Zo hebben we al een aantal technische en gameplayvernieuwingen genoemd en daar stiekem al wat kleine uitstapjes bij gemaakt naar meer grafische aspecten of wat informatie over spelmodi als Ultimate Team. Dan wordt het nu weleens tijd om te bespreken wat de al genoemde en andere features doen met de gameplay. Vooropgesteld, we speelden op het evenement een prebètaversie en konden slechts uit vier teams kiezen: Manchester City en PSG bij de mannen en Chelsea en Olympique Lyon bij de vrouwen. We konden een goed aantal potjes spelen, maar de game natuurlijk nooit zo diepgaand testen als we later dit jaar zullen doen voor de review. Dat we een vroege versie aan het spelen waren, was ook duidelijk; de game liep een paar keer vast en toonde aardig wat rariteiten, zoals journalisten en vierde officials die ineens binnen de lijnen verschenen.
Allemaal niet zo erg in dit stadium van de ontwikkeling, het was zeker stabiel genoeg om de game te proberen. Dat leidde tot een enigszins voorspelbare conclusie: FC24 oogt en speelt in grote lijnen niet heel anders dan de-voetbalgame-die-niet-genoemd-mag-worden-als-je-bij-EA-werkt. Dat is echter niet helemaal de schuld van de game. Wat elke FIFA-speler namelijk automatisch doet, is kijken of zijn manier van spelen nog werkt. Je hebt als gamer immers een speelstijl en die probeer je aanvankelijk gewoon uit te voeren. Natuurlijk merk je daarin dan al wat veranderingen, maar je gaat op zoek naar dezelfde steekpassjes, een-tweetjes en driehoekjes. Je stelt je controls en de assists daarvoor ook op dezelfde manier in enzovoort. Dat er dan in de uitvoering veel gelijkenissen ontstaan, is niet verwonderlijk.
Passen met precisie
De nieuwe elementen in de game springen er ook echt uit. We noemden al de icoontjes boven de hoofden van de spelers die beschikken over een PlayStyle. Als Neymar dribbelt, zie jij zijn icoontje als dribbelkoning en dus kan hij trucs die anderen niet kunnen. Mbappé heeft een raketje boven zijn hoofd, waarvan de betekenis zich wel laat raden. Daarnaast zul je al snel merken dat de ‘Driven through balls’ ontbreken. Hiervoor heeft EA een 'Precision passing'-systeem in de plaats gebracht. Een pijltje geeft precies aan waar je een bal naartoe kunt spelen. Het is best lastig, maar in theorie kun je hiermee balletjes precies wegleggen waar je ze wilt hebben. Je kunt die precision passes zelfs een curve meegeven of door de lucht geven. Ik vond de knoppencombinatie die daarvoor nodig is, vrij lastig dus mij lukte het nog niet heel goed, maar er zit zeker potentie in.
Dat geldt ook voor het nieuwe en misschien wel iets te effectieve ‘Controlled sprint dribble’. Dit is een tussenvariant die sneller is dan een normale dribbel, maar minder snel dan voluit sprinten met bal aan de voet. Het resultaat is een dribbel waarbij je dus nog wel snelheid maakt, maar tegelijk nog makkelijk van richting kunt veranderen en de bal niet te ver voor je uit speelt. Het voelde direct goed aan en bleek ook aardig effectief. In volle sprint is het een stuk makkelijker voor verdedigers om te schatten waar hun kans ligt voor een tackle. De gecontroleerdere manier van sprinten maakt dat een stuk lastiger. Hierbij helpt trouwens ook de ‘Effort dribble touch’. Dit staat voor het snel aanraken van de bal om te voorkomen dat een verdediger de bal weg kan tikken. Dit is iets wat de engine contextueel voor je doet, maar zeker in combinatie met Controlled sprint dribble lijkt dit vrij aardig te werken.
Iets anders wat in de gameplay moet opvallen, is dat schieten responsiever aanvoelt. In een rechtstreekse vergelijking liet EA zien hoe de gameplay in FC24 soms zelfs een vol frame sneller is als het gaat om de tijd die, of het aantal frames dat, verstrijkt tussen een druk op de knop en het daadwerkelijk schieten van de bal. Dat valt te prijzen, maar eerlijk gezegd heb ik dit verschil nog niet heel erg gemerkt tijdens het spelen.
Minder goals?
Wat ik wel heb gemerkt, of beter gezegd: meen te hebben gemerkt, is dat er minder goals vallen in FC24. Oké, in een zeker potje tegen een journalist van IGN vielen er best veel goals, in mijn goal welteverstaan. In potjes tussen spelers die aan elkaar gewaagd waren, zagen we echter niet de 3-4’s en 6-2’s die we maar al te vaak online tegenkomen in FIFA 23. Keepers maken een robuustere indruk en de defensieve positionering van je medespelers lijkt een stapje vooruit te hebben gezet. Ik schrijf bewust ‘lijkt’ want dit is een momentopname uit een vroege versie van de game. Als je nagaat dat patches de gameplay soms flink kunnen veranderen, begrijp je dat er aan de balans in FC24 nog veel kan veranderen, maar de voortekenen zijn positief.
Career, Clubs en Volta
Dat geldt trouwens ook tot op zekere hoogte voor de inhoud van de spelmodi. Op de vorige pagina hebben we de belangrijkste vernieuwingen in Ultimate Team al genoemd, maar ook in de Career Mode en Pro Clubs, dat in FC24 trouwens simpelweg ‘Clubs’ heet. Allereerst zijn de Player Career en Manager Career van elkaar losgetrokken. Elk is dus een eigen, losstaande spelmodus. In Manager Career ligt er veel focus op het kiezen van een tactische filosofie en het aannemen van coaches die passen bij die filosofie. Op die manier kun je spelers het best ontwikkelen en kunnen ze ook bonus-PlayStyles verdienen. Verder is er een nieuwe manier van Match Preparation, waarin je tegenstanders kunt analyseren en je team zelfs gericht kunt laten trainen om de zwakheden van je tegenstanders optimaal te benutten. Managers kunnen de game daarnaast bekijken vanuit twee nieuwe camerastandpunten: Touchline Cam en Tactical View.
In de Player Career is een grotere rol weggelegd voor Agents. Je zaakwaarnemer werkt als begeleider voor je hele carrière. Je kunt met hem bepaalde doelen stellen, zoals specifieke clubs waar je voor zou willen spelen. Je zaakwaarnemer stelt dan doelen op. Dat zijn doelstellingen die je in wedstrijden moet behalen. Presteer je goed en weet je de uitdagingen te volbrengen, dan kom je dichter bij je gedroomde transfer. In het ontwikkelen van je speler blijven de eerder geïntroduceerde archetypes Maverick, Heartbeat en Virtuoso bestaan, alleen nu worden ze ondersteund door PlayStyles, die je dus ook met jouw digitale prof kunt verdienen.
Net als vorig jaar zijn Clubs en Volta in FC24 nog steeds aan elkaar gekoppeld en dus delen ze enkele nieuwe features. Zo is er voor deze beide modi in FC24 ook ondersteuning voor crossplay. Daarnaast introduceert EA een nieuw competitiesysteem waarbij elke zes weken een nieuw seizoen begint. Clubs kunnen promoveren en zich opwerken naar de Elite Division, terwijl ze onderweg allerlei beloningen kunnen verdienen. Verder beloven Clubs en Volta te profiteren van allerlei nieuwe mogelijkheden op het gebied van customization van je eigen speler en het stadion van je club. De mogelijkheden op dat vlak nemen trouwens ook toe als je in hogere divisies komt te spelen. Je zult dan vanzelf in grotere stadions spelen en die ook kunnen uitdossen met meer kleurrijke cosmetische items.