Introductie
In november besprak Tweakers.net de hdMedia van Eminent, destijds de nieuwste mediaspeler volgens de snel populair wordende NMT-standaard, waarbij NMT staat voor Networked Media Tank. Gezien de belangstelling voor die review, én gezien de populariteit van de HDX-1000 in de Pricewatch van Tweakers.net, bespreken we nu ook de HDX-1000 van HD Digitech.
Voor hen die meer willen weten over de afspeelmogelijkheden, de interface en het gebruiksgemak van NMT-apparaten in het algemeen, raadt schrijver dezes aan om eerst het stuk over de hdMedia te lezen.
De HDX-1000 is gebouwd rond dezelfde Sigma Designs-chipset als de overige NMT-spelers. Ook de HDX-1000 heeft een eigen ontwerp moederbord en enkele extra features. De adviesprijs is met 299 euro iets hoger dan die van de besproken Eminent-speler.
Tweakers.net ontving het reviewexemplaar van de HDX-1000 in dezelfde strakke, matzwarte doos waarin hij ook in de winkel ligt. Alleen het HDX-logo staat erop. Geen specificaties, uitleg of andere toelichtende teksten; uit de doos blijkt al wat HD Digitech als de doelgroep voor deze mediaspeler ziet.
Behalve de speler zelf, die in dit geval zilverkleurig is, bevat de verpakking een klein wit doosje met de inmiddels welbekende afstandsbediening, een usb-A/B-kabel, een met wire mesh gedecoreerde hdmi-kabel en een 12V-voeding. Verder worden nog bijgeleverd: een zakje met een snelstarthandleiding, twee batterijen voor de afstandsbediening, vier siliconenrubber voetjes met kleeflaag en vier schroefjes voor het monteren van de harde schijf. Die harde schijf is overigens optioneel, want ook deze speler wordt standaard zonder opslagmedium geleverd en heeft deze ook niet per se nodig om te kunnen functioneren.

Specificaties en prijzen
Cpu | Sigma Designs SMP8635 Rev. C |
Geheugen | 64bit 512Mbit ddr |
Afmetingen, gewicht | 200x200x55mm; 1,5kg |
Aansluitingen | hdmi v1.3a (tot 1080p), component (tot 1080p), composiet-video, analoge stereo-audio, s/p-dif digitale audio, Toslink digitale audio, 10/100 ethernet, usb slaaf en host, sata (intern), sd-slot |
Mogelijkheden streaming media | Bonjour, upnp ssdp, dlna, Windows Media Connect, Windows Media Player NSS, smb, nfs, http-servers: myiHome, Wizd, Swisscenter, MSP Portal, Llink, GB-PVR, Bittorrent p2p, nas access: smb, nfs, ftp |
Webdiensten | Video: Youtube, Google Video, Metacafe, Videocast, DL.TV, Cranky Geeks. Audio: iPodcast, Radiobox, ABC News. Foto's: Flickr, Picasa. Rss-feed : Yahoo Weather, Yahoo Traffic Alerts, Yahoo Stock, Cinecast, Traffic Conditions. Internetradio: Shoutcast |
Videocontainers | mpeg 1/2/4 elementary (m1v, m2v, m4v), mpeg1/2 ps (m2p, mpg), mpg2 Transport Stream (ts, tp, trp, m2t, m2ts, mts), vob, avi, asf, wmv, Matroska (mkv), mov (h.264), mp4, rmp4 |
Videoformaten | Xvid sd/hd, mpeg-1, mpeg-2, mp@hl, mpeg-4.2, asp@l5, 720p, 1-point gmc, wmv9, mp@hl, h.264, bp@l3, mp@l4.0, hp@l4.0, hp@l4.1, vc-1, mp@hl, ap@l3 |
Audiocontainers | aac, m4a, mpeg-audio (mp11, mp2, mp3, mpa), wav, wma |
Audioformaten | wma, wma pro, aac, mp1, mp2, mp3, lpcm 5.1/7.1, flac, dts, ac3 (ondersteund via decoder) |
Fotoformaten | jpeg, bmp, png, gif |
Dvd-formaten | iso, ifo |
Ondertitelformaten | srt, smi, sub, ssa |
Ondertiteltalen | Engels, Duits, Grieks, Hebreeuws, Russisch, Nederlands, Frans, Italiaans, Tsjechisch, Zweeds, Spaans, Pools, Portugees, Bulgaars, Noors, Hongaars, Sloveens en Japans |
Uiterlijk en aansluitmogelijkheden
De HDX 1000 zelf ziet er goed uit. Het kastje is iets groter dan dat van de hdMedia. Het maakt een stevige indruk en is uitgevoerd in geborsteld aluminium met afgeronde hoeken; overigens is er ook een zwarte versie leverbaar. De voorkant is gereserveerd voor een tweekleurige status-led, die blauw is wanneer de speler in bedrijf is en rood als deze op de stand-by-stand staat, een ir-ontvanger en een sd-slot. De achterkant bevat aansluitingen voor hdmi versie 1.3, component, composiet, analoge en digitale audio-aansluitingen, usb-host en usb-guest, 100Mbit-lan en voeding. Helaas ontbreekt een uitgang voor s-video; wel is de speler voorzien van zowel optische als coaxiale digitale uitgangen.


De leverancier heeft de speler niet van een 'echte' handleiding voorzien. Wel wordt de eerdergenoemde snelstarthandleiding bijgeleverd, maar die biedt enkel een summiere beschrijving van het aansluiten, en wie geen Engels of Chinees kan lezen heeft er niets aan. Daar staat tegenover dat de ingebruikname van de speler zich bijna vanzelf wijst. Het enige dat de gebruiker moet doen om beeld uit het apparaat te krijgen, is hem aansluiten, een harde schijf of geheugenstick met mediabestanden inprikken en het apparaat opstarten. Het opstarten van het apparaat wanneer er geen harde schijf is ingebouwd, duurt ongeveer een minuut.

Bij het opstarten doorloopt de HDX eerst het instellingenscherm, zodat de gebruiker bijvoorbeeld de taal en het beeldformaat in kan stellen. Zodra dat achter de rug is, kan het filmkijken beginnen.
Ten behoeve van de review werd de speler van een lege 2,5"-notebookschijf voorzien. Dat ging niet probleemloos: nadat de bodemplaat was verwijderd, bleek dat er geen schroeven zijn bijgeleverd voor het monteren van 2,5"-schijven: alleen schroeven voor 3,5"-hdd's zijn aanwezig. Wel is de bodemplaat voorzien van schroefgaten voor beide typen schroeven. Overigens: wanneer de gebruiker een harde schijf aansluit waarop al een bestandssysteem staat, dan zal de speler bij de bronkeuze de mappenstructuur en eventuele partities van deze harde schijf weergeven.
Wie aan de snelstarthandleiding bij de HDX niet genoeg heeft, moet voor meer details het internet op. De forums die zich op mediaspelers volgens de NMT-standaard richten, ontpoppen zich daarbij als nuttige informatiebronnen. Pas na het raadplegen van een forumpost op het NMT-forum werd duidelijk hoe de harde schijf moet worden geformateerd en hoe de NMT-toepassingen kunnen worden geïnstalleerd. Belangrijk bij het installeren van applicaties is dat ze een versienummer hebben dat compatibel is met de firmwareversie van de speler. Om een applicatie te installeren, moet het installatiebestand hiervan naar syb8634.nmt worden hernoemd en in de root van een usb-stick worden geplaatst. Zodra de applicaties zijn geïnstalleerd, kan de gebruiker meteen beginnen met het aanpassen van de instellingen van het apparaat en het vullen van de harde schijf.
Het is noodzakelijk de usb-stick op de onderste usb-poort aan te sluiten; de bovenste usb-poort bleek hier niet te werken. Ook andere usb-apparatuur werkte niet op de bovenste usb-poort, maar wel op de onderste. Een post op het NMT-forum maakte duidelijk waarom: de bovenste usb-poort is op de kaartlezer aan de voorzijde van het apparaat aangesloten; deze kan daarom alleen worden gebruikt als de kaartlezer binnenin is losgekoppeld. Wie meer dan één usb-poort nodig heeft, kan overigens gewoon een usb-hub op de onderste usb-poort aansluiten: net als op de hdMedia worden alle aangesloten usb-apparaten dan moeiteloos herkend, inclusief een usb-toetsenbord. Door een hub met een kort aansluitsnoer te gebruiken blijft bovendien de kabelchaos binnen de perken. Desondanks vormt de constructie met de bovenste usb-poort in combinatie met de kaartlezer een serieuze beperking voor wie geen hub wil toepassen, maar wel een externe drive en een wlan-stick aan wil sluiten en zo nu en dan vanaf een sd-kaart foto's wil inlezen en afspelen.

Ook hinderlijk is de opstarttijd die het apparaat bij gebruik van een harde schijf nodig heeft. Het is niet geheel duidelijk of het aan de gebruikte schijf lag, maar wij klokten een opstarttijd vanuit 'koude' toestand van maar liefst 3 minuten en 13 seconden.
Constructie en gebruik
De firmware van de HDX-1000 is op een aantal punten verbeterd ten opzichte van die van de hdMedia. Zo is de opstarttijd vanuit koude toestand zonder hdd teruggebracht naar een minuut en wordt nu ook ogg-audio ondersteund. De film Indiana Jones 4, ingelezen via de usb-poort, laat zich nu afspelen zonder de problemen die Tweakers.net bij het reviewen van de hdMedia tegenkwam. Onveranderd is de hier en daar wat knullige vertaling van termen die door de interface worden getoond; zo kan de gebruiker ook bij de HDX bij de beeldverhouding kiezen voor '4:3 letterdoos'. De hardware van de HDX lijkt iets solider te zijn uitgevoerd dan die van de hdMedia. Bijvoorbeeld, door het gebruik van een ander type voeding is het verbruik van de voeding zelf lager, en het totale verbruik bij het afspelen van een blu-ray-rip ligt op nog geen 13W, wat erg netjes is. Een ventilator is nergens te bekennen en alle aansluitingen zijn aan de achterzijde gemonteerd, waardoor de voorkant vrij van kabeltjes blijft. Door de grotere behuizing van de HDX-1000 zit er rondom de connectors meer ruimte dan bij de erg compacte hdMedia. Dat geeft de gebruiker meer flexibiliteit bij het kiezen van de te gebruiken kabels; in de hdmi-aansluiting kan zelfs een hdmi-naar-dvi-adapter worden geprikt.
Bij het openen van het apparaat vielen twee punten op. Het eerste is dat de pcb tegen de bovenkant van het apparaat is gemonteerd. Hierdoor krijgt de chipset voldoende koeling, en zolang de bovenzijde vrij blijft van objecten die de luchtstroom belemmeren, zal het apparaat geen oververhittingsproblemen krijgen. De harde schijf wordt tegen de bodemplaat geschroefd en met een kort kabeltje aangesloten. Doordat harde schijf en chip elk hun eigen gedeelte van de behuizing krijgen, zullen ze elkaar niet snel opwarmen. Het tweede opvallende punt was de aanwezigheid van een rijtje soldeereilandjes op de pcb. Helaas leverde een Google-zoektocht geen nadere informatie daarover op, maar het biedt wel perspectieven.

Het afspelen van media doet het apparaat goed; net als de andere NMT-spelers ondersteunt de HDX-1000 een breed scala aan formaten en codecs. Het gedrag van ondertitels en geluidssporen is hetzelfde als dat van de hdMedia. De review van de hdMedia repte over het kennelijk ontbreken van een makkelijke manier om bij het navigeren door een mappenstructuur een niveau omhoog te gaan. Die manier is er toch, zo is nu gebleken, en zit verborgen in de skip-knoppen in het afspeelgedeelte van de afstandsbediening. Met deze knoppen is het mogelijk tussen de niveaus in de mappenboom te springen. Dit werkt met de afstandsbediening van zowel de HDX-1000 als die van de hdMedia. De oproep bij de review van de hdMedia om een broodkruimelfunctie toe te voegen vervalt dus hierbij, al zou het voor de gebruiker wat makkelijker moeten zijn om achter het bestaan van een dergelijke functie te komen.
:fill(white)/i/1229037602.jpg?f=thumb)
Degelijke NMT-speler
Ook bij deze mediaspeler is weer de vraag: kan het apparaat de htpc vervangen? Het antwoord: nee, zolang er geen tv mee kan worden ontvangen, is ook de HDX-1000 slechts een aanvulling op een reeds aanwezige hdd-recorder.
Toch vallen enkele verschillen tussen de HDX-1000 en de hdMedia op, en wel in het voordeel van de HDX. Met zijn solide, aluminium behuizing in zilver of zwart en het ventilatorloze ontwerp sluit de HDX wat betreft zijn uiterlijk beter op de rest van de apparatuur aan, ondanks de smalle form factor. Alle aansluitingen zijn uitgevoerd zoals het hoort, en de plaatsing aan de achterzijde van de behuizing zorgt ervoor dat de bekabeling netjes weggewerkt kan worden, al zou een usb-aansluiting op de voorkant vaak wel van pas komen. Ook over het binnenwerk is goed nagedacht: de harde schijf en de chipset hebben elk hun eigen gedeelte van de kast.
Een duidelijk minpunt van de HDX-1000 is de merkwaardig lange opstarttijd wanneer er een harde schijf is ingebouwd. Een ander minpunt is dat een van de twee usb-aansluitingen onbruikbaar is wanneer het sd-slot is aangesloten. Deze usb-aansluiting werkt wel wanneer het sd-slot intern wordt afgekoppeld, maar HDX had er beter aan gedaan de speler van een kleine usb-hub te voorzien, zeker in combinatie met een usb-aansluiting op de voorkant voor ad-hoc-gebruik. Net als bij de hdMedia is ook de HDX-1000 van een hinderlijk felbrandende blauwe led voorzien, maar bij de HDX is deze led makkelijker door een andere te vervangen. Voor het overige is de HDX een NMT-speler als alle andere, en derhalve uitstekend geschikt om mediabestanden in allerlei soorten en maten af te spelen. De samenwerking van de NMT-fabrikanten met de grote NMT-gemeenschap houdt de NMT-standaard actueel en bij de tijd, zo is tot nu toe gebleken.

Met een adviesprijs van 299 euro is de HDX-1000 40 euro duurder dan de hdMedia. Het is uiteraard aan de gebruiker om te bepalen of het wat degelijker ontwerp van de HDX-1000 die meerprijs waard is.