Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jeroen Horlings

Redacteur

DJI Mini 3 Pro Review

Duurder, beter en met zo min mogelijk regels

10-05-2022 • 15:00

160 Linkedin

DJI Mini 3 Pro

Samengevat

De DJI Mini 3 is flink in prijs gestegen ten opzichte van zijn voorganger, maar vormt nu dan ook een alternatief voor de grotere Mavic- en Air-drones. Dankzij zijn 249 gram valt hij in de lichtste categorie, waardoor je op meer plekken mag vliegen zonder verplichte dronecursus. Dankzij de professionelere specificaties, met een grotere sensor, een betere gimbal en sensoren waarmee hij objecten kan ontwijken, wordt hij een interessant alternatief voor de zwaardere 'legacy'-drones. Het is knap dat DJI zoveel techniek in zo'n kleine en lichte behuizing kon proppen. Daarmee is het, mede vanwege de regels, een interessant alternatief voor de grotere en zwaardere drones. Alles bij elkaar is dat wat ons betreft een Excellent Award waard.

Pluspunten

  • Meer vrijheid dankzij laag gewicht
  • Verbeterde camera
  • 4k met 60fps
  • Fijne controller(s)
  • Lange accuduur

Minpunten

  • Veel hogere prijs dan Mini 2
  • Windgevoeliger dan grotere drones
Tweakers zegt: Excellent

Getest

DJI Mini 3 Pro - zonder Controller - Grijs

Prijs bij publicatie: € 829,-

Vanaf € 739,-

Vergelijk prijzen

Drones zijn ideaal voor fotografie en video vanuit de lucht, maar ondanks nieuwe innovaties en modellen zijn ze in de afgelopen jaren minder populair geworden. Dat heeft alles te maken met de regelgeving; je mag op veel plekken niet vliegen én je moet een verplichte dronecursus doen. Tot nu toe was er één drone die dankzij zijn lage gewicht onder veel regels uit kon komen: de DJI Mini 2. Nu is er de Mini 3 Pro, die net zo licht is, maar meer professionele features bevat. Kort voor de officiële release op dinsdag konden wij er al even mee aan de slag.

Regels en vrijstellingen

De regels om te vliegen met een drone zijn begin 2021 volledig op de schop gegaan. Zie het uitgebreide artikel dat we daar destijds over schreven. Tot die tijd had ieder land zijn eigen regels, die onderling sterk verschilden, maar tegenwoordig gelden de basisregels in de hele EU. Sindsdien worden drones ingedeeld in categorieën en klassen om het risico te bepalen. Simpel gezegd worden ze voor amateurvliegers vooral geclassificeerd op basis van gewicht.

Voor drones zwaarder dan 250g is een theorie-examen verplicht. Dit is online af te leggen en kost, afhankelijk van het type drone en de classificatie A1, A2 of A3, circa 50 tot 200 euro. Zo'n dronebewijs is vijf jaar geldig; daarna zul je opnieuw theorie-examen moeten doen. Voor zwaardere drones van meer dan 900g, zoals de Mavic Pro 2-serie, is een examen met extra vragen noodzakelijk, evenals een verklaring dat je ervaring hebt; anders gelden er alsnog beperkingen.

Voor drones onder de 250g gelden allerlei vrijstellingen, vandaar dat DJI ook prominent '249 g' op de toestellen heeft geschreven. Het risico van deze kleine drones wordt laag geschat vanwege het gewicht; de kans op ernstig letsel is beperkt. Je hoeft alleen je drone te registreren bij de RDW en geen examen te doen. Ook mag je met deze lichte drones boven bebouwing en mensen vliegen. Uiteraard mits je niemand lastigvalt, want de privacyregels zoals die voor camera's gelden, zijn ook op drones van toepassing. Je mag dus niet ongevraagd mensen volgen en filmen.

Er geldt nog een andere complicatie voor drones boven de 250g. Vanaf 2024 bepaalt een Cx CE-label in welke subcategorie een drone valt: van C0 tot C4. Zo'n label zou bij aanschaf op de verpakking moeten staan, maar ze zijn er nog niet. Drones zonder zo'n Cx CE-label worden automatisch gezien als 'legacy drone'. Na een overgangsperiode van drie jaar vallen deze vanaf 2024 allemaal in de A3-subcategorie. Daarvoor gelden strenge regels, zoals minstens 150m afstand houden van mensen, bebouwing, industrie- en recreatiegebieden.

Het is dus niet zo dat je met een drone van minder dan 250g alles mag. Het is ook nog steeds verboden om in de buurt van luchthavens te vliegen en in de meeste Natura 2000-gebieden mag het evenmin. Dat vrijwel ieder natuurgebied plus de Waddenzee en het Markermeer als Natura 2000 wordt aangemerkt, helpt daarbij niet. Je moet dan zelf uitzoeken of er uitzonderingen zijn of boven een dijk blijven vliegen. Zie daarvoor een dronekaart zoals die van GoDrone of Aeret dat nog iets specifieker weergeeft of en wanneer een zone verboden is.

Tussen de controlled traffic region van Schiphol en de Natura 2000-gebieden is een stukje Vinkeveense Plassen vliegbaar. Beeld: GoDrone

Vergelijking Mini 2 en Mini 3 Pro

De Mini 2 en Mini 3 Pro zijn vrijwel even groot, zowel in- als uitgeklapt. Wel is het ontwerp wat aangepast. Als de Mini 3 Pro in de lucht hovert, vliegt hij niet recht, maar schuin naar beneden, met z'n kont omlaag. Dit komt doordat de achterste propellers lager gepositioneerd zijn dan de voorste. Als de Mini 3 Pro recht vooruit vliegt, hangt hij wel redelijk horizontaal in de lucht. De kenmerkende landingspootjes aan de voorkant zijn verdwenen - hij landt voortaan op zijn buik.

DJI Mini 3 Pro en Mini 2

Zowel de cameramodule als de gimbal is iets groter geworden. De camerasensor is met zijn 1/1,3"-sensor dan ook een stuk groter dan de standaard 1/2,3"-sensor van de Mini 2. Ter vergelijking: de nieuwe sensor is zelfs iets groter dan de 1/1,33"-sensor van Samsungs S22 Ultra-smartphone. Dat is alsnog kleiner dan de 1"-sensor van de DJI Air 2S, die we ook in de Phantom 4 en Mavic 2 Pro aantroffen, maar hij komt erbij in de buurt. Een grotere sensor betekent doorgaans een groter dynamisch bereik, meer scherpte en betere low-lightprestaties. Wat beknopte tests met de Mini 2 leken een kleine positieve verbetering te laten zien. De low-lightprestaties konden we helaas niet testen, want het is verboden om na zonsondergang nog te vliegen. Online zijn er wel diverse foto's van indrukkende Aziatische skylines bij nacht verschenen; dankzij de stabiele gimbal en f/1.7-lensopening kun je 's avonds prima foto's met een lange sluitertijd produceren.

DJI Mini 2 DJI Mini 3 Pro
Sensor 1/2,3" 1/1,3"
Lens 24mm f/2.8 24mm f/1.7
Fotoresolutie 12mp 12-48mp
Video 4k 30fps 4k 60fps
Gewicht 249g 249g
Max. vliegduur 31 min 34 min (standaardaccu)
Accucapaciteit 2250 mAh 2453 mAh (standaardaccu)
ActiveTrack Nee Ja
HDR Nee Ja
RAW foto Ja Ja
Obstacle avoidance Alleen onderkant Onderkant, voorkant, achterkant
Verticaal filmen/fotografieren Nee Ja
Vanafprijs met controller €459 €829

De Mini 3 Pro produceert net als de Mini 2 foto's met een resolutie van 12 megapixel, maar deze zijn nu afkomstig van een 48-megapixelsensor. De sensor gebruikt een quadbayerfilter met blokken van 2x2 pixels die dezelfde kleur licht opvangen, waarbij het beeld wordt teruggerekend naar 12 megapixel. De raw bestanden hadden bij ons preproductiemodel aanvankelijk een 12-megapixelresolutie, maar na een tussentijdse update vlak voor de aankondiging kwam ook een 48-megapixelresolutie beschikbaar. Ook hdr, 1080p-slow motion en digitale zoom behoren tot de mogelijkheden. Nieuw is de mogelijkheid om verticaal foto’s en video’s te maken, speciaal voor platforms als Tiktok en Instagram. De gimbal draait dan 90 graden. Verder kan de Mini 3 filmen in 4k met 60fps, waar de Mini 2 blijft steken op 30fps.

Onbewerkte foto's (links) vergeleken met bewerkte

Twee accu's

De accu’s van de Mini 3 Pro hebben een ander formaat dan die van de Mini 2. Ze zijn fysiek groter en hebben een iets hogere standaardcapaciteit van 2453mAh, wat goed is voor maximaal 34 minuten vliegtijd. Dat is iets meer capaciteit dan de Mini 2, met 2250mAh, die zo’n 31 minuten in de lucht kon blijven. In de praktijk is de vliegtijd overigens lager dan opgegeven, want standaard wil de drone al terug naar het startpunt als er nog 15 procent restcapaciteit over is, al is dat aan te passen.

De nieuwe accu van de Mini 3 Pro (links) en de accu van de Mini 2

Dat de accu groter is dan die van de Mini 2, heeft een reden, want er komt nog een tweede type met de 'Plus'-toevoeging met een grotere accucapaciteit in dezelfde behuizing. Deze heeft een capaciteit van 3850 mAh en is circa 40 gram zwaarder. De maximale vliegtijd wordt dan 13 minuten langer, tot maximaal 47 minuten. Deze Plus-accu is officieel alleen buiten de EU te koop, want anders zou de Mini 3 boven de 250g uitkomen en in een zwaardere categorie vallen. Hoewel DJI die grotere accu hier dus niet gaat verkopen, is het goed denkbaar dat hij via een omweg toch te verkrijgbaar zal zijn. Van buiten zie je niet welk type accu gebruikt wordt.

ActiveTrack en Obstacle Avoidance

Wie een Mini 2 kocht om onder de ingewikkelde regels uit te komen, moet wel wat features missen die vanaf het begin in de duurdere DJI-drones zaten, zoals in de Mavic-serie. Daartoe behoren sensoren voor en achter om objecten te kunnen detecteren en ontwijken en, in combinatie daarmee, ActiveTrack om objecten te kunnen volgen. Het was DJI vergeven, gezien het kleine formaat en het beperkte gewicht van de drone.

Toch is de fabrikant er nu dus in geslaagd om deze features in te bouwen zonder het geheel zwaarder te maken. Dat is erg fijn, want dit biedt veel meer vrijheid tijdens het vliegen. Voor beginnende gebruikers is het prettig omdat het voorkomt dat je gloednieuwe drone onverwacht ter aarde stort, maar ook voor gevorderde gebruikers is dit een groot pluspunt. Zeker op grotere afstand, waarbij je alleen het live camerabeeld hebt om te beoordelen of je bijna tegen boomtakken botst, is dit erg prettig. De drone kan zelfstandig objecten ontwijken door een route erboven, eronder of erlangs te kiezen. Dit werkt in de praktijk ook prima, net zoals bij eerdere DJI-drones. Wel hadden we af en toe last van wat kleine bugs, omdat ons toestel draaide op bètasoftware. We hadden af en toe moeite om hulpvensters, die midden in het beeld verschenen, weg te klikken. Het volgen van objecten of personen en het tegelijkertijd ontwijken van bomen en bordjes werkte in de praktijk goed. Soms is hij wel wat conservatief bij ActiveTrack. Zo durfde hij niet door een opening van boomtakken te vliegen die echt ruim genoeg was. En soms raakt hij het onderwerp kwijt.

Verbinding, windgevoeligheid en vliegduur

Je merkt in de praktijk wel dat de Mini wat windgevoeliger is dan de grotere drones, zoals de Mavic-serie. Toch leidde dit tijdens onze vluchten niet tot problemen. De Mini 3 Pro houdt zich prima staande, ook aan de kust, en produceert vrijwel altijd vloeiende beelden. Bij harde wind krijg je wel iets eerder een windwaarschuwing dan bij een grote drone. De verbinding is redelijk stabiel in een open veld, maar tijdens onze tests kregen we een paar keer een melding van een zwak signaal en één keer van een verbroken verbinding, waarna de drone terugkeerde en de verbinding werd hersteld.

De vliegduur is in de praktijk circa 25 minuten, maar dat hangt ook af van de windomstandigheden en welke stand je gebruikt. In de sportstand gebruikt hij aanzienlijk meer stroom en in de cinematic-stand juist het minst. Die laatste is het mooist voor stabiele dronebeelden en die eerste voor het volgen van snelle objecten of het vechten tegen de wind. De normale stand is een goed compromis tussen beide.

DJI Mini 3 Pro in de lucht

Prijs

De Mini 3 Pro is een stuk duurder dan zijn voorganger. Waar de Mini 2 momenteel voor zo’n 450 euro te koop is, krijgt de versie met de standaard RC-N1-controller een adviesprijs van 829 euro. DJI probeert de prijs kunstmatig nog wat te drukken door de Mini 3 Pro ook zonder controller te verkopen voor 749 euro. Dat kan een optie zijn voor wie al een DJI-drone heeft liggen en de controller daarvan voor beide kan gebruiken, maar het is misschien weinig praktisch als je je drone ooit weer wilt verkopen.

Met de bestaande RC-N1, die we kennen van eerdere DJI drones, waaronder de Mini 2, is weinig mis. Hij ligt prettig in de hand en de accuduur is uitstekend. Je gebruikt je smartphone als scherm door hem aan de bovenkant van de controller te bevestigen, waarbij hij gevoed wordt door de controller.

Links de RC-N1 controller en rechts de nieuwe RC met ingebouwd scherm

Een andere optie is de optionele RC-controller. Die heeft een ingebouwd scherm en OS, waardoor een smartphone niet meer nodig is. Het scherm is met 700cd/m² helder genoeg bij fel zonlicht. Ook zijn er diverse opties, zoals het opnemen van de schermweergave op een externe microSD-kaart. In de praktijk vonden we deze controller net iets prettiger in gebruik, omdat het gewoon een handeling scheelt. Bovendien kan je telefoon in je broekzak blijven zitten. Dat is ook praktischer als je gebeld wordt of berichten krijgt, terwijl je aan het vliegen bent. Of je de prijs daarvoor overhebt, is de vraag. Bovendien zien we twee nadelen. Je duimen overlappen de hoeken van het scherm een beetje, doordat dit aan de onderkant is gemonteerd. Positionering aan de bovenkant is toch net wat handiger. En je hebt niet standaard een internetverbinding, al kun je daarvoor wel je telefoon als hotspot inzetten. Zonder wifihotspot zie je geen kaartinformatie en duurt het iets langer voordat je een gps-fix hebt: circa tien seconden na de verbinding met de drone is gemaakt. Dat is van belang om het home point in te stellen. Tot die tijd staat er ook een melding in beeld dat de gps-locatie nog meer satellieten nodig heeft. Beide controllers zijn zeer prettig in gebruik, maar onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar de RC-versie met het ingebouwde scherm, omdat je dan je telefoon niet hoeft op te offeren.

Met de nieuwe RC-controller komt de adviesprijs voor de set uit op 999 euro. Wil je ook nog de Combo-set - dit is een aparte doos met een lader, tas en twee extra accu's en propellers - dan moet je die er voor 189 euro los bij kopen.

Met Combo-set komt de prijs al snel boven de 1000 euro uit, wat bijna twee keer zoveel is als een Mini 2 Combo-set. Voor veel mensen zal de Mini 2 voldoende zijn, maar wie meer wil, zoals de betere camera, ActiveTrack en Obstacle Avoidance, heeft er nu een interessant alternatief bij. Omdat er nog geen Cx CE-labels zijn, dreigen drones boven de 250g vanaf 2024 als 'legacy drone' in de zware A3-categorie te vallen. Met de Mini 3 Pro is er nu een alternatief dat vergelijkbare features biedt als de grotere drones, waarbij je dit voorlopig kunt voorkomen. Het is knap dat DJI deze features in 249 gram heeft weten te proppen, maar het is vooral de regelgeving die de Mini 3 Pro aantrekkelijk maakt.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (160)

Wijzig sortering
Kleine opmerking over de Cx labels. Die gaan niet meer op 01-01-2023 in maar zijn door de EASA verplaatst naar 01-01-2024

Bron EASA

[Reactie gewijzigd door QempZoR op 10 mei 2022 15:37]

Reageer
Goed punt! Meteen aangepast.
Reageer
@Yero Maak er dan ook gelijk ‘overgangsperiode van 3 jaar’ van. Door het uitstellen is het nu geen 2 maar 3 jaar.
Reageer
True. Opnieuw aangepast.
Reageer
De tekst in de video zegt nog wel 2023.
Reageer
Dat laat zich helaas niet zo makkelijk (lees: gewoon niet) aanpassen... :(
Reageer
Geeft niet. Ik vind het een fijne video en informatief en leuk om naar te kijken. Dank je.
Reageer
Ik snap dat ze dat scherm in de RC controller onder de knoppen hebben gedaan, dat maakt het geheel kleiner. Anders heb je een controller die niet lekker in de hand ligt omdat de grips niet lang genoeg kunnen zijn. Dit houdt een beetje vast als een Switch Lite denk ik, alleen dan zitten je duimen idd een stuk dichter bij het scherm.

Maakt het nog uit in zendbereik welke controller je neemt?
Reageer
Volgens reviews die ik gezien heb niet. Range is bij allebei meer dan prima!
Reageer
Mini 2 verkocht en zojuist Mini 3 Pro besteld. Benieuwd wanneer DJI 'm levert!

Ik vind persoonlijk €1188 (drone + FMC + RC Controller) een prima te verantwoorden prijs. Ik denk niet dat het een instapper is, vanwege het stukje "pro" in zijn naam.

Mogelijk dat DJI nog een "normale" Mini 3 lanceert met dezelfde sensor als de Mini 2 maar dan met sensoren of geen sensoren maar de 90 graden gimbal o.i.d. die je wel voor instapper kunt aanzien.
Reageer
Ik heb ook een mini 2 en ben er heel blij mee, maar ik zou vind die obstacle avoidance en follow me functie van de mini 3 echt heel aanlokkelijk om de mini 2 ervoor in te ruilen. Alleen jammer dat hij geen obstacle avoidance sensors heeft op de zijkanten, dat is toch echt wel een gemis. Ik denk dus dat ik nog wat ga wachten op de mini 4...
Reageer
die mini 4 zal zeker ook geen side sensoren krijgen
Reageer
Waar heb je hem besteld ?
Reageer
@Yero In de geschreven review staat dat je verzekerd moet zijn. Naar mijn weten is dat onder de EU regelgeving helemaal niet verplicht. Wel is het aan te raden, en veel WA particuliere verzekeringen bieden standaard deze dekking wel. Wel is het opletten dat deze dekking alleen geldt als je recreatief vliegt. Bedrijfsmatig vliegen valt hier dus niet onder.

Ik zou dat dus even weghalen in de review of aanpassen.

[Reactie gewijzigd door SpeedingWilly op 10 mei 2022 19:35]

Reageer
Hmmmm ja, correct. Het stond er wel erg stellig zo. ;) Omdat het item vooral over het product moet gaan en het deel over regelgeving eigenlijk zo kort en krachtig moet, heb ik dat zinnetje maar weggehaald. Met nuances wordt het al snel te lang. Maar je hebt gelijk.
Reageer
(Verder) een prima review hoor! Mijn review gaat ook volgen als ik de Mini 3 Pro aan de tand heb gevoeld 😉.
Reageer
Je hebt in NL nog nauwelijks wat aan drones.
Steeds meer regelgeving, als je de kaart bekijkt van NL dan houd je streeds dezelfde plekjes over die je na verloop van tijd wel gezien hebt.
Verlichting zal nooit gebeuren en we zullen eerder nog meer beperkingen gaan zien.
De 'Nederlander' is altijd wel te porren om een vliegende drone te rapporteren dus de pakkans is ook nog een flink met zware boetes,
De verplichte registratie heb ik beeld bij maar de jaarlijkse betaling voor die registratie slaat nergens op, en natuurlijk zal die zoals alles gaan stijgen.

Nee, in NL is het voor de recreant niet echt interessant meer.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 10 mei 2022 15:50]

Reageer
Vergeet ook niet DJI Aeroscope, die stuurt op alle DJI Drones continu een signaal uit met het serienummer van de drone, de GPS-positie van de drone en jouw positie als bestuurder. Lang hield DJI vol dat dit enkel met hun eigen Aeroscope systeem in te zien was, maar dat blijkt nu unencrypted voor iedereen op te vangen.

De systemen hebben een bereik van 20KM, en in Spanje wordt daar al actief gebruik van gemaakt. Zie bijvoorbeeld dit draadje van iemand die op een afgelegen plek - zonder iemand te hinderen - ging vliegen. Bij het opstijgen was deze persoon al direct in het vizier van de autoriteiten, die daar dan ook meteen op afgingen. Zo kon meneer de agent op zijn telefoon laten zien waar hij had gevlogen (en dat kwam natuurlijk precies overeen met werkelijkheid). Het is maar waar je als overheid de prioriteiten legt zullen we maar zeggen, want burgers in het gareel houden die een (in mijn ogen vrij onschuldig) pleziertje willen hebben is veel belangrijker dan het echt aanpakken van zware criminaliteit.

Binnenkort is overigens voor alle drones verplicht om deze informatie onversleuteld uit te sturen. Ook leuk voor mensen die voor eigen rechter willen spelen natuurlijk. Een eigen ontvanger bouwen is immers vrij goedkoop te doen.

Waarom moet en zal alles kapotgereguleerd worden? Het is dat de groep die hier last van heeft zo klein is, maar ik vind dat we als bevolking bij onnozele regelgeving best wat harder van ons af mogen gaan bijten. (Er zijn veel regels waar ik wel achter sta hoor, zoals de vliegregelhoogte, afstand houden van mensen en dat je bijvoorbeeld niet boven vliegvelden of militaire terreinen mag vliegen, maar zoals @Coolstart al aangeeft is deze regelgeving echt te streng voor woorden).

En in Frankrijk is staat er trouwens een celstraf van 1 jaar op het vliegen van drones waar dat niet mag. Dus als je in Parijs een droneopname van de Eiffeltoren maakt kan je daar in theorie 1 jaar voor brommen. Dit is echt compleet buiten proportie. (Google er maar eens op, genoeg over te vinden (in de praktijk wordt de soep niet zo heet gegeten, maar toch...))

Dit moest er even uit.

[Reactie gewijzigd door Joseph op 10 mei 2022 18:44]

Reageer
Ik ben zelf een ontzettende drone enthousiast maar ik begrijp 100% waarom deze strenge wetgeving er is - en waarom veel mensen deze wetgeving ondersteunen. Er is een tijd geweest waar je als modelvliegnerd de allermooiste kiekjes kon schieten, maar die tijd is mede door het drone tijdperk teniet gedaan door alle aso's die van de onbeperkte vliegvrijheid gebruik hebben gemaakt en grenzeloos gevlogen hebben.

Laten we eerlijk zijn - niemand wil een drone in zijn bakkes als hij lekker in een beschermd natuur gebied vogels aan het spotten is. Of als iemand naast een stil meer aan het mediteren is. Of in zijn nakie in de tuin aan het zonnen is.

Daarnaast zijn drones ontzettend toegankelijk voor iedereen, veel mensen kijken niet op of om als ze hun drone laten vliegen. Oh is dit een leuke plek? GAAAANNNN! En dan krijg je dus ronduit bizarre situaties waar je om 5 uur sochtends aan het genieten bent van een zonsopgang kijkend naar Angor Wat en opeens 3 drones onderlinge communicatie of romantiek volstrekt onmogelijk maken. Beveiliging is naarstig aan het zoeken naar de vliegers, maar omdat deze drones in de natuur +10km range hebben is het een speld in een hooiberg.


Nee man, deze regelgeving is echt 100% onze eigen schuld. Ik heb er van genoten toen ik 9 jaar geleden onwijs gave vluchten heb kunnen maken met mijn f550 hexa zelfbouw, maar ik ben heel erg blij dat het nu aan banden gelegd word.
Reageer
Ik vraag me af in Nederland, hoeveel incidenten er zijn geweest waarbij er (zware) ongelukken hebben plaatsgevonden of waar er sprake was van accuut gevaar voor bijvoorbeeld luchtvaart, gevoelige objecten (industrie) of mensen.

Als beroepsfotograaf (niet met drones) ken ik noch van collega's noch vanuit overheidsorg. of kennissen met drones horror verhalen van drone gevaar. Wel enkele van drone overlast, maar als we overlast werkelijk serieus gaan nemen in Nederland ken ik nog wel wat andere onderwerpen/hobbies/gedragingen die veel zwaardere controle verdienen.

M.b.t. die controle. Ik woon in een gebied waar officieel niet gevlogen mag worden en ondanks dat zie je toch regelmatig drones. Ik denk dat controle weinig tot niet (nog) plaatsvindt.
Reageer
Ik vraag me af in Nederland, hoeveel incidenten er zijn geweest waarbij er (zware) ongelukken hebben plaatsgevonden of waar er sprake was van accuut gevaar voor bijvoorbeeld luchtvaart, gevoelige objecten (industrie) of mensen.
Das typisch in het kader van "als het kalf verdronken is, pas dan dempt men de put". Ik denk dat iedereen het er wel mee eens kan zijn dat je degelijke wetgeving wilt hebben voordat een of andere randdebiel op 500m hoogte perongeluk zijn drone in de turbine van een vliegtuig crashed. Het ontbreken van incidenten hoeft bij een gedegen argumentatie niet een reden te zijn om wetgeving uit te sluiten. Dat het kabinet hier proactief in is valt alleen maar aan te juichen wat mij betreft.
Als beroepsfotograaf (niet met drones) ken ik noch van collega's noch vanuit overheidsorg. of kennissen met drones horror verhalen van drone gevaar. Wel enkele van drone overlast, maar als we overlast werkelijk serieus gaan nemen in Nederland ken ik nog wel wat andere onderwerpen/hobbies/gedragingen die veel zwaardere controle verdienen.
Noem eens wat voorbeelden van dingen die een zwaardere controle verdienen? Feit blijft: dat het ene niet goed gaat is geen excuus om het ander niet te doen. "Help ik word verkracht!" -> "Je moet niet zo zeuren, immers sterven in Afrika kinderen een verschrikkelijke hongersdood".
M.b.t. die controle. Ik woon in een gebied waar officieel niet gevlogen mag worden en ondanks dat zie je toch regelmatig drones. Ik denk dat controle weinig tot niet (nog) plaatsvindt.
Mooi dat er nu dus oplossingen komen waarmee controle makkelijker word en mensen die vaker de regels overtreden ook daadwerkelijk gestraft kunnen worden?
Reageer
From 2015 to 2020, there were approximately 4,250 drone injuries (95% CI, 3,625 to 3,790) (Figure 1). Of the injured patients, 21% were younger than 18 years old and 84% of the patients were male.
https://edis.ifas.ufl.edu/publication/AE560
Reageer
Stillere drones zouden al veel verschil maken. Als je niet actief last hebt van een drone in de lucht, dan kunnen heel wat regels opgeheven worden.

Wat privacy betreft, het is toegelaten om te filmen met een smartphone en het is bij wijze van spreken toegelaten om te filmen met een smartphone aan een 50 meter lange selfie stick, dus waarom niet met een drone?
Reageer
Alhoewel er zeker wat te halen valt (vooral met reductie van vortices) zijn drones van nature nooit echt stil te maken. Er moet gewoon heel veel lucht verplaatst worden en het hebben van 4+ verschillende propellors helpt niet bepaald met de efficientie.

Qua privacy... Als jij met je een 1m lange selfiestick over de heg van de buren hun priveruimte filmt ben je gewoon strafbaar bezig.
Reageer
Ga jij is met een 50 meter lange selfiestick mensen in hun afgeschermde tuin filmen. Echt hetzelfde als met een drone ja..
Reageer
Helemaal mee eens. Het is erg jammer natuurlijk maar het was/is ook niet te houden. Tot een paar jaar geleden werd ik regelmatig om 6 uur 's ochtends op zondag wakker gedroned door het geluid van een *aantal* langsvliegende drones. Midden in de binnenstad. En niet 1x.

Vogelrustgebied in de waddenzee: vorige week nog 2 drones gespot. Alle vogels in rep en roer.

Er zijn teveel mensen die echt van toeten nog blazen weten (of gewoon schijt hebben aan alles).
Reageer
Er zijn in Spanje gevallen geweest waar smokkelaars drones gebruikten.

We hebben regelgeving omdat mensen altijd misbruik maken van technologie.
Reageer
Ik ken verhalen van smokkelaars die (mis)gebruik maakten van motoren, auto's en vrachtauto's. Wat zullen we eraan gaan doen?
Reageer
Die hebben verplicht kentekenplaten, verzekering en rijbewijsplicht zodat ze herleidbaar zijn. Ook schijn je er niet overal mee te mogen rijden en ook niet harder dan een bepaalde snelheid. Zoveel verschil tussen drones en voertuigen is er niet.
Reageer
Er is een groot verschil. Dat is het risico van - in relatie tot technische hulpmiddelen om die risico's te beperken of gewoon te verbieden, zoals bij drones. M.a.w. auto's, scooters, motoren zouden eigenlijk allang veel beperkter moeten zijn in relatie tot wat voor ellende ze teweeg brengen. Auto-pilot, blackbox, alcohol slot, geozones m.b.t. natura2000 gebieden, voetgangers gebieden, geldautomaten etc etc etc om wat voorbeelden te noemen.
Reageer
Misschien moeten we camera's boven de snelwegen hangen...oh wacht...
Reageer
en die smokkelaars houden zich natuurlijk allemaal aan de wet met hun drones.....
Reageer
Het heeft gewoon voor een groot deel te maken met het feit dat de drones allemaal een camera hebben en dat je eigenlijk voor veel mensen op langere afstand beelden kunt maken. De regels zijn dermate streng vanwege privacy redenen en dat er veel mensen niet op zitten te wachten dat er overal vliegende camera's zijn.

Op veel plekken wordt het argument gebruikt voor geluidsoverlast in natuurgebieden. Maar als dat echt de reden was dan zouden ze op veel meer plekken motorrijders en auto's met luide uitlaten moeten aanpakken, die zorgen voor veel meer overlast dan drones als het gaat om geluid. Een drone die op 100m hoogte vliegt hoor je bijna niet meer. Motoren hoor je over afstanden van meerdere kilometers nog.

Wat ik wel kan begrijpen is vogel broed gebieden. Vogels reageren heel erg duidelijk op drones. En zien deze echt als indringers of als roofvogel.
Reageer
Dat is waar, regels zijn er uiteraard nodig om overlast te beperken en problemen te vermijden. Echter is er ook altijd een kleine groep enthousiastelingen er de dupe van. Zelf hou ik veel van fotografie en film, drone beelden maken vind ik daarom dus ook fantastisch als je op mooie plekken in het buitenland komt. Mensen filmen interesseren mij helemaal niks, wel de omgeving. Oké het kan natuurlijk misbruikt worden, maar soms verbaas ik mij wel een beetje dat er zo veel mensen zijn die meteen denken aan spionage, ondanks de goede bedoelingen.

Mensen in beeld zijn zodanig klein dat je ze vaak moeilijk ziet, laat staan als ik bijvoorbeeld bij watersport de hele familie van dichtbij eens probeer te filmen. Je moet al erg goed kijken wie wie eigenlijk alweer is. :) Drone regels moeten er zijn en zijn goed, maar het moet wel een beetje binnen de perken blijven. :) Ten slotte wordt elk voorwerp wel eens misbruikt voor illegale of verkeerde dingen, maar daarom hoeven we auto's, motoren, (keuken)messen etc ook niet te verbieden.
Reageer
Steeds meer diensten (politie/brandweer) maken gebruik van drones in Nederland, naast commerciele en onderzoeksorganisaties. Daar gelden de regels dan ook voor - zoals bijv. natura2000 gebieden, of wordt er uit oogpunt van commercie en overheidsbelang prive drone gebruik uitzonderingen voor gemaakt? Anders gezegd wordt prive drone gebruik niet nu alvast zoveel mogelijk in de weg gelegd om het gebruik van drones door (commerciele) instanties nu en vooral in de toekomst meer ruimte te geven.
Reageer
Je somt een mooi stukje op. Prima aanvulling wat ik alleen maar kan onderstrepen.
Reageer
Under the current drone laws PARIS HAS BEEN CLASSIFIED AS A NO-FLY ZONE.
This means that it is no allowed to fly a drone in any place in Paris (either public or private).

This rule exists as much to protect the public from the risk represented by falling drones as for security concerns regarding the use of drones as potential weapons.
https://www.sba-avocats.c...in-paris-legal-risks.html
Reageer
Ik vlieg zelf als zweefvlieger. Onze regels zijn al streng maar deze regelgeving is echt absurd als het echt zo is dat de rode zones verboden zijn.

Ze zouden het onderste laag van het luchtruim moeten openstellen tot minimaal 50meter hoogte (en 120meter indien mogelijk).

Maar als ik op dr kaart zie zijn alle CTR’s wel toegankelijk (waar je verplicht toelating moet krijgen via de radiotoren).

Bijv: Woensdrecht en Amsterdam CTR = 0-750m open. Dus drones kunnen er tot 125meter vliegen lijkt me want de CTR begint pas op 3000ft.

Ik kan online enkel tegenstrijdige info vinden. Heeft iemand zijn drone licentie duidelijkheid brengen?
Reageer
De GoDrone kaart kent vrij weinig nuance. Zelf gebruik ik meestal de gratis basic kaartviewer van AERET. Die geeft alle informatie, zodat je daar zelf kunt zien of een beperking bijvoorbeeld alleen op bepaalde momenten geldt.
Reageer
CTR's gaan meestal tot ground level. Schiphol CTR1 en Woensdrecht CTR bevinden zich op GND - 3000ft.
Reageer
Vind het vreemd dat het zo strict is,

was net eens op de kaart rond Lissabon gaan kijken ( voanaboa.pt ) en op enkele corridors naar de luchthaven toe mag je op de meeste plaatsen tot 30meter hoogte vliegen en dat op plaatsen veel dichter bij de luchthaven. Dus daar lijkt de CTR hoger te beginnen.

Is dat iets specifiek voor Nederland vanaf GND? Je mag zelfs met een speelgoed rc quadcopter zonder camera (zo'n CX-10 van 15gram ofzo) niet buiten vliegen in pakweg Delft als ik de regels goed snap want het is een no-fly zone.

EDIT: In Belgie kun je blijkbaar via een app een vluchtaanvraag indienen om bijv rond Brussel in de CTR te vliegen, enkel als je in de aanvliegroutes van de luchthaven gaat vliegen moet je nog extra telefonisch contact opnemen met de luchtverkeersleiding, maar in principe zou je dus in VLL2 (Very Low Level - 400ft) moeten kunnen vliegen daar. Het goedkeuren van de vlucht zou min of meer automatisch gebeuren door skeyes (luchtverkeersleiding) via de app.

Bestaat zoiets in Nederland ?

[Reactie gewijzigd door minimensje op 12 mei 2022 00:28]

Reageer
Ik heb mijn drone namelijk ook voor op vakantie. Naar oosterijk of italie, mooi om de bergen van bovenaf te kieken :) Daarnaast vind ik het registeren jammer, maar begrijpelijk.
Reageer
Zeker begrijpelijk maar niet de jaarlijkse kosten omdat een serienummer in het systeem staat.
Notabene bij de RDW dat al een systeem heeft mbt voertuigen en dat handje vol drones (in verhouding) zorgen absoluut niet voor extra server capaciteit of wat dan ook.
De eenmalige administratiekosten snap ik maar jaarlijks 15 euro (wat steeds groeit) kan ik niet waarderen.
Reageer
Ik vind het inderdaad ook niet fijn, maar 15 euro jaarlijks vind ik nog wel door te slikken. Zolang het niet al te veel verhoogd uiteindelijk natuurlijk.
Reageer
Voor een beetje drone is dat een hele DRIE % van de aankoopwaarde.
Daar kan ik nog geen 4 maal voor gaan zwemmen 8)7
Reageer
Ja dus ???
Jij vind het dus niks voorstellen begrijp ik.
Ik wel, 3% betalen voor niets, want je hebt al een keer voor een hoger bedrag laten registreren.
Na 5 jaar heb je voor dat stukje electronica 15% extra betaald.
Het zou anders zijn als je na registratie wel van vele gebieden gebruik zou mogen maken, binnen de gemaakte afspraken die daar gelden.
Neen, pure administratieve belasting.
Reageer
Het lijkt mij ontzettend leuk om een drone te gebruiken, maar elke keer als ik naar de kaart kijk zie ik weer dat het volgens mij bijna geen zin heeft. Het is zo beperkt waar je mag vliegen.
Reageer
Yup, alleen interessant voor de mensen die dat beroepsmatig nog doen en er dus hun geld mee verdienen.
Voor de amateur is het heel even leuk en als je regels niet aan je laars lapt kan je (percentage gewijs) bijna nergens vliegen.
Ook fauna 2000 is zo'n beperking en die gebieden worden alleen maar ruimer.

Marktplaats staat er vol mee, en dat is niet voor niks.
Reageer
Ja suf, ik dacht leuk, drone die me volgt op de fiets naar het werk. Maar dat zit er niet in. De hele 15km (en ruim daar omheen) is rood.
Geen idee waarom, woon niet bij Schiphol ofzo.

[Reactie gewijzigd door djwice op 10 mei 2022 22:19]

Reageer
Inderdaad, ik had een Mavic Air, maar die heb ik verkocht vlak voordat je huidige gewicht regel werd aangesteld aan iemand die hem toch niet in Nederland zou gebruiken. Daarbij woon ik nu tussen een militair gebied en Natura2000 terrein in, dus zo heel veel valt hier niet meer vanuit de lucht te ontdekken.
Reageer
Dit idd., de regelgeving maakt het drone vliegen vele stukken minder leuk.
Reageer
Ja, en het is juist de fun, en dan met name het andere perspectief wat het leuk maakte en het vooral de moeite waard maakte.

In tegenstelling tot modelbouw is het vliegen van een drone geen kunst aan. opstijgen en landen en het vliegen is erg eenvoudig. Het draait het hem juist om het zien van de wereld en ook het vliegen van dat ding buiten de eigen visual range.

Bij modelbouw gaat het met name om de bouw, de kunst van het vliegen en that's it. Vliegen buiten het zicht is een no go want dan raak je hem kwijt.
Bij de drone is het laatste juist zo interessant. De bouw van drones is verwaarloosbaar (percentagegewijs) want nog niet 1% van alle drones is zelf gebouwd.

Kortom, waar zit je fun dan nog. Wij weten het antwoord inmiddels wel.
Reageer
Als je in de buurt van Schiphol woont, zoals ik, heb je sowieso pech. Kan je altijd in de auto stappen mocht je even willen dronen. Jaartje geleden was ik me aan het oriënteren op een drone maar heb er vanaf gezien door de regelgeving.
Reageer
Heel verstandig, hele dure hobby op die manier, zeker met de huidige brandstofprijzen. Vaak wordt het dan toch hetzelfde gebied enzo.
Het is juist het eigen gebied wat mensen vaak vanuit de lucht willen zien, zeker met een festiviteit of een ander heugelijk feit.
Dat kan je bijna overal vergeten zonder de wet te overtreden.
Marktplaats staat vol met die dingen, en niet zonder reden.
Voor alles groter dan de Mini's moet je ook nog eens een 'brevet' hebben en dus nog meer extra kosten.
Reageer
Yep, same here. En toch zie ik het nog best veel mensen doen onder de rook van schiphol. De enige lokale optie hier is dus om met zo'n mini drone binnenshuis te vliegen. Nou, dat ben je ook snel zat hoor.
Reageer
Binnenshuis...

Waar staat die uitzondering dan? Volgens mij is de regelgeving zo absurd dat er gewoon binnen een straal van 20km rond een vliegveld met verkeerstoren niet gevlogen mag worden. Van een uitzondering voor vliegen in een overdekte accommodatie is dacht ik geen sprake, maar ik word graag gecorrigeerd op dit punt.

Ik woon in de buurt van Eindhoven Airport. De politie en marechaussee handhaven hier flink. Jaren geleden heb ik nog wel eens met een foam-model een beetje rondgevlogen op een speelveld in de buurt. Totdat daar mensen werden bekeurd en spullen in beslag genomen.

Ik heb nu een mini 2, en die gaat mee op vakantie. Helaas is daar vaak ook veel verboden terrein, maar Nederland staat denk ik wel flink bovenaan met het dichttimmeren.
Reageer
Dat zeg je wel maar dat doe je niet.
Want in tegenstelling tot bij criminelen ga jij er echt last van hebben als de drone eigenaar aangifte doet.
Dit is Nederland en geen Texas.
Reageer
Edit: nvm had het deel
Over airsoft geweer gemist, das dan ook weer niet ok…

Sorry jij vindt dat hij niet in zijn eigen achtertuin mag zonnen zoals hij wil?

En als je er dan kiest om naar te kijken vanuit een drone, want niet te zien vanuit de weg, is dat zijn schuld?
Sorry hoor…

[Reactie gewijzigd door freaq op 10 mei 2022 16:58]

Reageer
Daar gaat het niet over. Het gaat erom over het recht in eigen hand nemen.
Natuurlijk vind ik het ook storend als iemand in mijn tuin loopt te spioneren maar het gaat om de stoere praat van zijn airsoft wapen, wetende dat het niet gaat gebeuren en is puur een uitspraak op basis van (begrijpelijke) emotie.
Reageer
Je kunt geen drone uit de lucht schieten met een airsoft-geweer, en behalve als je ervaring hebt met de jacht op vogels gaat je dat met een jachtgeweer ook niet lukken.
Reageer
Hij kan dat wel ... Hij speelt waarschijnlijk COD. :+

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 10 mei 2022 17:02]

Reageer
Ken je die video niet van die speler in een LARP die een drone met een werpspeer neerhaalde?
Reageer
Een speer is een dodelijk wapen, vs. een airsoftwapen waar je point blank iemand mee in de nek kunt schieten zonder dat die gedemobiliseerd raakt.
Reageer
Heb jij dan zo'n bijzonder lichaam 🤔
Reageer
Enkele seconden nadat jij naakt jou airsoftpistooltje hebt gepakt en daarmee een kleine drone op grote hoogte probeert neer te halen staat het hele tafereel al op TikTok :p
Reageer
Onder de 250gram maakt niet uit, met een camera valt deze in dezelfde categorie (met de huidige regels) als de zwaardere drones. Wat er later gebeurd is niet zeker.
Reageer
En het jaar erop of daarop kan men de regels aanpassen en strenger maken.
Hopen op mindere strenge regelgeving is zoiets als hopen op accijnsvrije benzine of diesel.
Reageer
Europese wetgeving wordt gelukkig niet zo snel aangepast zoals in Nederland.
Reageer
Noop,

Er staat: drone operator registration.
No, unless camera / sensor on board AND the drone is not a toy.
De DJI mini Pro 3 is een toy. Ondanks het woordje 'Pro' in de naam.
Reageer
Nee, de fabrikant moet aangeven dat het speelgoed is, anders geldt die regel niet.
Reageer
Ik ben voorral benieuwd hoe de foto kwaliteit zich verhoudt tot de originele mavic pro. Die is ondertussen echt oud, maar vond de mini 1 en 2 nooit echt een upgrade kwa beeld gaat deze dat wel zijn? In combinatie met het gewicht onder 250 gram vind ik dat we interessant.
Reageer
Ik heb zelf lang geleden de Mavic Pro gehad en hoewel ik geen rechtstreekse vergelijking heb, durf ik wel te stellen dat de beeldkwaliteit er op vooruit is gegaan. De grotere sensor toont meer details en iets als 4k 60 of 48mp RAW's zijn echt van meerwaarde. De scherpstelling is ook veel sneller. Ook minder kleurzweem, waar de Mavic Pro wel last van had.
Reageer
Ik had een vergelijking met de mavic 3 wel interessant gevonden
Reageer
Een drone van 2000 euro vergelijken met een mini instapper van 800 ?
Reageer
Ik bedoel vooral de camera prestaties. Ze hebben beiden een 1 1/3 sensor, als de mini 3 pro dezelfde camera prestaties heeft als de mavic 3 is dat weldegelijk interessant.
Reageer
Nee de mavic 3 en de mini 3 pro hebben totaal niet dezelfde sensor(grootte). De mavic 3 beschikt over een micro 4/3 sensor welke vele malen groter is dan een 1 1/3 sensor. De kwaliteit zou van de mavic 3 dus waarschijnlijk een stuk hoger liggen en dat mag ook wel voor de prijs..
Reageer
Scherper beeld op de mavic 3 lijkt me en hogere dynamic range, maar die kleurt paars aan de randen van het beeld, dus daar heb je meer werk aan in de nabewerking. De ISO waarde kun je lager gooien op de mini 3 vanwege het diafragma van 1.7, dus minder ruis vanwege hoge ISO waardes. In low light is de mini 3 wel beter aangezien zo'n beetje alle DJI drones daar slecht in waren.
Reageer
Dat paarse beeld was exemplarisch en is ook opgelost met firmware upgrade. Dus totaal niet relevant meer. Ik heb er i.i.g. geen last van bij mijn Mavic 3.
Reageer
Mavic 3 heeft (of had) een erg slechte camera aan boort die de randen van het beeld paars kleurden en een diafragma van 2.8. Deze mini 3 heeft dat niet en een diafragma van 1.7. Dus ga er maar vanuit dat de prestaties beter zijn. Ik was eerst van plan om de Nano+ te kopen aangezien die camera scherpere beelden maakt dan een Air 2s en ook uitstekend is in low light. Uiteindelijk net de mini 3 pro besteld, hopelijk kan ik wat vliegen, zo niet gaat hij terug en bestel ik alsnog de Nano+ zonder geofencing.
Reageer
Ik dacht dat de Nano+ ook geofencing had. Is dat een speciaal model of zit dat anders?
Reageer
Nee die heeft dat niet als ik alle YouTube reviews mag geloven.
Reageer
Camera/video mogelijkheden in combinatie met het gewicht zijn voor mij de doorslag om een mini 3 pro te gaan kopen.
Reageer
Ja, best een interessante vergelijking.
Reageer
Een BMW 118d ga je toch ook niet vergelijken met een X5M ?
Reageer
En waarom niet? Beide auto’s
En ja deze 2 drones kan je ook proma vergelijken.
Reageer
Je kan alles vergelijken, maar wat is het nut in dit geval?
Reageer
In dit geval,
Welke heeft een betere camera.
Ze hebben dezelfde sensor betekent dat gelijke kwaliteit voor minder?
Heeft het nog zin de mavic 3 te kopen dan?
Waarom zou ik de een over de ander verkiezen
Etc etc.

Natuurlijk is het nuttig 2 verschillende drones te vergelijken.
Reageer
Daar zal ik rekening mee houden bij mijn review. Ik heb de Mavic 3 ook gereviewd en zojuist de Mini 3 Pro aangekocht. Een review zal snel volgen...
Reageer
Wat ik nog niet helemaal helder heb is of deze drone na 1-1-2024 niet ook onder de legacy categorie gaat vallen. Dat bepaald of ik het waard vind om deze nu te kopen. Iemand een idee?
Reageer
Dat is inderdaad niet met 100% zekerheid te zeggen. Het is de vraag in hoeverre er dan drones met Cx CE label zijn, of die ook met terugwerkende kracht kunnen worden toegekend, en of de uitzonderingspositie van <250g blijft.
Reageer
Momenteel geen Cx-label dus valt deze drone na 1-1-204 in subcategory A1. Ik heb zonet even contact opgenomen met DJI helpdesk. Daar zeiden ze dat DJI actief betrokken is bij het maken van de regegeving. Zodra alle regels definitief zijn, zal DJI een lijst publiseren over welke drones een Cx-label krijgen.
Reageer
Voor zover ik weet valt die daar dus niet onder, omdat het onder de 250 gram zit. Dus na 2023 kun je nog prima vliegen met dit ding :)
Reageer
Regels, vooral in de EU zijn er (al dan niet onder lobbydruk) om constant te worden aangepast :)

Binnen 10 jaar mogen ze niet meer uit kunststof bestaan :)
Reageer
Wat een gaaf ding.
Maar echt, die prijs... Als je de Mavic Mini/DJI Mini SE hebt en je wilt persé upgraden, dan lijkt me dit een goede stap, maar als instapper? Ik denk dat ik het dan wel eens ben met de review... Dan is die Mini 2 toch een stuk voordeliger én meer acceptabel qua prijs.
Reageer
Heel gaaf ding inderdaad. Ik doe het nog steeds met de Mini 1. Wat minder features, en het bereik is vergeleken met de 2/3 echt belabberd. Maar uiteindelijk ben je als piloot degene die de foto's maakt. En in de praktijk red ik me er prima mee. Ik heb zelden de drang om verder dan 500 meter te vliegen.

Dan wat kritiek op deze Mini 3: de sensors op de voorkant zijn leuk, maar juist aan de zijkant of achterkant heb je ze in de praktijk nodig. Beeld voor je zie je meestal goed genoeg op het scherm.
Reageer
Sensoren op de achterkant zijn present begrijp ik.
Reageer
Inderdaad, bedankt voor het aanvullen. Blijft links / rechts nog over. Ben wel benieuwd in welke hoek de sensoren op de achterkant detecteren. Wellicht doen die nog iets.
Ik vlieg nogal vaak zijdelings. Pas kwam er ook opeens een tak voorbij in beeld, terwijl ik dacht hoger dan de boom te zitten O-)
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True