Op deze pagina bekijken we de meest opvallende features en kenmerken van elke RTX 4090 die we voor deze round-up hebben getest. Hieronder bespreken we per model deze zaken en op de volgende pagina is een overzichtstabel te vinden.
ASUS TUF OC
We bespreken de kaarten op alfabetische volgorde, daarom is de ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Edition de eerste kaart die we behandelen. Met een lengte van net geen 35 centimeter is dit meteen de langste RTX 4090 in deze vergelijking. Ook in de breedte is de TUF OC met 15cm aan de flinke kant. De kaart wordt gepresenteerd als ‘3,65-slot’ maar neemt dus effectief vier sloten in beslag, waardoor de 2-slots i/o-bracket nog kleiner oogt. Na dergelijke afmetingen kan het gewicht van 2,3kg van de TUF OC eigenlijk ook niet meer verbazen. Wat aan de i/o-kant wel opvalt, is dat de kaart van ASUS als enige een extra HDMI 2.1-aansluiting levert, terwijl de overige deelnemers allemaal op de standaard enkele HDMI-connector zitten, met daarnaast DisplayPort in drievoud.
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC
De koeloplossing van de TUF RTX 4090 OC bestaat uit een grote vapor chamber die wordt gecombineerd met in totaal acht heatpipes, waarvan vijf stuks 8mm dik zijn en drie stuks 6mm dik. De drie 104mm-grote Axial-tech-ventilators draaien op een dubbele kogellager en hebben een semi-passieve werking. De luchtstroom die de achterste ventilator veroorzaakt, wordt dankzij het korte pcb en de gedeeltelijk open backplate niet tegengehouden, waardoor de kaart zijn vermogen sneller kwijt kan. De backplate zorgt samen met de shroud niet alleen voor een betere warmteafvoer, maar ook voor een stevigere videokaart die minder makkelijk buigt.
Gigabyte Gaming OC
De Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC is een kaart die nog een tikkeltje langer is dan de Founders Edition. Met een lengte van 34 centimeter is de Gaming OC geen model dat je gegarandeerd in de gemiddelde behuizing kwijt kunt. In de breedte meet de kaart vijftien centimeter, wat nog ruim een centimeter meer is dan de breedte van het model van Nvidia. De grote koeler van deze RTX 4090 is eveneens opgebouwd rondom een vapor chamber, waar Gigabyte acht heatpipes aan heeft verbonden. De vapor chamber zelf maakt direct contact met de gpu; de geheugenchips worden gekoeld met een soort baseplate die daar omheen is geplaatst.
Ook Gigabyte kiest ervoor om een flinke uitsparing te maken in de metalen backplate, net zoals de fabrikant bij de RTX 3090 Ti Gaming OC deed. Gigabyte noemt dit screen cooling. Wel is het uiterlijk aangepast, met minder grijstinten rondom de ventilators, die bovendien van verlichting zijn voorzien. Daarnaast heeft de Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC ook nog power indicators; kleine leds bij de 16-pinsstroomaansluiting die eventuele problemen of afwijkingen met de energietoevoer vanuit de voeding aangeeft.
Inno3D iChill X3
Ook de Inno3D GeForce RTX 4090 iChill X3 is voorzien van een vapor chamber-koeler. Inno3D koppelt hier negen heatpipes aan, die bij elkaar opgeteld bijna drie meter lang zijn. Dit gedeelte van de koeler bedekt zowel de gpu als de eromheen geplaatste geheugenchips. De drie ventilators die bovenop het koelblok zijn geplaatst, meten per stuk 94mm en zijn daarmee de kleinste fans van alle RTX 4090-kaarten in deze round-up. Zoals we vaker zien, draait de middelste ventilator in tegengestelde richting, om de geluidsproductie laag te houden zonder in te leveren op airflow.
De kaart is vrijwel drie slots dik, maar de behuizing is net iets te vol geworden om strikt binnen die drie slots te vallen. Gebruik je het PCIe-slot eronder, dan zal dat met de meeste uitbreidingskaarten niet samen met de RTX 4090 iChill X3 passen. Omdat de kaart flinke uitsparingen in zijn eigen backplate heeft, kan de achterste ventilator met minder obstructie warme lucht afvoeren.
MSI Suprim X
Met de MSI GeForce RTX 4090 Suprim X zegt MSI zelf vooral creators en gamers te willen aanspreken door een erg luxe en prestatiegerichte videokaart op de markt te brengen. Alle onderdelen van de Suprim zijn tot in detail uitgewerkt, en het is duidelijk dat de fabrikant hierbij niet bespaart op materiaalkosten. Dit is te zien aan de shroud, de backplate en het frame dat langs het koelblok loopt: ze zijn allemaal van metaal gemaakt. De luxe uitstraling wil de fabrikant verder benadrukken door het abstracte logo van een diamant, dat op meerdere plekken op de kaart is geplaatst, waaronder op de backplate.
Onder al dit uiterlijk vertoon heeft MSI een koeloplossing geplaatst die in ieder geval op papier indruk maakt. Direct in contact met zowel de gpu als het videogeheugen is een grote vapor chamber geplaatst. Daarmee verbonden zijn maar liefst tien heatpipes, die op dit punt vierkant zijn gevormd om zo goed mogelijk contact te maken met een zo groot mogelijk oppervlak. De heatpipes lopen vervolgens naar de rest van het koelblok, waarop herontworpen golfvormige koelvinnen met V-vormige uitsparingen zijn gebruikt om de airflow optimaal te houden en de geluidsproductie tot een minimaal niveau te beperken.
De Suprim X telt drie Torx 5.0-ventilators, waarvan MSI zegt dat ze ook flink onder handen zijn genomen om stiller en efficiënter te werken dan de voorgaande generatie. Op het eerste gezicht valt daarbij vooral op dat steeds drie ventilatorbladen aan het uiteinde met elkaar zijn verbonden. Omdat elke fan in totaal negen bladen heeft, zijn er dus drie groepjes van drie bladen verbonden.
Nvidia Founders Edition
De Nvidia GeForce RTX 4090 Founders Edition van Nvidia zelf is de kaart die we voor onze gpu-review van de RTX 4090 al hebben gebruikt. Dit is een model dat je als consument uiteraard ook gewoon kunt bestellen. Dat gaat echter alleen via de webshop van Nvidia zelf; vooralsnog zul je dit model dus bij geen andere winkel kunnen kopen. Bij Nvidia's webshop is de kaart op het moment van schrijven echter niet op voorraad.
De RTX 4090 Founders Edition valt allereerst op omdat hij erg groot is voor een referentiekaart, zeker ten opzichte van de Founders Editions in de RTX 30-serie. De kaart is weliswaar even lang als de RTX 3090 en 3090 Ti Founders Edition, maar wel flink dikker. Het geheel neemt desondanks ‘slechts’ drie slots in beslag. In tegenstelling tot alle geteste custom modellen in deze round-up zitten er op de Founders Edition geen drie maar twee ventilators, die bovendien niet naast elkaar maar tegenover elkaar zijn geplaatst. Dit ontwerp maakt gebruik van het zogenoemde axial flowthrough design waarbij dankzij een erg kort pcb de luchtstroom helemaal door de kaart loopt, zonder obstructie.
Hoewel de Founders Edition van de RTX 4090 veel op die van de RTX 3090 lijkt, is het onderliggende koelblok volgens Nvidia flink aangepast om de airflow te bevorderen en de gehele koeloplossing effectiever te maken. Het koelblok heeft nog steeds een vapor chamber als basis, maar daaruit lopen nu niet vier maar zes heatpipes om de temperatuur over het koelblok beter te kunnen verdelen. Bij een gelijke geluidsdruk zouden de ventilators op de RTX 4090 FE vijftien procent meer airflow moeten leveren dan op de RTX 3090 FE. De ventilators zijn daarvoor ook iets groter gemaakt, van 110mm op de vorige generatie naar 116mm op de RTX 4090 FE. Ook is Nvidia overgestapt van dubbele kogellagers naar fluid dynamic bearing, om de geluidsdruk van de fans te beperken.