Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Windows en Android in één laptop-tablet

Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid Preview

17-01-2024 • 06:00

59

Preview

Als er één ding is waar je op de CES vanuit kunt gaan, is het dat een fabrikant een poging doet een nieuw soort laptop te bouwen. We hebben door de jaren heen de gekste varianten gezien en dit jaar doet Lenovo een gooi met de ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid, een combinatie van een Windows-tablet met afneembaar toetsenbord en een Android-tablet.

In feite gaat het om twee losse apparaten die als standalone kunnen werken, maar ook gekoppeld kunnen worden tot een enkele laptop. In het toetsenbord is alle hardware voor de Windows-laptop verwerkt: een Ultra 7-cpu van Intel, tot 32GB geheugen en tot 1TB ssd-opslag. Dat toetsenbord kun je eventueel ook aan een externe monitor koppelen. Wil je het geheel echter als laptop gebruiken, dan komt het scherm, of eerder de tablet, om de hoek kijken.

Dit is namelijk niet alleen een scherm dat je aan het toetsenbord vastklikt, maar een volwaardige Android-tablet met een 14”-oledpaneel, 12GB ram en een Snapdragon 8+ Gen 1. Onderaan de tablet zit een metalen rand waarin het koppelmechaniek is verwerkt. Dat werkt heel eenvoudig met magneten; duw de tablet in de daarvoor bestemde rand op het toetsenbord en hij trekt zichzelf vast. Op het scherm wordt vervolgens een kleine animatie gespeeld terwijl het apparaat wisselt van standalone-Android-tablet naar beeldscherm voor de Windows-laptop.

Lenovo ThinkBook Gen 5 Hybrid
Lenovo ThinkBook Gen 5 HybridLenovo ThinkBook Gen 5 HybridLenovo ThinkBook Gen 5 HybridLenovo ThinkBook Gen 5 Hybrid

Android blijft daarbij op de achtergrond nog kort actief voor het geval je de laptop met Android als OS wilt gebruiken, want dat is ook mogelijk. Via een knop op het toetsenbord wissel je eenvoudig tussen de twee besturingssystemen. Werk je langer in de Windows-modus, dan hibernate de tablethardware, zodat de accu niet te snel wordt leeggetrokken. Het geheel heeft twee losse accu’s: een 38Wh-exemplaar voor de tablet en een 75Wh-accu voor de laptop.

Lenovo heeft de software op beide apparaten zo aangepast dat ze beter met elkaar samen kunnen werken. Zo is er gedeelde opslag dat vanaf beide apparaten toegankelijk is en levert de fabrikant de Hybrid Stream-software mee. Hiermee is het mogelijk om Android-apps naar het Windows-systeem te streamen en deze in een klein venster te gebruiken.

Soms zijn dit soort gekke laptopvarianten nog duidelijk vroege prototypes, met bijbehorende bouwkwaliteit, maar de Gen 5 Hybrid voelt stevig aan en is prima afgewerkt. Het toetsenbord heeft de bekende ThinkBook-toetsen die weinig travel hebben, maar desondanks fijn aanvoelen. Ook de tablet voelt stevig aan. Met een dubbele dosis componenten is het geheel niet heel licht; het toetsenbord weegt 970g en de tablet 785g. Voor een 14”-tablet is dat op zich niet veel, maar een 14”-laptop van bijna 1,8kg is verre van licht. Ook is het geheel met 1,6cm nogal dik. Gezien de grote hoeveelheid componenten is dat allemaal goed verklaarbaar, maar dat maakt het niet comfortabeler in gebruik.

Lenovo ThinkBook Gen 5 HybridLenovo ThinkBook Gen 5 HybridLenovo ThinkBook Gen 5 HybridLenovo ThinkBook Gen 5 Hybrid

Je moet daarmee redelijk wat concessies doen als je met de Gen 5 Hybrid aan de slag gaat, dus voor wie is dat het waard? Er zijn immers tal van vergelijkbare apparaten te koop waarbij je het scherm los kunt halen van het toetsenbord. Die draaien echter Windows óf Android en niet allebei. Dus als je Android wel een fijn tablet-OS vindt en geen fijn laptop-OS, en vice versa voor Windows, zit je bij dit apparaat helemaal gebakken. Ik gok dat die markt niet enorm is en Lenovo zal zelf waarschijnljik ook geen recordverkoopaantallen verwachten.

Behoor je tot de niche voor wie dit product bedoeld is, dan kun je vanaf deze zomer aan de slag met de Gen 5 Hybrid. Definitieve prijzen zijn nog niet bekend, maar Lenovo mikt erop om het onder de 2000 dollar te houden.

Reacties (59)

59
59
31
0
0
14
Wijzig sortering
Anoniem: 1099225 17 januari 2024 07:20
Ik vind het een leuk concept en ik zou er zeker wat mee kunnen maar als deze hybride laptop inderdaad 2000 euro gaat kosten dan ontgaat mij in 1 klap de usecase. Voor dat bedrag heb je een deftige laptop + tablet en doordat alle media tegenwoordig word gestreamd en je data lokaal of in de cloud kunt synchroniseren heeft al je data en apps op 1 device ook weinig meerwaarde meer.

* Zakelijk zou nog wel een usecase kunnen zijn. Bijvoorbeeld in een winkel zodat je niet gebonden bent aan een balie wanneer je de klant te woord wilt staan maar uiteindelijk wel wat administratief werk wilt kunnen doen met een toetsenbord. Hier word nu vaak een microsoft surface voor gebruikt. Echter switch je dan niet tussen windows en android maar goed.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1099225 op 22 juli 2024 18:46]

Laptop + tablet zijn 2 devices En dat moet je dus over moeten meenemen.
Nee bluestack zou ik eerder een alternatief vinden of wat microsoft en Google tegenwoordig bieden.
Met bluestack krijg je een sterk verouderde android versie. Je levert aardig wat prestatie in en lang niet alles draait. Ik heb Bluestack daarom ook van de computer afgegooid. Ik gebruik mijn Fold wel voor Android toepassingen. Eventueel doe ik dat via de Windows koppeling.
Microsoft en Google hebben een alternatief maar weet niet of die verouderd of traag zijn.
Misschien is dat wel een optie?
https://play.google.com/googleplaygames

[Reactie gewijzigd door raro007 op 22 juli 2024 18:46]

Windows subsystem for android werkt alleen in combinatie met apps uit de Amazon appstore.
De oplossing van Google is nog in betafase en werkt alleen met een selectie van games.
Officieel, maar is een howto om de playstore te gebruiken ipv de amazon store
https://www.xda-developer...ws-subsystem-for-android/
Windows subsystem werkt met bijna alle APK's en je hebt Amazon store niet nodig je kan alles sideloaden. Daarom vind ik deze laptop al weer achterhaald en eigelijk onhandiger dan Windows met subsystem
WSA draait echt als een trein. Ik gebruik nu de apps van Google Keep, Castbox, en diversen VOD apps op Windows. Bluestack mis ik als kiespijn.
Precies wat ik dacht: de prijs maakt het een hard sell. Maar inderdaad, misschien dat het voor meer zakelijke/niche gebruiksscenario’s wel van pas komt.
IDD, Op alie heb je dit soort tablets voor 5X zo goedkoop. [JA je levert in op specs, maar als je een combo wilt zijn die beter als je op een budget bent]
Ken maar weinig balies waarbij niet bezuinigd is op hardware. Een intel ultra 7 processor klinkt niet als iets voor de doelgroep.
Kunnen ze dan niet beter doorpakken bij Windows om Android een schop onder hun reet te geven en Windows Arm op het tablet gedeelte plaatsen.

Nou zie ik in het toetsenbord 32GB Ram en 1TB opslag gedeelde opslag dus zit er dan 500GB in de laptop en 500 in de tablet?

Het lijkt mij vragen om problemen om 1 apparaat vol te duwen met 2 verschillende use cases.
Stel het display gaat defect kan je dan makkelijk het display vervangen of zit de componenten aan elkaar gelijmd?
En kan ik straks een virus krijgen op mijn tablet dat over springt naar windows door de gedeelde opslag :Y)

[Reactie gewijzigd door mrooie op 22 juli 2024 18:46]

Dan had men evengoed de Intel PC gewoon achter het scherm kunnen steken zoals Microsoft heel wat jaren terug al gedaan heeft met de Surface Book. Daar heb je zelfs geen ARM voor nodig.
Koeling is dan de beperkende factor. Die MS apparaten hadden een erg zuinige CPU met bijbehorende prestaties.
Anoniem: 710428 @curkey17 januari 2024 10:19
surface laptop is enige goede , de tablets en de book beide gaan schermen stuk door zwelling van de accu
Zolang deze apparaten niet gemeengoed zijn zullen ze hier geen specifieke virussen voor schrijven.

Daarbij zijn er voor Windows virussen en voor Android. Dus zie niet dat je dit apparaat meer risico zou lopen als dat je normaal gesproken doet met je laptop en telefoon.
Anoniem: 24916 17 januari 2024 09:08
Jaren terug had ik al zo'n laptop die ook kon opstarten op Android. Daar zat Windows en Android in het scherm en het toetsenbord was juist wel of niet te gebruiken en had ook alleen die taak + extra accu.
Dit is slechts een doorontwikkeling door Android in het scherm te plaatsen en Windows in het toetsenbord gedeelte.
Wat ik wel echt nieuw vind is dus de dubbele modus, Windows op het extra aangesloten scherm en Android op het scherm dat je er afpakt.
Nog beter zou zijn dat je het scherm er niet hoeft af te halen om te switchen, dan kan je het schermpje vast laten zitten EN Windows op het extra aangesloten scherm gebruiken, maar misschien kan dat ook al?
Als je dan typt, hoe weet het systeem of je het voor het losse scherm (Android) bedoelt of voor aangesloten scherm (Windows)?
Kan je switchen uiteraard. Scherm zal een soort KVM dock achtig iets ingebouwd hebben.

[Reactie gewijzigd door Tadango op 22 juli 2024 18:46]

Volgens de review van ShortCircuit zit er inderdaad een knopje voor op.
Als Android aanstaat is daar het touchscreen voor en als je wel toetsenbord wil gebruiken zal er vast en zeker een switch opzitten ALS deze mogelijkheid er is natuurlijk, dat is de vraag.
Denk dat battery lifee hier wel een groot plus punt is gezien het scherm zijn eigen accu heeft.

Dus de pc heeft de volle 75 wh.
Ik gok dat het scherm opgeladen wordt vanuit de "dock" dus dat is eerder een nadeel.
Heeft iemand dit ding al in het echt gebruikt? Wat als je Android accu leeg is, heeft Windows dan geen scherm meer?

Iemand heeft enorm zitten freaken om dit wanstaltige apparaat te ontwerpen, maar ik zie geen enkele reden waarom je dit nodig zou hebben.

Heb je een Windows laptop nodig, en is het handig om af en toe een tablet te hebben, en je wil niet een ultrabook en een iPad kopen, ga dan voor een MS Surface.

Heb je een tablet nodig, en is het handig om af en toe met een toetsenbord grotere stukken tekst in te tikken, en je wil niet een MacBook Air / ultrabook en een iPad kopen, ga dan voor een iPad Pro met (Logitech) combi keyboard.
Het is nog niet uit, dus nee..... en het scherm zal opladen uit de dock lijkt me.

Dit lijkt mij ideaal en ik zou hem zo kopen.
Mijn werk laptop is redelijk afgestemd op de eisen van mijn bedrijf. Een separaat Android apparaat zou best fijn zijn op reis. Nu nam ik vaak een extra tablet mee voor media consumptie. Nou is dat wat niche, maar er zullen heel wat bedrijven zijn waarbij bijvoorbeeld het downloaden of streamen van films en muziek niet meteen wordt gewaardeerd (etc.). En soms wil ik ook niet alles delen met de IT afdeling om eerlijk te zijn (en dan heb ik het nog niet eens over X-content, maar ook bankzaken etc.).
Ik zie dit vooral gebruikt worden als een combinatie van een zakelijk apparaat (het toetsenbord) waarmee je thuis en op je werk de boel aan een (usb-c) docking station hangt en een prive apparaat (het scherm) waarmee je in de trein o.i.d. een flimpje kijkt of lekker gaat internetten. Mocht je nog even iets werkachtigs moeten doen dan heb je ook nog een 'normale' laptop. De hardware lijkt wel lekker snel te zijn.

Maar als ik naar mezelf kijk dan zou ik een laptop van ongeveer 1500 euro aanschaffen en het internetten in de trein gewoon op mijn mobiel doen.

Ben heel benieuwd of dit product een bestaansrecht heeft maar dat hebben we natuurlijk van wel meer apparaten gedacht die nu helemaal in zijn.
Dit concept is natuurlijk niet nieuw, ik had jaren geleden al eens een Chuwi tablet met magnetisch afklikbaar toetsenbord, en zowel Android als Windows. Kostte ook maar minder dan 200 euro dus leek me wel een leuk gadget. Alleen was de Android al snel verouderd en de Windows niet vooruit te branden op de Atom processor.
Dat dit apparaat nu 2000 euro moet gaan kosten is wel over the top, waarom zou je dan niet een Surface nemen?
Lijkt mij een leuk apparaat om Linux op te zetten? Heb je dat al eens geprobeerd?
Zeker, werkt in de basis wel vlotter (behalve het opstarten om een of andere reden), maar je moet dan wel veel zelf nog doen om rotatie en aanraakscherm werkend te krijgen.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd welke distro je erop hebt gezet? Uit ervaring weet ik dat de Cinnamon desktop de boel kan laten roteren.
Ik weet niet welke specificaties dat apparaat heeft, maar als er 4 GB aan Ram aan boord is is ChromeOs Flex misschien het proberen waard? Zelf heb ik een paar afgeschreven chromebooks met ChromeOS Flex erop, dat werkt prima, alleen geluid via bluetooth maar dat is de enigste issue. Manjaro linux met XFCE minimaal gaat ook goed.
Ook touchscreen gaat prima met zowel ChromeOS Flex als met Manjaro.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 22 juli 2024 18:46]

Ik heb hem al een paar jaar niet meer, maar ik hield een logboek bij van al mijn probeersels. Linux Mint Cinnamon werkte het beste, maar zonder rotatie en touch. Elementary ondersteunde rotatie out of the box maar had weer problemen met de wifi-driver. Sommige distros waren ook te zwaar/traag, zoals Pop OS, MX, Ubuntu. Maar ja, dit ding had een Z8500 processor en 4GB RAM. Chrome OS via Brunch was ook heel traag, net als Cloudready.
Ik heb nog steeds zo'n chuwi liggen. Dank voor de tips. Zou leuk zijn om het weer in gebruik te kunnen nemen. Ga er weer eens een avond naar kijken. Eigenlijk was het een miskoop. Windows 10 was veel te traag en de android versie was al oud toen ik hem kocht. Wel een tijd als tablet gebruikt.

Was van plan om er linux op te zetten, maar als je op forums keek dan leek het er op dat het niet heel goed zou werken.
Misschien heel irrelevant, maar Shortcircuit heeft deze ook gereviewed op de CES, en ik denk dat de jongens van Tweakers eerst waren ;)

https://youtu.be/ZD-6lLuxuVU?si=-xKdY4ri3yaloWPm&t=401
Misschien wel, maar die review gaat wel een heel stuk dieper, dus +2 :)
ik kan me voorstellen dat je op het scherm aantekeningen maakt in android onenote en dan op je kantoor weer verder werkt. zou het graag uitproberen, ik heb al jaren surface in gebruik, maar dat is het ook niet
Anoniem: 454358 17 januari 2024 08:12
Ik zie nog direct een winning usercase.
Maar als ik enkel dat toetsenbord gedeelte zie met monitor, zou ik eigen wel een -goed,- toetsenbord met ingebouwde pc willen (ala c64 en rasp pi 400).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.