Door Reinoud Dik

Redacteur

Scythe Mugen 5 Rev.C & Fuma Rev.B Review

Nieuwe versies, kleine verschillen

Scythe Mugen 5 Rev.C en Fuma 2 Rev.B

 • Scythe Mugen 5 Rev.C
 • Scythe Fuma 2 Rev.B

Samengevat

De Scythe Mugen 5 Rev.C levert veel koelprestaties per euro, en kan met zijn verbeterde ventilator iets beter koelen dan zijn voorganger. De kracht van deze koeler zit echter in het koelblok, dat veel vermogen kan afvoeren. De PCGH Edition van de Mugen 5 blijft stiller, maar de Rev.C koelt in hogere geluidsniveaus beter. Voor minder dan 60 euro levert de Scythe Mugen 5 Rev.C uitstekende koeling.

Pluspunten

 • Prima koelprestaties
 • Efficiënt koelblok

Minpunten

 • Weinig toegevoegde waarde snellere fan
Tweakers zegt: Excellent

Getest

Scythe Mugen 5 Rev.C

Prijs bij publicatie: € 57,-

Vanaf € 55,81

Vergelijk prijzen

Samengevat

De Scythe Fuma 2 Rev.B levert prima koelprestaties en haalt bij minimale geluidsproductie veel profijt uit zijn nieuwe ventilators ten opzichte van zijn voorganger. Dat maakt de nieuwe revisie een betere keus, maar Scythe's eigen Mugen 5 Rev.C levert voor minder geld bijna dezelfde koelprestaties.

Pluspunten

 • Prima koelprestaties

Minpunten

 • Te weinig meerwaarde ten opzichte van Mugen Rev.C

Getest

Scythe Fuma 2 Rev. B

Prijs bij publicatie: € 65,-

Vanaf € 64,90

Vergelijk prijzen

Never change a winning team, zullen ze bij Scythe hebben gedacht. De populaire koelers van deze fabrikant hebben een nieuwe revisie gekregen, waarbij de Mugen 5 en Fuma 2 een minimale update hebben gehad. De grootste wijziging bij deze luchtkoelers zit hem niet eens in het koelblok, maar in de meegeleverde ventilator.

Scythe noemt de nieuwe ventilator de Kaze Flex 120 II PWM Fan, en getuige het typenummer achterop hebben we ook daadwerkelijk van doen met een andere ventilator dan bij de vorige versie van de Mugen 5 en Fuma 2 werd meegeleverd. Met het blote oog zijn amper veranderingen terug te zien op de nieuwe fans; naast het kleurverschil is enkel het frame van de fan iets anders vormgegeven. De grootste wijziging zit hem in de hogere draaisnelheid: op Scythe's nieuwe revisies draaien de ventilators op maximale snelheid tot 1500 toeren per minuut, wat 300 meer is dan op de oude versie. Of de onveranderde koelblokken van de Scythe Mugen 5 en Fuma 2 hier ook noemenswaardig van profiteren, hebben we uiteraard uitgebreid getest.

De nieuwe revisies van de Mugen 5 en Fuma 2 worden door Scythe vanuit de doos ook geleverd met montagekits voor LGA1700, Intels socket voor de 12e generatie Alder Lake-processors. Bij de vorige revisies moest dit nog worden nabesteld. Volgens de specificaties is ondersteuning voor LGA775 en 1366 met deze update juist komen te vervallen.

Koeler Fuma 2 Rev.A Fuma 2 Rev.B Mugen 5 Rev.B Mugen 5 Rev.C
Hoogte 154,5mm 154,5mm 154,5mm 154,5mm
Ventilator(s) 2x 120mm
(25+15mm dikte)
2x 120mm
(25+15mm dikte)
1x 120mm
(25mm dikte)
1x 120mm
(25mm dikte)
Ventilatortype Scythe Kaze Flex
SU1225FD12M +
SU1215FD12M
Scythe Kaze Flex II
KFS1225FD15 +
KFS1215FD15
Scythe Kaze Flex
SU1225FD12M
Scythe Kaze Flex II
KFS1225FD15
Toerental 300-1200rpm 300-1500rpm 200-1200rpm 300-1500rpm
Scythe Mugen 5 Rev.C (links) & Fuma 2 Rev.B (rechts)

Testmethode

De test van een processorkoeler begint bij Tweakers met een geluidsmeting. Bij het testen van cpu-koelers zijn we vooral geïnteresseerd in de efficiëntie, dus hoe de koelprestaties zich verhouden tot de geluidsproductie. Een koeler die goede prestaties levert maar daarbij extreem veel herrie produceert, is immers minder aantrekkelijk dan een model dat deze koelprestaties benadert bij een veel lager geluidsniveau. Om een gelijk speelveld te creëren, testen we alle koelers allereerst op geluidsproductie, met een Larson Davis 831C-geluidsmeter gekoppeld aan een 378A04-microfoon die is voorzien van een preamplifier. Daarmee kunnen we nauwkeurig meten en hij heeft een lage noisefloor van 5,5dB(A). Vanwege onvermijdelijk omgevingsgeluid is de noisefloor van onze geluidsarme ruimte ongeveer 12dB(A). Om een veilige marge te nemen, kunnen we vanaf 14dB(A) consistente metingen uitvoeren. Deze waarde hanteren we dan ook als ondergrens.

In onze geluiddichte kamer meten we bij processorkoelers op 50cm afstand wat de geluidsproductie is als de ventilator op volle snelheid draait, ofwel de maximale fan duty via pwm. Vervolgens noteren we bij welk toerental de ventilator 30dB(A) en 20dB(A) produceert. We hebben voor deze waarden gekozen omdat 30dB(A) overeenkomt met de gemiddelde geluidsdruk in een huiskamer. De lagere waarde van 20dB(A) ligt daar precies 10dB(A) onder, wat een hoeveelheid is die het menselijk gehoor als een halvering of verdubbeling van het geluid ervaart. Ten slotte proberen we de ventilator van een processorkoeler ook nog 15dB(A) te laten produceren. Als de ventilator daartoe (stabiel) in staat is, worden ook de koelprestaties voor dit allerlaagste, praktisch onhoorbare geluidsniveau meegenomen. Deze laatste test is voor de echte stiltefreaks bedoeld en zal voor de gemiddelde gebruiker minder relevant zijn, omdat 20dB(A) voor hem of haar al stil genoeg is. Niet alle koelers zullen in alle (sub)tests mee kunnen doen: sommige zijn daar ofwel te luid, ofwel te stil voor.

Testopstelling met sockets

Onze testopstelling is opgebouwd rondom zelfontworpen pcb’s waarop meerdere vermogensweerstanden zijn geplaatst. Deze configuraties hebben we gebaseerd op verschillende sockets. Allereerst gaat het daarbij om de AM4-socket, die de momenteel populaire Ryzen-mainstreamprocessors vertegenwoordigt. Daarnaast hebben we een pcb ontworpen voor Intels socket 2066, waarvan de iets oudere en ook minder zuinige Core X-processors bekend zijn. Als derde hebben we de socket voor Threadripper, waarmee we in staat zijn om de doorgaans speciale koelers voor dit platform te testen.

Net als bij onze vorige testmethode kiezen we ook nu weer voor vermogensweerstanden in plaats van een echte processor als warmtebron. Dit doen we omdat we hiermee veel nauwkeuriger de vermogensafgifte kunnen bepalen dan met een echt systeem, dat zelfs met alle turbofunctionaliteiten uitgeschakeld en met vaste spanningen nog steeds fluctuaties in de daadwerkelijke vermogensafgifte heeft, aangestuurd door de vele sensors op een moderne processor.

In het ontwerp hebben we geprobeerd om de indeling van echte Ryzen-processors, met hun ccx'en op de die, zo goed mogelijk na te bootsen bij het plaatsen van de vermogensweerstanden. We gebruiken verschillende 45W-vermogensweerstanden van Nikkohm, waarbij we met labvoedingen de spanning variëren om het gewenste vermogen te genereren.

Boven op de weerstanden zijn Alphacool Eissicht-thermalpads geplaatst met een dikte van 0,5mm en daar weer bovenop zit de vernikkelde koperen heatspreader. Met deze heatspreader erop zijn onze warmtebronnen wat afmetingen betreft geschikt om de origineel meegeleverde bevestigingsmaterialen voor de betreffende socket te kunnen gebruiken. Als koelpasta tussen de heatspreader en de desbetreffende processorkoeler gebruiken we altijd Gelid GC-Extreme. We kiezen specifiek voor vernikkelde koperen heatspreaders om enerzijds de warmteoverdracht optimaal te houden en anderzijds onze nieuwe testplatforms voldoende slijtvast te maken om er grote aantallen koelers op te monteren, te testen en weer te demonteren.

Net als bij het testprotocol voor behuizingen meten we de temperaturen bij processorkoelers met digitale TMP117-temperatuursensors, die tot 50 graden een nauwkeurigheid van een tiende graad Celsius hebben, en tot 100 graden van twee tiende graad Celsius. Dat heeft als voordeel ten opzichte van de oude, analoge methode dat metingen nauwkeuriger zijn en dat sensoren met een eventueel defect gemakkelijker kunnen worden vervangen omdat ze in de fabriek al zijn gekalibreerd.

Boven: van links naar rechts pcb's voor AM4, TR4/sTRX4 en socket 2066
Onder: de pcb's zijn voorzien van heatspreaders

Bij AM4 is de temperatuursensor tussen de twee rijen met weerstanden in geplaatst. Bij Threadripper hebben we drie sensors geplaatst, verspreid over het pcb, en bij socket 2066 zit een enkele sensor naast de weerstanden. Elke sensor is thermisch verbonden aan een weerstand via een dunne koperbaan, die direct onder de weerstand de temperatuur kan meten.

Warmtetest

Voor de warmtetests met processorkoelers blijven we gebruikmaken van onze huidige testkamer. Deze bestaat uit een geïsoleerde box met een testcompartiment van 55x55x28cm. Aan de voorzijde van dit compartiment zitten drie grote, langzaam draaiende ventilators die lucht aanvoeren, terwijl aan de achterzijde één uitlaatventilator is aangebracht. In een gevouwen luchtkanaal aan de voorzijde van de kast zijn twee Selfa warmte-elementen van 400W aangebracht, elk voorzien van een ventilator. Vlak voor de ingang van de testkamer is een temperatuursensor aangebracht die meet hoe warm de lucht is die de testkamer wordt ingeblazen. Door het closed-loopsysteem met een Rex-c700-pid-controller kunnen we de temperatuur zeer constant houden. De pid-controller meet continu wat de temperatuur van de aangevoerde lucht is, waarna de controller indien noodzakelijk extra warmte kan laten opwekken door de warmte-elementen. Op deze manier kunnen we de temperatuur in de warmtebox nauwkeurig aansturen en constant houden.

Opstelling van de warmtetest met ons socket 2066-platform in de warmtebox. Alle drie de platformen worden hierin met een koeler verticaal gemonteerd.

Om verschillende redenen hebben we bij onze tests gekozen voor een luchttemperatuur van 35 graden. Ten eerste zijn de warmte-elementen onder alle omstandigheden krachtig genoeg om deze temperatuur vast te houden, zelfs als de omgevingstemperatuur slechts 18 graden is. Daarnaast wordt het in ons testlab (hopelijk) nooit warmer dan 35 graden, zodat we nooit lucht aanvoeren die warmer is. Daarnaast is de aanwezigheid van enige warmte rondom de koeler realistisch, want in een echt systeem produceren andere componenten, zoals de voeding, het moederbord en de videokaart, ook warmte. De basistemperatuur moet ook weer niet te hoog worden, omdat we goed willen zien waartoe de cpu-koelers in staat zijn. Een omgevingstemperatuur van 35 graden is, zo hebben we ook in afzonderlijke tests voor behuizingen gezien, een representatieve weergave van de temperatuur in een echt systeem.

We testen de processorkoelers op ons platform met verschillende vermogens, door middel van de Statron- en Tenma-labvoedingen. Bij AM4, de normale Ryzen-processors, hebben we gekozen voor 105 en 140W. Deze waarden komen overeen met respectievelijk de tdp en powerlimiet van high-end Ryzen-processors op socket AM4. Op socket 2066 hanteren we 130 en 165W als twee scenario's. Bij socket sTRX4/TR4 (Ryzen Threadripper) hebben we gekozen voor 250 en 300W vermogen. Naar ons idee sluiten deze waarden het best aan bij het energiegebruik onder hoge of volle belasting van de snelste processors op deze sockets.

Socket Vermogen test 1 Vermogen test 2 Gezamenlijke limiet weerstanden
AM4 105W 140W 225W
2066 130W 165W 270W
TR4/sTRX4 250W 300W 450W

We hanteren de gegevens in de bovenstaande tabel voor towerkoelers op de desbetreffende platforms. We testen bij deze vermogens alle eerder besproken ventilatorstanden. Als we op een later moment ook lowprofilekoelers voor ITX-systemen gaan vergelijken, willen we die ook op lagere vermogens zoals 65W testen.

De warmtetest duurt na het opwarmen tien minuten. We hebben voor die tijdsduur gekozen omdat uit onze tests blijkt dat elke luchtkoeler dan zeker ‘verzadigd’ is en de doeltemperatuur voor onze test is bereikt. We meten de stand van zaken echter niet enkel op dat moment: de hele duurtest wordt gelogd, waarbij elke seconde een waarde wordt genoteerd. De temperatuur die we uiteindelijk rapporteren, is het 98e percentiel van de hele log. Kortgezegd gooien we de hoogste twee procent van de gelogde waarden weg om incidentele uitschieters uit de analyse te houden. De hoogste temperatuur van de resterende 98 procent van de waarnemingen is het 98e percentiel. Dit percentiel sluit naar ons idee beter aan bij het doel van de duurtest dan het noteren van enkel een kortstondige maximumtemperatuur.

Geluidsproductie

De hogere ventilatorsnelheid van de nieuwe Scythe-koelers zorgen op volle snelheid niet alleen voor meer omwentelingen, maar ook voor een hogere geluidsproductie. We kunnen dus stellen dat de nieuwe koelers luider zijn, al gaat het dan om de maximale geluidsproductie. De Fuma 2 ziet met zijn twee ventilators een grotere toename in maximale geluidsdruk op de nieuwe revisie dan de Mugen 5, die over een enkele ventilator beschikt. De ventilatorsnelheid en de koelprestaties bij een vaste geluidsdruk bespreken we op de komende pagina's.

Geluidsproductie

Geluidsproductie 100% Fan duty
Processor-koeling Fan1 100% RPM Fan2 100% RPM Diameter fan Geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Scythe Mugen 5 PCGH 757 733 120mm
18,90
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1914 120mm
31,40
be quiet! Dark Rock 4 1526 135mm
32,10
Scythe Fuma 2 Rev.A 1210 1204 120mm
32,70
be quiet! Dark Rock Pro 4 1252 1538 135mm
33,40
Scythe Mugen 5 Rev.B 1193 120mm
34,50
Noctua NH-U12S chromax.black 1556 120mm
35,50
Scythe Mugen 5 Rev.C 1532 120mm
36,00
Scythe Fuma 2 Rev.B 1503 1448 120mm
37,30
Noctua NH-D12L 2063 120mm
38,20
Gelid Tranquillo Rev.5 1717 120mm
39,10
Noctua NH-D15S 1532 140mm
42,10
Noctua NH-D15 1580 1532 140mm
44,00
Noctua NH-D15 chromax.black 1479 1496 140mm
46,30

Testresultaten socket AM4

De ventilators op de nieuwe Scythe-koelers hebben niet alleen een hogere maximale snelheid; ze kunnen bij een lage geluidsproductie ook een hoger toerental aanhouden. Het effect daarvan zien we duidelijk in de 15dB(A)-tests terugkomen. Vooral de Fuma 2 moest voorheen erg langzaam draaien om op 15dB(A) uit te komen, wat met de nieuwe ventilators op de Rev.B-uitvoering veel vlotter kan. Dit komt de koelprestaties in dit scenario enorm ten goede, wat we ook terugzien bij de Mugen 5.

In de 20 en 30dB(A)-tests is het verschil in ventilatorsnelheid tussen de oude en nieuwe revisies van de koelers veel kleiner. De nieuwe Fuma 2 en Mugen 5 weten de processor dan niet noemenswaardig beter te koelen dan hun voorgangers. Op volle snelheid draaien de nieuwe revisies hun ventilators harder, maar dat levert naast een hogere geluidsproductie geen significant lagere temperaturen op.

AM4 - 105W

 • Processortemperatuur - 15dB
 • Processortemperatuur - 20dB
 • Processortemperatuur - 30dB
 • Processortemperatuur - 100%
Processortemperatuur - 15dB
Processor-koeling Fan1 15dB RPM Fan2 15dB RPM Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
Scythe Mugen 5 PCGH 620 590 120mm
57,8
Noctua NH-D15 578 584 140mm
60,0
Noctua NH-D15 chromax.black 518 530 140mm
61,1
Scythe Fuma 2 Rev.B 763 608 120mm
61,7
Noctua NH-D12L 894 120mm
61,8
Scythe Mugen 5 Rev.C 704 120mm
63,0
Gelid Tranquillo Rev.5 828 120mm
65,3
Noctua NH-D15S 578 140mm
65,3
be quiet! Dark Rock Pro 4 429 530 135mm
66,3
Scythe Mugen 5 Rev.B 525 120mm
68,1
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 912 120mm
69,5
Noctua NH-U12S chromax.black 673 120mm
71,1
Scythe Fuma 2 Rev.A 286 370 120mm
75,0
be quiet! Dark Rock 4 554 135mm
78,2
Processortemperatuur - 20dB
Processor-koeling Fan1 20dB RPM Fan2 20dB RPM Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Rock Pro 4 840 1037 135mm
54,4
Noctua NH-D15 721 727 140mm
56,1
Noctua NH-D15 chromax.black 685 697 140mm
56,2
Noctua NH-D12L 1138 120mm
57,4
Scythe Fuma 2 Rev.A 799 697 120mm
57,9
Scythe Mugen 5 Rev.C 888 120mm
58,0
Scythe Fuma 2 Rev.B 906 733 120mm
58,3
Scythe Mugen 5 Rev.B 751 120mm
59,0
Noctua NH-D15S 727 140mm
60,0
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1258 120mm
60,3
Gelid Tranquillo Rev.5 918 120mm
62,6
be quiet! Dark Rock 4 1014 135mm
63,1
Noctua NH-U12S chromax.black 900 120mm
63,3
Processortemperatuur - 30dB
Processor-koeling Fan1 30dB RPM Fan2 30dB RPM Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Rock Pro 4 1198 1472 135mm
51,6
Noctua NH-D15 1002 990 140mm
52,7
Noctua NH-D15 chromax.black 924 930 140mm
52,9
Scythe Fuma 2 Rev.B 1246 1138 120mm
53,0
Scythe Fuma 2 Rev.A 1181 1169 120mm
53,2
Noctua NH-D12L 1604 120mm
53,4
Scythe Mugen 5 Rev.C 1258 120mm
54,4
Scythe Mugen 5 Rev.B 1061 120mm
54,4
Noctua NH-D15S 990 140mm
55,0
Noctua NH-U12S chromax.black 1305 120mm
55,4
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1753 120mm
55,5
be quiet! Dark Rock 4 1460 135mm
55,6
Gelid Tranquillo Rev.5 1329 120mm
57,2
Processortemperatuur - 100%
Processor-koeling Fan1 100% RPM Fan2 100% RPM Fan 100% dB(A) Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
Noctua NH-D15 chromax.black 1479 1496 46,3 140mm
49,9
Noctua NH-D15 1580 1532 44 140mm
50,0
Noctua NH-D15S 1532 42,1 140mm
50,9
be quiet! Dark Rock Pro 4 1252 1538 33,4 135mm
51,2
Scythe Fuma 2 Rev.B 1503 1448 37,3 120mm
51,4
Noctua NH-D12L 2063 38,2 120mm
51,6
Scythe Fuma 2 Rev.A 1210 1204 32,7 120mm
51,9
Scythe Mugen 5 Rev.C 1532 36 120mm
53,0
Noctua NH-U12S chromax.black 1556 35,5 120mm
53,3
Scythe Mugen 5 Rev.B 1193 37,3 120mm
53,4
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1914 31,4 120mm
54,7
be quiet! Dark Rock 4 1526 32,1 135mm
55,0
Gelid Tranquillo Rev.5 1717 39,1 120mm
55,1
Scythe Mugen 5 PCGH 757 733 18.9 120mm
57,6

AM4 - 140W

 • Processortemperatuur - 15dB
 • Processortemperatuur - 20dB
 • Processortemperatuur - 30dB
 • Processortemperatuur - 100%
Processortemperatuur - 15dB
Processor-koeling Fan1 15dB RPM Fan2 15dB RPM Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
Scythe Mugen 5 PCGH 620 590 120mm
65,3
Noctua NH-D15 578 584 140mm
67,0
Noctua NH-D15 chromax.black 518 530 140mm
70,0
Scythe Fuma 2 Rev.B 763 608 120mm
70,0
Noctua NH-D12L 894 120mm
70,8
Scythe Mugen 5 Rev.C 704 120mm
71,6
Noctua NH-D15S 578 140mm
75,8
Gelid Tranquillo Rev.5 828 120mm
76,0
Scythe Mugen 5 Rev.B 525 120mm
79,0
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 912 120mm
81,6
be quiet! Dark Rock Pro 4 429 530 135mm
81,7
Noctua NH-U12S chromax.black 673 120mm
82,8
Scythe Fuma 2 Rev.A 286 370 120mm
88,5
be quiet! Dark Rock 4 554 135mm
89,8
Processortemperatuur - 20dB
Processor-koeling Fan1 20dB RPM Fan2 20dB RPM Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
Noctua NH-D15 721 727 140mm
62,1
Noctua NH-D15 chromax.black 685 697 140mm
63,1
Noctua NH-D12L 1138 120mm
64,8
Scythe Mugen 5 Rev.C 888 120mm
65,4
Scythe Fuma 2 Rev.A 799 697 120mm
65,5
Scythe Fuma 2 Rev.B 906 733 120mm
65,9
Scythe Mugen 5 Rev.B 751 120mm
67,0
Noctua NH-D15S 727 140mm
69,0
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1258 120mm
69,3
be quiet! Dark Rock Pro 4 840 1037 135mm
72,5
Gelid Tranquillo Rev.5 918 120mm
72,6
Noctua NH-U12S chromax.black 900 120mm
72,8
be quiet! Dark Rock 4 1014 135mm
76,1
Processortemperatuur - 30dB
Processor-koeling Fan1 30dB RPM Fan2 30dB RPM Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Rock Pro 4 1198 1472 135mm
56,9
Noctua NH-D15 1002 990 140mm
57,8
Noctua NH-D15 chromax.black 924 930 140mm
58,8
Scythe Fuma 2 Rev.B 1246 1138 120mm
58,8
Scythe Fuma 2 Rev.A 1181 1169 120mm
58,9
Noctua NH-D12L 1604 120mm
59,3
Scythe Mugen 5 Rev.C 1258 120mm
60,8
Scythe Mugen 5 Rev.B 1061 120mm
60,9
Noctua NH-D15S 990 140mm
62,1
Noctua NH-U12S chromax.black 1305 120mm
62,2
be quiet! Dark Rock 4 1460 135mm
62,6
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1753 120mm
62,6
Gelid Tranquillo Rev.5 1329 120mm
64,8
Processortemperatuur - 100%
Processor-koeling Fan1 100% RPM Fan2 100% RPM Fan 100% dB(A) Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
Noctua NH-D15 1580 1532 44 140mm
54,7
Noctua NH-D15 chromax.black 1479 1496 46,3 140mm
54,9
Noctua NH-D15S 1532 42,1 140mm
56,4
be quiet! Dark Rock Pro 4 1252 1538 33,4 135mm
56,6
Noctua NH-D12L 2063 38,2 120mm
57,0
Scythe Fuma 2 Rev.B 1503 1448 37,3 120mm
57,1
Scythe Fuma 2 Rev.A 1210 1204 32,7 120mm
57,6
Scythe Mugen 5 Rev.C 1532 36 120mm
59,2
Scythe Mugen 5 Rev.B 1193 37,3 120mm
59,5
Noctua NH-U12S chromax.black 1556 35,5 120mm
59,8
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1914 31,4 120mm
61,6
be quiet! Dark Rock 4 1526 32,1 135mm
61,8
Gelid Tranquillo Rev.5 1717 39,1 120mm
61,9
Scythe Mugen 5 PCGH 757 733 18.9 120mm
62,2

Testresultaten socket 2066

Op socket 2066 doen de nieuwe ventilators het opnieuw beter, al verschilt het sterk per test en per koeler hoeveel beter de koelprestaties zijn. In de 15dB(A)-test op 130W presteert de nieuwe Fuma 2 veel beter dan de oude versie dankzij de hogere ventilatorsnelheid bij een gelijke geluidsdruk. Dit koelblok loopt in de 165W-test bij 15dB(A) vervolgens wel tegen zijn limieten aan, waarbij ons testplatform op het randje van uitschakelen staat tegen oververhitting. Met de 20 en 30dB(A)-tests ernaast zien we nogmaals dat de Fuma 2 veel afhankelijker is van airflow dan de Mugen 5 en daar dus ook voordeel uit weet te halen. Hogere ventilatorsnelheden blijken voor de Mugen 5 juist amper iets uit te maken. Dat is in de 15dB(A)-tests nog wel het geval, maar hoe hoger de geluidsdruk, hoe minder de Mugen 5 Rev.C zich van zijn voorganger weet te onderscheiden.

2066 - 130W

 • Processortemperatuur - 15dB
 • Processortemperatuur - 20dB
 • Processortemperatuur - 30dB
 • Processortemperatuur - 100%
Processortemperatuur - 15dB
Processor-koeling Fan1 15dB RPM Fan2 15dB RPM Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
Scythe Mugen 5 PCGH 620 590 120mm
64,5
Noctua NH-D15 578 584 140mm
66,3
Scythe Fuma 2 Rev.B 763 608 120mm
67,6
Noctua NH-D15 chromax.black 518 530 140mm
69,3
Noctua NH-D12L 894 120mm
70,3
be quiet! Dark Rock Pro 4 429 530 135mm
70,6
Scythe Mugen 5 Rev.C 704 120mm
70,7
be quiet! Dark Rock 4 554 135mm
73,8
Noctua NH-D15S 578 140mm
74,2
Scythe Mugen 5 Rev.B 525 120mm
75,5
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 912 120mm
80,1
Scythe Fuma 2 Rev.A 286 370 120mm
80,7
Noctua NH-U12S chromax.black 673 120mm
82,1
Processortemperatuur - 20dB
Processor-koeling Fan1 20dB RPM Fan2 20dB RPM Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Rock Pro 4 840 1037 135mm
60,9
Noctua NH-D15 721 727 140mm
61,7
Scythe Fuma 2 Rev.B 906 733 120mm
62,5
Noctua NH-D15 chromax.black 685 697 140mm
62,5
Noctua NH-D12L 1138 120mm
64,7
Scythe Mugen 5 Rev.C 888 120mm
65,4
Scythe Fuma 2 Rev.A 799 697 120mm
65,4
Scythe Mugen 5 Rev.B 751 120mm
66,2
Noctua NH-D15S 727 140mm
66,4
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1258 120mm
67,7
be quiet! Dark Rock 4 1014 135mm
70,6
Noctua NH-U12S chromax.black 900 120mm
72,7
Processortemperatuur - 30dB
Processor-koeling Fan1 30dB RPM Fan2 30dB RPM Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Rock Pro 4 1198 1472 135mm
57,0
Noctua NH-D15 1002 990 140mm
57,8
Scythe Fuma 2 Rev.B 1246 1138 120mm
57,9
Scythe Fuma 2 Rev.A 1181 1169 120mm
58,1
Noctua NH-D15 chromax.black 924 930 140mm
58,3
Noctua NH-D12L 1604 120mm
60,1
Scythe Mugen 5 Rev.C 1258 120mm
60,6
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1753 120mm
60,9
Scythe Mugen 5 Rev.B 1061 120mm
61,2
be quiet! Dark Rock 4 1460 135mm
62,0
Noctua NH-D15S 990 140mm
62,0
Noctua NH-U12S chromax.black 1305 120mm
63,2
Processortemperatuur - 100%
Processor-koeling Fan1 100% RPM Fan2 100% RPM Fan 100% dB(A) Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
Noctua NH-D15 chromax.black 1479 1496 46,3 140mm
54,32
Noctua NH-D15 1580 1532 44 140mm
54,54
Scythe Fuma 2 Rev.B 1503 1448 37,3 120mm
55,48
be quiet! Dark Rock Pro 4 1252 1538 33,4 135mm
56,46
Noctua NH-D12L 2063 38,2 120mm
57,61
Scythe Fuma 2 Rev.A 1210 1204 32,7 120mm
57,70
Noctua NH-D15S 1532 42,1 140mm
58,90
Scythe Mugen 5 Rev.B 1193 37,3 120mm
59,24
Scythe Mugen 5 Rev.C 1532 36 120mm
59,27
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1914 31,4 120mm
59,59
Noctua NH-U12S chromax.black 1556 35,5 120mm
60,44
be quiet! Dark Rock 4 1526 32,1 135mm
61,27
Scythe Mugen 5 PCGH 757 733 18.9 120mm
61,60

2066 - 165W

 • Processortemperatuur - 15dB
 • Processortemperatuur - 20dB
 • Processortemperatuur - 30dB
 • Processortemperatuur - 100%
Processortemperatuur - 15dB
Processor-koeling Fan1 15dB RPM Fan2 15dB RPM Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
Scythe Mugen 5 PCGH 620 590 120mm
72,2
Noctua NH-D15 578 584 140mm
74,9
Noctua NH-D15 chromax.black 518 530 140mm
78,5
Scythe Mugen 5 Rev.C 704 120mm
79,4
be quiet! Dark Rock Pro 4 429 530 135mm
86,2
Scythe Mugen 5 Rev.B 525 120mm
86,4
Scythe Fuma 2 Rev.A 286 370 120mm
89,6
Scythe Fuma 2 Rev.B 763 608 120mm
89,9
Processortemperatuur - 20dB
Processor-koeling Fan1 20dB RPM Fan2 20dB RPM Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
be quiet! Dark Rock Pro 4 840 1037 135mm
67,5
Noctua NH-D15 721 727 140mm
68,9
Noctua NH-D15 chromax.black 685 697 140mm
69,7
Scythe Fuma 2 Rev.B 906 733 120mm
71,3
Noctua NH-D12L 1138 120mm
72,5
Scythe Mugen 5 Rev.C 888 120mm
72,6
Scythe Mugen 5 Rev.B 751 120mm
74,2
Scythe Fuma 2 Rev.A 799 697 120mm
74,6
Noctua NH-D15S 727 140mm
76,2
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1258 120mm
76,7
be quiet! Dark Rock 4 1014 135mm
79,7
Noctua NH-U12S chromax.black 900 120mm
82,5
Processortemperatuur - 30dB
Processor-koeling Fan1 30dB RPM Fan2 30dB RPM Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
Noctua NH-D15 1002 990 140mm
63,9
Scythe Fuma 2 Rev.B 1246 1138 120mm
64,1
be quiet! Dark Rock Pro 4 1198 1472 135mm
64,1
Scythe Fuma 2 Rev.A 1181 1169 120mm
64,4
Noctua NH-D15 chromax.black 924 930 140mm
64,5
Scythe Mugen 5 Rev.C 1258 120mm
67,1
Scythe Mugen 5 Rev.B 1061 120mm
67,2
Noctua NH-D12L 1604 120mm
67,4
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1753 120mm
68,4
be quiet! Dark Rock 4 1460 135mm
69,0
Noctua NH-D15S 990 140mm
69,3
Noctua NH-U12S chromax.black 1305 120mm
70,4
Processortemperatuur - 100%
Processor-koeling Fan1 100% RPM Fan2 100% RPM Fan 100% dB(A) Diameter fan Temperatuur in °C (lager is beter)
Noctua NH-D15 chromax.black 1479 1496 46,3 140mm
59,9
Noctua NH-D15 1580 1532 44 140mm
60,6
Scythe Fuma 2 Rev.B 1503 1448 37,3 120mm
61,5
be quiet! Dark Rock Pro 4 1252 1538 33,4 135mm
63,0
Scythe Fuma 2 Rev.A 1210 1204 32,7 120mm
64,0
Noctua NH-D15S 1532 42,1 140mm
65,2
Scythe Mugen 5 Rev.C 1532 36 120mm
65,5
Scythe Mugen 5 Rev.B 1193 37,3 120mm
65,8
Noctua NH-D12L 2063 38,2 120mm
66,4
Cooler Master Hyper 212 Black Edition 1914 31,4 120mm
67,1
Noctua NH-U12S chromax.black 1556 35,5 120mm
67,3
be quiet! Dark Rock 4 1526 32,1 135mm
67,9
Scythe Mugen 5 PCGH 757 733 18.9 120mm
68,4

Conclusie

Met de Mugen 5 Rev.C en Fuma 2 Rev.B brengt Scythe twee vertrouwde processorkoelers opnieuw op de markt voorzien van een kleine update. De koelblokken zijn hetzelfde gebleven, maar de meegeleverde ventilators kunnen wat harder draaien. Dat klinkt niet zo spannend en dat is het eigenlijk ook niet. De grootste verbetering die de nieuwe ventilators met zich meebrengen, is niet eens het hogere aantal maximale toeren maar de veel hogere draaisnelheid bij 15dB(A).

Scythe heeft met de Kaze Flex 120 II een beter ontworpen ventilator in huis dan zijn voorganger. Het hogere maximale toerental gaat gepaard met een hogere geluidsproductie, wat geen schrikbarende vernieuwing is. Op dit vlak is het voordeel wel dat je als gebruiker de ventilator in ieder geval harder kunt laten draaien als je dat zou willen. Interessanter aan de nieuwe modellen is dat de ventilators harder kunnen draaien bij een gelijke geluidsproductie. Vooral bij onze test met de laagste geluidsdruk, 15dB(A), valt dat verschil op. Dit valt met name op bij de Fuma 2, waar het toerental van de twee ventilators op de nieuwe revisie flink omhoog kan. Dit komt de koelprestaties in dat scenario duidelijk ten goede.

In de meeste andere tests hebben de nieuwe Scythe-koelers een veel kleiner voordeel ten opzichte van hun voorgangers. In de 20dB(A)- en 30dB(A)-tests is de winst van de nieuwe revisies doorgaans gering. Omdat de koelblokken van de vorige Mugen 5 en Fuma 2 zijn hergebruikt, kunnen hier eigenlijk ook geen wonderen worden verwacht. En dat hoeft ook niet, want de koelprestaties van zowel de oude als de nieuwe revisies zijn gewoon in orde op 20 en 30dB(A).

Lastiger voor Scythe is dat de koelprestaties van de Mugen 5 Rev.C weinig onderdoen voor de Fuma 2 Rev.B. Laatstgenoemde koeler zit qua prijs iets hoger, en vanaf daar is de stap naar de doorgaans beter presterende en volledig zwart uitgevoerde be quiet Dark Rock 4 Pro makkelijk gemaakt. De Fuma 2 Rev.B is op 15dB(A) beter, maar daarboven gaat be quiet er vaker met de winst vandoor. Tegenover de Fuma 2 levert de Mugen 5 Rev.C meer koeling per euro op, en kan dankzij het uitstekende koelblok meer vermogen afvoeren. Hetzelfde koelblok is momenteel ook nog verkrijgbaar met de Mugen 5 PCGH Edition voor dezelfde prijs. Zolang dit model nog verkrijgbaar is, heb je als koper de keus tussen een koeler die altijd stil is of eentje die ook nog iets beter kan koelen. De Scythe Mugen 5 Rev.C levert in ieder geval prima koeling voor het geld, en daarom voorzien we dit model van een Excellent-award.

 • Scythe Mugen 5 Rev.C
 • Scythe Fuma 2 Rev.B

Pluspunten

 • Prima koelprestaties
 • Efficiënt koelblok

Minpunten

 • Weinig toegevoegde waarde snellere fan
Tweakers zegt: Excellent

Getest

Scythe Mugen 5 Rev.C

Prijs bij publicatie: € 57,-

Vanaf € 55,81

Vergelijk prijzen

Pluspunten

 • Prima koelprestaties

Minpunten

 • Te weinig meerwaarde ten opzichte van Mugen Rev.C

Getest

Scythe Fuma 2 Rev. B

Prijs bij publicatie: € 65,-

Vanaf € 64,90

Vergelijk prijzen

Reacties (65)

Wijzig sortering
Ontbreken de Threadripper resultaten niet, aangezien deze wel bij de testmethode genoemd wordt?
Daarnaast zou het leuk zijn om ook een populaire waterkoeling mee te nemen om te kijken hoe lucht vs. waterkoeling zich verhoudt.
Reageer
Deze koelers bieden daar geen ondersteuning voor, zowel de socket als hoeveelheid warmte.
Reageer
Niet voor de TR socket, maar i9-12900K doet ook 250W. Dat zou deze koeler moeten kunnen hebben, toch?
Reageer
Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om(veilig voor de test opstelling am4) 250w te testen.
Reageer
Bijna alle Ryzen 7’s en i7’s 12gen en hoger trekken makkelijk 180W+ bij a multithreaded toepassingen.
Bij high-end luchtkoeling ben ik juist geïnteresseerd in koeling bij hoog vermogen.

[Reactie gewijzigd door Djarune op 4 augustus 2022 08:49]

Reageer
Dat kan ik beamen. M'n build had eerst een Scythe Mugen 5 PCGH i.c.m. 5800x. Echter is die Mugen daar niet geschikt voor, bij een beetje belasting gingen de temperaturen al snel naar de 90 graden en begon de processor te throttlen. Ik vraag me dan ook af of zo'n testopstelling wel goed de praktijk nabootst als blijkt dat een beetje processor anno 2022 wel flink meer dan 165 watt verbruikt onder belasting.
Reageer
Dat kan ik beamen. M'n build had eerst een Scythe Mugen 5 PCGH i.c.m. 5800x. Echter is die Mugen daar niet geschikt voor, bij een beetje belasting gingen de temperaturen al snel naar de 90 graden en begon de processor te throttlen.
Vreemd, de 5800x gebruikt volgens de test van tweakers in cinebench precies de 140 watt die hier in deze test gebruikt is, en in de test kom de Scythe Mugen 5 PCGH op 100% fanspeed toch echt maar op 62 graden. Lijkt erop dat je andere problemen had met je build dan de capaciteit van je CPU koeler.
Ik vraag me dan ook af of zo'n testopstelling wel goed de praktijk nabootst als blijkt dat een beetje processor anno 2022 wel flink meer dan 165 watt verbruikt onder belasting.
Als we naar de mixed load verbruik kijken in onderstaande test dan zijn er maar een paar modelllen die echt ver over de 100 watt gemiddeld gebruik gaan. De hier geteste 130 watt voor intel en 105 watt voor AMD lijken me dus een prima om een beeld te geven hoe de koelers het in de praktijk zullen doen.

https://tweakers.net/revi...bruik-en-efficientie.html
Reageer
Vreemd, de 5800x gebruikt volgens de test van tweakers in cinebench precies de 140 watt die hier in deze test gebruikt is, en in de test kom de Scythe Mugen 5 PCGH op 100% fanspeed toch echt maar op 62 graden. Lijkt erop dat je andere problemen had met je build dan de capaciteit van je CPU koeler.
Stock ja, met PBO aan schieten de temperaturen wel omhoog. Het kan zijn dat ik iets verkeerds heb gedaan indertijd natuurlijk maar daar ga ik niet van uit. Nu met een NZXT Kraken X63 gaat de CPU onder full load ook naar de 85 graden met alle fans en pomp op 100%.
Reageer
Van wat ik over PBO heb kunnen vinden heeft dit helemaal niet zoveel effect op de tempratuur.
Verbruik gaat misschien een paar procent omhoog, maar dat verklaard niet de 30 graden verschil tussen jouw 5800X en de resultaten uit de test.
Zie grafieken in onderstaande artikel:

https://www.hardwaretimes...t-2-and-autooc-explained/
Reageer
Vind ik wel apart dan. Heb zelf een 5900x met 240Rad aio van corsair en dat ding is altijd 66 graden. Maximaal 69 full bore.

Nou moet ik zeggen dat ik het wel vreemd vind dat ie altijd 66 graden is (dus ook met minimum load.
Reageer
Veel reviewers gebruiken in hun grafieken deltas t.o.v. Ambient. Dus wordt er de omgevingstemperatuur afgehaald. Dit om vergelijkingen tussen op verschillende momenten in tijd gedane metingen te kunnen doen zonder de omgevingstemperatuur constant te moeten houden (meestal lastig zonder speciale temperatuur gecontroleerde ruimtes.

Of dit bij tweakers ook het geval is kan ik niet uit de beschrijving van het test protocol halen.

Wat ik wel uit de test resultaten haal is dat het weinig zin heeft om de fans van mijn Rev A te vervangen door de fans van de Rev B.
Reageer
Veel reviewers gebruiken in hun grafieken deltas t.o.v. Ambient. Dus wordt er de omgevingstemperatuur afgehaald. Dit om vergelijkingen tussen op verschillende momenten in tijd gedane metingen te kunnen doen zonder de omgevingstemperatuur constant te moeten houden (meestal lastig zonder speciale temperatuur gecontroleerde ruimtes.

Of dit bij tweakers ook het geval is kan ik niet uit de beschrijving van het test protocol halen.
Letterlijk op de pagina over de testmethode:
Door het closed-loopsysteem met een Rex-c700-pid-controller kunnen we de temperatuur zeer constant houden. De pid-controller meet continu wat de temperatuur van de aangevoerde lucht is, waarna de controller indien noodzakelijk extra warmte kan laten opwekken door de warmte-elementen. Op deze manier kunnen we de temperatuur in de warmtebox nauwkeurig aansturen en constant houden.
...
Om verschillende redenen hebben we bij onze tests gekozen voor een luchttemperatuur van 35 graden.
In de testresultaten zelf staat aangegeven: "Temperatuur in °C", dus geen delta.

[Reactie gewijzigd door emphy op 4 augustus 2022 12:52]

Reageer
Ok, Maar dan zijn mijn gemeten temperaturen niet te vergelijken met wat Tweakers in hun lab gemeten heeft. Kan natuurlijk zijn dat met mijn configuratie andere aspecten een rol spelen (PBO2, de gebruikte Curve Optimizer settings, etc). Heb vanmorgen nog even een run met Cinebench 20 en Cinebench 23 gedraaid en daar zie ik de core temps toch echt richting de 90+ gaan in HWInfo. Dat bij een clock van 4375 MHz bij alle cores (Ryzen 7 5800x).
Reageer
Dat komt door de gebruikte langzame fans van de PCGH editie. Met ander type fans zal de koeler wel voldoen voor de 5800x.
Reageer
Maar de fans zijn vaak wel goed afgestemd op het koelblok. Ga je daar iets aan veranderen, raak je daar mogelijk niet de efficiëntie?
Reageer
Nee hoor. Er moeten gewoon 2x 120mm fans op. Hoe meer druk en luchtstroom, hoe koeler de CPU. Dit gaat natuurlijk wel ten koste van het lage geluid. De Mugen 5 PCGH met pricewatch: Corsair ML120 (2-pack), 120mm scheelt zo 5 °C onder load.
Reageer
Helaas blijkt dat niet altijd het geval, in deze test reviews: Andere ventilator op je cpu-koeler - Voegt het wat toe? zie je dat het dus niet zo simpel is.

Fans en koelers worden zeker op elkaar getuned. Nu is dit natuurlijk niet met 100 fans en 100 verschillende opties getest, maar het laat wel zien dat je dus goed moet kijken naar wat je op een koeler schroeft
Reageer
Daar wordt helaas niet de PCGH getest. Ik verwachtte al dat het effect minder is bij de Mugen 5 Black, maar vind het vreemd dat ie niet beter presteert met de Noctua’s. Zie Scythe Mugen 5 PCGH Edition capabilities on different fans. : r/Amd - Reddit voor een ervaring met de Corsair ML120.
Reageer
Klopt, wel hebben wij het plan om de rev c met twee nieuwe scythe fans te testen, maar dat laat nog even op zich wachten.

Is het echt vreemd? Denk ik niet, koeler fabrikanten stellen die combo's doorgaans heel goed samen, juist om zo veel mogelijk performance uit de koeler te halen(waarom zou je een brakke koeler willen verkopen :) ). Reddit verhalen zijn ook maar reddit, zijn te veel variabelen om daar een echte conclusie uit te trekken denk ik. Dat is het grote voordeel wat wij nu hebben, wij kunnen consistent een scenario testen, en in dit geval blijkt het dus dat het effect niet zo groot is, in iedergeval niet op de geteste koelers.
Reageer
Dat komt door de gebruikte langzame fans van de PCGH editie. Met ander type fans zal de koeler wel voldoen voor de 5800x.
Zie het antwoord op mijn gok hierboven/onder: een en ander zat samen met een RTX3080 in een NZXT H510. Dat ga je echt niet oplossen met andere fans op de cpu koeler ^_^

[Reactie gewijzigd door emphy op 4 augustus 2022 14:04]

Reageer
Heb zelf ook een 5800x icm een fuma uit 2019. Komt niet boven de 70 graden tijdens normaal gamen. En enkel onder cinebench hoor ik ooit de fans, waarna die alsnog ~80 graden blijft.
Reageer
Dat is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij deze hoge temperaturen zie ik Cinebench runs snel de 90 graden aantikken bij mijn 5800x/Fuma 2 Rev.A combo.
Reageer
Tja, en dan krijg je allerlei andere factoren die wellicht niet gelijk zijn tussen jullie systemen.
Koelpasta, mounting pressure, AGESA code van je bord, kwaliteit van de power delivery, voltage dat je werkelijk na droop de CPU in stuurt, ingestelde limieten, etc.

5000 serie AMD kan je gemakkelijk heet laten lopen, zonder dat je er wat voor terug krijgt. Je LLC niveau en voltage offset goed instellen kan zo 10 graden schelen, terwijl je maar 0.25Ghz inlevert.

Zo heb ik mijn 5900X nu zo lopen dat die bij zeer langdurige multithreading taken richting de 74C gaat (waterblok) en daarbij 4.95 als top aantikt en zelden onder de 4.875 dipt.
Ter vergelijking, met PBO2 en een hogere target, zonder voltage offset en LLC op auto (altijd te hoog, zucht) is dat na een tijdje gewoon 90C en al heel snel 85+ graden, waarbij de clocksnelheid omlaag gaat. Maar dan tikt ie wel 4.975ghz aan (ja, zeer frustrerend dat het net geen 5 is)

Kost vaak echt wat uren tunen om je 5000 serie te optimaliseren, maar is het wel degelijk waard. De 3700/3800X had dat veel minder, die konden vaak geen kant op. Maar met de 1000 en 5000 serie is het vaak wél lonend om "te overclocken".
Reageer
Ik zal niet beweren dat ik een expert ben in het configureren van de Ryzen 7 5800x. Ik heb een aantal tweaks gedaan zoals de Curve Optimizer gebruiken uit Ryzen Master en dan de getoonde waarde (30 voor alle cores) gezet in de BIOS optie voor Curve Optimizer. Daarnaast heb ik PBO2 op auto gezet en mijn geheugen via DOCP op de hoogste optie gezet (3597 MHz). Verder ben ik van alle andere waarden afgebleven.

Mogelijkerwijze is er met wat expert tuning iets te verbeteren, maar zoals ik al zei: ik ben geen expert, ik wil niets beschadigen door uit onkunde de verkeerde waardes te zetten.

[Reactie gewijzigd door CrazyJoe op 5 augustus 2022 11:04]

Reageer
De testopstelling is juist van groot belang omdat het de meest consistente en best gedocumenteerde controle levert op de warmteproductie en omgeving.

De cijfers die jij geeft, bijvoorbeeld, zijn volledig nietszeggend omdat je helemaal geen informatie erbij levert: behuizing, omgevingstemperatuur, instellingen van cpu en fans, geluidsproductie, welke videokaart, etc.

Als ik een gok mag wagen: er zat een 200W+ gpu onder en/of de behuizing had een niet-mesh voorpaneel.

[Reactie gewijzigd door emphy op 4 augustus 2022 09:40]

Reageer
Goed gegokt ;) . NZXT H510 en daaronder een RTX3080. Nu wel een andere kast en een AIO koeler wat een stuk beter bij deze configuratie past.
Reageer
Dan weet ik niet of je niet bent vergeten om het plastic eraf te halen.

Ik heb exact zelfde setup en een overclock allcore 4,5ghz en kom amper boven de 65graden..
Reageer
Ook samen met een rtx3080 in een NZXT H510?
Reageer
dat
Ook samen met een rtx3080 in een NZXT H510?
Moet ik nou serieus hierop ingaan? We hebben het over het koelvermogen van een koeler op een cpu. Als je geen systeem kan ontwerpen is dat niet het probleem van scythe.
Reageer
dat

Ook samen met een rtx3080 in een NZXT H510?

Moet ik nou serieus hierop ingaan? We hebben het over het koelvermogen van een koeler op een cpu. Als je geen systeem kan ontwerpen is dat niet het probleem van scythe.
Sorry dat ik niet wat duidelijker was: Het ging om de vergelijking, niet om of de koeler wel of niet geschikt is - je beweerde dat je exact de zelfde setup als @pretpik had met veel betere temperaturen, maar in de post waarop je reageerde had eerdergenoemde achterwege gelaten dat een en ander samen met die videokaart in die genoemde behuizing zat.

Uit je reactie kan ik opmaken dat je, wat dat betreft, niet exact de zelfde setup had. De oorzaak van het temperatuurverschil hoef je dus niet in het plastic of andere foutieve installaties van de koeler te zoeken ^_^

[Reactie gewijzigd door emphy op 6 augustus 2022 09:16]

Reageer
zeker dat ik het eens met je ben inzake verschillen in temps in verschijdende setups.

Maar als je 95graden aantikt op een 5800x met een scythe mugen 5 ondanks dat deze boven een 3080 hangt dan kan haast niks anders stellen dan dat er een 120mm fan uitblaas fan in hangt. Anders haal je alsnog zulke temps niet. En al helemaal niet stock.

De 65 graden op 4,5ghz haal ik op de om en de nabij de 900rpm op de fans, deze gaan tot 1200rpm.

Alsnog allemaal leuk en aardig voor mij dat ik dat haal.

Maar als je predict dat je 95 graden aan tikt met deze koeler en cpu heb je zelf als user een fout gemaakt en ligt niet aan de koeler. Even in acht genomen dat niet een of meerdere van zijn heatpipes stuk zijn.
Reageer
ansich zouden we op 2066 tot 270W kunnen testen, tot nu toe staat dat gereserveerd voor waterkoelers, natuurlijk kan @Trygve altijd beslissen om dit ook op high end luchtkoelers mee te nemen.

Am4 gaat helaas niet verder dan 225W(op papier) max.

toevoeging:
uit een snelle test zie ik dat onze 5950X max 180W package power trekt en die is overgeclockt naar 4.65Ghz all cores

[Reactie gewijzigd door Intergalactic op 4 augustus 2022 08:57]

Reageer
Dank voor de test. Ik was te voorbarig wat beteft AM4. Vermogen maakt daar minder uit dan bij een Intel aangezien Ryzen’s stadaard al heel heet zijn. Zo trekt een 5800X PBO slechts 120W, waar heeft ie qua koeling veel meer nodig met het enkele CCX ontwerp.

Bij Intel ligt het anders. Daar trekt een i7 12700k zonder OC al makkelijk 180W. Dus de tests op 2066 tot 270W dus wel interessant.
Reageer
zoals hier te zien is reviews: Intel 12th Gen 'Alder Lake' - Core i9 12900K, i7 12700K en i5 12600K valt dat ook best mee, in non stress test scenarios. 150w is onze hoogst gemeten waarde(enkel cpu). nu zou ik een keer een 12700k op een bord kunnen plakken en de cpu 100% stressen om te zien wat dat doet, maar weet wel dat wij echt enkel de CPU meten en niet rand verbruik (tenzij anders aangegeven)
Reageer
Ik heb de resultaten van Tom’s Hardware: Intel Alder Lake Core i7-12700K Power Consumption and Efficiency. Komt op zich wel overeen. Rocket Lake trekt meer stroom.
Reageer
Een test met hoger vermogen lijkt mij toch zeker interessant te zijn.
Sommige luchtkoelers zijn meer ontworpen voor stilte, andere meer voor koelprestatie.
Nu worden de high-end koelers voor hoog vermogen een beetje benadeeld omdat ze wss luid of onnodig duur lijken te zijn.
Reageer
Ik ben het er niet mee oneens hoor, ik geef enkel aan dat wat we nu testen redelijk in lijn ligt met verbruik van chips.
Reageer
Ik zou best wel eens willen zien wat Scythe kan met een écht groot koeler ontwerp. De Mugen 5 en Fuma 2 zijn bovengemiddeld grote koelers, maar ik heb het meer over maatje NH-D15.
Geen probleem als de prijs hoger is, als de koelcapaciteit maar groot is of de fansnelheden laag.
Ik zou een Scythe Fuma XL (bedenk alsjeblieft een leukere naam) met 2 140mm fans best zien zitten
Reageer
Ze hebben ook nog steeds de Ninja in hun gamma, deze is nog een maat groter dan bovengenoemde, maar komt nog steeds niet in de buurt van aan NH-D15 qua grootte (is nog eens 200gr zwaarder).
Reageer
Ben me bewust van de Ninja, maar ik had het inderdaad meer over een 140mm maat koeler
Reageer
Zijn de vernieuwde kaze flex ii fans ook los te verkrijgen zodat bestaande koelers gewoon geüpgraded kunnen worden?
Dan zou ik wel geïnteresseerd zijn.
Reageer
Nog niet helaas, volgens Scythe moet dat in het vierde kwartaal gaan gebeuren.
Reageer
Oke nog even geduld dan. Bedankt voor de info!
Reageer
De Mugen koelt dus bijna even goed als de Fuma, maar mist wel de extra 15mm fan die de Fuma wel heeft. Ik ben benieuwd hoe de Mugen zou presteren als je een push-pull configuratie creeert met dezelfde fans als de Fuma (dus incl. de extra 15mm fan). Dan kunnen we dus de vraag beantwoorden of de extra prestaties van de Fuma veroorzaakt worden door het andere koelblok of simpelweg door de extra fan.
Reageer
We zijn aan het kijken of we met de nieuwe mugen fans ooit een keer push pull kunnen testen, ala pcgh 2.0. Als je kijkt naar hoe de originele het doet in onze test zou je de mugen dus nog een stukje beter moeten kunnen maken.
Reageer
Die Mugen reeks blijft gewoon een lekker lomp stuk effectieve koeling. Daarnaast hebben ze best een goede reputatie betreffende het ondersteunen van sockets. Heb hier een Mugen 2 Rev. B in m'n systeem die ik reeds sinds de Pentium 4 dagen meesleep en nu dienst doet op een 6600k.

De fan werkt nog altijd even stil als op dag 1. Het is dat die BeQuiet zo fraai oogt en goed werk levert, anders zou ik als opvolger blind naar een nieuwe Mugen grijpen.
Reageer
Helemaal mee eens. Ik zelf ook vanaf de Mugen 1 en 2 (rev. B ) bijna op alle sockets gebruikt, super koeler.
Toen de pricewatch: Cooler Master TPC 800 uitkwam met extra vapor chambers, deze geprobeerd met 2 CM Xtraflow fans https://www.comx-computer...Fan-with-Buy-p-112885.php
Koelde zeer goed en de CM past ook op lga1151 ;) (staat niet in de specs) dus ook mooi meegenomen.
De Mugen 3 en 4 wel geprobeerd, maar kon me niet charmeren.
Wel altijd pricewatch: Gelid Solutions GC-Extreme Thermal Compound 3.5G gebruikt en push/pull waar dit kon qua ruimte.

[Reactie gewijzigd door Nympho op 4 augustus 2022 16:31]

Reageer
De Fuma 2 rev B is in zo’n beetje iedere test de winnende koeler dus. Het verschil is niet groot, maar het gaat hier dan ook maar om 8 euro….
Reageer
Idd,

Ik vind de conclusie een beetje raar.
De Scythe is duidelijk meer gericht naar stilte, terwijl de Fuma meer gericht is naar koelprestatie.

Vandaar dat de Scythe heel goed scoort bij laag geluid, maar problemen krijgt met hoge vermogens.
De Fuma kan niet zo goed koelen bij die lage geluidsniveau's, maar als er wat meer vermogen verplaatst moet worden, presteert deze beter.

Het zou interessant zijn om de resultaten van een test met een nog hoger vermogen (250W ofzo) te kunenn zien.
Reageer
Toevallig heb ik gisteren 2 nieuwe fans voor m'n Scythe Mugen PCGH besteld, 2 x Arctic P12 PWM PST.
Als ik het artikel dus goed begrijp maak ik dus zelf van m'n PCGH uitvoering een Rev. C mits er aan het koelblok weinig veranderd is en de Rev. C z'n grootste wijziging de fans zijn.

Volgens deze ( https://www.reddit.com/r/..._edition_capabilities_on/ ) post op Reddit haalde de persoon in kwestie 6°C lagere temperaturen na het uitvoeren van de "mod", wat in lijn is met de resultaten van de Rev. C .

Ik ben benieuwd.

[Reactie gewijzigd door Pihkal op 4 augustus 2022 09:54]

Reageer
Goeie timing om nog eens wat CPU koeler tests te publiceren. Bedankt Tweakers!
Ik ben van plan, zoals waarschijnlijk nog wel velen, om in de komende 6 maand een Zen 4 of Raptor Lake build samen te stellen. Dus de CPU koeler reviews van de afgelopen week komen zeker van pas.
Reageer
Mijns inziens mag bij de pluspunten van de Fuma nog wel genoemd worden dat die een offset heeft naar links, hierdoor past die in combinatie met hoog ram op kleinere moederborden.
Reageer
Zojuist de Mugen 5 Rev. C maar besteld voor mijn Silencio 352 build dankzij deze review, het zou op een halve mm moeten passen, ben benieuwd! :)
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee