Inleiding
De afgelopen pakweg 20 jaar heb ik altijd gebruik gemaakt van reguliere goedkope rubber-dome toetsenborden, zonder RGB, de meeste zelfs enkel met PS/2 aansluiting. Dit was voor mij geen probleem aangezien ik zo gaandeweg blind heb leren typen. De toetsen druk ik altijd tot de bodem in dus dat was ook nooit een argument voor mij om wat anders te kopen.
Helaas zijn niet al die goedkope toetsenborden van redelijke kwaliteit, zeker de toetsenborden zoals de
Microsoft Wired Keyboard 200 for Business zijn van embarmelijke kwaliteit gezien de toetsen enorm wiebelig worden en het binnen een paar jaar gepresteerd was de rubberen-dome onder de S toets letterlijk te laten scheuren. Einde oefening dus.
Daarvoor gebruikte ik het befaamde
Logitech Internet Pro toetsenbord, met PS/2 aansluiting, echter de nieuwere systemen komen vaak niet meer met een PS/2 aansluiting, zo ook het huidige
Asus ROG Maximus Z790 Extreme moederbord niet. Vaak kan je wel USB naar PS/2 adapters krijgen maar het toetsenbord wordt toch nog voor een ouder systeem gebruikt. Dat bord werkt overigens nog zoals dag 1, zo maakt Logitech ze niet meer.
Na het Microsoft toetsenbord jarenlang, tot nu dan, een
HP KU-0316/SK-2885 USB toetsenbord toetsenbord gebruikt die van een ander oud systeem was geplukt van een kennis, inmiddels ook al een jaar of 15 oud. Toch nog de afgelopen ~7 jaar nog flink veel typwerk en gamen erop verricht, maar ook bij dit toetsenbord beginnen de domes slecht te worden, met name de S knop die soms krakend terug veert, sommige andere toetsen zoals de CTRL blijven vaak haken in het eigen plastic waardoor het irritant veel kracht kost daardoor heen te drukken als je de knop niet in het midden indrukt, dus ondanks dat ze nog te krijgen zijn niet echt een goed idee meer.
Hiervoor echter was er een periode dat we nog een, ik geloof, een Tandy-computer hadden, zo'n bakbeest met 5,25" floppies en een Seagate ST-277R hardeschijf, die overigens als enige nog bewaard is gebleven.
Dit was verbonden met een 3-knops rechthoekige
Genius GM-6 muis en een ouderwets 5-DIN toetsenbord met mechanische toetsen, een beetje het IBM Model M idee met de buckling-spring mechanische toetsen. Eigenlijk de enige echte mechanische toetsenborden.
Dat is nog altijd een zeer fijn toetsenbord, luid, maar de aanslagen zijn prettig, alleen ligt het nu afgedankt stof te happen.
Dat in gedachte hebbende ben ik toch maar eens gaan kijken wat er voor aanbod is in de huidige markt van mechanische toetsenborden, ook wel een beetje omdat de goedkope toetsenborden toch wel een beetje vreemd afsteken tegen een dikke Game PC, voelde me een beetje BrianD van VGHS op die manier.
Voor degene die VGHS niet kennen:
De zoektocht tussen verschillende merken
Ik heb wel even kort gekeken naar andere merken in de markt, maar mijn keuze ligt specifiek op een full-size board met Qwerty-US ANSI layout en graag tactile maar niet overgevoelige switches die je zowel voor gamen als werk prima kan gebruiken. Gezien Cherry-MX een goede naam heeft kom je dus uit op de brown switches, en dan wordt de keuze wel erg beperkt.
Ducky
Een ander degelijk bord dat ik vond is de
Ducky Shine 7, maar vond de opstaande rand aan de voorkant wat te bulky eruit zien én was duurder maar schijnen wel van goede kwaliteit te zijn. Echter had het bord niet de zijwaartse uitklapbare voetjes zoals ik dat eigenlijk wel wens, al zijn deze ook in twee delen uitklapbaar en is het bord zelfs zwaarder in gewicht wat schuiven tegen moet gaan. Het design van de Corsair stond mij wel wat meer aan en de rest van de Ducky toetsenborden pastte niet bij mijn design wensen. Wel heeft dit bord ook netjes een afneembare USB-C kabel. Dit bord was mijn 2e keus.
Mountain Everest
De Mountain Everest zou ik dan weer geen kans geven wegens dat de modulaire opzet het juist storingsgevoeliger zou kunnen maken en met optillen is dit niet handig omdat het numpad er gewoon los naast ligt. Tevens is Mountain Everest opgericht door het vroegere OCZ en daar heb ik nu niet bepaald een kwaliteitsindruk van.
Varmilo
Verder zag ik de Varmilo toetsenborden in de pricewatch staan, maar het uiterlijk stond me niet aan en enkel bij eigen webshop verkrijgbaar dan valt het voor mij ook af.
Logitech
Het is onduidelijk of Logitech nu wel of niet hun leven gebeterd heeft omdat ze jarenlang Qwerty-US borden in de pricewatch hebben staan, vaak met
ANSI-layout afbeeldingen, maar je doodleuk een Qwerty-US
ISO-layout door de webshops krijgt opgestuurd, wat dus een korte shift en grote Enter toetsen betekent, niet gewenst voor veel gamers. En wil je een ANSI-layout bemachtigen zou iemand in Amerika deze moeten kopen en opsturen omdat Logitech pertinent weigert mee te werken aan de klant hun wensen in Europa.
Mede hierdoor en andere akkefietjes valt Logitech dus af want het vertrouwen is weg, toetsenborden met platte toetsen staan mij ook niet aan.
Razer
Dan Razer, die lijkt behoorlijk goed aan de weg te timmeren met hun randapparatuur. Inmiddels een blije gebruiker van de
Razer Viper Mini, de
Basilisk V3 en de
Blackshark V2 Hyperspeed nadat ik de rampen genaamd Logitech G Pro en G502 heb meegemaakt.
Helaas heeft Razer dan weer geen aanbod met de Razer Orange switches, die vergelijkbaar moeten zijn aan Cherry-MX brown, enkel greens die tactile & clicky zijn zoals Cherry-MX blue en de lineaire yellows die vergelijkbaar zijn met Cherry-MX red. Dus ook hierom viel Razer af.
Corsair
Een vriend heeft al jarenlang een
Corsair K95 Platinum in gebruik met de Cherry-MX brown switches en deze lijkt onverslijtbaar tot dusver ondanks intensief gebruik, helaas was dit toetsenbord uitgerangeerd door Corsair en is de K100 daarvan de opvolger.
Helaas heeft de K100 dan weer niet de optie voor de Cherry-MX toetsen, enkel de zeer gevoelige OPX optische switches van Corsair zelf, tevens was dit bord al weer een paar jaar ouder en vond ik het wiel niet perse stijlvol of wat toevoegen en is tevens nog een stukje prijziger.
Dan kom je een tree lager uit bij de Corsair K70 RGB Pro, waarvan de Cherry-MX brown met Qwerty-US ANSI-layout versie met de filters aan de top van de pricewatch prijkt.
Dit bord heeft dan geen extra macro-toetsen, maar ik ben ook niet gewend deze te hebben en ik ben bang dat deze sowieso onnodig in de weg zitten en ik graag de feel heb dat de rij van ESC -> CTRL toetsen het einde van het bord is.
Corsair heeft in het toetsenbord veld ook een grote naam opgebouwd van hoogwaardige toetsenborden en verder bleek de feature-set vrij dicht op mijn wensen te zitten, en onder anderen krijg je hoogwaardige PBT double-shot toetsen, talrijke RGB verlichting, extra knoppen voor het regelen van de media, de mogelijkheid om de Windows toets uit te schakelen en zelfs tot en met 50 profielen opslaan op het onboard geheugen.
Hoewel bij het checken van de reviews op zowel Tweakers als van YouTube review kanalen er klachten zijn over de ping dan-wel stemvork achtige geluiden heb ik toch de gok gewaagd het bord maar te kopen.
Ik moet ik zeggen dat het bij mijn eigen bord met Cherry-MX brown switches vrijwel niet hoorbaar is. Zeker omdat ik tijdens het PC gebruik normaliter wel iets van geluid op heb, heb je er totaal geen last van. Neemt niet weg dat de algemene isolatie binnenin beter had gekund om deze klachten totaal teniet te doen.
Wellicht is het irritanter bij de Cherry-MX reds en de blues zijn sowieso luid van nature.
Specificaties
Hieronder de lijst met specificaties van het bord:
- Keyboard CUE Software: Supported in iCUE
- Keyboard Compatibility: PC, Mac, or XBOX One with USB 3.0 or 3.1 Type-A port|Windows® 10 or macOS® 10.15|Internet connection for iCUE software download
- Keyboard Report Rate: Up to 8,000Hz
- Keyboard Form Factor: Full Size
- Keyboard Dimensions: 444mm x 166mm x 40mm
- Keyboard Layout: Qwerty-US (ANSI)
- Keyboard Matrix: 104 Keys
- Wrist Rest Included: Yes
- Spill Dust Resistant: Full Size
- Keyboard Warranty: 2 Year
- Weight: 1.15 KG
De uitleg van de knoppen in de handleiding:

Op en in de doos
Allereerst excuses voor de ietwat wazige foto's, deze zijn niet met daglicht gemaakt.
Hieronder enkele foto's van de buitenzijde van de doos en de informatie die erop staat.
In de doos is het toetsenbord netjes verpakt in een beschermende plastic zak.
Eenmaal het toetsenbord eruit gehaald vind je het boekje met veiligheids informatie met daaronder de polssteun, ook de USB-C kabel ligt hieronder opgeborgen.
Het boekje, de polssteun en de USB-C kabel:
Eenmaal het toetsenbord eruit gehaald zie je een mooi strak zwart toetsenbord, het schermpje aan de bovenzijde is tevens afgedekt met een beschermend plastic folie.
De USB-C kabel is een adapter van USB-C naar USB-A met een mooie gevlochten kabel.
Deze kabel is 1.82 meter lang wat genoeg zou moeten zijn in de meeste situaties, mocht dat niet zo zijn kan je altijd zelf een langere kabel kopen.
Het fijne van deze afneembare kabels is dat als je het bord elders wilt gebruiken je enkel de USB-C zijde hoeft uit/in te pluggen als je elders al een losse kabel hebt liggen, zonder elke keer achter de computerkast te moeten klimmen hiervoor.
Natuurlijk is een vervangbare kabel ook fijn, wellicht als je huisdieren eraan knagen, maar verder kan ik me niet indenken dat dit stuk gaat.
Maar er zijn uiteraard ook leuke retro-achtige USB-C naar USB-A kabels te krijgen mocht dat meer aanspraak op je maken qua design, zoals hieronder afgebeeld:

Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van het toetsenbord is zeer prima te noemen, al is dit uiteraard nog nieuwstaat. Een vriend met de K95 Platinum met Cherry-MX Browns heeft deze al jarenlang behoorlijk intensief gebruikt zonder enig merkbare slijtage.
Het toetsenbord zelf is vervaardigd uit een geborsteld aluminium frame waardoor het bord zeer stevig aanvoelt. Het bord is 1.15 Kilogram in gewicht wat enigsinds de perceptie van kwaliteit naar een hoger niveau tilt.
De toetsen zijn van PBT double-shot materiaal waardoor deze enorm duurzaam zullen zijn, dit betekent dat de toetsen hun textuur blijven behouden en de letters niet zomaar zullen vervagen zoals bij veel simpele goedkopere toetsenborden het geval is.
De switches zijn van Cherry-MX, een gerenomeerd merk in toetsenbord mechanische switches van hoogwaardige kwaliteit, dit bord is uitgevoerd met de Cherry-MX Brown switches zoals hieronder min of meer op de foto's te zien.
De knoppen aan de linker-bovenzijde van het toetsenbord zijn niet mechanisch en geven een soort van muis-klik geluid, ze zijn makkelijk in te drukken.
Hetzelfde geldt voor de mute-knop die aan de rechter-bovenzijde is geplaatst naast het volume wiel.
Het volume wiel voelt enorm fijn aan en voelt als metaal, deze scrolt zeer vloeiend en heeft enige weerstand maar geeft geen feedback zoals je met een scrolwiel zou verwachten.
Het is niet duidelijk wat voor type switches er voor de media keys zijn gebruikt, deze drukken wel dieper in en lijken van onderen hetzelfde type plastic te hebben als de Cherry-MX switches echter volgens Corsair zijn deze toetsen niet te verwijderen. Mochten er problemen zijn met het indrukken van deze toetsen door stof e.d. kan je beter met perslucht en een zachte tandenborstel aan de slag.
In het midden aan de bovenzijde van het toetsenbord prijkt het scherm met het RGB-verlichte Corsair logo, in dit scherm wordt het volgende getoond van links naar rechts:

- Macro Record indicator
- Mute indicator
- Win Lock indicator
- Numlock
- Capslock
- Scroll-lock
Mijn inziens hadden de icoontjes hiervan iets groter mogen zijn, de icoontjes zijn niet fel en iet wat lastig af te lezen op deze manier zeker in een felle omgeving. Dan werken de ouderwetse LED indicatoren toch net wat beter.
Om een of andere reden krijg ik bij het muten dit niet te zien in het scherm, wellicht komt dit doordat ik iCUE niet actief draai en iCUE ervoor zou zorgen deze informatie terug te koppelen aan het toetsenbord vanuit het OS, macro's heb ik niet geprobeerd op te nemen.
Wat betreft de USB-C kabel, deze is netjes gevlochten en van goede kwaliteit, de kabel is wel wat stug. Zodra deze is ingeplugd in het toetsenbord zit hij netjes strak en stevig vast en is deze deels omringd door de behuizing om de connector te beschermen.
Hoewel de specificaties aangeven dat het toetsenbord stof en morsbestendig zou moeten zijn zou ik dit met een korrel zout nemen want veel mensen die er niet werkende toetsen aan overhouden, en natuurlijk zo snel mogelijk uitpluggen.
Zoals in de bovenstaande foto te zien zit er onder de spatiebalk ook een gleuf in het frame, waar je eigenlijk direct op het PCB kijkt van het bord, dus ik zou het zeker niet riskeren wat voor soort vloeibaar materiaal dan ook over het toetsenbord te gieten.
Tevens is dit duidelijker te zien op de foto die Techpowerup in hun review hebben gebruikt:
Bron:
Techpowerup.com - CORSAIR K70 RGB PRO Keyboard Review
De onderzijde van het toetsenbord bevat grote rubberen pads op iedere hoek van het toetsenbord die moeten belemmeren dat deze ongewenst zal verschuiven, ook zijn hier de kabelgoten aanwezig mocht je de USB-C kabel hier in willen wegwerken.
De sticker met de product informatie zit netjes in de bovenhoek weggewerkt.
De rubberen pads aan de onderkant zijn van een redelijke dikte.
Tevens zijn er zijwaarts neerklapbare voetjes te vinden, ook deze zijn voorzien van een rubberen laag om krassen te voorkomen en stabiliteit te bevorderen, je kan ze immers niet perongeluk dichtklappen als je het toetsenbord naar achteren drukt.
Zoals op de foto's te zien zijn de voetjes in twee standen uit te klappen, hierdoor krijg je een totaal van 3 verschillende hoeken om te typen.
Om een idee te krijgen hoever de voetjes uitsteken t.a.v. de rest van het bord:
En hieronder zie je in welke hoek het toetsenbord komt te liggen zonder en met de voetjes uitgeklapt.
Om dit verschil wat makkelijker te zien heb ik er een gif animatie van gemaakt.
De rijen van toetsen zijn ook niet helemaal op gelijke hoogte gepositioneerd vanaf de zijkant te zien, dit zal gedaan zijn om de comfort van bereikbaarheid van deze toetsen te bevorderen mijn inziens, want op dit bord zit de rij van F-toetsen ook dichterbij dan veel andere toetsenborden.
De polssteun is helaas niet gemaakt van memory-foam zoals bijvoorbeeld de K100 en de K70 Max dat wel heeft, wat een beetje afbreuk doet aan de prijs en kwaliteitsbeleving.
De polssteun is van hard materiaal met een rubber-achtige zachte finish met een driehoeken patroontje.
In het midden van de polssteun staat er Corsair gedrukt, smaken verschillen ik vind het wel stijlvol zo.
De hoek van de polssteun als deze ligt is als volgt.
Aan de achterzijde vind je twee uitsparingen, deze klipjes schuiven met magneten vast aan de inkepingen in de onderzijde van het toetsenbord, deze zijn redelijk krachtig want je moet het toetsenbord vasthouden om hem weer los te krijgen.
Ook de polssteun is voorzien van rubberen pads aan de onderzijde om krassen de voorkomen, gerammel te voorkomen en comfort te verhogen.
Zoals te zien zijn deze ook van een redelijke dikte aan de onderzijde waar deze de meeste krachten moeten opvangen, zelfs de klipjes zijn van een laagje rubber voorzien zodat het niet gaat rammelen i.c.m. het toetsenbord.

Geluid toetsen
Wat is een toetsenbord review zonder een geluidstest.
Dit heb ik enigsinds geprobeerd op te nemen in de onderstaande videos.
Je zal ze even moeten aanklikken in de browser en mogelijk moeten unmuten om geluid te horen.
Mijn inziens is het geluidsniveau voor een mechanisch toetsenbord meer dan acceptabel, natuurlijk helpen de Cherry-MX Brown switches ook mee wat minder luidruchtig te klinken.
Het veelal beklaagde 'ping' geluid hierop niet te horen.
RGB
De RGB kan in ontelbaar veel manieren worden ingesteld via de software, maar heeft ook wat ingebouwde presets die via de FN-toets benaderd kunnen worden alsmede het aanpassen van de snelheid van animaties en de richting hiervan zoals hieronder afgebeeld.
Hieronder een voorbeeld van de verschillende ingebouwde animaties:
De helderheid kan in trapjes van 20% worden aangepast of helemaal uit.
In een verlichte omgeving zijn de RGB LEDjes prima zichtbaar.
En vanuit een laag oogpunt licht tegenover het donker:
Hieronder zal ik een aantal foto's tonen van solide RGB kleuren in het donker en de leesbaarheid van deze kleuren in het licht, in het licht is dan ook beter de werkelijke kleuren te zien.
Bij wit moet opgemerkt worden dat dit niet helemaal spierwit lijkt vanuit de bovenkant van de keycaps gezien, alsof de bruine kleur van de switches hier van invloed op is, wellicht ook niet de makkelijkste kleur om weer te geven.
Geel doet op de foto's bijna iets of wat groenig aan maar het is minder erg als dan dat het door de camera lijkt.
Zoals te zien is de RGB netjes zichtbaar in het licht en kan het indrukwekkend beeld opleveren in het donker, de PBT keycaps zijn dus geen belemmering om het licht door te laten. Het beeld is mooi egaal verdeeld over het hele toetsenbord.
Het enige dat je zal zien is dat de beschrijvingen onder de numpad toetsen wat minder fel zijn, dit heeft te maken dat vrijwel ieder toetsenbord de LEDs richting het noorden hebben gepositioneerd en op die plek het licht wat minder doorkomt, maar dat is geen deal-breaker.
Speciale features
Natuurlijk is het geen Corsair toetsenbord als er ook niet wat extra specialiteiten te vinden zijn.
Macro's en programmeerbare toetsen
Hoewel dit bord geen dedicated G-Keys heeft voor de macro's aan de linkerzijde van het bord zoals de K95 en K100 dit wel hebben, is het wel mogelijk macro's op te nemen en af te spelen, toetsen te herprogrammeren binnen iCUE en een andere taal-layout te kiezen dan Qwerty-US als dat meer aansluit op je wensen.
Hieronder de uitleg van de handleiding voor het gebruik hiervan:

Volume wiel
Zoals eerder besproken bevat het toetsenbord een volume wiel.
Dit volume wiel past je volume aan met trapjes van 2%.
8000Hz polling rate
Dit bord ondersteund een maximale polling rate t/m 8000Hz oftewel 0.125ms
Hoewel het verschil tussen 4000Hz en 8000Hz vrijwel nihiel is, blijkt in tests dat er toch nog een heel klein voordeel uitgehaald kan worden.
Een interessante video hierover kan hier bekeken worden:
De interne AXON microprocessor is het hart van het toetsenbord die deze polling-rate mogelijk maakt. Zijn volledige naam luid de 'NXP LPC54605 32-bit ARM Cortex-M4 USB microcontroller' waarvan wederom
Techpowerup een foto van heeft gemaakt:
De documentatie van deze chip is hier te vinden:
https://www.nxp.com/docs/en/data-sheet/LPC546XX.pdf8MB intern geheugen
Omdat het bord intern 8MB geheugen heeft is het mogelijk om wel 50 profielen op te slaan naar wens en dit kan via de profiel-knop doorheen gecycled worden.
Win-Lock
De Win-Lock toets is niet alleen om de Windows-toets uit te schakelen zodat je niet ongewenst uit je spel getrokken wordt mocht je deze perongeluk indrukken, deze kan via iCUE ook geprogrammeerd worden om Alt-Tab, Shift-Tab en Alt-F4 uit te schakelen.
Switch Debounce Time
In iCUE is het mogelijk de debounce time in te stellen voor de switches.
Dit betekent dat als er binnen het limiet van de debounce time geen nieuwe input geregistreerd kan worden, dit kan enigsinds ongewenste dubbele input voorkomen.
Kabelgoten
Onder het toetsenbord vind je de kabelgoten, deze kunnen eventueel gebruikt worden om de USB-C kabel weg te werken onder het toetsenbord.
Helaas heeft dit toetsenbord geen USB-passthrough functionaliteit dus de functie hiervan zal wat beperkter zijn.
Tournament Mode
Dit toetsenbord beschikt over een tournament modus.
Op de achterzijde van het toetsenbord bevindt zich een fysieke switch met een rode LED.
Zoals op de foto te zien kan je niet direct het klepje omzetten naar boven, je zal de switch eerst handmatig moeten verplaatsen en dan kan je dit als het ware vastzetten met het klepje.
Zodra deze mode actief is, zullen alle macro's e.d. worden uitgeschakeld en schakelt het bord over naar een solide rode RGB kleur, al kan de tournament kleur aangepast worden binnen iCUE.
Dit heeft als doel dat je in tournooien kan bewijzen dat je niet aan het valsspelen bent, tevens bekrachtigd door de rode LED aan de achterzijde.
De uitleg vanuit de handleiding:

iCUE software
De Corsair iCUE software kan gebruikt worden om extra zaken te configureren voor het toetsenbord. De iCUE versie die gebruikt is in de review is
4.33.138.
De software is niet perse benodigd om het toetsenbord te gebruiken en ik raad het ook aan iCUE zo min mogelijk actief te houden dan wel zijn services uit te schakelen.
De software kent een behoorlijke CPU-footprint (even RAM daargelaten) waardoor deze in idle dus onnodig veel stroom gaat verbruiken, dit komt door alle RGB/LCD aansturingen die het moet doen.
Zeker in mijn geval is dit merkbaar dat de i9 13900K zomaar 10-20W extra kan verbruiken met iCUE aan want er wordt dan zowel de LCD & RGB van een
Corsair H170i waterkoeler, de RGB van de
128GB aan DDR5-5600 Corsair Dominator RGB Platinums én de RGB van de
Corsair iCUE ML140 RGB Elite Premium fans die normaliter op de waterkoeler horen te zitten die nu vooraan in de kast hangen als intake aangestuurd.
Helaas heeft iCUE ook de eigenaardige eigenschap slecht compatibel te zijn met andere monitoring-programma's, zeker als deze ook de sensors van corsair pollen, hierom wordt ook vaak aangeraden de Corsair sensors in HWiNFO uit te schakelen. Want anders kan je detectie-problemen of andere vage issues krijgen.
In mijn geval monitor ik enkel de Corsair Link status voor de Corsair AX1200i via HWMonitor, dat lijkt voor geen problemen te zorgen. Maar als iCUE actief zou zijn had ik met enige regelmaat dat de DDR5 geheugenmodules niet langer gedetecteerd waren en dus de RGB hiervan vastliep, en dan kan je dit enkel oplossen door je systeem volledig te herstarten.
Hierom raad ik dus aan zoveel mogelijk enkel de hardware-functionaliteit te gebruiken, ook omdat de LCD/RGB-aansturing gaat haperen/knipperen als je CPU op 100% load zit en dus niet genoeg capaciteit overheeft om iCUE deze zaken nog te laten aansturen wat erg storend is. Met hardware aangestuurde RGB heb je hier dus geen last van.
Wat in mijn geval ook opviel, is zodra ik de hardware-lighting wil aanpassen van het K70 RGB Pro toetsenbord binnen iCUE, dat twee van de vier DRAM modules spontaan hun RGB uitschakelen.
Maar nu verder betreft het toetsenbord i.c.m. met iCUE.
Bij het openen van iCUE met het nieuwe toetsenbord wordt je begroet met een aantal tutorial stappen om een idee te krijgen wat je met het toetsenbord kan doen.
Ik ga hier niet al te diep op in omdat er veel mogelijkheden zijn, maar in de externe video reviews onderaan de review wordt dit ook behandeld en krijg je een iets beter beeld hiervan.
Hieronder een aantal screenshots van de RGB tutorial:
En de Key Assignments tutorial:
Vanuit de
Device Settings kan je de volgende zaken regelen.
- Firmware updates
- Polling rate
- Helderheid van RGB
- Taal layout
- Switch Debounce tijd
- Tutorial Tooltips aan/uit
- Profile / Brightness / Win Lock status kleuren
- Tournament Mode Backlighting kleur
- De profielen creëren, aanpassen, verwijderen en volledig opschonen.

Externe video reviews
Omdat N=1 niet perse zaligmakend is zal ik enkele video's hieronder posten van andere mensen die deze toetsenborden hebben gereviewed, die ieder er een andere kijk op hebben.
Wellicht helpt het om een keuze te maken.
Handleiding
Als je de handleiding wilt bekijken/downloaden kan je hier terecht:
https://assets.corsair.co...K70_RGB_PRO_QSG_Web_F.pdfTot slot
Hoewel ik het toetsenbord nu nog maar een korte periode in gebruik heb ben ik al snel overtuigt van zijn kwaliteiten en feel, er is op geen enkele manier echt een indruk dat dit toetsenbord niet lang mee zal gaan.
De overstap na 20 jaar rubberdome keyboards te hebben gebruikt was vrij vlekkeloos, ik voelde me meteen thuis bij het blind typen op dit bord, alsof er vrijwel niets is veranderd, wel zijn de toetsenaanslagen natuurlijk wat fijner en vloeiender.
De mogelijkheden die je zonder iCUE kan doen met dit toetsenbord zijn uitgebreid genoeg dat je heel iCUE niet zal hoeven missen, en dat is zeker een pluspunt. Zo min mogelijk software afhankelijkheid wordt niet alleen de systeem-footprint minder van maar zorgt er ook voor dat potentiele conflicten tussen software zoveel mogelijk uitblijven.
Het is uiteraard wel een stevige prijs voor dit bord, zeker gezien er bij dit bord geen extra geluids-dempingen zijn aangebracht zoals bij de
K70 Max, al is deze wat duurder, en de polssteun niet van zacht memory-foam is gemaakt, al zullen veel mensen deze toch niet gebruiken.
Wat ook een fijne bijkomstigheid is dat de onderste rij toetsen nu de standaard groottes gebruiken, wat dus de compatibiliteit met aftermarket keycaps vergroot als je de standaard keycaps wilt omruilen voor wat anders.
Ik kan eigenlijk niets anders zeggen dat Corsair ook met dit bord een kwalitatief product heeft neergezet en mij weer meer plezier brengt in het gebruik van een toetsenbord, hierom is hij zeker aan te raden!