€ 198,- bij Wifimedia

Shokz OpenDots ONE (Zwart) Review

29 september 2025, laatste update op 29 september 2025, 116 views Rapporteer

De Shokz OpenDots One zijn open-ear oordoppen met een innovatief clip-on ontwerp, gericht op comfort en omgevingsbewustzijn. Ze blijven uitstekend zitten, ook tijdens port of beweging, en zitten comfortabel genoeg voor langdurig gebruik. De geluidskwaliteit vind ik verrassend goed voor open-ears, met een heldere klank en voldoende bass.

Via de Shokz app kun je onder meer equalizer-profielen kiezen, multipoint pairing instellen en firmware updaten. De accuduur is ruimschoots voldoende voor een werkdag of weekend, en opladen van de oplaadcase kan zowel bekabeld als draadloos. Door het ontwerp is er logischerwijs geen ANC, en is de geluidsisolatie beperkt. Hierdoor zijn de OpenDots minder geschikt voor rumoerige omgevingen.

De OpenDots One bieden een uitstekend alternatief voor wie open wil blijven staan voor de wereld, zonder int e leveren op draagcomfort of geluidskwaliteit. Wat mij betreft een geslaagde toevoeging aan het Shokz-portfolio. Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan vooral verder!

Pluspunten

• Hygiënisch alternatief voor in-ears
  • Comfortabel, ook bij langdurig dragen
  • Goede geluidskwaliteit voor open-ear ontwerp
  • Blijven uitstekend zitten, ook bij beweging of sport
  • Betrouwbare Bluetooth verbinding met verrassend bereik
  • Je blijft je volledig bewust van je omgeving (situational awareness)
  • Goede accuduur, met zowel bekabeld als draadloos opladen als mogelijkheid
  • Gebruiksvriendelijke app met handige functies (EQ, multipoint, firmware updates)

Minpunten

• Minder geschikt in lawaaiige omgevingen
  • Minder geschikt voor mensen met veel piercings
  • Touchbediening kan soms per ongeluk worden geactiveerd
  • Niet repareerbaar, enkel schoon te houden voor duurzaamheid

Historie:
• 20250929 - Initiële review

Disclaimer: Ik heb deze Shokz OpenDots One gesponsord gekregen via Shokz ten bate van het schrijven van deze review! Ik ontvang, buiten het product, geen financiële vergoeding voor het schrijven van deze review. Het product mag ik wel houden na de review, maar dit staat verder los van de beoordeling.

De review is verder niet door Shokz gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel! Al mijn reviews zijn volledig afkomstig van mijzelf, en mijn mening is niet te koop. Ik help graag mijn medeTweakers met hun productkeuzes en doe daarin mijn best een product zo volledig mogelijk te testen.

Desondanks blijf ik het belangrijk vinden dat jij, mijn lezer, je er bewust van blijft dat ik dit product heb gekregen ten bate van het schrijven van deze review. Daarnaast kan ik niet alle mogelijke scenario’s bedenken en/of testen. Ik vind het dan ook belangrijk om te adviseren ook naar andere reviews te kijken van dit product, om zo een completer beeld te krijgen voordat je een aankoop doet!

En zoals altijd, heb je vragen, opmerkingen of feedback, laat het me vooral weten onderin in de comments, of via een PB'tje! Voor nu veel leesplezier gewenst!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/nX8L64iR4v6JFSKoU88BFWlnY00=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1V39rTlmo5kr3gtCgc1OdXsFaRBIFtn3QhnoKTLMl3doq8ptad.png?f=620xauto
Jammer dat deze roze OpenDots One nog niet beschikbaar zijn in Nederland, ik had ze graag willen hebben! Bron afbeelding: website Shokz.

Inleiding

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5zLiWLVFnkAwgtUwkIPLgqLgckU=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large
Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
Twee jaar geleden schreef ik al een uitgebreide review van de Shokz OpenFit, en ongeveer een half jaar geleden passeerde de stijlvolle Shokz OpenRun Pro 2 Kipchoge Special Edition de revue. Vandaag komt daar een nieuwe Shokz-review bij: die van de Shokz OpenDots One.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JPCorHetSD1dFeg6jQyb1Qk9Zf8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V39pOQ521AAWMWUlYJ0bWieGnw3n6NWlGOvWfedDwMoaaIS5O.jpeg?f=620xauto

De shokz OpenDots One, verder simpelweg “OpenDots” genoemd, heb ik ontvangen van Shokz zelf voor het schrijven van deze review. De OpenDots vormen een interessante toevoeging voor het merk: in plaats van het vertrouwde earhook-ontwerp kiezen ze hier voor een clip-on design. Internationaal waren ze al iets langer beschikbaar, maar sinds kort zijn ze ook in Europa en dus de Benelux te koop. Op dit moment zijn ze hier verkrijgbaar in zwart en grijs. In de VS is er ook een roze variant – eentje die hopelijk snel deze kant op komt, wat roze is nu eenmaal mijn kleur.

Wat mij aantrekt in Shokz is vooral de reputatie: een betrouwbare partner voor sportieve audio, met een sterke focus op veiligheid en omgevingsbewustzijn. Daarnaast ben ik goed te spreken over de klantenservice van Shokz. Maar omgevingsbewustzijn: situational awareness dus – iets wat ik erg belangrij vind, zowel op de fiets, als tijdens het hardlopen en wandelen. Goed kunnen horen wat er om je heen gebeurt voorkomt niet alleen ongemakken, maar in sommige gevallen ook echte, en serieuze, ongelukken.

Het clip-on ontwerp is overigens niet uniek en specifiek voor Shokz. Zo bracht Bose eerder de Ultra Open Earbuds uit, en bijvoorbeeld ook Huawei mengde zich in dit segment met de FreeClip. Blijkbaar zien meerdere grote namen potentie in deze formfactor. Of de OpenDots deze verwachtingen ook waarmaken, gaan we lezen in deze review!

Veel leesplezier gewenst!

Specificaties

De OpenDots zijn compact, lichtgewicht en uitgerust met technologieën die we inmiddels (deels) van Shokz gewend zijn, maar dus verpakt in een nieuwe formfactor.

De oordopjes wegen circa 6.5g per stuk en worden veilig opgeslagen in een oplaadcase met een gewicht van circa 39 gram. Dankzij het nieuwe clip-on ontwerp rusten ze op de oorschelp zonder afsluiting van het oor. Hiervoor gebruikt Shokz haar DirectPitch-technologie, aangevuld met hun nieuwe Bassphere-technologie

Shokz geeft verder in de specificaties aan dat de accuduur tot 10 uur muziekluisteren bedraagt op één lading, met in totaal 40 uur inclusief de oplaadcase. Qua beltijd kun je tot 6,3 uur op één lading en tot 25 uur met oplaadhouder. De oordopjes zijn verder in 60 minuten volledig opgeladen, de case kan in 120 minuten bekabeld van 0-100% worden geladen, of 240 minuten draadloos. Heb je snel wat lading nodig, dan geeft 10 minuten opladen genoeg power voor 2 uur muziek luisteren.

Qua connectiviteit biedt Shokz Bluetooth 5.4 met ondersteuning voor SBC en AAC. Multipoint wordt ondersteund voor twee apparaten, al moet je dit wel eerst via de app activeren. Het Bluetooth geheugen kan maximaal acht verschillende apparaten aan.

Verder zijnde OpenDots voorzien van ruisonderdrukkende microfoons, al gaat dit wel ietwat ten koste van de spraakkwaliteit, en hebben ze een IP54-certificering. Via de Shokz app zijn daarnaast verschillende equalizer-presets beschikbaar, en kun je je eigen preset configureren. Besturing kan eventueel via touch controls op de bovenzijde van de clip, of de bredere cilinder.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Upg33ApDHFSpIfUzOK0_W5QVvpI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V39pO1rDV5Bp48gjuLYpiPHNsu34wBkyskhPYq46mKCdG3rAN.jpeg?f=620xauto

Unboxing en eerste indruk

De Shokz OpenDots One komen in een eenvoudige, maar stevige en opvallend compacte verpakking. Shokz benadrukt dat de verpakking is gemaakt volgens een “recycled and biodegradable design” – en dat zie je ook. Minimalistisch maar niet karig.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/b51GcKRSk11J9bYmaKjZrlUlthU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V39pNvsBSFAjhZ5khKZYOXbLXxTqilAmmJn0dQWI2gP0CPdqy.jpeg?f=620xauto

In de verpakking vind je de oplaadcase met daarin de OpenDots, een Warranty Card, een kaartje dat je vriendelijk doch dringend aanraadt de Shokz App te installeren voor extra functies, een gebruikershandleiding en een minuscuul USB-C-kabeltje. En dan bedoel ik écht minuscuul – ik schat zo’n 30cm lang. Dat klinkt kort (en is het ook), maar in de praktijk was ik er eigenlijk wel blij mee. Op een bureau waar al genoeg kabels liggen, is een extra lange kabel juist alleen maar meer chaos. In dat opzicht een leuke meevaller, maar als reguliere laadkabel is ie door zijn lengte eigenlijk niet geschikt.

De doos is verder dusdanig ontworpen dat de inhoud goed beschermd is tijdens transport. Alles zat stevig verpakt, met nog voldoende ruimte rondom, waardoor transportschade eigenlijk uitgesloten lijkt.

Wat mist er dan nog? Misschien een klein reinigingsdoekje om de oordopjes en case zo af en toe af te nemen. Een pouch of siliconen case cover voor de oplaadcase had handig kunnen zijn voor wie de case wil meenemen aan een sleutelbos of tas. Voor de vroege kopers was die er tijdelijk gratis bij. Zelf mis ik hem niet – de oplaadcase past namelijk perfect in het bekende ‘vijfde broekzakje’ (dat kleine zakje boven de normale broekzak, het ‘zakhorlogezakje’). Handig én stijlvol weggewerkt.

Eenmaal uitgepakt bleek alles ‘plug and play’: de case kwam met een lading van zo’n 50%, zoals je bij lithiumbatterijen mag verwachten. De case zelf is strak ontworpen en voelt degelijk aan, ondanks het gebruik van kunststof. De afwerking is netjes en het materiaal lijkt bestand tegen normaal gebruik, al zullen gebruikssporen op termijn niet uitblijven – maar dat hoort bij een gebruiksobject. Leuk detail: de deksel en de behuizing zijn verschillend van kleur, wat het geheel een subtiel designaccent geeft.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/22dj9b65BMcv-tU1O05PSMoz6Us=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V39pONfXwG3i8CnxpIbZxF2uqyg8JZX257GJlCCgjgBgBReZ6.jpeg?f=620xauto
Eigenlijk het eerste waar ík over nadacht, zou dit kunnen? En je ziet het, 't kan!

Het clip-on ontwerp zag er intuïtief uit, al is het bij het eerste gebruik wel even zoeken naar de ideale positie op de oorschelp. Die plaatsing heeft namelijk merkbaar invloed op de geluidsbeleving. Eenmaal juist gepositioneerd, voelde ik de OpenDots echter nauwelijks nog zitten – een goed teken voor het draagcomfort. In de spiegel doet het design een beetje denken aan een uit de kluiten gewassen oorpiercing. Mijn partner heeft ze ook even geprobeerd in combinatie met bestaande piercings, wat even passen en meten was, maar met wat zorg bleek het redelijk te combineren.

Nadat de OpenDots eenmaal uit de case kwamen en verbonden waren, ben ik ze uiteraard direct gaan gebruiken – maar over die gebruikservaring vertel ik straks meer.

Gebruik

Het hoofdstuk ‘Gebruik’ splits ik voor de verandering op in diverse subhoofdstukken met ieder het eigen onderwerp. Dit houdt het geheel hopelijk iets meer leesbaar, en kun je de hoofdstukken lezen die voor jou het meest belangrijk zijn!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EjHEJhQga6nuNfAm3HTQepskpk4=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1V39rTciaZ33pRkETBY91GiN6HDvYl8yAFGHtsQ433p5yUYR10.png?f=620xauto
Bron afbeelding: website Shokz.

Pasvorm en draagcomfort
De Shokz OpenDots One vroegen bij mij voor het eerste gebruik wel ietwat gewenning. Niet zozeer vanwege ongemak, maar vooral qua plaatsing: Het is even zoeken naar de juiste positie op je oorschelp. Dat is belangrijk, want zit de OpenDot nét verkeerd, dan kan hij wat drukken of hoor je het geluid net wat minder goed. Zit hij goed, dan merk je amper dat je iets draagt.

Eenmaal correct geplaatst, zit het me als gegoten, bijna letterlijk. Tijdens mijn tests – waaronder flink schudden met mijn hoofd, dat ik er hoofdpijn van kreeg – kreeg ik de OpenDots niet onbedoeld van mijn oren af. Ze klemmen stevig genoeg zonder te knellen, wat vertrouwen geeft bij beweging en sport.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mfBAB1cwsOBFyV39MTxi5ED2vt8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V3afe7PRjM6eSlE1rb0QHtGFkOzUFFiuLEUATPHwPglUeRSdK.jpeg?f=620xauto
Tijdens de setup krijg je informatie over het dragen van de OpenDots One.

Tijdens langdurig gebruik heb ik ze als comfortabel ervaren, al is het wel van belang dat je ze goed hebt gepositioneerd. Zit hij nét verkeerd, dan kunnen er lichte, gevoeligere drukpunten ontstaan. Zeker bij een langere tijd dragen. Gelukkig is dat eenvoudig te corrigeren door hem iets te verplaatsen. Irritatie of pijn heb ik niet ervaren.

Shokz geeft verder aan dat het open-ear design van hun verschillende hoofdtelefoons helpt om het risico op gehoorschade en bacteriële opbouw te verminderen. Dit schijnen problemen te zijn die gepaard gaan met het langdurig dragen van ‘normale’ oordopjes. Ergens vind ik dit logisch klinken, aangezien ik in het verleden, toen ik nog in-ears droeg die ín de gehoorgang gingen, ik zo nu en dan een puistje in de gehoorgang kreeg. Hier heb ik geen last meer van sinds ik de verschillende Shokz hoofdtelefoons gebruik

Bij wandelen of fietsen blijven de OpenDots uitstekend op hun plek, zonder (merkbare) verschuiving. Hardlopen lukt me op dit moment door blessures even niet. Windruis viel me alleszins mee, voor mijn gevoel was het niet erger of anders dan geheel zonder oordoppen. Qua compatibiliteit met accessoires is dit denk ik wel een flexibel design: (zonne)brillen, petjes of fietshelmen zijn moeiteloos te combineren met de OpenDots. Een motorhelm heb ik niet getest, maar ik heb het sterke vermoeden dat dit te krap wordt en onprettig gaat zitten.

In vergelijking met eerdere Shokz-modellen, zoals de OpenRun Pro 2, merk ik duidelijk dat dit een ander type ontwerp is. Waar de OpenRun nog wel eens in mijn nek zat tijdens sportief fietsen, heb ik daar bij de OpenDots natuurlijk geen last van. Qua draagcomfort zijn de OpenDots wat mij betreft prettiger, al vind ik het moeilijk appels met peren te vergelijken: de een is een earhook, de ander een clip-on.

Ook mijn partner heb ik de OpenDots laten uitproberen, in verband met diverse oorpiercings die ik niet heb. Dat bleek wel te doen, maar waarschijnlijk afhankelijk van de hoeveelheid, grootte en positie van de piercings. In het geval van mijn partner zijn de OpenFit uiteindelijk een comfortabelere keuze voor langdurig gebruik. De OpenDots zijn dus mogelijk minder geschikt voor mensen met meerdere of grote piercings.

Naar aanleiding van een interessante vraag van een lezer van mijn Shokz OpenRun Pro 2 review, heb ik de OpenDots One ook eens getest tijdens het dragen van een muts. Blijkbaar was hierover online weinig informatie te vinden, dus daarom is zo’n interessante vraag een mooie toevoeging om extra informatie hierover te verkrijgen!

Waar ik bij de OpenRun het initieel even zoeken vond naar een comfortabele pasvorm van de headset in combinatie met een muts, had ik dit probleem met de OpenDots niet. Wel denk ik dat dit wellicht mede afhankelijk gaat zijn van hoe strak de muts zit, of dit drukpunten gaat geven.

Logischerwijs wordt het bedienen van de hoofdtelefoon wel enorm lastig, maar niet volledig onmogelijk, als de muts er overheen zit. In tegenstelling tot het slapen met de OpenDots heb ik geen valse registraties/bedieningen ervaren tijdens het dragen van een muts.

Bediening
De Shokz OpenDots One beschikt niet over fysieke knoppen op de earbuds zelf – wat op zich logisch is, gezien het compacte en minimalistische ontwerp. Er is wel een fysieke knop aanwezig op de oplaadcase, en die is essentieel voor het activeren van de koppel/pairingmodus.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/aWW1-h7yEBx1NelR7IGMOv-5sz4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V39pL2y63gjOhBJysK22xxP2fEZ3dObOQ3q8DX5H73FW9tWwy.jpeg?f=620xauto
Achterop de enkele fysieke knop van de OpenDots One.

Bij het eerste gebruik hoef je alleen maar de case te openen; de OpenDots gaan dan automatisch in pairing mode. Dit wordt duidelijk aangegeven door een knipperend oranje/groen statuslampje. Wil je later een nieuw apparaat koppelen, dan plaats je de oordopjes terug in de case en houd je de knop op de case zo’n drie seconden ingedrukt totdat het lampje weer oranje/groen knippert. Handig genoeg, maar voor mijn gevoel wel iets minder intuïtief dan bijvoorbeeld de powerknop op de ingedrukt houden, zoals op de Shokz OpenRun.

Zodra je de case opent, maken de OpenDots automatisch verbinding met het laatst verbonden apparaat. Een kleine kanttekening is dat de case in mijn geval de neiging heeft om net iets té gevoelig te zijn. In mijn broekzak kwam het regelmatig voor dat de OpenDots onbedoeld verbinding maakten met mijn telefoon – terwijl ik net wilde dat m’n muziek via de carkit speelde. Ik vermoed dat de klep van de case net een fractie werd geopend. Geen ramp, maar wel een detail dat in de praktijk wat frustratie op zou kunnen leveren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/97ODd7XtPSD2goFIP04iYjWJSkY=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1V39rTA0D9x0dPZT8FoSOcpwYR6IjiLOVwvsGEcAtehbalttK6.png?f=620xauto
De aanraakbediening wordt hier getoond, links de taps, rechts de pinch.

De bediening van de oordoppen zelf verloopt via aanraakbediening. Shokz heeft gekozen voor een interessante combinatie van aanrakingen en ‘pinch’-bewegingen. Er zijn twee zones: de JointArc (de verbinding tussen de speaker en het batterijdeel) en het batterijcompartiment zelf. Bediening kan met één of twee vingers:
BedieningActieFunctie
Tap (2x)Op JointArc of batterijcompartimentPlay/Pause, gesprek opnemen/beëindigen
Tweevinger-pinch (2x)Beide uiteinden batterijcompartimentAlternatief voor tap
Tweevinger-pinch + hold (2s)Beide uiteindenOproep weigeren
Pinch + hold rechts (2+ s)Rechter oordopjeVolume omhoog
Pinch + hold links (2+ s)Linker oordopjeVolume omlaag
In de praktijk werkt dit verrassend goed. De aanrakingen worden meestal accuraat geregistreerd. Wel komt het soms voor dat een lichte correctie van de pasvorm op je oor per ongeluk als input wordt opgevat – gelukkig gebeurt dit zelden. De pinchbewegingen, vooral voor volumeregeling, werken prettig.

Wat ik dus wel een beetje miste, is de mogelijkheid om de OpenDots via de earbuds zelf in pairing mode te zetten. Ook het inschakelen van multipoint pairing gaat enkel via de app, terwijl dit bij verschillende eerdere Shokz-modellen ook via een knoppencombinatie kon. Ook is multipoint pairing standaard niet ingeschakeld.

Alles bij elkaar is de bediening goed doordacht en over het algemeen betrouwbaar – met een paar kleine beperkingen die vooral merkbaar worden als je wat geavanceerdere functionaliteit zoekt.

Shokz App
De Shokz app is inmiddels een oude bekende op mijn telefoon, aangezien ik meerdere hoofdtelefoons van Shokz in gebruik heb. Handig genoeg kun je binnen de app eenvoudig wisselen tussen verschillende modellen, zonder opnieuw te hoeven koppelen. Inloggen of registreren is niet verplicht om de basisfuncties van de app te gebruiken, al vraagt Shokz wel om een account als je je product officieel wilt registreren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kJmc5KPrktOhem5606draz8fBEM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V3afeEnUOUiOzxzKXcQFn3cFiwJ5VZABXw28taudHkDnBqeOf.jpeg?f=620xauto
Het wisselen tussen twee hoofdtelefoons gaat eenvoudig. Wel schaalt de app minder makkelijk mee naar een scherm met lagere resolutie.

De Shokz app is overzichtelijk, functioneel en biedt genoeg instellingen zonder te verzanden in overdaad. Zodra de OpenDots verbonden zijn met je telefoon, worden ze vrijwel direct herkend door de app. In mijn geval kreeg ik ook meteen een melding dat er een firmware-update beschikbaar was. Voor deze update moeten de oordopjes wel terug in de case worden geplaatst.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/fCC0zR6TRNc2L7ECfNrQ14b4QtA=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1V3afeHRz6HrCdHTc9RKogJEWQ78ZrdnTKfV55iNVhSlf6t771.png?f=620xauto
Het eerste wat ik moest doen na verbinden, een firmware-update. Leuke change log, alleen hier word ik nog niet echt wijzer van.

De updateprocedure duurt slechts een paar minuten en is volgens mij één van de belangrijkste functies van de Shokz app: het kunnen uitvoeren van firmware-updates. Soms lossen die bugs op, soms worden er functies toegevoegd, en uiteraard is het mogelijk dat er ook functies mee verdwijnen. Dit laatste heb ik gelukkig nog niet meegemaakt met Shokz.

De app geeft bovendien een herinnering om de oordopjes en case wekelijks schoon te maken. Een sympathiek gebaar, al vraag ik me af hoe vaak gebruikers deze melding echt zien. Zelf open ik de app eigenlijk alleen als ik specifiek iets wil aanpassen of checken – zoals een nieuwe firmwareversie – en verder laat ik 'm meestal links liggen.
Equalizer
De Shokz App biedt vier vooraf ingestelde EQ-profielen (Standard, Vocal, Bass en Private) en de mogelijkheid om een custom EQ aan te maken. Aangezien ik een voorkeur heb voor muziek met wat extra bas, heb ik de equalizer daar ook op aangepast. Voor een open-ear ontwerp is de basweergave uiteraard beperkt, maar met de juiste instelling haal je er toch nog verrassend wat uit, al vertel ik daar straks nog meer over!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/VXtFsn5Ahsb6NTySeQfmBA9aHfY=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1V3afeA1DDsLwBXDJgaly0tyUX2UfxyweVKO9v7DNKmmxcGjUR.png?f=620xauto
Ook hier schaalt de app wat minder goed mee. Op vijf punten kun je de equalizer aanpassen, en dan op een schaal van +5 tot -5.

Nieuw voor mij in de app is ondersteuning voor Dolby Audio, mits je smartphone dit ondersteunt. Dit is een aparte instelling in je telefoon zelf. Ik had dit eerder niet geactiveerd, maar voor deze review wel getest. Het geluid wordt hierdoor wat ruimtelijker – of dat écht een verbetering is, laat ik in het midden. Voor muziek vind ik stereo persoonlijk meestal al goed genoeg.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zd-q2WakYcXCiL0fj-tlPoSP8MQ=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1V3afeuueTjt8TIAcePgzE4iIgsdVgN2ULU4KBjq1PgUILw5Ub.png?f=620xauto
Dolby Audio moest ik even apart configureren.
Multipoint Pairing en connectiviteit
Standaard is MultiPoint Pairing niet ingeschakeld. Via de app kun je dit inschakelen en beheren. Je ziet een lijst van maximaal acht eerder gekoppelde apparaten, die je desgewenst ook kan opschonen, en er kunnen maximaal twee apparaten tegelijkertijd verbonden zijn. Wisselen tussen apparaten werkt goed, mits je het apparaat met de Shokz app waarmee je wisselt tussen apparaten verbonden houdt.

Wat ik wel een nadeel vind, is dat je de earbuds eerst terug in de case moet plaatsen en via de fysieke knop op de case in pairing mode moet zetten, als je een nieuw apparaat wil verbinden. Helaas is het niet mogelijk om deze pairing mode te activeren vanuit de app als je de oortjes nog in gebruik hebt.
Overige functies en instellingen
De Shokz app biedt daarnaast nog enkele aanvullende instellingen. Zo kun je bepaalde touch-bedieningsopties in- of uitschakelen. Het is op dit moment niet mogelijk zelf functies/acties te koppelen aan bepaalde bedieningsmogelijkheden. Ook vind je een bèta-functie voor een triple tap, waarmee je naar volgend of vorig nummer kan gaan, wat ik een mooie toevoeging vind en een gemis zou vinden als het er niet op zat.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/N0HhCTEHsLIKZVxSGU5U9Rs3mUw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V3afeSnB5gWaHrIdoRYj43KLLwklKyLdeYwFKtIuIwvwA1Grr.jpeg?f=620xauto
Op dit moment kun je bepaalde controls alleen in- of uitschakelen. Wellicht wordt het in de toekomst mogelijk om zelf acties te configureren.

Verder is er een High-Sensitivity Mode. Hiermee verhoog je de gevoeligheid van de touch-bediening. Ik zie nog niet zo snel reden om dit te activeren. Daarnaast geeft Shokz zelf aan dat je hiermee tijdens intensieve bewegingen ook ongewenste input kan genereren. Deze optie staat standaard uit, en dat lijkt me ook verstandig.

Smart Wear Detection is standaard ingeschakeld. Dit is een fuctie die herkent wanneer je een earbud in- of uitdoet. Hiermee start muziek automatisch wanneer je de OpenDots indoet, en pauzeert bij het uitnemen van één of beide earbuds. Simpel maar effectief.

Tot slot is er nog Microphone Noise Cancellation, dit is een functie om omgevingsgeluid tijdens gesprekken te dempen. In ruil daarvoor klinkt je stem wel meer afgevlakt of dof. De afweging tussen verstaanbaarheid en natuurlijke klank is daarmee aan de gebruiker. Zelf gebruik ik deze functie het liefst niet, omdat de gesprekskwaliteit in veel omgevingen meer dan afdoende is, zoals je straks nog zult lezen.

Geluidskwaliteit
Bij het eerste gebruik stond ik eerlijk gezegd even stil bij hoe goed de OpenDots eigenlijk klinken. Voor een open-ear ontwerp – waar fysiek contact met het oor ontbreekt en geluidslekkage onvermijdelijk is – leveren ze een geluid dat verrassend vol en helder is. Nee, je moet ze niet vergelijken met over-ear headphones in dezelfde prijsklasse, want dat zou appels met peren vergelijken zijn. Binnen hun niche scoren ze wat mij betreft gewoon heel behoorlijk.

De bass is aanwezig, en in mijn opinie voldoende. Natuurlijk, meer bass is meer beter – “bass moet je niet horen, die moet je voelen” zeg ik vaak – en in dit geval vóél je hem niet, maar hoor je hem wel degelijk. De preset ‘Bass’ binnen de Shokz app zorgt ervoor dat de lage tonen iets prominenter worden weergegeven, zonder dat het overdreven wordt.

Andere EQ-profielen zijn er ook: ‘Vocal’ zet vocalen op de voorgrond ten koste van de bas, en ‘Private’ probeert de hoeveelheid geluid die naar buiten lekt te beperken, handiger in stille omgevingen zoals een bibliotheek, kantoor of stiltecoupé in de trein. Zelf blijf ik echter trouw aan de Bass-preset.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WV_r9DoKoKomnNteU0uYOOm3kXc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V39pNgS0QqDo1t8tVTckcP0zZuOfTHxCcblXmfeQ1G8CWlJXK.jpeg?f=620xauto
Groen is goed! Goan met die banoan!

Op hogere volumes merk je dat het geluidsbeeld iets verschuift. De hogere tonen gaan dan overheersen, waardoor het wat schel kan worden. Heel vervelend of storend is het niet, maar het haalt wel wat van de balans weg. Anderzijds: op dat soort volumes verlies je ook het voordeel van open-ear luisteren – situational awareness – dus ik vind dat dit eerder een feature dan een bug is. Zodra je het volume weer wat tempert, keert de balans hoorbaar terug en klinkt het weer aangenaam vol.

Verstoringen zoals tikken, ruis of verbindingsproblemen heb ik tijdens het luisteren niet ervaren, mits ik binnen bereik blijf. De verbinding is stabiel, en zodra je buiten bereik raakt, volgt er vaak een korte hapering waarna een signaal laat weten dat de verbinding is verbroken. Niks bijzonders wat mij betreft.

Wat ik wél bijzonder vind, is het bereik. Shokz claimt een Bluetooth-bereik van zo’n 10 meter, maar in combinatie met mijn Samsung S24 Ultra haalde ik met gemak 15 meter of meer binnenshuis en dwars door een paar tussenmuren heen (nee, geen gewapend beton). Op kantoor laat ik m’n telefoon geregeld op het bureau liggen terwijl ik twee ruimtes verderop loop, zonder enig signaalverlies. Verrassend goed dus.

De stereo-ervaring is solide, met een duidelijk links-rechtsbeeld en goede kanaalscheiding. Met Dolby Audio ingeschakeld klinkt het geheel wat ruimtelijker, maar ik denk dat dit een soort audio-"trucje" blijft. Leuk dat het er is, maar ik kan niet zeggen dat ik het bij andere Shokz-hoofdtelefoons heb gemist. Of het extra energie vergt van de oortjes of je telefoon, durf ik niet te zeggen – een merkbaar verschil in batterijduur heb ik niet vastgesteld, maar ook niet expliciet op gelet.

In rumoerige omgevingen – denk aan een druk stadscentrum, langs een drukke autoweg of bij stevige wind – wordt het lastiger om van muziek te blijven genieten. Dan moet het volume omhoog, en dat gaat weer ten koste van het bewust kunnen blijven van je omgeving. Dat is nu eenmaal de prijs van het open-ear principe.

Gesprekskwaliteit
Hoewel je met de Shokz OpenDots One prima kunt bellen, merk ik dat dit niet de primaire focus is geweest bij het ontwerp. Het stemgeluid klinkt wat vlak. Binnen werken ze uitstekend voor telefoongesprekken of Teams-overleggen en ben je goed verstaanbaar, maar buiten is het een ander verhaal. Omgevingsgeluid wordt dan duidelijk opgepikt, tenzij je de ruisonderdrukking voor de microfoon inschakelt.

Deze ruisonderdrukking doet zeker zijn werk, en maakt gesprekken rustiger aan de andere kant van de lijn. Echter, het effect is niet zonder bijwerkingen: ook je eigen stemgeluid wordt verder afgevlakt. Soms zelfs zodanig dat het wat gemoffeld klinkt, of dat delen van je spraak onbedoeld wegvallen. Dit heb ik zelf ervaren én teruggeluisterd via spraakmemo’s op mijn telefoon.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4Q236Y_8xRbrzhfCsIbEn_Dsa0o=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V3afez4DnHRF07FWm2XlwAjMdoXV0JmqxoaCM9WXhtjiWnKyQ.jpeg?f=620xauto
Verschillende instellingen in de app, waaronder de ruisonderdrukking voor de microfoon.

De stabiliteit van de verbinding is verder wederom uitstekend, vergelijkbaar met het luisteren naar muziek: geen haperingen of uitval zolang je binnen het bereik blijft. Qua geluidskwaliteit in gesprekken vind ik de OpenRun Pro 2 wel duidelijk beter presteren. Wie vaak belt, doet er goed aan om een model te kiezen dat hier beter op gericht is.

Batterij en opladen
De geclaimde batterijduur van de Shokz OpenDots is tot 10 uur luisteren met één lading, en tot 40 uur met de case erbij. Voor bellen ligt dat iets lager: zo’n 6,3 uur per keer en maximaal 25 uur met de case. In mijn dagelijkse praktijk kom ik aardig in de buurt van die beloftes. Ik heb in elk geval nog niet meegemaakt dat ik het einde van een werkdag níét haalde op één lading. Dat stemt positief.

Mijn gebruik varieert: soms draag ik de OpenDots de hele dag met muziek op de achtergrond, andere dagen gebruik ik ze vooral voor korte momenten – een telefoontje, een video op Dumpert, een meeting of voicebericht. In beide gevallen blijft de batterijduur comfortabel ruim.

De snellaadfunctie, waarmee je in tien minuten tot twee uur muziek zou moeten kunnen luisteren, heb ik eerlijk gezegd nog niet echt hoeven gebruiken. Simpelweg omdat ik nog niet op een lege batterij ben gestuit. Handig om te weten dat het kan, maar ik heb ‘m niet actief getest.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0uvnhD4A5rvgNGfC-sPTnurp1Cc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V39pMvcBMH04RlTZAOR8f6iZr23pMI1tDkR4nvYsMKwKxkcos.jpeg?f=620xauto
Oranje betekent opladen! Tenzij hij snel afwisselt met groen, dan is het de pairing modus.

De oplaadcase zelf heb ik inmiddels wel een paar keer bijna leeg gehad. Zodra de batterij leeg begint te raken, licht de LED op de case oranje op als je de case opent – een prima indicatie dat het tijd is om op te laden. Volledig leeg heb ik de case overigens nog niet gekregen.

Je kunt de case zowel bekabeld (USB-C) als draadloos (Qi-standaard) opladen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan bekabeld laden: dat is sneller en ontwikkelt minder warmte – en laat warmte nou net iets zijn wat minder bevorderlijk is voor de levensduur van lithium-accu’s. Fijn dat draadloos laden wél mogelijk is, zeker voor wie standaard een Qi-pad op z’n bureau heeft liggen, maar ik houd het graag bij de klassieke kabel. Gelukkig zijn USB-C-kabels tegenwoordig zo ongeveer overal te vinden.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/UeThn6t3mBBpqQKCtFtj6F1P3EY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V39pMbtZBdLYW1SA8695rSZKFvRtZx10QGiPQungn0lvJcO6f.jpeg?f=620xauto
Laden kan dus zowel draadloos als via USB-C.

Op één volle lading (earbuds + case) kun je zonder moeite een weekendtrip doorstaan. Een volle werkweek doorkomen red je in theorie ook, mits je niet constant belt. Muziek luisteren kost simpelweg minder energie dan actief bellen. Of je dus maandag tot vrijdag redt zonder opladen, hangt af van je gebruikspatroon.

Wel goed om te weten: als je gebruik maakt van multipoint pairing (verbonden zijn met twee apparaten tegelijk), dan loopt de batterij wel sneller leeg. Gebruik je de OpenDots altijd met hetzelfde apparaat, dan loont het dus om multipoint uitgeschakeld te laten. Terug naar de inhoudsopgave

Beoogde gebruikersgroep
Volgens Shokz zijn de OpenDots primair ontworpen voor de “OOTD” (sorry, ik moest serieus opzoeken wat dit betekende… blijkbaar ‘Outfit of the Day’), fashion, outdoor en werk. Wat mij hierbij opvalt is dat sport daar niet expliciet tussen staat, terwijl dat bij andere Shokz-producten juist vaak het uitgangspunt is. Toch zijn de OpenDots wat mij betreft ook prima inzetbaar bij (minder intensieve) sportactiviteiten. Denk hierbij aan fitness, wandelen, joggen of fietsen. Zelfs bij stevig bewegen blijven ze erg goed zitten.

Een onverwachte, maar interessante use case die ik heb getest: slapen met de OpenDots. Als zijslaper vond ik ze niet storend, wat vrij uniek is voor oordopjes die er niet specifiek voor zijn ontworpen. Wel een tip: zet de aanraakbediening uit in de app, want die gaat eigenlijk gegarandeerd wel af op enig moment, en vaak eerder dan later. En dat kan best storend zijn (als je op links ligt, dat het volume naar nul gaat, of als je op rechts ligt, dat het volume naar standje gehoorschade gaat…).

Wil je ze tijdens het slapen dragen om omgevingsgeluid te maskeren? Dan zijn ze daar minder geschikt voor (en ook zeker niet voor ontworpen). De OpenDots dempen niets, ze isoleren niet en hebben geen actieve ruisonderdrukking (ANC).

Voor dagelijks gebruik in stedelijke omgeving, op kantoor of tijdens het thuiswerken zie ik ze echter juist als ideaal. De OpenDots bieden mijns inziens drie grote voordelen:

• Situational awareness – je blijft je volledig bewust van je omgeving;
• Hygiëne en comfort – geen afgesloten gehoorgang, geen overmatige oorsmeerproductie, geen oorproppen;
• Discretie – ze zijn compact, en het oogt hedendaags niet echt raar, misschien meer als wat lompe piercings.

Wie vooral zoekt naar pure geluidskwaliteit of maximale isolatie, zal bij een traditionele in-ear, on-ear of over-ear beter uit zijn. Ook in lawaaiige omgevingen – zoals in een vliegtuig of aan een drukke weg – loop je tegen de grenzen van het open-ear ontwerp aan. En hoewel je geen extra windruis krijgt ten opzichte van ‘niks dragen’, blijven ze uiteraard wel open voor alles wat om je heen gebeurt. Dat is een plus of een min, afhankelijk van je situatie.

Tot slot is het ontbreken van ANC geen verrassing – dat is mijns inziens simpelweg niet te combineren met dit type ontwerp. Je koopt de OpenDots dus niet om je af te sluiten, maar juist om verbonden te blijven met je omgeving, zonder in te leveren op draagcomfort of gebruiksgemak.

Onderhoud en reiniging

Omdat de OpenDots vanwege hun gesloten ontwerp niet bepaald repareerbaar zijn, kan goed onderhoud van belang zijn om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Gelukkig is het schoonmaken van zowel de oordopjes als de oplaadcase vrij eenvoudig, mits je met enkele zaken rekening houdt.

Shokz adviseert om de case en earbuds wekelijks te reinigen. Zeker na het sporten of bij warm weer – wanneer zweet zich makkelijk ophoopt – is dat geen overbodige luxe. Zelf merk ik bij wat vettigere huid al vrij snel dat de binnenkant van de case toe is aan een schoonmaakbeurt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3YjQ2DR3Dg0m2mfArNQBdy2xjQQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V39pOnk2pGRZCBF1gm8B0kfkxwsFTu9op2DqVOpCKvKebtGD2.jpeg?f=620xauto
Deze contactpuntjes moet je dus ook goed schoonmaken, anders heb je wellicht zomaar een keer dat je OpenDots niet zijn opgeladen!

Shokz adviseert de metalen contactpunten van de case met een wattenstaafje gedrenkt in alcohol of water schoon te maken, en het verzonken gedeelte van de oplaadcase voorzichtig schoon te vegen. Veeg daarna alles droog met een schone, pluisvrije doek, en zorg ervoor dat er geen vloeistof achterblijft op of rond de connectors. Vuilophoping kan op termijn de laadfunctie beïnvloeden namelijk.

De metalen contactpunten aan de onderkant van de oordopjes kun je ook op deze manier reinigen. De oortjes zelf zou ik aanraden met een droge of lichtvochtige doek af te nemen. Ik denk dat alcohol op de langere termijn minder goed is voor de levensduur van de siliconen en kunststof delen.
Terug naar de inhoudsopgave

De Shokz OpenDots One zijn wat mij betreft een bijzonder product in het open-ear segment. Niet alleen vanwege hun clip-on ontwerp – dat duidelijk verschilt van Shokz’ eigen earhook-lijn – maar ook vanwege hun algehele gebruikservaring.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/wa9Vz8GxwTtEvfJiJ9O2s6rn3_s=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/535868/1V39pMA14FOVsr6mi8dyROgga1Pg1EXGHZLKs793PxxtdauZMq.jpeg?f=620xauto
Een gekleurde achtergrond, het bestaat zeker nog!

Het draagcomfort ervaar ik als uitstekend, zeker na wat gewenning, en ze blijven zitten als een huis, zelfs bij flinke beweging. Qua geluid weten de OpenDots verrassend goed te presteren binnen de beperkingen van een open-ear ontwerp. De bass is aanwezig, het geluid vol en helder, en met behulp van de app kun je het klankbeeld redelijk finetunen.

Bediening via touch en pinch werkt in de regel goed, al is het jammer dat sommige instellingen alleen via de app (of case) aan te passen zijn. De Shokz app zelf is verder overzichtelijk en biedt alle noodzakelijke instellingen en updates zonder overbodige ballast.

Qua batterijduur vind ik de OpenDots goed presteren. Voor doorsnee gebruik hoef je je denk ik geen zorgen te maken over lege oordopjes vóór het einde van de dag. Naarmate je de OpenDots langer in gebruik hebt, zal de accu echter onvermijdelijk minder worden. De vraag is in dat opzicht hoe de batterijdegradatie eruit ziet op de langere termijn. Fijn is ook dat de case zowel bekabeld als draadloos geladen kan worden, al zou ik ten aanzien van batterijdegradatie aanraden zoveel mogelijk bekabeld te laden.

Wat mij betreft is het grootste voordeel van de OpenDots dat ze erin slagen om een comfortabele luisterervaring te bieden, zonder je af te sluiten van de wereld: situational awareness. Je hoort wat er om je heen gebeurt, zonder dat je concessies doet op draagcomfort of hygiëne. Perfect dus voor wie audio wil integreren in het dagelijks leven, zonder volledig afgesloten te zijn. De OpenDots zijn goed te combineren met een (zonne)bril of fietshelm die niet over de oren gaat.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Z3kUd4Pu-2bCuVXmEiB76HRN6yU=/620x/filters:strip_exif()/m/535868/1V39rT436uy7mvy5iFZoS46pvyj69tRWfnc0Lk4kzSj06WRVWy.png?f=620xauto
Bron afbeelding: website Shokz.

Dat gezegd hebbende: ze zijn niet perfect voor álle situaties. Wie zoekt naar ultieme geluidskwaliteit, noise cancelling of volledige isolatie, zal bij een ander type product moeten zijn. En voor écht rumoerige omgevingen – zoals langs een drukke weg of in een vliegtuig – bieden ze simpelweg niet genoeg afsluiting om goed van je muziek te kunnen blijven genieten. Ook als je meerdere oorpiercings hebt, kan het zijn dat de OpenDots minder comfortabel zitten, of misschien zelfs wel voor de nodige irritatie zorgt rond je piercings.

Ben je opzoek naar stijlvolle, comfortabele oordoppen die je het grootste deel van de dag kunt dragen zonder dat je het doorhebt, en zonder je gehoorgang af te sluiten? Dan zijn de Shokz OpenDots One wat mij betreft een zeer geslaagde keuze! De OpenDots krijgen dan ook wat mij betreft de volle vijf sterren.

Afsluiting

Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Shokz OpenDots One, als ik een (tik)foutje heb gemaakt, als je aanvullingen hebt op de review, van mening bent dat ik een plus- of minpunt heb gemist, dat er feitelijke onjuistheden in mijn review staan of als je het niet eens bent met de score, laat het me vooral weten in de comments of via een PB'tje. Want zo kan ik betere content voor jullie creëren!

En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald: hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review op waarde zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij!

Tot de volgende review!
Terug naar de inhoudsopgave

Heb jij ook een Shokz OpenDots ONE (Zwart)?