Door Olaf Weijers

Redacteur

Wifirouters met 2,5Gbit/s-ethernet

Vijf rappe routers onder 300 euro vergeleken

09-06-2022 • 06:01

181

Singlepage-opmaak

Test: airtime fairness

Bij de 'airtime fairness'-test laten we verschillende sta's tegelijk data verzenden om inzichtelijk te krijgen hoe de router de beschikbare bandbreedte over deze clients verdeelt. Hierbij zetten we verschillende combinaties van sta's in, eventueel gecombineerd met demping. Hierbij komt ook ons vierde sta in het spel, dat enkel 802.11g op 2,4GHz en 802.11a op 5,0GHz ondersteunt. Deze verouderde techniek eist een heleboel radiotijd in ruil voor maar weinig doorvoer, waarmee ze de andere sta's, die de radiotijd veel efficiënter benutten, onevenredig kan benadelen als de router dit sta veel zendtijd gunt.

De grafieken waarmee we de resultaten weergeven, zijn in de standaardconfiguratie erg druk. Het is daarom aan te raden om de resultaten te filteren door de namen van de routers onder de grafiek aan te klikken.

Airtime fairness - 2,4GHz ongedempt

Deze test is de simpelste uitvoering van de airtime fairness-tests. We laten de router zoveel mogelijk data verzenden naar twee clients tegelijk. Op beide clients passen we geen demping toe, dus deze hebben een prima bereik.

  • Dut -> sta 215
  • Dut -> sta 216

De FritzBox 4060 en Netgear Nighthawk AX12 verdelen de bandbreedte erg netjes. De clients krijgen ongeveer evenveel bandbreedte met weinig pieken en dalen. Ook de ASUS RT-AX86U krijgt een gelijkmatige verdeling van de bandbreedte voor elkaar, maar er treden stevige dips op in de doorvoer. De Xiaomi Mi Router AX9000 verdeelt de bandbreedte aanvankelijk redelijk netjes, maar lijkt de controle na een minuut kwijt. De bandbreedte van beide clients zwabbert dan alle kanten op. Bij de TP-Link Archer AX90 is het beeld weer anders. De verbinding van de ene client is een stuk instabieler dan die van de andere en van een eerlijke verdeling is niet echt sprake.

In de volgende test dempen we het signaal van een van de clients. Hierdoor zal deze wat meer radiotijd vragen van de router om dezelfde bandbreedte te bieden. Daarnaast starten we onze 802.11G-legacyclient, die onevenredig veel radiotijd zal vragen. Als de router de legacyclient een goede bandbreedte wil kunnen bieden, zullen de twee andere clients daar stevig onder lijden. Het gedrag dat we willen zien, is dat de legacyclient een stabiele verbinding behoudt zonder dat dit veel invloed heeft op de bandbreedte van de twee andere clients.

Airtime fairness - 2,4GHz ongedempt / gedempt / legacyclient

  • Ongedempte client
  • Client 38dB demping
  • 802.11g client

De toevoeging van een legacyclient brengt de FritzBox niet van de wijs. De doorvoer van de clients daalt een klein beetje, maar blijft gemiddeld boven de 100Mbit/s. De legacyclient krijgt geen zeeën van radiotijd. Af en toe valt de verbinding een moment stil, maar niet zolang dat dit tot time-outs zal leiden.

De TP-Link AX90 biedt meer doorvoer aan de legacyclient, waar de twee andere clients duidelijk onder te lijden hebben. Dit vertaalt zich in een bijna gehalveerde datadoorvoer ten opzichte van de vorige test. Het beeld dat in de vorige test al naar voren kwam, wordt nog veel duidelijker; een van de twee clients krijgt de voorkeur en een stabiele verbinding. In dit geval is dit de gedempte client, wat tot gevolg heeft dat de client met een prima verbinding er uiteindelijk het slechtst van alle drie vanaf komt. Deze krijgt relatief weinig bandbreedte en een zwabberende verbinding met fikse dips. De Netgear AX12 lijkt hetzelfde te doen voor wat de legacyclient betreft en geeft deze net als de AX90 een prima bandbreedte. Dit gaat ten koste van de stabiliteit van de andere twee clients, die een instabiele verbinding overhouden.

Ook de Xiaomi AX9000 versterkt het beeld dat hij al in de vorige test liet zien. De legacyclient krijgt weliswaar een verbinding met af en toe een redelijke piek in de doorvoer, maar van stabiliteit is voor geen van de drie clients nog sprake. Alle clients hebben flink last van elkaars verkeer en ook hier komt de client met het beste bereik er weer het slechtst vanaf. De bandbreedte zwabbert met een natte vinger gemeten zo rond de 40Mbit, maar dat gaat gepaard met stevige dips.

De ASUS laat een verrassend beeld zien voor degenen die goed hebben opgelet bij de vorige podcast, waarin ondergetekende wat uitlegt over het testproces. Hierbij komt ter sprake dat alle ASUS-routers die we tot nu toe deze test hebben laten doorlopen, een heel slechte verbinding boden aan de legacyclient, met secondenlange dips. Deze router smijt die illusie aan diggelen met een heel net resultaat voor de legacyclient. Deze krijgt een vrij stabiele verbinding van enkele Mbit/s zonder gehakkel. Dat komt niet zonder zijn prijs, want de keurige bandbreedteverdeling die de ASUS wist te bewerkstelligen in de vorige test, is nu ver te zoeken. De client met de meeste last is opnieuw degene met de sterkste ongedempte verbinding.

Airtime fairness 5GHz

In het 5GHz-spectrum zien we dat de bandbreedte bij alle routers iets meer begint te zwabberen dan op 2,4GHz het geval is. Er treden meer pieken en dalen op in de bandbreedte, maar de bandbreedteverdeling blijft ongeveer hetzelfde bij de routers. Wat we wel zien, is dat die bandbreedteverdeling nu omdraait. De ongedempte client krijgt nu wel vaak de hoogste datadoorvoersnelheid.

  • Dut -> sta 215
  • Dut -> sta 216 | 38dB demping
  • Dut -> sta 218 | 802.11a

Het opvallendste is dat de legacyclient bij de ASUS AX86U geen bandbreedte meer krijgt en de verbinding totaal verliest. In de praktijk betekent dit dat als het zeer druk is op het netwerk, het waarschijnlijker wordt dat legacyapparatuur zoals iot-apparatuur of een iPad 2 die nog rondslingert, niet tot nauwelijks verbinding zal krijgen. Bij de FritzBox is het beeld niet veel anders dan bij 2,4GHz. Af en toe ligt de verbinding stil, maar ook is er een piek te zien van maar liefst 17Mbit/s in de doorvoer.

Dat dit wel een beetje beter kan, bewijzen de Xiaomi AX9000 en TP-Link AX90. De doorvoer en stabiliteit van de legacyverbinding zien er zeer goed uit; de bandbreedte blijft erg stabiel en zakt geen moment weg. Ook de Netgear AX12 krijgt dit voor elkaar, zelfs met een licht hogere doorvoer, maar net als bij de FritzBox gaat dat gepaard met iets meer pieken en dalen, al valt de verbinding geen moment weg.