Geen review
Onderstaande is in feite geen review maar meer "let op, als je zo nauwkeurig luistert als ik, koop dan dit niet!" waarschuwing.
Wat zocht ik?
Was op zoek naar "redelijke" boxjes naast mijn monitor. Was bereid om wat meer geld uit te geven. Via de
Hercules XPS 2.0 60 wat ik beschreef als "twee hoopjes ellende" kwam ik via een tip op dit setje uit.
En wat vindt ik van dit setje?
Helaas, maar dit setje is geen haar beter. Probleem: één specifieke toon, de C4 van de basgitaar spettert uit de boxjes. Die ene toon wordt dus veel te sterk weergegeven in vergelijking met andere tonen, zoals bijvoorbeeld, de D4 die daarboven ligt.
Luister je naar popmuziek waar een baspartij in zit, dan hoor je steeds, als de C4 wordt aangeslagen, die toon uit je speakers "knallen", terwijl tonen van de bas "normaal" worden weergegeven. Heel ongenuanceerd, heel irritant.
Het verschil van die toon (feitelijk het bereik van zo'n 131 - 138 Hz) ten op zichte van tonen daarboven, worden twee tot drie keer harder (op mijn gevoel) weergegeven.
Dit duid op een verkeerd ontwerp van een bas reflex luidsprekerbox (wat dit is, want bovenin zie je een opening voor het geluid).
Alles in perspectief, maar zelfs gratis wil ik ze niet hebben
Natuurlijk mag je van zo'n klein boxje geen wonderen verwachten. Dat de frequenties vanaf bijv. 150 Hz afvallen (steeds zachter worden weergegeven) heb ik totaal geen moeite mee en is ook heel logisch gezien de beperkte inhoud van de box. Maar waar ik wel moeite mee heb is dat deze boxjes rond een bepaalde frequentie in resonantie komen en die toon zeer versterkt weergven. Een HiFi liefhebber moet natuurlijk niets hebben van pc speakertjes. Maar je wilt naast je monitor geen vreselijk grote boxen hebben staan. Dus zoek je naar een acceptabel compromis. Als je een klein beetje van HiFi houdt zal je vanwege bovenomschreven probleem, deze boxjes resoluut afwijzen. Het is zo vreselijk dat ik ze zelfs gratis niet naast mijn monitor wil hebben.
Stabiliteit
Deze boxjes zijn lang en smal. Ik vindt ze erg instabiel. De kans dat de speaker omvalt is duidelijk meer aanwezig dan bij menig ander setje. Overigens zou dat voor mijn geen afwijspunt zijn. OK, zullen ze eens een keer per jaar omvallen, pech.