Het is fijn als de interface van je smarthome overzichtelijk is en je apparaten goed te vinden en te onderscheiden zijn. Een goed smarthomeplatform biedt daarom ruimte om je apparaten netjes in te delen en aan te passen aan je smaak.
Homey biedt de mogelijkheid om apparaten die je hebt toegevoegd, te hernoemen en een eigen icoon te geven, zodat de tegel die voor het apparaat wordt weergegeven in de applicatie de lading beter dekt. Daarbij kun je bijvoorbeeld voor een schakelbare doorprikstekker aangeven welk apparaattype er is aangesloten. Dit zorgt ervoor dat commando’s als ‘zet de koffiemachine uit’ bij de juiste schakelaar uitkomen, hoewel deze bijvoorbeeld ‘Jura Espressomachine’ genoemd is en niet ‘koffiemachine’. Bij een doorprikstekker of ander apparaat dat energie gebruikt, maar dat niet bijhoudt, kun je het gebruik handmatig aangeven. Hiermee kan Homey het apparaat meenemen in de energiegebruiksstatistieken.
De icoontjes die je kunt kiezen om een apparaat beter te duiden, zijn vlot vormgegeven, maar het is wel een beperkte set. Vaak vertegenwoordigt het plaatje op een tegel net niet lekker het apparaat waar het voor staat. Mijn plafondventilator is hierdoor in de app een staande ventilator geworden. Daar is wel mee te leven, maar een uitgebreidere keuze zou welkom zijn. Ook de naamgeving van een apparaat is soms lastig, omdat de tegels niet veel ruimte bieden voor lange woorden. Een extra handicap is daarbij dat de woordafbreking in het voorbeeldvenster anders uitpakt dan het uiteindelijke resultaat in het apparaatoverzicht.
Groepen
Om apparatuur te groeperen, gebruik je op het Homey-platform zones; dit kunnen ruimtes zijn zoals de woonkamer of hal, maar ook overkoepelende zones zoals de eerste verdieping of het huis. Waar je een apparaat indeelt, is van belang voor Flows (automatiseringen) en de gebruikersinterface waar je apparaten per zone worden gegroepeerd op de apparatenpagina.
Homey ondersteunt standaard niet het combineren van apparaten tot een groep. Een lamparmatuur die meerdere Zigbee-lampen bevat, is in de Homey-app niet te combineren tot een lamp met een globale helderheidsinstelling die toegepast wordt op alle losse onderdelen. Toch kun je uiteindelijk wel degelijk groepen maken, maar dan met een externe app, niet van Athom, met de naam ‘groep’. Hiermee kun je allerlei apparatuur, tot koffiezetapparaten aan toe, combineren tot een enkele entiteit waarvan de eigenschappen op alle leden van de groep worden toegepast. Deze groepapp is goed uitgewerkt, zeker als het gaat om het combineren van verschillende types apparaten. Je kunt bijvoorbeeld een slimme schakelaar en lamp combineren tot een apparaat waarbij het schakelen van de stroom door de schakelaar gebeurt, maar de helderheid- of kleurinstelling wordt toegepast op de lamp.
Verouderde apps
Na een dagdeel vol apparatuur koppelen, is duidelijk welke apparatuur wel en niet ondersteund wordt door Homey. Eervolle vermeldingen zijn er tot nu toe voor de ondersteuning van wled, ESPHome, OpenTherm Gateway en de MQTT-ondersteuning. Daardoor kon een groot deel van de zelfbouwapparatuur aangesloten worden.
Een misser voor mijn set-up is dat er geen ondersteuning is voor het MiLight-ecosysteem. Deze Chinese lampen, ook wel bekend onder de naam MiBoxer of LimitlessLED, worden wel ondersteund door de vorige Homey. De oorzaak dat deze app niet op de nieuwe Homey Pro geïnstalleerd kan worden, is een gebrek aan respons van de maker van de app. Dit is een nadeel van de afhankelijkheid van ondersteuning uit de community. De zone ‘overloop’ blijft voorlopig dus, op de bewegingssensor na, leeg in de app en donker in het echt, net als de verlichting boven mijn gasfornuis. Hetzelfde lot treft mijn zelfgebouwde ambilight-tv-verlichting: deze bedien ik met Hyperion, waarvan de ondersteunende app niet meer up-to-date is en daardoor niet meer werkt met de nieuwe Homey Pro.
Gelukkig is er ook nog de Homey Community Store, de onofficiële appstore voor Homey. Om gebruik te maken van de communitystore, moet je buiten de gebaande paden treden: Athom ondersteunt deze apps niet en je installeert het dan ook niet via de Homey App Store. Helaas is dit platform op het moment van schrijven offline door problemen met Athoms api, waar deze store gebruik van maakt. Daarbij heeft de ontwikkelaar besloten om het stokje over te dragen aan een andere ontwikkelaar. De nieuwe store is nog niet open, dus helaas kan ik op dit moment geen gebruik maken van communityapps.
Onoverzichtelijk
Nadat alles is aangesloten, is het rustige en kalme overzicht dat de app bood een beetje verdwenen. Alle apparatuur in het huis heeft een eigen tegel gekregen op de apparaatpagina, waar de apparaten gegroepeerd worden per ruimte. Deze pagina is op alfabet gesorteerd en gesplitst per verdieping. Hierdoor komt de woonkamer als belangrijkste ruimte ergens halverwege te staan. Het is niet mogelijk om apparaten te verbergen; de enige optie zou zijn om ze in een zone achteraan het alfabet te plaatsen, zodat ze helemaal onderaan de lijst eindigen, maar dat kan gevolgen hebben voor Flows.
Een oplossing kan zijn om je belangrijkste apparaten als favoriet toe te voegen, zodat je ze direct vanaf de landingspagina van de app kunt bedienen. Een nadeel is in dat geval dat dit lijstje drie apparaten weergeeft voordat je zijwaarts moet scrollen. Als je van plan bent om veel apparaten aan te sluiten in je smarthome, kan dit best een nadeel vormen in de praktijk, omdat je vaak zult moeten zoeken naar je apparaat. De matige verscheidenheid aan apparaaticonen zal daarbij niet altijd meehelpen om in een oogopslag de juiste lamp te herkennen.