Door Jurian Ubachs

Redacteur

Skate 2

23-01-2009 • 12:48

27

Multipage-opmaak

EA bouwt verder

Wie diep in zijn geheugen graaft, zal zich California Games wellicht herinneren, een spel dat was opgebouwd rond een aantal 'extreme sporten'. De uitwerking was, als gevolg van de middelen van destijds, beperkt maar het idee bracht genoeg succes om geadopteerd te worden door andere games, met als meest in het oog springend voorbeeld de Tony Hawk-spelserie. Tony kreeg een monopolie op skategames, tot eind 2007 Skate van Electronic Arts ten tonele verscheen.

Getest op: Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor: PlayStation 3

Skate 2

Skate introduceerde een nieuwe manier van spelen. Waar spelers er dankzij Tony Hawk al jaren aan gewend waren om trucjes uit te voeren door simpel op knopjes te drukken, wist Skate het gevoel van skateboarden op een veel natuurlijkere manier te vertalen naar een game. De controllers van de PS3 en de Xbox 360 werkten in Skate als een verlengstuk van het lichaam en het board van de skater. Met de linker-thumbstick werd het lichaam van de skater bestuurd, terwijl de rechter-thumbstick de bewegingen van het skateboard vertegenwoordigde. Daarbij kwamen nog de triggers, die de handen vertegenwoordigden en die konden worden gebruikt bij het maken van grabs.

*Sterke basis

Met deze besturing, ondersteund door een camerastandpunt en een carrieremodus die meer bij 'het echie' horen dan wat de Tony Hawk-spellen bieden, zorgde Skate voor een revolutie binnen het genre. Een revolutie die Activision tot op dit moment in verlegenheid heeft gebracht; het antwoord van de Tony Hawk-franchise laat nog tot dit najaar op zich wachten. Ondertussen is Skate 2 al gearriveerd, met als basis dezelfde sterke punten als die het eerste deel kende, aangevuld met de nodige verbeteringen en vernieuwingen.

Skate 2

Het eerste opvallende verschil vinden we echter niet in nieuwe content. Het is vooral het 'pick-up & play'-gehalte van het spel dat zal opvallen als je het originele Skate ooit hebt gespeeld. Was het destijds nog enorm wennen aan de, zo dacht je in het begin, 'onmogelijke' besturing, inmiddels voelt diezelfde besturing vertrouwd aan. Dat resulteert in controle. Hoe beter je de opbouw van de besturing gaat begrijpen, hoe meer controle je hebt over je skater en hoe vaker je precies de trucs kunt uitvoeren die je in je hoofd had, in plaats van lukraak wat knoppen in te drukken.

*De kenner

Door de toegenomen controle leer je ook wat skateboardregeltjes. Hoewel Skate 2 geen ultrarealisme predikt, blijft het spel dichter bij de realiteit dan de Tony Hawk-games. Zo leer je bijvoorbeeld vanzelf welke rails zich wel of niet lenen voor het uitvoeren van een noseslide. Om goed te kunnen beoordelen hoe realistisch Skate 2 is, kunnen we de input van iemand met skateboard-ervaring in het echte leven gebruiken. Daarom heeft de die-hard skateboarder en Pricewatch-medewerker Martijn Zijerveld de redactie geholpen bij het reviewen van Skate 2. Deze review is het resultaat van voortdurend overleg tussen de auteur en Martijn.

Vrijheid van een skater

Skate 2 schotelt de speler een nieuwe carrieremodus voor. Het spel begint als je uit de gevangenis komt en erachter komt dat je geliefde skatelocatie San Vanelona flink is veranderd. Het paradijsje voor skaters is door de Mongo Company en de gemeente verpest. Openbare gebouwen waar skaters niet mogen komen, worden bewaakt door beveiligers die niet bang zijn hun handen te gebruiken, en overal zijn bakjes, rails en ledges voorzien van anti-grindblokjes. Probeer overheen te grinden en je gaat gegarandeerd op je plaat. Welkom terug!

Skate 2

*San Vanelona bevrijden

Een beetje skater is natuurlijk niet voor één gat te vangen. Nadat je je personage hebt vormgegeven en aangekleed met wat hippe skatewear en de basistechnieken hebt doorgenomen, begint je missie om San Vanelona te 'bevrijden'. Je wapens? Een aantal handlangers met handige vaardigheden, zoals het leegzuigen van zwembaden - waarna je er in kunt skaten - of het verwijderen van de genoemde anti-grindblokjes. Je voornaamste wapens zijn echter je skateboard, je durf en vooral: een allesoverwinnende 'schijt aan autoriteit'-overtuiging.

Je kunt niet pretenderen een realistische skategame te maken zonder er een groot gevoel van vrijheid in te stoppen. Skaten is immers vooral het rijden op een bord, op zoek naar mooie plekken om te skaten, en veel minder het uithalen van haast onmogelijke toeren zoals we die in de Tony Hawk-games vaak hebben gezien. Het gevoel van vrijheid was er al in de eerste Skate en het is in Skate 2 niet anders. Het blijft heerlijk om, zonder ook maar aan het uitvoeren van opdrachten te denken, gewoon rond te rollen en je eigen spots te zoeken, om er allerlei tricks uit te voeren.

Skate 2

Toch zul je, om verder te komen in het spel en ook aparte stukjes van San Vanelona vrij te spelen, opdrachten moeten uitvoeren. Deze zijn, voor spelers die Skate hebben gespeeld, behoorlijk herkenbaar. Opnieuw moet je allerlei sessies voor Skateboard Magazine en Trasher uitvoeren om jezelf in de kijker te skaten, waarna uiteindelijk het profcircuit interesse zal tonen en je lid kunt worden van een team pro-skaters, met bijbehorende sponsoring. De opdrachten worden pittiger naarmate je verder komt, maar ze worden nooit onhaalbaar, of het nu om het hitten van een gap gaat, of het behalen van een bepaald aantal punten in een live-demo voor publiek.

*Teleporteren

In je Skate-carriere zul je heel wat van deze challenges tegenkomen. In Skate betekende dit dat je keer op keer van punt A naar punt B moest skaten, wat een tijdrovende bezigheid werd. Dat is nu verholpen. Skate 2 laat je via de Challenge Map direct naar een volgende uitdaging teleporteren, wat enig nutteloos geskate wegsnijdt. De vraag is wel of je dat als positief moet zien. De charme van Skate is juist dat je door een stad rolt en onderweg mooie lines en gaps meepakt, en zo de stad goed leert kennen. Dat effect valt nu deels weg; zeker spelers die niet die-hard zijn, zullen niet meer de moeite nemen San Vanelona te ontdekken. Skate 2 wordt hierdoor meer een spel dat je heel sec uit kunt spelen, door simpelweg van challenge naar challenge te hoppen. De mogelijkheid om van A naar B te skaten blijft uiteraard wel aanwezig, want San Vanelona blijft een grote, open wereld.

Vloeiender skaten

De echte Skate-cracks zal het waarschijnlijk een worst zijn of ze kunnen teleporten en of San Vanelona strenger wordt beveiligd, zij willen alleen meer en beter skaten. Ook deze groep kan zijn hart ophalen met Skate 2; EA heeft het spel van een aantal vernieuwingen in het skaten voorzien en ook daarvan geeft een aantal meerwaarde aan het spel. Tot de nieuwe moves behoren onder meer de handplants en variaties daarop, one-footed airs, Boneless en variaties daarop en de zogenaamde Hippy Jump, waarbij je recht omhoog springt zonder dat je board verder iets doet. Het zijn geen baanbrekende moves, maar het maakt Skate 2 een completer spel.

*Meer snelheid

Interessanter is de manier waarop je in Skate 2 gebruik kunt maken van de R2-trigger om snelheid te maken in half-pipes. In Skate kon je snelheid maken door met je skater naar voren te leunen en zo gebruik te maken van je gewicht. Dat kan in Skate 2 nog steeds, maar je kunt nu op een veel effectievere manier hetzelfde bereiken met R2. Het gebruik van de trigger levert je meer snelheid op dan je met de klassieke techniek kunt halen, waardoor je hogere airs kunt maken.

Skate 2 Dat niet alle vernieuwingen even geslaagd zijn, bewijst de toevoeging van de mogelijkheid om van je board af te stappen. Dit is onder meer nodig om via trappen hogere locaties te bereiken en om objecten in de wereld te kunnen verslepen, om zo je eigen lines te maken. Het verslepen van objecten gaat soepel en werkt prima, maar het lopen is erg slecht uitgewerkt. De skaters bewegen zich erg houterig en moeizaam. Het lopen heeft absoluut een functie, maar werkt zo slecht, dat het irritatie opwekt. Dit zorgt voor een schril contrast met het skaten, dat juist heel vloeiend verloopt.

*Vloeiender

Dat laatste komt vooral goed naar voren dankzij de licht verbeterde graphics. Met name de animaties van de skaters en de overgangen tussen tricks zijn soepeler geworden. Bovendien is er meer aandacht besteed aan de grafische uitwerking van grinds en slides. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld een beter gevoel bij het inzetten van een boardslide, omdat het er vloeiender en dus geloofwaardiger uit ziet. Dat grafische aspect werkt ook aardig mee als je op je plaat gaat. In Skate 2 heb je zelfs de 'Hall of Meat', waarin wordt bijgehouden wat voor botten je zoal breekt. Hierbij heb je zelfs een lijst met geestige challenges af te werken, zoals 'breek meer dan vijftien botten in één klap', 'breek beide handen' of 'hang bij een crash tenminste drie seconden in de lucht en leg vijftien meter af'.

Skate 2 Ook het geluid draagt bij aan realisme. Skate 2 beschikt over geloofwaardige skate-geluiden, of het nu gaat om het afzetten op een ramp of om het geluid dat onder je trucks vandaan komt tijdens een grind. De geluidseffecten worden uiteraard ondersteund door een uitgebreide soundtrack, die vooral opvalt door de grote variatie. Dat zorgt er voor dat vrijwel iedereen liedjes zal horen die hem of haar bevallen, maar ook dat er nummers tussen zitten die je misschien wat minder lekker vindt.

*Framerate drops

Helaas is Skate 2 technisch niet volmaakt. De kleine grafische verbeteringen gaan geregeld ten koste van de framerate, die zeker in de carrieremodus nogal eens wil inzakken. Dit leidt er toe dat je af en toe haast in slow-motion over een gap heen vliegt, en dat komt een game als Skate 2, die het moet hebben van vloeiende en soepele gameplay, niet ten goede. De framerate-drops komen niet vaak genoeg voor om echt een probleem te vormen, maar het is af en toe best irritant.

Samen rondjes rollen

Een onderdeel waarbij de framerate zeker geen probleem mag vormen, is de online modus. Het originele Skate dankte zijn populariteit aan de verfrissende werking en het gevoel van realisme, maar het stelde online teleur. De game ging gebukt onder lag-problemen, waardoor relaxed samen skaten meer uitzondering dan regel was. Dat probleem lijkt met Skate 2 definitief verholpen te zijn. Een sessie met vier mensen leverde ons in ieder geval nauwelijks tot geen lag op.

*Rondjes rollen

Skate 2 blijkt op die manier het best tot zijn recht te komen. Niets is leuker dan met een groep vrienden in een niet al te groot gebied, bij voorkeur een skatepark met wat funboxes, rails, ledges en ramps, wat rondjes te rollen. Dit is in Freeskate al leuk, omdat je daarin naar hartenlust je lines kunt zoeken zonder je druk te hoeven maken over punten, maar uiteraard zijn er ook allerlei wedstrijden die je kunt doen en van de Ranked Matches wordt een online ranglijst bijgehouden. Hierdoor zul je ook online de nodige uren zoet zijn met Skate 2.

Skate 2 De lol van het samen skaten haalden wij niet alleen uit het samen uitvoeren van trucjes, maar ook uit het registreren daarvan. Skate 2 biedt namelijk ook een vernieuwde Video Editor, met daarbij de keuze om de standaardcamera in te wisselen voor een tripod camera, die op een vaste plek blijft staan. Wat is er dan leuker om met zijn vieren achter elkaar van een vette rail af te komen glijden?

*Eigen design

Dit soort filmpjes kan naar de Skate-website worden geladen, en datzelfde geldt voor de creaties die je hebt gemaakt met 'Create-a-Spot', waarbij je een bepaalde line kunt opslaan en mensen online kunt uitdagen om jouw score op die plek te verbeteren. Zo legt EA de basis voor een nog sterkere community, dan die er al was na de eerste Skate. Een ander leuk onderdeel in dat kader is de mogelijkheid om online je grafische designs te maken, ze vervolgens in het spel te laden en ze op kleding en boards te gebruiken.

Conclusie

Electronic Arts heeft met Skate 2 het niveau van Skate wat verder omhoog getrokken. Het spel is completer, voelt vloeiender aan en beschikt over een zeer goed werkende online modus, wat veel skaters avonden aan Xbox Live of het PlayStation-netwerk gekluisterd zal houden. Het teleporteren zorgt ervoor dat je niet nutteloos stukken door San Vanelona hoeft te skaten als je dat niet wilt, al gaat dat wel ten koste van het 'ultieme vrijheid'-idee. Helaas kampt het spel met wat framerate-problemen en is het afstappen van je skateboard een flinke afrader, want lopen was zelden zo slecht uitgewerkt in een game. Verder rest alleen de vraag in hoeverre Skate 2 genoeg nieuws biedt ten opzichte van Skate, zeker omdat het zich in de dezelfde stad afspeelt - al heeft die stad een metamorfose ondergaan. Toch kan iedereen die skateboarden een warm hart toedraagt, het eigenlijk niet maken om deze game links te laten liggen.

Pluspunten

+ Skaten verbeterd
+ Teleporteren naar challenges
+ Online geweldig
+ Tricks ogen vloeiender

Minpunten

- Lopen heel slecht uitgewerkt
- Framerate-drops
- Vernieuwend genoeg?

Cijfer: 8,5

Titel Skate 2
Skate 2 packshot
Platform Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar EA Black Box
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum 22 januari 2009
skate 2 reviewskate 2 reviewskate 2 reviewskate 2 reviewskate 2 reviewskate 2 reviewskate 2 reviewskate 2 reviewskate 2 review

Reacties (27)

27
27
8
3
0
2
Wijzig sortering
Deze game heeft zeker veel meer te bieden dan Skate 1, alleen ik denk persoonlijk dat deze versie net als deel 1 te makkelijk is. Deel 1 had ik namelijk in 1 a 2 weken uitgespeeld en denk dat daarom 60 euro iets aan de dure kant is.

Naast het feit dat ik de demo gespeeld heb en daarover wel te spreken ben, wacht ik liever tot het spel goedkoper word of hij op marktplaats te koop is.

Het lopen is echt een min punt, langzaam en niet goed uitgebalanceerd is het zeker!! Daar kan ik niets meer over zeggen.

8.5 is naar mijn mening ook te hoog ik zou voor een 7.5 a 8 gaan. Denk dat dit spel dat zeker waard is.

Verder is dit een prima spel :).

[Reactie gewijzigd door Braaaii op 23 juli 2024 18:51]

Anoniem: 283314 24 januari 2009 15:10
Euhm, het is niet de singleplayer die de grootse waarde geeft aan het spel, wel de online mode en gwn wat skatten en leuek skateplekken vinden...
Het aantal uur voor het uitgespeeld is maakt hier echt geen belang...
Anoniem: 87832 26 januari 2009 08:07
Algemeen puntje; het nadeel van reviews van sequels is dat ze altijd worden benaderd alsof de lezer de 1e versie al heeft. Eigenlijk zouden er twee review scores moeten zijn; één voor mensen die deel 1 al hebben en één voor mensen voor wie dit nieuw is. Of liever gezegt; eentje die vergelijkt met deel 1 en een die het spel op zichzelf staand reviewt.
Probleem van veel reviewers is namelijk dat ze vrijwel alle spelletjes spelen en daardoor de realiteit uit het oog verliezen dat lezers dit financiëel vaak niet kunnen. Een spel van "13 in een dozijn" kan bijvoorbeeld geweldig zijn als je de andere 12 nog niet gespeeld hebt terwijl het voor een reviewer saai wordt. Een sequel dat slechts een "magere upgrade" is, is mogelijk nog steeds beter dan het spel van de concurent, als je deel 1 nog niet hebt.
Heb de demo gespeeld op de PS3, slecht principe voor het opzetten van een demo, dat ten eerste. Het gaat op tijd...na een goede 5 minuten in een funpark houd het op. Liever had ik gehad dat je gewoon onbeperkt kunt stuntelen in 1 level. Nu kun je eigenlijk niet echt lekker aankloten om te zien wat de game allemaal in zich heeft. Tegen de tijd dat je de basis een beetje onder de knie hebt en tricks kunt proberen loopt het af.

Ik vind het weinig vernieuwend, dan moet ik wel zeggen dat ik naast deze game alleen Tony hawk pro skater heb gedaan en die vond ik wat gameplay betreft nog beter dan deze game. Ik vind het ontoegankelijk, er wordt wel uitgelegd hoe je een ollie kunt maken, maar het uitvoeren van de challanges wordt aan jezelf over gelaten. Het combineren van bewegingen wil op een of andere manier niet lekker lopen, bij Tony hawk perste ik er de vetste tricks uit, hier wil het steeds net niet lukken, ook vaart maken vind ik lastig. Misschien ben ik gewoon slecht, maar die vette tricks daar doe je het toch voor. Misschien toch wat toegankelijker maken? Daarnaast wil ik niet teleporteren, dat kun je tijdens het skateboarden toch ook niet?

Ik vind de 8,5 wel aan de hoge kant maar misschien komt dat omdat ik de hele game niet heb gespeeld. Ach dan moeten ze maar een betere demo ter beschikking stellen ;-) Bij mij komt het spel iig op een mager 7'tje.

Ow ja en het lopen is inderdaad slecht.
Hmm, je hebt alleen ervaring met TH, waar je de vetste tricks eruit perst. Maar het teleporteren van Skate 2 is niet realistisch?
Volgens mij is dat een beetje een scheve beoordeling.. ;)

Ik heb skate 1 gespeeld; een verslaving!
ik was bang voor skate 2, omdat je daarin zou kunnen lopen en objecten verplaatsen. Dit ken ik al uit TH,(volgens mij underground), en daar werd ik niet echt vrolijk van..

Heb de demo van Skate 2 heel even gespeeld. Was toch wel weer lekker om het 'skate' gevoel te hebben, maar nadat de speeltijd van de demo afgelopen was, een andere game gedaan en niet (zoals bij Skate 1 wel gebeurde) de demo nog een keer opgestart..
Nog even afwachten of het iets voor mij is, eerst maar eens kijken of ik 'm ergens anders kan testen..
Het is idd wat minder toegangelijk dan THPS, maar persoonlijk geeft het mij daardoor wel een veel grotere voldoening wanneer ik een reeks vette tricks eruit pers dan bij tonyhawk. THPS is ook meer opgezet om een oneindig lange reeks aan tricks te kunnen doen en is minder bezig het skate gevoel over te brengen. Grinden is hiervan een goed voorbeeld. Waarbij je met THPS half op een rail land, op de grind knop drukt en je meteen op de rail geplakt zit, moet je bij skate je best doen goed op de rail te landen. Helemaal als je dingen wilt proberen zoals een tail slide. Alle tricks voelen gewoon natuurlijker aan en vloeien ook veel mooier in elkaar over.

Lopen voelt idd wat onnatuurlijk. Maar vind het wel een zeer welkome toevoeging. Heb me met Skate zo vaak geergerd aan situaties waar je per ongeluk een trappetje af reed en vervolgens weer helemaal om moest skaten om op de plek te komen waar je wou zijn. Is nu eindelijk verleden tijd.
Probeer de eerste Skate demo eens, die kan je langer dan 5min doen :p
Ik heb de demo gespeeld dit was mijn eerste keer dat ik in aanraking kwam met skate.

Ik moet zeggen dat de demo bijzonder goed bevalt

Skaten/springen werkt heel goed, het is bijzonder verslavend om steeds meer uit je 'poppetje' te halen. Steeds betere tricks.

Wat ik ook bijzonder goed vond was de botsingen met andere spelers/objecten.

Lopen is inderdaad wat minder, maar goed daarvoor alleen hoef je de game zeker niet te laten liggen.
mogelijk zegt het meer over de kunnen van mij en mijn vrienden; maar de besturing vond ik wel niet zo kloten om onder de knie te krijgen, dat ik de game dezelfde dag terug heb gebracht. Weet niet of dit verschild per platform; mijn ervaring beperkt zich tot de ps3
De learning curve om de trucs te leren is inderdaad wel wat hoog, maar zodra je het eenmaal doorhebt is het gewoon geniaal.

Ik heb er in eerste instantie een paar dagen over gedaan voordat ik eindelijk de timing doorhad om over dingen heen te springen en uiteindelijk nog een week of wat voor ik alle trucs een keer gedaan had.

Daarna werd het feest :D
Het zegt niet zoveel over jullie kunnen, maar ik denk meer aan jullie doorzettingsvermogen. Het is geniaal spelen als je het eenmaal doorhebt. Het is echt heel erg wennen, dat klopt, helemaal als je TH eerder hebt gespeeld. Maar de vrijheid die je door de besturing krijgt is heerlijk.
Fans van deel 1 zullen deel 2 wel waarderen (behalve het lopen, want dat is toch wel zo slecht:+). Trouwens, ik heb nooit lag gehad in Skate1 online, terwijl ik toch aardig wat potjes heb gereden.

De framerate problemen schijnen bij de PS3 versie wat erger te zijn dan de X360 versie. Dus als je een keus heb in platform....
De review is wel voor X360 gemaakt, dus zou het nog erger zijn op PS3? Of is de reviewer in kwestie gewoon een beetje verwend :p
ik vind het zo bizar dat er mensen zijn die tony hawk boven skate verkiezen.
tony hawk is zo onrealistisch... dat skate daar met kop en schouders boven uit steekt.
Tuurlijk het blijve nbeide games, maar het realisme niveau van skate ligt beduidend hoger dan die van TH.
om maar 1 voorbeeld te noemen.. het grinden in tony hawk gaat echt helemaal nergens over... kickflips op de rails en van rails naar rails springen door de hele start met een vaart van 50 km per uur.... hoe kan je daar van genieten als je een beetje door hebt hoe moeilijk skateboarden is ?
En dat je met TH de vetste tricks kan doen en daar je plezier uit haalt... het is in TH gewoon kinderlijk makkelijk om die tricks te doen... hoe kan je daar (lang) plezier aan beleven.
Als je met skate een vette trick doet heb je ook echt het gevoel dat je iets kan in het spel.. bij TH is dit hele gevoel nooit terug te vinden omdat het al zo makkelijk is...
of ben ik de enige die er zo over denkt ?

dikke props iig voor skate 2 wat mij betreft, en lopen gaat idd nergens over... maar het heet niet voor niets "skate" :)
realisme =/= plezier

'nuff said :)
Ik ben oook groot fan van de eerste Skate, in het begin ben je zeker wel een aantal uurtjes kwijt om de besturing goed te doorgronden en tricks (uit je hoofd) te leren, maar het is allemaal zo erg de moeite waard. Zoals al meer mensen hier al aangeven geeft het zeer veel voldoening als je bepaalde tricks weet te landen.

Verder is ook het one-on-one truukjes doen tegen elkaar ook ideaal met een potje bier op een avondje met vrienden. Net zoals in het echte leven kan zelfs de beste skater wel eens gruwelijk de mist ingaan met een simpele kickflip, dat is in de game net zo dus blijft het one-on-one ook voor de mindere goden leuk.

Verder wacht ik nog even met het aanschaffen van Skate 2 gezien er toch een vrij kleine fan-base is en het spel zich niet echt richt op een breed publiek zoals Tony Hawk. De kans is dus groot dat het na 3 maanden voor de helft van de prijs bij de FRS in de graaibakken ligt, zo ging het met Skate 1 ook. Daarbij Skate 1 speel ik nog vrij vaak en het blijft voor mij gewoon boeiend, ookal heb ik alles al gezien.

De soundtrack bij de game is ook weer geweldig las ik, heerlijke mix tussen, rock, punk, hip-hop en hier en daar wat metaal. Bij zo'n game is dat toch wel heel erg belangrijk dat daar ook voldoende aandacht aan besteed wordt, een goede soundtrack doet heel erg veel voor de sfeer en setting van de game.

Zal vandaag maar eens de demo neerhalen, spijtig dat je maar 5 minuten vrij kan skaten. Hoop ook dat de framerate-drops zich beperken tot de XBOX360.
de framedrops zijn er helaas ook op de ps3

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.