Inleiding
Deze videokaart is gekocht omdat hoewel m'n
i9 13900K systeem gebouwd was in eind 2022 er nog altijd de EVGA GTX 1080 Ti FTW3 11GB erin is blijven zitten.
Hoewel de 1080Ti nog steeds een enorm courante kaart is die zich kan meten dan wel in bepaalde gevallen zelfs nog beter dan een RTX 4060 spellen kan spelen op 1440P op Ultra i.v.m. zijn 11GB framebuffer en 484GB/s (512GB/s met overclock) geheugenbandbreedte i.c.m. zijn 352-bits bus op hogere resoluties begint het einde van deze videokaart zich inmiddels wel in te luiden.
Er komen nu langzamerhand spellen die specifiek RTX-videokaarten vereisen zoals Doom The Dark Ages en dat is gewoonweg niet mogelijk op deze videokaart. De nieuwste spellen die hij nog net prima kon trekken op Ultra 1440P i.v.m. zijn 11GB framebuffer die dan vrijwel volledig benut werd zijn Ratchet & Clank Rifts Apart, Hogwarts Legacy en Sniper Elite 5 waarbij er bij Ratchet & Clank wel gebruik gemaakt moest worden van FSR voor betere framerates boven de 30-40 terwijl de rest prima 40-100+ nog kon halen.
Hij heeft mij bijna 8 jaar lang (en er zit nog 2 jaar garantie op!) zeer goed vertegenwoordigd, tienduizenden uren gedraaid op 117% powertarget (320-330W max, 1949-1987Mhz boost) met recentelijk nog een extra overclock van +50 op de core (2025Mhz) en +500 op het VRAM (6003Mhz / 12Gbps, niet verder geprobeerd) en dat trok hij allemaal moeiteloos. 3DMark benchmarks trok hij zelfs nog op +70 maar voor stabiliteit was het beter iets lager te zitten i.v.m. dat Unigine Heaven nog crashte op +70 (2062Mhz) maar niet op +60 (2050Mhz).
En ondanks dit alles geeft de videokaart nog steeds geen hint van degradatie of opgeven, geen sagging, geen problemen met de ventilators, niets. Zelfs de temperaturen waren 8 jaar na dato nog steeds zoals nieuw waarbij 3DMark en Game benchmarks vrijwel altijd onder de 55°C afgerond konden worden met 100% fansnelheid (3300rpm) en op 60°C bleef steken in langdurige tests met de VRM/VRAM temperaturen inclusief backplate tussen de 60-70°C.
Dat was de kwaliteit van EVGA, helaas door omstandigheden is het niet langer mogelijk voor dit merk te kiezen dus moest ik kiezen voor een ander merk.
Gigabyte had ik totaal niets mee en gezien in het verleden het gros van de Windforce kaarten overmatige coilwhine hadden, ook wel coilwhineforce genoemd, dan wel ze om onjuiste redenen RMAs afkeuren (RTX 3080 vliegt in de fik, eigen schuld) en nu niet bepaald een lekker track-record hadden met exploderende voedingen, brekend PCI-E PCB of heimelijk moederborden wijzigen zonder dit te vermelden bij de product specificaties en een ander revisienummer toe te kennen liet ik die maar mooi liggen. Het Computer Reparatie Center in Roosendaal krijgt ook voornamelijk kapotte Gigabytes binnen dus dat zegt voor mij meer dan genoeg.
MSI dan, ook nog een grote speler, helaas staat het thema van dat merk mij niet aan, het voelt te goedkoop chinees schreeuwerig aan met die draakjes en ik hoor toch wel hier en daar dat de kwaliteit het niet altijd haalt bij de andere merken zoals Asus terwijl ze wel dezelfde prijzen vragen. Iemand had toevallig een MSI RTX 5090 Gaming Trio gekocht en die had echt een ondragelijke coilwhine. Wat mij betreft is coilwhine een keus van de fabrikant en dus besparing op kwaliteit. Mij niet gezien.
Verder heb je nog een aantal 'budget' merken zoals PNY, Palit, Galax, Zotac, Colorful, Gainward maar die spreken mij niet echt aan en net als Gigabyte/MSI ontberen ze allemaal de 2e HDMI poort die Asus wel heeft.
De enige variant die ik nog zou overwegen is een Galax HOF model, maar wit is niet echt mijn stijl, PNY is overigens kwalitatief prima en altijd al decennia lang OEM leverancier van Nvidia dus echt een verkeerde keus is PNY niet.
Palit heb ik dan weer een mindere ervaring mee met m'n oude GTS 250 1GB die altijd oververhit raakte en dus visuele problemen veroorzaakte en dus nu een semi-instabiele kaart is geworden alhoelwe een vriend met een Palit 4090 nergens geen problemen mee heeft (wel met undervolt).
Initieel wilde ik eigenlijk wachten op een K|NGP|N videokaart maar Vince Lucido had aangegeven dat er dit voor de 50-series niet inzat, dus dat viel helaas af, anders hadden we wellicht een RTX 5090 gehad met dubbele 12V-2x6 stroomconnectoren op de lengte van de videokaart wat kabelmanagement een stuk vergemakkelijkt.
Dan blijft er voor mij Asus over, hoewel die qua track-record ook zeker niet heilig zijn ook op bijvoorbeeld RMA-gebied zijn de andere merken daar eigenlijk geen haar beter in dus daar hoef ik Asus niet voor te laten liggen, daar stak EVGA toch echt bovenuit.
De stijl van Asus en ROG vind ik persoonlijk wel stijlvol en niet al te schreewerig en ik had inmiddels al meerdere ROG producten zoals de
PG279Q 165Hz 1440P G-Sync monitor en de
Asus ROG Maximus Z790 Extreme in bezit met tot dusver zeer positieve ervaringen.
Verder zoals eerder benoemt heeft de videokaart dus ook een 2e HDMI 2.1b poort, hoewel je ze niet alle 5 tegelijk kan gebruiken is het prettig een extra poort te hebben voor het geval dat, mijn EVGA 1080Ti FTW3 had ook 1x HDMI, 3x DP 1.4 en als 5e poort een DVI-D aansluiting waarvan die laatste nog gretig gebruik van werd gemaakt.
En dan hoor ik mensen denken, waarom zou je in godsnaam een 1080Ti willen gebruiken met een dergelijk snel systeem en had ik niet eerder een upgrade uitgevoerd.
Ik kwam vanaf een i7 3930K 32GB DDR3 systeem die mij vanaf 2013 heeft geserveerd van GTX 460 naar 780Ti naar de uiteindelijke 1080Ti, maar deze begon onder Windows 10 steeds langzamer te worden en hij trok Halo Infinite niet fatsoenlijk en liep hierbij op 4.4Ghz altijd op 100% met in de grotere maps amper 30FPS op lage instellingen, Battlefield V is wel zo'n beetje de laatste titel die hij zonder gemor trok op 100+ FPS op Ultra maar wel met een CPU-verbruik van 85-95%.
De 13900K met zijn 128GB DDR5 blies de kaart heel nieuw leven in waardoor het plots mogelijk was meer dan 100fps te halen in Halo Infinite, GTA V kon zijn extended distance slider zonder performane verlies naar 100% schuiven terwijl de 3930K daar toch echt dips kreeg van richting de 30-40fps in bepaalde gevallen bleef dit netjes 60-100 fps draaien met 2x framescaling (equivalent van 3840x2160). De videokaart had dus nog steeds een groot potentieel en schreeuwde niet bepaald om een directe upgrade, VRAM buffer werd nagenoeg niet aangetikt met de spellen die ik ermee speelde waaronder dus ook WoW.
Wat tevens niet hielp is dat de 20/30 en 40-serie kaarten nu niet bepaald verleidelijk waren om meerdere redenen, de RTX2000-series was gewoon te weinig veel sneller en kende problemen met het VRAM, de RTX-3000 serie begon het scalping gedoe met de miners waardoor de beschikbaarheid ondermaats was en de prijzen hoog, afgezien van de 3090/3090Ti vond ik de rest niet veel toevoegen zeker op VRAM gebied was de 3080 lachwekkend. Toen kwam de 40-series met het hele 12VHPWR gedoe en heb de kat maar uit de boom gekeken, de RTX 4090 was natuurlijk een beest, maar ik had nog nergens echte problemen mee met m'n 1080Ti.
Tevens hadden alle 20/30/40-serie kaarten nog steeds DP 1.4 wat de 1080Ti al had, deze moesten dus allemaal DSC gebruiken wil je in de toekomst over naar een 4K 240Hz G-sync scherm.
Verder schijnt DSC dus problemen te kunnen veroorzaken, zeker als je 2 kabels nodig hebt om je scherm aan te sturen, want dan zijn
DSR, DLDSR en Nvidia Image Scaling dus niet beschikbaar, gezeik dus alom want zeker van DSR maar ik gretig gebruik i.c.m. custom DSR profielen.
Verder waren de prijzen nog altijd astronomisch te noemen en het was gewoon nog te weinig aanlokkelijk te upgraden, met de RTX 4090 zijn 384-bits bus en nog steeds 'maar' 24GB VRAM voelde het nu niet als een enorme upgrade en het waren tevens nog steeds maar PCI-E 4.0 videokaarten terwijl ik een 5.0 videokaart wilde hebben zodat ik ook PCI-E 5.0 16x kon benutten op mijn nieuwe moederbord, dus ik liet ze links liggen.
En toen, toen kwam de aankondiging van de RTX 5090, dat was even andere koek. Het voelde alsof de oude tijden van weleer van balls-to-the-wall GPUs weer terug kwamen, hetzij enkel voor het top-model.
DisplayPort 2.1b, HDMI 2.1b, 512-bits bus, GDDR7, PCI-E 5.0 16x en een geheugenbandbreedte die meer dan drie-dubbel was van de 1080Ti met overklok wat dus zeer goed zou helpen met hoge resoluties en zware instellingen met name boven 4K resoluties, alle sterren stonden gelijk voor een succes en dat bleek achteraf ook mijn verwachting waar te maken.
Tja je kan discussieren over het stroomverbruik, maar dat is voor mij persoonlijk minder van belang t.a.v. de performance, het blijft hetzelfde procede als die van de RTX 4090 dus dat is logisch.
Echter, omdat de videokaart zoveel sneller is, zal hij sneller juist minder stroom verbruiken dan de 1080Ti die wel op volledige kracht moet werken op vaak lagere instellingen en dan nog niet eens hetzelfde performance-peil behaald, dus die argumenten kunnen wat mij betreft wel de prullenbak in.
Ik denk dat het gamen met een extreem laag powertarget dan wel het forceren van 2D clocks zelfs in veel spellen tot een speelbare ervaring leidt in de zomer om warmte tegen te gaan.
Overigens koop ik geen x60/x70/x80 videokaart juist i.v.m. de belabberde bits-bus (de RTX 5060 heeft met 448GB/s nog altijd minder capaciteit dan de 8-jarige 1080Ti), VRAM capaciteit en performance-peil wat de levensduur van dergelijke producten het bij lange na gewoon niet laat halen bij deze x90, ja dat Nvidia hiernaartoe beweegt is duidelijk maar ik ga mezelf hierop niet in de weg zitten. De videokaarten blijven in mijn bezit en worden nooit doorverkocht en blijven vaak meer dan 10 jaar in bedrijf in dan wel secundaire systemen. Ik verwacht hier dus ook minstens net zoveel uit te halen als dat ik uit de 1080Ti heb gedaan qua levensduur en performance-peil en het lijkt erop dat de vervangingscyclus naar nieuwere generaties steeds langer lijkt te worden wat dit alleen maar kracht bij zet, game developers kunnen immers ook niet meer vragen dan wat de videokaarten op de markt aankunnen en met technieken zoals DLSS en Framegen kan je het wellicht nog verder rekken dan de 10-series die dit ontberen, al werd ook daar profijt gehaald uit de Lossless Scaling app op Steam om allerlei games van framegen te kunnen voorzien en dat werkte best aardig.
Maar goed, begin Februari een Asus ROG Astral RTX 5090 OC 32GB kunnen scoren ondanks de enorm slechte beschikbaarheid en inmiddels ruim 2 weken besteed aan het benchmarken van deze videokaart.
Ik ben al ruim
2 maanden bezig geweest met voorbereidend werk op deze review omdat ik hiervoor ook de 1080Ti mét overklok wil vergelijken met de nieuwe videokaart en nu is het eindelijk zover.
De specificaties
Laten we beginnen met de specificaties van de videokaart uit te lijsten.

De verpakking & accessoires
De videokaart is verpakt in een mooie doos met alle features en de videokaart zelf afgebeeld inclusief dat het duidelijk maakt dat het om een OC model gaat.
Binnen in de omdoos vinden we een zwarte doos met hier en daar nogal contrastarme belettering en logo's dat het om een ROG product gaat, dat had mijn inziens beter gekund.
De doos wordt makkelijk opengeklapt, dan vinden we bovenop de doos met de boekjes en de andere accesoires die ik hieronder afbeeld.
Helaas zit er bij de AIB modellen blijkbaar niet de nieuwe 12V-2x6 flex-kabel zoals je ziet bij de Founders Edition, maar ik was toch persoonlijk al niet van plan deze te gebruiken.
Wat nog voor mij in het begin niet duidelijk was is dat de meegeleverde mini-GPU daadwerkelijk gebruikt kan worden als keycap voor mechanische toetsenborden voor de SHIFT-knop.
De ventilatoren van deze mini-GPU kunnen daadwerkelijk ronddraaien!
En dan, daar vinden we het astronomisch grote monster van een videokaart omwikkeld in een anti-statische zak onderin de doos, omringt door schuim is deze afdoende beschermd.
Het eruit halen van de videokaart kostte nog enige moeite hierop grip te krijgen en zonder het schuim te verbuigen, het gevaarte weegt minstens 3 kilogram!
Dit is bij uitstek een van de videokaarten waar je niet zonder GPU-houder wilt gebruikmaken.
Hiervoor is wel netjes door Asus een ROG GPU houder meegeleverd, hoewel klein doet het wel zijn werk.
Deze ROG GPU-houder kan uit elkaar gehaald worden want hij kan ook functioneren als schroevendraaier, handig!
Ik was er in het begin niet van bewust dat de ROG GPU-houder magnetisch is aan de onderkant dus ik plakte hem op een van de HDDs, gelukkig is het geen sterke magneet dus dat had geen gevolgen.
In de huidige situatie staat hij op de rand van een van de HDDs op een hoek waar de schijf zelf niet magnetisch is, onder druk van de GPU blijft die prima staan, de bovenkant is immers een soort van rubber wat krassen voorkomt en grip verbeterd.
Er zitten aan de voorkant van de GPU wel wat schroefgaten, de functie daarvan weet ik nog niet zeker maar ik vermoed dat een ander type GPU houder hieraan geschroeft kan worden.
De heatpipes die hier aan de voorkant zichtbaar worden van de vaporchamber zijn ook echt joekels te noemen.

De videokaart in detail
Zoals de videokaart hier op tafel ligt valt direct op dat het een bakbeest is, het is een gevaarte van 3 kilogram dat komt doordat het grootste deel bestaat uit metaal.
Doordat het grootste deel van de videokaart uit metaal bestaat voelt deze zeer solide aan.
Er is totaal geen beweging te krijgen in de shroud die het koelblok met ventilators verbind met het PCB.
Aan de voorkant zien we een lange RGB LED-balk over de lengte van de videokaart.
Deze kleurt standaard in een golvende beweging blauw/paars.
Deze RGB LED-balk weergeeft ook een laad-balk animatie zodra de PC wordt opgestart.
Dit was overigens meteen de eerste keer dat de Astral werd opgestart.
Aan de backplate vallen per direct twee dingen op, er zit een uitsparing voor de GPU en een enorme 105mm ventilator die je normaal nooit aan de achterkant zag van een videokaart.
Dat de achterzijde van de GPU vrij is gehouden is om de koeling te verbeteren omdat dit anders in de backplate wordt vastgehouden maar het zorgt uiteraard wel voor extra kwetsbaarheid van de componenten.
Dit voelt een beetje alsof je weer een ATI Radeon HD4850 in je PC hebt hangen met een dergelijk zichtbare bracket van de koeler.
Hieronder zijn wat foto's van de achterkant van de GPU.
En hier de ventilator aan de achterkant van dichtbij.
Rondom de ventilator pronkt de silveren ring met de tekst om duidelijk te maken dat het om een Republic of Gamers product gaat.
Ik had enigsinds moeite om bij de zilveren ring aan de voorzijde het plastic eraf te halen, het lipje brak af en verder was het vrijwel onzichtbaar.
Maar toch lukte het via de andere kant het eraf te pulken.
Verder kan duidelijk gezien worden aan de backplate dat er een dubbele bios aanwezig is met zowel een Performance (standaard) en een Quiet profiel.
Van de Quiet bios is inmiddels een
VBIOS update van Asus beschikbaar om het geluid nog verder te verminderen, maar ik neem aan dat veel mensen zelf een fan profiel instellen en dit niet nodig hebben.
Ikzelf installeer hem niet aangezien ik toch niet van bios zal switchen en zelf de ventilatoren regel, performance en temperatuur voor levensduur zijn voor mij persoonlijk van groter belang en de rest van de casefans komen er onder belasting toch wel bovenuit.
De bios switch kan je hier vinden.
Je ziet ook dat er op het PCB twee fan-headers aanwezig zijn voor de ventilatoren van de videokaart.
De twee ventilatoren aan de zijkanten en de middelste/top ventilatoren zijn aan elkaar gekoppeld met het fan profiel.
Helaas dus geen EVGA iCX type oplossing waarbij elke fan daadwerkelijk individueel te besturen is.
De ventilatoren zijn overigens een diameter van 105mm.
Verder zijn er ook 2 aparte fan-headers aanwezig naast de bios switch, deze kunnen worden gebruikt om casefans hierop aan te sluiten en op basis van de GPU temperatuur daarop te reageren.
Als alternatief kan ik voorstellen de software
FanControl te gebruiken die dergelijke functionaliteit heeft ingebakken mocht je de headers niet willen of kunnen gebruiken.
Naast de fan-headers is de 12V-2x6 connector zichtbaar.
Aan de rechterzijde van de connector is op het PCB een rode LED aangebracht als verklikker als de kabel niet goed is aangesloten.
Deze connector is met 1cm verzonken t.a.v. de buitenkant van de koeler wat kabelmanagement enig sinds zou moeten vergemakkelijken.
Het PCI-E 5.0 16x slot is netjes beschermd met een rubberen hoes.
De PCI-E 5.0 16x connector in detail afgebeeld hieronder.
De videokaart is uitgevoerd met 3x DisplayPort 2.1b en 2x HDMI 2.1b, een unieke feature die andere merken niet hebben.
Wel is het zo als de 2e HDMI poort wordt gebruikt, een van de DP poorten worden uitgeschakeld.
In het begin werd dit geadverteerd als DisplayPort 2.1a maar de specificatie is veranderd naar 2.1b door VESA en dit behoefde geen nieuwere connectoren om compatibel te zijn.
Veel webshops zullen het echter nog fout vermelden.
De niet gebruikte poorten worden netjes beschermd met dopjes.
Wel blijft het I/O bracket beperkt tot een 2-slots voor deze 3.8 slots videokaart.
Dat hoeft op zich geen punt te zijn zolang alles maar zeer rigide gebouwd is.
En dat is bij deze videokaart wel het geval, het bracket zit er ook met meerdere schroeven stevig opgeschroefd.
Aan de bovenzijde van de videokaart prijken 3 ventilatoren om dit beest koel te houden.
De shroud tussen de fans is hierbij wel van plastic, al is het afwerkingsniveau erg hoog wat de impressie geeft dat het metaal is.
De ventilators wat dichterbij bekeken
Je ziet bij deze zilveren ring dat er wat anders op staat afgebeeld, dit moeten de coordinaten van het Taiwanese hoofdkwartier van Asus voorstellen.
Tussen de ventilators is een badge aanwezig die nogmaals benadrukt dat dit een ROG product betreft.
Het koelblok dat aanwezig is onder de ventilatoren is ronduit gigantisch te noemen.
Het is vrij dik met heel veel fins, waarbij deze aan de kant waar de push-pull ventilators zich bevinden extra hoge dichtheid geniet voor volgens Asus betere koeling.
Van het PCB was het lastig daar echt goede foto's van te maken maar ik wil toch wat close-ups delen om te laten zien hoe het onder het koelblok er ongeveer uitziet.
Hierbij is ook te zien waar de thermal pads allemaal zijn aangebracht.

De afmetingen
Het is handig dat Asus een liniaal heeft bijgeleverd want zoals gezegd is deze videokaart echt een lomp bakbeest.
De afmetingen zijn:
- Lengte: 357.6mm
- Breedte: 149.3mm
- Hoogte: 76mm
Ik heb hierbij enkele foto's gemaakt van de liniaal naast de videokaart welke 20.5 cm meet.
Hoewel de breedte totaal 149.3mm meet is eigenlijk het omhulsel van de koeler zelf 13.5cm breed.
De oude videokaart, de EVGA GTX 1080Ti FTW3 is ernaast gelegd ter vergelijk.
De 1080Ti was al groot uitgevoerd maar dit zet de lompheid van deze RTX 5090 extra kracht bij.
De afmetingen van de EVGA 1080Ti FTW3 zijn als volgt:
- Hoogte: 142.69mm
- Lengte: 299.72mm
- Breedte: 2-slots
Deze afmeting kan dan beter gebruikt worden voor het bepalen of deze videokaart horizontaal in je kast gaat passen.
Vooral als je van een 90° haakse 12V-2x6 kabel gebruik gaat maken zal deze vrijwel niet moeten uitsteken buiten de rand van het koelblok zelf.
De 12V-2x6 connector is met 1cm verzonken t.a.v. de rand van de koeler.
De pins zijn circa 6.4mm diep en het omhulsel van de connector is zelf ongeveer 6.4mm, dat is een totaal van 12.8mm waarvan 2.8mm dus ongeveer buiten de rand van het koelblok zou vallen.
Ga je echter de videokaart aansluiten met het meegeleverde octopus kabel van Nvidia dan zul je een stuk meer ruimte nodig hebben.
Er bestaan natuurlijk ook 180° adapters die een laag profiel hebben maar dan moet je er wel zeker van zijn dat deze passen op het specifieke model videokaart.
Wel kan ik de
Thermal Grizzly Wireview Pro (reverse) ontworpen door Jon Sandström aka "Elmor" van
ElmorLabs die tevens onderdeel is van het Asus ROG Team en overclock records neerzet voor dit merk van harte aanbevelen bij het gebruik bij deze videokaart.
Deze 180° adapter past op dit model videokaart en heeft o.a. features als:

- OLED display
- Power consumption measurement
- Power consumption recording
- Internal temperature sensors at the power connectors
- External temperature sensors
- Pin detection for sensor-pin connectors
- Alarm function
- Optimized cable management
Je kan zelf schakelen tussen de weergegeven modi met de fysieke knop aanwezig op de Wireview Pro, maar in standaard instelling zal hij alle onderstaande menu's doorgaan met een interval.
- Current power consumption in watts (W)
- Current voltage in volts (V), current in amperes (A)
- Minimum and maximum power consumption in watts (W)
- Average power consumption over 60 seconds (RAVG in W) and total power consumption (E in WH)
- Measured temperatures of individual temperature sensors (°C)
De externe temperatuur probes kan je plaatsen waar je wilt om andere temperaturen dan de sensors van de connectors zelf te monitoren.
USB ondersteuning ontbreekt op dit punt nog, hiervoor is de 4-pins header voor bedoelt in de toekomst.
De software hiervoor wordt nog aan gewerkt maar het model is in principe al compatible gemaakt zoals in onderstaande video te horen valt.
De Wireview Pro is 33mm dik inclusief de connector, haal daar 12.8mm vanaf en je houdt 20.2mm over.
Daarvan zal je ongeveer 2.8mm bij moeten tellen wat dan resulteert dat ongeveer ~23mm totaal zal uitsteken buiten de koeler van de videokaart.
Hierdoor kom je uit op een totale breedte van 172.3mm met de koeler meegerekend.
Staar je echter niet volledig blind op de maximale CPU-koeler hoogte waarvan je zou verwachten dat je dit ook moet aanhouden voor de videokaart zelf.
De HAF 700 EVO specificaties vermelden een maximale CPU-koeler hoogte van
166mm maar deze RTX 5090 met Wireview Pro gaat daar met 6.3mm overheen.
Meet dus zelf goed op wat de echt daadwerkelijke hoogte is, meet eventueel je bestaande videokaart op en de ruimte die je nog overhoudt in de kast tot het sidepanel.
Gelukkig is er in dit geval meer dan genoeg ruimte over tot aan de voorzijde van de kast.
Hieronder een paar foto's van de connectoren van dichtbij.

Stroomverbruik
Dat het stroomverbruik hoog ligt bij deze videokaarten is een gegeven met een 600W connector.
Het stroomverbruik is gemeten met zowel software als de hardwarematige Thermal Grizzly Wireview Pro (reverse).
De videokaart is aangesloten op een 10 jaar oude
Corsair AX1200i met nieuw bestelde
12V-2x6 600W kabels van Corsair's website.
De voeding is van origine een Type 3 voeding met ATX 2.4, echter de Type 4 kabels kunnen prima op Type 3 voedingen worden aangesloten, met uitzondering van de ATX24-PIN die anders is.
Raadpleeg de compatibiliteitslijsten van de voedingsfabrikant indien je voor dit soort routes kiest.
Natuurlijk wordt een gedeelte hiervan door het PCI-E slot op zich genomen maar in mijn testen is het doorgaans niet veel.
Getest met
Portal RTX welke prima een continue-load van 600W kan genereren blijkt dat het PCI-E slot nog niet eens de 20W aantikt.
Wel heb ik eens een piek geregistreerd van ~26W maar dat zal het hoogste zijn.
De 12V-2x6v connector zelf komt vrijwel niet boven de 600W.
Tijdens benchmarks heb ik wel totale board-powers gezien via Rivatuner OSD t/m zo'n 618W.
Maar als ik naar de Wireview Pro kijk zie ik bij zware loads vrijwel altijd pieken van 700W+ verschijnen, niet in de live-view maar in de historisch gerapporteerde maximums.
Het hoogste stroomverbruik wat de Wireview Pro heeft genoteerd is
776W terwijl de Wireview Pro waarschijnlijk niet in staat is de kortste transient spikes op te vangen zoals elders in reviews van o..a.
Igorslab al verbruikswaarden van 901W werden genoteerd als piek.
Hierbij wil ik alsnog aangeven dat een 1200W of hogere capaciteit voeding geen overbodige luxe is.
Als de 13900K naar ~290W gaat en de videokaart vrijwel voluit zijn werk doet dan wordt er ~1169W uit het stopcontact getrokken.
Met 92-93% efficientie van de Corsair AX1200i ATX 2.4 voeding (die inmiddels uit 2014 stamt) wat neerkomt op zo'n ~1075-1087W dat geleverd wordt aan de componenten.
Update:
Inmiddels is het al gelukt vrijwel 1200W stroomverbruik aan te tikken tijdens een video te renderen een spel te spelen met meer dan 1100W naar de componenten met een totaal van 97.25A op de 12V rail.
De 10 jaar oude Corsair AX1200i blijft het moeiteloos doen, wat een topper van een voeding.
Om de Wireview Pro in actie te zien bekijk de onderstaande video's.
Unigine Heaven benchmark:
Black Myth Wukong 8K op lage instellingen:
Black Myth Wukong 8K op Cinematic instellingen:
Betreft idle valt het allemaal enig sinds mee, de laagste waarden die de Wireview Pro vermeld waren zo'n 12-19W.
Maar het actuele verbruik tijdens het OS dit eerder dichter op de ~35W met een kloksnelheid van min of meer 300Mhz.
De kloksnelheid in idle zal vooral beïnvloed worden door zaken die openstaan in de achtergrond, en hierbij stond er wel het een en ander open maar geen video's o.i.d.
Ook telt het mee wat je resolutie is, hoeveel monitoren en de ververssingsnelheid van de monitor.
Op de 1080Ti klokte deze netjes terug naar 139Mhz idle wat zijn laagste snelheid is met circa 20W verbruik.
Er zijn dan twee monitoren aangesloten, 2560x1440 165Hz en 1920x1200 60Hz, waarbij de eerste G-sync actief heeft.
Zodra G-sync uitgezet wordt, bleven de kloksnelheden hoger totdat de monitor teruggezet werd naar 120Hz.
Met de RTX 5090 blijkt dit geen probleem meer te zijn en is dus G-sync niet perse nodig in deze configuratie en klokt netjes terug naar lage waardes.
Maar gezien G-sync een must-have is, blijft die natuurlijk wel geactiveerd.
Heb je echter een 4K 240Hz scherm is de verwachting dat dit wel eens een probleem kan zijn.
Je kan ervoor kiezen
Nvidia Inspector te gebruiken die een ingebouwde Multi Display Power Saver heeft.
Echter is mijn ervaring met de 1080Ti dat na langere perioden van gebruik het beeld kan gaan knipperen als er tussen 2D/3D kloksnelheden wordt geschakeld.
De enige remedie is dan de PC opnieuw op te starten.
Ik heb het met deze videokaart ook nog niet getest gehad wat hiervan de impact is en hoe goed games willen draaien op dergelijke snelheden.
Met de 1080Ti was het zo op lage instellingen en 0.5x framescaling dan aardig speelbaar op GTA V, ik denk dat de RTX 5090 daar zonder scaling wel prima uit de verf kan komen.
Geluidsniveau
Het geluidsniveau van de videokaart tijdens idle is muisstil, er is totaal geen coilwhine opgemerkt ook niet in benchmarks of laadschermen van 4000-5000+ FPS.
Gaan we echter de ventilatorsnelheid verhogen met alle 4 de fans tegelijk dan begint de videokaart lawaai te maken zodra deze boven de 60% komt.
De ventilator op de backplate maakt ook meer lawaai, al dan niet veel extra, ten aanzien van de andere 3 ventilators.
Hier een video waarbij de ventilators stil staan inclusief de ventilators van de kast zelf, al konden de 6 CPU fans niet lager dan 300RPM.
De 2 ventilators aan de bovenkant aan weerskanten op 100%:
De middelste ventilator en de ventilator op de backplate op 100%:
Alle vier de ventilators op 100%:
Alle vier de ventilators op 70%:
Om een idee te geven hoe het geluid klinkt als ook de case en CPU ventilatoren op maximaal staan:
Zoals te horen maken de ventilators een aardig kabaal, maar eerlijk is eerlijk, wil je een 600W verstokende videokaart met hoge prestaties dan zul je wat consessies moeten doen op dit vlak.
De temperaturen blijven in elk geval een heel stuk lager dan een FE model met hogere kloksnelheden.
Voor mij persoonlijk blijft de levensduur m.b.t. lagere temperaturen/hogere snelheid/meer geluid van meer belang dan warmere temperaturen op een stil profiel.
Ik ben wel wat gewend met 16 ventilators in de kast dus voor mij is het ook niet zo'n punt.
Anders zul je altijd kunnen kijken naar een undervolt / powertarget om wel aan je wensen te voldoen.
Ik zou ook zeker de video van Der8auer aanraden om te bekijken:
Koelprestaties
De koelprestaties zijn uitmuntend te noemen, als de ventilators op 100% draaien dan blijft de GPU zelfs onder de 55-57°C in zware 600W loads.
Met een redelijk agressief fan profiel blijft de GPU core rond de 60°C waarbij de VRM/VRAM ergens tussen de 50-60°C blijft hangen in Portal RTX.
In GPU Tweak III is dan ook netjes te zien hoe de pins zich gedragen.
Wel moet opgemerkt worden dat de temperatuur in GPU Tweak III voor VRM/VRAM vaak zo'n 10°C lager worden gerapporteerd dan in andere tools zoals HWiNFO, Rivatuner en GPU-Z.
Dan worden er bijvoorbeeld in Rivatuner op 100% snelheid temperaturen gerapporteerd van 66-70°C en rond 76°C met agressief profiel.
Hierbij zal ik toch GPU Tweak III moeten geloven omdat dit de native applicatie is van Asus zelf.
Ik gebruik MSI Afterburner om de videokaart van een fanprofiel te voorzien, deze is compatibel met de quad-fan opstelling maar schijnbaar alleen met bepaalde skins.
Zodra je de knop met de ketting uitgeschakeld krijg je 2 tabbladen te zien waarbij je individueel de fan kan besturen of op de fancurve kan laten functioneren.
In de MSI Afterburner instellingen komen dan tabbladen te staan met Fan 1 en Fan 2.
Ik maak me verder niet druk om de hoge ventilatorsnelheden, deze kunnen oplopen tot 3300RPM per fan.
Deze snelheden haalde de 1080Ti ook al en beiden videokaarten gebruiken dual-ball bearing ventilatoren dus met de levensduur hoef je jezelf niet druk te maken.
De 1080Ti heeft echt honderden uren op 100% gedraaid en wellicht minstens tienduizend uur op een hoge snelheid in zijn totale leven van tienduizenden uren en er is geen hint van verslechtering merkbaar.
Hadden het Sleeve-bearings of Rifle-bearings geweest wat sommige merken waaronder Asus tijdens de 900-serie en eerder van gebruik maakten dan zou ik me meer zorgen maken om de levensduur die wellicht de garantieperiode niet eens halen.
Der8auer heeft overigens recent een video gepubliceerd betreft de koelprestaties van deze videokaart inclusief de nieuwe VBIOS:
GPU Tweak III
GPU Tweak III is de software van Asus zelf om de GPU te tweaken, hetzij het fan profielen zijn, monitoring of overclocken en undervolten, het kan allemaal, net zoals in andere tools.
Zoals eerder gezegd zullen de waardes van de temperaturen in dit programma betrouwbaarder zijn betreft VRM/VRAM dan andere programma's op dit punt.
Tevens is dit de enige tool die je op dit moment kan aangeven wat de verdeling is van de 6-pins betreft de stroom.
Je kan in principe in GPU Tweak III ook je stroomverbruik historie meten, maar daarvoor moet het programma wel actief blijven.
Verder behoort uiteraard monitoring tot de mogelijkheid.
Hierbij kan je zelfs, indien je er voor gekozen hebt voor de mobiele service te installeren tijdens de installatie, de monitoring van de GPU uitlezen vanuit een webpagina.
Hiervoor dient GPU Tweak III wel actief te zijn.
Je dient dan naar het lokale IP adres van je computer te navigeren in de webbrowser met poort 5001.
Bijvoorbeeld:
Het is bedoelt voor mobiele devices maar kan natuurlijk op elk systeem met een webbrowser in het lokale netwerk worden aangesproken.
Je kan elke regel uitklappen om een grafiek te tonen, al heeft dit wel enige vertraging met laden.
In column view krijg je alle statistieken in vierkantjes te zien.
Ook deze vakjes kan je uitklappen voor een grafiek.
Tevens is het mogelijk de zaken die je wilt monitoren te finetunen door ze in of uit te schakelen dan wel van positie te veranderen.

Benchmarks
We zijn nu bij het onderdeel van de review gekomen waar de meesten geïnteresseerd zullen zijn.
Dat is natuurlijk het aantal beelden dat hij op het scherm weet te toveren binnen een seconde, in de volksmond ook wel FPS genoemd.
Ik heb van zowel enkele synthethische benchmarks als game benchmarks een playlist op YouTube gemaakt.
Hierbij moet wel gezegd worden, er is geen capturecard gebruikt maar Nvidia Shadowplay.
Het opnemen van video's verlaagt de framerate, en zo kan de overlay van RTSS dit het ook beïnvloeden.
In situaties zoals zware load op 8K resolutie kan dit bijvoorbeeld in Black Myth: Wukong er voor zorgen dat de framerate halveert tijdens het opnemen.
Als het framerates zijn van ver boven de 500 kan dit ook voor een vermindering zorgen van pakweg 50-100 fps door het gebruik van de RTSS Rivatuner OSD.
Vanwege het OSD kan 1100fps in Sniper Elite V2 kan zomaar terugvallen naar 950fps, dit is minder merkbaar bij lagere framerates.
Hierom zijn de benchmarks uit de video's niet in lijn met de resultaten die verderop in de review zullen worden afgebeeld.
De benchmarks in de video's zijn dan ook afzonderlijk opgenomen.
Ik ga in deze benchmarks ook het vergelijk maken met de EVGA GTX 1080Ti FTW3 welke ik een overclock van +70 (2062Mhz) op de GPU en +500 (6003Mhz) op het VRAM heb gegeven.
Hierbij is enkel voor Unigine Heaven en Valley het benodigd geweest de GPU clock terug te zetten naar +60 (2050Mhz) om stabiliteit te bewaren.
De 3DMark Unlimited tests zijn gedaan op +80 (2075Mhz).
Niet alle tests zijn uitgevoerd met zowel de GTX 1080Ti en RTX 5090 omdat het of vergeten is of een benchmark is die niet met de 1080Ti compatibel is.
De resultaten voor veel van de DirectX11 en oudere spellen zijn gedaan met FRAPS en daarvan zijn ook frametime grafieken gemaakt met
FRAFS Bench Viewer
Voor de spellen waar FRAPS niet compatibel is i.v.m. Vulkan of DirectX12 wordt er soms gebruik gemaakt van MSI Afterburner benchmark resultaten en als er grafieken bij staan dan de Nvidia App Statistics logging.
Intel PresentMon is expres niet gebruikt omdat het als een vage always on-top windowed zonder border overlay lijkt te zijn die in sommige spellen zoals Batman Arkham Knight zelfs voor een halvering van de framerates kan zorgen tot dat je een keer ALT+TAB doet.
Helaas blijft ook na de ALT+TAB actie de framerate een stuk lager dan dat het eigenlijk kan, tevens werkt dan de ingebouwde G-sync FPS meter van de monitor niet meer als de Intel Presentmon overlay actief is dus ik heb deze erbuiten gelaten.
Dat de G-sync FPS meter dan niet werkt is voor mij een teken dat de overlay niet native inhaakt op het renderingsproces van het spel en de FPS meter dus niet goed kan meten, of de desktop meet welke altijd 165FPS is wat dus de verdenking van een always on-top overlay bekrachtigd.
Leuk geprobeerd van Intel, maar terug naar de tekentafel.
De oude benchmarks zonder overclock kan je in deze reviews vinden:
Een reden dat er veel oude games terug komen in de benchmarks heeft te maken met het feit dat ik hiervoor vergelijkingsmateriaal heb maar ook omdat een aantal hiervan een lage CPU-overhead hebben en het soms ook oudere rendering API's gebruikt zoals DirectX10.
Hierbij zal het interessant zijn hoever de GPU wilt blijven doorschalen, omdat het oudere titels zijn is dit ook een pure rasterization test maar wat het ook makkelijker maakt om te kijken wat de GPU kan presteren in 8K en soms 16K resoluties.
Daarbuiten worden deze games in professionele reviews geen aandacht meer aan geschonken wat het wellicht een extra interessante / unieke test maakt.
De aandacht gaat ook voornamelijk uit naar de games met een ingebouwde benchmark.
Voor de games met PhysX is alleen Batman Arkham Knight die op de videokaart nog ondersteuning heeft.
De oudere spellen zoals Metro 2033 en Metro Last Light heb ik op de RTX 5090 maar getest zonder PhysX omdat het weinig interessante resultaten biedt.
Je kan ervoor kiezen je oude videokaart er naast te zetten, mits je daar plek voor hebt, voor enkel PhysX.
Heb je echter een hele oude videokaart dan heb je er binnenkort waarschijnlijk niets meer aan zodra de driver ondersteuning stopt.
Het opkopen van
GT1030s om PhysX te draaien zal dan denk ik ook maar van korte duur zijn.
Uiteraard zullen er resultaten tussen zitten die tegen een CPU-bottleneck aanlopen, ik heb daar echter niet consistent data van.
Het zal wel overduidelijk te zien zijn in grafieken die voornamelijk op het zelfde prestatieniveau blijven hangen op verschillende instellingen.
De lage instellingen zijn vooral toegevoegd om deze CPU-limieten dan ook aan te geven.
Je kan op de afbeeldingen klikken voor een grotere versie!Synthetische Benchmarks
Ik zal de teksten hier kort houden en voornamelijk de resultaten tonen.
Stone Giant
Dit is een oude tesselation tech demo benchmark featured door Nvidia.
Dit stamde uit de tijd van de GTX 400-series maar ik wilde het toch voor de grap toevoegen.
Voor perspectief, GTX 460 met OC bios in SLI haalde op 1080P ruwweg tussen de 70-120 FPS met 100% SLI scaling.
En de frametime grafieken.

A New Dawn
Dit was tevens een tech demo van Nvidia uit 2012, hierbij werd vooral nadruk gelegd op de later benoemde Nvidia Hairworks die realistisch bewegende haren vertoonde.
Helaas heeft Nvidia alle tech demo's verwijdert die vrouwen afbeelden, maar wees niet getreurt ze zijn elders nog beschikbaar.
https://web.archive.org/web/20200921115422/https://www.nvidia.com/en-us/geforce/community/demos/ - met de oude demo's beschikbaar.

Monster Hunter Online

3DMark 06
Hier heb ik alleen resultaten van de RTX 5090 van.
Het is gelukt ten tijde van de benchmark plek 96 te veroveren in de 3DMark Hall of Fame.

3DMark Vantage

RTX 5090
Het is gelukt om op Entry en Performance plekken 33 en 64 te veroveren.

3DMark 11

RTX 5090
In deze benchmarks is het gelukt voor Entry, Performance en Xtreme plekken 53, 75 en 9 te veroveren.

3DMark Ice Storm

Dat was genoeg om plek 98 te veroveren

3DMark Ice Storm Unlimited

Plek 67 is hier veroverd

3DMark Ice Storm Extreme

Hier halen we plek 92 op de ranglijst

3DMark Cloud Gate

RTX 5090
De CPU is in deze test de bottleneck om de Hall of Fame te halen.
Dus dit zijn de resultaten aanwezig in de zoekresultaten met een RTX 5090.

3DMark Sky Diver

3DMark Steel Nomad Light Vulkan

In de ranglijst hier plek 4 te pakken

3DMark Steel Nomad Unlimited DX12

3DMark Steel Nomad Unlimited Vulkan
Hier geen resultaat van de 1080Ti.

3DMark Steel Nomad DX12

3DMark Steel Nomad Vulkan
In de ranglijst hier plek 4 te pakken

3DMark Speedway
In de ranglijst hier plek 65 te pakken

3DMark API Overhead Test

3DMark Nvidia DLSS Feature Test
Nvidia DLSS is uiteraard enkel een test die de GTX 1080Ti niet kan uitvoeren.
1440P DLSS 4 DLAA 2x Framegen

3DMark Sampler Feedback Feature Test

3DMark PCI Express Feature Test

3DMark Mesh Shader Feature Test

3DMark DirectX Raytracing Feature Test
Deze test heeft twee keer moeten draaien i.v.m. dat driver 572.24 Beta een bug had met verslechterde performance in deze test voor Blackwell GPUs
Driver 572.24 Beta
Driver 572.42 WHQL

3DMark CPU Profile
Niet echt een test voor de GPU maar toch maar bijgevoegd gezien ik toch bezig ben.

Unigine Sanctuary

Unigine Tropics

Unigine Heaven

Unigine Valley

Unigine Superposition

RTX 5090
En dit waren de plekken in de ranglijst van Superposition
720P Low - Plek 55
1080P Medium - Plek 62
1080P High - Plek 28
1080P Extreme - Plek 5
4K Optimized - Plek 3
8K Optimized - Plek 4
Hier heb ik onze vriend EVGA Jacob Freeman (nu bekend als GeForce JacobF) verslagen

Game Benchmarks

Alien Isolation
Niet veel mensen weten het, maar dit spel heeft ook een ingebouwde benchmark mode, al is het nogal ingewikkeld te gebruiken.
Je dient in elk geval het spel op te starten met deze commandline flags:
-benchmark -engine_settings=benchmark_template.txt
Na elke benchmark run zal je een .csv bestand vinden in de installatiemap van het spel.
In
benchmark_template.txt wordt aangegeven welke instellingen de benchmark moet gebruiken.
Mijn instelling waren als volgt voor de
lage instellingen:
SFX Volume=10
Music Volume=10
Speaker Mode=Surround
Voor de
hoge instelling is deze template gebruikt.
Graphics
Audio
SFX Volume=10
Music Volume=10
Speaker Mode=Surround
Hierbij moet opgemerkt worden dat ingame de instellingen die hoger zijn juist naar links staan i.p.v. rechts.
Ook zijn er instellingen beschikbaar die het spel niet standaard beschikbaar stelt waaronder
Alternate voor
Planar Reflections en een
ShadowMapResolution van
Dat geeft dit effect voor de reflecties:
Om deze instellingen te gebruiken dient het
ENGINE_SETTINGS.XML in de DATA map van het spel aangepast te worden.
Hier is mijn aangepaste template van het XML bestand:
Nu terug naar de benchmark resultaten

Assassins Creed Odyssey

Assassins Creed Origins

Batman Arkham Knight
Dit is het enige spel waarvan PhysX nog wel werkt op de RTX 5090 aangezien dit spel gebruikt maakt van 64-bit libraries.

GTX 1080Ti - High

RTX 5090 - High

Black Myth: Wukong
Dit spel heeft enorm veel tijd gekost om te testen, zowel FSR als DLSS op de RTX 5090 en met 50/100% framescaling plus zonder en met Raytracing.
Voor Raytracing heb ik het beperkt gehouden tot 100% met 1080P en hoger i.v.m. je toch geen raytracing zal gebruiken op lage instellingen.
Betreft FSR en Framegen is het interessant om te zien dat bij de zwaardere instellingen framegen juist voor een stagnatie zorgt in performance.
Verder wil ik opmerken dat dit spel betere framerates behaald als je de desktop ook op 720P instelt net zoals ingame.
Als de desktop op 4K DSR is ingesteld en het spel intern 720P draait is het VRAM verbruik toch hoger en de framerate stukken lager.
DLSS geniet wat mij betreft hier ook de beste beeldkwaliteit van de twee en heeft tenminste nog een grote impact met framegen aan.
Frametime graphs heb ik hier niet gemaakt i.v.m. tijdgebrek omdat dit niet met FRAPS getest kon worden maar als ik zin heb kan ik het in een later stadium nog bijvoegen.
Dan zou ik hier alleen de 1% lows tot beschikking hebben, gelukkig kan je ook de 5% lows aflezen in de screenshots hieronder.
GTX 1080Ti - Low (FSR)
2880P Low 100 FSR Gen OFF
2880P Low 100 FSR Gen ON
4320P Low 50 FSR Gen OFF
4320P Low 50 FSR Gen ON

GTX 1080Ti - Cinematic (FSR)
720P Cinematic 50 FSR Gen OFF

4320P Low 50 FSR Gen Off
4320P Low 50 FSR Gen On
4320P Low 100 FSR Gen Off
4320P Low 100 FSR Gen On

RTX 5090 - Cinematic (FSR)
720P Cinematic 50 FSR Gen Off
4320P Cinematic 50 FSR Gen Off
4320P Cinematic 50 FSR Gen On
4320P Cinematic 100 FSR Gen Off
4320P Cinematic 100 FSR Gen On

RTX 5090 - Cinematic Raytracing (FSR)
1080P Cinematic Raytracing 100 FSR Gen Off

4320P Low 50 DLSS Gen Off
4320P Low 50 DLSS Gen On
4320P Low 100 DLSS Gen Off
4320P Low 100 DLSS Gen On

RTX 5090 - Cinematic (DLSS)
720P Cinematic 50 DLSS Gen Off
4320P Cinematic 50 DLSS Gen Off
4320P Cinematic 50 DLSS Gen On
4320P Cinematic 100 DLSS Gen Off
4320P Cinematic 100 DLSS Gen On

RTX 5090 - Cinematic Raytracing (DLSS)
1080P Cinematic Raytracing 100 DLSS Gen Off

GTX 1080Ti - Badass

RTX 5090 - Very Low

RTX 5090 - Badass

Colin McRae DiRT 2
Een oude favoriet die het DirectX11 tijdperk heeft aangebroken toen AMD uitkwam met zijn HD5000-series voordat Nvidia hierop een antwoord had.
Hier worden echt gigantische framerates behaald, al functioneert MSAA niet op 16K resolutie bij DiRT 2.

GTX 1080Ti - Ultra High

GTX 1080Ti - Ultra High 8x MSAA

RTX 5090 - Ultra High 8x MSAA

Colin McRae DiRT 3
Net zoals in DiRT 2 worden hier astronomische cijfers gehaald.

GTX 1080Ti - Ultra High

GTX 1080Ti - Ultra High 8x MSAA

RTX 5090 - Ultra High 8x MSAA

Far Cry 2
Ook een oud favoriet en kan heel ver schalen in zijn framerate, mits je DirectX10 gebruikt.
Echter heeft het spel crash problemen i.v.m. dat de 32-bit executable maar 2GB RAM kan toegewezen krijgen en DirectX10 snel over deze limiet gaat.
De 4GB memory patcher kan hier gevonden worden zodat je de executable van de game kan patchen zodat DirectX10 weer als een zonnetje loopt.
Tevens start het spel niet op bij processoren die meer dan 16-threads hebben dus dienen daarvoor trucjes uitgehaald te worden.
Ik kopieër hiervoor even wat informatie van de i9 13900K review:
Hier is echter wel een oplossing voor als een spel niet op lijkt te starten in dit geval.
Zie:
Microsoft.com - How to Permanently Set Priority & Affinity With Shortcut File
Je zal dus een snelkoppeling in de game directory moeten maken met in de eigenschappen bij "Doel" het volgende:
- %ComSpec% /C Start /Normal /Affinity FFFF game.exe
In dit voorbeeld zal
game.exe gestart worden met 16 threads en dit was goed genoeg voor de bovenstaande games.
De mogelijke instellingen zijn:
12 --- 1FFF
13 --- 3FFF
14 --- 7FFF
15 --- FFFF
Mogelijk bestaat er nog een manier om de snelkoppeling elders te plaatsen, dan zal ik dit even aanvullen.
Update 16-03-2023:
Een korte update betreft de snelkoppeling.
Heb naast de snelkoppeling in de game directory ook een
.bat bestand aangemaakt met het volgende:
- %ComSpec% /C Start "lnk" "B:\Program Files (x86)\Ubisoft\Far Cry 2\bin\FarCry2.lnk"
Dan start het .bat bestand de snelkoppeling op die het spel uiteindelijk start, echter omdat het .bat bestand geen ander icoon kan hebben heb ik weer een snelkoppeling naar het .bat bestand gemaakt en die in een map op het bureaublad geplaatst.
Op die manier kan je een snelkoppeling van een spel elders plaatsen met het icoon van het spel en toch opstarten.

GTX 1080Ti - Very High

GTX 1080Ti - Very High 8x MSAA

RTX 5090 - Very High 8x MSAA

Far Cry 5

Grand Theft Auto V
Uiteraard is een benchsuite niet compleet zonder GTA V.
Hierbij is alleen de Motion Blur en DoF (Depth of Field) effecten uitgezet.

GTX 1080Ti - Very High FXAA

GTX 1080Ti - Very High FXAA Extended

RTX 5090 - Very High FXAA

RTX 5090 - Very High FXAA Extended

RTX 5090 - Very High FXAA Extended Maxed DOF ON

Grand Theft Auto V: Enhanced
De GTA V Enhanced edition is uitgekomen en meteen getest.
Het spel heeft een hard-cap van 120FPS maar bevat nu verbeterde graphics i.c.m. raytracing technieken.
Deze versie van het spel met RT is wel zwaarder en voor framescaling (nu sampling genoemd) kan je beter DSR gebruiken i.c.m. DLSS met DLAA.
Dit is nog op basis van DLSS versie 3.7.10 met het CNN model.
Het Transformer model kan nog niet getest worden i.v.m. de Rockstar Launcher updates forceerd al lijkt het te werken bij Steam varianten.
De tests zijn gedaan zonder Motion Blur en DoF (Depth of Field) effecten.
Update
Het is mogelijk om via Nvidia inspector (getest met driver 572.70) de executable voor GTA5_Enhanced.exe het profiel van aan te passen.
Hierbij forceer je de nieuwste versie van de DLSS DLL via Enable DLL Override en zet je Forced Preset Letter op Preset K.
Dan draait het spel met DLSS 4 met het Transformer model met DLSS versie 310.2.1.
Gebruik géén DLSS Swapper bij spellen als deze omdat dit de spelbestanden aanpast, dat kan tot verbanningen leiden bij anti-cheat implementaties.
In dit geval wordt het op driver niveau geforceerd en zal je geen zorgen hebben.
Voor de benchmarks is echter de standaard DLSS 3 gebruikt met preset F, het zal ook niet wonderlijk anders presteren dus ik ga dat niet apart testen.
Inmiddels heeft GTA V Enhanced een update gekregen waarbij de hard-cap van 120FPS is verwijdert.
Echter, ook als G-sync en V-sync worden uitgezet, blijven de overlays van de Nvidia App en Rivatuner de maximale FPS aangeven wat de 165Hz van mijn monitor is.
Je kan hieronder dan ook zien dat het bij ~163FPS afvlakt in de grafiek terwijl tijdens de benchmark het spel zelf wel hogere framerates dan dat weergeeft.
Uiteraard heb ik de laadscherm FPS eruit gehaald omdat dat niet relevant is en het beeld vertroebeld.
Nu slaat het spel natuurlijk zelf zijn benchmarks logs op in
documenten\Rockstar Games\GTAV Enhanced\Benchmarks\ en daar staan wel de juiste cijfers vermeld.
Ik heb even geen zin deze data in grafieken te verwerken, dus ik zal de cijfers hieronder plaatsen. Dit is van 1080P t/m 4320P.
Wel hierbij de voetnoot dat pas bij 4K resolutie de GPU vrijwel op maximale kracht gaat werken, op 1440P zit je echter vaak tussen de 50-80% met framerates van pakweg 100-145fps in de meeste gevallen.
Dat is wel in combinatie met de 13900K, raytracing heeft extra CPU overhead en dit kan wellicht de limiterende factor zijn.
Er is hiervoor wel een oplossing, de nieuwe beta versie van
Lossless Scaling app op Steam heeft adaptive framegen nu ingebouwd.
Hiermee is het mogelijk met minimale extra inspanning van de GPU de extra frames te renderen om de cap van 165Hz G-sync te halen, omdat de base framerate al erg hoog is zie ik persoonlijk vrijwel geen artefacts en is de latency laag terwijl het beeld vrijwel zo soepel is als native 165Hz.
Dat is een manier om eventuele CPU-bound limieten te omzeilen, aangezien de GPU de kracht er voor over heeft is dit een mogelijke oplossing.
Ik gebruik hiervoor de onderstaande instellingen.
1080PFrames Per Second (Higher is better) Min, Max, Avg
Pass 2, 4.629700, 15.377701, 6.520659
Pass 3, 4.372900, 14.703300, 5.755694
Pass 4, 3.947600, 21.122700, 6.930293
Frames under 16ms (for 60fps):
Pass 0: 1319/1319 frames (100.00%)
Pass 1: 1335/1336 frames (99.93%)
Pass 2: 1397/1397 frames (100.00%)
Pass 3: 1527/1527 frames (100.00%)
Pass 4: 15619/15703 frames (99.47%)
Frames under 33ms (for 30fps):
Pass 0: 1319/1319 frames (100.00%)
Pass 1: 1336/1336 frames (100.00%)
Pass 2: 1397/1397 frames (100.00%)
Pass 3: 1527/1527 frames (100.00%)
Pass 4: 15703/15703 frames (100.00%)
97%, 10.00
Pass 2, 4.731100, 12.415800, 6.584037
Pass 3, 4.475800, 15.292100, 5.815273
Pass 4, 4.073400, 20.440100, 6.949129
Frames under 16ms (for 60fps):
Pass 0: 1284/1284 frames (100.00%)
Pass 1: 1355/1356 frames (99.93%)
Pass 2: 1386/1386 frames (100.00%)
Pass 3: 1514/1514 frames (100.00%)
Pass 4: 15790/15845 frames (99.65%)
Frames under 33ms (for 30fps):
Pass 0: 1284/1284 frames (100.00%)
Pass 1: 1356/1356 frames (100.00%)
Pass 2: 1386/1386 frames (100.00%)
Pass 3: 1514/1514 frames (100.00%)
Pass 4: 15845/15845 frames (100.00%)
91%, 7.00
Pass 2, 4.930200, 14.601900, 7.592349
Pass 3, 4.635300, 14.050300, 7.267752
Pass 4, 4.182300, 23.768902, 7.690233
Frames under 16ms (for 60fps):
Pass 0: 1086/1086 frames (100.00%)
Pass 1: 1137/1139 frames (99.82%)
Pass 2: 1226/1226 frames (100.00%)
Pass 3: 1277/1277 frames (100.00%)
Pass 4: 14712/14715 frames (99.98%)
Frames under 33ms (for 30fps):
Pass 0: 1086/1086 frames (100.00%)
Pass 1: 1139/1139 frames (100.00%)
Pass 2: 1226/1226 frames (100.00%)
Pass 3: 1277/1277 frames (100.00%)
Pass 4: 14715/14715 frames (100.00%)
50%, 8.00
Pass 2, 5.631200, 14.975700, 11.423384
Pass 3, 7.168000, 15.461001, 10.996229
Pass 4, 8.451700, 26.970901, 11.085889
Frames under 16ms (for 60fps):
Pass 0: 656/712 frames (92.13%)
Pass 1: 783/784 frames (99.87%)
Pass 2: 822/822 frames (100.00%)
Pass 3: 852/852 frames (100.00%)
Pass 4: 10310/10313 frames (99.97%)
Frames under 33ms (for 30fps):
Pass 0: 712/712 frames (100.00%)
Pass 1: 784/784 frames (100.00%)
Pass 2: 822/822 frames (100.00%)
Pass 3: 852/852 frames (100.00%)
Pass 4: 10313/10313 frames (100.00%)
50%, 13.00
Pass 2, 8.573800, 29.344898, 23.682442
Pass 3, 8.386500, 30.971601, 23.102966
Pass 4, 10.278700, 32.422604, 22.388750
Frames under 16ms (for 60fps):
Pass 0: 6/343 frames (1.75%)
Pass 1: 2/386 frames (0.52%)
Pass 2: 4/395 frames (1.01%)
Pass 3: 5/404 frames (1.24%)
Pass 4: 3/5117 frames (0.06%)
Frames under 33ms (for 30fps):
Pass 0: 308/343 frames (89.80%)
Pass 1: 386/386 frames (100.00%)
Pass 2: 395/395 frames (100.00%)
Pass 3: 404/404 frames (100.00%)
Pass 4: 5117/5117 frames (100.00%)
50%, 26.00

RTX 5090 - Dark Tower - Max

RTX 5090 - Desert Sunrise - Max

RTX 5090 - Concrete Jungle - Max

Metro 2033
Tja, dit is een van de spellen waar de RTX 5090 geen GPU-PhysX ondersteuning meer voor heeft.
Dit komt doordat Nvidia niet langer 32-bits PhysX/Cuda ondersteund voor 50-series en nieuwer.
Ik heb dan ook de PhysX resultaten weggelaten voor de RTX 5090 omdat dit weinig interessants meer biedt.
GTX 1080Ti - Low AAA

RTX 5090 - Very High AAA, PhysX Off Dof ON

RTX 5090 - Very High 4x MSAA, PhysX Off Dof OFF

RTX 5090 - Very High 4x MSAA, PhysX Off Dof ON

Metro Last Light
Ook hier is PhysX buiten beschouwing gelaten voor de RTX 5090, anders zit je telkens tegen 8-15fps aan te kijken.

GTX 1080Ti - Very High

RTX 5090 - Very High

Monster Hunter Wilds
Een grote nieuwkomer is Monster Hunter Wilds, en het ziet er echt wild uit qua graphics.
Alle moderne technieken zitten erin, DLSS, DLAA, Framegen, Raytracing en een hele zwik aan instellingen.
Dit spel is enkel getest met de RTX 5090.
1440P DLSS
4320P DLSS DLAA Raytracing High Framegen On
4320P DLSS Quality

Red Dead Redemption 2
Update:
Nu ook testresultaten toegevoegd met DLAA Transformer Model Preset K.
In de grafieken hieronder heb ik in elk geval geprobeerd de framerates te verwijderen van de laadschermen die een vertekend beeld geven.
Ik heb dit spel niet uitvoerig getest op de 1080Ti en het bij 1440P resolutie gehouden.
Voor de RTX 5090 heb ik wel de remmen losgegooid en ook DLSS erin verwerkt.
Eerst test ik de 'Original Settings' waar ik het spel normaliter mee speelde op de 1080Ti met een balans van grafisch geweld en performance.
Daarna worden de Favor Performance en Favor Quality getest, al lijkt dat bij de RTX 5090 niet voor veranderende instellingen te zorgen dus ik heb ze zelf maar lager en hoger gezet.
Op het laatst komen de maximale instellingen om de hoek kijken en daarna vanaf 1440P met DLSS om te kijken hoe speelbaar het blijft.
Alles is getest onder de Vulkan API.
Let op: wegens tijdgebrek nog niet aan toegekomen de framerate grafieken hiervan toe te voegen.
Deze worden nog op een later tijdstip toegevoegd zodra ik hier tijd voor vind.
GTX 1080Ti - Original Settings

RTX 5090 - Ultra Raytraced Shadows

RTX 5090 - Ultra Raytraced Shadows DLSS Quality

RTX 5090 - Ultra Raytraced Shadows DLSS DLAA Transformer Preset K

Sniper Elite V2
Deze benchmark is ook aardig in staat ver te schalen met de framerate.
Het is een inmiddels ouder spel maar nog altijd vermakelijk.

Tom Clancy's The Division
Dit spel gebruikmakend van de Snowdrop engine hebben we eens aan de tand gevoeld.
Hier heb ik voor de resultaten met verticale balken gebruik gemaakt van de MSI Afterburner benchmark gegevens.
De grafiek met framerates komt van de Nvidia App Statistics af al had ik dat voor de 1080Ti niet gedaan.

Tot Slot
De voorbereidingen voor deze review zijn al in December 2024 begonnen, er zijn weken gespendeerd in het draaien van alle benchmarks op beiden videokaarten.
Mede hierom ben ik blij deze videokaart op een vroeg stadium te hebben kunnen bemachtigen.
Ik hoop dus dan ook dat de review genoeg informerend is geweest.
Betreft het vergelijken van DLSS, Framegen e.d. in beeldkwaliteit werd me een beetje teveel.
Dat is niet echt iets wat specifiek gekoppeld is aan een model videokaart en online zijn daar genoeg kwalitatieve vergelijken van te vinden dan ik ooit zou kunnen geven.
Ik ben in elk geval enorm blij met deze videokaart en z'n performance, dikke aanrader!
Kijk ook eventueel naar de onderstaande video's