Samengevat
De Netgear Nighthawk AX12 heeft prima hardware aan boord en kan goed omgaan met minder goede radio-omstandigheden, zoals ruis en demping, behalve op 2,4GHz, waar het bereik wat minder is. Het uiterlijk van de router, met zijn antennevleugels, is uniek en ook de webinterface ziet er verzorgd uit. De indeling van de instellingen, voornamelijk de verdeling tussen basis- en geavanceerde instellingen, levert soms wel wat zoekwerk op. De snelheid van de USB-poort is uitmuntend, waardoor het loont om er een snel opslagmedium aan te hangen.
Pluspunten
Hoge USB-snelheid Uitgebreide instelbaarheid
Minpunten
Tegenvallende wifisnelheid Onoverzichtelijke interface
De Netgear Nighthawk AX12 is onderdeel van de Nighthawk-routerserie van Netgear. Het design van deze routers is absoluut uniek te noemen. In de doos vinden we de Nighthawk in ingeklapte modus. De twee zijflappen waarin de antennes verwerkt zijn, moet je uitvouwen, waardoor een constructie ontstaat waarvan de vorm nog het best te vergelijken is met een rog. De voor- en bovenkant van de router lijken deels uit gaas te bestaan, maar als je beter kijkt, blijkt het enkel om de structuur van het plastic te gaan. Wel vinden we middenbovenop een ventilatiegat waaronder een ventilator geplaatst is die naar boven toe uitblaast. Aan de onderzijde zijn gaten voorzien waar koelere lucht de router kan binnentreden. Tijdens onze tests in de buitenlucht hebben we van deze ventilator nooit wat gemerkt, ook niet of hij ging draaien, want hij staat stil zolang de router koel genoeg is. Meer naar de voorkant zijn twee knoppen aangebracht waarvan de functie pas duidelijk wordt als de router aan staat en de leds branden. Deze zijn om de WPS-functie te activeren en het hele wifinetwerk uit te schakelen op alle frequenties.
Aan de achterzijde vinden we een adapteraansluiting en twee schakelaars. Een daarvan is om de router in- en uit te schakelen, de andere is om de leds uit te schakelen. Deze leds bevinden zich achter aan de bovenzijde en zijn prima af te lezen, maar zeker niet fel te noemen.
Kijken we naar de aansluitingen, dan vinden we op de achterkant twee USB 3.0-poorten, vijf 1Gbit/s-ethernetpoorten en een snellere poort die ook 2,5 en 5Gbit/s-overdrachtsnelheden ondersteunt.
Voor het aansluiten van een internetverbinding met een doorvoersnelheid van meer dat 1Gbit/s kan zowel gebruikgemaakt worden van de snellere 5Gbit/s-poort als van de wan-aansluiting gecombineerd met lanpoort 1. Dat combineren noemen we link-aggregration, waarvan de Netgear verschillende configuraties ondersteunt.
Chipset
De hardware van de Nighthawk AX12 is gebaseerd op de Qualcomm IPQ8074-chipset, voorzien van een 2,0GHz-processor, 512MB werkgeheugen en 1GB flashopslag.
De 5GHz-radiochipsets ondersteunen acht gelijktijdige streams, maar dit loopt terug naar vier streams als je 160MHz bandbreedte gebruikt. Bij 80MHz bandbreedte kan deze router met zijn acht streams in theorie dus maximaal 6,6Gbit/s doorvoer bieden. Een bandbreedte van 80MHz is in de praktijk ook een stuk beter haalbaar dan 160MHz en de bottleneck vormt zich eerder bij de client. De huidige mu-mimo-clients hebben nagenoeg altijd een 2x2-radioset-up en kunnen dus maximaal twee streams tegelijk ontvangen of verzenden, waardoor de bandbreedte tussen zo’n client en deze router in de praktijk op maximaal 2400Mbit/s komt.
Webinterface
De webinterface van de Nighthawk-routerseries biedt voor alle modellen een gelijk design en een gelijke indeling. Hierdoor komen dezelfde bezwaren boven als we eerder aanstipten in de test van de Netgear RAX10.
De interface gebruikt een rustige kleurstelling en komt daardoor zeker niet schreeuwerig over. Op de indeling en vormgeving is wel het een en ander aan te merken. In de overzichtpagina’s wordt erg veel informatie in kleine vakjes gezet. De ontwerpers hebben daar een zee van witruimte overgelaten, wat het overzicht niet ten goede komt. Ook de instellingspagina’s hebben last van overmatige witruimte, waardoor nagenoeg elke pagina met een scrollbalk is uitgevoerd. Dit is makkelijk compacter te krijgen, door bijvoorbeeld een bevestigingsknop naast een invoerveld te plaatsen in plaats van eronder. Het feit dat computerschermen over het algemeen meer ruimte bieden in de breedte dan in de hoogte, is de voor dit ontwerp verantwoordelijke afdeling ontgaan. Het maakt van het instellen van de router een overbodig scrollfeest.
Naast veel scrollen zul je zeker in het begin nog weleens moeten zoeken naar de juiste instelling. De interface is verdeeld in twee gedeelten, een voor basisinstellingen en een waar geavanceerdere instellingen te vinden zijn. Wat we in de vorige test al zagen bij de RAX10, gaat voor deze router ook op; sommige instellingen die je zou verwachten bij de basisinstellingen, zijn te vinden in het geavanceerde gedeelte, zoals mu-mimo en het uitschakelen van een van de frequentiebanden. Andersom is ook het geval; vanuit de basisinstellingen kun je 20/40MHz-co-existentie beheren, wat in onze ogen prima bij de geavanceerde instellingen had gekund.
Als gebruiker moet je veel heen en weer schakelen tussen de twee modi. Wat daarbij wel fijn is, is dat de instellingen die je wijzigt, vlot worden toegepast zonder de router overmatig veel te rebooten of de gebruiker een minuut in de wacht te zetten. De splitsing in instellingen zorgt er ook voor dat sommige instellingen op twee plaatsen terugkomen in de interface, zoals de toewijzingsinstellingen van de wanpoort. Deze vind je zowel in de basis- als in de geavanceerde instellingen.
Qos
De quality of service-instellingen kunnen op zowel inkomend als uitgaand verkeer worden toegepast. Netgear geeft aan dat qos toepassen op uitgaand verkeer enkel nuttig is voor gamers, want voor overige toepassingen heeft deze functie invloed op de prestaties. De waarschuwing voor deze prestatievermindering vinden we enkel in de manual terug en niet in de helpfunctie van de router of als opmerking bij het instellingenmenu.
De qos op het inkomende verkeer kan ingesteld worden per applicatie. Je moet dus aangeven welke applicatie je gebruikt en deze eventueel definiëren, om qos effect te laten hebben. Standaard zijn applicaties als voip en iptv al ingesteld als applicaties met de hoogste prioriteit. Er staat wel een heel aantal verouderde services en spellen in dit overzicht, zoals Quake 2, AOL Instant Messenger en Kazaa. Het is voor Netgear echt tijd om dit op te frissen met opties als Steam en populaire consoles.
Het is mogelijk om zelf prioriteitsregels te definiëren en, gezien de verouderde toepassingen in de lijst, is de kans groot dat je dit voor nieuwere games moet doen. In dit geval moet je het poortbereik aangeven dat de game of applicatie gebruikt. Ook is het mogelijk om een netwerkapparaat prioriteit te geven door het MAC-adres in te vullen.
USB-poorten:strip_exif()/i/2005163184.png?f=imagemedium)
De router beschikt over twee USB-aansluitingen waarop je een opslagapparaat kunt aansluiten. Netgear noemt dit zelf ReadySHARE. Deze kun je vervolgens beschikbaar stellen op het netwerk via verschillende protocollen. Uiteraard wordt het SMB-protocol ondersteund, de huidige standaard voor het delen van mappen over internetnetwerken. Ook kun je gebruikmaken van FTP en kan de AX12 een Apple Time Machine simuleren om naar het apparaat toe te back-uppen vanaf Apple-apparatuur.
Een ander onderdeel van ReadySHARE is Readycloud, waarmee je het opslagapparaat ook vanaf internet kunt bereiken. Dit vereist wel een account bij Netgear. Vervolgens kun je de opslag bereiken met een internetbrowser of via een smartphoneapp.
Vpn
De AX12 beschikt over een vpn-serverfunctie en een -clientfunctie. Voor de serverfunctie is gekozen voor OpenVPN, een opensourcepakket waar geen licentiekosten bij komen kijken. De toegangscontrole gaat door middel van een certificaat. Elke computer met dit certificaat kan verbinding maken. Netgear biedt de optie om deze clients enkel toegang te bieden tot het interne netwerk of ook de internetverbinding van de client te laten verlopen over de vpn-verbinding en via de router.
Het is ook mogelijk om de AX12 als vpn-Client in te zetten. Zo tunnelt de router al het internetverkeer beveiligd naar de vpn-server. De enige aanbieder die de AX12 hiervoor ondersteunt, is PureVPN. De prijs hiervoor kan uiteenlopen van 1,99 tot 10,95 euro per maand, afhankelijk van de looptijd van het abonnement. De website die hierboven ook is gelinkt, is wel een beetje slordig. We komen naast Nederlandse tekst ook Engelse, Duitse en Deense teksten tegen, die soms dwars door elkaar worden gebruikt.
Ouderlijk toezicht en netwerkbeveiliging
Netgear biedt geen ouderlijke supervisie aan onder deze exacte term, maar de functies zijn beschikbaar onder de noemer ‘toegangscontrole’, wat natuurlijk een prima synoniem is. De toegangscontrole biedt vrij uitgebreide opties. De toegang tot het netwerk kan geregeld worden per apparaat en er kan voor gekozen worden om nieuwe apparaten standaard toe te laten of juist uit te sluiten van het netwerk.
Hiernaast kun je services en sites blokkeren voor apparatuur, eventueel tijdelijk met een schema. De blokkadelijst voor netwerkservices is ook hier weer verouderd, waarmee we niet alle Quake 2- en Age of Empires-spelers voor het hoofd willen stoten, maar tegenwoordig zal er meer behoefte zijn aan het blokkeren van Steam of bijvoorbeeld Fortnite. Ontbrekende services zijn gelukkig zelf ook te definiëren, net als bij de qos-optie, door de gebruikte poorten en het gebruikte protocol op te geven.
Websites kunnen geblokkeerd worden op URL-niveau, maar ook met trefwoorden. Mocht een apparaat geblokkeerd worden doordat er een verboden URL of trefwoord wordt gebruikt, dan kan de router je hiervan op de hoogte brengen via e-mail.
Netgear Armor
Netgear Armor is een beveiligingspakket, waarmee Bitdefender onder de motorkap de beveiligingssuite levert. Tot de functies vanuit de router behoort vooral een poortscan naar alle apparatuur die zich in het netwerk bevindt. Als hier bijvoorbeeld een webserver wordt gevonden, probeert de router de softwareversie van deze server te achterhalen en kijkt hij of er kwetsbaarheden voor bekend zijn. Verder biedt het pakket antivirus- en antidiefstalfuncties voor alle persoonlijke apparatuur, URL-inspectie om schadelijke websites te blokkeren en pushmeldingen op je telefoon als er iets op beveiligingsgebied in je netwerk niet in orde is. Ook de firewallinspectie wordt uitgebreid met meer opties, zoals bruteforcedetectie en bescherming tegen software die persoonlijke gegevens onversleuteld over internet probeert te versturen. Deze uitbreiding is niet kosteloos; de eerste maand is gratis en hierna betaal je 100 euro per jaar.
Link-aggregration
De AX12 biedt ook de mogelijkheid om twee lanpoorten te combineren, zodat apparatuur die dit ondersteunt, verbonden kan worden met een hogere bandbreedte dan 1Gbit/s zonder dat daarvoor de 5Gbit/s-poort moet worden ingezet. Dit noemen we link-aggregation of LACP. Dit maakt het mogelijk om een nas of switch te verbinden zonder dat je tegen een bottleneck van 1Gbit/s aanloopt, terwijl je ook de snelle 5Gbit/s-poort nog kunt gebruiken voor de internetverbinding als deze de 1Gbit/s overstijgt.