Door Paul Hulsebosch

Redacteur

World of Warcraft: Wrath of the Lich King

13-11-2008 • 09:33

81

Multipage-opmaak

De komst van de Death Knight

Elf miljoen spelers kunnen het niet mis hebben, zou je zeggen. Maar hoe hou je al die gamers tevreden? Daar moet Wrath of the Lich King voor zorgen, de tweede uitbreiding voor het mmo-spel der mmo-spellen. We riepen de hulp in van de leden van ons forum, om te bepalen of het een beetje lukt, dat 'tevreden houden'.

Een spel wordt doorgaans goed getest voor het op de markt wordt gebracht, en bij een mmo-game kan zo'n test eigenlijk alleen maar online plaatsvinden. Dus liep er de afgelopen maanden een bètatest van Wrath of the Lich King, waaraan ook de nodige leden van onze eigen Gathering of Tweakers meededen. Een aantal van hen gaat je hier vertellen wat je kunt verwachten van de nieuwe uitbreiding.

Met Wrath of the Lich King wordt de wereld van World of Warcraft een flink stuk groter. Met de vorige uitbreiding, The Burning Crusade, werd er al een compleet continent aan het spel toegevoegd en dat gebeurt nu weer. Dit keer kun je op avontuur in het ijzige Northrend, waar de gevreesde Lich King zich heeft teruggetrokken op de Icecrown Glacier. De Lich King is de grote vijand, zo groot zelfs dat hij de gezworen vijanden van de Horde en de Alliance verenigt. Beide kampen strijden nu samen tegen de troepen van de Lich King. Naast een nieuwe vijand en nieuw gebied om te doorkruisen is er natuurlijk meer, want met Wrath of the Lich King doet ook de Death Knight zijn intrede, een geheel nieuwe klasse. En niet zomaar een, de Death Knight is de eerste Hero-klasse van het spel.

*Hero klasse

*Door Jochen 'BlaSfem0n' Roels

De Death Knight beschikt over spreuken, maar kan ook prima overweg met zwaard, bijl en knots. Hij kan uitstekend overleven en wordt terecht gezien als een mengsel van bestaande klassen, zoals de Warlock, de Warrior en de Paladin. Wat onmiddellijk opvalt is dat de Death Knight een volledig nieuwe methode gebruikt om spreuken en andere vaardigheden te gebruiken, namelijk het Rune-systeem. DK's hebben zes Runen - twee Blood, twee Frost en twee Unholy - en een Rune-bar die volloopt als hij gebruik maakt van de Runen, vergelijkbaar met de Rage-bar bij een Warrior. Death Knights beschikken over drie verschillende strijdwijzen, die overeenkomen met de drie soorten Runen, namelijk Blood, Frost en Unholy. Bij alle aanvallen gebruikt de Death Knight ofwel Runen, ofwel Rune Power uit zijn Rune-bar. Onder Blood vallen aanvallen die voornamelijk proberen de gezondheid te herstellen van de Death Knight, Frost biedt aanvallen die de vijand vertragen of de Death Knight minder schade laten incasseren en een Unholy-aanval geeft de vijand ziektes of veroorzaakt magische schade. Verder kan de DK zichzelf laten herrijzen als Ghoul, een zombie. Hij kan ook een gevallen bondgenoot laten herrijzen, die dan als Ghoul toch verder kan spelen. Het is de snelste manier om verder te vechten na te zijn gesneuveld, daar kunnen Priests en Paladins niet tegenop. Nadeel is dat de herrezen Ghoul zeer beperkte mogelijkheden heeft.

Review World of Warcraft: Wrath of the Lich King Review World of Warcraft: Wrath of the Lich King Review World of Warcraft: Wrath of the Lich King

*Talent

Alle spells en abilities van de Death Knight zijn gekoppeld aan één van de drie soorten Runen, al zijn er enkele die Runen van verschillende soorten verbruiken. Ook de Talent Tree van de Death Knight is verdeeld in Blood, Frost en Unholy. De nadruk bij de Blood Tree ligt vooral op solo spelen en dps, met veel mogelijkheden om leven te regenereren, bij Frost ligt de nadruk op overleven en tanken en bij Unholy op magische aanvallen met een aoe en je Ghoul. De Unholy Tree wordt bovendien gezien als de Pvp Tree. Alle Trees hebben onderling echter zoveel synergie dat er een heleboel goede mengvormen kunnen worden gemaakt en elke Tree heeft bovendien meer dan voldoende talenten om je schade te vergroten of je beter te laten overleven. De Death Knight draagt Plate Armor en kan aanvallen met Axes, Swords en Maces, zowel éénhanders als tweehanders en ook in Dual Wield. Hij kan echter geen schilden gebruiken, zoals bestaande Tank-klassen als de Warrior en de Paladin. Ook kan hij zijn wapens permanent verbeteren met Runen, enigszins zoals de Shaman dat kan. Daar heeft hij echter wel materiaal voor nodig en een oven, die kan worden gevonden in Ebon Hold, de startplaats van de Death Knight. Enkele opmerkelijke mogelijkheden van de DK zijn de Death Grip, waarbij hij zijn slachtoffer niet alleen taunt, maar ook helemaal naar zich toetrekt. Daarnaast heeft hij een Frost-ability die het slachtoffer eerst helemaal bevriest, waarna deze langzaam ontdooit en dus ook langzaam zijn normale snelheid van handelen herwint. Verder heeft de Death Knight een magisch schild waarbij iedereen die zich binnen de reikwijdte ervan bevindt onkwetsbaar is voor magische aanvallen. Eén van de beste Blood Talents vormen de Bloodworms. Daarmee komen twee tot vier wormen tot leven die je vijand aanvallen en alle schade die ze aanbrengen als gezondheid aan je teruggeven. De Death Knight is snel, hij heeft veel aanvallen die weinig tot geen cooldown hebben. Dat is ook niet nodig, want het Rune-systeem zorgt er eigenlijk vanzelf voor dat de Death Knight niet steeds opnieuw dezelfde krachtige aanval gebruikt. Er zijn maar twee Runen per soort en na verbruik duurt het vijf seconden voor je ze weer terugkrijgt. Er zijn echter wel talenten die sommige Runen tijdelijk kunnen veranderen in speciale Death Runes, die dan weer worden gebruikt voor speciale aanvallen. Het systeem dwingt de speler om af te wisselen. Een goed of simpel aanvalspatroon heb ik tot heden nog niet echt gevonden.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Sholazar Basin World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Sholazar Basin World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Sholazar Basin

*Ebon Hold

Je kunt een Death Knight starten als je een karakter van level 55 hebt. De Death Knight wordt van dat karakter afgesplitst. Je kunt maximaal een Death Knight per server hebben. Je begint vervolgens in dienst van de Lich King en je bent herrezen uit de vele doden die zijn gevallen in de grote oorlogen die er zijn geweest. De Death Knights vechten tijdens de introductie tegen hun eerste grote vijand, The Scarlet Crusade in het aloude Eastern Plaguelands. Hier moet je jezelf bewijzen door een serie leuke en originele opdrachten uit te voeren. Zo moet je aan boord van een schip van de Scarlet Crusade zien te komen, om vervolgens de boordkanonnen op de eigenaren te richten. Verder krijgt de Death Knight geen paard, nee, hij moet het stelen om het daarna om te vormen tot de speciale Deathcharger. De laatste quest van de Death Knight-introductie, die tevens leidt naar het einde van je trouw aan de Lich King, is fenomenaal, bijna van epische proporties. Hier heeft Blizzard veel aandacht en liefde in gestoken. Alleen al vanwege de verhaallijn zou iedere speler eens een Death Knight moeten starten en de introductie moeten uitspelen.

De andere klassen

Vlak voor Wrath of the Lich King uitkwam, heeft Blizzard patch 3.02: Echoes of Doom vrijgegeven, waarin de bestaande klassen uit World of Warcraft onder handen worden genomen, ter voorbereiding op hun tocht door Northrend. De veranderingen zijn groot.

*Jochen 'BlaSfem0n' Roels

Allereerst lijkt bij zowat alle klassen de dps te zijn opgeschroefd. Daarnaast beïnvloeden bijna alle buffs niet alleen meer je party van vijf man, maar de gehele raid van tien tot veertig man. Een nadeel dat Blizzard hieraan heeft gekoppeld is dat buffs die vergelijkbare voordelen geven, niet meer stacken - ze versterken elkaars effect dus niet meer. Blizzard hoopt hiermee te bereiken dat het voor een succesvolle raid niet langer nodig is om bepaalde klassen in meervoud mee te nemen, zodat het gemakkelijker wordt een groep bij elkaar te krijgen. De ontwikkelaar heeft verder de hogere wiskunde, die komt kijken bij het berekenen van de juiste uitrusting, vervangen door eenvoudiger rekenwerk. Bepaalde karakteristieken zijn samengevoegd, zo zijn de 'spell critical hit chance' en de fysieke 'critical hit chance' samengevoegd tot simpelweg 'crit'. Ook genereren tanks beduidend meer threat dan voorheen. Zelfs als daar door het toewijzen van talenten niet specifiek voor is gekozen, kan een speler vrij eenvoudig als tank fungeren in de gemakkelijkere kerkers.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Dragonblight World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Dragonblight World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Dragonblight

*Verschillen

Van de bestaande klassen heeft de Paladin de meeste veranderingen ondergaan. Het systeem van Seals en Judgments is zodanig aangepast dat het een stuk eenvoudiger is geworden. De Seals blijven nu voor een vaste bepaalde tijd, of ze nu worden 'gejudged' of niet. Er zijn drie verschillende Judgments, één die de vijand een debuff geeft waar de Paladin gezondheid voor terug kan krijgen, eentje waarbij je op vergelijkbare wijze mana terug kunt krijgen en een die ervoor zorgt dat je vijand niet wegloopt als hij bijna dood is. Er zijn nogal wat Seals verwijderd of samengevoegd en bovendien zijn enkele Blessings veranderd. Hierdoor, en door enkele veranderingen in de Retribution Tree, kan de Paladin zich op het vlak van dps eindelijk meten met de andere klassen. De Warlock kan aan het einde van de Demonology Tree kiezen voor Metamorphosis, waarbij hij zichzelf in een demon verandert. In de andere Trees heeft de Warlock vooral meer mogelijkheden gekregen om schade aan te richten, bijvoorbeeld via Haunt. De Shaman is vooral als healer iets veelzijdiger geworden. Ook heeft hij meer mogelijkheden gekregen om van afstand schade aan te richten, via Lava Burst en Thunderstorm, al zijn die spreuken misschien meer geschikt voor PvP. Ook bij de Shaman is er het nodige vereenvoudigd. Blizzard heeft verschillende totems samengevoegd en ook hier gelden de effecten voor de hele raid en niet enkel voor de party.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Dragonblight World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Dragonblight World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Dragonblight

*Titan's Grip

De Warrior heeft het iets gemakkelijker gekregen als hij meerdere vijanden tegelijkertijd aan zich wil binden via Shock Wave. In de Fury Tree heeft Blizzard bovendien meer PvP-mogelijkheden gestopt. Aan het einde van de Fury Tree kan de Warrior kiezen voor Titan's Grip, waardoor de Warrior in elke hand een tweehandig wapen kan dragen, al heeft de Tree momenteel het nadeel dat je fors minder kans hebt om de vijand te raken. De overige klassen hebben minder schokkende wijzigingen ondergaan. De Rogue kan eindelijk goed met dolken overweg, waar voorheen vooral voor zwaarden gekozen werd voor Pve en knotsen voor Pvp. Voordeel is dat naast Subtlety nu ook de andere Trees interessant genoeg zijn voor Pvp. Bij de Hunter is de grootste verandering wellicht dat zijn dieren nu ook een eigen Talent Tree hebben. Zo kun je een pet meer dan voorheen in een bepaalde rol duwen. Je kunt je dier bijvoorbeeld veel beter laten tanken dan voorheen. Elke pet heeft één Talent Tree. Ferocity voor pets die veel dps doen, Cunning voor de doordeweekse pets en Tenacity voor de pets die je kunt laten tanken. De Priest lijkt er bekaaid vanaf te komen in Wrath of the Lich King, vooral een Priest die kiest voor de Shadow Tree is slechter af. Wie kiest voor Discipline kan beter uit de voeten in Pve, waarbij de nadruk nog meer is komen te liggen op zelfbehoud. De Mage kan zichzelf nu veranderen in een Living Bomb. Verder ligt de nadruk nog meer dan voorheen op spreuken met een Area of Effect. De Druid moet duidelijker kiezen tussen het opvangen van klappen - tank - of het uitdelen ervan - dps, als gevolg van een nieuwe indeling van de Feral Tree. Een Druid die de Balance Tree volgt, richt meer schade aan en heeft minder mana-problemen. Restoration geeft nog meer mogelijkheden en spreuken om te healen, met nog altijd de nadruk op Healing Over Time via bijvoorbeeld Wild Growth.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Dragonblight WoW2_2 World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Dragonblight

Blizzard heeft geprobeerd het duidelijker en gemakkelijker te maken om efficiënt met de bestaande klassen om te gaan en ze te verbeteren in het uitvoeren van hun mogelijke taken. Ook de nieuwe Death Knight is goed gelukt en prettig om te spelen. Het nadeel van dit alles is dat er minder duidelijke verschillen zijn tussen de klassen en dat sommige klassen wellicht minder gewild worden in toekomstige raids. Maar de Retribution Paladins onder ons zijn ieder geval gelukkig.

Northrend, het nieuwe continent

*Door Marc 'belgian1' Coenen

In tegenstelling tot Outland, het continent dat met The Burning Crusade aan World of Warcraft werd toegevoegd, zal Northrend bereikbaar zijn met conventionele transportmiddelen, zoals per boot voor de Alliance en per zeppelin voor de Horde. Dit komt omdat Northrend is gelegen in het hoge Noorden van Azeroth en het niet in een verre uithoek van het universum zweeft, zoals Outland. Net als de andere continenten in World of Warcraft is Northrend opgedeeld in regio's. In Northrend zijn dat er tien, waarvan er negen zijn bestemd voor Pve en eentje uitsluitend voor Pvp. Namen als Dragonblight, Grizzly Hills, Zul'Drak, Sholazar Basin, Crystalsong Forest, Storm Peaks en Ice Crown zullen binnenkort net zo bekend zijn als Loch Modan en The Barrens. Blizzard heeft er werk van gemaakt, wat vooral tot uiting komt in de grafische details van het nieuwe continent. Denk daarbij aan hoge kliffen, prachtige watervallen, ijsrotsen en gebouwen zoals de Wyrmrest Temple. In tegenstelling tot The Burning Crusade heeft Blizzard Northrend van twee startregio's voorzien, namelijk Howling Ford en Borean Tundra. Dit heeft een positief effect op de spreiding van de spelers bij de lancering van de nieuwe expansie en dat zal de speelbaarheid ten goede komen. Het is echter vooral een zegen voor wie verschillende karakters heeft en die allemaal tot het nieuwe maximum van level 80 wil spelen. Je hoeft daarvoor niet steeds opnieuw dezelfde serie quests te volgen.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Howling Fjord World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Howling Fjord World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Howling Fjord

Wat naast de grafische pracht opvalt bij aankomst in Northrend, is dat er werk aan de winkel is. Je hulp is meer dan welkom. Overal wordt door middel van quests je hulp ingeroepen en er zijn genoeg questlijnen om uit te kiezen. De regio's van Northrend zijn bovendien groter dan die van Outland en de quests zijn meer verspreid over verschillende hubs. Dat is erg prettig, want als het een beetje druk is bij een bepaalde hub dan is er altijd wel een hub in de buurt waar het rustiger is. In Northrend kan de speler gebruikmaken van zijn vliegende Mount, maar pas nadat hij de bijhorende vaardigheid heeft geleerd en die is pas beschikbaar vanaf level 77. De eerste stappen op het nieuwe continent zul je dus met je landmount moeten zetten.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Howling Fjord World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Howling Fjord WoW4_2

*Het zuiden

Howling Fjord is één van de startregio's van het nieuwe continent en het meest zuidelijk gelegen. Leden van de Horde kunnen Vengeance Landing bereiken via een zeppelin die vertrekt vanaf de Undercity, en de Alliance kunnen Valgarde bereiken door de boot te nemen in Menethil Habor. Bij aankomst in Vengeance Landing zal het de Horde opvallen dat er een hevige strijd woedt. In het noorden worden de lijken van gevallen strijders door de plaatselijke fauna als feestmaal genuttigd en in het westen vallen verschillende mariniers aan. In het oosten aan de kust houdt zich ergens een troepje verkenners van een vijandelijke Vikingstam verscholen. Ook de Alliance kan zich bij aankomst moeilijk onttrekken aan het strijdgewoel. Vikingruiters op grote rode draken bestoken de nederzetting vanuit de lucht en over land vallen ze aan met wolven aan hun zij. In het strijdgewoel zou je haast vergeten een bezoekje te brengen aan de nieuwe Grandmaster proffession trainers. Na enkele simpele quests binnen de nederzetting word je er al snel op uitgestuurd, om op verschillende plaatsen in de regio een handje toe te steken. Tijdens je avontuur zul je nieuwe bondgenoten ontmoeten, zoals The Kalu'ak, een walrusachtige Eskimostam. In deze regio vind je ook Utgarde Keep, een instance geschikt voor level 70 tot 72 met een Vikingthema. Officieel is de hele regio geschikt voor level 70 tot 72, maar je kunt vanaf level 68 al de eerste quests uitvoeren.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Borean Tundra World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Borean Tundra World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Borean Tundra

*Borean Tundra

Ook de Borean Tundra is geschikt voor spelers van level 70 tot 72. De toendra ligt in het zuidwesten van Northrend en het is de tweede startregio van het nieuwe continent. De Horde kunnen Warsong Hold bereiken door vanaf Orgrimmar een zeppelin te nemen en de Alliance kunnen Valliance Keep bereiken met een boot, vanuit de nieuwe haven van Stormwind. Ook bij aankomst in Borean Tundra zullen de spelers geconfronteerd worden met strijd. De Scourge staat namelijk voor de deur en er is actie nodig om de aanvallen af te slaan. Ook hier word je er na enkele simpele quests op uitgestuurd, om op verschillende plaatsen hulp te bieden. In deze regio vind je de instance The Nexus, die geschikt is voor spelers van level 70 tot 72. De Tundra is iets moeilijker dan Howling Fjord en bevat ook iets meer quests, maar beide regio's zijn uitstekend geschikt om je avontuur in Northrend mee te beginnen. In de dorpen van de Kalu'ak kun je op de rug van een reuzenschildpad stappen en, via een overstapje in Dragonblight, de andere startregio bereiken. Na één van beide regio's te hebben doorlopen kun je verder op avontuur in Dragonblight of Grizzly Hills. De laatstgenoemde locatie grenst aan Howling Fjord en is geschikt voor level 72 to 74. Dragonblight grenst aan Borean Tundra en is eerder een regio voor level 72 tot 76 . Wie vanuit Borean Tundra noordwaarts trekt, naar het haast tropische Sholazar Basin, zal merken dat een oude bekende er zijn kamp heeft opgeslagen.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Howling Fjord World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Howling Fjord World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Howling Fjord

Leer toch eens een vak

*Door Bram Awaken1 Kilsdonk

Voorganger The Burning Crusade was een zeer welkome uitbreiding voor spelers die graag werk maken van de beroepen die ze kunnen leren in het spel. Met Jewelcrafting is goed geld te verdienen en Miners boeren ook beter sinds TBC. Met Wrath of the Lich King zal er weer het nodige veranderen en dat zal menig speler weten te waarderen. Allereerst is er een nieuw beroep beschikbaar: Inscription. Dat wordt door veel spelers gezien als een aanvulling op het al bestaande Enchanting. Wat je met Inscription eigenlijk doet, is het verbeteren van de spreuken waar spelers over beschikken, door middel van Glyphs. Die maak je door planten te ontleden. Het is dus handig om Herbalism als tweede beroep te kiezen. Steeds als je vijf planten van een bepaalde soort bij elkaar hebt verzameld, kun je die in een vijzel leggen om er inkt aan te onttrekken. Gecombineerd met speciaal papier, dat je bij Vendors koopt, kun je van de de inkt een Glyph maken. Glyphs kun je in het Auction House te koop aanbieden of zelf gebruiken. Als je een Glyph hebt gemaakt of gekocht, kun je hem op een speciale pagina van je Spellbook plaatsen. Je kunt er drie Major Glyphs en drie Minor Glyphs kwijt. Major Glyphs zorgen ervoor dat je effectiever bent in combat. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de manakosten van bepaalde spreuken lager zijn, zoals bij de Glyph of Shadowbolt, of dat een spreuk meer schade aanricht, zoals de Glyph of Frostbolt, al verlies je bij die laatste wel het vertragende effect dat de spreuk normaal gesproken heeft. Minor Glyphs zijn meer cosmetisch, ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat een Mage een andere speler niet in een schaap verandert maar in een pinguïn, zoals bij de Glyph of the Penguin. Er zijn ook Minor Glyphs die je een klein voordeel geven. Zo zorgt de Glyph of Blessing of Might ervoor dat de bijbehorende Blessing twintig minuten langer blijft werken als de Paladin hem op zichzelf werpt. Zowel voor raids als voor Pvp zal Inscription een zeer interessant beroep zijn, omdat de keuze aan Glyphs vrij groot is en een speler er zes kan dragen. Er is dus veel variatie mogelijk. Glyphs geven spelers de kans om meer dan ooit hun uitrusting aan te passen en toe te snijden op hun speelstijl. De verschillen zullen niet gigantisch zijn, maar groot genoeg om met name Pvp-confrontaties verrassender dan ooit te maken. Een nadeel is wel dat als je besluit om je Talents opnieuw toe te wijzen, je waarschijnlijk ook andere Glyphs wilt hebben. Blizzard zegt hier nog iets op te gaan verzinnen.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Borean Tundra World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Borean Tundra World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Borean Tundra

Verder krijgen de bestaande beroepen natuurlijk nieuwe recepten, patterns en plans. Veel spelers ergeren zich aan de drop rate van sommige recepten. Blizzard is van plan om de drop rate van bepaalde zeldzame recepten hoger te maken, vooral van recepten die aan het einde van een instance kunnen worden verkregen. Blizzard wil overigens ook de drop rate verhogen van recepten die buiten instances om verkrijgbaar zijn. Bij de nieuw toegevoegde recepten en patterns moet je denken aan de mogelijk voor een Blacksmith om een extra socket voor een Gem aan je wapen toe te voegen. Een Tailor kan voortaan een vliegend tapijt maken en een Engineering zelfs een motor. Ik heb mijn stofbril alweer uit de kast gehaald. Beroepen als koken worden ook aangepast, je kunt nu bijvoorbeeld een feestmaal koken waar je hele party van kan eten. Daar heb je geen Mages meer voor nodig.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Borean Tundra World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Borean Tundra World of Warcraft: Wrath of the Lich King - Borean Tundra

Maar Blizzard heeft nog een bonus in petto voor ieder beroep. Als je bijvoorbeeld Herbalism hebt genomen dan krijg je een aardige instant heal over time, met slechts drie minuten cooldown. Heb je Mining, dan krijg je maximaal 500 extra health, gratis en voor niks. Alle beroepen krijgen een dergelijke bonus, wat het kiezen van een beroep nog moeilijker maakt. Uiteindelijk zal het verschil niet merkbaar groot zijn, maar het kan net dat beetje extra zijn wat je nodig had. Kortom, er is erg veel lekkers te vinden op het gebied van beroepen.

Battlegrounds

*Door Mark 'whyz' van Dijk

Met Wrath of the Lich King worden er twee nieuwe Battlegrounds aan het spel toegevoegd, te weten Strand of the Ancients en Lake Wintergrasp. De eerste is een Battleground zoals we die kennen, feitelijk een dungeon die wordt geladen als je er naar binnen gaat. Lake Wintergrasp is anders. Voor het eerst heeft Blizzard er voor gekozen om een complete regio aan het spel toe te voegen die als Battleground dient. Ook nieuw, in beide Battlegrounds, zijn voertuigen en gebouwen die kunnen worden gesloopt. Hierdoor is de gameplay in deze zones heel anders dan in de oude Battlegrounds.

Strand of the Ancients - Wrath of the Lich King Strand of the Ancients - Wrath of the Lich King Strand of the Ancients - Wrath of the Lich King

*Strand of the Ancients

Maximaal twintig spelers kunnen het tegen elkaar opnemen, in twee rondes. De aanvallende partij heeft de beschikking over twee voertuigen die kunnen worden gebruikt om dieper in het fort van de vijandelijke partij binnen te dringen. Er moet daarbij een aantal deuren worden doorgebroken, waarbij de wagens goed van pas komen. De verdedigende partij moet de deuren uiteraard heel zien te houden, door de aanval af te slaan. De verdedigers kunnen niet alleen zelf het slagveld betreden, maar ook gebruik maken van de kanonnen die ze tot hun beschikking hebben. In totaal zijn er zes deuren, waarvan er slechts vier hoeven te worden gesloopt om bij het doel van de aanval te komen, de Titan Orb. De verdediging bestaat uit een aantal lagen en elke laag heeft twee deuren, een deur links en een deur rechts. De ronde is voorbij als de laatste deur is gebroken en de aanvallende partij op de Titan Portal klikt. Een ronde is ook voorbij als dat niet binnen tien minuten lukt, waarna de teams van rol wisselen. De grens van tien minuten blijkt in de praktijk erg krap. Het lukte de aanvallende partij slechts zelden om de laatste deur binnen de tijd te breken, waardoor erg veel potjes in een gelijkspel eindigen. Voor de laatste deur hoopt zich steeds een kluwen spelers op, waardoor de aanvallende partij niet genoeg tijd heeft om hem te beschadigen. Blizzard ziet dat ook in en gaat Strand of the Ancients aanpassen. Het spelersaantal wordt verhoogd tot maximaal vijftien per team en de tijdsduur gaat naar een kwartier. De opzet van de Battleground, met een aanvallende en een verdedigende partij die elkaar afwisselen, zorgt voor een leuke balans, waarbij communicatie binnen de teams erg belangrijk is. Strand of the Ancients is nog niet perfect, maar het concept is leuk en een welkome aanvulling op de bestaande Battlegrounds.

Lake Wintergrasp - Wrath of the Lich King Lake Wintergrasp - Wrath of the Lich King

*Lake Wintergrasp

Wintergrasp is een vrij toegankelijke Pvp-regio, wat inhoudt dat er geen limiet is aan het aantal spelers dat er aan de slachtpartij deel kan nemen. De regio maakt deel uit van Northrend en je kunt hem betreden met een Flying Mount of via een portal. Ook in Lake Wintergrasp kun je gebruikmaken van voertuigen, die wederom dienen om een fort aan te vallen. In Wintergrasp hebben de verdedigers echter ook de beschikking over voertuigen. Voordat een team een voertuig kan laten maken in de speciale workshop, zal er eerst gevochten moeten worden. Pas als er vijandige spelers zijn gedood, kan het team een licht voertuig maken. Naarmate er meer kills worden gemaakt, kun je betere voertuigen produceren. Dit geldt voor beide partijen. De verdedigende partij heeft echter als enige de beschikking over kanonnen, die in het fort zijn geplaatst om aanvallers buiten de deur te houden. Het doel van de aanvallende partij is om zoveel mogelijk workshops in bezit te krijgen, waardoor zij maximaal zestien voertuigen kan maken waarmee een aanval op het fort een stuk makkelijker wordt. Verdedigers hebben de mogelijkheid om de workshops die buiten het fort liggen in bezit te nemen, om het de aanvallende partij moeilijk te maken. Ook in Lake Wintergrasp geldt een tijdslimiet. De zone is dan wel vrij toegankelijk, het fort kan slechts een keer per 2,5 uur worden overgenomen. Zodra het fort kan worden aangevallen, heeft de aanvallende partij veertig minuten de tijd om voertuigen te maken en door te dringen tot de laatste kamer, alwaar ze op de Orb moeten klikken om te winnen.

Lake Wintergrasp - Wrath of the Lich King Lake Wintergrasp - Wrath of the Lich King Lake Wintergrasp - Wrath of the Lich King

*Beloningen

Uiteraard word je ook beloond voor je inzet in de Wintergrasp. Die beloning varieert van wapens tot kleding en soms ook tot voorwerpen die nodig zijn voor bepaalde beroepen. Beloningen kunnen op verschillende manieren worden binnengehaald. Je kunt tokens verdienen met speciale dagelijkse quests in de zone, en die tokens zijn inwisselbaar voor uitrustingsstukken. Er zijn ook bepaalde monsters, die alleen voor de verdedigende partij zichtbaar zijn. Het doden daarvan levert ook tokens op. Alleen de verdedigende partij kan tokens inwisselen. Zodra de aanvallende partij het fort heeft overgenomen heeft zij uiteraard de mogelijkheid om spullen te kopen. Er zijn nog meer voordelen voor de verdedigende partij. In de zone is een grot opgenomen die alleen toegankelijk is voor verdedigers en waar voorwerpen kunnen worden verkregen door monsters te doden. Zo proberen de makers zoveel mogelijk spelers bij de gevechten in Lake Wintergrasp te betrekken. Jammer is wel dat de zone wat leeg aan kan voelen, doordat de actie vaak alleen in en rondom het fort plaatsvindt. Verdedigende partijen lijken zelden gemotiveerd om de workshops buiten aan te vallen, wat het voor de aanvallende partij gemakkelijk maakt om wagens te maken en daarmee naar de laatste ruimte te rijden. Bovendien zijn gevechten erg oneerlijk als de ene partij veel meer spelers in de zone heeft dan de andere. Blizzard dacht dit te hebben opgelost door een buff in te voeren die de partij die in de minderheid is, sterker maakt. De buff blijkt echter weinig meer te betekenen als een partij veel meer spelers heeft dan de andere. Op servers waar de Horde of Alliance veel meer spelers heeft dan de tegenstander kan dat tot grote frustratie leiden. De nieuwe Battlegrounds zijn wat mij betreft dus wel geslaagd, maar hopelijk gaan de makers hier en daar nog wel wat tweaken, zodat het voor beide partijen leuk blijft.

Conclusie

De twee nieuwe Battlegrounds zijn misschien nog niet helemaal wat ze moeten zijn. De opzet, met de inzet van wagens en kanonnen, is echter wel geslaagd en een welkome aanvulling. Blizzard zal ongetwijfeld nog wel wat veranderingen aanbrengen die de Battlegrounds beter speelbaar maken. De Death Knight is op dit moment beter geslaagd. Het is een erg sterke en daarmee aantrekkelijke klasse, misschien zelfs een beetje té aantrekkelijk. Je kunt je echter afvragen of er wel behoefte is aan een nieuwe hybride klasse als de Death Knight, en in hoeverre deze klasse niet in het vaarwater zit van bestaande hybrides, zoals de Paladin en de Druid - al kunnen die twee healen en de Death Knight niet. Het nieuwe beroep Inscription is zonder meer geslaagd, omdat het je de kans geeft te diversificeren. Je hebt er meer dan ooit de kans mee om je karakter af te stemmen op je speelstijl. Het nieuwe Northrend is ook geweldig en beter dan Outland. Twee startregio's is erg prettig, zeker voor wie verschillende karakters naar level 80 wil spelen. Bovendien is de opbouw van de regio's beter. Er zijn meer quests te krijgen en ook dat is goed voor de variatie. Verder is de beloning verbeterd. In Outland was Blizzard heel gul met het verstrekken van betere uitrusting, na een handvol quests had je al een compleet nieuwe uitrusting. In Northrend moet je meer doen om aan betere spullen te komen en die uitdaging is goed. Het is wel jammer dat de vliegende Mount pas vanaf level 77 beschikbaar is. Het is best een logische keuze, want Blizzard probeert zo spelers te dwingen de quests in de eerste regio's ook echt te doen en er niet aan voorbij te vliegen, maar het is wat zuur als je in Outland net die Epic Flying Mount bij elkaar hebt gespaard en hem dan in Northrend voorlopig niet kunt gebruiken. Het is echter een kleine prijs, die ik graag wil betalen voor een uitbreiding die in alle opzichten een waardige aanvulling is op World of Warcraft.

Pluspunten

+ Death Knight
+ Inscription
+ Twee startregio's
+ Landschap

Minpunten

- Battlegrounds nog niet gebalanceerd
- Geen Flying Mount tot aan level 77

Cijfer: 9

TitelWorld of Warcraft: Wrath of the Lich King
Packshot World of Warcraft: Wrath of the Lich King
Platformpc
OntwikkelaarBlizzard Entertainment
UitgeverActivision Blizzard
Releasedatum13 november 2008

Reacties (81)

81
76
23
15
0
11
Wijzig sortering
Wat bedoelen ze hier nu precies mee; "Je kunt een Death Knight starten als je een karakter van level 55 hebt. De Death Knight wordt van dat karakter afgesplitst."

In welke zin wordt het afgesplitst ? Verder denk ik dat ik deze game nog even met rust laat, als ik hem koop moet ik toch weer zo nodig naar 80 levelen en daar heb ik op het moment echt geen zin in. Over een maandje of 2 pak ik hem denk ik wel weer op.

[Reactie gewijzigd door Metalbuster op 26 juli 2024 04:03]

Je hebt een level 55 character nodig om een Deathknight te kunnen starten. Je oude level 55 blijft bestaan, de Deathknight wordt een nieuw, extra, level 55 character die meetelt voor de 10 die he er maximaal op een server mag hebben.
En dan kom je dus gelijk met een lvl 55 death knight in het spel. Dat lijkt me een vreemde gewaarwording. Alle karakters moeten vanaf lvl 0 zich omhoogwerken en volgen op die manier de verhaallijn, maken daar zelf deel van uit, zien hun karakter groeien. En bij death knight niet, pats boem, daar is het. Ik ben zeer benieuwd hoe ze dat netjes in de verhaallijn gaan wegwerken. Kan je trouwens ook bij de alliance een death knigt zijn, dat lijkt me namelijk al helemaal een vreemde gewaarwording.
Deathknight is een HeroClass.. Het zijn eigenlijk dode hero's die weer gaan vechten voor die koude knakker.. Dus om een DeathKnight te vertellen dat die ff 10 boars moet killen, zal niet snel gebeuren...

Even van WoWWiki:

Death Knight is the name of a class shared by several organizations of powerful necromancers. These orders share a few things in common, including riding horses with horned skulls for heads and many of the same abilities.

The death knights of the Second War were powerful undead necromancers created by Gul'dan to replace the warlocks slaughtered by Orgrim Doomhammer. The first and most prominent of the death knights was Teron Gorefiend.

A new order of death knights emerged during the Third War, in service to the Lich King. They were created from living and undead humans (and occasionally other races) who had been granted unholy runeblades, and most were former paladins who had forsaken the Holy Light.
Moet je een char van precies level 55 hebben? Of kan ik met mijn level 70 Priest ook een Death Knight aanmaken met behoud van mijn Priest?
Het is me nog niet helemaal duidelijk..

Heb het al gevonden. Het kan met een level 55 of hoger character...

[Reactie gewijzigd door Saeverix op 26 juli 2024 04:03]

Het is een beetje rare verwoording.
Je splitst niks, je create gewoon een nieuw character.

Initieel was de gedachte dat je oude char zou worden "omgezet", maar dat is allang niet meer zo.
Inmiddels is de eerste level 80 al een feit :
http://www.mmo-champion.com/index.php?topic=26499.0
In 27 uur gedaan.

En voor wie denkt dat het "levellen" het hele spel is, de meeste content is juist op max level te vinden. Raids, PvP etc.
Anoniem: 181786 @bbr14 november 2008 10:51
Voor een normale speler die een paar keer in de week een paar uurtjes speelt is het geen bal meer aan. Zodra velen lvl 80 hebben bereikt en gaan raiden kom je er simpelweg niet meer tussen omdat je uitrusting niet goed genoeg is.

En spel moet niet draaien op het zo snel mogelijk behalen van het maximale lvl. Het is een proces waar je van moet genieten, waar je plezier aan moet beleven. En het spijt me zeer, maar van lvl 70 naar 80 in 27 uur is ziekelijk, dat is gewoon werk, geen spel meer. Over zoiets moet je maanden doen om er van te genieten en het RPG element tot zijn recht te laten komen.
En spel moet niet draaien op het zo snel mogelijk behalen van het maximale lvl. Het is een proces waar je van moet genieten, waar je plezier aan moet beleven. En het spijt me zeer, maar van lvl 70 naar 80 in 27 uur is ziekelijk, dat is gewoon werk, geen spel meer. Over zoiets moet je maanden doen om er van te genieten en het RPG element tot zijn recht te laten komen.
Hoezo?
Ik heb zelf er weinig tijd en mijn lvlen naar 80 zal er inderdaad zo uitzien. Maar ik ga geen mensen veroordelen die een paar dagen vrij nemen om naar max lvl te racen.
En ik ga ze al helemaal niet vertellen hoe ze het spel moeten gaan spelen. Dat moeten ze lekker zelf uitzoeken.
En inderdaad met een paar uurtjes per week zul er nooit tussenkomen in de grote guilds voor de raids op de moeilijkste instances.
Heb jij enig idee hoelang zon instance kompleet te doen? zeker in het begin als je het nog moet leren vreet dat tijd. Ik heb zelf bij een redelijk succesvolle guild gezeten en dan ben je gewoon een x aantal avonden zoet met het raiden. Of je dat wil moet je zelf uitmaken, maar denk niet dat je met 4 uurtjes per week spelen het maximale uit WoW of eender welk MMORPG kunt halen.
Het toont enkel aan dat er van RPG geen sprake meer is voor deze spelers. Maar goed, het hele RPG gedeelte is nou eenmaal een ondergeschoven kindje in WoW.
Volgens mij tonen jou uitspraken alleen maar aan hoe jij DENKT dat WoW gespeeld dient te worden. Als je wil roleplayen neem je een RP server. Als dat niet voldoende is ga je opzoek naar een game die je wel leuk vind / aan je eisen voldoen. Maar je gaat geen andere spelers afzeiken omdat het spel jou niet zint.
En het spijt me zeer, maar van lvl 70 naar 80 in 27 uur is ziekelijk, dat is gewoon werk, geen spel meer
Jij ziet het als werk, maar die persoon ziet het als presatie, en het is ook een hele prestatie, hij/zij is het snelst geweest!

Zelfde principe als olympische spelen, ze doen het ook niet echt voor het spel meer, maar meer om de prestatie: wie is het snelst, sterkst etc.
Prestatie gericht spelen is ook een 'spel' opzich, en daar kan een bepaald persoon erg veel plezier mee hebben.
Ach krijgen we dat weer.

Een 24h leman, film maraton, weekendje extreem doorstappen, wat is hier anders aan?

Niets ziekelijk aan, dat is een doel stellen. Dit is een one time in a lifetime kans, dat doe je dan gewoon, zou zelfs kunnen dat hij normaal maar 2-3 uurtjes in de week speelt. Hij kan hierna (naja, nu is hij weer 70) weer rustig weken slapen, zijn doel is bereikt.
Wat SinergyX zegt kan dus wel, hij zegt enkel dat deze persoon, inderdaad 27 uur achter elkaar heeft gespeeld, maar buiten dat normaal 2-3 uurtjes per week zou kunnen spelen.

Als je de interview met Nymh goed gelezen had, kon je dit eruit opmaken dat hij verder een 'normaal' leven heeft, maar voor deze gelegenheid dus een paar dagen vrij heeft genomen.
MMO-Champion: Hello Nymh... ...Could you tell us a bit more about yourself ?
Nymh: I play a... ...In real life I'm 21 and currently employed, I took a few days of vacation for the release of the expansion.
Platform is ook Mac. Dat mag best vermeld worden.
voor degene die goedkoop willen doen : MediaMarkt heeft hem voor 22 euro (nee speel zlf gn world of warcraft) vriendin van mn zwager gaf het aan mij door)
Ik kom zojuist bij de mediamarkt in alkmaar vandaan en hij was helaas geen 22 euro maar 32 euro..
Mooie review en positief.
Maar als ex-WoW'er is dit precies de reden waarom ik ben gestopt.
Met mijn lvl 70 druid in T2-4 dacht ik de bink te zijn, en nu wordt ik weer terug gestuurd naar de kleuterschool in mijn onderbroek.....
Het is mij te eentonig herhaling na herhaling. Alleen het sociale karakter van het spel is onovertroffen en 'corebuisiness' in WoW. Marketing technisch de 'heroine' voor de WoW-junk.

Toegegeven; 2 maanden geleden heb ik mijn Druid voor een kratje bier verkocht aan mijn buurjongen...... ergens heb ik spijt. Hahaha
Tsja dat weet je als je een MMORPG gaat spelen; met elke uitbreiding reset de teller min of meer. Ook wel goed omdat zo ook nieuwkomers een kans krijgen. Zat zelf aan bijna compleet tier6, maar zou het geen ramp vinden om weer opnieuw te starten.

Ben inmiddels ook gestopt omdat het teveel tijd kostte en de lol eraf aan 't raken was. Raiden was teveel gedoe voor te weinig winst (in vgl met PVP / badgegrinds). Ben heel benieuwd hoe het nu zit in WotLK met aparte raiding progress van 10 en 25 man instances. Erg jammer dat de review hier weinig over zegt.

Zijn de 10 man instances net zo goed / leuk als de 25 man instances of was dit niet te testen in beta (door te weinig tijd / mensen /etc)? Als 10 man ook uitdagend en leuk is, zie ik dat als semi-casual veel beter zitten dan de 25 man. Minder coordinatie maakt het makkelijker om raids op gang te zetten. Als de (gear-)rewards wat minder zijn maakt me niet uit, het gaat om de lol.

Verder ben ik benieuwd hoe DKs het tanklandschap gaan beïnvloeden. Als ex-offtank van de guild had je altijd al weinig te doen in raids, met nog een tankklasse zal daar weinig aan veranderen. Ik hoop dat ze meer bossencounters maken waar meerdere tanks een gelijkwaardige rol hebben; dus rouleren of meerdere adds. Uit je neus vreten en alleen trash pakken is echt te boring als warrior... Ook de threatboost roept bij mij gemengde gevoelens op; tanken was net leuk en uitdagend genoeg (heroics vond ik meeste lol om alles bij elkaar te houden) en als het mis ging zaten mensen te klooien (verkeerd target etc). Nu kon tanken wel eens te fool-proof worden, en te saai voor mensen die wel hun character kennen.

[Reactie gewijzigd door Morrar op 26 juli 2024 04:03]

Ja, het klopt dat de tellers een beetje gereset worden, maar als nieuweling kom je niet gemakkelijk in de grote guilds die veel ervaring hebben met raiden. Met als gevolg dat je uiteindelijk toch weer op hen achter zult lopen, omdat zij zo snel mogelijk level 80 willen zijn en dan weer met zijn allen kunnen raiden en uiteindelijk weer snel goede gear hebben.

Ik denk dat het in het begin best mee zal vallen met de DK's, omdat je toch een behoorlijke questchain moet doorlopen. Daar moet je de tijd, zin en skills maar voor hebben. Misschien dat het later, als meer mensen willen en kunnen groeperen, het aantal DK's sterk gaat toenemen, maar wederom denk ik dat het voorlopig alleen voor de meest ervaren spelers is weggelegd.
Wat mij niet zo lekker zit bij WoW dat is ALS je max lvl haalt kun je een armor set halen en dan? het PvP minder, als je de game op PvE content maakt dan zijn mensen op een gegeven moment klaar, een heleboel mensen zullen dan gewoon wat rond rennen/klooien of een beetje door het gebied van de andere faction rennen.

Ik had gehoopt dat de battlegrounds daar verandering in zouden brengen, dat je echt met een direct doel PvP kan spelen, hopelijk balanceert Blizzard het wat beter.
Als je fulltime pvp wilt kun je beter Warhammer of Conan gaan spelen. Beide gespeeld en juist het fulltime pvpgedoe was ik binnen een maand zat. Vooral bij warhammer is dat erg, ze hebben quests opgezet, maar dat kun je net zo goed niet doen. En jou stelling lvl80 ff een outfit halen en pvpen is wel heel erg kort door de bocht. Om de echt highend dungeons te doen in WoW vreet tijd en zijn moeilijk. De instances zijn zwaar generfed net voor WotlK uitkwam en dat kun je echt niet vergelijken met een paar maanden geleden.
Maar deze review raakt kant noch wal aangezien je WoW niet kunt beoordelen in 2 dagen spelen. Dat die vliegende mount pas op 77 beschikbaar is, nou en? Daarvoor ben je hem ook niet nodig. Dat is wow nou eenmaal je moet er iets voordoen.
Ik vind het spijtig dat karakters verkocht/weggegeven kunnen worden. Net zo spijtig als goud kunnen kopen of iemand inhuren om je karakter te laten lvl'en. Het doet afbreuk aan een MMORPG.

Ik heb ook nog enkele karakters staan waarmee ik niets meer doe omdat ik het spel niet meer speel. Die laat ik lekker staan of ik zal ze deleten.
Ik merk wel dat er in een mindere mate een "OMG" factor is i.t.t. de TBC release. Dit komt waarschijnlijk omdat mensen er een beetje 'doorheen' zitten. (Alweer nieuwe expansie, alweer levelen, alweer gearchange etc)
Ik vind het toch opvallend dat veel mensen maar blijven roepen dat de spelers er "doorheen" zitten, terwijl er nog steeds 11 *miljoen* mensen nog steeds spelen. Dat is bijna evenveel mensen als dat er in Griekenland woont :o

Dat "alweer" levelen vind ik ook wel meevallen. Er is een gigantisch nieuw continent bijgekomen, groter dan Outland, met een grote variatie aan landschappen, nieuwe beesten, quests, luchtgevechten, siege wapens, etc.

Blizzard heeft er ook veel aan gedaan om "grinden" zoveel mogelijk te beperken. Zo krijg je reputaties niet meer uit slechts enkele instances, maar kun je de tabard van een factie aandoen en zo in de instance van jouw keuze reputatie verzamelen, wat de sleur goeddeels tegengaat.

Ook zie ik het probleem van die gearchange niet zo. Je oude gear wordt binnenkort nutteloos, maar was het dan niet leuk om die gear te halen? Ik vind van wel hoor. En nu kan ik nog een keer plezier beleven met m'n guild met het halen van nieuwe gear, zodat mijn karakter nog beter wordt :)

En als je dat niet leuk vindt, dan moet je een spel zoeken dat je wel leuk lijkt :D
Ik vind het toch opvallend dat veel mensen maar blijven roepen dat de spelers er "doorheen" zitten, terwijl er nog steeds 11 *miljoen* mensen nog steeds spelen. Dat is bijna evenveel mensen als dat er in Griekenland woont :o
11 miljoen spelers... Totaal... Wat natuurlijk niet wil zeggen dat iedereen The Burning Crusade of Wrath of The Lich King heeft of gaat kopen. Ik heb bijvoorbeeld een trial account gehad. En kan je verzekeren, ook die zijn meegerekend hierin. Het aantal spelers is dus, zoals je zult begrijpen, relatief.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 juli 2024 04:03]

Anoniem: 94605 @CH4OS13 november 2008 12:54
11 miljoen betalende spelers. Nee jouw trial account is niet meegerekend.
Waarvan een paar miljoen Chinezen die als werk WoW spelen om goud te kunnen verkopen via vage sites. ;)
En dan nog nog.. Al zijn het er 3 miljoen.. Blijven genoeg spelers over.. En als je ziet hoe druk het vaak is op servers |:(
Ik heb de verslaving ook weer te pakken... Achja.. Moet toch wat naast het sporten en de vrouwen he :9~
Het zijn er eigenlijk exact de helft, dus 5.5mil van de 11mil zijn Chinezen.
Tja ik ben een aantal maanden bezig geweest om een volledige T6 set (+ nog hogere items) te verzamelen. Nu ga ik dadelijk naar Northrend en de eerste gear die je daar krijgt is nog niet zo goed als T6, maar het komt wel redelijk dicht in de buurt. Daar wordt je dus wel moedeloos van (tsja, dan moet ik maar geen MMO spelen :))
Er zijn nog veel meer mensen die roken, je kan mij toch niet vertellen dat het 'echt' lekker is, nog eens erg slecht voor je gezondheid ook. Dus 11 miljoen mensen zecht naar mijn mening meer over de verslavendheid van WoW dan wat anders ;-)
Ik denk dat een groot aantal van die 11 miljoen nieuwe spelers zijn die het spel nu spelen. Na WoW + TBC was ik na twee keer een half jaar spelen toch echt wel de routine zat: ik was op zoek naar meer afwisseling. Wat ik wel mis in andere games is de interactie met anderen, maar dat doe ik nu maar gewoon IRL ;).
TBC viel uiteindelijk zwaar tegen ik denk dat de meeste gewoon even afwachten. Naxx blijkt te makkelijk te zijn(immers nu al alles dood). Ik ben benieuwd.
Inscription is geen + want die kun je ook zonder WOTLK gebruiken sinds de laatste patch. Dus als je er zelf voor kiest geen WOTLK te spelen kun je toch inscriptions als profession nemen.

Daar naast vind ik deathknight ook een beetje vaag. Ik vind het jammer dat hij "zo makkelijk" te levelen is. Mja dit is voor het verhaal wat blizzard bedacht heeft nodig maar dan nog. Een beetje free give away. Maar goed dat zie je de laatste tijd heel veel (World of casual craft)

Hardcore spelers zijn niet meer in het voordeel tov normale spelers. OF in ieder geval amper in het voordeel. Dat was bij pre TBC wel anders. Maar goed prositief voor de jongere spelers en de mensen die niet veel kunnen spelen.

Ik ben benieuwd hoe ik er over een maand over denk. TBC viel voor mij tegen. Ik vind 40 man raids nog steeds het leukste. TBC vond ik wow verpesten. Ben benieuwd of WOTLK het weer wat beter maakt .....
De XP reductie is sinds 3.01 voor level 20-70 ipv eerder 20-60. Dus als je DK eenmaal 70 is zal die de resterende 10 op de zelfde snelheid doen als alle andere spelers.
Anoniem: 273091 13 november 2008 20:22
Ik blijf van mening dat Wow inmiddels een uitgemolken game is. Maar dat zal wel aan mij liggen. Iedere keer een paar andere toevoeginkjes om de spelers zoet te houden en zelf super veel vangen...
Het blijkt inderdaad veel mensen te vangen, althans gisteravond na het upgraden van mijn account, dacht ik even in te loggen.. 45 minuten in de wachtrij op Emerald Dream
met een queue(wachtrij) van 610 mensen.
Dan maar ander realm; Twisting Nether : Precies het zelfde verhaaltje.

Als je naar de populatie status kijkt van de realms, zie je dat meeste staan op 'full' of 'locked' , dat houd volgens mij in dat er op dat moment minstens 10,000 spelers tegelijkertijd aan het spelen zijn (kan hier geen informatie direct over vinden), en dat je moet wachten op een plaatsje.

Hoe dan ook, als ik het zo even bekijk, is het spel is erg in de trek, uitgemolken of niet; Meesten nemen toch wel even een kijkje.
Het mag dan uitgemolken zijn, maar dat heeft niks te maken met dat het nog altijd een goed spel is. Ik speel het zelf niet meer, maar dat heeft meer te maken met dat ik de tijd niet meer heb dan dat ik het geld er niet voor over heb.
Vanaf dag een gespeeld, toen was het nog leuk; alles nieuw en onbekend.

Die expansions zijn toch teveel een herhaling, geen leuke nieuwe spel elementen, teveel een voort borduursel. Ik ben een week na BRC gestopt met WoW; een spel zonder eind.

Speel liever een spel wat ik na 2 weken uit heb gespeeld, en dan weer opnieuw kan beginnen dan dit; totaal geen voldoening.
En toch begint het weer te kriebellen als ik dit zo lees, ik omschrijf het graag als inplaats van een wow gevoel, een WoW gevoel bij het lezen van de review ;)

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 26 juli 2024 04:03]

Wel, dat kriebelgevoel is er hier ook, en waarom?
Eens je aan je level cap zit wordt het spel enorm saai: iedere dag dezelfde instances, dezelfde daily quests, dezelfde battlegrounds opdat je toch maar dat ene item zou halen *gaap*.
Zolang je echter nog moet levelen is het spel juist boeiend om te spelen. Ik haal het misschien ook wel in huis, is toch weer eens een maandje spelplezier.
Waarneer je op dat punt komt van lvl80, al wat gear verzamelt en meeste quests/ dungeons meerdere malen gedaan is het voornamelijk het sociale aspect wat je moet laten "plakken" aan het spel.

Ik geloof graag dat als je bijvoorbeeld niet in een guild zit of iets dergelijks,
dat je snel op het spel uitgekeken raakt.

Maar als je gezellig met vrienden op ventrilo zit en een gezellige guild chat
log je bijna in als een soort van msn, om contact te houden / leggen.

ik kan niet wachten tot ik thuis kom, prima geschreven trouwens!
Mijn "hardcore" WoW periode is weeral meer dan 2 jaar geleden: Ik zat in een van de top guilds die als eersten Blackwing Lair uitgespeeld hadden op onze server, het sociale aspect zat dus wel snor :p.
Probleem is dat op dat punt het spel gewoon aanvoelt als een tweede job. Vrije momenten zien te vinden om geld en mats te farmen zodat je van 7 uur tot na middernacht in een of andere dungeon kan zitten, wipe na wipe om die nieuwe baas te leren verslaan. Het plezier is op dat punt al lang verdwenen, maar het duurt vele maanden alvorens je dat ten volle beseft.
Ik ben het met je eens, wow is niet echt gebaseerd op de personen die er enkele uurtjes per week mee bezig zijn. natuurlijk kan dat gewoon, maar je zal nooit die goede epics etc behalen. Mensen die daar genoegen meenemen zal je vast tegenkomen, maar ik denk ALS je goede epics / pvp items of speciale dingen wilt bemachtigen je bijna meer tijd dan je wellicht kwijt wilt aan het spel MOET besteden om uiteindelijk je doel te bereiken.

Ook mijn "hardcore" periode is wel voorbij,
4dagen per week van 7-11 raiden.
Toen kon het nog met school/werk, nu kan het (gelukkig!) niet meer.

Voor mij, zoals eerder gezegt is het dus voornamelijk het sociale aspect waardoor ik het speel, en de nieuwigheid van wotlk natuurlijk!
Ik ken dit gevoel ook... We waren dan wel niet de top van de server (Bloodhoof), maar zaten wel in de top 10. Met drie avonden raiden per week (8 - 12) was dat nog best een aardige prestatie. Maar het voelt inderdaad als een tweede baan aan op een gegeven moment.

Tuurlijk het was ook wel gezellig, maar al je goals waren al bereikt behalve de raid goals. Buiten raidds om vond ik er weinig meer aan. Beetje saai grinden (dailies / heroics / materials of PVP waar ik een hekel aan had) of nog meer alts levellen. Maar goed met > 20K goud, 4 level 70's heb je 't dan wel een beetje gezien.

Wat dat betreft is het jammer dat WOW zo gefocused is op gear en daardoor ook behoorlijk op geïnvesteerde tijd. Vooruitgang is toch vooral het aantal uur dat je besteed aan raiden / PVPen en niet hoe goed je iets kan (tuurlijk dan gaat het iets sneller, maar niet heel veel).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.