dansen.
Misschien ligt het aan mij maar die dongles slijten ontzettend snel bij mij. Bovendien is een dongle met goede geluidskwaliteit vinden ook enigszins een probleem (die van Apple is goed maar onbruikbaar op Android door te weinig volume, andere dongles hebben meestal erg veel achtergrondruis). Zo'n dongle vind ik ook gewoon erg onhandig en lomp. Wéér iets extra's wat ik bij me moet hebben.
Ook vind ik het argument van 'tijden veranderen nu eenmaal' echt onzin in dit geval. Er is niks mis of 'oud' aan de koptelefoonpoort, en deze is verdwenen omdat fabrikanten consumenten zo goed als hebben geforceerd draadloze oortjes te nemen om meer winst te maken. In het geval van seriële poorten is deze gewoon ouderwets geworden doordat de eisen hoger werden, bijvoorbeeld bandbreedte of universaliteit. Vertel mij eens één ding wat de koptelefoonpoort 'ouderwets' zou maken (en tegen welke alternatieven? Want die zijn er niet).
En is bluetooth beter dan bedraad? Nee. De kwaliteit is bijzonder slecht ten opzichte van bedraad, er zit vaak ook een grote vertraging in waardoor video's kijken of gamen nogal lastig wordt en het voegt alleen maar toe aan het e-wasteprobleem doordat die kleine batterijtjes niet erg lang meegaan. Repareerbaar zijn ze ook niet echt. Ze zijn ook nog eens hartstikke duur voor wat je krijgt.
Ja ik ben geen audiofiel dus kan moeilijk zeggen of het beter is of niet. Zelf als ik bedrade had hadden die gewoon gelijk een lightning connector. En nu alles draadloos. Werkt prima voor mij.
Voor zover mijn kennis gaat maakte het verwijderen van de minijack wel degelijk verschil ook voor telefoons. Ze konden weer ietsje dunner worden en een poort minder maakt het ook weer makkelijker om alles goed waterdicht te houden. En misschien is het ook een stukje persoonlijke invulling. Ik zie niet het nut van een minijack als je ook gewoon een USB-c koptelefoon kan gebruiken. In mijn optiek is ie wel degelijk ouderwets, waarom een extra poort die niet nodig is?
Zelf merk ik met bluetooth geen problemen qua vertraging of geluid. Maar dan ja,.. zoals ik al zei ik ben geen audiofiel dus wellicht valt iets de een op wat mij niet opvalt.
Links of rechts, ik ben al vele jaren blij dat ik niet meer dat gedoe heb met een draad tussen mijn telefoon en oortjes/koptelefoon.
Ze konden weer ietsje dunner worden en een poort minder maakt het ook weer makkelijker om alles goed waterdicht te houden
Allebei flauwekul, de iPhone is alleen maar dikker geworden sinds ze de koptelefoon hebben weggehaald, en mijn Pixel 7 is de dikste telefoon die ik ooit heb gehad.
De iPod Nano 7e generatie had een koptelefoonpoort en was maar 5.4 mm dik.
Telefoons waren met koptelefoonpoort ook gewoon waterbestendig.
Het houden van de koptelefoonpoort houdt je niet tegen om bluetooth te gebruiken, trouwens.
Ik zei ook alleen maar wat ik herinnerde van de nieuwsartikelen hierover. Een iPod nano is natuurlijk appels en peren vergelijken. Bij moderne telefoons gaat het scherm van top tot bodem, bij die nano zat de jack niet onder het scherm.
Ik zei ook niet dat ze niet waterbestendig waren, ik zei dat minder poorten het makkelijker maakt.
En nee het houden van sluit het andere niet uit. Maar toch lijken de meeste fabrikanten er geen boter in te zien. Maar misschien heeft u wel een gat in de markt op het oog. Ik zou zeggen spring erin en zie wat er gebeurd.
Ik snap het wel. Er zijn gewoon goed bruikbare oplossingen voor. Er zijn gewoon dongeltjes van USB-C naar minijack die aan je hoofdtelefoonkabel kan laten. Ook zijn er splittertjes waarmee je ook tegelijk kunt laden.
Dan komt de factor, dat hoeveel mensen er nou echt op zitten te wachten.
Uiteraard is een dongeltje/splittertje weer een ding wat uiteindelijk afval wordt. Maar wat zou er erger zijn. Al die ongebruikte minijacks in telefoons van mensen die niet bekabeld willen of de splittertjes voor de mensen die per se bekabeld willen werken.
terwijl Apple intern waarschijnlijk toch al aan boord was want hun tablets hadden het immers al dus hun telefoons waren slechts een kwestie van tijd, al de rest zat allang op USB
Dat is domweg niet waar. Apple had een paar producten met USB-C, maar ook nog erg veel met Lightning. Er is meer dan telefoons. Wikipedia: Lightning (connector)
De Pencil, muizen/trackpads, afstandsbedieningen, AirPods, toetsenborden,
iPods, AirPods, Apple Watch Dock, powerbank.
Met al de rest bedoel ik de overige merken. Alleen Apple deed het niet en het ging dus met name nog om iphones. En aangezien hun tablets al in een overgang zaten waren hun telefoons vast ook een keer aan de beurt.
Simpele adapters van usb naar audio werken alleen als je telefoon een DAC heeft. Anders moet je een losse DAC kopen, of een headset met een ingebouwde DAC. Consumenten begrijpen daar allemaal niks van. De audio jack werkt domweg altijd.
Je concludeert op basis van een willekeurige productomschrijving dat er 5 telefoons zijn die het niet kunnen? Er zijn heel wat meer dan 5 telefoons zonder jack kan ik je vertellen die geen analoge audio uitsturen via de USB-poort. Daarnaast zegt het aantal modellen natuurlijk weinig. Samsung telefoons zijn toevallig ook hele populaire telefoons. Er zijn er alleen al in Nederland vast een paar miljoen in gebruik. Die mensen kunnen dus allemaal geen simpel adaptertje gebruiker met hun telefoon.
Ik concludeer niks daaruit, maar het lijkt in de praktijk mee te vallen. Ik denk dat het moeilijk is om het hard te bepalen, linksom of rechtsom.
Dit soort zaken worden nooit meegenomen in reviews. Die pakken alleen specs en zo. Maar dat is een andere discussie😊
Maar heb je een bron voor je conclusie? (Dus dat heel veel het niet doen?)
Daarnaast denk ik overigens dat degenen die er in geïnteresseerd zijn wel eventjes gaan kijken/rondvragen toch? Veel mensen kijken die Bluetooth-oortjes gewoon fijner te vinden, en de, gegargeerd, “happy few” die per de/liever bekabeld luisteren, zullen daar waarschijnlijk gewoon op gaan rondvragen.
Zoals ik zei: de meeste mensen weten niet dat audio via USB überhaupt kan dus die zoeken niet eens naar een adapter of DAC maar kopen gewoon een bluetooth setje. Geen idee of daar onderzoek naar gedaan is en dat ga ik ook niet doen maar het lijkt me wel een onderzoek waard.
Sorry maar ik ga ook geen tijd stoppen in uitzoeken welke courante telefoonmodellen allemaal geen DAC hebben. Ik weet alleen toen ik er niet al te lang geleden naar keek omdat ik zelf overwoog om draadloze doppen te kopen dat het een factor was waar je rekening mee moest houden. Geluid via USB is niet zo evident als het lijkt en als je als consument al bij het idee stilstaat dat het überhaupt een mogelijkheid is dan moet je nog het besef hebben wat voor soort adapter je moet hebben. Dat is voor het merendeel van de consumenten al twee bruggen te ver. Draadloze doppen werken altijd en dus is dat wat de massa dan maar koopt. Maar misschien kun je daar zelf wel bronnen voor vinden als je het leuk vindt om dat uit te zoeken. Ik heb er helaas de tijd niet voor. Ik weet alleen nog goed dat ik die hele USB-wet in de EU nogal mosterd na de maaltijd vond. Alle fabrikanten waren allang over. Mijn huis ligt vol met apparaten die kunnen opladen met USB-C. Zelfs mijn tondeuse. En zoals ik zei: Apple zat allang intern in de transitie dus daar was het ook niet per se nodig. Plus dat Apple met zijn klanten toch een beetje op een eiland zit met een eigen ecosysteem en dito laders. Die mensen kopen iphones en konden dus gewoon hun oude lader en accessoires blijven gebruiken. En juist nu moeten al die mensen door EU wetgeving een nieuwe lader kopen. Ik was duidelijk geen voorstander van die wet die m.i. gewoon ondoordacht was. Zoals wel vaker in de politiek.
De wet was ook niet om Apple te sarren hè? Wij hier op Tweakers lijken wel eens alles op telefoons en pcs te gooien. Ik vind het persoonlijk fijn dat nu ‘alles’ via USB-C op te laden is.
De oude Lightning-accessoires die men nog moet/wil gebruiken zijn eventueel verloopstekkertjes voor. Niet 100% ideaal, maar zeer werkbaar. Het is natuurlijk ook een overgangsperiode.
Het enige bezwaar met de USB-C standaard voor mij is de wirwar van sub-standaarden. Niet alle USB-Cs zijn gelijk in de praktijk.
Voor de bulk van de kleine elektronica (telefoon, tandenborstel, vibrator, afstandsbediening, kinderspeelgoed, enz) is het prima natuurlijk, maar niet iedere USB-C kabel is geschikt om vanaf je monitor je laptop mee te laden of beeld overheen te sturen. En dat is lastig. Ik pleit zelf ook voor een soort gestandaardiseerde codes op de kabels 10W-, 90WFHD60, 120W4K120 of zo. (Allicht een verkeerd voorbeeld hoor, maar voor het idee). De marketeers van de kabelverkopers kunnen dat dan met koeienletters op verpakking zetten, en het logootje op de stekker voor dagelijks gebruik.
Enfin: terug naar de mini-jack. Ik heb toch echt het idee dat het probleem er niet echt is. Als mensen er behoefte aan hebben gaan ze wel zoeken/rondvragen.
Als je niet weet dat je iets niet weet dan ga je er ook niet naar zoeken. De beruchte unknown unkowns...
Ik heb ook niet gezegd dat die wet is bedacht om Apple te sarren. Ik zeg dat de wet te laat kwam en alleen maar dat. Mosterd na de maaltijd. Alles (niet alleen telefoons) zat al dik in de transitie naar USB-C. De EU werd gewoon te ongeduldig en er is nooit daadwerkelijk onderzocht wat de nadelen van de wet zouden zijn. Politici zijn geen wetenschappers. Die bewegen vaak ook maar op onderbuik. Je kunt je afvragen of het verstandig is om een groot ecosysteem te dwingen over te stappen in je zucht naar een verplichte standaard maar dat hebben ze in Brussel/Straatsburg nooit gedaan dus laat staan dat ze het hebben onderzocht of meegewogen in het proces.
Deze discussie over FP en 3.5 heeft al onder meerdere t.net artikelen plaatsgevonden.
In het kort: minder e-waste van de telefoon. Weglaten van een component wat maar door een fractie van de gebruikers gebruikt wordt. Voor dat deel is er de USB-c omzetter.
Ja en dat is dus precies waar ik vraagtekens bij zet. Het kan in de media zo vaak gezegd en geschreven zijn maar dat maakt het nog geen gedegen onderzoek. De discussie zit vol aannames en daar wordt dan beleid op gemaakt terwijl helemaal niet gezegd is dat wat jij zegt bijv wel klopt. Niet zelden levert onderzoek een heel ander beeld op dan verwacht. Iets 100 keer herhalen maakt het argument niet sterker. Consumentengedrag is lastig te beoordelen. Pas als je naar het volledige effect van het weglaten van de jack kijkt op de aanschaf van draadloze headsets kun je hier iets zinnigs over zeggen. Nu kunnen we dat geen van allen. Welles-nietes discussies hebben we niks aan en zonder data blijft de naald hangen en is geen enkel beleid zinnig.
Dat, en kabelbreuk is ook wel een risico, en niet alleen met die knoopvorming. Heb in het verleden wel vaker gehad dat een kabeltje gebroken is. Kan je je hele setje meteen weggooien.
Dan heb ik tegenwoordig toch liever een bluetooth setje. Voor normaal gebruik vind ik die kwalitatief prima goed genoeg, en je bent wat flexibeler met bewegen etc, als je geen rekening hoeft te houden met de kabeltjes en de beperkte lengte daarvan.
Ik heb KZ's van 26euro (bedraad dus) al drie jaar in gebruik, nul slijtage en problemen, worden 4dagen id week gebruikt.
N=1, maar het hele knoop-en kabelbreukverhaal is voor mij altijd al een non-argument geweest. Blueytoothdopjes kan je kwijtraken, dat bewijs ziet men op de straat liggen)
Het is vast voor mensen best handig(miss omdat ze zelf onhandig zijn?) Maar uiteindelijk is het imho gewoon een toevoeging op de markt, welke -oals opgemerkt in het artikel- door de strot geduwd wordt door fabrikanten.
[Reactie gewijzigd door Morress op 22 juli 2024 19:39]
Ik sluit me hierbij aan. Draadloos is de reden waarom ik geen mobiel koop zonder jack. Ik heb nog nooit een kabelbreuk gehad of vaak last van oortjes die in de knoop zitten. Oortjes met een fatsoenlijke kabel willen sws niet graag in de knoop.
De aller belangrijkste reden voor mij is dat het aanbod veel verder gaat in geluidskwaliteit. Maar dan moet de wel verder kijken dan het reguliere aanbod als MediaMarkt.
Ik heb een paar jaar geleden afscheid genomen van mijn oude sony (mdr-v100) koptelefoon. Ooit gekocht als kind voor op mijn MegaDrive, tijdens mijn studententijd gebruikt op mijn discman en tenslotte op mijn werk om ongestoord te kunnen coden.
Toen ik ze wegdeed waren de weekmakers uit het kunstof gekomen en alweer opgedroogd tot een soort harde harsachtige korst. Alle coating was van de pads af, en de speakers begonnen steeds vlakker te klinken, ik vermoed dat of de conussen stugger werden of dat de magneten hun magnetisme verloren.
Draadbreuk heeft dat ding tot op de laatste dag niet gehad.
Ik gebruik al jaren bluetooth oordopjes met draadjes, en die zitten nooit in de knoop. Dat komt doordat het korte draadjes zijn, en ook nog eens plat is.
Het fijne van oordopjes met draadjes is dat je ze makkelijk uit kan doen, en niet verliest, als je met iemand anders moet communiceren zodat je niet overkomt als een asociale klootzak.
hoe ik over kom kan me in veel gevallen echt geen zier schelen
dus als ik mijn inears op conversation mide zet om met je te praten verwacht ik gewoon een goed en zinvol gesprek of ze gaan weer op anc-mode
om verwarring te voorkomen geef ik het er overigens wel vaak aan dat ik even mijn oortjes uit ga zetten en dat ik ze daarna goed kan horen
het is zelf zo grappig dat ik van sommige mensen weet dat zij het gebruik van de omgevingsmodus vaak prefereren boven hun eigen oren met name omdat airpods maar ook bijvoorbeeld de dopjes van Sony met geluidsfilters werken en zodoende de stem van de ander zelfs beter verstaanbaar maken dat kan nog wel eens voordelen hebben in heel drukke ruimte of bijvoorbeeld in het OV
ik denk dat het afzetten van oordopjes en headset vooral nog een restant is werd de jaren '90 waarbij we gewend waren om harde muziek uit onze Walkman te laten blazen in een poging om stoer te zijn en snel doof te worden.
daarop kan ik alleen maar zeggen dat tijden ook gewoon veranderen
[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 19:39]
Ik verwacht dat bij een gesprek iemand zijn koptelefoon af doet (signaal dat je de tijd neemt voor het gesprek en niet het signaal geeft dat het een verstoring tussendoor is waarvoor je je leven moet pauzeren).
Dus dat wordt een stroef gesprek met botsende verwachtingen.
Helaas stammen de laatste goede oordoppen met anc van dat type uit 2017 (Sennheiser Momentum in-ear). Ik denk dat anc sindsdien wel veel beter is geworden. Of heb ik iets over het hoofd gezien?
Dit is een oprechte vraag, hoe werkt bluetooth oordopjes met draadjes precies? Gaan de audio nou via bluetooth en de draadjes is alleen voor de stroom?
De beide oortjes zijn met een draadje verbonden, en de accu zit dan ergens in het draadje.
Zoals bijvoorbeeld de Beats Flex, Sony WI-C100, of JBL Tune 125BT.
Same. Met hardlopen had ik altijd dat ze naar beneden werden getrokken. Bluetooth is daar echt een verademing. Ik gebruik overigens wel aftershokz nu, geen oortjes. Ik zou die direct kwijt raken. Dat is nog een reden voor fabrikanten om die uit te brengen. Die AirPods verliezen mensen overal.
Ik ben géén audiofiel en ik heb een bloedhekel aan die klote draadloze oordopjes. Wat een ramp is het. Net op het moment dat je ze nodig hebt zijn de accuutjes leeg. Je moet ze dus constant opladen. Weetje hoe vaak ik mijn oordopjes met een draadje oplaad? Nooit!
Het verschil tussen links en rechts is verschrikkelijk, dan valt links uit, dan weer rechts. Weet je hoe vaak ik dat heb met een draadje? Ik zal niet zeggen nooit, want soms, heel soms wil een draadje wel eens breken. Dat is wel minder dan één keer per jaar.
En dan de vertraging die erop zit. Zeker met video, zit er gewoon soms een seconde vertraging op. Weet je hoeveel vertraging ik heb met oordopjes met een draadje? Nul, helemaal niets!
Leuk dat ze bij Apple er daar per se met alle geweld vanaf moesten zodat ze weer extra geld kunnen verdienen door nog meer troep te verkopen. Alleen ik wil geen Apple producten (komt mijn huis niet in). Ik zit niet op die ongein te wachten, Ik wil gewoon een 3.5 MM jack in mijn telefoon!
Dit schreef ik vorige week, en daar bljf ik bij. Vervang audiofiel voor draadjes in de knoop en het verhaal is en blijft hetzelfde.
Same. Ik ben pas veel muziek gaan luisteren sinds bluetooth headsets/oordopjes bestaan. Niet alleen zitten die draadjes altijd in de knoop. Neem meer ruimte in, je blijft ergens achter hangen en je moet altijd je telefoon in de buurt/op een bereikbare plek hebben.
Wellicht heeft het weghalen van de 3.5mm jack geholpen in de acceptatie van draadloze oordopjes maar het is ook gewoon een veel "beter" product voor wanneer je flexibel muziek wilt luisteren.
Wel een paar nadelen:
- duurder dan bekabeld
- ben al eens een setje kwijtgeraakt, klein en best makkelijk te verliezen
- regelmatig opladen
- geluid zal bedraad vaak beter klinken (denk ik, mijn gehoor is niet goed genoeg om dat te merken)
Maar ook ik ga niet meer terug naar draadjes,
[Reactie gewijzigd door [Roland] op 22 juli 2024 19:39]
Nog een nadeel. Als ik afgelopen winter mijn handen in de zakken had viel met regelmaat de verbinding kortstondig weg wet best irritant is. De zend kracht is immers minimaal dus het minste kan al het signaal blocken.
Met mijn telefoons nooit last mee gehad (Samsung en Pixel).
Wel met mijn Garmin horloge, irritant.
Nog een nadeel trouwens, een hele irritante. Apparaten proberen de verbinding steeds te stelen. Moet bluetooth van laptop/horloge/telefoon altijd uit zetten. Muziek luisteren via mijn telefoon lukt niet wanneer mijn laptop aanstaat of andersom.
Inderdaad. Muziek luisteren op de autoradio, telefoon. Dopjes in, bellen, gesprek afgelopen, muziek op de dopjes. Nee! Dat moet weer terug op de autoradio! Dopjes terug in het doosje, muziek uit en eerst weer verbinden met de autoradio.
Hmm dat heb ik in 3 jaar nog nooit gehad met mijn AirPods en iPhone. Soms ligt telefoon beneden en loop ik naar zolder, dat is wel echt op t randje kwa bereik maar gaat vaak goed
Doppen met draad nemen natuurlijk niet meer ruimte in dan draadloze doppen in een laaddoosje. Het is eerder andersom. Ik heb nu een setje Pixel Buds maar tot een paar jaar geleden gebruikte ik trouw mijn niet al te dure Sony in ears. Ik heb die draad nooit als vervelend ervaren. Met een beetje goed oprollen kun je een knoop prima voorkomen. Het klopt wel dat die draad soms in de weg zat.
Trouwens, een zetje? Je komt zeker uit regio Amsterdam?
bij mij vallen ze altijd uit of zitten zo los dat er nauwelijks bas is. Ik moet minimaal van die vlugeltjes hebben,die hem in je oorschelp vast houden en dan nog. Dat maakt natuurlijk winig uit tussen bedraad en niet maar als ie dan uitvalt bungelt ie in ieder geval nog aan een draadje! Omdat ik een bril heb kan ik ook niet zo'n beugeltje hebben die over je oogaat, buitenlangs. Dus ik ben nog op zoek naar iets ideaals!
Misschien is iets zoals shokz openrun wel iets voor jou. Mijn vrouw gebruikt die om te lopen/wandelen, waar dat met oordoppen niet lukte omdat die inderdaad altijd uitvielen. Ze draagt ook een bril.
Moet wel bij vermeld worden dat geluidskwaliteit van shokz een stapje lager is, met wat rijwind op de fiets kan ik geen podcast meer luisteren. Maar voor muziek werkt het prima, met als bonus dat je de omgeving ook blijft horen. Ik draag de openrun eveneens met bril en dan ook nog tegelijkertijd een fietshelm op, past prima. Ik heb ze laatst bij de mediamarkt zien liggen al testmodel, daar kun je eventueel even passen dan.
Het lijkt of je ze om je nek kunt hangen. Waarom niet on/in-ear ?
Ik zou graag oordopjes hebben die met elkaar verbonden zijn met een nylon draadje
zodat ze om je nek kunnen blijven hangen zodat je het gefriemel met het doosje
wat minder hoeft te doen..
Bose had de SoundWear Companion die als een "rookworst" om je nek hing.
Maar het was geen succes.
[Reactie gewijzigd door Peter Triac op 22 juli 2024 19:39]
shokz gebruikt bone conducting, waardoor je nauwelijks last hebt van geluidsverlies.
Wel natuurlijk hoor de de wind in je oren zoals normaal, wat je met buds of over/on ears verminderd.
bot-overdracht verminderd wel het gehoor bereik en varieert sterk van persoon tot persoon.
Mijn zus hoort er heel slecht mee, waar bij mij bot geleiding bijna overheersend is.
Dat is voor mij de grootste reden, de bewegingsvrijheid.
Ik ben bezig met enkele kamers te renoveren. Bij het "stillere" werk speelt er gewoon een bluetooth speaker maar voor het "minder stille" werk gebruik ik mijn ANC koptelefoon. Wil er niet aan denken dat ik dan nog constant met die telefoon in mijn zakken zou moeten zitten.
Ook tijdens het thuiswerk gebruik ik een draadloze koptelefoon voor vergaderingen. Kan dan op mijn gemakje nog een koffie halen of op terras een sigaretje roken. Voor mij zeer gemakkelijk, voor andere personen in de vergadering soms verwarrend als ze opeens vogeltjes horen
Was vroeger altijd fan van bekabeld maar dat is de laatste jaren volledig omgeslagen. Enkel als ik mij eens in de zetel zet om muziek te beluisteren (en dan ook niets anders wil doen), gaat mijn bedrade koptelefoon aan de versterker
Dat knopen is natuurlijk net hoe je er mee omgaat of ze opbergt. Ik kan me voorstellen dat als je ze in je broekzak doet dat ze dan ongeveer in 1,5 seconden als kerstversiering in de knoop in raken
Ben je lekker aan het werk, blijft je kabeltje weer ergens achter hangen. Kabeltje stuk, telefoon stuk, oor stuk of geen van allen en dan gebeurt dat de keer erna wel
Ik heb ze ook gehad, inderdaad top. Maar nu heb ik Anker Soundcore doppen voor 1/5 van het geld. Ze klinken behoorlijk vergelijkbaar met de Pro en afgezien van de eerste keer verbinden ze vrijwel precies even makkelijk en snel… (en ze zijn bruikbaar in de wind t.o.v. AirPods Pro 2)
Eerst was ik ook helemaal van der AirPods maar het gras blijkt ook best groen aan de overkant, voor veel minder geld.
Helemaal mee eens. En officiële service om voor €59 (AirPods pro 2) per onderdeel (links, rechts, case). de accu te laten vervangen. Als je na een paar jaar intensief gebruik voor €119 de oortjes moet later “repareren” lijkt me dat geen slechte deal. Ook bij verlies van een onderdeel kun je voor €99 per stuk een vervanger krijgen.
Ik ben wel benieuwd of er mensen ervaring mee hebben. Ik kan me zo voorstellen dat het voor Apple lucratiever is om gewoon nieuw te sturen.
Overigens, een collega van mij heeft zijn gen 1 AirPods al enkele jaren en gebruikt ze dagelijks. Hij merkt nog geen nieuwswaardige achteruitgang in de accuduur. Dus ik vraag me af of ik de service ooit nodig ga hebben.
Sony's LDAC bluetooth codec zit op vrijwel alle Sony Bluetooth apparatuur en geeft betere audio kwaliteit dan de andere Codec's, dacht dat Samsung ook LDAC ondersteunde, maar weet dat niet zeker.
Snap ook niet dat Sony zo laag staat wat telefoon verkopen betreft, zijn toch echt goede telefoons.
Koptelefoons en Oordopjes zijn ook allemaal heel goed van Sony.
Als de ondersteuning van Sony mobieltjes naar 3 jaar of liefst meer gaat, dan koop ik weer Sony. Ik vind de stap van m'n V II naar Pixel 7A echt een stap achteruit. Maar ik vind de veiligheid van recente updates en lange ondersteuning belangrijker.
Ik vind de Sony telefoons ook mooie toestellen.
Wat ik mij er nog van kan herinneren is dat ze vol staan met bloat en de support vrij mager is.
Daarbij zijn het wel dure toestellen.
[Reactie gewijzigd door maxxie85 op 22 juli 2024 19:39]
Support is altijd wel korter ten opzichte van de concurrentie, maar ze zijn wel snel met updates uitbrengen.
Bloatware zit er vrijwel niet meer op gelukkig, maar kan ook zijn omdat ik al een aantal heb gehad en alles overzet dat het van het nieuwe toestel verwijderd word tijdens gegevens/instellingen overzetten.
Grappig genoeg had ik niet eens in m’n hoofd zitten dat Sony nog steeds telefoons maakt. Misschien zegt dat ook iets (uiteraard anekdotisch)
Maar waarin onderscheid Sony zich dan? Als ik vluchtig over de site blader van se Xperia telefoons is het toch meer van hetzelfde? Ik vind het een vrij conservatieve vormgeving hebben. Daar hou ik persoonlijk wel van, maar ik heb het idee dat het publiek toch wat moderner uiterlijk zoekt.
Ze focussen heel erg op beeld/geluid/camera op hun marketing, maar dat is ook weer typisch dat bij alle toestellen ‘goed genoeg’ is. Ze zullen vast technisch goed/beter zijn, maar het leeuwendeel van de telefoongebruikers lijkt foto’s te maken, om er of nooit meer naar te kijken of te delen via een vorm van Social Media. Niet om iets met hogere kwaliteit te doen.
Audio kwaliteit is een stuk beter zowel bedraad als draadloos.
Camera is ook goed maar de instelmogelijkheden als je hem op handmatig zet zijn wel erg uitgebreid waardoor je eigenlijk wel echt moet weten wat je doet.
Sony telefoons werken ook naadloos met hun Camera's, Home Cinema, TV's, Draadloze speakers, Headsets etc.
Dat vind ik wel erg fijn aangezien ik veel van die apparatuur heb.
Als dat de USPs zijn van Sony telefoons, snap ik dat ze weinig populair zijn.
Geluidskwaliteit lijkt veel mensen weinig uit te maken (zie de populariteit van soundbars, wat de prijs-kwaliteitverhouding van het geluid extreem scheef ligt. Dat is echt form over function. Mogelijk uitzondering daar gelaten.)
Camera’s had ik het net al over. Leuk voor de mensen die iets serieuzer foto’s willen maken met hun telefoon, maar de bulk gebruikt hun camera om spul te delen of uit verveling om ze nooit meer terug te kijken.
De naadloze integratie met ander Sony-zaken is natuurlijk echt heel fijn! Maar dan moet je wel al je spul van Sony hebben.
Dus net wat ik schreef. Dan snap ik dat de toestellen weinig populair zijn. Eigenlijk wel zonde, als ze blijkbaar toch wel een goed product hebben.
Ja, telefoon reageert heel snel over al op.
Zit geen bloatware op zo ver ik weet, maar zo als ik eerder al zij, ik zet steeds alle data en instellingen van mijn oude Sony naar de nieuwe Sony, en mogelijk gooit hij dan ook gelijk bloatware er af, maar dat lijkt me sterk.
Ik heb een paar dopjes van Sony, volgens mij de C500, en die zijn echt rukker dan ruk. Het is dat ze een cadeau waren, maar wat een shit. Dat hier überhaupt de naam Sony op mag staan.
Zodra je ze verbindt met een apparaat hoor je ruis, en dat verdwijnt nauwelijks als je daadwerkelijk iets gaat luisteren. Het is ook geen defect, maar gewoon een gedocumenteerd issue met deze dopjes.
Het gaat er meer om wat de advies prijs is van die dingen, en waar je ze dan tegen vergelijkt.
Maar het gekke is dat jij ze slecht vind, terwijl de reviews van de WF-C500 over het algemeen heel goed zijn, ook hier op Tweakers.
Het zou kunnen dat bij die goedkopere er relatief veel door de kwaliteits controle glippen en je dus gewoon pech hebt gehad, het kan ook zijn dat jou telefoon of het apperaat waar je mee koppelt niet de juiste BT audio codec ondersteunen, dat geeft dan vaak ook ruis en slachte audio.
Reviews (zelfs hier op Tweakers) neem ik altijd met een korreltje zout. Vaak toch een bias om een gekocht product goed te praten, of gewoon weinig kritisch. Zelfs bij reviews met 4 sterren lees ik soms minpunten waarvan ik denk "waarom geef je dan in godsnaam 4 sterren?".
Daar heb je wel gelijk in, maar als je dat min puntje niet zo zwaar weegt ik ken ze zelf niet, heb gewoon de WH-1000XM3 en 5, en een XB910, allemaal overear.
Heb hier 5V en Linkbuds S in combinatie. LDAC is best tof in dat er vrijwel geen vertraging meer is. Het feit dat LDAC op dit moment enkel "officieel" ondersteund word op de highend Sony telefoons heeft denk ik onder andere te maken met dat het nog enig buggy is en de Sony Headphones app ook nog niet alle features kan gebruiken als je LDAC aan zet. Er zijn mensen die LDAC werkend hebben gekregen op recente Samsung telefoons in combinatie met de Sony buds.
Nou ik ben met mijn airpods al toe aan mijn derde set.
Oke ik heb ze al een paar jaar en op de accu na werken ze nog perfect.
Je kunt één AirPod (linker- of rechter-AirPod) of een oplaadcase vervangen tegen een vergoeding. Gebruik onze tool 'Een schatting aanvragen' om de potentiële kosten te zien als je direct bij Apple service aanvraagt.
Uw geschatte kosten €59.-
We controleren uw servicedekking om de uiteindelijke servicekosten te bepalen.
€118.- voor 2 airpods zonder nieuwe oplaadcase (ook versleten accu…)
€129.- voor een nieuwe set inclusief nieuwe oplaadcase nou de beslissing is dan snel gemaakt
Valt me op dat niemand het over duurzaamheid heeft. Ik ben door twee BT gegaan, een B&O en een Apple en beiden is na verloop van tijd de batterij gewoon op. Niet alleen dat, ik wil soms in kantoor nog wel eens doorstampen en dan is een paar uur batterij onvoldoende. Inmiddels heb ik dus een kleine 400 euro aan e-waste terwijl mijn Sony headset van 25 jaar minus een kabeltje het nog steeds gewoon doet.
Niks tegen BT setjes maar de levensduur en het totaal gebrek aan repareer baarheid is voor mij reden te meer om ze niet meer te kopen. Sterker nog ik zou graag regelgeving zien die verplicht stelt dat deze setjes makkelijk zelf te repareren zijn. Waar een mobiel qua batterij 5-6 jaar meegaat leggen de meeste BT setjes het veel eerder af en verdwijnen ze dus in de prullenbak.