Door Reinoud Dik

Redacteur

Scythe Mugen 5 Rev.C & Fuma Rev.B Review

Nieuwe versies, kleine verschillen

04-08-2022 • 06:00

67

Singlepage-opmaak

Conclusie

Met de Mugen 5 Rev.C en Fuma 2 Rev.B brengt Scythe twee vertrouwde processorkoelers opnieuw op de markt voorzien van een kleine update. De koelblokken zijn hetzelfde gebleven, maar de meegeleverde ventilators kunnen wat harder draaien. Dat klinkt niet zo spannend en dat is het eigenlijk ook niet. De grootste verbetering die de nieuwe ventilators met zich meebrengen, is niet eens het hogere aantal maximale toeren maar de veel hogere draaisnelheid bij 15dB(A).

Scythe heeft met de Kaze Flex 120 II een beter ontworpen ventilator in huis dan zijn voorganger. Het hogere maximale toerental gaat gepaard met een hogere geluidsproductie, wat geen schrikbarende vernieuwing is. Op dit vlak is het voordeel wel dat je als gebruiker de ventilator in ieder geval harder kunt laten draaien als je dat zou willen. Interessanter aan de nieuwe modellen is dat de ventilators harder kunnen draaien bij een gelijke geluidsproductie. Vooral bij onze test met de laagste geluidsdruk, 15dB(A), valt dat verschil op. Dit valt met name op bij de Fuma 2, waar het toerental van de twee ventilators op de nieuwe revisie flink omhoog kan. Dit komt de koelprestaties in dat scenario duidelijk ten goede.

In de meeste andere tests hebben de nieuwe Scythe-koelers een veel kleiner voordeel ten opzichte van hun voorgangers. In de 20dB(A)- en 30dB(A)-tests is de winst van de nieuwe revisies doorgaans gering. Omdat de koelblokken van de vorige Mugen 5 en Fuma 2 zijn hergebruikt, kunnen hier eigenlijk ook geen wonderen worden verwacht. En dat hoeft ook niet, want de koelprestaties van zowel de oude als de nieuwe revisies zijn gewoon in orde op 20 en 30dB(A).

Lastiger voor Scythe is dat de koelprestaties van de Mugen 5 Rev.C weinig onderdoen voor de Fuma 2 Rev.B. Laatstgenoemde koeler zit qua prijs iets hoger, en vanaf daar is de stap naar de doorgaans beter presterende en volledig zwart uitgevoerde be quiet Dark Rock 4 Pro makkelijk gemaakt. De Fuma 2 Rev.B is op 15dB(A) beter, maar daarboven gaat be quiet er vaker met de winst vandoor. Tegenover de Fuma 2 levert de Mugen 5 Rev.C meer koeling per euro op, en kan dankzij het uitstekende koelblok meer vermogen afvoeren. Hetzelfde koelblok is momenteel ook nog verkrijgbaar met de Mugen 5 PCGH Edition voor dezelfde prijs. Zolang dit model nog verkrijgbaar is, heb je als koper de keus tussen een koeler die altijd stil is of eentje die ook nog iets beter kan koelen. De Scythe Mugen 5 Rev.C levert in ieder geval prima koeling voor het geld, en daarom voorzien we dit model van een Excellent-award.

  • Scythe Mugen 5 Rev.C
  • Scythe Fuma 2 Rev.B

Pluspunten

  • Prima koelprestaties
  • Efficiënt koelblok

Minpunten

  • Weinig toegevoegde waarde snellere fan
Tweakers zegt: Excellent

Getest

Scythe Mugen 5 Rev.C

Prijs bij publicatie: € 57,-

Bekijk product

Pluspunten

  • Prima koelprestaties

Minpunten

  • Te weinig meerwaarde ten opzichte van Mugen Rev.C

Getest

Scythe Fuma 2 Rev. B

Prijs bij publicatie: € 65,-

Bekijk product

Reacties (67)

67
67
56
0
0
10
Wijzig sortering
Ontbreken de Threadripper resultaten niet, aangezien deze wel bij de testmethode genoemd wordt?
Daarnaast zou het leuk zijn om ook een populaire waterkoeling mee te nemen om te kijken hoe lucht vs. waterkoeling zich verhoudt.
Deze koelers bieden daar geen ondersteuning voor, zowel de socket als hoeveelheid warmte.
Niet voor de TR socket, maar i9-12900K doet ook 250W. Dat zou deze koeler moeten kunnen hebben, toch?
Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om(veilig voor de test opstelling am4) 250w te testen.
Bijna alle Ryzen 7’s en i7’s 12gen en hoger trekken makkelijk 180W+ bij a multithreaded toepassingen.
Bij high-end luchtkoeling ben ik juist geïnteresseerd in koeling bij hoog vermogen.

[Reactie gewijzigd door Djarune op 23 juli 2024 17:37]

Dat kan ik beamen. M'n build had eerst een Scythe Mugen 5 PCGH i.c.m. 5800x. Echter is die Mugen daar niet geschikt voor, bij een beetje belasting gingen de temperaturen al snel naar de 90 graden en begon de processor te throttlen. Ik vraag me dan ook af of zo'n testopstelling wel goed de praktijk nabootst als blijkt dat een beetje processor anno 2022 wel flink meer dan 165 watt verbruikt onder belasting.
Dat kan ik beamen. M'n build had eerst een Scythe Mugen 5 PCGH i.c.m. 5800x. Echter is die Mugen daar niet geschikt voor, bij een beetje belasting gingen de temperaturen al snel naar de 90 graden en begon de processor te throttlen.
Vreemd, de 5800x gebruikt volgens de test van tweakers in cinebench precies de 140 watt die hier in deze test gebruikt is, en in de test kom de Scythe Mugen 5 PCGH op 100% fanspeed toch echt maar op 62 graden. Lijkt erop dat je andere problemen had met je build dan de capaciteit van je CPU koeler.
Ik vraag me dan ook af of zo'n testopstelling wel goed de praktijk nabootst als blijkt dat een beetje processor anno 2022 wel flink meer dan 165 watt verbruikt onder belasting.
Als we naar de mixed load verbruik kijken in onderstaande test dan zijn er maar een paar modelllen die echt ver over de 100 watt gemiddeld gebruik gaan. De hier geteste 130 watt voor intel en 105 watt voor AMD lijken me dus een prima om een beeld te geven hoe de koelers het in de praktijk zullen doen.

https://tweakers.net/revi...bruik-en-efficientie.html
Vreemd, de 5800x gebruikt volgens de test van tweakers in cinebench precies de 140 watt die hier in deze test gebruikt is, en in de test kom de Scythe Mugen 5 PCGH op 100% fanspeed toch echt maar op 62 graden. Lijkt erop dat je andere problemen had met je build dan de capaciteit van je CPU koeler.
Stock ja, met PBO aan schieten de temperaturen wel omhoog. Het kan zijn dat ik iets verkeerds heb gedaan indertijd natuurlijk maar daar ga ik niet van uit. Nu met een NZXT Kraken X63 gaat de CPU onder full load ook naar de 85 graden met alle fans en pomp op 100%.
Van wat ik over PBO heb kunnen vinden heeft dit helemaal niet zoveel effect op de tempratuur.
Verbruik gaat misschien een paar procent omhoog, maar dat verklaard niet de 30 graden verschil tussen jouw 5800X en de resultaten uit de test.
Zie grafieken in onderstaande artikel:

https://www.hardwaretimes...t-2-and-autooc-explained/
Vind ik wel apart dan. Heb zelf een 5900x met 240Rad aio van corsair en dat ding is altijd 66 graden. Maximaal 69 full bore.

Nou moet ik zeggen dat ik het wel vreemd vind dat ie altijd 66 graden is (dus ook met minimum load.
Veel reviewers gebruiken in hun grafieken deltas t.o.v. Ambient. Dus wordt er de omgevingstemperatuur afgehaald. Dit om vergelijkingen tussen op verschillende momenten in tijd gedane metingen te kunnen doen zonder de omgevingstemperatuur constant te moeten houden (meestal lastig zonder speciale temperatuur gecontroleerde ruimtes.

Of dit bij tweakers ook het geval is kan ik niet uit de beschrijving van het test protocol halen.

Wat ik wel uit de test resultaten haal is dat het weinig zin heeft om de fans van mijn Rev A te vervangen door de fans van de Rev B.
Veel reviewers gebruiken in hun grafieken deltas t.o.v. Ambient. Dus wordt er de omgevingstemperatuur afgehaald. Dit om vergelijkingen tussen op verschillende momenten in tijd gedane metingen te kunnen doen zonder de omgevingstemperatuur constant te moeten houden (meestal lastig zonder speciale temperatuur gecontroleerde ruimtes.

Of dit bij tweakers ook het geval is kan ik niet uit de beschrijving van het test protocol halen.
Letterlijk op de pagina over de testmethode:
Door het closed-loopsysteem met een Rex-c700-pid-controller kunnen we de temperatuur zeer constant houden. De pid-controller meet continu wat de temperatuur van de aangevoerde lucht is, waarna de controller indien noodzakelijk extra warmte kan laten opwekken door de warmte-elementen. Op deze manier kunnen we de temperatuur in de warmtebox nauwkeurig aansturen en constant houden.
...
Om verschillende redenen hebben we bij onze tests gekozen voor een luchttemperatuur van 35 graden.
In de testresultaten zelf staat aangegeven: "Temperatuur in °C", dus geen delta.

[Reactie gewijzigd door emphy op 23 juli 2024 17:37]

Ok, Maar dan zijn mijn gemeten temperaturen niet te vergelijken met wat Tweakers in hun lab gemeten heeft. Kan natuurlijk zijn dat met mijn configuratie andere aspecten een rol spelen (PBO2, de gebruikte Curve Optimizer settings, etc). Heb vanmorgen nog even een run met Cinebench 20 en Cinebench 23 gedraaid en daar zie ik de core temps toch echt richting de 90+ gaan in HWInfo. Dat bij een clock van 4375 MHz bij alle cores (Ryzen 7 5800x).
Dat komt door de gebruikte langzame fans van de PCGH editie. Met ander type fans zal de koeler wel voldoen voor de 5800x.
Maar de fans zijn vaak wel goed afgestemd op het koelblok. Ga je daar iets aan veranderen, raak je daar mogelijk niet de efficiëntie?
Nee hoor. Er moeten gewoon 2x 120mm fans op. Hoe meer druk en luchtstroom, hoe koeler de CPU. Dit gaat natuurlijk wel ten koste van het lage geluid. De Mugen 5 PCGH met pricewatch: Corsair ML120 (2-pack), 120mm scheelt zo 5 °C onder load.
Helaas blijkt dat niet altijd het geval, in deze test reviews: Andere ventilator op je cpu-koeler - Voegt het wat toe? zie je dat het dus niet zo simpel is.

Fans en koelers worden zeker op elkaar getuned. Nu is dit natuurlijk niet met 100 fans en 100 verschillende opties getest, maar het laat wel zien dat je dus goed moet kijken naar wat je op een koeler schroeft
Daar wordt helaas niet de PCGH getest. Ik verwachtte al dat het effect minder is bij de Mugen 5 Black, maar vind het vreemd dat ie niet beter presteert met de Noctua’s. Zie Scythe Mugen 5 PCGH Edition capabilities on different fans. : r/Amd - Reddit voor een ervaring met de Corsair ML120.
Klopt, wel hebben wij het plan om de rev c met twee nieuwe scythe fans te testen, maar dat laat nog even op zich wachten.

Is het echt vreemd? Denk ik niet, koeler fabrikanten stellen die combo's doorgaans heel goed samen, juist om zo veel mogelijk performance uit de koeler te halen(waarom zou je een brakke koeler willen verkopen :) ). Reddit verhalen zijn ook maar reddit, zijn te veel variabelen om daar een echte conclusie uit te trekken denk ik. Dat is het grote voordeel wat wij nu hebben, wij kunnen consistent een scenario testen, en in dit geval blijkt het dus dat het effect niet zo groot is, in iedergeval niet op de geteste koelers.
Dat komt door de gebruikte langzame fans van de PCGH editie. Met ander type fans zal de koeler wel voldoen voor de 5800x.
Zie het antwoord op mijn gok hierboven/onder: een en ander zat samen met een RTX3080 in een NZXT H510. Dat ga je echt niet oplossen met andere fans op de cpu koeler ^_^

[Reactie gewijzigd door emphy op 23 juli 2024 17:37]

Heb zelf ook een 5800x icm een fuma uit 2019. Komt niet boven de 70 graden tijdens normaal gamen. En enkel onder cinebench hoor ik ooit de fans, waarna die alsnog ~80 graden blijft.
Dat is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij deze hoge temperaturen zie ik Cinebench runs snel de 90 graden aantikken bij mijn 5800x/Fuma 2 Rev.A combo.
Tja, en dan krijg je allerlei andere factoren die wellicht niet gelijk zijn tussen jullie systemen.
Koelpasta, mounting pressure, AGESA code van je bord, kwaliteit van de power delivery, voltage dat je werkelijk na droop de CPU in stuurt, ingestelde limieten, etc.

5000 serie AMD kan je gemakkelijk heet laten lopen, zonder dat je er wat voor terug krijgt. Je LLC niveau en voltage offset goed instellen kan zo 10 graden schelen, terwijl je maar 0.25Ghz inlevert.

Zo heb ik mijn 5900X nu zo lopen dat die bij zeer langdurige multithreading taken richting de 74C gaat (waterblok) en daarbij 4.95 als top aantikt en zelden onder de 4.875 dipt.
Ter vergelijking, met PBO2 en een hogere target, zonder voltage offset en LLC op auto (altijd te hoog, zucht) is dat na een tijdje gewoon 90C en al heel snel 85+ graden, waarbij de clocksnelheid omlaag gaat. Maar dan tikt ie wel 4.975ghz aan (ja, zeer frustrerend dat het net geen 5 is)

Kost vaak echt wat uren tunen om je 5000 serie te optimaliseren, maar is het wel degelijk waard. De 3700/3800X had dat veel minder, die konden vaak geen kant op. Maar met de 1000 en 5000 serie is het vaak wél lonend om "te overclocken".
Ik zal niet beweren dat ik een expert ben in het configureren van de Ryzen 7 5800x. Ik heb een aantal tweaks gedaan zoals de Curve Optimizer gebruiken uit Ryzen Master en dan de getoonde waarde (30 voor alle cores) gezet in de BIOS optie voor Curve Optimizer. Daarnaast heb ik PBO2 op auto gezet en mijn geheugen via DOCP op de hoogste optie gezet (3597 MHz). Verder ben ik van alle andere waarden afgebleven.

Mogelijkerwijze is er met wat expert tuning iets te verbeteren, maar zoals ik al zei: ik ben geen expert, ik wil niets beschadigen door uit onkunde de verkeerde waardes te zetten.

[Reactie gewijzigd door CrazyJoe op 23 juli 2024 17:37]

De testopstelling is juist van groot belang omdat het de meest consistente en best gedocumenteerde controle levert op de warmteproductie en omgeving.

De cijfers die jij geeft, bijvoorbeeld, zijn volledig nietszeggend omdat je helemaal geen informatie erbij levert: behuizing, omgevingstemperatuur, instellingen van cpu en fans, geluidsproductie, welke videokaart, etc.

Als ik een gok mag wagen: er zat een 200W+ gpu onder en/of de behuizing had een niet-mesh voorpaneel.

[Reactie gewijzigd door emphy op 23 juli 2024 17:37]

Goed gegokt ;) . NZXT H510 en daaronder een RTX3080. Nu wel een andere kast en een AIO koeler wat een stuk beter bij deze configuratie past.
Dan weet ik niet of je niet bent vergeten om het plastic eraf te halen.

Ik heb exact zelfde setup en een overclock allcore 4,5ghz en kom amper boven de 65graden..
Ook samen met een rtx3080 in een NZXT H510?
dat
Ook samen met een rtx3080 in een NZXT H510?
Moet ik nou serieus hierop ingaan? We hebben het over het koelvermogen van een koeler op een cpu. Als je geen systeem kan ontwerpen is dat niet het probleem van scythe.
dat

Ook samen met een rtx3080 in een NZXT H510?

Moet ik nou serieus hierop ingaan? We hebben het over het koelvermogen van een koeler op een cpu. Als je geen systeem kan ontwerpen is dat niet het probleem van scythe.
Sorry dat ik niet wat duidelijker was: Het ging om de vergelijking, niet om of de koeler wel of niet geschikt is - je beweerde dat je exact de zelfde setup als @pretpik had met veel betere temperaturen, maar in de post waarop je reageerde had eerdergenoemde achterwege gelaten dat een en ander samen met die videokaart in die genoemde behuizing zat.

Uit je reactie kan ik opmaken dat je, wat dat betreft, niet exact de zelfde setup had. De oorzaak van het temperatuurverschil hoef je dus niet in het plastic of andere foutieve installaties van de koeler te zoeken ^_^

[Reactie gewijzigd door emphy op 23 juli 2024 17:37]

zeker dat ik het eens met je ben inzake verschillen in temps in verschijdende setups.

Maar als je 95graden aantikt op een 5800x met een scythe mugen 5 ondanks dat deze boven een 3080 hangt dan kan haast niks anders stellen dan dat er een 120mm fan uitblaas fan in hangt. Anders haal je alsnog zulke temps niet. En al helemaal niet stock.

De 65 graden op 4,5ghz haal ik op de om en de nabij de 900rpm op de fans, deze gaan tot 1200rpm.

Alsnog allemaal leuk en aardig voor mij dat ik dat haal.

Maar als je predict dat je 95 graden aan tikt met deze koeler en cpu heb je zelf als user een fout gemaakt en ligt niet aan de koeler. Even in acht genomen dat niet een of meerdere van zijn heatpipes stuk zijn.
ansich zouden we op 2066 tot 270W kunnen testen, tot nu toe staat dat gereserveerd voor waterkoelers, natuurlijk kan @Trygve altijd beslissen om dit ook op high end luchtkoelers mee te nemen.

Am4 gaat helaas niet verder dan 225W(op papier) max.

toevoeging:
uit een snelle test zie ik dat onze 5950X max 180W package power trekt en die is overgeclockt naar 4.65Ghz all cores

[Reactie gewijzigd door Intergalactic op 23 juli 2024 17:37]

Dank voor de test. Ik was te voorbarig wat beteft AM4. Vermogen maakt daar minder uit dan bij een Intel aangezien Ryzen’s stadaard al heel heet zijn. Zo trekt een 5800X PBO slechts 120W, waar heeft ie qua koeling veel meer nodig met het enkele CCX ontwerp.

Bij Intel ligt het anders. Daar trekt een i7 12700k zonder OC al makkelijk 180W. Dus de tests op 2066 tot 270W dus wel interessant.
zoals hier te zien is reviews: Intel 12th Gen 'Alder Lake' - Core i9 12900K, i7 12700K en i5 12600K valt dat ook best mee, in non stress test scenarios. 150w is onze hoogst gemeten waarde(enkel cpu). nu zou ik een keer een 12700k op een bord kunnen plakken en de cpu 100% stressen om te zien wat dat doet, maar weet wel dat wij echt enkel de CPU meten en niet rand verbruik (tenzij anders aangegeven)
Ik heb de resultaten van Tom’s Hardware: Intel Alder Lake Core i7-12700K Power Consumption and Efficiency. Komt op zich wel overeen. Rocket Lake trekt meer stroom.
Een test met hoger vermogen lijkt mij toch zeker interessant te zijn.
Sommige luchtkoelers zijn meer ontworpen voor stilte, andere meer voor koelprestatie.
Nu worden de high-end koelers voor hoog vermogen een beetje benadeeld omdat ze wss luid of onnodig duur lijken te zijn.
Ik ben het er niet mee oneens hoor, ik geef enkel aan dat wat we nu testen redelijk in lijn ligt met verbruik van chips.
Maar zijn die dure koelers niet voornamelijk bedoeld voor de hobby overklokker?
Ik zou denken dat bij een overklok het vermogen van de CPU toch wat hoger ligt.
Mijn i7 9700K bijvoorbeeld haalt al gemakkelijk 200W bij strestest. (maar de koeler moet dit wel aankunnen, anders kan je niet fatsoenlijk strestesten ;) )
Niet persee, teminste ik vind van niet. zeker als je waar voor je geld krijgt(hogere tdp's die je kan koelen)
minder geluid en meer headroom :)
Ik zou best wel eens willen zien wat Scythe kan met een écht groot koeler ontwerp. De Mugen 5 en Fuma 2 zijn bovengemiddeld grote koelers, maar ik heb het meer over maatje NH-D15.
Geen probleem als de prijs hoger is, als de koelcapaciteit maar groot is of de fansnelheden laag.
Ik zou een Scythe Fuma XL (bedenk alsjeblieft een leukere naam) met 2 140mm fans best zien zitten
Ze hebben ook nog steeds de Ninja in hun gamma, deze is nog een maat groter dan bovengenoemde, maar komt nog steeds niet in de buurt van aan NH-D15 qua grootte (is nog eens 200gr zwaarder).
Ben me bewust van de Ninja, maar ik had het inderdaad meer over een 140mm maat koeler
Zijn de vernieuwde kaze flex ii fans ook los te verkrijgen zodat bestaande koelers gewoon geüpgraded kunnen worden?
Dan zou ik wel geïnteresseerd zijn.
Nog niet helaas, volgens Scythe moet dat in het vierde kwartaal gaan gebeuren.
Oke nog even geduld dan. Bedankt voor de info!
De Mugen koelt dus bijna even goed als de Fuma, maar mist wel de extra 15mm fan die de Fuma wel heeft. Ik ben benieuwd hoe de Mugen zou presteren als je een push-pull configuratie creeert met dezelfde fans als de Fuma (dus incl. de extra 15mm fan). Dan kunnen we dus de vraag beantwoorden of de extra prestaties van de Fuma veroorzaakt worden door het andere koelblok of simpelweg door de extra fan.
We zijn aan het kijken of we met de nieuwe mugen fans ooit een keer push pull kunnen testen, ala pcgh 2.0. Als je kijkt naar hoe de originele het doet in onze test zou je de mugen dus nog een stukje beter moeten kunnen maken.
Die Mugen reeks blijft gewoon een lekker lomp stuk effectieve koeling. Daarnaast hebben ze best een goede reputatie betreffende het ondersteunen van sockets. Heb hier een Mugen 2 Rev. B in m'n systeem die ik reeds sinds de Pentium 4 dagen meesleep en nu dienst doet op een 6600k.

De fan werkt nog altijd even stil als op dag 1. Het is dat die BeQuiet zo fraai oogt en goed werk levert, anders zou ik als opvolger blind naar een nieuwe Mugen grijpen.
Helemaal mee eens. Ik zelf ook vanaf de Mugen 1 en 2 (rev. B ) bijna op alle sockets gebruikt, super koeler.
Toen de pricewatch: Cooler Master TPC 800 uitkwam met extra vapor chambers, deze geprobeerd met 2 CM Xtraflow fans https://www.comx-computer...Fan-with-Buy-p-112885.php
Koelde zeer goed en de CM past ook op lga1151 ;) (staat niet in de specs) dus ook mooi meegenomen.
De Mugen 3 en 4 wel geprobeerd, maar kon me niet charmeren.
Wel altijd pricewatch: Gelid Solutions GC-Extreme Thermal Compound 3.5G gebruikt en push/pull waar dit kon qua ruimte.

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 23 juli 2024 17:37]

De Fuma 2 rev B is in zo’n beetje iedere test de winnende koeler dus. Het verschil is niet groot, maar het gaat hier dan ook maar om 8 euro….
Idd,

Ik vind de conclusie een beetje raar.
De Scythe is duidelijk meer gericht naar stilte, terwijl de Fuma meer gericht is naar koelprestatie.

Vandaar dat de Scythe heel goed scoort bij laag geluid, maar problemen krijgt met hoge vermogens.
De Fuma kan niet zo goed koelen bij die lage geluidsniveau's, maar als er wat meer vermogen verplaatst moet worden, presteert deze beter.

Het zou interessant zijn om de resultaten van een test met een nog hoger vermogen (250W ofzo) te kunenn zien.
Toevallig heb ik gisteren 2 nieuwe fans voor m'n Scythe Mugen PCGH besteld, 2 x Arctic P12 PWM PST.
Als ik het artikel dus goed begrijp maak ik dus zelf van m'n PCGH uitvoering een Rev. C mits er aan het koelblok weinig veranderd is en de Rev. C z'n grootste wijziging de fans zijn.

Volgens deze ( https://www.reddit.com/r/..._edition_capabilities_on/ ) post op Reddit haalde de persoon in kwestie 6°C lagere temperaturen na het uitvoeren van de "mod", wat in lijn is met de resultaten van de Rev. C .

Ik ben benieuwd.

[Reactie gewijzigd door Pihkal op 23 juli 2024 17:37]

Goeie timing om nog eens wat CPU koeler tests te publiceren. Bedankt Tweakers!
Ik ben van plan, zoals waarschijnlijk nog wel velen, om in de komende 6 maand een Zen 4 of Raptor Lake build samen te stellen. Dus de CPU koeler reviews van de afgelopen week komen zeker van pas.
Mijns inziens mag bij de pluspunten van de Fuma nog wel genoemd worden dat die een offset heeft naar links, hierdoor past die in combinatie met hoog ram op kleinere moederborden.
Zojuist de Mugen 5 Rev. C maar besteld voor mijn Silencio 352 build dankzij deze review, het zou op een halve mm moeten passen, ben benieuwd! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.