Door Arnoud Wokke

Redacteur

Blackberry Storm

Hinken op twee gedachten

RIM heeft nagelaten met de Storm een scherpe keuze te maken. Wilde het bedrijf zijn vaste zakelijke klanten plezieren door aan de vraag naar een touchscreentoestel tegemoet te komen? Of wilde de Canadese fabrikant een consumentensmartphone maken, met alle functies die daarbij horen?

Blackberry Storm

De zakelijke markt en de consumentenmarkt stellen elk hun eigen eisen aan een smartphone, en het hinken op twee gedachten is dan ook de grote bedreiging voor de Storm. RIM loopt hiermee het risico zakelijke klanten, die vaak honderden toestellen in een keer afnemen, van zich te vervreemden, terwijl consumenten wellicht terugdeinzen voor de nog steeds zakelijk aandoende interface en software.

Of de Blackberry Storm een goede smartphone is, hangt af van de verwachting van de koper. Wie een opvolger voor zijn oude Blackberry zoekt en hoopt dat de Storm een echte Blackberry is met als leuk extraatje een touchscreen, zal teleurgesteld zijn. De Storm heeft namelijk juist niet de eigenschappen die Blackberry's populair hebben gemaakt: de mogelijkheid snel e-mails te kunnen typen en een vlotte interface.

Wie echter op zoek is naar een consumentensmartphone met een groot touchscreen en vooral media wil afspelen en e-mail wil kunnen lezen, zal door de Storm niet teleurgesteld worden. De interface en software doen weliswaar zakelijk aan voor een consumentensmartphone, maar de gebruikservaring is niet minder dan bij bijvoorbeeld een Windows Mobile- of een Symbian-toestel.

De meest in het oog springende unieke eigenschap van de Storm, het drukgevoelige touchscreen, is vooral een belofte voor de toekomst. Het omgaan met het touchscreen went wel en iemand die het eenmaal gewend is, zal het missen bij andere toestellen. Helaas is de techniek niet goed uitgewerkt op dit toestel: vooral het typen is een drama op de Storm.

Blackberry heeft met de Storm een toestel op de markt gebracht dat zich in veel opzichten - bediening, software - kan onderscheiden in een markt waarin haast elke week een nieuw touchscreenmodel aangekondigd lijkt te worden. Het is begrijpelijk dat Blackberry zo snel mogelijk een graantje van de groeiende markt voor touchscreentoestellen wilde meepikken, maar de innovatieve schermtechniek had een zorgvuldigere uitwerking verdiend. De komende maanden zal moeten blijken of de Storm het succesnummer wordt waar RIM en Vodafone, die het toestel als enige provider verkoopt, op hopen.

Blackberry Storm
Pluspunten:
+ uitstekend bereik en prima belkwaliteit
+ goede mediaspeler
+ drukgevoelige touchscreen
+ mooi, groot scherm.

Minpunten:
- typen gaat moeizaam
- interface ongeschikt voor touchscreen
- drukgevoelige touchscreen
- browser traag en rendert lang niet alle pagina's goed.

Reacties (52)

Wijzig sortering
Het door Tweakers.net ontvangen testexemplaar vertoonde nog een vreemd euvel. Een deel van het scherm, linksonder, bleek minder goed klikbaar dan andere delen van het scherm. Op sommige momenten bleek het totaal onmogelijk om op dat gedeelte van het scherm iets te selecteren. Mogelijk had ons testexemplaar last van een toevallige bouwfout; het is voor RIM niet te hopen dat hetzelfde verschijnsel zich ook bij veel andere exemplaren voordoet. Desondanks voelt de Storm voor het overige goed en solide aan, en zou het toestel zeker in staat moeten zijn een paar jaar mee te gaan.
Dit euvel komt vaker voor, een oplossing wordt beschreven in deze video. Een papiertje achter de batterij plaatsen en klaar :)

[Reactie gewijzigd door DRvDijk op 17 december 2008 10:53]

papiertjes in telefoons gaan stoppen zodat ze beter gaan werken?

Zelfde als de Bold zeker, papiertje achterop de batterij plakken dan valt hij niet uit.

Heb er hier 40, 2 hadden dit probleem. Ben bij de KPN geweest kreeg 2 nieuwe mee. Deze hadden dit probleem niet. Conclusie gewoon f*cked.

Papiertjes in telefoons stoppen geen optie, moet het gewoon goed doen.
Dat is geen oplossing maar een workaround. Als je User Agents aan gaat lopen passen (benji83) en papiertjes in je telefoon gaat stoppen is het geen goede telefoon. Althans, niet op die punten.

Ik vraag me inderdaad wel af hoe lang Arnoud met de telefoon gewerkt heeft, en of hij vlot aan het touchscreen wende om er wél vlot op te kunnen typen.
Om die vraag gelijk maar te beantwoorden:
ik heb iets meer dan twee weken met de telefoon gewerkt (natuurlijk niet de hele tijd, moet af en toe ook nieuws komen voor op de fp ;)). Vooral in de trein en thuis ben ik intensief in de weer geweest met de Storm.

En inderdaad, het drukgevoelige touchscreen wende wel, en ik vond ook na een tijdje een manier om functies preciezer te raken: eerst een beetje over het touchscreen vegen om te zien welke gehighlight wordt, vervolgens drukken. Maar erg snel werkt dat niet.

Vooral op het typen heb ik lang geoefend, want ik dacht dat het na een gewenningsperiode als een zonnetje zou gaan. Dat gebeurde helaas niet: ik bleef fouten maken (dat kost vooral veel tijd), al ging het typen zelf wel wat sneller.

en @benji83: De Storm is veel trager dan bijvoorbeeld de Bold. Dat verschil heb ik ook aan iemand van RIM voorgelegd, die me zei dat transities waren ingebouwd zodat consumenten de interface mooier zouden vinden. Die transities zorgen echter wel voor een extra vertraging, en dat had dus niet gehoeven. Jammer, want snelheid is in mijn beleving een belangrijke factor bij het gebruik: je hebt er elke keer mee te maken.
En over de browser: Tweakers.net, om maar eens een site te noemen, renderde matig: de lijst van nieuwsberichten op de fp is onleesbaar en onklikbaar.
Anoniem: 278428
@DRvDijk17 december 2008 20:51
Dit euvel komt vaker voor, een oplossing wordt beschreven in deze video. Een papiertje achter de batterij plaatsen en klaar :)
ja en ga kit gelijk die voegen bij het scherm maar even dicht :+

als je een mobiel of smartphone koopt verwacht je (tenmiste ik) toch niet dat je er nog aan moet gaan "prutsen" om het ding werkend te krijgen :?
Ik ben het met grote delen van de review volledig oneens.
Ik gebruik de Storm al langere tijd, ik had hem de maandag na de release al binnen, en na een week werken ben je volledig gewent.
Een paar punten die mij in de review opvallen:
- Het bewegende scherm: Klopt, die beweegt iets (een milimeter aan elke kant, als het al een milimeter is), dit moet wel, anders zou hij bij het klikken tegen de behuizing aankomen
- Slecht klikken: Waarschijnlijk een eerdere hardware revisie. Mensen met latere revisies hebben hier geen last van, al is het wel een bekender probleem.
- Niet snel typen: Hoe kom je erbij? Hoelang heb je met het toestel gewerkt? Na een week gebruiken type ik net zo snel als op een normaal hardware keyboard. Ik maak net zoveel tikfouten als op een normaal pc keyboard. Een normaal, lange e-mail, geen sms achtig iets, type ik echt heel snel.
- Traagheid: Que? No f*cking way! Hij was al snel zat, veel sneller dan mijn oude Winmo telefoons, na de OS update is hij alleen maar sneller geworden,
- Interface ongeschikt voor touchscreen: Kom op zeg... Elke nieuwe interface is wennen maar hij is totaal niet ongeschikt. Ik heb nog geen enkel probleem gehad met dingen verkeerd aanklikken sinds ik aan het toestel gewend ben,
- Browser: Welke pagina's renderen niet goed? Alleen pagina's die puur voor IE zijn geoptimaliseerd hebben soms een klein rendering probleem. Ik heb nog geen grote problemen gehad met rendering, een enkele website die erg breed is wordt soms iets uit verband getrokken. Probeer eens te spelen met hoe de browser zich identificeert. Ik heb deze standaard op firefox staan, mocht een site niet lekker werken heb je hem in opties zo op IE staan, reload en BLAM! prima :)

Zoals ik zei, ik werk nu geruime tijd met de Storm en ik vind het een geweldig toestel. Er zou iets meer software beschikbaar mogen zijn waar niet voor betaald hoeft te worden (ik bedoel, voor een simpel spelletje ga ik geen 10 dollar betalen!) maar dat komt vast wel.

Overall ben ik heel erg tevreden over het toestel, ik heb nog NIETS gevonden wat niet goed werkt, je moet er enkel aan wennen. Is dat niet zo bij alles wat je nooit in een dergelijke vorm hebt gebruikt?
Dan vraag ik mij toch af waarom men in de VS (BlackBerry land) hartstikke ontevreden is met het toestel. Wat ik daar hoor is dat de speling in het scherm vervelend is, het tactile feedback een leuk idee is maar gewoon niet het beoogde voordeel oplevert op deze manier (ik had dat vermoeden al, het leek mij veel te vermoeiend in vergelijking met niet hoeven te drukken), men is niet weg van het T9-achtige toetsenbord in portrait mode, de browser is weldegelijk achter op de concurrentie (safari hier geeft Tweakers.net als 1 voorbeeldje bijv. volledig goed weer), etc. Jouw ervaring kan uiteraard positief zijn, maar neigt wel weer ietwat TE positief, meerdere reviews zijn het hiermee oneens.

Linkje naar Cnet review: link, waarbij ook de gemiddelde beoordeling van zo'n 316 gebruikers middelmatig is, met als conclusie:

The good: The RIM BlackBerry Storm features an innovative touch screen that provides tactile feedback to confirm your selection. The Storm offers dual-mode functionality for world-roaming capabilities as well as EV-DO Rev. A and UMTS/HSDPA support. Other highlights include GPS and a 3.2-megapixel camera.

The bad: The Storm's SurePress touch-screen takes some acclimation and the onscreen keyboard is a bit cramped. The smartphone can be sluggish and buggy even after the firmware update.. Speakerphone quality was a bit choppy

The bottom line: The RIM BlackBerry Storm may blow in a frenzy for Verizon Wireless subscribers wanting a touch screen similar to the Apple iPhone. However, there are bugs and performance issues that prevent the Storm from delivering its full potential.

En hier nog een klein fragment uit een review van de New York Times:

"Incredibly, the Storm even muffs simple navigation tasks. When you open a menu, the commands are too close together; even if your finger seems to be squarely on the proper item, your click often winds up activating something else in the list.

To scroll a list, you’re supposed to flick your finger across the screen, just as on the iPhone. But even this simple act is head-bangingly frustrating; the phone takes far too long to figure out that you’re swiping and not just tapping. It inevitably highlights some random list item when you began to swipe, and then there’s a disorienting delay before the scrolling begins." etc. etc.

Om de een of andere reden heeft Apple dit best goed voor elkaar gekregen en lijken andere fabrikanten erg veel moeite te hebben met het design van het OS en de hardware, alleen al die paar puntjes die ik in deze alinea van de NYT las, zou voor mij een dealbreaker zijn, het zijn precies de frustraties die ik al jaren heb met WM devices.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 17 december 2008 15:13]

VS BlackBerry land??

Heb je beetje verkeerd. Canada is BlackBerry land uhuh....

RIM is Canadees.
Wat hij bedoelt is dat de blackberry erg populair is in de VS, veel meer dan in europa...
- Traagheid: Que? No f*cking way! Hij was al snel zat, veel sneller dan mijn oude Winmo telefoons, na de OS update is hij alleen maar sneller geworden,
Da's dan dus duidelijk. Je moet vooral op korte termijn eens met een oudere blackberry spelen, voor de juiste vergelijking. Ik ben zelf geen crackberry-fan, maar een ding hadden al z'n voorgangers, en dat was software die nagenoeg direct reageert op de gebruiker en altijd voorspelbaar reageert op z'n gebruiker. Ik zie collega's met een blackberry zonder te kijken hun telefoon uit hun jas pakken en in de beweging naar hun gezicht toe twee klikjes aan het duimwiel draaien, drukken, drie klikjes en hoppa, het ding is precies waar ze wezen wilden, tegen de tijd dat ze 'm voor hun neus hebben. Dat is met de storm onmogelijk. Je moet kijken voordat je iets kun doen en je moet alle overgangen afwachten voordat je verder kunt.
Tja, het voordeel van zien wat je doet is ook weten wat je doet. Domweg maar in automatisme dingen gaan indrukken levert nogal vaak het probleem op van het bellen naar het verkeerde nummer en andere vergissingen. Ik zou dat dan ook niet meteen als iets negatiefs en onwenselijk afschilderen, in veel gevallen is zojuist anders ontzettend wenselijk.
Toen ik de eerste maal het toestel in handen had, deed het toestel me gelijk denken aan oude PC toetsenborden die je ongeveer met een hamer moet aanslaan. De benaming "touchscreen" komt dan ook niet echt aan de orde maar eerder "press-screen".

Het fanboy gehalte druipt er dan ook behoorlijk vanaf in de bovenstaande post.
Het is wel duidelijk dat jij dit toestel niet zolang in de handen hebt gehad. Ik ben het volledig met benji83 eens. Wat de revieuwer zegt is niet wat een gebruiker zou zeggen die het toestel al wat langer gebruikt (zo ik heb het netjes geformuleerd :P)

Ja, het toestel is wennen.
Ja, je moet weten dat je het scherm kunt klikken (sommige vrienden snappen dat maar niet, en blijven maar tappen).
Ja, er zit een halve millimeter ruimte tussen het scherm en de rand.
en Ja, het toetsenbord is niet logische (voor de eerste keer)

Maar;...
Ja, na een week gebruiken is de Storm perfect.
Ja, een klikbaar touchscreen is fijn, ik klik nooit verkeerd want als ik op iets verkeerds 'tap' dan klik ik niet.
Nee, de halve millimeter ruimte is niet irritant, want je merkt er niks van. Hoewel het beweegt voelt het scherm wel solide aan, en dat is het belangrijkste.
Ja, het toetsenbord tikt zoals nooit tevoren, hiermee typ ik super veel sneller als bij een gewoon toetsenbord van een telefoon (sureType). Aan de qwert toetsenbord kan ik idd niet wennen, omdat mijn vingers te groot zijn. Maar sureType rocks!!

Over de negatieve reviews...
..Vooral de Previeuws van de Storm zijn slecht, de meeste revieuws zijn erg positief. Ik denk dat vooral mensen die het toestel nooit gebruikt hebben negatief zijn, werk er een weekje mee, en wil niks meer anders. Voor mijn niets slechts over de Storm.

ps. Ik gebruik hem al een geruime 13 dagen.

--edit--
Curieus is dat de Storm niet geheel in het hoesje past, maar gelukkig is het scherm wel in zijn geheel afgedekt.
Dit vind ik helemaal te gek. Denkt de reviewer nou echt dat blackberry een foutje heeft gemaakt met de grote van het hoesje |:( Ik vind het reuze handig, zo kan je koptelefoon er wel in terwijl hij in het hoesje zit.

[Reactie gewijzigd door PinjoTweaker op 18 december 2008 16:01]

Kan het misschien zijn omdat Arnoud (de reviewer) een Vodafone versie gebruikt?

Vodafone past de firmware altijd een beetje aan... Of heb jij ook een Vodafone versie?
De storm wordt alleen door vodafone verkocht... ik meen zelfs wereldwijd.
- Niet snel typen: Hoe kom je erbij? Hoelang heb je met het toestel gewerkt? Na een week gebruiken type ik net zo snel als op een normaal hardware keyboard. Ik maak net zoveel tikfouten als op een normaal pc keyboard. Een normaal, lange e-mail, geen sms achtig iets, type ik echt heel snel.
Ha, wat een grap. Eerst dacht ik nog dat je bedoelde een telefoon-hardware-keyboard maar je bedoeld echt een normaal pc keyboard als vergelijking. Dit kan gewoon niet, dit is klinklare onzin wat je uitkraamt en volledig te bestempelen als fanboyisme.
Niet geheel want er zit een kern van waarheid in. Tikfouten is iets wat je sowieso maakt, of je nou op een Blackberry Storm, iPhone 3G of een normaal computer toetsenbord zit te tikken. Tikfouten maken doe je lang niet altijd omdat je een toets niet goed kan indrukken en dat wordt hier even vergeten. Meestal ontstaan tikfouten doordat men de verkeerde toets indrukt of dat in de verkeerde volgorde doet (dan krijg je leuke dingen als "teh" e.d.). Klinkklare onzin is netzo extremistisch als degene die je nu beschuldigd.
- Het bewegende scherm: Klopt, die beweegt iets (een milimeter aan elke kant, als het al een milimeter is), dit moet wel, anders zou hij bij het klikken tegen de behuizing aankomen
Wat meteen al een gigantisch probleem is ivm stof vangen. Die voegen zijn echt groot, daar kan een vingernagel tussen. Als ik zie hoeveel stof er in m'n gewone gsm in de groefjes kruipt, dan vrees ik het ergste om de storm netjes te houden.

Ik breng het niet graag ter sprake, maar de iPhone is één toestel zonder de minste voeg. Als je een touchscreentoestel uitbrengt, doe het dan goed zou ik zeggen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131051 op 17 december 2008 15:26]

Persoonlijk ben ik een erg grote fan van Stephen Fry, en hij is weer een grote fan van gadgets (en wie hier niet?)

Hij heeft een heel erg uitgebreide review van een aantal smartphones die hij in Amerika heeft gekocht geschreven. Aan de ene kant is de lol ervan dat hij er genoeg van af weet om techinfo en dergelijke te geven en aan de andere kant is veel van zijn commentaar echt User-orientated, oftewel: "Ik gebruik het ding, en dit vind ik kut/geweldig"

Toen ik deze recensie las moest ik acuut aan de Fry-review denken, en ik vond hem veel leuker dan de standaard Engadget/Cnet reviews.

Maar wat mij opviel was dat ook hier word gesproken van de 528 Qualcomm processor, terwijl in Engeland de Storm word geleverd met een 624 MHz Marvell Intel XScale processor.

Ik heb dit net een beetje geprobeerd te verifieren, maar kom niet erg ver. Maar Fry geeft dus dat de snellere processor een hoop doet voor het gevoel van een trage Telefoon.

Daarnaast mis ik een beetje een verhaal over de accelerometer, aangezien ik daar tegenstrijdige reacties over hoor. Vrienden van mij vinden het prima werken, maar veel reviews zeggen dat het te traag werkt.

Bij deze een paar bronnen.
Stephen Fry Blog-post
Wikipedia entry waar de 2 processoren staan vermeld
PhoneWreck over de interne architecture
Zoals ik het nu snel heb doorgelezen, lijk je niet erg positief, dan valt deze al weg voor mij ;)
Idd, mijn ervaringen met het typen zijn zeker niet zo negatief als hierboven vermeld. Het is en blijft een touch screen, en kan dus niet typen aan het toetsebord van de Pearl, Curve of Bold. Maar het biedt wel een degelijk alternatief aan voor wie liever een groot scherm heeft.
En dan kan je gebruik maken van een full qwerty layout in landschap mode, of een sure type layout in portrait mode. Toch wel een gemis dat dit niet vermeldt word in de review. Toetsenbord past zich dus aan naar gelange welke kant je naar je toe houd. Enkel met de onderkant naar je toe wil hij niet werken.

Overgins zijn de Amerikaanse reviews eerder verdeeld positief en negatief. Zeker niet overwegend negatief.
Handiger is misschien om zelf met een toestel te gaan spelen, ipv blind op een review af te gaan die je 'snel hebt doorgelezen'.
geef me een adres waar dat kan....
In de meeste Media Markten staan ipv dummies werkende toestellen.
Anoniem: 284491
@shades19 december 2008 14:55
een willekeurige phonehouse winkel.
[quote]de gebruikservaring is niet minder dan bij bijvoorbeeld een Windows Mobile[/qoute]
sorry, maar de gebruikerservaring op een win mobile telefoon is zeeeeer slecht. na twee win mobile telefoons (beide van HTC) is mijn iPhone echt een verademing. deze blackberry doet ook onder voor de iPhone, dat is al gebleken uit talloze reviews.
Mening. Ik heb de iPhone 3G en 2G weer lekker terug de kast ingestopt vanwege de gigantisch beperkte functionaliteit, iets wat bij m'n Windows Mobile toestel niet zo is. Ligt uiteraard meer aan Apple, maar toch. Halve Bluetooth-integratie, zeer beperkte mogelijkheden met betrekking tot modemgebruik (heb de packages geprobeerd, allemaal dikke crap en soms niet eens gratis). Dus mijn mening is eigenlijk dat de iPhone crappy is. Nu is dit niet bedoeld om een discussie te starten, maar je had misschien wel wat duidelijker kunnen aanstippen dat het om een mening gaat, feiten zijn het niet!
Dat is ook niet waar, ook dit is weer een mening. Het ligt nogal aan hoe je de apparaten bekijkt. Als je bepaalde zaken meeweegt dan is zijn verhaal weer meer feiten, weeg je andere dingen mee (die je overigens vooraf al had kunnen weten met een beetje research, maar ja, impulsief kopen is in tegenwoordig..) dan is jouw verhaal weer correct. Het is maar hoe je het ziet :)
Het touchscreen werkt dan ook een apparte manier. Het beeldscherm is namelijk een grote knop.

http://www.iphoneclub.nl/...8/11/blackberry-storm.jpg
Op deze manier dus.

bron: http://www.iphoneclub.nl/...werkt-met-een-grote-knop/
dan is het ook niet zo raar dat die hoek niet goed werkte. Het lijkt me dat het scherm ook als een wipwap om die knop kan kantelen. Best knap eigenlijk om het normaal blijkbaar wel te laten werken. Het lijkt me slimmer om gewoon in elke hoek zo'n knop te zetten. Maar dat zal wel weer teveel ruimte innemen of te duur zijn.
Het is niet alleen een grote knop hoor, het scherm is ook gewoon aanraakgevoelig, sowiso wel handig om positie te bepalen.
RIM hoopte met de 'grote-knop' variant mouseovers en daadwerkelijk 'klikken' op een natuurlijke manier naar aanraakschermen te brengen, en met deze implementatie is dat nog niet echt gelukt (voor zover ik erover hoor, zelf niet geprobeerd).
De review komt erg goed overeen met de bevindingen van de klanten (ja ik verkoop die krengen) en erg veel mensen grijpen terug naar de Curve die ze voorheen gebruikte of komen hem ruilen voor de Bold, die in mijn ogen superieur is aan de Storm.

Dat er geen WiFi op zit is voor de nederlandse markt niet zo heel erg, het browsen over 3G gaat prima en is al inbegrepen bij het blackberry abonnement van Vodafone. Tevens moet je de instellingen van de browser steeds via het optie menu aanpassen naar de verbinding die je wil gebruiken en is dus ook niet echt handig.
Ik ga ook liever voor de blackberry bold 9000. Valt me op dat bij Minpunten niet wordt gemeld dat de telefoon geen Wifi heeft. Grootste nadeel persoonlijk vind ik dat je een BIS abbo nodig hebt (kan zonder maar werkt niet 100%) en dat kost weer meer geld, maarja het is tenslotte ook eigenlijk een telefoon voor zakenlui en niet voor studenten.

Ook las ik ergens in een review dat, doordat het scherm ingedrukt kan worden, er naadjes zitten waar veel vuil in kan komen. Dit vond ik ook wel een puntje waar aandacht aan besteed kan worden..
Ik moest erg lachen om dit artikel. Ik mag binnenkort een nieuw mobieltje uitzoeken maar ik wist nog niet wat. Ik heb nu een HTC Touch en dat bevalt me wel.
Nu heb ik natuurlijk gekeken naar de Storm.
Nu kwam ik dit artikel tegen. Ook een erg erg erg goed en leuk verhaal:

http://www.nytimes.com/2008/11/27/technology/personaltech/27pogue.html?_r=2&pagewanted=1
Als je een HTC Touch hebt en die redelijk vind, dan is alles beter. :) Die had ik ook en ik werd er echt kriegel van.
Zeer strakke mooie telefoon :)

Alleen helaas zit er geen Wifi in, dat is voor mij toch een showstopper. Als er Wifi in zat had ik er nog over nagedacht.
Wacht dan tot het toestel ook bij de andere operators komt... Vodafone heeft deze versie laten bouwen en geen WiFi is door hen opgelegd...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee