Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Nieuwe software en meer helderheid

Dit zijn de nieuwe Philips TV’s van 2023

09-02-2023 • 16:00

107

Multipage-opmaak

TP Vision-line-up 2023

TP Vision, dat onder licentie televisies uitbrengt onder de Philips TV-merknaam, onthulde deze week zijn line-up voor 2023. Tweakers was er uiteraard bij en hoewel een aantal van de tv's pas in het derde kwartaal van dit jaar daadwerkelijk op de markt komt, konden we ze vrijwel allemaal alvast bekijken. Het belangrijkste nieuws voor liefhebbers van high-end televisies is dat Philips TV dit jaar gebruik zal maken van het nieuwe META-oledpaneel van LG Display in het 908 OLED+-topmodel. Deze panelen hebben door toepassing van micro lens array-technologie een veel hogere helderheid dan de helderste panelen van 2022.

2023 Philips TV line-up

Wat we ook weten, is dat een aantal modelseries voorzien zal zijn van de nieuwe MediaTek Pentonic 1000-soc. Dit geldt voor de nieuwe 708-, 808- en 908-oledtelevisies, en voor de 8508- en 8808 The One- lcd-televisies. Deze nieuwe chipset maakt het mogelijk om 120Hz- (vrr-) weergave te combineren met Dolby Vision-signaalindeling, wat met de vorige generatie chips niet mogelijk was.

Philips TV komt ook met nieuwe 'betaalbare' miniledtelevisies, die het tussen de mainstream-The One-modellen en de duurdere oleds in plaatst. Deze tv's krijgen als marketingnaam The Xtra en zullen verkrijgbaar zijn met en zonder ingebouwde soundbar met B&W-luidsprekers. De The One-serie krijgt ook een update, met onder andere 120Hz-weergave voor 60Hz-modellen, zij het met een klein addertje onder het gras.

Verder heeft TP Vision een opvallende strategie voor het gebruik van twee verschillende smart-tv-systemen en toonde het een nieuwe, kleinere afstandsbediening met onzichtbare numerieke toetsen.

MediaTek Pentonic 1000-soc

Op Samsung en LG na gebruiken (vrijwel) alle televisiefabrikanten socs van MediaTek. Daarop draait zowel het smart-tv-besturingssysteem als videodecodering en ze nemen (een groot deel van) de beeldverwerking voor hun rekening.

De nieuwe Pentonic 1000 is de opvolger van de inmiddels wat bedaagde MT5895-soc. Hoewel de nieuwe soc nog altijd over vier Arm Cortex A73-cpu-cores beschikt en wat cpu-kracht betreft niet veel vooruitgang lijkt te bieden, heeft de Pentonic-chip een snellere gpu en vooral een aantal specifieke verbeteringen voor de videopipeline. Daardoor is het nu mogelijk om tot acht videostreams te gelijk te decoderen, is diepere integratie met Calman-kalibratiesoftware mogelijk en ondersteunt de chip zonder omwegen 4k-vrr tot 120Hz én 120Hz-weergave in combinatie met Dolby Vision. Dat laatste was tot nu toe niet mogelijk bij televisies met een MediaTek-chipset.

De nieuwe Philips-televisies met de Pentonic 1000-chip krijgen allemaal verbeterde 'super resolution'-beeldverscherping en hebben als gemene deler dat ze Google TV als besturingssysteem gebruiken. Wie had gehoopt op vier fullspec-HDMI 2.1-poorten, komt echter bedrogen uit. Zoals de afgelopen weken al duidelijk was geworden, ondersteunt ook de Pentonic 1000 slechts twee HDMI-poorten met 48Gbit/s bandbreedte. Desgevraagd liet TP Vision weten dat er nooit sprake van is geweest dat de chipset over vier HDMI 2.1-full bandwidth-poorten zou beschikken, maar MediaTek suggereerde dat tot voor kort op de, inmiddels aangepaste, productpagina van de Pentonic 1000. Wil je per se meer dan twee HDMI-ingangen met ondersteuning voor 4k120, dan blijf je dus ook in 2023 aangewezen op de topmodellen van Samsung en LG.

Smart TV - Next Gen Saphi en Google TV door elkaar

TP Vision maakte de afgelopen jaren gebruik van Android TV voor zijn duurdere Philips TV-modellen en van het eigen Saphi voor de goedkopere modelseries. Dit jaar komt daar op twee manieren verandering in. Ten eerste stapt TP Vision over op Google TV. Dat borduurt voort op de Android TV, maar heeft een vernieuwde interface. Het biedt ondersteuning voor integratie van live-tv, maar (nog) niet in Nederland en België.

Met Google TV lijkt Google echter ook strengere eisen te stellen aan hoe de interface wordt opgebouwd. Waar je bij Android TV als gebruiker vaak de mogelijkheid had om het homescreen naar eigen wens in te delen, is die optie er bij Google TV niet meer. Wat ook opvalt, is dat de achterliggende tv-interface bij Google TV-modellen steeds vaker in de Material Design-stijl van Google is. Of dat een harde eis vanuit Google is, krijgen we niet bevestigd, maar feit is dat ook TP Vision voor zijn nieuwe tv's met Google TV afstapt van zijn eigen menustijl en Material Design omarmt. Dat is wat mij betreft niet per definitie een negatief punt. Sterker nog, de eerste demo's die ik heb gezien, lieten een interface zien die er eenvoudiger, duidelijker en vooral een stuk moderner uitziet.

De Material Design-interface van de Philips TV-modellen met Google TV van 2023

Feit lijkt wel dat Google tv-fabrikanten minder vrijheden biedt bij het gebruik van Google TV dan voorheen met Android TV. Wellicht is het ook daarom dat TP Vision de stap zet om Saphi dit jaar verder te ontwikkelen en daarbij te voorzien van een interface die in de basis erg lijkt op de laatste versie van Android TV en Google TV, maar dan met details zoals TP Vision die zelf wil. Het nieuwe besturingssysteem zal als 'Philips Smart TV' in de markt gezet worden.

Philips 2023 smart tv platform
TP Vision 'verbeterde en uitgebreide smart-tv-ervaring' voor 2023, gebaseerd op Saphi

Opvallend is dat deze opvolger van Saphi niet alleen in de lagere modellen uit de 2023 line-up zal worden toegepast, maar ook in de nieuwe Xtra-miniledserie wordt gebruikt. Het verwarrende daarbij is dat de lager gepositioneerde The One wél Google TV heeft, net als de oledtelevisies in het topsegment. Een ondubbelzinnig antwoord op de vraag waarom TP Vision zijn eigen smart-tv-systeem zo door de line-up heen weeft, werd niet gegeven.

Voorheen was Saphi duidelijk gepositioneerd als minder geavanceerd dan Android TV, maar van die boodschap wil TP Vision dit jaar duidelijk af. De boodschap lijkt juist te zijn dat het verder ontwikkelde Saphi als volwaardig alternatief náást Google TV komt te staan en dus niet eronder. TP Vision lijkt daarmee voor te sorteren op een toekomst waarin het niet te afhankelijk wil zijn van Google en diens strenge(re) eisen. Het is daarom interessant om te zien hoe het vernieuwde smart-tv-systeem dit jaar ontvangen wordt. Mocht het een succes blijken, dan ligt het voor de hand dat TP Vision het in de komende jaren bij meer modelseries gaat gebruiken.

De eerste indruk van het nieuwe OS - we kregen maar een beperkte demo - is wat mij betreft positief. De look-and-feel lijkt erg op die van Google TV en de interface leek prima te draaien op de instap-tv waarop wij het gedemonstreerd kregen. Grote vraag is natuurlijk hoe het met de app-ondersteuning zit. Onder de kap is het nieuwe platform op Saphi gebaseerd en TP Vision bevestigde dat bestaande Saphi-apps gewoon op het nieuwe platform werken. Bij introductie dit voorjaar moeten direct ook apps voor alle grote internationale streamingdiensten beschikbaar zijn en 'in de loop van het jaar' moeten ook (alle) lokale diensten toegevoegd worden. Bovendien, liet TP Vision weten, is het mogelijk om content naar de tv te casten voor diensten waarvoor dan wellicht nog geen native app beschikbaar is. Of de tv's volledige Chromecast-functionaliteit ingebouwd zullen hebben, kon echter niet bevestigd worden, dus de vraag is of dit écht vanuit elke app mogelijk zal zijn.

De 2023 Philips TV modellen

Modelseries

TP Vision kondigt zijn nieuwe televisies doorgaans eind januari of begin februari aan, maar dat betekent niet dat alle tv's ook al snel op de markt komen. Ook dit jaar geldt dat een deel van de aangekondigde modellen pas 'in het derde kwartaal' te koop zal zijn. Dat geldt in elk geval voor het nieuwe OLED+908-topmodel en de nieuwe The Xtra-miniledtelevisies. De OLED808-serie en de nieuwe The One-modellen zullen vanaf mei in de winkel liggen. Voor alle 2023-modellen geldt dat de typenummers eindigen op een 8, waar de modellen van vorig jaar op een 7 eindigden. Een andere gemene deler van alle nieuwe tv's die we bespreken: ze beschikken (uiteraard) allemaal over Ambilight. Over prijzen werd nog met geen woord gerept; die worden pas later bekendgemaakt.

OLED+908

Het nieuwe topmodel van Philips TV wordt de OLED+908, een televisie die uiterlijk sterk lijkt op de OLED+907, die afgelopen najaar op de markt is gekomen. De nieuwe tv is net als zijn voorganger voorzien van een door Bowers & Wilkins ontworpen luidsprekersysteem in de vorm van een luidsprekerbar onder het paneel en woofers aan de achterzijde. De 908 staat op een kleine, centrale voet, waarop het scherm naar links en rechts kan draaien.

De tv komt beschikbaar in 55", 65" en 77" en het belangrijkste nieuwe wapenfeit is het verbeterde META-oledpaneel van LG. Daarmee is Philips TV na LG Electronics en Panasonic de derde tv-fabrikant die deze panelen toepast. De keuze voor de nieuwe mla-panelen betekent meteen ook dat Philips TV dit jaar geen QD-oledtelevisies op de markt zal brengen, bevestigde het aan Tweakers. Vorig jaar liet TP Vision ons weten wel te onderzoeken of het (ook) televisies met QD-oledpanelen op de markt zou gaan brengen, maar die keuze is vooralsnog dus negatief uitgevallen.

Philips OLED+908
Philips OLED+908Philips OLED+908

De Philips OLED+908 met META-paneel

TP Vision zegt dat met het nieuwe paneel pieken tot 2100cd/m² mogelijk zijn en dat fullscreenwitweergave uitkomt op 250cd/m². Ook gaf het meer specifieke informatie over de kijkhoeken en het verbeterde antireflectiefilter van de nieuwe panelen. De half luminance-kijkhoek, het punt waarop de helderheid halveert ten opzichte van recht voor het scherm, zou met de nieuwe panelen toenemen van 100 naar 160 graden, terwijl reflecties van invallend licht over het geheel dertig procent lager moeten liggen. Deze voordelen zagen we eerder ook al bij demo's van LG's nieuwe G3 OLED begin dit jaar op de CES. Philips TV toonde deze week de OLED+907 met het OLED EX-paneel van vorig jaar en de nieuwe OLED+908 met het META-paneel direct naast elkaar. Daarbij was zowel de hogere helderheid als de betere reflectieonderdrukking van het nieuwe model duidelijk zichtbaar.

Philips META MLA versus OLED EX
Links: 2023 Philips OLED+908 met META-paneel, naast Philips 2022 OLED+907 met OLED EX-paneel

De OLED+908 zal geleverd worden met een nieuwe afstandsbediening, waarbij TP Vision voor een interessant concept heeft gekozen. De afgelopen jaren zien we een trend waarbij fabrikanten hun afstandsbedieningen steeds verder versimpelen, knoppen weghalen en functies samenvoegen. Samsung voert dit veld aan en heeft helemaal geen numerieke toetsen meer op de afstandsbediening van zijn televisies. Als je weinig lineaire tv kijkt of gebruikmaakt van een externe ontvanger, is dat niet zo'n probleem, maar als je de interne tuner wél gebruikt, is het knap onhandig. TP Vision wilde zijn nieuwe afstandsbediening wél overzichtelijker maken, maar de numerieke toetsen toch behouden. De oplossing die daarvoor gekozen is, lijkt best charmant. Standaard zijn er namelijk geen numerieke toetsen zichtbaar, maar na een druk op de 123-toets licht er een grid met cijfers op achter de grote cursortoets.

De nieuwe 2023 Philips TV afstandsbediening voor de OLED+908

Hoe dit in de praktijk bevalt, gaan we testen als de tv in het najaar daadwerkelijk op de markt komt. Waar we minder vrolijk van worden, zijn de zes reclameknoppen aan de onderkant van het conceptmodel dat wij in handen kregen. Bij de huidige modellen zijn dat er nog 'slechts' vier, maar ook TP Vision lijkt met de trend mee te gaan dat dit er steeds meer worden. Een laatste noot is dat TP Vision voor het eerst afstapt van normale batterijen; de nieuwe afstandsbediening krijgt een ingebouwde accu die via een standaard USB-C-poort opgeladen kan worden.

OLED 808 en 708

Onder de OLED+908 komt TP Vision ook met twee goedkopere modellen: de OLED 808 en 708. Over die laatste werd geen informatie vrijgegeven en naar wij begrijpen, zal dit model niet breed verkocht worden in Nederland.

Philips OLED808, hier in 42" formaat
Philips OLED808 met OLED EX-paneel, hier in 42"-formaat

De OLED 808 is de opvolger van de OLED 807. De vernieuwingen bij deze tv zitten hem vooral in het gebruik van de nieuwe MediaTek Pentonic 1000-chip, de implementatie van Google TV en het gebruik van (normale) OLED EX-panelen, waarmee de varianten van 55", 65" en 77" een geclaimde helderheid van 1000cd/m² krijgen. Voor de kleinere 42"- en 48"-varianten maakt TP Vision deze claim opzettelijk niet, want hoewel LG Display ook voor die kleinere beeldmaten overgestapt lijkt te zijn naar de nieuwe productielijn, halen deze kleinere panelen geen hogere helderheid dan hun niet-EX-voorgangers.

9008 en 9308 - The Xtra

Later dit jaar komt TP Vision ook met twee nieuwe miniledtelevisies onder de marketingnaam The Xtra. Dat 'extra' moet slaan op extra functionaliteit, beeldkwaliteit en/of geluidskwaliteit die deze modellen bieden boven The One, de mainstreamserie van Philips TV. Het belangrijkste verschil met The One zit hem in het feit dat The Xtra gebruikmaakt van miniledbacklights met local dimming en een helderheid van 1000cd/m². Over het aantal zones wilde TP Vision nog niets zeggen, maar het lijken er minder te worden dan bij de voorgaande miniledmodellen uit de 9506-serie. Het doel van deze tv's moet zijn om miniled naar een betaalbaar prijsniveau te brengen, al werd over prijzen nog niets bekendgemaakt.

Philips Xtra 9008 Miniled TV
Philips Xtra 9008-miniled-lcd-tv

The Xtra komt in twee varianten: de 9008 met normale down firing luidsprekers en de duurdere 9308 met een Bowers & Wilkins-soundbar onder het scherm. Uiterlijk lijkt die 9308 sterk op de OLED+908, met eenzelfde compacte voet midden onder het scherm. Naar wij begrijpen wordt de 9308 waarschijnlijk voorzien van een VA-paneel, terwijl de definitieve paneelkeuze voor de 9008 op dit moment nog niet gemaakt is. TP Vision heeft daar ook nog even de tijd voor; ook deze modellen komen pas in de herfst op de markt. The Xtra wordt voorzien van TP Visions eigen smart-tv-systeem en dus niet van Google TV.

Philips Xtra 9308 Miniled TV
Philips Xtra 9308-miniled-lcd-tv

8508 en 8808 - The One

De 8-serie, die TP Vision officieus aanprijst als The One, is al jaren de bestverkochte Philips TV-modelserie. Het motto is hier: 'een goede tv voor een goede prijs'. Dit jaar komen er twee nieuwe varianten op de markt: de 8508 en de 8808. Het voornaamste verschil tussen beide is dat de 8508 beschikt over een 60Hz-paneel, terwijl de 8808 een 100Hz-paneel heeft. Beide modellen maken gebruik van de MediaTek Pentonic 1000-chip en Google TV.

Philips The One 8505 led tv
Philips The One 8505-led-lcd-tv

Interessant is dat ook de 8508 met zijn 60Hz-paneel tóch 120Hz-content kan weergeven. Om dat mogelijk te maken, wordt de verticale resolutie gehalveerd en verdubbelt de paneeldriver de overgebleven beeldlijnen simpelweg, of er wordt een vorm van interpolatie toegepast. Welke technologie gebruikt wordt, lijkt af te hangen van de paneelleverancier, waarbij we hebben begrepen dat het 65"-model van interpolatie gebruikmaakt en de kleinere 43"-, 50"- en 55"-varianten lijnverdubbeling toepassen. Dit trucje maakt 120Hz-weergave mogelijk met panelen die een 60Hz-driver hebben, zij het met een lagere beeldscherpte.

Philips The One 8805 led tv
Philips The One 8805-led-lcd-tv

Een demo met de 65"-versie van de 8508 liet zien dat het beeld inderdaad duidelijk soepeler loopt dan op de direct daarnaast opgehangen tv in normale 60Hz-modus, maar dat de beeldscherpte wat minder is dan op een écht 120Hz-scherm. Ook leek er wat meer smearing te zijn dan op het 120Hz-paneel dat ernaast hing, mogelijk doordat de transitiesnelheden van het paneel zelf ook minder hoog zijn dan bij het échte 120Hz-paneel ernaast.

8108

De laatste tv die TP Vision toonde, is de nieuwe 8108. Dit mainstreammodel heeft een 60Hz-paneel zonder 120Hz-mogelijkheid, maakt gebruik van het eigen smart-tv-systeem en lijkt bedoeld te zijn om tegen een zo scherp mogelijke prijs toch veel features te leveren. De tv komt beschikbaar in 43", 50", 55", 65", 70" en 75". De tv's moeten rond mei op de markt komen, prijzen maakt TP Vision nog niet bekend. Onder de 8108 serie komt ook nog een 7698-modelserie, waarover geen informatie werd gegeven.

Phlips 8108 led-lcd tv
Phlips 8108-led-lcd-tv

Reacties (107)

107
100
31
1
0
50
Wijzig sortering
Ik heb zelf een OLED uit de 8 serie, ik snap niet helemaal waarom de helderheid steeds hoger moet.
In een donkere of zwak verlichte kamer zitten we soms met de ogen te knijpen bij heldere beelden. (n=1)
Omdat het niets te maken heeft met donkere of lichte ruimtes of met fel beeld of donker beeld maar omdat het helemaal draait om hdr die een range verwacht van 0 tot 2000nits in de meeste gevallen. Als je een tv hebt die niet verder komt dan 500 nits heeft alles daarboven dezelfde helderheid en is dat dus gewoon een wit vlak in plaats van allemaal details. Een felle lucht met wolken is zo'n voorbeeld. Dan is er tone mapping, maar dat haalt de helderheid erg naar beneden waardoor je contrast veel slechter is dan de intentie.

En dan probleem nummer 2, oled schermen kunnen soms wel tot 1000nits, maar dan alleen op 3% van het beeld. Op 30% komen sommige panelen nieteens boven de 250nits uit en dat is echt veel te laag.

Het helderheidsverhaal gaat dus helemaal niet over dat je hele scherm oogverblindend fel moet staan, maar helemaal over de correcte weergave van het beeld zoals de maker dat bedoeld heeft.
Ik snap het niet. Vroeger werden er grijsfilters gebruikt om bijvoorbeeld hele heldere luchten te dempen tijdens het filmen. Is dat niet meer goed genoeg, of wil men tegenwoordig dingen als een zwarte kat in een felle zon weergeven met een bereik van 2000 nits? Dat kijkt toch helemaal niet prettig, of ben ik nou gek? Ik vind het al niet prettig als in mijn, vornamelijk donkere GUI op de computer, (te) lichte elementen te vinden zijn.
Het gaat om natuurgetrouw beeld, niet om onnodig zinloos fel. Soms wil je nou eenmaal een feller lampje ergens zien of een heldere blauwe lucht met een zonnetje waarbij de boel daadwerkelijk detail heeft in helderheid. Soms wil je weleens een bliksemschicht laten zien.

Het gaat niet om fel, dat is het punt dat ik probeer te maken. Het gaat om contrast, verschil tussen licht en donker. Niet om je ogen eruit te branden zonder reden.

Maar wat veel oleds nu fout doen is dat ze juist al bij een paar honderd nits stoppen als het percentage van het beeld dat fel moet zijn te groot is. Als je naar een horizon kijkt met een felle lucht die zelfs maar 350 nits is, zijn er genoeg oled panelen die dat al niet trekken en zo wel, dan dimmen ze automatisch na een korte periode.
Maar als ik in een donkere kamer kijk en dus de helderheid wat naar beneden schroef dan is 0-500 nits toch in principe net zo goed in staat een "oneindig" contrast te leveren als een TV die wat helderder staat en 0-1000 nits levert?
Wat je zou willen is dat de werkelijkheid 0-10000 nits wordt weergegeven als 0-x nits maar met een lineair verband tussen echte lichtomstandigheden en wat de TV weergeeft. Als de TV niet goed is kan je effecten krijgen waarbij het stuk van 500-1000 nits gecompressed wordt naar 450-500 omdat de TV zijn limits nadert en dan krijg je het effect dat jij beschrijft.
Dat is toch best begrijpelijk? Zodat een OLED met b.v. veel licht inval in de ruimte ook tot zijn recht komt. Maar zoals @McOrmick zegt, een lichtsensor is dan wel makkelijk voor een automatische aanpassing.
Lichtsensor is juist het eerste wat ik uitzet op iedere tv. Irritant als het beeld dingen voor mij gaat bepalen. Net als AI instellingen mbt kleuren etc. Alles handig 1x goed instellen naar eigen wens.
Probleem is dat die wens soms varieert gedurende de dag...

Ik wacht nog altijd op een TV met night light. Fabrikanten lijken het heel eng te vinden om de kleurechtheid op te offeren. Maar als ik daarmee beter kan slapen na 90 minuten naar een felgroen grasveld gekeken te hebben lijkt me dat een prima afweging. Bij PC's en telefoons is het niet meer weg te denken, waarom de optie er bij TV's nog niet eens is vraag ik me af.
Mss omdat daar geen enkele wetenschappelijke onderbouwing Is. Is een gerucht en daarme je effect wat je voelt een placebo.
Geen enkel apparaat thuis zendt hetzelfde licht uit als de zon wat voor de aanmaak van bepaalde hormonen zorgt. Behalve de daglicht lampen die met name in erg zuidelijke en noordelijke plekken worden gebruikt in de wintermaanden om de kortere tot niet bestaande zonnenuren te compenseren.
Mss omdat daar geen enkele wetenschappelijke onderbouwing Is. Is een gerucht en daarme je effect wat je voelt een placebo.
Sorry voor mijn directheid, maar onder welke steen leef jij? :p

Behalve dat het patroon echt heel duidelijk te merken is - een avond naar een blauw scherm kijken staat bij mij duidelijk garant voor een uur wakker liggen, ergens tussen 12 en 2 uur 's nacht - hoef je maar te googelen om duizend referenties te vinden naar onderzoeken die het verband duidelijk aantonen tussen schermgebruik en slaapkwaliteit. En specifiek blauw licht. Ja, ook op Google scholar, en ook literatuurstudies voor een totaaloverzicht. Inclusief onderzoeken naar redshift-achtige oplossingen en die worden als effectief bestempeld.

Nu ik even de conclusies van de eerste pagina aan onderzoeken doorlees zijn die resultaten behoorlijk unaniem en duidelijk. Ik vind geen enkel resultaat dat jouw stelling onderbouwt.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 18:25]

Daarom is een lichtsensor in een TV een must en het eerste waarop ik check als ik een TV uitzoek.
Ik denk dat dit een culturele kwestie is. In bepaald landen heeft men een totaal andere opvatting over dit soort zaken. Daar ziet men graag schreeuwende kleuren en felle schermverlichting. Dat geldt ook voor interieurverlichting, in Aziatische landen vindt men het gezellig om onder felle tl-pijpen met een kleurtemperatuur van 5000 graden te dineren. TV schermen zijn wereldproducten, dus wordt de helderheid opgepept omdat daar vraag naar is.
Ik heb in mijn woonkamer vacuümglas wat meer licht door laat dan dubbelglas dus en zeker meer dan triple glas dus meer helderheid is welkom. Zeker voor in het voorjaar.
Wat ik me nu echt afvraag is of het niet mogelijk is om programmeerbare knoppen te maken ipv dat er al voor je gekozen is. Misschien heb ik geen Netflix en wil ik zo'n knop graag gebruiken om* meteen op een bepaalde zender te komen?

[Reactie gewijzigd door IIIIIIIIIIII op 22 juli 2024 18:25]

Afstandbediening word bij mij overgenomen door een reclame vrije Logitech Harmony.
Mijn Philips afstandbediening zit nog in de originele verpakking :+
Helaas worden die niet meer gemaakt. Ben ook niet bekend met goed alternatief.
Dat zou inderdaad veel beter zijn. Naar ik begrijp mag dat in het geval van Google TV niet van Google.
Precies en dan meteen ook die lelijke witte 'stickers' er af
Maar dan krijgt TP Vision minder geld van Netflix en wordt de TV 1 euro duurder. Dat moeten we toch zeker niet willen. /s
Bestond er nergens geen te sideloaden appje waarmee je die knoppen zelf kon programmeren?

De Netflix knop is blijkbaar een verplichting van dat bedrijf, om de app in zijn volle glorie te kunnen gebruiken.
Dat verhaal weet ik van het "oude" Loewe. Geen Netflix knop, dus ook geen app.

(Niet te begrijpen hoe Apple dat dan weer klaar krijgt met z'n Apple TV :? )
waar ik enorm benieuwd naar ben is of de ambilight+hue functionaliteit weer werkt op deze tv's, en of deze dan ook nog met een update komt naar de oude tv's. toch jammer dat het al zo'n 3 jaar stuk is...
Op welk model werkt het niet voor jou? Ambilight+hue werkt prima op mijn 806 uit 2021. Ik ga er vanuit dat het op deze nieuwe serie ook prima zal werken.
ik heb de 805, en hoewel Philips support op de hoogte is krijgen we het niet zo snel als op mijn vorige 803.
Er zitten echt 2 seconden tussen kleurverandering van de ambilight led's en dan de hue lampen, alles bedraad internet op dezelfde router.
Alles onder de xx5 serie heeft moeite om ambilight+hue in entertainment mode te krijgen. Soms lukt het wel, vaak ook niet. Dat lijken ze maar niet opgelost te krijgen. Soms werkt een reset van de tv wel, maar meestal niet. Heb ik ook lang last van gehad. Maarja uiteindelijk tv verkocht en voor een xx6 serie gegaan.

De xx6 en xx7 series doen het dan weer altijd perfect. Heel bijzonder.
Ik heb zelf de 804 en herken deze problemen ook niet, nou moet ik zeggen dat ambilight + hue hier 1x per 2 weken gemiddeld gebruikt wordt dus misschien elke keer geluk gehad.
Zo jammer dat er weer zo'n waardeloze SoC in zit, als je ook maar iets met de SmartTV wilt moet je eigenlijk al overstappen naar iets als een Nvidia Shield (met een soc uit 2015 die rondjes om iets als dit rent). M'n OLED803 heb ik ook ongeveer een maand of 3 kunnen tolereren voor ik toch maar weer een externe media box erop gezet heb.

Want qua beeld echt wel een geweldige TV en ambilight voegt ook wel wat toe vind ik. Geluid is ook best ok voor een TV.

Edit: Ik zie dat ik m'n mening een beetje moet bijschaven.. ;) De MediaTeks zijn niet zo dramatisch meer als de MT5891 in m'n OLED803. Ik deed een aanname dat MT5895 die er nu in zit niet meer was dan een kleine doorontwikkeling (want maar 4 hoger 8)7 )

[Reactie gewijzigd door MathijsR op 22 juli 2024 18:25]

Met de OLED807 is werkelijk alles instant wat ik doe, lijkt me dat die minder goed is dan wat ze in de OLED808 gaan gebruiken. Moet toegeven dat ik alleen Netflix en KPN iTV gebruik en bij hoge uitzondering/verveling start ik HBO max. Starten allemaal instant op en reageren allemaal zoals je mag verwachten!

Mijn slaapkamer TCL-TV is echt een draak en als je pauze drukt moet je 3 sec wachten voordat het gebeurd, wat vaak resulteert dat je nog een keer drukt en die daarna dus ook weer op play gaat :P
Heb zelf ook een Philips 707, ding vliegt overal doorheen zonder problemen.
Wij hebben nu ruim een jaar een 48oled935 en ik heb geen enkel moment het idee dat hij langzaam is. Alle apps lopen vloeiend en de bediening is soepel.

Het enige wat ineens langzaam is geworden is de draak van de ziggo app voor android tv. Die liep een paar maanden geleden net zo soepel als de andere apps, maar is nu al maanden traag in bediening en laden.
Wat mij vooral onhandig lijkt is die afstandsbediening zonder fatsoenlijk numerieke toetsen maar wel met een accu, dus dan moet je gaan opladen en als die accu stuk is moet je zefls een nieuwe afstandsbediening kopen. Je wil juist gewoon die batterijen toch kunnen vervangen, laat mensen zelf kiezen of ze oplaadbare batterijen daar in willen doen.

En had liever nummer toetsen geplaatst en minder reclame toetsen.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 18:25]

Mijn Apple TV afstandsbediening heeft ook een accu. Ik gebruik die van m'n tv niet meer. 1x in de zoveel maanden even aan de lader van de iPhone en je kunt weer maanden vooruit.

Veel fijner dan batterijen!
Hoezo fijner? Batterijen doe je gemiddeld anderhalf tot 2 jaar mee.
En daarna heb je afval. Even 10 minuten laden aan de lader en weer uren voort kunnen vind ik echt veel fijner.
Nee, over een paar jaar heb JIJ afval. Normale batterijen gaan in een afstandsbediening makkelijk 10 jaar mee. Jij kunt over een paar jaar je hele afstandsbediening weggooien omdat de accu niet meer oplaadt.
@Eric van Ballegoie Zijn de geïntegreerde accu’s te vervangen?
Tegen de tijd dat je dat wilt vervangen heb je al lang een nieuwe TV. Ik heb nog apparaten met accu's van 15 jaar geleden die nog prima werken.
Je kan ook oplaadbare AA(A) batterijen gebruiken die lang hun lading vasthouden. Eneloop bijvoorbeeld.
Wat mij vooral onhandig lijkt is die afstandsbediening zonder fatsoenlijk numerieke toetsen maar wel met een accu, dus dan moet je gaan opladen en als die accu stuk is moet je zefls een nieuwe afstandsbediening kopen.
Is de accu dan niet te vervangen? Dat zou een slechte keuze zijn (met duurzaamheid en geplande veroudering in het achterhoofd).

Ik heb verschillende Harmony-afstandsbedieningen. Sommigen gebruiken AA's, en sommigen hebben een accu die zonder gereedschap te vervangen is. Zo moeilijk is het niet om dat te ontwerpen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:25]

En waar haal jij een passende accu vandaan ? Die moet je dan zeker speciaal bij Philips bestellen? Een voordeel van batterijen is juist dat ze universeel en goedkoop zijn.

Ik vind dat dit soort praktijken eigenlijk verboden moeten gaan worden.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 18:25]

Grote kans dat het een gewone off-the-shelf accu is met een type nummer die je op allerlei plekken kan kopen. Zeker weten doe ik het niet maar het lijkt mij vreemd dat ze voor een Afstandbediening een custom accupakket gaan ontwikkelen.
Ik vind dat dit soort praktijken eigenlijk verboden moeten gaan worden.
Welke praktijken? We weten toch nog helemaal niet wat voor accupack er in dat ding gaat zitten en hoe die te vervangen is? Zou nog even wachten tot er meer duidelijk is voor je je gaat ergeren ;)

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 22 juli 2024 18:25]

Jongens denk na, waarom doen ze dit? Het is vergelijkbaar met bedrijven die bijvoorbeeld hun eigen proprietary pluggen en adapter gebruiken voor laptops, puur en alleen zodat je aan hun zooi vast zit. En uiteraard 1 of andere chinees komt altijd wel weer met een oplossing of clone, maar het is gewoon enorm irritant.
Nogmaals doen ze wat, je loopt hier jezelf op te winden en een bedrijf te beschulden van dingen die ze helemaal nog niet hebben uitgebracht en hlemaal nog geen informatie over is. Voor hetzelfde geld zit er een standaard off the shelf accutje in die op 20 plekken kan bestellen of/en bieden ze die dingen voor een normale prijs te koop aan op hun website.

Wacht eerst eens af voor je met ongefundeerde beschuldigingen gaat slingeren.
Nee je wil het niet begrijpen. accu's zijn niet off the shelf maar batterijen zijn dat wel.!

Ik heb al jaren van die Philips draadloze telefoons, ja ik weet het compleet ander bedrijf hoewel de naam iets anders suggereert. Maar die hadden vroeger ook gewoon oplaadbare batterijen in hun handsets zitten, dat was ideaal. Als die dingen verrot waren na x jaar deed er gewoon nieuwe in, ik heb dat setje gebruikt totdat het handset een keer kapot viel. De volgende aankoop was ook een philips, maar die had ineens een accu. Waarom ? Nu is die slecht aan het worden, nu moet ik dus opzoek naar iets wat past of een nieuwe telefoon kopen. Nou inmiddels zijn de philips draadloze telefoons zo slecht in kwaliteit geworden, dat weet ik omdat ik 2 jaar een setje gekocht hebt voor mijn ouders. grootste fout ooit maar goed. Punt is als ik al een vervangende accu gevonden krijg, dat is nog maar de vraag, dan moet je die online bestellen. Dan ben je waarschijnlijk tegen de 20-25 euro kwijt met verzendkosten, dikke kans dat het geen originele accu is, dat maakt op zich niet zoveel uit maar volgende keer hebben ze er een chip in gestopt ofzo en dan maakt het wel uit. En een setje batterijen zelfs oplaadbare liggen zowat in elke winkel voor tussen 5 en 10 euro.

Gaat nu eindelijk het lampje branden?
Beste,

Ik heb even gezocht op phillips draadloze telefoon, vond de meest courante met accu. Even gezocht op accu pakket type nummer dat is dit:BDR010014 vervolgens die even in google gegooid en eerste hit is informatique: https://www.informatique....adloze-telefoon-accu.html

11 euro voor een accupakket met driemaal zoveel capaciteit als die AA batterijen waar jij het over hebt dus qua prijs niet (Veel) duurder. Verder staat je bericht vol met onjuistheden, er zijn een hele zooi aan standaarden voor accupakketen, dit accupakketje word ook een veel draadloze telefoons gebruikt en is op 10tallen plekken gewoon te koop. Ik denk dat je zelfs bij je lokale expert winkel dit nog wel kan kopen.

Gaat er dan nu eindelijk een lampje branden?
1, die is niet geschikt voor mijn handset hoor. 2. de capaciteit is minder dan een setje oplaadbare AAA batterijen. 3. Nog steeds duurder, 4 ligt niet in een willekeurige winkel als je ze direct nodig hebt. (ook de lokale expert niet)

Je kunt blijven proberen maar je verdoet je tijd! Niks is zo handig als vrijheid hebben zelfs met zoiets simpels als batterijen. Bedrijven zijn er altijd op uit om je op 1 of andere manier te binden en bouwen daarom steeds meer beperkingen in. Dat kun je wel niet willen zien maar dat ligt aan jou generatie denk ik.

Het is zelfde als iemand die in een beperkende religie/cultuur opgroeit, die zijn tevreden met wat hun geleerd is totdat ze ervaren wat echt vrijheid is, dan beseffen ze wat ze te kort zijn gekomen. En dat is hier ook het geval, vroeger zat in letterlijk alles batterijen en was veel makkelijk. Nu pakken ze stiekum steeds meer van ons af, bedrijven willen je met alles binden aan hun eco syteem en accounts die je overal voor moet maken, ongevraagde spionage, telemetrie waar hun geld met jou gegevens verdienen, instemmen met steeds verdergaande voorwaardes, expres afwijken van oplossingen die jaren lang standaard waren bijv een afwijkende voeding (plug) of een cpu waar de vendor lock gezet is. Ik kan zo doorgaan... het heeft maar 1 doel. Jou meer laten betalen.!
Nee je wil het niet begrijpen. accu's zijn niet off the shelf maar batterijen zijn dat wel.!
Wut?

De accu's van mijn Harmony-afstanfsbedieningen hebben een standaardmaat die ook in oude camera's gebruikt worden. Die worden gewoon nog third-party gemaakt en zijn een één-op-één vervanging.
Punt is als ik al een vervangende accu gevonden krijg, dat is nog maar de vraag, dan moet je die online bestellen. Dan ben je waarschijnlijk tegen de 20-25 euro kwijt met verzendkosten, dikke kans dat het geen originele accu is, dat maakt op zich niet zoveel uit maar volgende keer hebben ze er een chip in gestopt ofzo en dan maakt het wel uit.
Dit en het vorige zijn best wel ongefundeerde beschuldigingen in je reacties. Zoals @!GN!T!ON noemt zijn third-party accu's gewoon te koop voor Philips telefoons.

Voor elk apparaat waarbij de accu vervangbaar is zonder gereedschap en velen waarbij het enkel met kan, heb ik vervangende third-party accu's kunnen krijgen. Je moet alleen weten waar je moet zoeken, en beseffen dat met hooguit een paar tientjes aan investering je apparaat weer vrolijk een paar jaar meegaat. Dat is altijd beter dan een geheel nieuw apparaat kopen.

Dat is ook nodig, want accu's slijten simpelweg. Het enige dat fabrikanten doen om accuvervanging tegen te werken is om het lastig of onmogelijk te maken om een accu uberhaupt te kunnen vervangen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:25]

Kunnen de nieuwste generatie tv's ook de H.265 filmpjes weergeven out of the box? Maw, heeft het ondersteuning in de hardware voor deze codec? In de specs kan ik het niet teruglezen.
Dat zet Philips altijd op hun site bij de specs. Maar uit ervaring weet ik dat tvs uit de xx4 series (dus oled804 of pus8804) dat al deden. Bij de 6 en 7 series staat het gewoon op de Philips website. Via Kodi op AndroidTV is verder alles af te spelen.

Wat ik niet weet is of refresh rate switching tegenwoordig werkt op GoogleTV.
Mooie tv's, vind vooral fijn dat ze een subtiele voet hebben zodat je een soundbar er makkelijk onder kan verwerken. Dat was voor ons ook een van de redenen dat we voor onze huidige tv Sony KD-55AG8 hebben gekozen, heb de laatste tijd al even rondgekeken voor als deze tv het plotseling begeeft maar bijna alle modellen die je tegenkomt hebben van die lelijke voeten..

Hopelijk word dit meer de toekomst :)
Waarom ga je niet opzoek naar een goede, mooie, muurbeugel?
Sinds ik m'n tv straks aan de muur heb hangen, met de soundbar aan dezelfde beugel, alle kanten op kan draaien etc, wil ik niet meer terug naar een voet in ieder geval!
Omdat we zelf de tv niet aan de muur willen maken, misschien denken we er over een paar jaar weer anders over.
Zie het meer als een persoonlijke voorkeur :)
TV aan de muur hangen wil zeggen dat de kabels zichtbaar zijn. Om mooi te zijn moet het TV 'zwevend' hangen. Kabels wegwerken op een mooie manier is niet makkelijk, eigenlijk in de muur leggen.

TV op een voet, daar kan je de kabels achteraan verbergen.
Hier is er een smalle diameter rioolbuis(PVC ) in de muur gezet en terug dichtgeplakt. (Een soort wachtbuis systeem) Geen kabels te zien.
Iedereen kan een buis met diameter 6 a 8 CM in een muur krijgen (liefst wel voor je verhuist wegens het stof)
Inderdaad, het kan natuurlijk, in de muur leggen zoals ik schreef. Is geen klein werk, de hele muur moet nadien terug 'herwerkt' worden, als je het echt mooi wil hebben, en daar doe je het voor. (pleisteren, behang, verf, of als het hout is nog moeilijker). Je moet eigenaar zijn, en zeker van de plaatsing van het TV toestel.

In de meeste woningen is dit een serieuze job. Als het toestel een mooie voet heeft, is de keuze vlug gemaakt.
Mijn ervaring met OLED TV's van Philips is dat de software traaaaag is. Het heeft simpelweg niet genoeg processorkracht om Android en alle overhead te draaien.
Dat was 5 jaar geleden zo ja, beetje met je tijd meegaan hè. Sinds 2018 gebruiken ze snelle hardware en staan ze juist bekend als een van de snelste interfaces tussen de smart tvs.

De wereld draait door hè, dingen veranderen nou eenmaal.
Grappig dat je dat zegt; Ik heb namelijk een 55OLED903 2018 model, en het is traag. Moederbord is zelfs al een keer vervangen omdat er niet mee te werken was. Je moet niet zo hard voor je beurt roepen op deze doordraaiende wereld ;)
Ja, de 803 qua beeld was goed, de hardware daaronder niet zo. De OLED803 is nog net van de oudere serie. Sinds de OLED804 serie zijn ze flink snellere hardware gaan gebruiken.
Ik mis wat info over de netwerk capaciteiten. Daar wordt doorgaans enorm op bespaard bij (smart) tv's. Wat leidt tot ofwel het missen van een ethernet poort ofwel met een max snelheid van 100mbps, wat niet meer voldoet voor 4k blueray streaming.
Ach, ze hebben allemaal 5ghz wifi, rap zat.
Mijn media stream ik toch nog altijd liever via fysieke kabel. Stabiliteit is toch key tijdens eens film.
Dan zou ik liever mijn wifi fixen, mijne is meer dan snel en stabiel genoeg voor dit soort dingen.
Al enkele maanden zeer tevreden van de 8507 - 58inch met VA paneel.
Dat vind ik een hatelijk gegeven, dat je moet onderzoeken of het model een VA of een IPS paneel heeft. Want de 55inch van de 8807 heeft een IPS paneel (volgens het internet).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.