Door Kaj Schulten

HDX-1000 NMT-speler bekeken

Introductie

In november besprak Tweakers.net de hdMedia van Eminent, destijds de nieuwste mediaspeler volgens de snel populair wordende NMT-standaard, waarbij NMT staat voor Networked Media Tank. Gezien de belangstelling voor die review, én gezien de populariteit van de HDX-1000 in de Pricewatch van Tweakers.net, bespreken we nu ook de HDX-1000 van HD Digitech.
Voor hen die meer willen weten over de afspeelmogelijkheden, de interface en het gebruiksgemak van NMT-apparaten in het algemeen, raadt schrijver dezes aan om eerst het stuk over de hdMedia te lezen.

De HDX-1000 is gebouwd rond dezelfde Sigma Designs-chipset als de overige NMT-spelers. Ook de HDX-1000 heeft een eigen ontwerp moederbord en enkele extra features. De adviesprijs is met 299 euro iets hoger dan die van de besproken Eminent-speler.

Tweakers.net ontving het reviewexemplaar van de HDX-1000 in dezelfde strakke, matzwarte doos waarin hij ook in de winkel ligt. Alleen het HDX-logo staat erop. Geen specificaties, uitleg of andere toelichtende teksten; uit de doos blijkt al wat HD Digitech als de doelgroep voor deze mediaspeler ziet.

Behalve de speler zelf, die in dit geval zilverkleurig is, bevat de verpakking een klein wit doosje met de inmiddels welbekende afstandsbediening, een usb-A/B-kabel, een met wire mesh gedecoreerde hdmi-kabel en een 12V-voeding. Verder worden nog bijgeleverd: een zakje met een snelstarthandleiding, twee batterijen voor de afstandsbediening, vier siliconenrubber voetjes met kleeflaag en vier schroefjes voor het monteren van de harde schijf. Die harde schijf is overigens optioneel, want ook deze speler wordt standaard zonder opslagmedium geleverd en heeft deze ook niet per se nodig om te kunnen functioneren.

HDX 1000 - apparaat met doos

Specificaties en prijzen

CpuSigma Designs SMP8635 Rev. C
Geheugen64bit 512Mbit ddr
Afmetingen, gewicht200x200x55mm; 1,5kg
Aansluitingenhdmi v1.3a (tot 1080p), component (tot 1080p), composiet-video, analoge stereo-audio, s/p-dif digitale audio, Toslink digitale audio, 10/100 ethernet, usb slaaf en host, sata (intern), sd-slot
Mogelijkheden streaming mediaBonjour, upnp ssdp, dlna, Windows Media Connect, Windows Media Player NSS, smb, nfs, http-servers: myiHome, Wizd, Swisscenter, MSP Portal, Llink, GB-PVR, Bittorrent p2p, nas access: smb, nfs, ftp
WebdienstenVideo: Youtube, Google Video, Metacafe, Videocast, DL.TV, Cranky Geeks. Audio: iPodcast, Radiobox, ABC News. Foto's: Flickr, Picasa. Rss-feed : Yahoo Weather, Yahoo Traffic Alerts, Yahoo Stock, Cinecast, Traffic Conditions. Internetradio: Shoutcast
Videocontainersmpeg 1/2/4 elementary (m1v, m2v, m4v), mpeg1/2 ps (m2p, mpg), mpg2 Transport Stream (ts, tp, trp, m2t, m2ts, mts), vob, avi, asf, wmv, Matroska (mkv), mov (h.264), mp4, rmp4
VideoformatenXvid sd/hd, mpeg-1, mpeg-2, mp@hl, mpeg-4.2, asp@l5, 720p, 1-point gmc, wmv9, mp@hl, h.264, bp@l3, mp@l4.0, hp@l4.0, hp@l4.1, vc-1, mp@hl, ap@l3
Audiocontainersaac, m4a, mpeg-audio (mp11, mp2, mp3, mpa), wav, wma
Audioformatenwma, wma pro, aac, mp1, mp2, mp3, lpcm 5.1/7.1, flac, dts, ac3 (ondersteund via decoder)
Fotoformatenjpeg, bmp, png, gif
Dvd-formateniso, ifo
Ondertitelformatensrt, smi, sub, ssa
OndertiteltalenEngels, Duits, Grieks, Hebreeuws, Russisch, Nederlands, Frans, Italiaans, Tsjechisch, Zweeds, Spaans, Pools, Portugees, Bulgaars, Noors, Hongaars, Sloveens en Japans

Uiterlijk en aansluitmogelijkheden

De HDX 1000 zelf ziet er goed uit. Het kastje is iets groter dan dat van de hdMedia. Het maakt een stevige indruk en is uitgevoerd in geborsteld aluminium met afgeronde hoeken; overigens is er ook een zwarte versie leverbaar. De voorkant is gereserveerd voor een tweekleurige status-led, die blauw is wanneer de speler in bedrijf is en rood als deze op de stand-by-stand staat, een ir-ontvanger en een sd-slot. De achterkant bevat aansluitingen voor hdmi versie 1.3, component, composiet, analoge en digitale audio-aansluitingen, usb-host en usb-guest, 100Mbit-lan en voeding. Helaas ontbreekt een uitgang voor s-video; wel is de speler voorzien van zowel optische als coaxiale digitale uitgangen.

HDX 1000 - samen met hdMedia

HDX 1000 - aansluitingen

De leverancier heeft de speler niet van een 'echte' handleiding voorzien. Wel wordt de eerdergenoemde snelstarthandleiding bijgeleverd, maar die biedt enkel een summiere beschrijving van het aansluiten, en wie geen Engels of Chinees kan lezen heeft er niets aan. Daar staat tegenover dat de ingebruikname van de speler zich bijna vanzelf wijst. Het enige dat de gebruiker moet doen om beeld uit het apparaat te krijgen, is hem aansluiten, een harde schijf of geheugenstick met mediabestanden inprikken en het apparaat opstarten. Het opstarten van het apparaat wanneer er geen harde schijf is ingebouwd, duurt ongeveer een minuut.

HDX 1000 - gaten voor harddisk

Bij het opstarten doorloopt de HDX eerst het instellingenscherm, zodat de gebruiker bijvoorbeeld de taal en het beeldformaat in kan stellen. Zodra dat achter de rug is, kan het filmkijken beginnen.

Ten behoeve van de review werd de speler van een lege 2,5"-notebookschijf voorzien. Dat ging niet probleemloos: nadat de bodemplaat was verwijderd, bleek dat er geen schroeven zijn bijgeleverd voor het monteren van 2,5"-schijven: alleen schroeven voor 3,5"-hdd's zijn aanwezig. Wel is de bodemplaat voorzien van schroefgaten voor beide typen schroeven. Overigens: wanneer de gebruiker een harde schijf aansluit waarop al een bestandssysteem staat, dan zal de speler bij de bronkeuze de mappenstructuur en eventuele partities van deze harde schijf weergeven.

Wie aan de snelstarthandleiding bij de HDX niet genoeg heeft, moet voor meer details het internet op. De forums die zich op mediaspelers volgens de NMT-standaard richten, ontpoppen zich daarbij als nuttige informatiebronnen. Pas na het raadplegen van een forumpost op het NMT-forum werd duidelijk hoe de harde schijf moet worden geformateerd en hoe de NMT-toepassingen kunnen worden geïnstalleerd. Belangrijk bij het installeren van applicaties is dat ze een versienummer hebben dat compatibel is met de firmwareversie van de speler. Om een applicatie te installeren, moet het installatiebestand hiervan naar syb8634.nmt worden hernoemd en in de root van een usb-stick worden geplaatst. Zodra de applicaties zijn geïnstalleerd, kan de gebruiker meteen beginnen met het aanpassen van de instellingen van het apparaat en het vullen van de harde schijf.

Het is noodzakelijk de usb-stick op de onderste usb-poort aan te sluiten; de bovenste usb-poort bleek hier niet te werken. Ook andere usb-apparatuur werkte niet op de bovenste usb-poort, maar wel op de onderste. Een post op het NMT-forum maakte duidelijk waarom: de bovenste usb-poort is op de kaartlezer aan de voorzijde van het apparaat aangesloten; deze kan daarom alleen worden gebruikt als de kaartlezer binnenin is losgekoppeld. Wie meer dan één usb-poort nodig heeft, kan overigens gewoon een usb-hub op de onderste usb-poort aansluiten: net als op de hdMedia worden alle aangesloten usb-apparaten dan moeiteloos herkend, inclusief een usb-toetsenbord. Door een hub met een kort aansluitsnoer te gebruiken blijft bovendien de kabelchaos binnen de perken. Desondanks vormt de constructie met de bovenste usb-poort in combinatie met de kaartlezer een serieuze beperking voor wie geen hub wil toepassen, maar wel een externe drive en een wlan-stick aan wil sluiten en zo nu en dan vanaf een sd-kaart foto's wil inlezen en afspelen.

HDX 1000 - ruimte tussen de aansluitingen

Ook hinderlijk is de opstarttijd die het apparaat bij gebruik van een harde schijf nodig heeft. Het is niet geheel duidelijk of het aan de gebruikte schijf lag, maar wij klokten een opstarttijd vanuit 'koude' toestand van maar liefst 3 minuten en 13 seconden.

Constructie en gebruik

De firmware van de HDX-1000 is op een aantal punten verbeterd ten opzichte van die van de hdMedia. Zo is de opstarttijd vanuit koude toestand zonder hdd teruggebracht naar een minuut en wordt nu ook ogg-audio ondersteund. De film Indiana Jones 4, ingelezen via de usb-poort, laat zich nu afspelen zonder de problemen die Tweakers.net bij het reviewen van de hdMedia tegenkwam. Onveranderd is de hier en daar wat knullige vertaling van termen die door de interface worden getoond; zo kan de gebruiker ook bij de HDX bij de beeldverhouding kiezen voor '4:3 letterdoos'. De hardware van de HDX lijkt iets solider te zijn uitgevoerd dan die van de hdMedia. Bijvoorbeeld, door het gebruik van een ander type voeding is het verbruik van de voeding zelf lager, en het totale verbruik bij het afspelen van een blu-ray-rip ligt op nog geen 13W, wat erg netjes is. Een ventilator is nergens te bekennen en alle aansluitingen zijn aan de achterzijde gemonteerd, waardoor de voorkant vrij van kabeltjes blijft. Door de grotere behuizing van de HDX-1000 zit er rondom de connectors meer ruimte dan bij de erg compacte hdMedia. Dat geeft de gebruiker meer flexibiliteit bij het kiezen van de te gebruiken kabels; in de hdmi-aansluiting kan zelfs een hdmi-naar-dvi-adapter worden geprikt.

Bij het openen van het apparaat vielen twee punten op. Het eerste is dat de pcb tegen de bovenkant van het apparaat is gemonteerd. Hierdoor krijgt de chipset voldoende koeling, en zolang de bovenzijde vrij blijft van objecten die de luchtstroom belemmeren, zal het apparaat geen oververhittingsproblemen krijgen. De harde schijf wordt tegen de bodemplaat geschroefd en met een kort kabeltje aangesloten. Doordat harde schijf en chip elk hun eigen gedeelte van de behuizing krijgen, zullen ze elkaar niet snel opwarmen. Het tweede opvallende punt was de aanwezigheid van een rijtje soldeereilandjes op de pcb. Helaas leverde een Google-zoektocht geen nadere informatie daarover op, maar het biedt wel perspectieven.

HDX 1000 - lcd header

Het afspelen van media doet het apparaat goed; net als de andere NMT-spelers ondersteunt de HDX-1000 een breed scala aan formaten en codecs. Het gedrag van ondertitels en geluidssporen is hetzelfde als dat van de hdMedia. De review van de hdMedia repte over het kennelijk ontbreken van een makkelijke manier om bij het navigeren door een mappenstructuur een niveau omhoog te gaan. Die manier is er toch, zo is nu gebleken, en zit verborgen in de skip-knoppen in het afspeelgedeelte van de afstandsbediening. Met deze knoppen is het mogelijk tussen de niveaus in de mappenboom te springen. Dit werkt met de afstandsbediening van zowel de HDX-1000 als die van de hdMedia. De oproep bij de review van de hdMedia om een broodkruimelfunctie toe te voegen vervalt dus hierbij, al zou het voor de gebruiker wat makkelijker moeten zijn om achter het bestaan van een dergelijke functie te komen.

HDX 1000 - s - Indiana Jones 4: I like Ike HDX 1000 - s - Streaminformatie onder in beeld HDX 1000 - s - letterdoos HDX 1000 - s - Mythbusters HDX 1000 - s - splash screen nmt HDX 1000 - s - Toki wo Kakeru Shoujo

Degelijke NMT-speler

Ook bij deze mediaspeler is weer de vraag: kan het apparaat de htpc vervangen? Het antwoord: nee, zolang er geen tv mee kan worden ontvangen, is ook de HDX-1000 slechts een aanvulling op een reeds aanwezige hdd-recorder.

Toch vallen enkele verschillen tussen de HDX-1000 en de hdMedia op, en wel in het voordeel van de HDX. Met zijn solide, aluminium behuizing in zilver of zwart en het ventilatorloze ontwerp sluit de HDX wat betreft zijn uiterlijk beter op de rest van de apparatuur aan, ondanks de smalle form factor. Alle aansluitingen zijn uitgevoerd zoals het hoort, en de plaatsing aan de achterzijde van de behuizing zorgt ervoor dat de bekabeling netjes weggewerkt kan worden, al zou een usb-aansluiting op de voorkant vaak wel van pas komen. Ook over het binnenwerk is goed nagedacht: de harde schijf en de chipset hebben elk hun eigen gedeelte van de kast.

Een duidelijk minpunt van de HDX-1000 is de merkwaardig lange opstarttijd wanneer er een harde schijf is ingebouwd. Een ander minpunt is dat een van de twee usb-aansluitingen onbruikbaar is wanneer het sd-slot is aangesloten. Deze usb-aansluiting werkt wel wanneer het sd-slot intern wordt afgekoppeld, maar HDX had er beter aan gedaan de speler van een kleine usb-hub te voorzien, zeker in combinatie met een usb-aansluiting op de voorkant voor ad-hoc-gebruik. Net als bij de hdMedia is ook de HDX-1000 van een hinderlijk felbrandende blauwe led voorzien, maar bij de HDX is deze led makkelijker door een andere te vervangen. Voor het overige is de HDX een NMT-speler als alle andere, en derhalve uitstekend geschikt om mediabestanden in allerlei soorten en maten af te spelen. De samenwerking van de NMT-fabrikanten met de grote NMT-gemeenschap houdt de NMT-standaard actueel en bij de tijd, zo is tot nu toe gebleken.

HDX 1000 - close-up

Met een adviesprijs van 299 euro is de HDX-1000 40 euro duurder dan de hdMedia. Het is uiteraard aan de gebruiker om te bepalen of het wat degelijker ontwerp van de HDX-1000 die meerprijs waard is.

Reacties (89)

89
88
20
17
0
30
Wijzig sortering
Deze review is waardeloos. Het belangrijke aspect van een mediaplayer is nu juist de software, de hardware is totaal oninterresant. En de review gaat hier nauwelijks op in! De hardware "heb je bij een pak melk in de supermarkt". De software is waar de crux zit in deze mediaplayers. Bij een apparaat als dit heb ik vragen als:
  • Is de software stabiel?
  • Is de software snappy?
  • Welke mediaformaten kunnen worden weergegeven?
  • Hoe is het bedieningsgemak?
  • Zijn de bugs werkbaar?
  • Wat is de staat van firmware updates, worden bugs snel verholpen? Worden er regelmatig nieuwe features toegevoegd?
  • Zijn plugins/uitbreidingen mogelijk?
En zo heb ik er nog wel meer. Alléén de snelheid van het opstarten wordt vermeld.

Persoonlijk vind ik al deze apparaten rommel, juist vanwege de software. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de software op dit soort devices ook maar in de buurt kan komen van media center software. Dan doel ik op Mediaportal, XBMC, Windows MC/MCE, MythTV. Daar zit jarenlange ontwikkeling en en werkt vaak veel beter, met meer features.

[Reactie gewijzigd door Ruudjah op 18 december 2008 14:22]

Nogmaals de doelgroep van NetworkmediaTank is niet de onervaren gebruikers. Helaas is de doelgroep die het "koopt" door de jaren heen wat veranderd.

Op networkmediatank.com lopen voldoende nieuwe gebruikers te zeuren dat de interface niet werkt, geen playlists voor muziek, foto's erg traag etc. Waarop de software makers weer zeggen dat het apparaat gemaakt is voor films en dat ze liever meerdere codec's ondersteunen (iets wat de concurrenten hierboven minder hebben), dan de prachtige interfaces. Zo ondersteunen een behoorlijke hoeveelheid HD codec's en spelen die perfect af!

Nu ben ik het maar voor een deel met ze eens. Ze promoten namelijk de muziek en foto functionaliteit. Hierdoor word de indruk gewekt dat het aparaat gewoon basis dingen als "shuffle" etc. gewoon doet. Dit is dus niet zo.

De reviews zijn inderdaad waardeloos, aangezien ze bijna allemaal net zo snel en instabiel zullen zijn door de mate waarin de software/firmware dat is. Die is bij allemaal van syabas.

[Reactie gewijzigd door jordy5 op 18 december 2008 14:37]

Nogmaals de doelgroep van NetworkmediaTank is niet de onervaren gebruikers. Helaas is de doelgroep die het "koopt" door de jaren heen wat veranderd.
Alsof niet "niet-ervaren gebruikers" (dus ervaren gebruikers) géén goede interface nodig hebben. Ik quote uit de review:
De review van de hdMedia repte over het kennelijk ontbreken van een makkelijke manier om bij het navigeren door een mappenstructuur een niveau omhoog te gaan. Die manier is er toch, zo is nu gebleken, en zit verborgen in de skip-knoppen in het afspeelgedeelte van de afstandsbediening.
Dat soort quircks zijn ook voor 'ervaren' gebruikers echt geen feature. Ook een ervaren gebruiker heeft behoefte aan een fatsoenlijk user interface en functionaliteit waarvan het werkt zoals je verwacht dat het zou werken. Verder geloof ik niet dat gebruikers ooit zeuren: de gebruiker heeft altijd gelijk. Als basisfunctionaliteit niet werkt, dan is het product simpelweg niet af. De reviewer die dit niet vermeld is in mijn ogen dan ook gewoon broddelwerk aan het afleveren.

De reviewer noemt het apparaat een 'degelijke mediaspeler'. Na het bevinden van enkele zeer storende bugs, krijgt het apparaat blijkbaar tóch nog een goede waardering.
De nmt software is stabiel, speelt alles af wat je er naar gooit, maar de user interface is ruk om de volgende redenen:
  • Foto's bekijken is een ramp: de laadtijden van de foto's zijn minimaal 4 seconden
  • Muziek afspelen is een ramp: het ding ondersteunt geen on the fly playlists, shuffle, je kan niet zoeken, etc.
  • Video's bekijken is een ramp: het toestel heeft geen deftige zoekfunctie
Bovenstaande beperkingen zijn er omdat het apparaat duidelijk niet ontworpen is met de gebruiker in het achterhoofd. Een gebruiker wil geen mappenstructuur doorbladeren om een filmpje af te spelen, maar een taak "speel film af" uitvoeren.

Gelukkig is een deel van het ongemak te verhelpen met third party software zoals YAMJ.

De WAF van dat ding is vrij hoog: mijn vriendin gebruikt het toestel al meer dan ikzelf. :)

[Reactie gewijzigd door koentje115 op 18 december 2008 14:40]

Bovenstaande beperkingen zijn er omdat het apparaat duidelijk niet ontworpen is met de gebruiker in het achterhoofd. Een gebruiker wil geen mappenstructuur doorbladeren om een filmpje af te spelen, maar een taak "speel film af" uitvoeren.
De WAF van dat ding is vrij hoog: mijn vriendin gebruikt het toestel al meer dan ikzelf. :)
Dus het werkt blijkbaar prima voor 'de gewone gebruiker' Je vriendin gebruikt hem meer dan jij
Dit vind ik inderdaad ook wel een punt. Tot nu toe was ik niet echt geintresseerd in deze toestelletjes omdat het niet alle formaten speelt of geen hd aankon. Dit lijkt nu opgelost , maar ik zou toch graag weten hoe de gebruiks ervaring zich verhoud tegen reguliere media center software.
De PVR funtie is inderdaad ook wel iets wat ik zou missen , maar met de huidige stand van zaken in tv provider land is er toch geen goede standaard. Als Telenet gebruiker ben je toch gebonden aan je STB.
Kwa HD formaten etc. hoef je je totaal geen zorgen te maken. Ik heb veel producten gezien en deze doet het echt verdomd goed! Al helemaal voor het geld! De userbase is groot dus toekomst vast is het apparaat ook.

Gebruikersinterface is gewoon "klote". Dit apparaat is niet gemaakt voor mensen die moeiteloos en met weinig verstand een filmpje willen kijken. Alhoewel het me vriendin prima lukt, is het toch niet "makkelijk", maar meer "omslachtig". Wil het niet volledig afkraken, want het doet wat het moet doen.

In het forum wordt al vaker aangehaald dat ze de userinterface op korte termijn gaan aanpakken, maar verwacht niet binnen het komende half jaar.

Problemen met foto's die traag lopen is zo goed als verholpen in de laatste firmware. Deze firmware is kwa navigeren al wat sneller, maar de huidige beta firmware is nog een stuk sneller navigeren!
Anoniem: 48923
@jordy518 december 2008 15:23
ach... je vriendin zal je dankbaar zijn voor je uitspraak.
Dit apparaat is niet gemaakt voor mensen die moeiteloos en met weinig verstand een filmpje willen kijken
Alhoewel het me vriendin prima lukt,
Hoe is de software te tweaken?
Heb 'm nu een week in huis en ben zeer tevreden.
Uitzetten via de afstandbediening, stroomverbuik op standby is welhaast 0. Heb er een WD Greenpoint 1TB ingezet. stroomverbruik 3 W. Waar hebben we het over?
Ontwaken van apparaat vanuit stand-by in een paar seconden.
Foto's lijken net dia's, schitterend!

wel wat minpuntjes:
- foto's laden gaat langzaam. Mijn fotoformaat (Spiegelreflex) is dan wel plusmin 10 mb per foto maar had gehoopt dat men hier al rekening mee had gehouden. Foto's van 2 á 3 Mb is goed te 'slideshowen', boven de 10 Mb is lang wachten (meer dan 6 seconden) op volgende foto.
- AVI gemaakt met een fotocamera speelt ie NIET af. Na enig uitzoekwerk blijken AVI's gemaakt met een fotocamera MJPEG te zijn waar geen CODEC voor is. Dit was voor mij wel een bummer, ik heb daar 100en van. Ik kan ze wel afspelen op mijn PC, niet opde HDX. 'Gewone' AVI's geen probleem
- USB één poort op achterzijde. Als je alles in een kast hebt ingebouwd is die poort lastig te bereiken

Wil er wel nog een USB-DVD speler aan hangen. Kan de gewone de deur uit. Zou mooi zijn als die er in zou zitten. Iemand tips welke ik zou moeten nemen?

Verder gewoon een prachtapparaat en een welkome aanvulling. Alle foto's & films in één tank en makkelijk navigeerbaar. AB is héél reactief, genot in vergelijking met vergelijkbare apparatuur.

Gekocht rechtsreeks van de site. Via China in 3 dagen in huis. Moest wel de koerier 36 euro betalen (douane/BTW), sommige collegakopers hoefden dat niet. Ik had dus ff pech.
Totaal 250 euro kwijt. TB schijf WD green 89 euro.
Abs geen spijt van deze combi. Alles bij de hand en in één doos
Wil er wel nog een USB-DVD speler aan hangen. Kan de gewone de deur uit. Zou mooi zijn als die er in zou zitten. Iemand tips welke ik zou moeten nemen?

als je de de rechste kabel op de moederbord van de SD-kaartlezer (indien je deze toch niet gebruikt) loskoppelt dan het je 2 actieve usb poorten en je kun dus je dvd of andere apparaten hierop aansluite.
Losse USB-DVD speler eraan hangen is één ding, maar hou er wel rekening mee dat je dan geen 'normale', CSS-encrypted DVD's kan afspelen aangezien NMT's voor zover ik weet geen DeCSS functionaliteit aan boord hebben. Gekochte / gehuurde DVD's zul je hiermee dus NIET kunnen afspelen.

Zelfde geldt overigens voor mediabestanden met DRM (gelukkig een uitstervend verschijnsel).
Juist voor zoiets al MJPEG hebben ze DLNA uitgevonden.. een andere app op je host pc en die laten streamen door je hdx-1000 ??

Vraag me af wat er gebeurt als je er een blu-ray speler aan hangt..
Toch wel jammer dat het gebruik hiervan nog zo 'ingewikkeld' is. Het is toch gericht op de wat meer onervaren computergebruikers (omdat je anders voor een kleine meerprijs al zelf een HTPC in elkaar kan zetten met aanzienlijk meer functies) maar wanneer zien bedrijven nou in dat een gewone gebruiker helemaal niet snapt of begrijpt dat zijn schijf op een bepaalde manier geformatteerd moet worden, etc etc. :S

Wat mij betreft kunnen ze er veel beter een (al dan niet optioneel) model maken met harde schijf erin en een mooie CD erbij met software voor op bijv. een andere PC, zodat de gebruiker via die duidelijke software gemakkelijk media van zijn eigen PC op een NMT kan zetten. Natuurlijk is dat niet wat de gemiddelde Tweaker zou willen (geen vrije keuze HDD, meegeleverde software'prut') maar ik gok dat dat nog enigzins volgbaar is voor de doelgroep. ;)
Ik geef je gelijk dat ze wat documentatie erbij mogen doen. Helaas hebben ze zelf aangegeven dat de software/firmware vaak geupdate word, waardoor de handleiding niet meer toereikend is. Ze kunnen natuurlijk wel de basis zaken uitleggen. De meeste mensen betalen 10 of 20 euro minder om dan gewoon even op internet te kijken. De doelgroep waar jij het over heb "onervaren computergebruikers" slaat nergens op. Onervaren computergebruikers snappen echt niet hoe ze een HD Film moeten downloaden etc. Dit apparaat is niet gemaakt voor Foto's, muziek etc. Het zit erbij, maar als je networkmediatank.com beetje doorleest, ligt hun focus op het supporten van HD formaten.

Verder klopt je opmerking over de prijs niet. Je vergelijkt de winkelprijs in nederland met iets van de makers. Hun product verkopen ze wel een stuk goedkoper en van dat geld kunnen ze nu niet al die extra zaken leveren. De nederlandse verkopers zouden best van de winst een handleiding in elkaar kunnen zetten.

Overigens krijg ik bij bijna al mijn producten tegenwoordig geen handleiding of een cd met daarop een verouderde handleiding. Meestal koop ik iets, probeer ik het uit en als het niet lukt kijk ik wel op internet ;)
Zou er ooit op zo'n apparaat ook uitzendinggemist, rtlgemist en SBS gemist ondersteunt?
er is reeds ondersteuning voor uitzendingemist, men is bezig om er een plugin van te maken, zie hier: Networked Media Tank - deel 3
of gewoon een Dreambox kopen,..
http://www.sat4all.com/fo.../postlist/Board/27/page/1

http://www.satellietland.nl/cat_settopbox.php

Daar zijn die plugins allang uitgevonden!


(Dreambox = linux satelliet ontvanger met netwerkaansluiting, HDD en opt. brander)

[Reactie gewijzigd door Jimbo220 op 19 december 2008 08:37]

Gigabit ethernet word niet ondersteund door de chipsets.

Alle huidige "top level" NMT's zijn gebaseerd op de Sigma 8635 chipset.
De zwaarste restrictie van deze chipset is zijn gelimiteerde IO capaciteit waardoor netwerk bepert is tot 100mb. Is wel een NMT in de maak met Gigabit interface maar uit de eerste tests blijkt dat deze ook niet verder komt als de 14/15mbps.
Dus ook nog geen Gigabit snelheden, maar we over de 100mbit heen.
Die solderpads op het moederbord lijken me weinig interessant, er zal niet voor niks 'LCD' boven staat, dus ga er maar vanuit dat het 'gewoon' LCD signals zijn. Ik weet niet zo veel van de Sigma chipsets, maar het lijkt me erg voor de hand liggend dat die ook LCD pinouts heeft, waarschijnlijk zitten de solder pads er alleen maar op zodat ze met hetzelfde bordje ooit nog eens een portable device kunnen maken oid.
-Complexe scenes gaan vreselijk schokkend (bijv. het uitzoomende shot van de zwerm vogels in het begin van Planet Earth - Pole to pole), nog niet kunnen testen op een TiVX.


Deze scene speelt vloeiend af op de HDX-1000.
Wat betreft de kleuren kan ik er geen oordeel over geven aangezien ik niet kan vergelijken met de tivx.

Je eerste punt over het schokken van het beeld, dat klopt, maar ik weet niet of dit ligt aan het decoden van een film of aan de speler. Ik heb het vermoeden dat het het tweede is, want het lijkt willekeurig te zijn en niet afhankelijk van de bitrate.

Weet niet of het al genoemd is want heb niet alle reacties door gelezen, maar de bovenste usb poort is wel te gebruiken om bijv apparaten op te laden.

Ook ik heb niet de ervaring dat het 3 minuten duurt voordat de HDX is opgestart (heb een 1TB Samsung Spinpoint erin zitten). Maar ik zal het eens meten vanavond of morgen.

Voordeel boven de Popcorn is dat de HDX-1000 meer geheugen heeft. Verder zijn ze vrijwel identiek. Alleen bij de HDX is de DTS downsampling naar 2 kanalen nog niet doorgevoerd. De licentie is er al wel, en bij de volgende firmware upgrade zou dit ook weer verholpen moeten zijn.

Even gemeten: Het duurt bij mij 55sec om op te starten bij een koude start. Oftewel van helemaal uit naar helemaal gebruiksklaar. Heb gewoon NMT applicaties geïnstalleerd.

[Reactie gewijzigd door 13art op 19 december 2008 00:31]

Anoniem: 161096
12 januari 2009 13:18
Helaas lijkt Digitech HD, de leverancier van de HDX-1000, al weken niet meer te reageren op hun eigen forum of andere fora.

Ook is de voor december 2008 beloofde firmware update met DTS downmix optie zonder mededeling niet verschenen.

Men vreest dat de firma onder de financiele crisis is bezweken.

Zolang de firma geen tekens van leven geeft zou ik geen HDX kopen....

(ik heb er zelf wel één gekocht maar al paar maanden terug)
Dit komt door het Chinese nieuwjaar. Van hun website:

Chinese New Year Annoucement
Dear HDXers,

We are approaching the time of the year when all chinese come together and celebrate the Lunar New Year. Our fulfillment centre will be close on the 20th Jan and reopen on 10th Feb. During this time, all orders received will be dispatch on 10th Feb.

If your order and payment reaches us before 19th Jan 2008, it will be dispatch on 19th Jan 2008. Otherwise, all order will be on hold till 10th Feb for dispatchment.

Our technical and sales support office will remain in operation during this time except 25th till 27th January, the actual date of the Chinese New Year.

Thank you for your kind support towards our products and we will see you again next year.
Het verbaast me nogal dat er op zo'n apparaat geen gigabit ethernet zit. Ik bedoel, als ik 1 toepassing kan bedenken voor ethernet sneller dan 100 MBit, dan is het wel voor het overpompen van HD-video-materiaal...

En een boot-tijd van ruim 3 minuten, of nog steeds 1 minuut zonder HD...dat betekent dat ze er dus op rekenen dat je het ding nooit uitschakelt, want daar gaat natuurlijk niemand op zitten wachten. Leuk sluipverbruik dan...
Hier ben ik het helemaal mee eens.
Ik heb sinds kort ook een hdx1000 in huis met hdd van 1TB erin. Das handig, dacht ik, dan zet ik daar de files op, kan ik ff wat filmpjes op kwijt. Maar het overpompen van een beetje HD film over het netwerk duurt zo ongelooflijk lang dat het beter was geweest om er geen hdd in te zetten en gewoon over het netwerk te streamen.

De user interface is inderdaad ietwat weird, maar ben nog niets tegengekomen waar je met een beetje nadenken niet uitkomt.
Het is 't fijnst om een Sharkoon quickport (of een vergelijkbaar apparaat van Conceptronics) te gebruiken welke je via bijvoorbeeld E-Sata aan kan sluiten.

http://www.sharkoon.com/h...ickport_pro/index_en.html

[Reactie gewijzigd door Eric Oud Ammerveld op 18 december 2008 20:25]

Anoniem: 149084
@rudinie18 december 2008 19:11
Ik gebruik dan ook een externe harde schijf. Dat werkt prima!
Gigabit ethernet zou geen zin hebben aangezien hij nu al niet boven de 40 MBit uitkomt (processor trekt dat niet m.b.t. de vele functies die dit apparaat heeft).
Moet je je voorstellen dat je snel even een foto wilt laten zien voor je bezoek, zitten ze daar 3 minuten te kijken als je zegt van "oh ik laat m wel even zien", dan kruipt je bezoek achter de tv, zitten ze vol nieuwsgierigheid, moet jij nog zo 3 minuten alles zitten prullen.

Dat vindik wel spijtig...
Haha; geloof me; uit standby komen heeft het apparaat in een seconde ofzoo gedaan.
En als je zo'n apparaat hebt zet je 'm zelden nog uit.
Een 1 Tb schijf heb je d'r zo mee vol ; ook met een 6 Mbit internet lijntje...
Dan nog. Met een beetje simpele kernel profiling en readahead en andere trucen kom je een heel eind. Een EEE pc kan je ook in 5 seconden op laten starten...

Ik heb liever zo'n apparaat uitstaan dan in stand-by. Kost allemaal stroom en is gewoon niet nodig.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 18 december 2008 21:52]

Ik vraag me af of deze nieuwe NMT wel echt uit te zetten valt, zonder hiervoor de stroomkabel los te moeten trekken. De Popcorn Hour A-100 kan bijvoorbeeld namelijk alleen in standby worden gezet.
Er zit een uit-knop op de achterkant :)
Op zich niet zo erg, er zit USB en USB-host op, dus theoretisch 480Mbit overdrachtsnelheid. 4.4GB van mijn pc naar mijn Dvico Tvix is een 6 minuten dus wel te doen.

Ik vermoed dat de reden ervoor is dat enerzijds 100Mbit implementatie goedkoper is en anderzijds dat als je dan toch een netwerk kabel aansluit, je die niet gebruikt om files op de interne hdd te zetten, die gebruik je allen voor streamen en dan is 100Mbit echt ruim voldoende: h.264 streams komen er bij lange na niet in de buurt (zelfs een originele HD-DVD/BluRay TS stream is niet hoger dan 40/48Mbit).

Toch had ik wel graag een 1Gbit lethernet er op willen hebben., verder een mooi dingetje, ook om te zien.

Maar toch, als mijn huidige nmt vervangen gaat worden wordt het toch weer een Dvico, het oog wil wat en het apparaat werkt snel en feilloos en koude start booten is 25 seconden :)

[Reactie gewijzigd door Ramoncito op 21 december 2008 00:51]

kan het apparaat de htpc vervangen? Het antwoord: nee, zolang er geen tv mee kan worden ontvangen, is ook de HDX-1000 slechts een aanvulling op een reeds aanwezige hdd-recorder
Ik zit helemaal niet te wachten op een apparaat wat TV kan ontvangen. De televisie wordt meer en meer gebruikt als 'monitor' voor video's en series. Televisie is bij ons meer en meer 'on demand' en de broadcasting manier is behouden tot af en toe een 'live' journaaltje. "slechts een aanvulling op een hdd-recorder" is IMHO niet relevant.

Wanneer gaan de huidige aanbieders van TV content inzien dat een steeds grotere groep al lang over aan het stappen is naar on-demand content? Dat je daarvoor minder legale praktijken moet ondernemen (lees: je buiten de huidige copyright licentie structuren begeven) zoals torrent downloads vind ik persoonlijk vervelend maar een neccessary evil.

[Reactie gewijzigd door Jochem op 18 december 2008 14:37]

Dat si voor jou en mij wellicht het geval (heb al twee jaar geen TV-ontvangst meer omdat ik er niets meer om gaf); voor een review van een apparaat moet ik alleen wat verder kijken dan mijn neus lang is, en ook stilstaan bij wat bij het gemiddelde tweakhuishouden actueel is.
Als dat betekent dat ik rekening moet houden met TV-ontvangst, dan neem ik dat mee.

Overigens zag ik ergens al een NMT-achtig apparaat voorbijvliegen die DVB-T ontvangertjes ondersteunt, dus dat zou een leuke vergelijking op kunnen leveren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee