€ 22,95 bij Amazon.nl Marketplace

Kingston DataTraveler Micro 3.2 Gen 1 256GB Zilver Review

5 oktober 2023, laatste update op 5 oktober 2023, 1.364 views Rapporteer

Een nette stevige USB stick met een metalen behuizing die niet oververhit raakt (handwarm intensief gebruik) en tevens aan een sleutelhanger gehangen kan worden. Lekker compact en zit dus niet snel in de weg.

Uitermate geschikt om bijvoorbeeld te gebruiken in de auto om muziek mee af te spelen zonder snel de kans te lopen de usb poort te slopen zoals met grotere USB-sticks.

Zijn snelheden zijn voor zijn formaat meer dan prima te noemen, verwacht geen wonderen op gebied van schrijfsnelheden en verwacht dat het schrijven van honderden mp3 bestanden even kan duren omdat de toegangstijden naar de schijf oplopen, maar dat geldt voor de meeste USB-sticks in het algemeen, de lees-snelheden zijn over zijn gehele formaat ruwweg tussen de 180-200MB/s sequentieel met eventuele uitschieters daarboven dus daar valt weinig te klagen.

Al met al geen misser voor het geld, afhankelijk waarvoor je het wilt gebruiken uiteraard.

Pluspunten

• Compact en robuust
  • Metalen behuizing met net design
  • Snelle leessnelheden t/m boven 200MB/s
  • Wordt niet heet zoals het veelal geplaagde Sandisk Cruzer
  • Kan aan een sleutelhanger
  • Zit stevig in USB poort maar door inkeping makkelijk grip om hem te verwijderen
  • Perfect voor gebruik in auto radio's
  • Vriendelijk geprijsd & 5 jaar garantie!

Minpunten

• Geen snelheidsmonster voor data te schrijven, maar dat moet je ook niet verwachten van reguliere USB sticks laat staan het micro formaat

Inleiding

Onlangs een nieuwe autoradio in de auto geplaatst die ook USB kan afspelen, echter had ik nog geen fatsoenlijke USB-sticks in bezit die genoeg capaciteit hadden en ook enig zins redelijk vlot konden schrijven.

Na een korte zoektocht op deze micro-USB sticks gestuit, dit soort type Kingston USB-sticks heb ik al wel eens eerder gezien van oudere types en gaven altijd een nette robuuste indruk en waren vrij compact.

Gezien de prijs ook vriendelijk is kon ik dit niet laten schieten om te proberen, en met goed resultaat, heb er zelfs twee van besteld.

Testsysteem

De review is gedaan in combinatie van de volgende hardware:

De partities

Ik heb tot dusver maar één ervan uitgepakt, standaard was er een partitie ingericht op FAT32, echter was er 51MB ongebruikte ruimte aan het begin van de schijf, dit heb ik rechtgetrokken door de partitie volledig te verwijderen en met Partition Wizard opnieuw als FAT32 geformatteerd omdat Windows 10 zelf dit weigert, FAT32 is nodig voor de autoradio.

Dus het kan zijn dat dit bij andere sticks ook het geval is.

Error Scan

Alvorens de tests uit te voeren heb ik eerst een error-scan gedaan op de sectoren, alles bleek goed te zijn:

Ook bij de snelheidsweergave zie je dat enkel de eerste blokjes wat trager waren en daarna geheel groen en consistent:

Benchmarks

Ik zal hieronder de benchmarks uitlijsten, bij HD-Tune heb ik vooralsnog enkel lees-tests gedaan omdat het erop lijkt dat het programma geen write tests lijkt te willen uitvoeren.
HD Tune Pro
Lees snelheidstest:

Lees toegangstijden test:

Lees extra tests + cache test:
CrystalDiskMark
Hieronder het resultaat van CrystalDiskMark benchmark voor zowel lezen als schrijven met een bestandsgrootte van 1GB.

Dit kan een iets of wat vertekent beeld geven gezien 90-110MB/s best eens kortstondig gehaald kan worden qua schrijfsnelheid maar dit snel terug zakt, bij het overzetten van meer dan 100GB aan muziek (en dus veelal kleinere bestanden) zitten de snelheden eerder rond de 15-35MB/s en het duurde zo'n drie kwartier alvorens zo'n 2100 nummers (vooral MP3) waren overgezet.

Extra foto's met close-ups

Hieronder een aantal foto's vanuit meerdere hoeken:

In de autoradio steekt hij niet ver uit, perfect dus:

Tot Slot

Ik denk dat de strekking wel duidelijk is, hier kan je niet echt een miskoop aan doen voor het geld, het functioneert prima, het is redelijk vlot te noemen maar uiteraard geen SSD-snelheden, de toegangstijden worden met kleinere bestanden wat hoog waardoor er wat korte tussenpauzes ontstaan tijdens het schrijven, echter met het lezen gaat dat beter.

En met zijn form-factor is het een handig compact stickje die minder risico loopt om ergens achter te blijven haken en de USB-poort sloopt.

Heb jij ook een Kingston DataTraveler Micro 3.2 Gen 1 256GB Zilver?

Kan je misschien een afbeelding plaatsen van een copy paste schrijf opdracht naar deze stick?
Gewoon continu grote data schrijven vanuit windows naar de USB stick, dat ziet er zo uit.
Want nu weten we alleen de synthetische crystaldisk snelheid, die binnen enkele seconden stopt.
Alvast bedankt voor de extra moeite. :)

Via Amazon reviews.
Small neat usb drive, however write speeds are not as fast as expected. It starts fast at 100mb+ and then quickly drops to around 30mb, or less, when moving larger files. I suspect it has a smaller high speed cache to initially allow higher speed, but it doesn't last for long

[Reactie gewijzigd door keuringsdienst op 20 oktober 2024 08:22]

Speciaal voor jou de 2e uitgepakt, die was nog ongebruikt.

Het is inderdaad zo dat dit vrij snel terug zakt van ~110-126MB/s naar ~29-32MB/s met sequentiële acties, buiten de kleine cache zal ook meespelen dat dit helpt om de bedrijfszekerheid van de USB-stick in toom te houden door de temperaturen zo niet te ver op te laten lopen. Er zijn genoeg grotere USB 3.0 (3.2 Gen 1) sticks die het slechter doen maar voor dit formaat is het niet slecht te noemen.

Ik heb met Dummy File Creator een dummy-bestand van zowel 1GB als 2GB gegenereerd:Deze heb ik dan naar de nieuwe lege USB-stick geschreven via Windows Explorer nadat ik deze even geformatteerd had om de ongebruikte 51MB partitie met Minitool Partition Wizard Portable weer samen te voegen met de rest als FAT32 MBR disk.

1GB Bestand:Zoals te zien kan hij bijna 1GB (eerder wellicht ~800MB) schrijven alvorens de cache inzakt.
Hierna heb ik het nogmaals met 2GB gedaan.

2GB Bestand:Aan de meest rechterzijde zie je de grafiek van de schrijfactie in het laatste screenshot, de 146MB/s piek ernaast was enkel om het 2GB bestand te genereren en weg te schrijven naar een HDD (met RAM cache) dus het gaat om de grafiek rechts daarvan met tooltip.