€ 248,95 bij Belsimpel
  2. Specificaties | Gebruikersreviews

Shokz OpenFit Pro (Wit) Review

25 januari 2026, laatste update op 25 januari 2026, 36 views Rapporteer

De Shokz OpenFit Pro is een interessante stap binnen de open-ear markt. De ANC voelt echter wel wat als contradictie in combinatie met het open-ear design: het effect is slechts beperkt, en niet vergelijkbaar met reguliere ANC-headsets. Daarnaast doet deze hoofdtelefoon het slecht in drukke, rumoerige omgevingen. In een kantooromgeving daarentegen werkt het prima om net wat extra focus te geven.

De geluidskwaliteit is goed, met een vol en warm geluid. De fysieke knoppen geven daarnaast duidelijke feedback en zijn goed voelbaar, waardoor de bediening van de hoofdtelefoon een stuk eenvoudiger is dan eerdere touchpad-generaties.

De laadcase voelt solide, en de accuduur van zowel case als headset is uitstekend. Multipoint pairing doet verder wat je ervan verwacht. Wat mij betreft is de OpenFit Pro dan ook een leuke evolutie van de open-ear lijn van Shokz, hoewel 249 euro té stevig is voor wat je krijgt.

Benieuwd? Lees dan snel verder!

Pluspunten

• Fysieke knoppen bieden duidelijke en betrouwbare bediening
  • Door het open-ear design blijf je je bewust van je omgeving
  • Betere geluidskwaliteit dan originele Shokz OpenFit
  • Warm en vol geluid voor open-ear ontwerp
  • Geschikt voor gebruik met en zonder bril
  • Out-of-the-box multipoint pairing ondersteuning
  • Goede bouwkwaliteit, premium materiaalgevoel
  • Prima microfoonprestaties, ook met omgevingsgeluid

Minpunten

• Zonder aanbieding is de prijs echt te hoog
  • Geluid wordt scheller bij hogere volumes
  • ANC voelt in begin wat raar aan door druk
  • Door open-ear ontwerp heeft ANC beperkt effect
  • Eigenlijk niet geschikt voor druk, rumoerig OV
  • Relatief zwaar vergeleken met voorgangers
  • Geen opvallende kleurstellingen beschikbaar

Historie:
• 20260125 - Initiële review

Disclaimer: Ik heb deze Shokz OpenFit Pro gesponsord gekregen via Shokz ten bate van het schrijven van deze review! Ik ontvang, buiten het product, geen financiële vergoeding voor het schrijven van deze review. Het product mag ik wel houden na de review, maar dit staat verder los van de beoordeling.

De review is verder niet door Shokz gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel! Al mijn reviews zijn volledig afkomstig van mijzelf, en mijn mening is niet te koop. Ik help graag mijn medeTweakers met hun productkeuzes en doe daarin mijn best een product zo volledig mogelijk te testen.

Desondanks blijf ik het belangrijk vinden dat jij, mijn lezer, je er bewust van blijft dat ik dit product heb gekregen ten bate van het schrijven van deze review. Daarnaast kan ik niet alle mogelijke scenario’s bedenken en/of testen. Ik vind het dan ook belangrijk om te adviseren ook naar andere reviews te kijken van dit product, om zo een completer beeld te krijgen voordat je een aankoop doet!

En zoals altijd, heb je vragen, opmerkingen of feedback, laat het me vooral weten onderin in de comments, of via een PB'tje! Voor nu veel leesplezier gewenst!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/hH32ew02GBuxUU4BNrvuWagGh70=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrKbWKmPD41HFfP9TzMHzSyUP3Lenw4Uz3Mn6zbohZARejD.jpeg?f=620xauto
Een stevige case, maar deze witte tint is wel smetbaar voor blauwe kleur van jeans.

Inleiding

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5zLiWLVFnkAwgtUwkIPLgqLgckU=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large
Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.

In 2023 mocht ik de eerste generatie Shokz OpenFit reviewen, toen Shokz voor het eerst haar inmiddels herkenbare OpenFit-serie introduceerde. Sindsdien zijn daar opvolgers bij gekomen in de vorm van de OpenFit Air, OpenFit 2 én 2+. Een ‘Pro’-versie kon daar natuurlijk niet bij uitblijven.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/l30jOvLo93wSo-asvdfloYBOm-k=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrLgi3yHkNUeJJXmjcCRgjec8Tt18QtTo5mEDgHE0or1HDK.jpeg?f=620xauto
In het zwart de originele Shokz OpenFit, en in het wit de Shokz OpenFit Pro

Naar aanleiding van de aankondiging van de Shokz OpenFit Pro op CES kreeg ik de kans om deze nieuwe variant aan de tand te voelen. Hoewel de officiële release op 22 januari plaatsvond, is deze review iets later verschenen dan ik had gehoopt. Zoals het echte leven soms gaat, kwam er even wat tussen…

Wat me meteen opviel was de case: breder en platter dan die van eerdere generaties, zoals je ook kunt zien op de vergelijkingsfoto iets verderop. De oortjes ogen bij het openen van die case ook iets groter, en zitten – naar mijn gevoel – ‘omgedraaid’ in de case. Ik denk dat dit vooral een kwestie zal zijn van gewenning. Qua design doet Shokz het wederom degelijk, al hoop ik stiekem nog steeds op een variant met een opvallendere kleurstelling, zoals mijn OpenRun Pro 2. Functioneel is het ontwerp in elk geval zeker, en de pasvorm is in mijn ervaring goed.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/E2Ex18NyZBgwTTLRXwdb0sOhjlI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrLWvbCZGKDQZUcdZlUhjtEF9zHfC5VcxSvkAsbdLIR5J1m.jpeg?f=620xauto
Open-ear noise reduction. Ik ben erg benieuwd hoeveel verschil de ANC maakt. Is het een gimmick?

De Shokz OpenFit Pro positioneert zich als een veelzijdige open-ear hoofdtelefoon voor sport, woon-werkverkeer én op kantoor; bij mij op kantoor zijn de Shokz boneconducting hoofdtelefoons al behoorlijk populair, wellicht dat deze OpenFit Pro daar op termijn ook zijn intrede doet. Bij sport wil je je bewust blijven van de omgeving, waar het open-ear design ideaal voor is. Hier zal je de op deze headset toegevoegde ANC dan ook liever niet gebruiken. Op kantoor of thuis zou de ANC dan weer wél een interessante toevoeging kunnen zijn.

Juist die toevoeging van ANC maakt deze set voor mij reviewwaardig. Niet alleen is het, naar mijn weten, de eerste Shokz headset met actieve ruisonderdrukking, maar volgens mij ook nog eens de eerste keer dat we deze technologie zien in een open-ear ontwerp. Hoe goed werkt dat? Wat heb je eraan? In deze review probeer ik je daar een antwoord op te geven.

Veel leesplezier!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1cPqQpYTRhYwUao5cMzGozf8cas=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrLPxcENJ7sConFI4o21yhDZOfimGfn3S9av4Mhc38LIeJ6.jpeg?f=620xauto

Specificaties

Een overzicht van alle specificaties vind je op de website van Shokz. Hieronder vind je een beknopte weergave van wat ik denk dat de belangrijkste specificaties zijn:

Batterijduur:
• Tot 12 uur zonder ANC, tot 6 uur met ANC
• Totaal 50 uur met tussentijds laden via de oplaadcase
• 10 minuten laden = 4 uur muziek luisteren
• Laden van de case via USB-C of draadloos (Qi-standaard)

Connectiviteit:
• Bluetooth 6.1
• Met multipoint-pairing

Verder zijn de oortjes IP55-rated, de laadcase zelf is geheel niet waterdicht. De oortjes wegen circa 12,3 gram per stuk, en de laadcase 99,3 gram. Daarmee zijn de oortjes, vergeleken met de OpenFit, de helft zwaarder (de OpenFit wegen circa 8,3 gram per stuk).

Unboxing

De verpakking van de Shokz OpenFit Pro ademt inmiddels de voor mij herkenbare Shokz-stijl: netjes, afgerond en duurzaam. Geen plastic inserts, simpelweg een doos van gerecycled karton, dat prima bij het oud papier mag verdwijnen. Toch was er voor mij bij deze unboxing een klein, onbedoeld momentje: de kartonnen mal met de oplaadcase bleef bij het openen in de deksel vast zitten. Lijkt me niet geheel de bedoeling, maar het leverde wel een kleine glimlach op.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1XGSOrWax9Ts7bJSYz5sS3j7XNI=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1VJZJs8nBrsYriIBCtOiQprskAHfcpoX0CS5R9exTVYNxyC7Is.png?f=620xauto
De volledige inhoud van de verpakking. Afbeelding afkomstig van de productpagina van Shokz.

De unboxing zelf is verder degelijk en doelmatig. De oortjes en case zitten stevig verpakt, zoals jekon lezen… en er is geen sprake van overbodige materiaalverspilling. Alles komt veilig, intact en zoals bedoeld uit de doos (uiteindelijk).

In de verpakking vind je, naast de case met daarin de oortjes, ook een USB-C naar USB-C-kabel, wat papierwerk, en zogenoemde ‘optionele ondersteunende accessoires’. Dat laatste kende ik nog niet van de OpenFit, ik weet niet of het bij de tussenliggende modellen hun intrede heeft gedaan, of nu net pas. Het zijn eenvoudige opzetstukjes die je kunt gebruiken als de oortjes je te los zitten, of iets te laag hangen. Mogelijk een uitkomst voor mensen bij wie de pasvorm net niet optimaal is.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/DzVK8f5_yXlC0AKorHubCPGND0Q=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrMn8VRAcrDlKYvW8Z3JfQwjsjmpD2KLLzdI4LKn4Yi21fb.jpeg?f=620xauto
Voorop zie je de extra accessoires liggen.

De oortjes zelf zijn herkenbaar in vormgeving, al ogen ze iets forser dan hun voorganger (wat dus wel blijkt ook uit de gewichtstoename). Het design is op detailniveau wel vernieuwd. Zo zie je op onderstaande afbeelding, met "Shokz SuperBoost" aangemerkt, een mesh-structuur. Of dit puur design is, of een functioneel onderdeel van het ANC-systeem, blijft gissen. In de documentatie vond ik er in elk geval niet zo snel iets over terug.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Gxc6mwNIogsSjOG01is51mo_yyE=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1VJZJrdzQZnw1ntxrgNI60dMtwEz9uSszkFdY4EUM5uBqjUqt7.png?f=620xauto
Afbeelding afkomstig van de productpagina van Shokz.

Wat ik verder nog een goede indruk vind maken, is de laadcase. Zoals al eerder benoemd, is deze wat breder en een fractie dunner dan bij de OpenFit. Daarnaast voelt de laadcase zeer solide en degelijk aan. Volgens de specificaties is de behuizing van PC, plycarbonaat. Maar de zilver/grijze rand voelt verdacht koel aan op koude dagen. Ik vermoed dan ook dat dit gewoon aluminium is, waar het scharniermechanisme aan vast zit.

Dan door naar het belangrijkste, de gebruikservaring!

Gebruikservaring

Om de OpenFit Pro te pairen met je device, moeten de oortjes in de case zitten, en druk je de knop in tot het lampje voorop afwisselend oranje/groen knippert. Het opzetten van de OpenFit Pro kan in het begin echter wat wennen zijn, zeker als je nog niet bekend bent met het ontwerp. Je draait ‘m als het ware om je oor.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/FlDiLfmVhDopsss3q-x7y7rh4fs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrM0GJA3tJWrklfKcTJjuplYoYjgdTpq4KE5czOa0HYYFR2.jpeg?f=620xauto
Het is dus even wennen hoe je ze om je oor draait

Als ze eenmaal zitten, blijven ze ook zitten, is mijn ervaring. Het zit comfortabel, zelfs bij langere sessies of als ik ze de hele dag op heb. Het relatief hoge gewicht van 12,3 gram per oortje merk ik eigenlijk niet op. Sterker nog: ik denk dat dit eraan bijdraagt dat ze zo stabiel blijven zitten. De meegeleverde opzetstukjes voor extra ondersteuning heb ik zelf kort gemonteerd gehad, maar al vlot weer verwijderd; voor mij niet nodig om voor mij de ideale pasvorm te geven.

In de praktijk vind ik de OpenFit Pro uitstekend bruikbaar tijdens het wandelen, fietsen of in de sportschool. Zelfs bij bewegingen zoals vooroverbuigen, bankdrukken of een flinke headbangsessie blijven ze bij mij goed op hun plek zitten en vallen ze niet af. Op de fiets heb ik wel iets meer last van windgeruis dan bij de OpenRun Pro 2, maar ik heb het geenszins als storend ervaren. Wat ik voornamelijk een verbetering vind: geen nekband die net niet lekker zit tijdens het stevig doorpeddelen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zfvDNZLuS_xOLj3U4srKfhcrYBo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrObnslVwcKazWWZHYeCb5t5sGQS0eXdFUMWxGJEkARNK2E.jpeg?f=620xauto
De fysieke knop, één per oortje.

De overstap van touchpads naar fysieke knoppen was al bij eerdere OpenFit-modellen, maar omdat ik nog met de originele OpenFit vergelijk, was dit voor mij nieuw. Waar de touchbediening soms onbetrouwbaar was, biedt de drukknop wat mij betreft veel meer zekerheid: bij het indrukken van de knop voel je dit duidelijk, daarnaast wordt dit ook met een toon bevestigd. Dit is wel met blote handen; met handschoenen kan het wat lastiger zijn, al scheelt het dan dat je weet waar de drukknop zit.

De Shokz-app gebruik ik verder vooral bij het eerste gebruik: het update van firmware, de equalizer instellen, en multipoint pairing activeren. Daarna kijk ik er alleen nog sporadisch op, om te kijken of er een firmware update is uitgebracht. Wel moet je bij het eerste gebruik zorgen dat de app up-to-date is, want anders herkent de app de nieuwe hoofdtelefoon niet 😉.

Wat verder nieuw is in de OpenFit-serie is de draagdetectie. Ik vermoed dat dit via een IR- of proximity-sensor werkt die in het oortje is verwerkt. Maar de draagdetectie werkt dikke prima: haal je het oortje van je oor, pauzeert de muziek vrij kort daarna; zet je het oortje weer op, gaat het weer verder waar je gebleven was. In dat opzicht maakt dit de gebruikservaring net wat verfijnder. Dit automatisch pauzeren is overigens ook uit te schakelen in de app, mocht je er geen behoefte aan hebben, of mocht je je eraan storen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/S75UGwt508HzJ-2wd1J9r3H7sGc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrOjo4Y5IyMqxpYuF1g2WgKtCMIaZK6KpCAss2fbqlW5Nmf.jpeg?f=620xauto
Vermoedelijk één van de sensoren voor de draagdetectie.

Multipoint werkt zoals je zou willen. In mijn geval: twee telefoons verbonden, en zodra er op de ene een oproep binnenkomt, pauzeert de muziek op de andere. Geen haperingen, geen verwarring. Wat wel goed is om rekening mee te houden: multipoint pairing zorgt voor een verhoogd batterijverbruik. Als je het dus niet nodig hebt, kun je het beter uitgeschakeld laten.

Qua connectiviteit is het over het algemeen prima voor elkaar met de OpenFit Pro. De verbinding is stabiel, het bereik is goed (minstens zo’n 10 meter, in combinatie met mijn Samsung S24Ultra), en mocht je buiten het bereik lopen, koppelt ie snel genoeg weer als je weer binnen bereik loopt. Wat me wel opviel is dat het bereik nét wat achterblijft bij de OpenDots One.

Ik gebruik de OpenFit Pro voornamelijk op kantoor, waar deze zich in mijn opinie wel thuis voelt. De lichte ANC, waar ik in het volgende hoofdstuk meer over vertel, het draagcomfort en het feit dat je je niet afsluit van je omgeving, maken dit een prima werkpartner. In een drukke omgeving zoals bijvoorbeeld een overvolle trein, zijn ze wat mij betreft minder geschikt. Dit zou natuurlijk niet als verrassing moeten komen, omdat het open-ear design je natuurlijk niet van de omgeving afsluit. Als je dat zoekt, is Shokz in principe niet het merk voor jou.

Verder gaat bellen ook dikke prima. Gesprekken klinken helder en ik heb geen klachten gehoord over mijn verstaanbaarheid; en dat is beslist niet omdat de verbinding wellicht een keer stoorde 😉. Dus wat mij betreft is deze headset prima geschikt voor het incidentele belwerk of voor videomeetings.

Benieuwd naar de kwaliteit van de microfoon, kijk dan vooral in de quicktest van de Tweakers-redactie. Daar zijn enkele audiofragmenten geplaatst onder het hoofdstuk ‘Niet voor in de trein’.

Geluidskwaliteit en ANC
Het geluid van de OpenFit Pro is wat mij betreft dik in orde. Net als bij eerdere modellen levert Shokz een warme, volle klank die – zeker voor open-ear begrippen, wat mij betreft – goed uit de verf komt. Als je het geluid harder zet, wordt het wel scheller. Dit komt vooral doordat de lagere tonen op hogere volumes wat wegvallen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/p5_gU-MtepVlQVTX2qoGiAH5ci4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrPnXnYt0Bx2nsRyhGqfrtu4zBpl37Kb17hP9dfdXTitV80.jpeg?f=620xauto

Hierdoor is deze headset dan ook wat mij betreft minder geschikt voor frequent reizen in het OV tijdens de spits. Door de drukte, verwacht ik dat een gebruiker het geluid harder zal zetten, wat niet ten goede komt van de geluidskwaliteit.

Vergeleken met de originele OpenFit is het geluid sowieso best een stap vooruit. Op de lagere volumes klinkt de originele OpenFit wat schel, vergeleken bij de OpenFit Pro. Daarnaast kan het zeker geen kwaad om ook in de Shokz-app de equalizer even af te stemmen op je eigen smaak. Voor mij persoonlijk, als liefhebber van de hardere elektronische dansstijlen, zijn ze prima geschikt. Al zul je die bas nooit ‘voelen’, maar slechts horen 😉.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/q7kbOHn21qnXEpCMr-FuZQQjg4s=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrPVJHQlRRg8wltSXsAxuCreQFwFX6i8aMrvIepBJLUXz5f.jpeg?f=620xauto

De ANC (Active Noise Cancellation) is een ander verhaal. Het kan een interessante toevoeging zijn, afhankelijk van het gebruik. Inschakelen gaat gepaard met een audiobevestiging en een korte audio-drop, waarna de noise cancelling actief wordt. In het begin voelde dat een beetje vreemd, het voelt als wat druk op de oren, maar anders dan ik met mijn Bose QuietComfort 35 II heb.

Wat de Tweakers-redactie al ervoer, ervaarde ik ook: als je de ANC hebt ingeschakeld, en je dekt de oortjes op een bepaalde manier af, met bijvoorbeeld je hand, gaat ie piepen. Wellicht een beetje vergelijkbaar met wanneer je twee telefoons op speaker hebt, die met elkaar aan het bellen zijn, en er een geluidje via een echo steeds harder terugkomt. Nu heb ik zelf verder geen situaties meegemaakt waarbij dit daadwerkelijk een probleem was, maar het was wel iets wat me opviel.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/lAAiSA1Fdu1xLMlBktnSXs6ju-k=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrQg2PQTg55HCBE6XHaq7PgwOkv5LnHhMeuUfjVd3nSri41.jpeg?f=620xauto
Ik vermoed één van de microfoons die wordt gebruikt voor de ANC.

In een kantooromgeving komt de ANC wat mij betreft het best tot zijn recht. Het dempt subtiele ruis, zoals het geluid van klimaatbeheersing en lichte achtergrondgeluiden. Dit maakt het wat mij betreft net wat aangenamer om je te concentreren. Maar mijn clicky toetsenbord of pratende collega’s filtert het niet effectief weg. Dit is logischerwijs mede door het open-ear design, dus als je echt stilte zoekt, moet je bij de over-ears zijn; een categorie die niet voor Shokz is (op het moment van schrijven althans, ik heb geen glazen bol).

Wat ik wel denk te merken, is dat het geluid bij een ingeschakelde ANC net een fractie doffer klinkt. Of dit echt zo is, of tussen de oren zit 😉, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Maar het is geen wereld van verschil in ieder geval.

De Dolby Atmos met head-tracking wordt volgens Shokz ondersteund, maar heb ik zelf niks mee gedaan. Hier kan ik je dan ook niks over vertellen.

Accuduur en laden
De inhoud van dit hoofdstuk berust deels op de resultaten van de redactionele quick test van Tweakers, en de specificaties vanuit Shokz. Want qua accuduur zit ik met deze OpenFit Pro wel goed. Ik heb geen enkele werkdag de batterij volledig leeg gekregen. Ondanks regelmatig bellen en muziek luisteren op gemiddeld volume, krijg ik aan het eind van de dag nooit een batterijwaarschuwing dat ie bijna leeg is. Wat dat betreft vind ik de OpenFit Pro dus prima betrouwbaar.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Xjn-mF7YvIpxyvmAN8fl2URtIKY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrRJUaYMDr4lEM7aHNZMHc19CzRQxXhRrpbLHjH1aCqXxBf.jpeg?f=620xauto
Deze pogopins worden gebruikt voor het laden van de oortjes in de case. Je kunt deze voorzichtig schoonmaken, maar pas op dat je ze niet verbuigt.

Tweaker’s eigen accutest bevestigt dit beeld in mijn opinie keurig: 10 uur en 42 minuten zonder ANC, en 9 uur en 30 minuten mét ANC. Beide scores vind ik uitstekend, en de Shokz OpenFit Pro staat dan ook voor beide testen behoorlijk hoog op de scorelijst. De prima accuduur (en het extra gewicht) komt door een grotere accucapaciteit: vergeleken met de OpenFit (58mAh) heeft de OpenFit Pro met 90mAh circa 55% meer accucapaciteit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KVycWd9H_tcaD1KhHtiYdhBodwA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrSXheOr7MwfBwCScMItGAjAeHKn0Ts9QY5RI0iTP25JrA9.jpeg?f=620xauto
De laadcontactjes maken (naar mijn weten) geen contact met de huid. Wellicht een geruststellende gedachte voor mensen die hier wel eens problemen mee hebben ervaren.

Doordat ik de accu nog niet leeg heb gespeeld, heb ik het snelladen niet kunnen testen. Shokz geeft aan dat je met 10 minuten laden weer genoeg juice hebt om 4 uur van je muziek te genieten. Mocht je accu leeg zijn en je wil vlug wat bijladen, kan dat dus (op papier) prima, al zou ik het niet aanraden dat consequent te doen. Hoewel er ongetwijfeld een beveiliging is ingebouwd tegen te diep ontladen, zegt mijn gevoel dat het niet bevorderlijk is voor de levensduur van de accu als je consequent tot het eind doorgaat.

De oplaadtijden zijn volgens de specificaties van Shokz respectievelijk 70 minuten voor de oortjes zelf, 2 uur voor de laadcase via USB-C, en 3 uur als je draadloos laadt. Ook het draadloos laden heb ik verder niet getest, omdat ik zelf meer fan ben van het gebruik van kabels, waar mogelijk.

De accu van de laadcase houdt het wat mij betreft ook lang vol. Wanneer de batterij in het lagere segment komt, zie je bij het openen van de case een oranje indicatie-LED oplichten. Dan zit er in principe nog meer dan genoeg power in om je oortjes nog een keer te laden, maar voor mij is dat wel het moment waarop ik de laadcase aan het infuus knoop. Deze indicatie werkt wat mij betreft betrouwbaar en duidelijk.

Al met al laat Shokz hier zien dat het snapt wat gebruikers belangrijk vinden: betrouwbaarheid, geen gedoe met lege oortjes halverwege je werkdag, en een case die niet om de dag aan de lader moet.
Terug naar de inhoudsopgave

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ja5QX5gg43caUEZXu7g3S_Ri9T4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrUTX65wtAtVavtpXRYOYdBPboTOHjeamf7D4JaXp8EcBu1.jpeg?f=620xauto

Met de OpenFit Pro zet Shokz een interessante stap binnen de open-ear markt, door voor het eerst actieve ruisonderdrukking toe te voegen aan dit type hoofdtelefoon. Dat voelt echter wel wat als een contradictie: open blijven voor je omgeving, maar je tegelijk wel willen afsluiten. Mijns inziens laat Shokz zien dat deze combinatie op kantoor of in rustigere omgevingen prima toegevoegde waarde kan hebben, echter moet je geen wonderen verwachten van de ruisonderdrukking: het vermindert de ruis, maar het effect is slechts beperkt en totaal niet vergelijkbaar met in-ears of over-ears met ANC.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/C4McgFKGz_tbZPNtABhPTDZAVsQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrSfa0jihqqcG6G4gbI63PMB0kU4FWOt8Rb5vbHcbsdEHyH.jpeg?f=620xauto

De geluidskwaliteit is merkbaar verbeterd ten opzichte van de eerste generatie OpenFit, met een voller, warmer geluid. De fysieke knoppen geven verder duidelijke feedback, de draagdetectie werkt goed en de accuduur is uitstekend. Multipoint pairing doet ook wat het moet doen, bellen gaat moeiteloos en helder, de laadcase voelt solide, laadt betrouwbaar op en geeft ruim op tijd een LED-indicatie wanneer opladen nodig is.

Zijn er dan geen minpunten? Oh jawel, maar die zitten grotendeels in de verwachtingen die je bij dit type ontwerp moet hebben. Zoek je iets dat omgevingsgeluid écht buiten sluit? Dan is dit niet het juiste type headset voor jou, en moet je naar een ander merk dan Shokz kijken (op dit moment). De ANC maakt het wel wat stiller, maar het verricht geen wonderen. Verder zal een gebruiker merken dat de geluidskwaliteit achteruit gaat als je het volume ver omhoog duwt, wat voornamelijk nodig zal zijn in drukke, rumoerige omgevingen zoals in het openbaar vervoer tijdens de spits.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/VuX8QN6WQDedZx_rx5WKqL2Gaug=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrSWadFfjLDETxStc2YPLpKye92N3EzLCHBBDS4qlWOvIWt.jpeg?f=620xauto

Wat mij betreft is de Shokz OpenFit Pro een leuke evolutie van de open-ear lijn. Ik ben benieuwd of ze de ANC in deze vorm effectiever kunnen maken. Voor de adviesprijs van 249 euro vind ik deze headset echter wel te stevig geprijsd. Maar Shokz heeft meermaals per jaar goede aanbiedingen op de verschillende hoofdtelefoons. Mogelijk dat deze hoofdtelefoon met een mooie aanbieding een goede koop is en die laatste ster kan verdienen, maar voor de gestelde adviesprijs blijft de Shokz OpenFit Pro hangen op vier van de vijf sterren.
Terug naar de inhoudsopgave

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0xkEu6dKBAnod6CvOZGOMZSw6fE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZrTq54JR0RBCW3zSaHAjYGrQvWthRp3si8PnVTumzqhCY0E.jpeg?f=620xauto

Afsluiting

Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Shokz OpenFit Pro, als ik een (tik)foutje heb gemaakt, als je aanvullingen hebt op de review, van mening bent dat ik een plus- of minpunt heb gemist, dat er feitelijke onjuistheden in mijn review staan of als je het niet eens bent met de score, laat het me vooral weten in de comments of via een PB'tje. Want zo kan ik betere content voor jullie creëren!

En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald: hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review op waarde zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij!

Tot de volgende review!
Terug naar de inhoudsopgave

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JRKXWVwm1SPxxZZE7fG-Lv--uYo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1VJZJsKhYKCIYLktsnTXlKQ65euqNP9Ofe2tF6dsOlu2Lwe1WB.jpeg?f=620xauto

Heb jij ook een Shokz OpenFit Pro (Wit)?