Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Blackberry Storm

17-12-2008 • 10:02

52

Multipage-opmaak

Inleiding

Al sinds het voorjaar wordt erover gepraat, maar nu de winter bijna is ingevallen is hij eindelijk te koop: de Blackberry Storm. Niet alleen de allereerste Blackberry met een touchscreen, maar ook de eerste die een fysiek qwerty-toetsenbord ontbeert.

Om het gemis van een fysiek toetsenbord op te vangen, heeft fabrikant RIM een techniek ontwikkeld waarmee het fysieke toetsenbord vervangen zou kunnen worden: een scherm waarop de gebruiker behoorlijk hard moet drukken voordat er een letter of optie wordt geselecteerd. Dit drukgevoelige scherm, of clickable touchscreen zoals RIM het zelf noemt, zou hét argument moeten zijn om Blackberry-verslaafden ertoe over te halen dit touchscreenmodel aan te schaffen.

De verwachtingen voor de release waren torenhoog gespannen, en de eerste reviews vanuit de Verenigde Staten waren vernietigend. Hoog tijd voor Tweakers.net dus om deze Blackberry zelf langs de meetlat te leggen.

Blackberry Storm

Specificaties en prijzen

Merk en Type
MerkBlackberry
Type9530 Storm
TelefoonmodelCandybar
BesturingssysteemBlackberry OS 4.7
Processor en Geheugen
Cpu32bit Marvell PXA930
Snelheid624MHz
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Ram128MB
Intern geheugen 1GB
Kleur
KleurenZwart
Gewicht en omvang
Gewicht 155g
Lengte112mm
Breedte62mm
Dikte14mm
Energie
Gesprekstijd5 uur
Stand-by-tijd360 uur
Accucapaciteit1400mAh
AccutypeLithium-ion
Netwerk
Mobiele netwerkenEdge, gprs, gsm, hsdpa, umts, hsdpa
Frequentiebereik (gsm/umts)850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Functies
BerichtenE-mail, mms, sms
Gsm-functiesAgenda, alarm, calculator, fm radio, Java, notities, T9-woordenboek, taken, trilfunctie, voicerecorder
Verbindingsmogelijkheden
Verbinding (telefoon)Bluetooth 2.0, usb 2.0
Beeldscherm
Schermresolutie 480x320
Schermdiagonaal3,25"
Camera
Resolutie3,2 megapixels
Zoom1x
Multimedia
RingtonePolyphonic, truetone (mp3)
AudioformatenAAC, AAC+, eAAC+, Mp3, Wma
Videoformaten3gp, H.263, H.264, Mpeg 4, Wmv
Meegeleverd
Beschermhoes, Datakabel, Headset bedraad, Oplader

Eerste indruk

Wie de Blackberry Storm voor het eerst vastpakt, zal het direct opvallen: hij is zwaar en breed. Het toestel is niet eens bijzonder groot, maar voelt zwaar in de hand aan. Dat is niet alleen maar een nadeel: je hebt door het gewicht wel het idee echt iets in handen te hebben.

De Storm wordt geleverd in een doos waarin alles zit om met het toestel aan de slag te kunnen. RIM stopte er naast het toestel zelf ook een datakabel, lader, een headset en een leren hoesje in. Curieus is dat de Storm niet geheel in het hoesje past, maar gelukkig is het scherm wel in zijn geheel afgedekt.

Wat betreft zijn vormgeving maakt de Storm wel indruk. Het is een touchscreentoestel, maar wel met een duidelijk Blackberry-stempel. De behuizing is mooi afgewerkt met metalen accenten. Ook de afgeronde boven- en onderkant getuigen ervan dat fabrikant RIM bij dit toestel goed over de vormgeving heeft nagedacht. Daar tegenover staat dat het scherm los lijkt te zitten: het kan, in zijn behuizing, elke kant worden opbewogen.

Blackberry Storm

Hardware en netwerk

Toetsenbord

Het unique selling point van de Storm is het drukgevoelige touchscreen. Dit scherm kan twee soorten aanrakingen onderscheiden: een lichte aanraking, waarmee onder meer door opties gescrolld kan worden, en een krachtiger aanraking, waarmee een optie of toets kan worden geselecteerd. RIM voert twee redenen aan waarom zijn touchscreentechniek beter dan die van de concurrentie zou zijn: niet alleen zou de techniek voorkomen dat gebruikers de verkeerde toets indrukken, ook zou de techniek de ervaring van het indrukken van fysieke toetsen simuleren.

Blackberry Storm toetsenbord

Een poos uitproberen van het Storm-toetsenbord leert echter dat beide argumenten niet op gaan. De gebruiker krijgt niet het idee dat hij een fysiek toetsenbord gebruikt, omdat de verschillende delen van het scherm allemaal dezelfde feedback geven. De gebruiker voelt daardoor geen verschil tussen bijvoorbeeld de letters q en w. Op een fysiek toetsenbord kan de gebruiker aan de positie van zijn vingers en de ruimte tussen de toetsen afleiden welke toets hij indrukt.

De feedback voorkomt ook geen fouten. Zeker bij het typen in landscape-modus, waarbij een volledig qwerty-toetsenbord verschijnt, moet de gebruiker een moeizame gewenningsfase doorstaan. In het begin zullen veel gebruikers in vrijwel elk woord minstens een onbedoelde letter schrijven. Na enige tijd oefenen gaat het weliswaar beter, maar bijvoorbeeld het typen van een flinke e-mail blijft op de Storm ook dan een moeizame aangelegenheid.

Desondanks is het idee van RIM om het touchscreen drukgevoelig te maken prima. Het principe - om iets te selecteren moet de gebruiker klikken - went snel. Wie even met de Storm heeft gewerkt en dan een ander touchscreentoestel ter hand neemt, mist de feedback. De nieuwe touchscreentechniek heeft dus wel degelijk potentie; het is echter te hopen dat Blackberry de techniek in toekomstige modellen beter uitwerkt.

Scherm

Eveneens meer uitwerking verdient het scherm en de plaatsing daarvan in de behuizing. Het scherm zit namelijk los en kan alle kanten op bewegen. Dat maakt in eerste instantie al geen goede indruk, maar het is de vraag wat er gebeurt als het toestel maanden achtereen wordt gebruikt. De toekomst zal moeten uitwijzen hoe degelijk het scherm van de Storm is, maar de aanwezige kieren geven de constructie een kwetsbare aanblik.

Het door Tweakers.net ontvangen testexemplaar vertoonde nog een vreemd euvel. Een deel van het scherm, linksonder, bleek minder goed klikbaar dan andere delen van het scherm. Op sommige momenten bleek het totaal onmogelijk om op dat gedeelte van het scherm iets te selecteren. Mogelijk had ons testexemplaar last van een toevallige bouwfout; het is voor RIM niet te hopen dat hetzelfde verschijnsel zich ook bij veel andere exemplaren voordoet. Desondanks voelt de Storm voor het overige goed en solide aan, en zou het toestel zeker in staat moeten zijn een paar jaar mee te gaan.

Blackberry Storm video

Het scherm zelf is het mooiste dat ooit op een Blackberry heeft gezeten. Met 3,25" is het behoorlijk groot, en al is de resolutie met 480x320 pixels niet heel hoog, toch geeft het scherm foto's en video's schitterend weer en kijkt het prettig.

Blackberry Storm cdma

Het toestel is, afgezien van het scherm, mooi afgewerkt. De achterkant en zijkanten zien er verzorgd uit. Ook aardig voor muziekliefhebbers: de Storm heeft een 3,5mm-plug om de eigen headset te gebruiken. Blackberry levert overigens ook een headset mee. Opvallend is dat op de achterkant de tekst 'Qualcomm 3g cdma', een verwijzing naar de 3g-chipset. Waarom de afkorting 'cdma', de Amerikaanse standaard voor een 2g-netwerk, daar prijkt, is niet duidelijk.

Netwerk

De Storm heeft een opvallend gemis ten opzichte van veel van zijn concurrenten: hij ontbeert wifi. Voor een internetverbinding is het toestel volkomen afhankelijk van het umts-netwerk van Vodafone. Aangezien dat een snelheid heeft van 3,6Mbps is dat geen enkel probleem. Mits de 3g-dekking ter plaatse voldoet zullen niet veel gebruikers de wifi-funcionaliteit missen; de Blackberry kan alleen internetten of e-mailen met Blackberry-abonnement, waarbij internet standaard inbegrepen is.
De netwerkontvangst van de Storm is prima, en de belkwaliteit is uitstekend. Het toestel heeft geen enkel probleem om een 3g-signaal op te pikken in gebieden waar weinig ontvangst is. Het bereik lijkt beter dan dat van veel concurrerende toestellen. Voor de rest heeft de Storm bluetooth en gps aan boord, en beide werken naar behoren.

Accu

De accuduur is een meevaller ten opzichte van concurrerende smartphones: de accu gaat bij normaal gebruik ongeveer twee dagen mee. Dat is ongeveer een dag meer dan bij de concurrerende smartphones van HTC en Apple. Ten opzichte van oude Blackberry's, die niet op het umts-netwerk zitten, is het evenwel een achteruitgang: die houden het makkelijk vier tot vijf dagen op een acculading uit. Wie de Storm in standby laat staan, kan minimaal anderhalve week met de Storm rondlopen zonder op te hoeven laden.

Software en toepassingen

Het besturingssysteem van de Blackberry Storm wijkt niet veel af van dat van eerdere Blackberry's: sommige onderdelen zijn wat groter geworden, maar de look & feel is niets veranderd. Wie een andere Blackberry heeft gebruikt, zal zeker zijn weg in de software kunnen vinden.

Interface

Het behouden van dat vertrouwde gevoel zal ongetwijfeld het belangrijkste argument zijn geweest om de software niet te veel aan te passen, maar op die keuze valt wel wat op af te dingen. Het was logischer geweest om de software iets meer aan te passen voor bediening met een touchscreen, te meer omdat RIM met deze Blackberry juist een nieuw segment aan wil spreken: het consumentenpubliek, dat een ruime keuze aan smartphones heeft.

Blackberry Storm menu

Een goed voorbeeld daarvan is het Opties-menu. Dat wordt opgeroepen met de daarvoor bestemde hardwareknop onder het scherm. Vervolgens komt een pop-up-menu tevoorschijn waarin de opties staan. Vaak is het nodig te scrollen voordat de gewenste optie aangetikt kan worden. Het oproepen van een optie loopt daardoor vaak uit op priegelwerk, en het zal geregeld gebeuren dat een gebruiker de verkeerde optie aantikt.

Blackberry Storm opties-menu

Hoewel in de Storm dezelfde 528MHz-processor zit als in zijn voorganger, de Bold, is de Storm aanmerkelijk trager. Dat komt voornamelijk doordat RIM de interface van de Storm - in tegenstelling tot die van de Bold - heeft voorzien van transities: een programma doorloopt eerst een korte 'fade in' voordat hij echt beschikbaar is. Volgens RIM is dat zo gedaan om consumenten te behagen, maar deze voorziening werkt al snel op de zenuwen en, erger nog, is niet uit te schakelen. Het maakt de Storm trager dan nodig zou zijn.

Telefoon

Blackberry Storm interfaceOok de telefoonfunctie werkt naar behoren. Het toevoegen en beheren van contacten is tamelijk omslachtig en werkt niet altijd even handig. Het contactbeheer ziet er overigens wel goed uit, al is het niet vernieuwd ten opzichte van eerdere Blackberry's. Bovendien kunnen er veel - veelal zakelijke - contactgegevens in worden opgeslagen, een van de factoren die lijken aan te geven dat de Blackberry Storm nog altijd bedoeld is voor zakelijk gebruik.

E-mail en www

Zoals gebruikelijk bij Blackberry's staat de Inbox centraal in de software. De eerste items in het menu zijn standaard de algemene inbox en de mailaccounts die de gebruiker heeft toegevoegd. De mailapplicatie werkt prima en biedt beduidend meer opties dan alle andere standaardmailprogramma's van smartphones.

Blackberry Storm browser - Tweakers.netRIM heeft een browser op basis van Webkit met de Storm meegeleverd. De browser is aanmerkelijk beter dan die op eerdere Blackberry's, maar blijft nog ver achter bij de mobiele versies van Safari of Opera. Het renderen van pagina's gaat niet altijd goed en de browser is weinig gebruiksvriendelijk. Het vergt het nodige doorzettingsvermogen om een url in te typen en er is geduld nodig om op het resultaat te wachten: de browser is traag, ook al werkt deze via het 3,6Mbps-netwerk van Vodafone.

Mediaspeler en camera

De grootste verrassing is misschien wel de mediaspeler. RIM heeft daar nog niet veel ervaring mee - de Bold was de eerste Blackberry waarop muziek en video een belangrijke rol spelen - maar op de Storm staat een prima mediaspeler. Hoewel er zeker nog het een en ander aan verbeterd kan worden, lijkt de mediaspeler in tegenstelling tot de andere software wél gemaakt voor touchscreens, wat het bedieningsgemak vergroot.

Blackberry Storm mediaspeler

De camerafunctie is, zoals in veel telefoons, alleen goed voor snapshots.
Ondanks hun 3,2 megapixels laat de kwaliteit van de foto's te wensen over. Zelfs onder goede omstandigheden zijn de foto's niet erg scherp, en bij weinig licht kan de Storm geen fatsoenlijke foto maken.

Extra programma's

Voor de Blackberry Storm zijn naast de voorgeïnstalleerde programma's nog een beperkt aantal extra applicaties te downloaden. Dat gaat over-the-air, via Application Center. Die functie werkt soepel: na het openen van Application Center krijgt de gebruiker een lijstje van beschikbare applicaties en versienummers, waarbij automatisch wordt gecheckt welke versie op het toestel staat. Onder meer Google Maps, met Street View, en Youtube zijn op deze manier te downloaden.

Blackberry Storm Application Center

Hinken op twee gedachten

RIM heeft nagelaten met de Storm een scherpe keuze te maken. Wilde het bedrijf zijn vaste zakelijke klanten plezieren door aan de vraag naar een touchscreentoestel tegemoet te komen? Of wilde de Canadese fabrikant een consumentensmartphone maken, met alle functies die daarbij horen?

Blackberry Storm

De zakelijke markt en de consumentenmarkt stellen elk hun eigen eisen aan een smartphone, en het hinken op twee gedachten is dan ook de grote bedreiging voor de Storm. RIM loopt hiermee het risico zakelijke klanten, die vaak honderden toestellen in een keer afnemen, van zich te vervreemden, terwijl consumenten wellicht terugdeinzen voor de nog steeds zakelijk aandoende interface en software.

Of de Blackberry Storm een goede smartphone is, hangt af van de verwachting van de koper. Wie een opvolger voor zijn oude Blackberry zoekt en hoopt dat de Storm een echte Blackberry is met als leuk extraatje een touchscreen, zal teleurgesteld zijn. De Storm heeft namelijk juist niet de eigenschappen die Blackberry's populair hebben gemaakt: de mogelijkheid snel e-mails te kunnen typen en een vlotte interface.

Wie echter op zoek is naar een consumentensmartphone met een groot touchscreen en vooral media wil afspelen en e-mail wil kunnen lezen, zal door de Storm niet teleurgesteld worden. De interface en software doen weliswaar zakelijk aan voor een consumentensmartphone, maar de gebruikservaring is niet minder dan bij bijvoorbeeld een Windows Mobile- of een Symbian-toestel.

De meest in het oog springende unieke eigenschap van de Storm, het drukgevoelige touchscreen, is vooral een belofte voor de toekomst. Het omgaan met het touchscreen went wel en iemand die het eenmaal gewend is, zal het missen bij andere toestellen. Helaas is de techniek niet goed uitgewerkt op dit toestel: vooral het typen is een drama op de Storm.

Blackberry heeft met de Storm een toestel op de markt gebracht dat zich in veel opzichten - bediening, software - kan onderscheiden in een markt waarin haast elke week een nieuw touchscreenmodel aangekondigd lijkt te worden. Het is begrijpelijk dat Blackberry zo snel mogelijk een graantje van de groeiende markt voor touchscreentoestellen wilde meepikken, maar de innovatieve schermtechniek had een zorgvuldigere uitwerking verdiend. De komende maanden zal moeten blijken of de Storm het succesnummer wordt waar RIM en Vodafone, die het toestel als enige provider verkoopt, op hopen.

Blackberry Storm
Pluspunten:
+ uitstekend bereik en prima belkwaliteit
+ goede mediaspeler
+ drukgevoelige touchscreen
+ mooi, groot scherm.

Minpunten:
- typen gaat moeizaam
- interface ongeschikt voor touchscreen
- drukgevoelige touchscreen
- browser traag en rendert lang niet alle pagina's goed.

Reacties (52)

52
50
12
7
0
14
Wijzig sortering
Het door Tweakers.net ontvangen testexemplaar vertoonde nog een vreemd euvel. Een deel van het scherm, linksonder, bleek minder goed klikbaar dan andere delen van het scherm. Op sommige momenten bleek het totaal onmogelijk om op dat gedeelte van het scherm iets te selecteren. Mogelijk had ons testexemplaar last van een toevallige bouwfout; het is voor RIM niet te hopen dat hetzelfde verschijnsel zich ook bij veel andere exemplaren voordoet. Desondanks voelt de Storm voor het overige goed en solide aan, en zou het toestel zeker in staat moeten zijn een paar jaar mee te gaan.
Dit euvel komt vaker voor, een oplossing wordt beschreven in deze video. Een papiertje achter de batterij plaatsen en klaar :)

[Reactie gewijzigd door DRvDijk op 3 augustus 2024 11:13]

papiertjes in telefoons gaan stoppen zodat ze beter gaan werken?

Zelfde als de Bold zeker, papiertje achterop de batterij plakken dan valt hij niet uit.

Heb er hier 40, 2 hadden dit probleem. Ben bij de KPN geweest kreeg 2 nieuwe mee. Deze hadden dit probleem niet. Conclusie gewoon f*cked.

Papiertjes in telefoons stoppen geen optie, moet het gewoon goed doen.
Dat is geen oplossing maar een workaround. Als je User Agents aan gaat lopen passen (benji83) en papiertjes in je telefoon gaat stoppen is het geen goede telefoon. Althans, niet op die punten.

Ik vraag me inderdaad wel af hoe lang Arnoud met de telefoon gewerkt heeft, en of hij vlot aan het touchscreen wende om er wél vlot op te kunnen typen.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Sparta17 december 2008 12:09
Om die vraag gelijk maar te beantwoorden:
ik heb iets meer dan twee weken met de telefoon gewerkt (natuurlijk niet de hele tijd, moet af en toe ook nieuws komen voor op de fp ;)). Vooral in de trein en thuis ben ik intensief in de weer geweest met de Storm.

En inderdaad, het drukgevoelige touchscreen wende wel, en ik vond ook na een tijdje een manier om functies preciezer te raken: eerst een beetje over het touchscreen vegen om te zien welke gehighlight wordt, vervolgens drukken. Maar erg snel werkt dat niet.

Vooral op het typen heb ik lang geoefend, want ik dacht dat het na een gewenningsperiode als een zonnetje zou gaan. Dat gebeurde helaas niet: ik bleef fouten maken (dat kost vooral veel tijd), al ging het typen zelf wel wat sneller.

en @benji83: De Storm is veel trager dan bijvoorbeeld de Bold. Dat verschil heb ik ook aan iemand van RIM voorgelegd, die me zei dat transities waren ingebouwd zodat consumenten de interface mooier zouden vinden. Die transities zorgen echter wel voor een extra vertraging, en dat had dus niet gehoeven. Jammer, want snelheid is in mijn beleving een belangrijke factor bij het gebruik: je hebt er elke keer mee te maken.
En over de browser: Tweakers.net, om maar eens een site te noemen, renderde matig: de lijst van nieuwsberichten op de fp is onleesbaar en onklikbaar.
Anoniem: 278428 @DRvDijk17 december 2008 20:51
Dit euvel komt vaker voor, een oplossing wordt beschreven in deze video. Een papiertje achter de batterij plaatsen en klaar :)
ja en ga kit gelijk die voegen bij het scherm maar even dicht :+

als je een mobiel of smartphone koopt verwacht je (tenmiste ik) toch niet dat je er nog aan moet gaan "prutsen" om het ding werkend te krijgen :?
Ik ben het met grote delen van de review volledig oneens.
Ik gebruik de Storm al langere tijd, ik had hem de maandag na de release al binnen, en na een week werken ben je volledig gewent.
Een paar punten die mij in de review opvallen:
- Het bewegende scherm: Klopt, die beweegt iets (een milimeter aan elke kant, als het al een milimeter is), dit moet wel, anders zou hij bij het klikken tegen de behuizing aankomen
- Slecht klikken: Waarschijnlijk een eerdere hardware revisie. Mensen met latere revisies hebben hier geen last van, al is het wel een bekender probleem.
- Niet snel typen: Hoe kom je erbij? Hoelang heb je met het toestel gewerkt? Na een week gebruiken type ik net zo snel als op een normaal hardware keyboard. Ik maak net zoveel tikfouten als op een normaal pc keyboard. Een normaal, lange e-mail, geen sms achtig iets, type ik echt heel snel.
- Traagheid: Que? No f*cking way! Hij was al snel zat, veel sneller dan mijn oude Winmo telefoons, na de OS update is hij alleen maar sneller geworden,
- Interface ongeschikt voor touchscreen: Kom op zeg... Elke nieuwe interface is wennen maar hij is totaal niet ongeschikt. Ik heb nog geen enkel probleem gehad met dingen verkeerd aanklikken sinds ik aan het toestel gewend ben,
- Browser: Welke pagina's renderen niet goed? Alleen pagina's die puur voor IE zijn geoptimaliseerd hebben soms een klein rendering probleem. Ik heb nog geen grote problemen gehad met rendering, een enkele website die erg breed is wordt soms iets uit verband getrokken. Probeer eens te spelen met hoe de browser zich identificeert. Ik heb deze standaard op firefox staan, mocht een site niet lekker werken heb je hem in opties zo op IE staan, reload en BLAM! prima :)

Zoals ik zei, ik werk nu geruime tijd met de Storm en ik vind het een geweldig toestel. Er zou iets meer software beschikbaar mogen zijn waar niet voor betaald hoeft te worden (ik bedoel, voor een simpel spelletje ga ik geen 10 dollar betalen!) maar dat komt vast wel.

Overall ben ik heel erg tevreden over het toestel, ik heb nog NIETS gevonden wat niet goed werkt, je moet er enkel aan wennen. Is dat niet zo bij alles wat je nooit in een dergelijke vorm hebt gebruikt?
Dan vraag ik mij toch af waarom men in de VS (BlackBerry land) hartstikke ontevreden is met het toestel. Wat ik daar hoor is dat de speling in het scherm vervelend is, het tactile feedback een leuk idee is maar gewoon niet het beoogde voordeel oplevert op deze manier (ik had dat vermoeden al, het leek mij veel te vermoeiend in vergelijking met niet hoeven te drukken), men is niet weg van het T9-achtige toetsenbord in portrait mode, de browser is weldegelijk achter op de concurrentie (safari hier geeft Tweakers.net als 1 voorbeeldje bijv. volledig goed weer), etc. Jouw ervaring kan uiteraard positief zijn, maar neigt wel weer ietwat TE positief, meerdere reviews zijn het hiermee oneens.

Linkje naar Cnet review: link, waarbij ook de gemiddelde beoordeling van zo'n 316 gebruikers middelmatig is, met als conclusie:

The good: The RIM BlackBerry Storm features an innovative touch screen that provides tactile feedback to confirm your selection. The Storm offers dual-mode functionality for world-roaming capabilities as well as EV-DO Rev. A and UMTS/HSDPA support. Other highlights include GPS and a 3.2-megapixel camera.

The bad: The Storm's SurePress touch-screen takes some acclimation and the onscreen keyboard is a bit cramped. The smartphone can be sluggish and buggy even after the firmware update.. Speakerphone quality was a bit choppy

The bottom line: The RIM BlackBerry Storm may blow in a frenzy for Verizon Wireless subscribers wanting a touch screen similar to the Apple iPhone. However, there are bugs and performance issues that prevent the Storm from delivering its full potential.

En hier nog een klein fragment uit een review van de New York Times:

"Incredibly, the Storm even muffs simple navigation tasks. When you open a menu, the commands are too close together; even if your finger seems to be squarely on the proper item, your click often winds up activating something else in the list.

To scroll a list, you’re supposed to flick your finger across the screen, just as on the iPhone. But even this simple act is head-bangingly frustrating; the phone takes far too long to figure out that you’re swiping and not just tapping. It inevitably highlights some random list item when you began to swipe, and then there’s a disorienting delay before the scrolling begins." etc. etc.

Om de een of andere reden heeft Apple dit best goed voor elkaar gekregen en lijken andere fabrikanten erg veel moeite te hebben met het design van het OS en de hardware, alleen al die paar puntjes die ik in deze alinea van de NYT las, zou voor mij een dealbreaker zijn, het zijn precies de frustraties die ik al jaren heb met WM devices.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 3 augustus 2024 11:13]

VS BlackBerry land??

Heb je beetje verkeerd. Canada is BlackBerry land uhuh....

RIM is Canadees.
Wat hij bedoelt is dat de blackberry erg populair is in de VS, veel meer dan in europa...
- Traagheid: Que? No f*cking way! Hij was al snel zat, veel sneller dan mijn oude Winmo telefoons, na de OS update is hij alleen maar sneller geworden,
Da's dan dus duidelijk. Je moet vooral op korte termijn eens met een oudere blackberry spelen, voor de juiste vergelijking. Ik ben zelf geen crackberry-fan, maar een ding hadden al z'n voorgangers, en dat was software die nagenoeg direct reageert op de gebruiker en altijd voorspelbaar reageert op z'n gebruiker. Ik zie collega's met een blackberry zonder te kijken hun telefoon uit hun jas pakken en in de beweging naar hun gezicht toe twee klikjes aan het duimwiel draaien, drukken, drie klikjes en hoppa, het ding is precies waar ze wezen wilden, tegen de tijd dat ze 'm voor hun neus hebben. Dat is met de storm onmogelijk. Je moet kijken voordat je iets kun doen en je moet alle overgangen afwachten voordat je verder kunt.
Tja, het voordeel van zien wat je doet is ook weten wat je doet. Domweg maar in automatisme dingen gaan indrukken levert nogal vaak het probleem op van het bellen naar het verkeerde nummer en andere vergissingen. Ik zou dat dan ook niet meteen als iets negatiefs en onwenselijk afschilderen, in veel gevallen is zojuist anders ontzettend wenselijk.
Toen ik de eerste maal het toestel in handen had, deed het toestel me gelijk denken aan oude PC toetsenborden die je ongeveer met een hamer moet aanslaan. De benaming "touchscreen" komt dan ook niet echt aan de orde maar eerder "press-screen".

Het fanboy gehalte druipt er dan ook behoorlijk vanaf in de bovenstaande post.
Het is wel duidelijk dat jij dit toestel niet zolang in de handen hebt gehad. Ik ben het volledig met benji83 eens. Wat de revieuwer zegt is niet wat een gebruiker zou zeggen die het toestel al wat langer gebruikt (zo ik heb het netjes geformuleerd :P)

Ja, het toestel is wennen.
Ja, je moet weten dat je het scherm kunt klikken (sommige vrienden snappen dat maar niet, en blijven maar tappen).
Ja, er zit een halve millimeter ruimte tussen het scherm en de rand.
en Ja, het toetsenbord is niet logische (voor de eerste keer)

Maar;...
Ja, na een week gebruiken is de Storm perfect.
Ja, een klikbaar touchscreen is fijn, ik klik nooit verkeerd want als ik op iets verkeerds 'tap' dan klik ik niet.
Nee, de halve millimeter ruimte is niet irritant, want je merkt er niks van. Hoewel het beweegt voelt het scherm wel solide aan, en dat is het belangrijkste.
Ja, het toetsenbord tikt zoals nooit tevoren, hiermee typ ik super veel sneller als bij een gewoon toetsenbord van een telefoon (sureType). Aan de qwert toetsenbord kan ik idd niet wennen, omdat mijn vingers te groot zijn. Maar sureType rocks!!

Over de negatieve reviews...
..Vooral de Previeuws van de Storm zijn slecht, de meeste revieuws zijn erg positief. Ik denk dat vooral mensen die het toestel nooit gebruikt hebben negatief zijn, werk er een weekje mee, en wil niks meer anders. Voor mijn niets slechts over de Storm.

ps. Ik gebruik hem al een geruime 13 dagen.

--edit--
Curieus is dat de Storm niet geheel in het hoesje past, maar gelukkig is het scherm wel in zijn geheel afgedekt.
Dit vind ik helemaal te gek. Denkt de reviewer nou echt dat blackberry een foutje heeft gemaakt met de grote van het hoesje |:( Ik vind het reuze handig, zo kan je koptelefoon er wel in terwijl hij in het hoesje zit.

[Reactie gewijzigd door PinjoTweaker op 3 augustus 2024 11:13]

Kan het misschien zijn omdat Arnoud (de reviewer) een Vodafone versie gebruikt?

Vodafone past de firmware altijd een beetje aan... Of heb jij ook een Vodafone versie?
De storm wordt alleen door vodafone verkocht... ik meen zelfs wereldwijd.
- Niet snel typen: Hoe kom je erbij? Hoelang heb je met het toestel gewerkt? Na een week gebruiken type ik net zo snel als op een normaal hardware keyboard. Ik maak net zoveel tikfouten als op een normaal pc keyboard. Een normaal, lange e-mail, geen sms achtig iets, type ik echt heel snel.
Ha, wat een grap. Eerst dacht ik nog dat je bedoelde een telefoon-hardware-keyboard maar je bedoeld echt een normaal pc keyboard als vergelijking. Dit kan gewoon niet, dit is klinklare onzin wat je uitkraamt en volledig te bestempelen als fanboyisme.
Niet geheel want er zit een kern van waarheid in. Tikfouten is iets wat je sowieso maakt, of je nou op een Blackberry Storm, iPhone 3G of een normaal computer toetsenbord zit te tikken. Tikfouten maken doe je lang niet altijd omdat je een toets niet goed kan indrukken en dat wordt hier even vergeten. Meestal ontstaan tikfouten doordat men de verkeerde toets indrukt of dat in de verkeerde volgorde doet (dan krijg je leuke dingen als "teh" e.d.). Klinkklare onzin is netzo extremistisch als degene die je nu beschuldigd.
Anoniem: 131051 @benji8317 december 2008 13:43
- Het bewegende scherm: Klopt, die beweegt iets (een milimeter aan elke kant, als het al een milimeter is), dit moet wel, anders zou hij bij het klikken tegen de behuizing aankomen
Wat meteen al een gigantisch probleem is ivm stof vangen. Die voegen zijn echt groot, daar kan een vingernagel tussen. Als ik zie hoeveel stof er in m'n gewone gsm in de groefjes kruipt, dan vrees ik het ergste om de storm netjes te houden.

Ik breng het niet graag ter sprake, maar de iPhone is één toestel zonder de minste voeg. Als je een touchscreentoestel uitbrengt, doe het dan goed zou ik zeggen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131051 op 3 augustus 2024 11:13]

Persoonlijk ben ik een erg grote fan van Stephen Fry, en hij is weer een grote fan van gadgets (en wie hier niet?)

Hij heeft een heel erg uitgebreide review van een aantal smartphones die hij in Amerika heeft gekocht geschreven. Aan de ene kant is de lol ervan dat hij er genoeg van af weet om techinfo en dergelijke te geven en aan de andere kant is veel van zijn commentaar echt User-orientated, oftewel: "Ik gebruik het ding, en dit vind ik kut/geweldig"

Toen ik deze recensie las moest ik acuut aan de Fry-review denken, en ik vond hem veel leuker dan de standaard Engadget/Cnet reviews.

Maar wat mij opviel was dat ook hier word gesproken van de 528 Qualcomm processor, terwijl in Engeland de Storm word geleverd met een 624 MHz Marvell Intel XScale processor.

Ik heb dit net een beetje geprobeerd te verifieren, maar kom niet erg ver. Maar Fry geeft dus dat de snellere processor een hoop doet voor het gevoel van een trage Telefoon.

Daarnaast mis ik een beetje een verhaal over de accelerometer, aangezien ik daar tegenstrijdige reacties over hoor. Vrienden van mij vinden het prima werken, maar veel reviews zeggen dat het te traag werkt.

Bij deze een paar bronnen.
Stephen Fry Blog-post
Wikipedia entry waar de 2 processoren staan vermeld
PhoneWreck over de interne architecture
Zoals ik het nu snel heb doorgelezen, lijk je niet erg positief, dan valt deze al weg voor mij ;)
Idd, mijn ervaringen met het typen zijn zeker niet zo negatief als hierboven vermeld. Het is en blijft een touch screen, en kan dus niet typen aan het toetsebord van de Pearl, Curve of Bold. Maar het biedt wel een degelijk alternatief aan voor wie liever een groot scherm heeft.
En dan kan je gebruik maken van een full qwerty layout in landschap mode, of een sure type layout in portrait mode. Toch wel een gemis dat dit niet vermeldt word in de review. Toetsenbord past zich dus aan naar gelange welke kant je naar je toe houd. Enkel met de onderkant naar je toe wil hij niet werken.

Overgins zijn de Amerikaanse reviews eerder verdeeld positief en negatief. Zeker niet overwegend negatief.
Handiger is misschien om zelf met een toestel te gaan spelen, ipv blind op een review af te gaan die je 'snel hebt doorgelezen'.
geef me een adres waar dat kan....
In de meeste Media Markten staan ipv dummies werkende toestellen.
Anoniem: 284491 @shades19 december 2008 14:55
een willekeurige phonehouse winkel.
Anoniem: 109314 17 december 2008 12:11
[quote]de gebruikservaring is niet minder dan bij bijvoorbeeld een Windows Mobile[/qoute]
sorry, maar de gebruikerservaring op een win mobile telefoon is zeeeeer slecht. na twee win mobile telefoons (beide van HTC) is mijn iPhone echt een verademing. deze blackberry doet ook onder voor de iPhone, dat is al gebleken uit talloze reviews.
Mening. Ik heb de iPhone 3G en 2G weer lekker terug de kast ingestopt vanwege de gigantisch beperkte functionaliteit, iets wat bij m'n Windows Mobile toestel niet zo is. Ligt uiteraard meer aan Apple, maar toch. Halve Bluetooth-integratie, zeer beperkte mogelijkheden met betrekking tot modemgebruik (heb de packages geprobeerd, allemaal dikke crap en soms niet eens gratis). Dus mijn mening is eigenlijk dat de iPhone crappy is. Nu is dit niet bedoeld om een discussie te starten, maar je had misschien wel wat duidelijker kunnen aanstippen dat het om een mening gaat, feiten zijn het niet!
Dat is ook niet waar, ook dit is weer een mening. Het ligt nogal aan hoe je de apparaten bekijkt. Als je bepaalde zaken meeweegt dan is zijn verhaal weer meer feiten, weeg je andere dingen mee (die je overigens vooraf al had kunnen weten met een beetje research, maar ja, impulsief kopen is in tegenwoordig..) dan is jouw verhaal weer correct. Het is maar hoe je het ziet :)
Het touchscreen werkt dan ook een apparte manier. Het beeldscherm is namelijk een grote knop.

http://www.iphoneclub.nl/...8/11/blackberry-storm.jpg
Op deze manier dus.

bron: http://www.iphoneclub.nl/...werkt-met-een-grote-knop/
dan is het ook niet zo raar dat die hoek niet goed werkte. Het lijkt me dat het scherm ook als een wipwap om die knop kan kantelen. Best knap eigenlijk om het normaal blijkbaar wel te laten werken. Het lijkt me slimmer om gewoon in elke hoek zo'n knop te zetten. Maar dat zal wel weer teveel ruimte innemen of te duur zijn.
Het is niet alleen een grote knop hoor, het scherm is ook gewoon aanraakgevoelig, sowiso wel handig om positie te bepalen.
RIM hoopte met de 'grote-knop' variant mouseovers en daadwerkelijk 'klikken' op een natuurlijke manier naar aanraakschermen te brengen, en met deze implementatie is dat nog niet echt gelukt (voor zover ik erover hoor, zelf niet geprobeerd).
De review komt erg goed overeen met de bevindingen van de klanten (ja ik verkoop die krengen) en erg veel mensen grijpen terug naar de Curve die ze voorheen gebruikte of komen hem ruilen voor de Bold, die in mijn ogen superieur is aan de Storm.

Dat er geen WiFi op zit is voor de nederlandse markt niet zo heel erg, het browsen over 3G gaat prima en is al inbegrepen bij het blackberry abonnement van Vodafone. Tevens moet je de instellingen van de browser steeds via het optie menu aanpassen naar de verbinding die je wil gebruiken en is dus ook niet echt handig.
Ik ga ook liever voor de blackberry bold 9000. Valt me op dat bij Minpunten niet wordt gemeld dat de telefoon geen Wifi heeft. Grootste nadeel persoonlijk vind ik dat je een BIS abbo nodig hebt (kan zonder maar werkt niet 100%) en dat kost weer meer geld, maarja het is tenslotte ook eigenlijk een telefoon voor zakenlui en niet voor studenten.

Ook las ik ergens in een review dat, doordat het scherm ingedrukt kan worden, er naadjes zitten waar veel vuil in kan komen. Dit vond ik ook wel een puntje waar aandacht aan besteed kan worden..
Ik moest erg lachen om dit artikel. Ik mag binnenkort een nieuw mobieltje uitzoeken maar ik wist nog niet wat. Ik heb nu een HTC Touch en dat bevalt me wel.
Nu heb ik natuurlijk gekeken naar de Storm.
Nu kwam ik dit artikel tegen. Ook een erg erg erg goed en leuk verhaal:

http://www.nytimes.com/2008/11/27/technology/personaltech/27pogue.html?_r=2&pagewanted=1
Als je een HTC Touch hebt en die redelijk vind, dan is alles beter. :) Die had ik ook en ik werd er echt kriegel van.
Zeer strakke mooie telefoon :)

Alleen helaas zit er geen Wifi in, dat is voor mij toch een showstopper. Als er Wifi in zat had ik er nog over nagedacht.
Wacht dan tot het toestel ook bij de andere operators komt... Vodafone heeft deze versie laten bouwen en geen WiFi is door hen opgelegd...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.