Scythe Mugen 5 Rev.C Review

DenHond
2 december 2022, laatste update op 17 februari 2024, 1.133 views Rapporteer Product gekocht

Scythe Mugen 5 Rev.C

De Scythe Mugen 5 is niet alleen fluisterstil bij idle, maar kan ook nog eens het topsegment in de luchtkoelers evenaren voor minder geld.
Voor wie een systeem gaat bouwen met prijs/performance in het achterhoofd kan alleen maar voor deze koeler gaan.

Pluspunten

• Eén van de betere luchtkoelers
  • Stil
  • Komt net niet boven de geheugenslots
  • Ook verkrijgbaar in zwart

Minpunten

• Niet de meest elegante koeler

Na meer dan 10 jaar probleemloos eigenaar geweest te zijn van een Scythe Mugen 3, ben ik bijna blind voor de nieuwste versie gegaan voor mijn nieuwe build (ok, ik had de tweakers review wel al reeds gelezen).

De installatie voor AM5 is enorm gemakkelijk:
  • De stock AM5 brackets losmaken
  • 4 Rubberen voetjes plaatsen, en daar de bijgeleverde AM4/AM5 brackets opschroeven
  • Hier schroef je dan de Mugen 5 op
De installatie is dus véél simpeler geworden dan de vorige Mugen koelers :)

Idle hoor je de koeler niet. Tijdens het gamen hoor ik hem niet boven mijn videokaart.
Het offset design zorgt ervoor dat alle 4 de geheugenslots vrij blijven.

Op naar de volgende 10 jaar :)

Heb jij ook een Scythe Mugen 5 Rev.C?

Dank voor je review!

Ik wil graag deze combineren met een i7-13700K. Ik weet dat waterkoeling bestaat, maar ik kies daar bewust niet voor. Ik vraag me daarom af of je denkt dat deze cooler geschikt zou zijn om deze i7 prima te koelen. Ik vind de prijs van deze cooler top en hij is ook heel stil, wat mij dus ook trekt.
De 13xxx reeks van intel producereert enorm veel warmte, dus het hangt er vanaf waarvoor je hem wil gebruiken.
Voor videobewerking (waar alle cores maximaal belast worden), zal hij nét te kort schieten, je cpu zal dan zijn kloksnelheden iets terugschroeven (throttelen) totdat de temperatuur iets teruggezakt is (zoals alle andere luchtkoelers trouwens voor de 13700/13900).
Voor games zullen niet alle cores gebruikt worden, en zullen de cores ook niet constant 100% belast worden. Voor deze usecase is hij zeker geschikt. De pieken in belasting kan hij perfect opvangen net omdat dit zo’n uit de kluiten gewassen koelblok is.

[Reactie gewijzigd door DenHond op 26 juli 2024 16:18]

Ja, dat dacht ik al haha. Ik ben een goede mix tussen bewerken van foto/video/muziek en het klassieke gamen. Denk je dat ik de CPU ten minste normaal kan koelen wanneer hij belast wordt? (hoeft niet super te zijn zoals met waterkoeling).

Anders wordt het lastig voor me om een betere (lucht) CPU cooler te vinden rond deze prijsklasse...
Voor gamen/foto/muziek is de Mugen 5 100% geschikt. Daar zal hij perfect presteren.
Enkel in extreme gevallen (bv een 4k video renderen van 100-en GB, of constant door een 4K video scrubben in Adobe Premiere met een hoop layers), waar de 13700K tot 250W kan verbruiken, zal hij soms even de cpu moeten laten throttelen (we spreken hier trouwens maar van 100-150MHz voor een paar seconden).
Bij hobby-video editten/exporteren zal je hier niet veel van merken.
Top! Dan weet ik genoeg, dank je!