Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties (voip-telefoon) - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Linksys SPA-3102 Review

+3
rokas 30 juli 2011, laatste update op 11 juli 2012, 24.626 views

Linksys SPA-3102

Pluspunten

  • Goedkoop, energiezuinig, klein, onnoemenlijk veel instelmogelijkheden, enthousiaste ervaringen van velen op het internet. Doet wat het beloofd.

Minpunten

  • Slechte, zeer beperkte documentatie (maar uitgebreide beschikbaar via download). Geen standaard up/download van de configuratie (voor back-up doeleinden). Reset zichtzelf als je een beetje download.

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Featureset Score: 5
Prijs Score: 5
Kwaliteit Score: 4
Updates
De beloofde updates op deze review staan onderaan.

Introductie
De SPA3102 is pas een sinds eind juli 2009 in mijn bezit. Dus mijn ervaringen zijn nog zeer beperkt. Later zal ik deze review uitbreiden en mijn ervaringen toevoegen. Ga dus niet alleen uit van mijn beperkte ervaring. Ik heb wel me goed voorbereid door meer dan twee weken op het internet andermans ervaringen te lezen en hierop heb ik mijn keuze bepaald. Waar ik nog het meest voor vreesde was dat ik wel eens las dat men last had van serieuze echo's op binnenkomende gesprekken maar dan alleen via de FXO (de analoge telefoonlijn). Omdat ik in een tweede fase van dit "project" de analoge telefoonlijn zou laten vallen heb ik de gok gewaagd.

Een jaar of twee geleden had ik ook al zo'n apparaatje, een ATA noemen ze dit, willen kopen en toen was mijn keuze gevallen op Sipura. De naam Sipura is inmiddels vervangen naar Linksys en die weer door Cisco maar in het kastje zit dezelfde elektronica. Ik heb dit keer nogmaals naar andere merken gekeken en de ervaringen van anderen gelezen maar mede op basis van mijn eigen ervaringen met een Draytek router die ook verkrijgbaar is in een VoIP versie (maar mijn Draytek reset zich te vaak vanzelf onder zware belasting), en de ervaringen van Draytek VoIP bezittes waren niet echt goed en gebruikers die andere merken hadden wist ik al snel dat ik op zeker ging: het moest een Sipura worden. Ik moet wel toegeven dat er best goede ervaringen te lezen zijn met andere fabrikanten maar de prijs was van die apparaten dermate hoog dat de keus heel simpel was. Een andere doorslaggevende reden is dat, je bent tweaker of niet, "nog al wat" ;) aan deze ATA in te stellen is. Heerlijk, ik hou van "knoppies".

Waarschuwing
Ik krijg uit forumberichten de sterke indruk dat je niet de, op moment van schrijven, laatste firmware, versie 5.1.10 (die al een jaar bestaat) moet installeren. Probleem is dat nog maar één codec wordt gebruikt en je voorkeur voor een andere codec wordt genegeerd. Ik gebruik de firmware die reeds vanuit de fabriek in de ATA zat: 3.3.6(GW) en ik heb op een heel klein bugje na, waar ik geen last van heb, geen problemen ondervonden.

Onderbouwing van mijn beoordeling
  • Algemeen: een optelsom van het onderstaande, niet de allerhoogste waardering mede door de gebrekkige documentatie.
  • Featureset: je kan aan deze ATA zoveel instellen, dit kan gewoonweg niet beter.
  • Kwaliteit: dit is niet mijn eigen oordeel, ik heb hem daarvoor tekort in het bezit, maar de fora lezende heb ik geen enkel negatief geluid gelezen.
  • Prijs: hij is supergoedkoop. Met de eigenschappen die op deze SPA3102 zitten vindt je op moment van dit schrijven geen goedkopere. De terugverdientijd is in mijn situatie (we bellen zelf haast nooit) is drie maanden.
Wat krijg je?
Een heel klein kastje ter grootte van een cd single en 1,5 cm dik, voedingsadapter, UTP kabel, RJ11 kabel en een CD.

Wat voor aansluitingen zitten er op?
RJ45 naar internet, RJ45 naar pc/thuisnetwerk, RJ11 voor de analoge telefoontoestel aansluiting (FXS), RJ11 voor de analoge telefoonlijnaansluiting (FXO) en een voedingsaansluiting.

Wat is de energieconsumptie?
Bij mijn versie, HW versie 1.4.5(a): is het 4,7 Watt (gemeten door een grotere belasting mee te meten, en later weer er af te trekken, de SPA3102 aan/uit te zetten, dit allemaal om de mogelijke grote meetfout in het begin van het meetbereik te minimaliseren).

Wat is het?
Een volwaardige (NAT) router, maar zonder firewall en andere filtermogelijkheden, en een ATA (Analog Telephone Adapter) op basis van het SIP protocol.

Wat kan je er mee?
Je kan op basis van je bestaande analoge telefoontoestel via het internet heel goedkoop bellen (zie later bij SIP providers) dus zonder zo'n Skype achtig programma'tje. De rest van de telefoon(lijn) blijft gewoon werken alsof je telefoon rechtstreeks aangesloten is op je telefoonlijn (noot: het werkt ook zonder telefoonlijn, zie "fase 2"). Je kan dus ook gebeld worden. Dat kan op twee manieren. De keus is aan jou, dat kan via de bestaande PSTN lijn (de SPA3102 ondersteund geen IDSN) of rechtstreeks vanuit het internet doordat je een VoIP inbelnummer hebt gehuurd of je bestaande telefoonnummer is geporteerd naar een SIP provider die een inbelvoorziening heeft en je nummer wilt overnemen.

Echo
Eén ding moet je goed realiseren: met het gebruik van telefonie via het internet (feitelijk met alle digitale telefonie) zal je soms geconfronteerd worden met een echo. De herkomst hiervan is simpel. Een normale telefoon heeft altijd een beetje echo (door overspraak op de lijn of via mechanische terugkoppeling in de hoorn). Maar deze echo is zo kort, doordat er geen conversies gemaakt worden, dat je hem nauwelijks waarneemt. Zodra je telefonie gaat digitaliseren moet het analoge signaal geconverteerd worden naar een digitaal signaal en later weer terug. Dat kost tientallen miliseconden. En dat is wel waarneembaar. Hoe meer van deze conversies plaatsvinden hoe langer de echo wordt. Echo cancellers / onderdrukkers horen deze zoveel mogelijk te onderdrukken maar dat lukt niet altijd (goed). Als beide partijen met VoIP bellen of één partij met een traditionele telefoon, zal je geen tot vrijwel geen last hebben van echo. Zodra DECT toestellen worden gebruikt of andere telefoons waar ook een conversie uitgevoerd moet worden van D naar A en andersom (bijv. GSM) dan zal je mogelijk een echo waarnemen. Zonder VoIP, kon ik vaak op basis van de echo vertellen of de ander een DECT toestel gebruikte en bij sommige DECT toestellen was dit zelfs zo sterk dat ik op basis van de sterke echo de opbeller kon determineren. VoIP voegt zijn steentje hier aan bij. Hopenlijk zullen de echo cancellers steeds beter worden. Ik heb een vreselijke hekel aan echo's dus als deze oplossing te veel echo's gaat opleveren zal ik dit aan de review toevoegen.

Wat miste je?
Een ingebouwde 4 poorts switch en een ADSL modem. Nu moet ik drie kastjes 24 uur per dag aan laten staan en die verbruiken los meer energie dan dat het geïntegreerd zit in één apparaat. Maar ik geef gelijk toe dat de charme van dit apparaat is dat je hem kan inzetten bij een bestaande installatie (en dan heb je het modem en de switch niet nodig). Alleen wilde ik juist van mijn ADSL modem/router af (ik was niet tevreden over mijn bestaande router met VoIP oplossing). Maar de SPA3102 is de enige ATA van Cisco/Linksys/Sipura met een analoge telefoonlijn (FXO) aansluiting. En het stond voor mij als een paal boven water dat ik een een Sipura/Linksys wilde hebben, zij hebben in dit segment een naam die staat als een huis en leveren al heel lang dit soort kastjes. Ik kon geen slechte recenties vinden. Daarnaast zocht ik tevergeefs naar een "save configuration" mogelijkheid en de bijbehorende load mogelijkheid. [update: lees de reactie van TD-er, die maakt duidelijk hoe dit heel makkelijk kan via een trucje.]

Kan je het gemakkelijk installeren?
Lastige vraag. Ik had het zo voor elkaar. Maar let op, dit is echt niets voor een doorsnee pc gebruiker en zelfs menig tweaker zal er mogelijk moeite mee hebben (mede gezien het aantal vragen over het instaleren van een tweede router achter een ADSL modem/router op het forum). Als je een router achter een router kan installeren, dan is de installatie van dit apparaatje een koud kunstje. Veel tweakers zullen dit kastje aansluiten "achter" hun bestaande ADSL router, dat is iets lastiger, maar het werkt natuurlijk wel. In de configuratie zoals ik hem heb geïnstalleerd, als primaire en enige router is het natuurlijk erg eenvoudig. Het is gewoon een router maar dan met een extra telefonie gedeelte erbij.

Waarom heb jij hem als primaire router geïnstalleerd?
Drie redenen: ik wilde dat tijdens een telefoongesprek de uploadcapaciteit beperkt werd, waardoor voor het gesprek genoeg upload capaciteit beschikbaar is, en je geen last hebt van een slechte "hikkende" verbinding. Omdat het internetverkeer van het thuisnetwerk via dit kastje verloopt wordt dat verkeer tijdens een telefoongesprek automatisch "geknepen". Zou je dit apparaat achter je bestaande router zetten dan moet je die router op basis van QoS instellingen uploadcapaciteit in laten ruimen (dit kastje vult het TOS veld in). De tweede renden is: ik wilde eindelijk van mijn bestaande router inclusief telefonie af omdat hij om de haverklap zich zelf resette. En ten derde: waarom zou ik twee routers achter elkaar zetten als één volstaat? [noot: helaas heb ik moeten afzien van dit "enkele router plan" zie updates]

Wat vindt je van de bijgeleverde documentatie?
Welke documentatie? Ja, er zit een CD bij met twee documenten. Een productleaflet, gek want je hebt hem al gekocht dus er hoeft niets meer aangeprezen te worden, en een zeer rudimentaire installatiehandleiding die bestaat uit een pdf van vier mini pagina's. En verder niets. Helemaal niets. Terwijl dit apparaat juist honderden instellingen heeft! Via het het internet heb ik een administratorsguide gevonden die bestaat uit 241 pagina's, kijk dat begint er op te lijken, maar helaas, ook die vondt ik maar zo-zo. Want je wil niet alleen weten dat een bepaalde instelling beschikbaar is, maar ook weten wat het betekent, wat het doet, wat de limieten zijn. Daarnaast zou het mooi zijn als uitgelegd wordt wat zo'n instelling eigenlijk betekent, weet jij bijvoorbeeld wat je met "Referor Bye Delay" kan doen?

Ter illustratie: je kan de kiestoon (dialtone) instellen. In de documentatie (die administrators guide) staat letterlijk "The default is 350@-19,440@-19;10(*/0/1+2)" dat is alles. Nou dat prikkelt wel. Want wat houden al die getallen en tekens in? Er lijken twee tonen (350 en 440 Hz) te zijn, die -19 zal wel -19 dB inhouden (de geluidsterkte van de toon) maar wat betekent die 10 of */0/1+2? En kan je nog een derde toon tegelijkertijd laten horen (dat kan, blijkt uit onderzoek), en kan je de tonen niet alleen tegelijktijd (interfererend) maar ook achter elkaar laten horen (dat kan dus ook). Je zou zeggen, waarom zou je dat willen? Eenvoudig, je wilt een auditieve terugkoppeling hebben op het moment dat je gaat bellen waarbij je aan de kiestoon hoort of je via de KPN lijn belt of via je SIP provider. Je zal niet de eerste zijn die pas na twee maanden er achter komt via de rekening van de KPN, dat je al wekenlang via de KPN aan het bellen bent...

Zijn er alternatieven voor de SPA3102?
Natuurlijk wel, maar toen ik begon, met de eerste fase van mijn installatie, voor mij absoluut niet. Want ik wilde alleen maar een Sipura/Linksys en Ik wilde de overschakeling van de telefonie in 2 fases doen. Dat hield in dat ik eerst wilde uitbellen met VoIP, maar inbellen via de bestaande telefoonlijn dus was een FXO aanlsuiting noodzakelijk. De SPA3102 is de enige in deze Linksys familie die deze aansluiting heeft. Als de eerste fase goed zou werken zou ik overgaan naar de tweede fase, waarbij ik de KPN telefoonlijn op zou zeggen en ik via een SIP provider laat inbellen. Dan had een SPA2102 ook voldaan. Een PAP2T (2xFXS en 1xEthernet, dus geen router) of een WRTP54G (2xFXS, router, 1x internet, 4xEthernet) had ook gekund. Om het verhaal compleet te maken, de Sipura/Linksys familie heeft ook nog de SPA8000 (8xFXS, 1xEthernet) en de SPA8800 (4xFXS, 4xFXS, 1xEthernet).

Dialplan
Het is niet zinnig om uitgebreid op het dialplan in te gaan omdat ontzettend veel in fora en documentatie hierover te lezen is (voorbeeld). Waarom ik het toch noem komt omdat dit "het" probleem is van vrijwel iedere beginnende VoIPer. Op zich lijkt het heel simpel maar uit alle posts die ik in fora heb gelezen merk je dat maar weinige het echt goed begrijpen. Lees je hier goed op in. Het voorkomt dat je mogelijkerwijs bepaalde nummers niet kan bellen, de * of de # toets niet kan gebruiken, je lang moet wachten voordat de verbinding opgezet wordt (10 seconde extra) als je een nummer hebt gekozen of dat je kan voorkomen dat je voor het lokale nummers altijd het netnummer moet plaatsen.

Zit er een PSTN fall-back in?
Ja, als de spanning uitvalt wordt de telefoonlijn (FXO) d.m.v. een relais doorgeschakeld naar de telefoon (FXS aansluiting). Zodra de spanning weer terugkeert trekt het relais aan en "loopt" de telefoonlijn via dit kastje. Je kan dus altijd via de KPN lijn bellen (als je die nog hebt) door de SPA3102 uit te zetten. Je kan ook in het dialplan een code op je toestel intoetsen (bijvoorbeeld een * of een 9) waardoor je meteen overschakelt naar de KPN lijn en je de KPN kiestoon hoort. Handig voor 112 (hoewel je dat in het dialplan ook automatisch kan instellen). PS: mijn SIP inbelprovider ondersteunt ook 112 via VoIP, dus zonder telefoonlijn. Logisch want hij geeft je een telefoonnummer in jouw netnummergebied weer.

Kan je meerdere SIP providers configureren en op basis van het gekozen tel.nummer een provider kiezen?
Ja, dat kan. In het dialplan geef je op wat voor soort nummers naar welke SIP provider doorgeschakeld moeten worden. Je hebt de keuze uit je oude PSTN lijn (KPN) of een aantal in te stellen SIP providers. Dit gebruik je als je via SIP provider 1 goedkoop kan bellen naar land X en via SIP provider 2 naar land Y.

Kan een binnenkomend gesprek via PSTN doorgeschakeld worden naar VoIP en op je mobiel het gesprek aannemen?
Ja, dat is mogelijk. Je kan instellen dat na X seconden een een oproep onbeantwoord blijft de oproep doorgeschakeld wordt naar een ander op te geven nummer. Het kan ook op basis van specifiek op te geven nummers die een oproep doen.

Werkt flash ook?
Ja, met je flashtoets kan je schakelen tussen twee gesprekken. Meestal wel de flashtijd wat langer instellen op je telefoon lees ik in forumberichten.

Kan je twee telefoons aansluiten op de SPA3102?
Ja, als ze parallel staan ;o) De SPA3102 heeft maar één FXS aansluiting dus er kan maar één gesprek vanaf je telefoon plaatsvinden. Wil je meerdere losse toestellen aansluiten die allemaal separaat van elkaar kunnen bellen of gebeld worden? Dan moet je naar een ander model omkijken, bijvoorbeeld de SPA8000 (maar die heeft geen FXO). Je hebt dan ook zoveel SIP abbo's nodig natuurlijk.

Werkt de fax ook?
Dat moet ook kunnen werken. Daar moet je wat meer moeite voor doen, maar even lezen op fora en je weet ineens iets over het T.38 protocol.

Werkt het ook achter een NAT router?
Ja, maar dan moet je wat extra's doen. Ik heb daar geen ervaring mee want de SPA3102 is mijn primaire (NAT) router. Het probleem is dat de SPA3102 niet weet wat je werkelijke "outside" ip adres is. Via STUN kan de SPA3102 daar wel achter komen. Kweste van een extra instelling. Lees ook de paragraaf hieronder. (noot: de SPA3102 zit inmiddels in fase 2 achter de NAT router maar heb geen speciale STUN instellingen gemaakt en alles werkt desondanks).

Moet ik nog poorten forwarden als ik de SPA3102 achter een router gebruik?
Ja, 5060 en 5061 voor SIP en voor RTP de poortreeks 16384-16482.

Interessante weetjes
  • Je kan twee SPA's direct met elkaar laten bellen zonder SIP provider
  • Dat kan natuurlijk ook naar een andere VoIP gebruiker zolang deze dit toestaat
  • Je kan het volume in en uitgaand aanpassen
  • Je kan "speeddials" instellen in je SPA op basis van vaste toetscombinaties zoals bijv. #1, #2...
  • Je kan een password instellen, maar geen username (blijkt vast user en admin te zijn)
  • Je kan uigaande nummers blokkeren in het dialplan; bijvoorbeeld geen 0900 nummers.
  • Naast de webinterface is er ook een "gesproken" IVR interface.
  • syslogserver is configureren, waarop status en debug info op verschijnt
  • Je kan de het beheer op afstand vanuit het internet in of uitschakelen
Mijn installatie
Ik heb een PSTN (analoge) telefoonlijn met een KPN belbudget abbo, een ADSL verbinding met een waardeloze router (van de provider). Die router heb ik vervangen door deze SPA3102. Voor de ADSL modem heb ik een Zyxel ADSL modem/router gebruikt die ik in bridgemode heb geplaatst (had ik nog staan). Dus op de SPA3102 is de ADSL modem aangesloten en "aan de andere kant" ook het thuisnetwerk d.m.v. een switch. Daardoor moet NAT aanstaan in de SPA3102. Ik heb ook DHCP aanstaan voor de andere pc's behalve die voor mij vanwege een aantal programma's die portforwarding nodig hebben, en dan moet je een vast ip-adres instellen. De bestaande analoge telefoonlijn is ook verbonden aan de SPA3102 en de het DECT toestel zit aan de vierde aansluiting. Een tekening van de installatie in fase 1 staat onderaan bij de foto's. In fase 2 gaat dus de verbinding tussen de splitter en de FXO aanlsuiting weg (die is dan overbodig geworden).

Mijn configuratie in fase 1:
Uitbellen gaat via VoIP met dit kastje met de bestaande DECT telefoon. We bellen niet erg veel, maar de gesprekken die we hebben gevoerd zijn van goede kwaliteit. Je hoort bij sommige gesprekken wel eens een kleine echo. Een keer was dit wel heel erg*. De geluidskwaliteit die we tot nu toe hebben ervaring en van uistekende kwaliteit. Ook het gebeld worden via de PSTN lijn gaat goed. De bel gaat nog op een vreemde (andere) manier over maar dat is natuurlijk in te stellen maar daar heb ik nog geen aandacht aan besteed.

Fase 2:
Ik laat mijn PSTN telefoonnummer porteren naar een SIP provider. Daarmee vervalt automatisch! het KPN belbudget abbo (dat moet je dus zelf niet opzeggen!). Dat scheelt dus 11 ¤ per maand. Daar komt dan wel 10 ¤ per jaar bij voor de SIP provider die je nummer porteert en een eenmalig porteringsbedrag van 10 ¤. Door het vervallen van de telefoonlijn neemt mijn ISP de lijnkosten automatisch over (dat heb ik wel moeten onderhandelen tijdens het verlengen van mijn ADSL abbo, die lijnkosten heb ik dus niet meer).

* De uitzondering was een gesprek wat vanuit een kantoor gevoerd was met een (zakelijke) VoIP oplossing. Het was een inbel gesprek, dus het signaalpad was: telefoon opbeller (waar al een A/D conversie dus met vertraging en echo cancellation in zit) - omzetting bij KPN naar een analoog signaal om het gesprek te vervoeren over PSTN naar mijn analoge lijn - het komt dan binnen op de SPA3102 en daar wordt het (dat lijkt heel vreemd maar het is eenmaal zo) eerst omgezet naar een intern VoIP signaal (dus dan heb je weer een A/D omzetting) om vervolgens weer via een D/A converter naar de FXS aansluiting te sturen, daar is mijn DECT toestel aangesloten en je voelt hem al, daar gaat het signaal eerst van A naar D en in het toestel moet het weer van D naar A en daar zitten onderweg ook weer echo cancellations in. Nou, dat gesprek had storende echo's. En dat is best begrijpelijk. Immers iedere A/D of D/A omzetting kost tijd en in dit geval zijn er zoveel omzettingen dat naar mijn mening echo's haast onvermijdelijk zijn. Althans, de echo cancellers kunnen hier blijkbaar niet mee overweg. Ik verwacht dat als ik in fase 2 zit dat het een stuk beter zal zijn.

SIP providers
Absoluut geen reclame hier, alleen mijn keuze verklaart. Overigens: veel info verzameld op tweakersnet in het forum. Voor fase 1 was ik op zoek naar een SIP provider voor het uitbellen. VoIPbuster is een hele bekende maar zeker niet de goedkoopste. Van hetzelfde (Betamax) concern heb ik gekozen voor Poivy. Die had op het moment van mijn onderzoek de goedkoopste mobiele tarieven. Want bellen naar vaste nummers is haast bij iedereen gratis**. Dit soort SIP providers bieden een gratis 30 dagen trial versie aan maar dan alleen naar vaste nummers. Je kan dan eerst jezelf overtuigen dat het werkt voordat je 10 ¤ credit gaat kopen. Overigens: wanneer je credit koopt betaal je 2,50 ¤ extra administratiekosten (ik betaalde met Ideal maar ik krijg de indruk dat dit met alle andere betaalmogelijkheden hetzelfde is). Je moet op een pc hun "Skype-like" programma installeren. Dat gebruik je feitelijk niet. Hooguit kan je het gebruiken om te kijken hoeveel credit je nog hebt en hoeveel freedays nog over zijn [noot: dat kan ook via hun website]. SMS'en is ook mogelijk via dat programma en kost dan maar 4,5 ct.

Voor fase 2 had ik een provider nodig die mijn nummer kan porteren. Ik had heel veel positieve berichten gelezen over Budget Phone (heb inmiddels ervaring: het blijkt te kloppen: een goede en snelle service) en voor alleen het hebben van een inbelnummer betaal je 10 ¤ per jaar, althans in de pre-paid variant, men heeft namelijk ook een abbo variant maar ik vond de uitbeltarieven net niets scherp genoeg. Voor die 10 ¤ prepaid krijgt je dan een lokaal nummer in jouw netnummer gebied. Wil je je bestaande nummer blijven gebruiken dan kan dat ook maar dat moet je dan wel in één keer doen. Dat kan niet achteraf (of het kost je natuurlijk 10 ¤ extra). Dus ben je van plan je nummer te porteren dan moet je in een keer een prepaidnummer aanvragen inclusief nummerportering. Dat kost samen 20 ¤ (eenmalig moet je namelijk 10 ¤ betalen voor de nummerportering).

** Bij de betamaxvarianten zoals ook Poivy kent men "Freedays". Je betaalt bijvoorbeeld 10 ¤ credit en dan krijg je de eerste 90 dagen bellen naar vaste nummers gratis (tot een maximum van 300 minuten per week). Die credits kan je gebruiken om het bellen naar mobiel te betalen. Als je zorgt dat je minimaal eens per kwartaal nieuwe credits koopt kan je altijd gratis bellen naar vaste nummers (ook naar vele andere landen!).

Relevante links
Linksys forum over ATA's
Voxilla forum
Een overzicht van alle instellingen (een fake SPA3102) via en website.
Release notes firmware Cisco

Mijn belangrijkste configuratieinstellingen op de SPA3102
Deze instellingen gebruik ik voor mijn budgetphone (inbound) en poivy (outbound) dus zonder analoge lijn.

Internet Connection Settings: Connection Type: static ip
Static IP Settings; ip adres van je SPA aan de internet zijde
Optional Settings; Primary NTP Server: pool.ntp.org
Optional Settings; Secondary NTP Server: time.nist.org
Remote Management;; Enable WAN Web Server: yes (kan je hem via de internetport/remote beheren)
Miscellaneous; Time Zone: GMT +01:00
Miscellaneous; Daylight Saving Time Rule:start=3/-1/7/2:0:0;end=10/-1/7/2:0:0;save=1:0:0
Proxy and Registration; Proxy: sip1.budgetphone.nl
Subscriber Information; User ID: je username van budgetphone
Subscriber Information; Auth ID: je password van budgetphone
Subscriber Information; Use Auth ID: Yes
Subscriber Information; Auth ID: je username van budgetphone
Gateway Accounts; Gateway 1: sip.poivy.com
Gateway Accounts; GW1 NAT Mapping Enable: no
Gateway Accounts; GW1 Auth ID: je username bij poivy
Gateway Accounts; GW1 Password: je password bij poivy
Dial tone: 550@-16,300@-10;30(*/0/1+2)
Busy Tone: 425@-10;10(.5/.5/1)
FXS Port Impedance: 220+820 || 120 nF
Caller ID Method: ETSI FSK
Caller ID FSK Standard: Bell 202
FXS Port Input Gain: 0
FXS Port Output Gain: 0
DTMF Playback Level: -16
DTMF Playback Length: .1
Line 1; SIP Settings; SIP Port: 5060


Opmerkingen:
Ik twijfel nog aan de juiste zomer/wintertijd instelling. Moet ik nog nakijken.
Dialtone: vindt ik een leuk dialtoontje die afwijkt van de standaard dialtone waardoor ik weet dat ik via VoIP bel.


Dialplan
Let op de haakje openen en sluiten in het begin en eind.

(112S0<:@gw1>|00x.<:@gw1>|0[8,9]x.<:@gw1>|0xxxxxxxxxS0<:@gw1>|<:020>[1-9]xxxxxxS0<:@gw1>|<*,:>xx.<@gw1>)

Uitleg:
112S0<:@gw1> zodra 112 wordt ingevoerd, niet wachten (S0) maar meteen bellen via de SIP provider die je bij gw1 hebt vastgelegd.

00x.<:@gw1> sta toe dat na het draaien van 00 en dan één of meerdere toetsen dit wordt doorgegeven aan de uitgaande SIP provider 1 maar dat dit pas gebeurd na een bepaalde time out; het aantal nummers wat je draait is immers onbekend dus als het een tijdje stil is gaat "hij pas bellen".

0[8,9]x.<:@gw1> zodra een 0 wordt gedraaid, gevolgd door een 8 of een 9, daarna 1 of meer cijfers er achter aan wacht dan een tijdje nadat het nummer is gedraaid en ga dan de call opzetten. Dit is noodzakelijk voor 0800 en 0900 nummers. Omdat 0800 en 0900 nummers variable lengtes hebben moet je via een time-out iets langer wachten voordat de call wordt gemaakt. Maar, daar merk je haast niets van.

0xxxxxxxxxS0<:@gw1> als je een 0 draait en daarna precies 9 andere toetsen er achter draait hij meteen dat nummer via de SIP provider die je bij gw1 hebt gedefinieerd.

<:020>[1-9]xxxxxxS0<:2gw1> zodra je een nummer hebt gekozen wat bestaat uit maar 7 intoetsingen (voor een locaal nummer, in dit voorbeeld het netnummer in Amsterdam) maar... wat wel moet beginnen met een cijfer 1, 2, 3, ..... 9 (dus geen 0 i.v.m. internationale nummers of andere netnummers) dan draait hij dat nummer maar plakt hij er zelf 020 voor (of dat netnummer wat jij wilt) en doet dat via de SIP provider die je bij gw1 hebt opgegeven.

<*,:>xx.<@gw1> moet ik nog nakijken wat ik daar mee voor had ;)

Updates in oorspronkelijke tekst (hierboven)
1. Tekstuele niet inhoudelijke verbeteringen.
2. Aanvulling over echo's.
3. Aanvulling over gebruik van een ATA achter een NAT router.
4. Aanvulling over portforwarding.
5. Negatieve eigenschappen aangepast met "reset zichzelf als je een beetje download"
6. Toegevoegd: Mijn configuratie instellingen op de SPA3102
7. Dialplan aangepast om het bellen met 0800 en 0900 mogelijk te maken.

Update 20090902: router toch onderuit!
Jammer, ook deze router is door de mand gevallen. Ik had in het begin nog het vermoeden dat hij stabiel zou zijn. Gisteren waren we licht aan het downloaden, zo'n 250 KByte/s (pak hem beet 3 Mbit/s) en ja hoor, daar ging hij. De SPA3101 had zichzelf gereset. En dat ging regelmatig door totdat we de downloadsnelheid heel flink terugschroefden. Daarvoor had hij netjes een paar weken gedraaid zonder dat hij zichzelf te resetten. Maar ja, toen gebeurde er niet spannends op de down/uploadlijn.

Conclusie: ik moet mijn plan herzien, deze ATA als centrale router is dus geen optie meer. Op zoek dus naar een nieuwe router, het thuisnetwerk en de ATA sluiten we dan achter de nieuwe router aansluiten via een switch. Dat heeft dan wel negatieve consequenties voor de QoS maar dat moeten we dan maar op de koop toe nemen. Wellicht vinden we een router die wat QoS instellingen heeft.

Zucht: dit is de vierde router reeds die zichzelf reset onder een beetje downloadsnelheid. is er in het thuissegment nou helemaal geen router te vinden die onder een beetje downloaden zich staande houdt? Suggesties zijn zeer welkom. Andere routers die ik al aan de kant heb gelegd omdat ze hetzelfde euvel hebben zijn: Draytek 2900, Livebox (Sagem F@st 3202), Sweex LW050v2.

Update 20090902: geluidskwaliteit tot op heden
We bellen nu al weer een maand via deze ATA, het uitbellen gaat via Poivy en inbellen gaat nog steeds via een PSTN KPN lijn, en ik moet zeggen, op een enkele keer na dat we in één richting last hadden van een echo en één keer hoorden we een hele zachte echo, vinden we de geluidskwaliteit ronduit goed.

Update 20090925: ervaringen tot op heden + nummerportering = gelukt!
De algemene indruk van de geluidskwaliteit via de SPA3102 is ronduit goed. Geen enkele klacht.
Inmiddels heeft de nummerportering plaatsgevonden. Een dag van te voren had ik de SPA3102 al aangepast om een gladde overgang mogelijk te maken. Pech. Het werkte toch niet. Dom, was port 5060 op de router vergeten open te zetten en te laten verwijzen naar het IPadres van de SPA3102. Die stond nog op het verkrijgen van zijn IP adres aan de WAN zijde op DHCP. Dat is natuurlijk ook niet slim want daardoor zou de portmapping wel eens naar het verkeerde adres kunnen gaan wijzen in de toekomst als de SPA3102 eens een ander IPadres krijgt van de router. Dus de SPA3102 voorzien van een vast IPadres en port 5060 op de router geforward en daarna: wow, hij doet het. Inbellen via mijn vaste nummer werkt en uitbellen werkte al. Fase 2 is dus hierbij afgesloten. Inbellen via Budgetphone werkt inmiddels dus ook. Hulde voor de dienstverlening voor Budgetphone. Die is echt zo goed als je haast overal leest.
Het aansluitschema is dus inmiddels veranderd. Dat zie je in de vierde foto/illustratie. Je ziet dat de splitter weg is. Het oude aansluitschema, waarin de SPA3102 nog als centrale router getekend stond heb ik aangehouden voor mensen die het wel zo willen aansluiten. In een vorige update heb ik aangegeven waarom ik dat niet meer wil. In het nieuwe aansluitschema staat het niet vermeld, maar de Ethernetkabel vanaf de router naar de SPA3102 zit aan de "internet" poort. De "Ethernet" poort en de analoge telefooningang (FXO) worden dus nu niet meer gebruikt. Let op: standaard kan je de SPA3102 alleen maar benaderen via de Ethernet en niet de internetport. Dat kan wel als je Remote Management, Enable WAN Web Server: Yes zet. Vergeet dan niet passwords op de router te zetten want hij staat dan naar het internet open!

Caller-ID / nummerherkenning: om te zorgen dat je nummer zichtbaar wordt bij het uitbellen moet je bij Poivy eerst je telefoonnummer laten verifiëren. Je geeft je nummer op, een computer belt je op, op je computerscherm staat een code en die moet je intoetsen. In mijn geval lukte dat eerst niet; de "toontjes" kwamen niet goed door. Maar, een mobiele telefoon was mijn redmiddel. Op het moment dat ik de nummers moet intoetsen hield ik de luidspreker van de mobiele telefoon voor de microfoon van de normale telefoon. Zo ging het toch goed. Ik moet dat "DMTF" probleem wel nog oplossen.

Bij het gebeld worden (via Budgetphone) werkte de nummerherkenning meteen zonder additionele instellingen. Handig en zonder extra kosten.

Update 20091021: 90 dagen, dialplan aangepast en voicemail
Foutje ontdekt in review, ik schreef dat je 120 freedays dagen kreeg. Dat is fout. Dat moet 90 dagen zijn. Toen ik nieuwe credits 10 euro credit kocht, en nog wat freedays overhad, kreeg ik 90 freedays "erbij". Ik weet niet of als je 20 euro credit koopt je twee keer 90 dagen freedays krijgt. Als iemand het weet laat dan een reactie achter.

We ontdekten vandaag dat we geen 0800 en 0900 nummers konden bellen. Mijn dialplan voorzag daar niet in. Het dialplan (zie hierboven) aangepast.

Ik ben er achtergekomen dat budgetphone automatisch een voicemail service heeft als je ingesprek bent. Hij stuurt het ingesproken bericht als .wav bestand naar je e-mail adres wat je ooit hebt opgegeven bij het maken van de transactie. Mooie service en is inbegrepen in de prijs. Je begrijpt niet dat het voor die 10 euro per jaar kan.

Update 20110730: uitbellen soms niet mogelijk
Zoals je ziet aan de datum heb ik nu zeer grote ervaring met deze oplossing. Nog steeds tevreden. Soms, het gebeurd niet vaak, ik schat zo'n eens per twee/drie maanden, is uitbellen niet mogelijk. Dan krijg je een computerstemmetje van budgetphone (dat is mijn inbelprovider) dat je eerst een prepaid kaart moet kopen om uit te bellen. Zonder het tot op de bodem te hebben uitgezocht voel ik aan wat er aan de hand is: mijn uitbelprovider (poivy) is tijdelijk niet bereikbaar. Dan schakelt de ATA over naar de andere provider (vreemd want die heb ik niet als uitbelprovider ingesteld) en dat is budgetphone. En tja, die gebruik ik alleen maar als inbelprovider, dus om gebeld te worden. Uitbellen is niet mogelijk (tenzij ik dus daarvoor betaal). Een aantal minuten later is het probleem vanzelf opgelost, dan zijn de servers bij poivy herstart en werkt alles weer.

Wat ook niet werkt, maar ik geef toe dat ik daar geen tijd aan heb besteed, is de DTMF tonen van mijn DECT toestel. Als je een cijfertje moet indrukken "druk op 1 voor dit, druk op 2 voor dat". Wat ik tot nu toe doe (niet lachen) ik pak mijn mobiel en hou het speakertje van de mobiel bij de microfoon van het DECT toestel en druk vervolgens op een cijfertoets van mijn mobiel (die dan het DTMF toontje laat horen).

Soms een vervelende echo maar door de bank genomen is de kwaliteit van de telefoongesprekken zeer acceptabel.

Update 20131001: budgetphone ander abbonnement
Budgetphone heeft haar "allen inbellen" abonnenent afgeschaft. Geen grote ramp: ze hebben een prepaid abonnement UNO waarop je kan bellen en gebeld worden. Als je niet uitbelt heb je dus feitelijk je oude "inbel" abonnement. Dat is wel een kwartje duurder dan vroeger per maand. Dat is te overzien. Het uitbellen (voor weinigbellers) is niet aantrekkelijk via UNO. Poivy is aanzienlijk goedkoper.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Linksys SPA-3102?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (37)

Reactiefilter:-137037+118+26+30Ongemodereerd19
Mooie review rokas, hier heb ik een hoop van geleerd!!

Als ik goed begrijp moet je beschikken (in jouw geval) over een analoge telefoonaansluiting. Maakt het dan uit of die bij KPN is of bij een andere provider. In mijn geval zit ik op de kabel van Ziggo. Via een modem komt het zaakje binnen waarna ik de televisie aansluiting, de aansluiting voor mijn router en twee telefoonaansluitingen ter beschikking heb.

Werkt het geheel bij deze mogelijkheid ook?

Ik snap overigens niet dat je een router zonder firewall prefereert. Die hardwarematige firewalls werken bij mij (maar ik heb er lang niet zoveel verstand van als jij) heel erg effectief. Ik heb er een Sitecom WL153 achterhangen. Nooit (voor zover ik in mijn log kan zien van mijn softwarematige firewall (Kapersky) krijg ik een aanval op mijn computer. Echter toen een keer mijn kabelverbinding eruit lag en ik aan het Internetten was via mijn N95, had ik binnen het uur een stuk of 5 meldingen van de Kapersky firewall van met succes gepareerde aanvallen. Dit gaf me toch wel de overtuiging dat de firewall in de Sitecom erg goed zijn werk doet (ook al zitten daar de af fabriek/af Casema (toentertijd) instellingen in).

Een QoS instellen is toch ook niet echt het werk lijkt mij. Plus dat mijn router natuurlijk draadloos is, iets dat ik meen niet gelezen te hebben bijde specs van jouw Spa.

Ik ga morgen jje review nog eens doorlezen, wellicht dat ik dan nog veel meer oppik en misschien ook nog met nieuwe vragen terugkom. Ook je linkjes zal ik eens vluchtig doorlopen.

Hartstikke bedankt en 5 sterren van mij!
De analoge telefoonlijn is niet verplicht. Als je die niet hebt of niet wil gebruiken kan je de SPA3102 toch gebruiken. Vanuit je analoge telefoontoestel kan je via dit kastje uitbellen (via het internet) en als je een inbelnummer huurt (eventueel na nummerportering) kan je via dit kastje ook gebruiken om (via het internet) via de SPA3102 gebeld te worden op je aangesloten telefoontoestel. Moeten ze wel een nieuw nummer bellen zolang jij je nummer niet geporteerd hebt. "Probleem" is dat de telefoon waar ik het over heb nu aangesloten zit op jouw Ziggo kastje. En je kan je telefoon niet aanluiten op het Ziggo kastje én deze SPA3102. Keuzes maken dus. Je kan wel een extra analoge telefoon kopen (zijn heel goedkoop) en aansluiten op deze SPA3102 en je bestaande telefoon op de Ziggo laten zitten. Kan je het een tijdje testen en als overgangssituatie gebruiken. Op een gegeven moment kan je besluiten het Ziggo telefoniegedeelte op te zeggen als je tevreden bent.

Natuurlijk kan je de SPA3102 ook achter het Ziggo kastje hangen (ik zou niet weten waarom dat niet werkt, de aangesloten telefoon is immers een analoge telefoon?) maar dat is een beetje raar. Dan ga je een extra vertaalslag introduceren wat mogeljke echo's stimuleert.

Draadloos: de SPA3102 ondersteund geen draadloze communicatie.

Firewall: tja, met is wel beter. Maar hij zit er niet in hé. De router heeft wel NAT en dat is al de eerste en ik zou haast zeggen een van de belangrijkste stappen in de beveiliging naar het internet (zolang je als mens maar geen rare gewoontes er op na houdt, wat dat is meestal het grootste beveiliginsprobleem). Want NAT zorgt er voor dat alleen ontvangen paketten die een relatie hebben met een verzonden pakket naar het juiste lokale ip adres gestuurd worden. Alle andere "zomaar" aangeboden ip paketten (van hackers) zulen niet doorgestuurd (kunnen) worden (want naar welk lokaal ip adres moet het vertaald worden?) met uitzondering van de door mij opgenzette/geforwarde poorten. Op mijn pc zit een redelijk goede beveiliging die vrijwel continue up-to-date is. Ik maak me niet zo zorgen. Moet ook toegeven dat ik nog geen router/firewall tegengekomen ben in het "thuissegment" die niet onderuitging onder zware belasting. Natuurlijk heb ik ze niet allemaal getest (ik heb er pas 4 gehad) maar ik heb ook de nodige klaagzang via fora gelezen over andere modellen. Tot nu toe is de SPA3102 nog geen enkele keer onderuit gegaan (en dat is bij ons al een hele prestatie). Sinds mijn laatste reset draait hij nog steeds (kan ik op de infopagina zien van de SPA3102).
Zorg dat je de Sipura 2.0.9 doucmentatie hebt. Deze is niet makkelijk te vinden nadat Linksys/Cisco Sipura heeft overgenomen.

Alternatief
Mogelijk een FRITZ!Box Fon... deze biedt namelijk een VoIP, router en een ADSL modem. De duurdere versie kan ook overweg met ISDN telefoons en DECT toestelen (als GAP base station) en wireless.

Eigen ervaring
Ik heb 2 opstellingen van een SPA-3000 (en PAP2T) die achter een RV042 router zitten; 1 in Beijing met adsl en de ander in nederland achterf een kabelverbinding.

Zeer goeie ervaring hiermee... pstn werkt goed, hoewel het geluid via een niet-dect toestel soms erg zacht klinkt. we maken gebruik van voxalot, gizmo, voipbuster, budgetphone (zakelijk nummer) en onze eigen PBX (draait in een VPS, connectie via VPN).

De routers zelf (RV042) zijn zeer stabiel... draait in Nederland al meer als een jaar zonder reset, heeft twee vpn's lopen en download regelmatig iso's met 800kb/s of meer. In een eerdere opstelling was dit een WRT4GC in China (zeer instabiel bij P2P) en later een WRT54GL (ook niet erg betrouwbaar; flash geheugen stuk).

Enkele afbeeldingen
Het eerste setje dat werd gebruikt in China. De WRT54GC is klein, maar kan zeker niet goed tegen P2P verkeer

De RV042 is een veel stabielere router... in de afbeelding is een uptime te zien van minstens een jaar. Note: De SPA-3000, RV042 en modem zitten ook achter een APC UPS.

[Reactie gewijzigd door gbraad op 27 september 2009 06:36]

Erg mooie uitgebreide review.

Nog even een paar tips van mijn kant:
  • backups kun je maken door de webpagina (in bijvoorbeeld IE of FF) op te slaan. Als je die daarna opent, kun je "submit all changes" klikken op de pagina en dan heb je de instellingen weer staan.
  • De echo heb ik tot een minimum kunnen beperken door de 'FXO Port Impedance' op "600 + 2.16uF" te zetten en de 'FXS port impedance' op "220 + 820 || 120nF" FXS input en output gain staan op 0. (proefondervindelijk vastgesteld, kan dus anders zijn voor andere situatie.) Vooral de DTMF detectie van mijn draadloze Dect telefoon is hierdoor enorm verbeterd. Nu kan ik bij een keuze menu ook werkelijk wat kiezen. De "SPA to PSTN gain" en omgekeerd heb ik op 1 staan.
  • Voor nummerherkenning heb ik "Detect CPC" en "Detect Polarity Reversal" op yes staan en de rest volgens mij op default. Op het regional tabje staan "Caller ID method" op ETSI FSK en "Caller IS FSK Standard" op 'bell 202.
Het is inderdaad echt ongelooflijk wat je allemaal in kunt stellen en IMHO is het eigenlijk allemaal te veel wat je in kunt stellen, omdat je best wel veel moet weten wat je allemaal in kunt stellen en wat het voor invloed heeft.
Allereerst dank voor alle aanvullende tips, de positieve reacties en mooie "rapportcijfers". Dat stimuleerd enorm!

085 nummers
Ik heb express geen 085 nummer genomen omdat dit soms bij sommigen een vraag oproept als ze het nummer zien. Daarnaast dacht ik dat als je een lokaal netnummer hebt dat 112 hier wat mee kan (maar dat weet ik niet zeker).

@Moffin: je vraagt nog al wat! Je vraag splits ik in tweeën:

Kan ik mijn router met twee WAN interfaces aansluiten op de kabel en ADSL?
Ik weet wel wat van routers maar ben geen specialist. Dit zit op de rand van mijn kennisgebied, het kan dus wellicht fout zijn!
Technisch: ja, praktisch: nee.
Een router met twee WAN interfaces aansluiten op twee ISP's doe je normaal gesproken vanwege reduncdancy. Als ISP 1 de geest geeft zal je router werken met ISP 2. Om dit te bewerkstelligen moet jouw router weten wanneer een WAN link bruikbaar is. Daar wordt normaal gesproken gebruik gemaakt van het BGP protcol. Maar ik vermoed dat ISP's voor particulieren dit niet ondersteunen.

Een andere reden om twee WAN interfaces te gebruiken is om de frames alternerend te versturen via de twee interfaces om daarmee de totale doorvoersnelheid naar de andere router te verhogen. Dat wordt door normale ISP's niet ondersteund en al helemaal niet verdeeld over twee ISP's.

SIP bij een andere partij afsluiten
Voor het maken van een SIP verbinding heb je geen twee WAN interface's nodig. Je hebt "een" internetverbinding nodig. Ik vermoed dat jij een ADSL verbinding hebt en bij Ziggo een VoIP contract wil afsluiten. Ik weet niet of Ziggo een "kaal" SIP abbo aanbiedt (let op: niet iedere VoIP aanbieder werkt met het SIP protocol!). Men zal dit waarschijnlijk combineren met internetaansluiting. Dus ik denk dat zoiets niet gaat. Stel dat ze het wel zouden aanbieden, dan maakt het niet uit hoe jij bij hun binnenkomt (althans technisch zou dat niet moeten uitmaken, ze kunnen het wel belemmeren als je niet via hun Ziggo netwerk binnekomt). Je krijgt van hun je SIP gegevens, zoal IP adres / naam van de SIP server, je account gegevens en dit voer je in je VoIP router of ander SIP device in. Klaar is Moffin.

Moffin, je kan SIP gewoon proberen. Poivy (maar zijn niet alleen!) bieden een proef abbo aan voor 0 €. dan kan je lekker experimenteren voor een aantal dagen (alleen naar vaste numers).
Veel plezier!

[Reactie gewijzigd door rokas op 18 november 2009 14:12]

Er is inmiddels een firmware update, waarin onder andere het preferred codec probeem is opgelost; zie Cisco website voor de meest recente firmware (op dit moment 5.2.13)
Ik heb de SPA3102 achter een Ziggo kabel-modem/router geïnstalleerd. Werkt prima.
Uitgaand bellen met bijv. voipcheap. Uitgaand bellen via Ziggo door te beginnen met # (via dialplan). Gebeld worden via Ziggo.

Het werkt allemaal.
Goed om te horen dat het ook met Ziggo als 'lifeline' werkt ipv KPN. Nu heb ik nog zo'n ouder SPA-3000 kastje die volgens mij in vele opzichten vergelijkbaar is met deze. Nu vraag ik me af wat ik verkeerd doe. Een KPN lijn rinkelt wel via de ATA maar een Ziggo lijn niet. Zijn er andere instellingen nodig tbv Ziggo?
Het pure SIP gedeelte werkt overigens ook op deze oudere versie prima.
Boukat, kun je mij vertellen hoe je dat hebt gedaan?
Als ik de SPA aansluit op de Eternet aansluiting dan heb ik geen internet verbinding meer maar dan kan ik wel de SPA openen.
Als ik de SPA aansluit op de Internet aansluiting dan kan mijn browser http://192.168.0.1/advanced
niet benaderen.

[Reactie gewijzigd door Hvdwerf op 6 januari 2013 10:37]

Een router achter een router plaatsen vergt flink wat verstand van hoe je routers moet configureren. De meeste tweakers hebben hier problemen mee. Bezint eer je begint.

Daar kan je aan ontkomen door de router (SPA 3102) niet er "tussen" te zetten maar "parallel". Ik ga er van uit dat op het Ziggo modem (of wat je ook hebt en wat ook een router is) nog een vrij poortje over heeft. Sluit daar de SPA 3102 op aan.
Heb je tevens het voordeel dat de SPA 3102 niet vetraagd (als je gamed) en/of onderuit gaat bij zwaar downloaden (zie mijn review).

Mijn advies is dus sterk om hem niet "er tussen" te zetten. Dus gelijk aan het vierde plaatje uit de review. Daar is de SPA 3102 verbonden aan de switch waar ook je pc('s) aan hangen. Die switch kan best geintegreerd zitten in je modem/router overigens en hoeft dus geen los kastje te zijn.
Zeer duidelijke en heldere review. Een van de beste reviews die ik tot nu toe heb gezien :)
Heel erg uitgebreide review! Hier ga ik in mijn nieuwe huisje veel plezier van beleven straks ;)
Heb zelf een Draytek 2900 gehad en heb daar nooit geen resets mee gehad.
Ik heb hem wel verkocht omdat ik met glasvezel een veel hogere wan/lan doorvoer heb die de Vigor niet aan kan.
Zelfde geld voor lan/wan doorvoer...

Routertje die dat wel aan kan is o.a. de dir 655 van D-link.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*