Uiteraard beschikken de Forerunner 265 en 965 weer over een aantal nieuwe functies. Zoals we inmiddels van Garmin gewend zijn, worden ook bestaande horloges voorzien van nieuwe features. Garmin heeft inmiddels bevestigd dat de nieuw features van de Forerunner 265 en 965 ook voor enkele andere modellen beschikbaar zullen komen via software-updates.
We kijken eerst welke bestaande functies beide nieuwe Forerunners aan boord hebben. Beide horloges maken gebruik van Garmins Connect-platform dat bestaat uit een webportal en smartphoneapp waar je een schat aan gezondheids- en sportgerelateerde gegevens kunt vinden. Data wordt hierbij standaard geüpload naar de cloud. Mocht je dat niet willen, dan zijn Garmin-horloges ook standalone te gebruiken, zonder dat het aanmaken van een account of het koppelen met een smartphone verplicht is. Het gros van alle data-analyse wordt op het horloge gedaan; je mist bij offlinegebruik vooral inzicht over een langere periode, want voor de meeste inzichten gaan de horloges niet verder dan zeven dagen terug.
De nieuwe Forerunners bieden alle basisfuncties die we van Garmin-horloges gewend zijn. Er is ondersteuning voor tientallen verschillenden sporten, waaronder hardlopen, fietsen en zwemmen, maar bijvoorbeeld ook een gecombineerd profiel voor triatlon, profielen voor krachttraining, HIIT, loopbandtraining, mountainbiken, hiken, golf, klimmen, skiën, snowboarden, roeien, suppen, tennis en padel. De horloges kunnen verbinding maken met externe ANT+-sensoren voor onder andere hartslag, runningdynamics, (fiets)cadans, snelheid, temperatuur en fietsvermogen.
Beide horloges laten je je trainingstatus en het aerobe en anaerobe effect van trainingen zien, berekenen je VO2max, lactaatdrempel, hersteltijd en de tijd waarbinnen je met jouw huidige trainingsniveau een 5k, 10k, halve of hele marathon kunt lopen. De horloges bieden ‘wrist-based runningpower’, waarbij zonder extra sensoren het vermogen wordt berekend tijdens hardloopactiviteiten.
Daarnaast loggen de klokjes 24/7 stappen, slaap, en bloedzuurstofverzadiging. De horloges berekenen op basis van slaap, hartslag en hartslagvariabiliteit jouw body battery, een getal dat globaal aangeeft hoeveel energie je hebt en hoe uitgerust je bent. Ook geven beide klokjes aan wat jouw HRV-status is, in hoeverre je last hebt van stress en wordt je ademhalding gemeten. Het morning report dat Garmin vorig jaar introduceerde en dat aan het begin van de dag een overzicht geeft van jouw trainings- en herstelstatus, is ook bij beide horloges aanwezig.
Als smartwatch is de functionaliteit van Garmin-horloges beperkt en daar veranderen de nieuwe Forerunners niets aan. De horloges kunnen uiteraard smartphonenotificaties weergeven en, bij apps die dat ondersteunen, kun je met een aantal vooraf ingestelde antwoorden reageren. Beide horloges bieden daarnaast ondersteuning voor offline muziek, waarbij het mogelijk is om playlists van Spotify naar het horloge te kopiëren en deze muziek via een bluetoothheadset af te spelen. Op die manier kun je tijdens het hardlopen naar muziek luisteren, zonder je telefoon mee te nemen. De Forerunner 265 en 965 bieden ook ondersteuning voor Garmin Pay, zodat je contactloos kunt betalen, met ABN AMRO- en Rabobank- Maestro-kaarten en meerdere Visa- en Mastercard-creditcards. Via Garmins Connect IQ-store kun je extra apps downloaden, maar deze zijn vooral op sport gericht.
Verwacht dus niet dat je met deze Garmin-horloges gemakkelijk je smarthome kunt bedienen, Google Maps-navigatie kunt gebruiken of handsfree kunt bellen of je agenda kunt inzien. Ook ondersteuning voor Google Assistant, Siri of Amazon Alexa ontbreekt. Op die punten doen de Forerunners dus onder voor meer allroundsmartwachtes, zoals de Samsung Galaxy Watch, Pixel Watch en Apple Watch. Zelfs Garmins Venu 2 Plus biedt met ondersteuning voor spraakassistenten meer algemene smartwatchfunctionaliteit dan de Forerunner 265 en 965. Maakt dat beide horloges tot slechte smartwatches? Dat hangt af van wat je van een smartwatch gebruikt. Voor mij zijn het lezen van notificaties, contactloos betalen en het afspelen van muziek, functies die ik onmisbaar vind, en die functionaliteit is goed op orde.
Nieuwe functies
Uiteraard introduceert Garmin met deze nieuwe horloges ook weer een aantal nieuwe functies, al is het lijstje ditmaal vrij kort. De Forerunner 265 en 965 zijn de eerste Garmin-horloges die wrist-based runningpower bieden. Dat vergt wat uitleg. Tot nu toe konden meerdere Garmin-horloges gedetailleerde informatie geven over hoe je precies hardloopt, op voorwaarde dat het horloge gekoppeld is aan een van de specifieke Garmin-borstbandhartslagmeters of Garmins Running Dynamics Pod die midden achterop aan de broekband gedragen wordt. Denk daarbij niet alleen aan standaardzaken als cadans en staplengte, maar ook aan verticale oscillatie (hoeveel je op en neer beweegt), verticale ratio (verhouding tussen horizontale en verticale beweging), grondcontacttijd en grondcontacttijdbalans tussen het linker- en rechterbeen. Door die data, al dan niet samen met een coach, te analyseren, kun je specifiek trainen op het verbeteren van jouw looptechniek. De Forerunner 265 en 965 bieden bijna al deze inzichten nu ook zonder dat je een speciale hartslagband of runningpod hoeft te koppelen. Alleen de specifieke informatie over links-rechtsbalans ontbreekt; deze kan niet vanaf één pols berekend worden.
:strip_exif()/i/2005659438.jpeg?f=imagearticlefull)
Ik heb de afgelopen weken meerdere runs gedaan met de Forerunner 965 zonder extra pod en de Forerunner 955 gekoppeld aan de Garmin Running Dynamics Pod. De data die beide horloges genereren, komt redelijk overeen, al schat de Forerunner 965 mijn verticale ratio vaak iets hoger in dan de runningpod dat doet. Is de data die Running Dynamics biedt van meerwaarde? Voor mij niet, maar als je jouw looptechniek wilt optimaliseren, kan het net dat kleine beetje extra bieden.
Workoutanalyse van de Forerunner 965 in de Connect App (links) en in het webportal (rechts). In beide gevallen zonder gebruik van externe sensoren.
Wrist-based runningpower is in eerste instantie alleen beschikbaar op de Forerunner 265 en 965, maar zal in het tweede kwartaal ook als een gratis update beschikbaar komen voor de Forerunner 255, 945LTE en 955, en voor de Fenix 7 (Pro), Epix (Pro), Enduro 2, Tactix 7 en Marq 2.
De Forerunner 965 biedt ook de functie acute-chronictrainingload. Dit geeft aan wat de naam doet vermoeden: de verhouding tussen jouw trainingsbelasting op dit moment en over de afgelopen periode. Om beter te worden moet jouw acute belasting idealiter iets boven het gemiddelde van de afgelopen periode liggen, maar om overtraining te voorkomen niet te ver erboven. Is het een grote toevoeging? Ik vind van niet, want je belasting was ook bij eerdere modellen al over een langere periode te bekijken, waarbij je zelf kunt zien wat de trend is. Een need-to-havefunctie is het dus zeker niet, maar het geeft wel in één oogopslag inzicht. Ook deze functie zal naar andere horloges komen. Niet naar oudere Forerunner-modellen, maar wel naar de Fenix 7 (Pro), Epix (Pro), Enduro 2, Tactix 7 en Marq 2.
Extra features Forerunner 965
De Forerunner 265 en 965 delen veel functionaliteit, maar uiteraard zijn er verschillen. Zo ook wat formaat betreft: de Forerunner 965 is in één maat beschikbaar, met een 1,4”-scherm. De 265 komt in twee varianten: de normale 265 en de kleinere 265S. Die eerste heeft een 1,3”-scherm; het kleinere model moet het met een 1,1”-scherm doen. De accu is in beide modellen wel identiek. In tegenstelling tot wat we gewend zijn, belooft de kleinere 265S daarom een betere accuduur dan zijn grotere broer, omdat het kleinere scherm minder energie gebruikt. De schermen van beide 265-modellen zijn niet alleen kleiner dan die van de Forerunner 965; ze hebben met respectievelijk 416x416 en 360x360 pixels ook een lagere resolutie dan de 454x545 pixels die de Forerunner 965 heeft. De Forerunner 265-modellen hebben een Gorilla Glass 3-afwerking in plaats van de betere DX-variant en missen ook de titanium bezel van de Forerunner 965.
Dat laatste horloge biedt ook wat functionaliteit betreft een aantal functies die de 265-modellen moeten missen. De hierboven besproken acute-chronictrainingload en de staminafunctie, die berekent hoe ver je op het huidige tempo nog kunt hardlopen of fietsen, zijn wel beschikbaar op de 965, maar niet op de 265.
Daarnaast beschikt de Forerunner 965 over gedetailleerde fullcolourkaarten. Standaard komt het horloge met één kaart voorgeladen, maar je kunt gratis kaarten van alle werelddelen downloaden. Hiermee is het mogelijk om tijdens activiteiten turn-by-turnnavigatie te gebruiken. Je moet hiervoor wel vooraf op je smartphone een route maken en die inladen bij een fiets-, wandel- of hardloopactiviteit.